Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
cultura topinambur
Last Updated: Nov 06 2015 11:03, Started by
ligia28
, Jul 03 2014 15:50
·
0
#1
Posted 03 July 2014 - 15:50
Buna ziua si abundenta tuturor! Am cateva intrebari privind topinambur. 1. Care ar fi caile de desfacere. 2. este obligatoriu ori optim sa fie dezburuinat. 3. se (re)cultiva in fiecare an. (???, pt fiecare intrebare).
Am aceasta cultura de 2 ani si 3 luni (suntem in iulie 2014) si, de la 9 mp am ajuns la 1000 mp din productie proprie, pusi la distanta 50/50cm. in mart.2013. I-am lasat in buruieni, (pe care le-au "sufocat" dupa ce au depasit inaltimea lor), am scos, prin smulgere lujer, in primavara 2014 cateva sute kg respectiv f putin din cat era in pamant. Acum au cam 1,5 m inaltime iar de unde am sco ins in primavara, cei care au rasarit par a fi chiar mai puternici. Ramane mare dilema pct1 si, desigur si pct 2 si 3. Astept raspuns de la cei cu experienta si cunoastere in domeniu. Multumesc mult! |
#2
Posted 04 July 2014 - 04:41
Punctul 1 e cel mai important, 2 e evident, iar la 3 ii poti lasa asa, dar nu ai un control.
|
#3
Posted 04 July 2014 - 22:19
1. desfacerea este o problema! Fiecare se descurca cum poate!;
2. buruienile nu au nici o sansa sub tapinambur!; 3.oricat te-ai stradui sa scoti tot "cuibul" nu vei reusi! Din tuberculii ramasi in sol vei avea asigurata cultura viitoare. Eu recoltez doar tuberculii f mari, cei mici raman in sol pentru a asigura cultura viitoare. Numai bine! |
#4
Posted 04 July 2014 - 22:54
Ai pus un topinambur (nap porcesc), te-ai facut! Ti-ai 'infestat' terenul forever!
|
#5
Posted 04 July 2014 - 22:59
Am topinambur pe doua randuri, la circa 50-60 cm intre randuri, de 4 ani!
Recoltez anual, esalonat. Pe randuri imi pare mai des! ... in afara randurilor nu a iesit! Numai bine! |
#7
Posted 05 July 2014 - 12:41
E cam ca la hrean, orice bucatica de rizom ramasa in pamant are o mare capacitate de regenerare...
Recent am patit acelasi lucru cu cartofiorii mov...e drept inva ca iarna n-a fost chiar iarna... Edited by subway_guru, 05 July 2014 - 12:42. |
#8
Posted 08 July 2014 - 18:29
multumesc ff pt incurajari (precum se vede ...fara ghilimele, deci chiar de chiar multumesc). Chiar si pct. 1 (desfacerea) are cumva o rezolvare in final. Tot mai multi nutritionisti il recomanda pt calitatile lui stiute si banuite si, mai ales pt inulina pe care o contine.
Cei carora le-am dat in primavara au remarcat o remarcabila reglare glicemica. Am inteles ca este o leguma nelipsita pe mesele nordicilor, fie cruda fie pregatita. In materie de pregatire (preparare) am cam incercat toate modurile : cruzi in salate combinate ori nu, in ciorbe, prajiti, fierti cu unt, cips-uri, murati (in companie cu alte legume) si desigur dulceata (apropo de dulceata de topi a celor de la Topoloveni). Au gust f bun si desigur sunt f ieftini (cand ii ai in gradina ca, preturile din marchet-uri per kg de topi nu prea te imbie la mai mult de... trufanda uneori). Pe langa toate aceste calitati am observat ca sunt f ... sociabili: anul trecut am pus langa fiecare cuib ( pe un randulet) cate un bob de fasole iar acest "concubinaj" a dat roade excelente cu avantaj reciproc. Multivalenta lor mie mi se pare remarcabila: iarna trecuta si cea anterioara mai ales am spart pamantul cu toporul ca sa scot cativa, iar ei in pamant n-aveau nicio taina, nu prea au notinea de inghet iar in vara desi pe loturile vecine sunt desigur... cartofi, nici macar un gandacel de colorado nu a indraznit sa vina. Voi posta de fiecare data cand am noutati (re)descoperite si desigur si despre celelalte "personaje" ( e drept cam multe) pe care le am in gradina. Spor si abundenta toturor! |
#9
Posted 08 July 2014 - 22:13
ligia28, on 08 iulie 2014 - 18:29, said:
Cei carora le-am dat in primavara au remarcat o remarcabila reglare glicemica. Nu generaliza! E o leguma "dulce" tolerata de hiperglicemici dar nu e "remarcabila" in reglarea glicemiei! ligia28, on 08 iulie 2014 - 18:29, said:
am cam incercat toate modurile : cruzi in salate combinate ori nu, in ciorbe, prajiti, fierti cu unt, cips-uri, murati (in companie cu alte legume) si desigur dulceata (apropo de dulceata de topi a celor de la Topoloveni). In plus: Eu ii fierb in vin cu cimbru...mie imi plac asa! Sau in tava, la cuptor, "tavaliti" prin putin ulei si presarati cu piper negru si cimbru! O reteta de dulceata ar fi interesanta! Multumesc anticipat! ligia28, on 08 iulie 2014 - 18:29, said:
in pamant n-aveau nicio taina, nu prea au notinea de inghet Am incercat sa-i pastrez peste iarna in nisip umed! Am pierdut peste 50%. Cea mai buna metoda de conservare peste iarna, ca leguma proaspata, este in sol: recoltezi esalonat (cam cat consumi in vreo` doua saptamani... cam atat rezista in frigider)! Numai bine! |
#10
Posted 11 July 2014 - 15:02
Despre pastrare, desi se spune ca sunt dificil de pastrat, eu i-am tinut in lazi de plastic in beciul casei de la tara peste iarna si s-au conservat perfect. Nici o pierdere. Cred ca beciul meu asigura o temperatura scazuta si un grad de umezeala care ii convine.
Conteaza si ca tuberculii sa fie maturizati pentru a-i pastra. Cei recoltati mai devreme s-au degradat in cateva zile dupa ce i-am adus acasa. |
|
#11
Posted 12 July 2014 - 15:30
Îmi povestea tata, născut în 56 ca înainte cartofii nu erau asa răspândiți și nasul era de baza...când era copil ii manca și cruzi, scoși din pământ și spălați, dar ca idee generala, citez: nu vrea sa mai audă de ei.
|
#12
Posted 13 July 2014 - 00:11
Are dreptate si tatal tau: amintirile acelor vremuri grele nu-s tocmai placute!
Stiu situatia asta din auzite! ... cineva imi zicea: am mancat atatia napi in anii de dupa razboi cat sa-mi ajunga pentru toata viata! .... azi le consideram legume "mai aparte"! In alta ordine de idei: napii au un "efect" (in tubul digestiv) asemanator cu fasolea. Cei mai "sensibili" la fasole trebuie sa evite si napii! Numai bine! |
#13
Posted 13 July 2014 - 11:23
In ceea ce priveste dulceata eu am incercat reteta urmatoare: suc proaspat de mere, tuberculi taiati cubulete, pusi pe foc si lasati cateva minuta dupa ce incep sa fiarba, dupa care acoperiti pana se racesc.
Se repeta operatiunea de 3 ori, dupa care se pun in borcan. Eu am facut o cantitate f mica ce s-a mancat imediat, deci nu stiu inca perioada de conservare. Am sa incerc anul acesta sa pastrez un borcan drept martor peste iarna. In ceea ce privesc efectele terapeutice gandesc ca exista din moment ce se gasesc in magazinele naturiste capsule cu...topi. Chiar daca e vorba de comert, chiar de ar fi vorba de...afaceri, ceva real la baza desigur exista. Iar in ceea ce priveste intretinerea... e chiar interesant: ii cultivi odata si culegi "for ever". Aceasta in comparatie cu cartoful (care pe aici se cultiva cam tot "for ever") si care necesita atatea ingijiri, cosmetizari, (in sensul de stropiri). Am inteles ca animalutele (vaci, porci) mananca frunzele cu f mare placere. Pt cei mai "vechi" de la tara, frunzele acestora alaturi de malai, inlocuiesc urzicile (in special pt puii de curca). Pt proaspetele mamici ajuta bine la cresterea lactatiei. Cred ca sunteti de acord ca este o leguma realmente "bio". Ramane sa verificati. Toate cele bune si de folos! |
#14
Posted 14 September 2014 - 17:19
In legatura cu desfacerea....trebuie mai intai sa popularizam cultura. E rentabil si ptr alcool si ptr transformarea lui in indulcitor( inulina) ptr diabetici doar ca nu avem fabrici in tara ptr asa ceva. Exista speculanti care vor sa cumpere la pret de nimic 1 leu/kg si sa vanda in europa centrala unde sunt cautati.
Ai dreptate pui odata si recoltezi an de an doar ca---dupa cca 3-4 ani solul saraceste si ii cam musai sa adaugi gunoi. Ar merge chiar si 2 culturi pe an. Mazarea se face cu apa din sol, recoltare rapida ca pastai verzi/proaspata apoi, topinamburul care in plus foloseste si azotul fixat in radacinile de mazare |
#15
Posted 17 September 2014 - 11:17
Mie nu mi se pare a fi un pret de nimic - 1 ron/kg pentru cantitati de zeci sau sute de tone imi suna foarte bine. Comparand cu cultura cartofului, nici n-as sta pe ganduri si m-as apuca de cultura topinamburului pe cateva hectare. Singura problema este desfacerea, ca la alte multe culturi profitabile "pe hartie".
Daca sti de existenta acestor speculanti pe piata topinamburului, te rog sa ma pui si pe mine in legatura cu ei. |
|
#16
Posted 07 October 2014 - 18:04
Daca ştie cineva un 'speculant' de picioici (topinambur) lasati un numar de contact ceva sa-l facem pe el bogat dar sa traim şi noi decent
|
#17
Posted 07 October 2014 - 19:38
Ma bucur de ultimele dpua postari, se pare ca inceput sa prinda ideeea si va puneti intrebari si veniti cu idei.
1.ideea cu doua culturi simultane e perfecta: eu am pus fasole urcatoare si convietuit bine cu topi ( sau mere de pamant sau cum vreti dar nu picioici); in ceea ce priveste mazarea, e perfect daca intre randuri ati lasat cam 60 cm.Pana in iunie cand e ok de cules verde, cultura partenera de-abia se ridica la aprox un m, 2.in ceea ce privesc "speculantii" (daca asta presupuneti asta gasiti), eu am gasit, pana acum, numai persoane intreprinzatoare care asteapta recolta mea din nov, eventual dec, daca nu ninge, iar daca ninge in feb, mart. 3.in ceea ce priveste pretul, aici imi declin competenta in ceea ce privesc cele doua antspam.spam: din moment ce in supermatket-uri pretul en detail este de 12- 13 lei/kg, cum poate fi pretul en gros de 1 (un) leu. in acest caz realmente ati gasit speculanti ..."de proasta calitate si, nu-i dai. Din moment ce nu e necesar sa fie scosi din pamant decat cu max 1 sapt inainte de livrare e vreme pana in primavara. ( ca sa nu mai amintesc cat sunt de ok pt tot felul de animale , pt cine are), iar in ceea ce priveste pretul de cost (ma rog, cand ai samanta) comparativ cu realele picioici=cartofi nu prea suporta comparatie. Iar pana in primavara se gaseste solutia. 4.eu i-am plantat primavara si am recoltat si in toamna si in primavara urmatoare, deci la un an de la plantare si erau super ok. 5.azi e 7 oct si ai mei din gradina toti sunt tot un boboc si o floare ( ca o floarea soarelui micuta-micuta, asezata in varful unei tije de 2-3 m), bineinteles ca sunt super verzi in comparatie cu celelalte ierburi, buruieni, etc, care sunt cam topite de bruma. revin cu detalii dupa recolat din nov eventual dec si, eventual cu alte informatii. |
#18
Posted 08 October 2014 - 01:04
Ligia, sunt curios ce cantitati achizitioneaza colaboratorii tai de la tine si la ce preturi? Ce fac ei mai departe cu topinamburul?
In ce supermarketuri ai gasit topinambur la 12-13 lei? eu pana acum nu am gasit nicaieri.... Legat de pretul de 1 leu, repet ca mi se pare un pret corect raportat la costurile de productie. Aberant mi se pare pretul de 13 ron/kg... un pret absolut nejustificat dupa parerea mea. In cazul asta am ajunge la venituri de peste 100.000 eur la hectar pentru o cultura cu investitie minima....bate orice cultura agricola....dar ...deocamdata pe hartie. Eu nu am reusit sa gasesc inca nici o cale de desfacere pentru cantitati mari, de-asta nici nu m-am apucat de extinderea culturii. Daca as avea desfacere asigurata, pentru toamna/iarna/primavara viitoare as putea livra 100 de tone fara probleme....dar cui? deocamdata nu am raspuns la intrebarea asta, desi l-am cautat.... Asa aratau acum o saptamana o parte din napii mei: 20141001_124520.jpg 235.28K 106 downloads Cativa au cazut la pamant din cauza partii aeriene(3-4m) supradimensionata in raport cu radacina 20141001_124722.jpg 229.91K 114 downloads Continutul unui cuib - neajuns la maturitate... vor mai creste 20141003_143949.jpg 301.54K 114 downloads alte 2 radacini smulse 20141003_151109.jpg 368.5K 111 downloads |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users