Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Care mai sunt mediile de admitere...

Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?
 Idei cale de actiune recuperare g...

Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...

Cine canta? Fragment din melodie...
 Tablou sigurante Dacia Sandero 2012

Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!

Camera video masina
 Zilele emailului din gospodaria n...

Best gaming laptop?

Humane (2024)

Recomandare casti 100-150 lei
 

CERN o coace de un nou tunel - din banii cetatenilor UE

- - - - -
  • Please log in to reply
64 replies to this topic

#1
Dumitru_Pavel

Dumitru_Pavel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 453
  • Înscris: 06.02.2014
CERN planuieste construirea unui tunel mult mai mare(pe principiul bigger is better acesta va avea circumferinta de 100 km). sursa Nu stiu de ce simt ei nevoia asta, au prea multe de testat, au descoperit prea multe si cel de acum nu e indeajuns, poate or fi avut vreo revelatie..
Cel existent acum(lungime de 27 km) a costat 10 miliarde de dolari(bani platiti de unde ? Sunt platiti din banii contribuabililor din tarile uniunii europene). Consumul de electricitate al actualului tunel este echivalent cu cel al unui oras european de 1 milion de locuitori.

Eu sunt Gigel, sunt un om obisnuit, am familie, copii, un job de nivel mediu iar sambata ies la o bere cu prietenii. O parte din banii pe care eu ii platesc sub forma de taxe statului roman se duc si la construirea acestui tunel. Eu stiu ca in sistemul capitalist/corporatist in care traim atunci cand platesti trebuie ori sa primesti un serviciu de calitate in schimb ori sa primesti mai multi bani. Cel putin pentru mine asa e, cand primesc bani(fie de la persoana fizica sau juridica) trebuie ori sa-i dau mai multi bani inapoi(adica banii pe care mi i-a dat + dobanda) ori sa-i ofer un serviciu cat mai bun(adica munca).

Si vine intrebarea: eu ce primesc din construirea acestui tunel ? Ce primesc practic, nu vrajeli.
Ei spun ca au descoperit acest boson higgs. Ok, felicitari ! Descoperirea vine dupa multi ani si e cam singura. Dar nu se pare ca sunt siguri de aceasta descoperire si nici nu au o explicatie cum aceasta particula subatomica dă masa si cum se explică gravitatia. Dar sa zicem ca le vor explica.
Inteleg importanta progresului stiintific pentru societatea noastra dar acest tip de progres nu ne ajuta, la fel si cum explorarea cosmosului nu ne ajuta(cel putin pe moment nu ne ajuta. Logic este sa cheltuiesti mai întâi pentru a-ţi asigura necesitatile de la baza piramidei lui Maslow, ei acum cheltuiesc pentru o necesitate(a catorva oameni pasionati de acest subdomeniu) situata la varful piramidei. Poate o sa ne ajute peste 50-100 de ani, dar e greu de spus ceva). Ce e clar deocamdata e ca suntem intr-o criza economica, joburile sunt tot mai putine, oamenii muncesc mai mult pt mai putin. Nu e loc de o astfel de investitie.

O alta intrebare ce tine de etica: Cine e in masura sa decida construirea unui astfel de tunel ? Ce rationament duce la aceasta decizie ? Adica, se iau banii de la contribuabili si se cheltuiesc pentru acest tunel. Pe contribuabili nu i-a consultat nimeni daca sunt de acord. Daca ei nu sunt de acord, daca acest proiect nu-i va ajuta cu nimic ?

Edited by Dumitru_Pavel, 06 February 2014 - 21:15.


#2
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009
Iar topic retardat "din banii cetățenilor"

#3
spider_zero_sapte

spider_zero_sapte

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,721
  • Înscris: 21.08.2007
Da, cetățenii ăștia e zgârciți rău și nu consideră că merită investiți bani în tehnologie. Unii dintre ei se descurcă doar cu ghioaga.

#4
Dumitru_Pavel

Dumitru_Pavel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 453
  • Înscris: 06.02.2014

View Postspider_zero_sapte, on 06 februarie 2014 - 21:16, said:

Da, cetățenii ăștia nu consideră că merită investiți bani în tehnologie.
nu am spus asta. te rog sa urmaresti cu atentie rationamentul meu si sa nu te grabesti cu concluziile.

va rog fara jigniri, flame... doresc sa discutam civilizat.

Edited by Dumitru_Pavel, 06 February 2014 - 21:19.


#5
marius87ism

marius87ism

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,801
  • Înscris: 18.11.2012
Gigele, daca vrei un rezultat imediat in urma acestui nou tunel o sa cerem sa iti dea voie sa iti pui la iarna acolo sacii de cartofi si ceapa sa nu inghete, asta e doar pentru inceput :)

#6
jumborom

jumborom

    E bine așa cum e.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,616
  • Înscris: 25.11.2007
Eu as da bani. Cine stie, asa cum a durat mii de ani pana au fost croite camasile Hugo Boss poate dureaza mai putin pana se fac si sacourile Boson Higgs, asta este progresul !

#7
spider_zero_sapte

spider_zero_sapte

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,721
  • Înscris: 21.08.2007

View PostDumitru_Pavel, on 06 februarie 2014 - 21:18, said:

nu am spus asta. te rog sa urmaresti cu atentie rationamentul meu si sa nu te grabesti cu concluziile.

va rog fara jigniri, flame... doresc sa discutam civilizat.

De primit nu primești decât teorii. Teorii pe care copii și nepoții tăi le vor studia la școală. Dacă vor fi mai puțin dotați dpdv intelectual îi vor înjura pe profesori, dacă nu, își vor face
un viitor, o meserie ce le va permite să-și satisfacă toate necesitățile din piramida lui Maslow, inclusiv păpica și loc pentru somnic.

PS. Ai nepoți?

Edited by spider_zero_sapte, 06 February 2014 - 21:31.


#8
ianos76

ianos76

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,646
  • Înscris: 01.09.2011
Pai eu cred ca primesti in schimb cunoastere. Daca ai sau nu nevoie de ea e alegerea ta.

#9
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,537
  • Înscris: 30.10.2003

View PostDumitru_Pavel, on 06 februarie 2014 - 21:07, said:

Si vine intrebarea: eu ce primesc din construirea acestui tunel ? Ce primesc practic, nu vrajeli.

Ce este RMN
Rezonanţa magnetică este o tehnică modernă  de diagnostic imagistic care foloseşte combinaţia dintre un câmp magnetic intens şi omogen şi unde radio cu frecvenţe specifice pentru a vizualiza  la o claritate şi rezoluţie superioare structurile interne ale organismului uman.
RMN permite obţinerea unor imagini multiplanare din organismului uman făra utilizarea razelor X (roentgen), făcând posibilă diagnosticarea cu precizie a numeroase afecţiuni.  Se pot obţine imagini sub formă de secţiuni tomografice în orice plan de coordonate. Prin acest tip de investigaţie se vizualizează  în cele mai mici detalii nervi sau structuri vasculare fine, tumori,  putandu-se depista leziuni inframilimetrice. Semnalele de radiofrecvenţă (percepute de pacient ca zgomote repetate puternice) emise de aparat sunt captate şi apoi reemise de corpul pacientului (fenomenul de rezonanţă), fiind captate de antenele speciale fixate pe zona de investigat şi preluate de calculator pentru a fi transformate în imagini multiplanare.
Avantaje:
    metodă modernă de investigaţie neiradiantă, neinvazivă
    nu prezintă pericol pentru organismul uman
    oferă posibilitaţi de reprezentare multiplanară
    administrarea cu risc minim a substanţelor de contrast
    detectează leziuni foarte mici (0,5 mm)
    recomandabilă în investigaţii la nivelul tuturor organelor, în special pentru stabilirea diagnosticului în bolile sistemului nervos.



Daca n-ai gasit legatura intre intrebare si raspuns pot sa iti explic mai pe larg.

#10
Dumitru_Pavel

Dumitru_Pavel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 453
  • Înscris: 06.02.2014

View Postianos76, on 06 februarie 2014 - 21:39, said:

Pai eu cred ca primesti in schimb cunoastere.
cat la suta din Europa are nevoie de aceasta cunoastere ? cea actuala nu este suficienta ? acest tip de cunoastere este 99% pur teroretica. ajuta doar un grup restrans de oameni(cei din domeniul respectiv). e etic sa iei banii norodului pentru a satisface nevoile unui grup restrans de oameni ? asta in timp ce norodul se zbate pentru acele nevoi de bază. nu ar trebui sa-i intrebi pe ei unde ar dori sa se duca banii lor ?

Edited by Dumitru_Pavel, 06 February 2014 - 21:55.


#11
Wilberforce

Wilberforce

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 978
  • Înscris: 27.12.2013
De regula in astfel de proiecte se baga bani care trebuiesc spalati, sau se pot matrasi usor sume mari in felul acesta fiindca controlul cheltuielilor nu e de competenta Fiscului. Sumele reale investite in astfel de proiecte sunt mult mai mici decat cele declarate.
RMN-ul e util din pacate doar acelor persoane care nu au nici macar un pivot dentar metalic, sau alte incluziuni metalice in organism.
Imagistica medicala se afla actualmente la un nivel care lasa mult de dorit, vorba unui chirurg "eu stiu ce e, doar dupa ce tai".

#12
ianos76

ianos76

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,646
  • Înscris: 01.09.2011
Daca norodul din Europa se zbate pentru nevoile de baza, apai cei din Africa sunt de mult morti............. Sa nu exageram, totusi.... De cunoastere are nevoie toata lumea, sau asa ar trebui sa fie. Doar ca de aceasta cunoastere unii vor beneficia in mod direct, altii indirect. Noul tunel de la CERN nu iti va da nici macar un kg de carne in plus, si nici nu isi propune sa faca acest lucru. Dar amintesteti ca daca toata lumea ar fi gandit ca si tine ( la ce-mi foloseste mie personal), si nimeni nu ar fi fost de acord sa se faca cercetare, nu cred ca tu ai fi avut acuma posibilitatea de a scrie pe un PC conectat la Internet. Doar un exemplu.

#13
Wilberforce

Wilberforce

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 978
  • Înscris: 27.12.2013
Ba fizica foloseste, chiar foarte mult, iar matematici nu strica sa sti, macar un pic de trigonometrie si geometrie descriptiva, dar nu folosesc acelea predate la scoala, in forma aceea bazata pe "enunturi si formule", memorate si repetate papagaliceste la examene sau teze.
Daca nu ai notiuni de termodinamica, electricitate, mecanica, vei avea o viata mult mai grea, neintelegand fenomenele din jur, cum iti izolezi termic casa, ce putere trebuie sa aiba un motor pentru a face ceva, care este consumul real al unui aparat electric, etc.

#14
Lupu24

Lupu24

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,648
  • Înscris: 08.10.2010

View PostDumitru_Pavel, on 06 februarie 2014 - 21:53, said:

cat la suta din Europa are nevoie de aceasta cunoastere ? cea actuala nu este suficienta ? acest tip de cunoastere este 99% pur teroretica. ajuta doar un grup restrans de oameni(cei din domeniul respectiv). e etic sa iei banii norodului pentru a satisface nevoile unui grup restrans de oameni ? asta in timp ce norodul se zbate pentru acele nevoi de bază. nu ar trebui sa-i intrebi pe ei unde ar dori sa se duca banii lor ?
Nu doar un "grup restrans de oameni" ar beneficia de aceea tehnologie, ci toti, ca de altfel cu oricare tehnologie inventata pana in acest moment.
Decat sa se duca banii pe catedrale si alte prostii inutile mai bine pe ceva ce sigur ne va trebui, mai ales ca ue a cam ramas in urma la acest capitol...

Edited by Lupu24, 06 February 2014 - 22:27.


#15
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,594
  • Înscris: 23.10.2006
orice produs din jurul tau inclusiv calculatorul de pe care scrii tampenii a fost odata o chestie pur teoretica care nu aducea mai multa bere in burtile cetatenilor. Fara cercetarea asta fundamentala am fi inca in evul mediu. Ei nu cerceteaza chestiile alea doar asa ca hobby, va veni o vreme cand cercetarile alea probabil ca vor sta la baza producerii de energie care va asigura tocmai necesitatile de la la baza piramidei lui maslow (ma rog , poate ca nu si sexul dar mancarea, apa si caldura sigur).
Oricum dupa ideea asta ca orice ban dat trebuie sa aduca ceva inapoi nu ar mai trebui sa existe loterie ca acolo dau multi bani si castiga cativa , nu am mai face olimpiade ca cheltuim banii ca sa mearga cativa pasionati de sport sa alerge sau sa sara cu schiurile etc. Oricum banii cheltuiti la constructie tot la oameni ajung pentru ca se fac locuri de munca, nu toarna fizicienii betoanele tot gigei sapa tunelul si toarna betonu.

Edited by chilly willy, 06 February 2014 - 22:38.


#16
pacopaco1967

pacopaco1967

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,550
  • Înscris: 13.09.2010
Nu există nici o justificare pentru o construcţie mai amplă ,
Părerea mea este că e o formă de furt muuult mai grandios decât pentru primul , mai ales că nimic nu e vizibil , doar ceva de faţadă ca să justifice fondurile ,
Si la urma urmei când a fost construit primul , aveau simulări computerizate şi puteau de la început să construiască ceva  ce putea fi extins cu timpul ,
Ceva e putred , nu cred că este dorinţa lor de cercetare , şi până la urmă ce cred că vor descoperi ? o nouă particulă ca să facă ce ? Să devină invizibil ca Dumnezeu ? Sau să găsească o modalitate de a transforma materia să nu se supună legilor gravitaţionale ? Voi vă daţi seama că de la un anumit nivel totul este hazar fără aplicabilitate ?

#17
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,137
  • Înscris: 22.05.2003
Mda, ce ne trebuie bombe nucleare, cand eu vreau cartofi?
As investi in 10 astfel de proiecte, doar, doar ne-ar aduce niste raspunsuri care sa ne ajute sa plecam de pe aceasta planeta sau sa ne ajute sa descoperim si sa folosim noi surse de energie.

Inchis in marasmul tau cotidian, iti e imposibil sa visezi.

Stiinta are nevoie de un nou prag pentru a evolua. S-au strans prea multe ipoteze, iar in lipsa unor dovezi palpabile, se bate pasul pe loc.
E o ecuatie cu prea multe necunoscute si e nevoie sa se restranga aceste necunoscute.

Poti intelege ca resursele pe aceasta planeta sunt putine si mai ales finite?
Avem mare nevoie de un miracol!

http://www.tutorvist...tion-theory.php

#18
-invata-

-invata-

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 285
  • Înscris: 28.11.2013
Cu toate ca subiectul nu este pe poiana... cu toate astea trebuie sa zic ce gandim toti, sau macar majoritatea care inca gandim:
A mai frumoasa parte din tot experimentul asta - Documentarul de pe Discovery(pe vremea cand prindeam asa ceva) - Am vazut documentarul ala si am zis ca o sa vad ceva remacrcabil in viata asta...
Practic un experiment care nu a fost explicat - sau pe logica mea simpla: Ce au descoperit aia nu putea sa fie facut public asa ca au dat toata povestea la lung.
Pe sistemul logic? Ar baga careva 1 ron intr-un proiect ratat?

Sper doar sa termine proiectul asta in timpul la viata mea... dupa 2012 parca nu am mai citit nimica de apocalipsa si cum sa o zic: Cam plictisitor, recunosc ca daca ma plateau aia cu minimul pe economie si ma puneau sa pazesc vreo racheta balistica(nici nu stiu ce dracu inseamna balistica... tot repeta aia prin filmele cu apocalipsa)... Eu apasam pe buton doar asa de plictiseala!
La urma imi scriam demisia - Asteptam 2-3 zile sa ramana doar gandacul si termita: La urma ma plimbam singur ca in GTA.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate