Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...

Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012
 

Anii '90

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
2527 replies to this topic

#2449
mrsme21

mrsme21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 866
  • Înscris: 06.09.2021
Ati fost pe undeva in afara tarii in anii '90? Eu am fost cu familia in Basarabia prin 1991. A fost o intreaga aventura. La vama se statea foarte mult. Era coada foarte mare. Noi am cautat o gazda in zona vamii si am dormit acolo o noapte. Cred ca am stat vreo 24h la coada. Cu ocazia asta am si mancat ceva la gazda respectiva. A fost prima iesire din tara. Intr-un fel impropriu spus am iesit din tara caci normal Basarabia nu ar fi trebuit considerata tara straina, dar asa a fost sa fie.
   Tata a vrut sa viziteze locurile natale din parte bunicii si cu ocazia asta am vazut si noi cum arata partea de dincolo de Prut.
  Am fost in niste sate dar am stat si in Chisinau cateva zile. Tin minte ca moneda erau rublele/copeicile, iar pe strada erau automate in care introduceai fise si iti puteai lua de baut. Aveau apa minerala dar si sucuri. Cam cum sunt automatele de cafea de la noi numai ca erau din fier/tabla si cu un design mai comunist. Am ramas surprins pentru ca noi nu am avut asa ceva in Bucuresti.
   Satul in care am fost aducea a satele de la noi, dar erau putin altfel. Tim minte ca pe jos prin sat era nisip. Te simteai ca pe plaja. Doamna la care am stat acolo avea o vie in curte si cand ma duceam la WC luam cativa ciorchini si mancam cat stateam pe WC si aruncam boabe si unor rate. Erau struguri albi cu bob mare. Cred ca erau struguri de masa, nu de vin. La mine la tara in Romania nu am vazut la nimeni struguri de genul ala.
  Voi ati fost pe undeva in anii '90?

#2450
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Eu am vrut sć ajung, dar de unde posibilitćži. Prima care m-a fćcut sć sufćr era din Republica Moldolva ŗi pćrinžii s-au stabilit aici. Nu am ajuns încć în Moldova (Republica) ŗi prima datć am fost în afara žćrii în 2015, în Bulgaria, unde, ca f.d., mai aveau telefoane publice cu monede - am zis cć folosesc unul, dar nu am ajuns - mi-aŗ fi amintit de vremurile de odinioarć. Nu înželegeam pe vremuri cum poži prefera litoralul din afarć, când îl avem pe cel din România.
Tatćl meu, prin prisma meserie (domeniul cultural-artistic) a ajuns afarć în 1990 ŗi ne-a adus (separat mie + sorei de sânge; sorei vitrege) dulciuri. Am poze stil cocalar de atunci; glumesc un pic, cć la sćrćcia de atunci, te pozai aŗa, dar azi pare un pic aiurea; i-am dat ŗi sorei vitrege pozele, cć nu ŗtiu dacć le avea. Poze din avion.

Attached File  scan_002_resize.jpg   610.3K   8 downloadsAttached File  scan_003_resize.jpg   585.61K   8 downloadsAttached File  scan_005_resize.jpg   626.32K   7 downloads

Strćbunicul (singurul strćbunic pe care l-am prins în viažć) a fost ŗef de garć inclusiv în actuala Republica Moldova. Cred cć de la el mi se trage pe linia geneticć pasiunea fažć de trenuri, aŗa cum de la bunici, tatć, mi se trage fažć de fotografie. Struguri mari, nu ŗtiu dacć am vćzut mari, dar la žarć, în Prahova, aveam vie (se fćcea ŗi vin); "rafinćrie" de "pćcurć" (adicć damingene) era ŗi la bunicii paterni, în Floreasca (cartierul), la beci. La beciul din Prahova s-a fćcut ŗi alt tip de "motorinć", adicć cidru (ce mi-e poftć de unul adevćrat, fćrć chimicale).
Pe vremuri veneau producćtorii adevćraži la piažć. C.F.R. avea vagoane de bagaje pentru ei. Azi, prea mulži sunt intermediari.
Oh, ce mi-e dor de corcoduŗe. Ŗi de dude. Lumea o cunoŗteam prin intermediul micului ecran. Nu m-am exprimat prea coerent, dar aceea era viaža. În 1997 am cunoscut cu maŗina, pe viu, parte din žarć. Anul urmćtor, parte din Bucureŗti cu minunatele vehicule numite tramvaie.

Edited by djl, 12 January 2023 - 00:57.


#2451
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Apropos de plecatul afară, în revista "Liceenii" se făcea publicitate posibilităţii de a studia un an de liceu în S.U.A. , contra unei taxe de 2.500 $., o sumă enormă de bani pentru majoritatea oamenilor pe vremea aia (cred că era salariu mamei mele pe un an, dacă nu cumva mai mult), adică 1997-1998; suma acoperea şi asigurarea medicală. Visam să mă duc. Părinţii verişoarei sorei vitrege erau stabiliţi în Chicago (frig rău iarna acolo      Posted Image    )   şi mă gândeam că poate vom fi colegi. Îmi închipuiam că ne aşezăm cu fundul pe un refugiu de tramvai şi vine unul stil anii '10-'20,. vopsit în galben, cu troleu liră (nu au avut Americanii aşa ceva); numai că ulterior am aflat că la Chicago nu mai există tramvaie din 1958... Şi lăsând vechea mea dragoste copilărească faţă de tramvaie, mă întreb dacă aş fi putut să mă fi integrez cultural.
În navitatea mea credeam că în S.U.A. nu există găşti inracţionale, sărăcie şi că transportul în comun e dezvoltat ca la noi (la Chicago chiar e!), chiar dacă nu o prea fi tramvaie. După comunism, S.U.A. era visul. Cât de departe de adevăr puteam fi.
Tot în revista aceea, puteai să câştigi un P.C. Cred că era cu procesor cu frecvenţă de 200 M.Hz. Prin 1998 nu era cel mai tare, dar era o.k. la nevoile de atunci. În 2004, deja era uzat moral. Tehnica informaticii a fost prima care ne-a pus în faţa evoluţiei rapide, uneori prea rapide. În rest, la auto şi la electronică puteai simţi evoluţie, dar nu la fel de puternică precum cea din domeniul informaticii.

Edited by djl, 13 January 2023 - 13:02.


#2452
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Amintire personală: îmi plăcea Elvis Presley. Adică stilul lui muzical. Nu credeam până în 1997 că mai există altcineva să cânte în stilul lui. Zic 1997, că atunci am aflat şi de alţii. Îmi dăduse tatăl meu o casetă cu el (casetă neoriginală), dar cum mi-a prins banda un casetofon, ultima dată când am desfăcut-o, nu am mai pus banda la loc. Posted Image    Să vezi cum mă apucam cu migală (dar nu neapărat cu răbdare) să bobineze banda, că îi plăcea să se încurce şi să se răsucească. Am făcut asta şi cu alte casete. Casetele blank ce se găseau, erau în general bune, dar aparatele mai ieftinache erau proaste. Trăgeam muzică de la radio.
Când am prins gustul muzicii anilor '50 (eu credeam că şi Teen Pop e Rock'n'Roll), am început să cumpăr C.D.-uri, că primisem P.C. şi aveam la ce să ascult (cu casetofoanele nu prea aveam eu baftă). În 1998-1999, poate 2000 un C.D. player portabil era la et. 4 din Magazinul Universal "Titan" (făcut azi mall) cam 600.000 - 800.000 Lei. Destui bani pe atunci.
La concerte de muzică modernă nu am ajuns.
Radio se asculta peste tot. Frumoasele tramvaie albastre au avut la un moment dat în Germania radio, dar le-au scos şi nu au ajuns la noi. Şoferi de autobuze "D.A.F." care să pună casete, nu cred că am văzut vreodată.
Nici vreo mare colecţie de vinluri nu aveam eu pe atunci... ca să aduc cu Euro-Dance, trebuie să apeleze la străinătate. Numai să găsesc bine masterizate. Există şi ceva L.D.-uri pe unde mai găseşti Euro-Dance.

Edited by djl, 13 January 2023 - 18:01.


#2453
mrsme21

mrsme21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 866
  • Înscris: 06.09.2021
Despre muzica anilor '90 nu pot sa zic prea multe. Ascultam de obicei la radio sau ce se mai auzea prin autobuze sau anumite localuri. Dar pasionat nu am fost niciodata incat sa-mi cumpar eu casete. De fapt ideea e ca nu imi aduc aminte sa fi cumparat vreodata vreo caseta. Asta nu inseamna ca nu aveam cateva casete pe acasa cu muzica: Richard Clayderman, Kenny Rogers, Celine Dion dar si unele placi pt pickup cu muzica ceva mai veche.
   Pasiunea pt muzica a venit odata cu primul pc pe care puteam sa instalez Winamp. A fost playerul pe care il foloseam pt mp3-uri. Cel de la care luam muzica pe HDD asculta multa muzica electronica si de aceea am fost si eu contaminat cu astfel de muzica. Aveam si muzica comerciala dar si multa muzica electronica si house. Muzica romaneasca nu am avut deloc, iar cea straina era in principal din USA. Nu mi-au placut formatiile genul La Bouche, Culture Beat sau cele asemanatoare. Imi placeau si aveam pe HDD George Michael, Red Hot Chili Papers, Public Enemy, Jamiroquai, Beastie Boys, Green Day etc

#2454
mrsme21

mrsme21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 866
  • Înscris: 06.09.2021
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/LyJDHRpe8EY?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]




#2455
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Mie îmi plăceau alea care nu îţi plăceau ţie. Euro-Dance a fost esenţa anilor '90. În 1997, când era pe ducă, m-a apucat puţin dragostea de Rock'n'Roll sau mai bine zis muzica pentru tinerii anilor '50. În 1998 deja nu mă mai atrăgea aşa de mult Euro-Dance, deşi mai dansam. Îmi plăcea Ginga G - "Ti amo" foarte mult. Iar varianta "Stand by me" nu am auzit-o în versiunea originală a lui Ben E[arl] King, ci în versiunea Euro-Dance-Rap.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/bnbL0js_spo?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Euro-Dance era muzica care unea oamenii.
În 1999 au început lăleielile Americane. Şi Americanii făceau muzică o.k.-ish (ca f.d. eu credeam că Euro-Dance e muzică Americană), dar o dăduseră mult cu lălăielile. Rythm and Bluesul ăla plictistiror. Ca f.d., la început Rythm & Blues a fost o muzică dansată, cu ritm alert, aproape de Rock & Roll (a fost una dintre sursele de inspiraţie). Dar cu timpul s-a schimbat. Poate şi de aia m-am cufundat în muzica veche.
De m.p. 3-uri nici nu ştiu când am auzit. 1999-2000. Habar nu aveam pe atunci ce calitate slabă aveau unele dintre ele (deşi unele casete erau trase la fel de prost; am casetă pirat cu Ace of Base trasă mai bine decât originalul). Au cam distrus vânzările la muzică.
Casete voiam, dar bani de casetofon nu aveam, mai ales după ce s-a stricat ăla primit cadou în 1992-1993 (am totuşi muzică trasă de la radio). La bunicii materni am avut combină şi acolo mai ascultam, mi trăgeam. Combină luată în Decembrie 1999 cu vreo 1.500.000 Lei. Încă funcţională. 50+1 C.D.-uri. Unele combine puteau reda şi m.p. 3-uri. Acum ai muzică la purtător, via telefon inteligent - ce urăsc dispozitivele astea!
Casete audio am mai găsit la benzinrării şi în 2012. Sau 2010. Azi casetele blank, de calitate, se vând cu preţuri mari. Sper să repar deck-ul casetofon, ca să mai rulez. Nouă nu e place un pahar uscat la gură  Nouă nu place o casetă uscată la casetofon

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/Ep18yCvRIas?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by djl, 16 January 2023 - 23:00.


#2456
mrsme21

mrsme21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 866
  • Înscris: 06.09.2021
Cunosc mai toate melodiile pe care le-ai mai pus pe aici. Le auzeam ori pe la banchete, la radio sau pe la terase, dar nu ma omor cu ele.

Nu stiu daca Euro-Dance e tot una cu Italo-Disco, dar mie imi plac si Italo-Disco chiar daca unele sunt mai vechi.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/GIYbeJAk9SM?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/fNS82n48X3I?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Si selectia asta mai lunga are majoritatea pieselor bune.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/3Y8Zs7wUZtM?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]



#2457
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Pe mine mă mai impresionează unele piese. Altele posibil să nu-mi mai placă. Euro-Dance are un ritm alert, o linie melodică care mă face să mă gândesc la unele lucruri. Pe muzica nouă nici nu pot să dansez. Există şi cazuri în care am chef de muzică mai veche.
De Italo-Disco am auzit mult mai târziu. Adică de câţiva ani încoace. La radio, în anii '90 nu prea ştiu să fi fost difuzate asemenea piese. Mai mult nimereai Rock'n'Roll. Ah, în 1998 (se anunţase şi în revista "Liceenii") s-au reunit cei de la Modern Talking (Euro-Disco); au lansat remixuri ale unor piese celebre de-ale lor din anii '80. Vezi că pe forum, la secţiunea muzicală e un subiect dedicat Italo-Disco.
Spre ruşinea mea, mare parte din cultura mea muzicală din anii '90 era praf. Adică habar nu am aveam ce e aia Euro-Dance, nu ştiam a cui sunt piesele... când am început să urmăresc posturile tv muzicale, s-a mai dezvoltat şi unele chestii le-am aflat abia în anii '000.
Bairamurile nu m-au prea atras, că-s vorbăreţ din fire.
Ce era radio pe vremuri şi ce a ajuns...

Edited by djl, 16 January 2023 - 23:32.


#2458
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Când s-a lansat Prima Tv (fost Canal 38 Amerom; Amerom = America România) am crezut că va fi primul post care va ajunge din urmă Pro Tv.
Văzând reclama aia la "EMag" cu ce cumperi... pe vremuri, din cauza sărăciei oamenii erau mai cumpătaţi, mai reparau. Îmi pare rău că s-a ajuns la asta şi nu mă pot obişnui.
Eu voi lupta pentru ce e frumos şi bun cât am să trăiesc. Cărţile, imaginile, amintirile personale fac parte dintr-o lume...

Edited by djl, 17 January 2023 - 00:03.


#2459
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
mrsme21, ai mers mult cu trenul în anii '90?
Ce vise pentru un viitor mai bun aveam pe atunci. Puţine s-au împlinit. Nu vorbesc strict despre propria persoană, mă refer la viitorul umanităţii.
Îmi plac chestiile făcute cu bun gust, uneori mai de lux, dar nu mă pot obişnui cu ideea de abundenţă stil depedenţă şi lux actual. Uneori mă atrage viaţa simplă, în ciuda a ceea ce-mi place. Poate din cauză că în trecut am avut parte de ambele chestii.
Mi-ar fi plăcut ca unele chestii să mai fi rămas, pentru a avea lumea mai multe posibilităţi de a studia şi învăţa. Vorbesc şi despre chestii făcute înainte de anii '90, care încă existau într-o formă sau alta pe atunci.
Aţi mai prins case marcat electromecanice şi "ceasuri" de taxi mecanice (adică astea erau acţionate de un fir ce venea de undeva de la vitezometru probabil). Mai erau la început de anii '90.
Muzica veche îmi plăcea încă de dinainte de 1997-1998, dar nu prea aveam acces la ea şi nu ştiam ce să caut. Îmi doream gramofon cu pâlnie, crezând că poţi rula discuri de vinil la aşa ceva. Şi îmi plăceau aparatele pe lămpi (tuburi electronice).

Edited by djl, 19 January 2023 - 14:25.


#2460
mrsme21

mrsme21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 866
  • Înscris: 06.09.2021
Nu prea pot sa spun ca am mers prea mult cu trenul in anii '90. Mai mult cu masina. Cred ca am facut un drum cu trenul la Valcea si la mare. Deci amintiri nu am prea multe cu trenul. Am inceput sa merg cu trenul mai mult dupa anii '90.

#2461
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Eu am mers destul de mult în anii '90, dar în cazul meu erau părinţii divorţaţi (separaţj în 1989, adică la scurt timp după ce m-am mutat unde stau acuma) şi divortaţi în 1991. Cu mama nu a avut bani de maşină şi nici nu a dat examenul de şofer (eu am zis că dau când fac 18 ani, dar practic abia în 2001 puteam da) am folosit destul transportul în comun. Şi cu tatăl meu am mai mers cu trenul, cum a fost în 1997, atunci însă fiind datorită împrejurărilor (nu regret că am fost de 4 ori cu trenul în acel an). În anii '90 am mai mers de 3 ori fără părinţi cu trenul. Mie de mic îmi place să merg cu trenul. Am fost însă destul şi cu maşina.
Singur, am fost abia după 2000.
Spre Vâlcea trebuia să fie o cale ferată prin munţi, care să scurteze cu mult drumul, dar nu terminat-o...
Era mişto să fie trenul lung, cu multe vagoane. Şi spre sfârşit de anii '90 nu mai era aşa de aglomerat, decât ocazional.
Am avut şi trenuleţ. Acum nu mai am unde să-l întind. Poate iau şi un tramvai pentru şine.

Edited by djl, 19 January 2023 - 23:52.


#2462
mrsme21

mrsme21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 866
  • Înscris: 06.09.2021
In schimb vedeam trenuri destul de des pt ca mergeam cu tata cu masina la gara sa luam diferite rude care veneau in Bucuresti si stateau la noi.
   In schimb am mers de foarte multe ori la Brasov si pe Valea Prahovei incepand cu anul 2001 pt ca imi facusem o prietena din Brasov si ori ma duceam eu in Brasov ori ne vedeam in Predeal sau Busteni.
   De multe ori ma intorceam fara sa mai cumpar bilet. Plecam de obicei seara si alegeam un compartiment gol si inchideam usa, trageam draperiile si stateam la geam cu picioarele pe scaunele din fata. Cred ca inchideam si lumina in compartiment. Nu imi aduc aminte exact daca se putea opri, dar tin minte ca era intuneric in compartiment. De multe ori se intampla sa si adorm. Nu am luat nici o amenda pt lipsa bilet. Controlorii nu se mai oboseau sa verifice.

#2463
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Nu am avut curajul să fac asta. Dar în una dintre cele 3 ocazii în care nu am mers cu rude adulte cu trenul, în speţă în drumul spre excursia de 2 zile de la Buşteni din 1999 (organizată de liceu) am fost împreună cu 3 din clasă la clasa 1, deşi nu aveam bilet. A făcut gură un boşorog, dar nu ne-a păsat.
Peste ani am mers cu trenul, am cumpărat bilet, şi ioc naş.
Amendă mi-am luat la R.A.T.B. prin 1999. Dacă nu făceam pas de lângă controloare, probabil scăpam. Până atunci mai făcusem blatul fără probleme. Aveam şi colecţie de bilete R.A.T.B. la un moment dat... diverşi ani, dar cred că le-a aruncat mama...
Revenind la C.F.R., am păţit 2 faze aiurea după 2010. Din cauza stării proaste în care a ajuns C.F.R.    :disgust:
O să sar de la trenuri la muzică. Nu la "Glasul roţilor de tren" sau "Trenule, maşină mică". Ci la George Michael - "Careless whisper". Piesa asta mai rula la radio, posibil să fi văzut şi videoclipul în anii '90 (nu sunt sigur) şi mi-a plăcut piesa. După ce am aflat cum se numeşte, credeam că o cheamă Careless Whisper pe cea înşelată... de fapt înseamnă "şoapte/zvonuri ...."

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/izGwDsrQ1eQ?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#2464
mrsme21

mrsme21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 866
  • Înscris: 06.09.2021
Bobby Torok - Azilul de Noapte, Uniplus Radio
  Incerc de ceva timp sa conving pe cel care a postat interviul sa mai puna si alte inregistrari si nu raspunde desi a zis ca ar mai avea materiale cu Bobby. Ar fi super sa ascultam si alte emisiuni cu el dar nu gasesc pe nicaieri...


[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/gaIAVZr4vX0?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by mrsme21, 20 January 2023 - 01:25.


#2465
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
1) Emisiunea asta nu am ajuns s-o ascult vreodată. Nu cred că ascultam vreodată postul. Uite că are şi un subiect dedicat: https://forum.softpe...-uni-fun-radio/
2) Avea ceva aparatură nenea.
3) Cumva postul emitea din Str. Delea Veche? Da. Colţ cu Str. Orzari (aia de de au dispărut multe căsuţe de pe ea). De câte ori am trecut cu troleibuzul pe acolo fără să ştiu de post. Uite şi subiect.
4) Radio se asculta mai peste tot pe unde se putea. Îmi pare rău că nu a existat vreun post privat cu emisie A.M. (M.A.) naţională.
5) Am ascultat în anii '90 (nu ştiu dacă în această ordine): Radio Total, Radio Contact, Pro F.M., Radio XXI (21) (unde am auzit şi o dedicaţie pentru clasa mea), Radio Romantic (ăsta emitea în ambele benzi F.M.).
Să mă plimb printre posturi, destul de târziu şi din cauza asta la Radio 3 România Tineret am ratat primele ediţii ale "Istoria Rockului" cu Lenţi Chiriac, ajungând abia la ultima emisiune dedicată Rock'n'Roll-ului. La emisiunea aia am auzit pentru prima oară de Gene Vincent (un favorit de-al meu; mai ales că am avut şi o cunoscută Luiza), Fats Domino, Jerry Lee Lewis, Connie Francis şi încă posibil cineva (poate găsesc caseta). De Paul Anka (sau Olanka cum înţelesesem eu că-l cheamă) am auzit la Radio Total. Îmi plăcea de o Diana şi piesa mi-a plăcut. Era cea din anii '60, că originalul e cam slow.
La Radio Contact ascultam "Contact Gold". Am şi casete trase de acolo. Mai aveau şi ceva cu Blues. Blues în sensul de stil muzical, nu ceea ce în limbajul de atunci se refera la muzică slow, de dansat cu persoana de care îţi place, eventual la lumină cu intensitate redusă. În 1998-1999 ascultam emisiunea.
Hai că mi-ai trezit amintiri.
Pe asta cred că visam. Auzită în 1999 la "Contact Gold", când au făcut ceva despre anul 1959. Piesa e cover. Ce cultură muzicală aveau pe atunci realizatorii de programe (că nu cred că doar stăteau să se uite pe liste).

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/FvzNeh4Mq1o?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by djl, 20 January 2023 - 01:54.


#2466
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,586
  • Înscris: 13.06.2004
Dacă tot s-a vorbit despre partea de radio, în Bucureşti încă mai găseşti ateliere de depanări radio-tv. Unii mai repară şi aparte pe lămpi. Nu e ieftin, dar încă mai există (eu ştiu cel puţin 4, posibil să existe şi al 5-lea; 3 sunt grupate într-un cartier). În alte oraşe au dispărut sau e doar service. Încă se mai repară, fie din motive financiare, fie din motive de nostalgie/pasiune. La nostalgie/pasiune intră în general aparatura audio, deşi mai sunt şi cei cu videocaseotofoanele.
Eu, în ciuda numelui de forumist, că djl (d.j.l.) vine de la disc jockey lampă (lampă în sus de tub electronic), nu mă pricep la electronică. Mai mult le am cu mecanica, instalaţiile, poate şi optica. Înţeleg şi ceva legat de I.T. Electronica e mai complicată, nu e uşor de observat precum altele, dar pe viitor poate am şanse să învăţ.
Erau mişto radiourile pe lămpi care aveau F.M. (M.F.) (U.S.W.) (V.H.F. *) (U.K.W.) (U.U.S.), mai ales dacă era banda Vest (dar astea în general aveau doar 88-100 M.Hz., câteva au fost cu 88-104 şi doar cele export S.U.A. şi câteva Suedeze cu 88-108). Alea cu difuzoare mari... dădeai petrecere la tot blocul. Nu am avut cu F.M. în anii '90, deşi visam să existe. Primul asemenea aparat văzut a fost la o ceasornicărie de la P-ţa Iancului şi m-am mirat. Era dat de pe Pro F.M., deci ori era unul care avea peste 100 M.Hz. din construcţie, ori fusese modificat. Peste ceva ani am mai trecut, dar nu mai era radioul pe acolo. Ceasornicăria mai funcţionează.
* V.H.F. e de fapt o bandă tv (F.I.F. pe Româneşte), însă Britanicii au folosit denumirea asta. Am văzut şi pe o combină radio + pick-up, "Rigonda" făcută pentru export scris VHF.
Până să aibă lumea telefon la purtător, erau de utilitatea ceasurile publice. Rămăseseră cele din comunism, dar au apărut şi cele stil nou, cu afişaj numeric nedigital. Celebru era ceasul de la Universitate, loc de întâlnire, aflat la o intersecţie de 4 direcţii. Era nasol când întârziai şi nu aveai cum să anunţi, din cauză de lipsă telefon.
În anii '80-'90 erau la modă ceasurile digitale. Mă refer la cele de mână, că de perete sunt şi azi. Acum au revenit cele clasice. Elevilor le plăceau cele care aveau calculator. Unele cadre didactice nu te lăsau cu calculator (aşa am auzit), dar dacă aveai ceasul, încălcai regula. Nu am avut aşa ceva, că am avut numai clasice, dar au avut colegi. Pe pocketcalulcatorshow am văzut că au existat şi asemenea ceasuri programabile! Mai erau ceasurile de perete care le imitau pe cele de mână - am avut în familie.
Mă deranja ticăitul ceasurilor. Mai ales a celor electromecanice cu mişcare sacadată a secundarului. Am desfăcut 2 ceasuri de masă/de noptieră, dar nu le-am mai reasamblat, deşi intenţionam... Azi aş fi în srare să le fi pus la loc.

Edited by djl, 20 January 2023 - 13:37.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate