Mărul, plantare și întreținere-topic dedicat
Last Updated: Mar 02 2024 12:05, Started by
muscleman
, Dec 01 2014 14:51
·
21
#703
Posted 27 October 2022 - 08:59
Gabi sigur si cert nu este Ionathan.
Oricum daca va pun niste poze cu Ionathan culese din meri diferiti o sa spuneti ca unul ar fi altul nu... Inclin si eu spre Idared. Daca am timp o sa va arat Idared lasat in pomi, asta asa ca fapt divers pentru discutia despre culoare. Idared-ul in unele perioade (depinde de an) are sensibilitate mai mare decat Ionathan-ul la fainare, adica in 3 zile e praf daca il lasi in treaba lui. Stima. |
#704
Posted 27 October 2022 - 09:06
Gabi, poate te ajuta, desi nu prea este relevant, majoritatea pomilor fiind in primul am dupa plantare. Oricum vroiam sa-i intreb pe cei care au soiurile acestea.
Idared are de departe cele mai mari frunze dintre toti merii mei. SItuatia ar fi cam asta: - Idared - 13-15 cm lungime si este parca mai lata ca si forma fata de celelalte soiuri. Zimtii laterali de pe frunze sunt mari si reliefati - Pinova/M106 - 12 cm - Florina/M106 - 10-12 cm - Granny Smith - 10-12 cm - Fuji - 8-10 cm - parca ar fi cele mai inguste - Golden - 8-10 cm - Starkrimson/M106 - 6-8 cm - Ionathan/paduret - 5-7 cm La voi este similar? Ca si cresteri in acest an, dintre cei plantati in ultimul an, Florina si Pinova au depasit 1 m, la polul opus fiind Idared si Starkrimson cu cresteri de pana in 15 cm. Solul/expunerea sunt similare. Foarte ciudat. Pomii sunt cumparati de la Roman, Mitreni si Pax Trans. Ar trebui sa fie ce-am cumparat. |
#705
Posted 27 October 2022 - 13:40
De stropit am stropit mai mult in iarna - primavara si in floare am dat pe meri si peri cu Aliette. Dupa aia cate un insecticid din an in paste o dat pentru ca se umpluse de afide alta data il luase la ochi molia vargata a piersicului. La mine aici la malul marii nu prea am mari probleme cu bolile in ani de-astia secetosi, normali ca sa zic asa. Anul asta mai mult am stropit legumele decat pomii. Cand stropeam legumele uneori mai ramaneau 1-2 litri de solutie si dadeam si pe marul asta si pe cei 2 ciresi care sunt tot asa mai micuti. Poate ca din toata minciuna celor de la Yurta au nimerit macar portaltoiul si de-aia creste mai incet. Am uitat sa-i fac o poza poate imi aduc aminte sambata ca am decis sa trag un gratar, se anunta vreme foarte buna. Pana una alta va multumesc pentru ajutor. Pana la anul ii ramane numele de Idaredutzu )
Edited by gabiroa, 27 October 2022 - 13:41. |
#706
Posted 30 October 2022 - 19:54
Eu sunt exasperat, am incercat sa fac o amenajare de tip gard belgian, am plantat 6 meri la distante de 80cm in linie.
Plantati toamna, primul an cresteri bune, totul ok. Dupa care, au inceput sa moara, unul pe an. In anul 2 de la plantare a murit unu, in anul 3 altul, in anul 4 adica acesta, inca unul. Toti etichete albastre, de la Roman, soiuri Parmen Auriu 3buc si Generos 3buc. Pe M106. Au murit 2 parmeni si 1 generos. Nici macar n-au murit la pas egal, mi-au stricat amenajarea. Nu au fost irigati, ma rog, udati sporadic in primii 2 ani, dar pe-aici prin Bucuresti nu mor prea usor pomii neirigati. Au fost si mulciti cu frunze si iarba taiata. Se usuca prin iulie, indiferent daca ii uzi. N-au vierme miner, nici o boala fungica evidenta. Azi l-am eliminat pe al 3-lea defunct si m-am indispus. Vreo idee care ar fi cauza ? |
#707
Posted 30 October 2022 - 21:57
Ai plantat pomii prea des si nici nu i-ai irigat, aia si-au dat duhul si tu esti indispus?
|
#708
Posted 31 October 2022 - 04:48
Asa a facut si primaria timisoara. au plantat pomi si nu i-au irigat si se mira ca se usuca o parte. si astia is pomi de parc nu meri pitici. ca banuiesc ca nu ai pus meri altoiti pe salbatic pentru gard belgian
|
#709
Posted 31 October 2022 - 13:41
gogutu77, on 31 octombrie 2022 - 04:48, said:
Asa a facut si primaria timisoara. au plantat pomi si nu i-au irigat si se mira ca se usuca o parte. si astia is pomi de parc nu meri pitici. ca banuiesc ca nu ai pus meri altoiti pe salbatic pentru gard belgian Am pus altoiti pe M106, am scris acolo. Daca erau M9 sau M26 nu ma miram, dar din ce stiu M106 merge neirigat, are oarece vigoare, isi baga radacinile destul de adanc, rezista binisor la seceta dupa 2-3 ani de la plantare. Ideea e ca mor subit, nu dau nici un semn de indispozitie din lipsa de apa. Am meri si in ghivece mari, n-au fost prea atent udati vara, trec si 2 saptamani neudati si nu mor. Ma gandeam ca e o chestie de radacini, il saboteaza cel putin mai puternic pe cel slab de langa. In fine, normal ca m-am indispus. Nu sunt singurii meri, mai am si altii, tot facuti espalier, majoritatea cu brate orizontale dar vroiam sa-mi iasa experimentul. Posibil sa fie asta, sa nu mearga M106 asa apropiati, sa se omoare intre ei. |
#710
Posted 31 October 2022 - 14:02
Nicif eu nu sunt de acord ca un pom moare asa deodata din lipsa de apa. Doar daca nu cumva e tampit si nu e in stare sa-si gestioneze resursele. Orice planta si pomii si florile din ghiveci dau semne clare cand nu au apa. dar nu mor imediat trebuie sa le chinui ceva pana le omori. Anul asta mi-a murit o planta de-asta gen palmier in ghiveci in casa. A murit incetul cu incetul am incercat tot ce mi-a venit prin cap dar nu am putut sa o salvez. A avut apa regulat asa cum a avut timp de 15 ani. Pur si simplu a murit.
Edited by gabiroa, 31 October 2022 - 14:05. |
#711
Posted 31 October 2022 - 14:40
#712
Posted 02 November 2022 - 19:54
Stie cineva daca la Mitreni se gaseste Gala pe M9 sau M26?
Sau daca se pot lua direct portul M9? Stima. |
|
#713
Posted 02 November 2022 - 20:28
Zilele trecute mi/a sosit comanda de la pepinierele Roman. Pe langa ce comandasem am gasit in colet si un mar Braeburn pe M26. Probabil bonus. Draguti. Din info gasite pe net pare un soi f fain, il are cineva, e chiar asa bun cum zic unii?
|
#714
Posted 02 November 2022 - 20:38
E ok, e un mar ferm și cu aciditate maricica.
Ca să îți faci o idee este cam in categoria Pink Lady(cripps Pink). Dpmdv Pink Lady este mai bun. |
#715
Posted 02 November 2022 - 20:59
Si eu am primit saptamana trecuta pe langa ce comandasem de la Roman, bonus, un Red Delicious...
sebybastian, on 02 noiembrie 2022 - 19:54, said:
Stie cineva daca la Mitreni se gaseste Gala pe M9 sau M26? Sau daca se pot lua direct portul M9? Stima. La pepiniera Zamfira au Gala Must pe M 9/T 337 dar eu nu am reusit sa comand de la ei via email. Poate reusesti prin telefon. |
#716
Posted 02 November 2022 - 21:10
#717
Posted 07 November 2022 - 13:35
Puteti sa imi recomandati si mie citeva soiuri de mere pentru otet de mere?
La mine in zona am un vecin care are doi meri batrani care fac toamna niste mere micute si rosii, au coaja subtire si foarte zemoase dar acre otet l-am intrebat dar nu stie soiul spunea ca merii i-au pus aia batrani pentru a face otet de mere cu miere...am tot cautat soiuri dar nu am gasit nimic. Am multe soiuri de mere pe rod dar nimic nu se potriveste cu merele de genul acela. Vreau sa fac si eu otet de mere pentru consum personal. |
|
#718
Posted 07 November 2022 - 14:03
Cel mai acru mar, pardon, marul cu cel mai mic continut de zahar, este Granny Smith. Il am pe rod de 2 ani, merele sunt intotdeauna verzi, poate un pic colorate pe partea cu soare, pistruiate, tin mult daca le pastrezi la racoare. Pomul este oarecum sensibil la rapan, la paduchele roz si cam atat. La mine in zona nu am vazut alti daunatori la mar... poate in zona ta sunt. Ca si pastrare... Golden incepe sa se stafideasca, Granny... nici gand! Pielita este intinsa ca acum o luna cand l-am recoltat (sa nu-l manance viespiile). Trebuia sa-l mai tin...
Dar Granny Smith este un mar excelent pe vremea asta sau in iarna. Dupa parerea mea este un "must have" in orice livada. |
#719
Posted 07 November 2022 - 14:07
Oțetul se cace din "deseuri".De regula se poate face din merele pt cidru, care au și păstrează aroma după fermentație, au și aciditate care la cidru inutila însă la oțet devine irelevanta pentru ca aciditatea oțetului e data de... oțet, nu de acreala fructelor.
Oțetul se obține din fermentația acetica, aeroba, a alcoolului. La rândul sau. Acesta se obtine din fermentația anaeroba a zaharurilor. Ca să obții oțet, deci, îți trebuie fructe cât mai dulci. Dealtfel, de aia se și pune miere, dincolo de alte motive. Principalul fiind ca e nevoie adesea de un aport de zaharuri pt a creste puțin concentratia acestora în vederea obținerii unei concentrații alcoolice mai mari care la rândul sau va genera o concentratie mai mare de acid acetic. Ca și concluzie, îți trebuie mere, zemoase, de care or fi... Bine e sa aibă măcar aroma, ca să obții un oțet aromat. Ca să obții tăria, cu cât sunt mai dulci e mai bine iar dacă nu au destul zahar poți adauga(corecție) ori zahar ori și mai bine, miere. |
#720
Posted 18 November 2022 - 16:16
cotzi, on 02 noiembrie 2022 - 20:59, said:
La pepiniera Zamfira au Gala Must pe M 9/T 337 dar eu nu am reusit sa comand de la ei via email. Poate reusesti prin telefon. Am gasit la ei si comandat prin email (am discutat doar via email). Deocamdata foarte ok, vorbim cand ajung pomii (livreaza prin FanCourier) Stima. |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users