Ardei
Last Updated: May 07 2024 16:15, Started by
Alin1me
, Feb 05 2014 18:24
·
36
#451
Posted 15 December 2014 - 15:53
la ardei si vinete de obicei (din experienta zic), fac rasaduri in casa, ma chinui tare cu ele, dar din rasadnita (semanat cam pe 1 martie) am vazut ca nu am niciun rod la ele. seman (in casa) cam pe la jumatate de ian (daca ma mananca rau palmele si nu imi dau singura peste ele), dar cel mai bine e inceput spre jumatatea lui feb., asta in conditiile mele de tinut la geam. daca le dai lumina ca lumea poti sa semeni si acum
la ardei f.tardivi...imi dai un exemplu care e dupa tine f.tardiv, ca nu ii dau seama. din experienta mea in rasadnita au mers doar ardeii iuti trandafir (bishop crown), in rest niciunul din celelalte (probabil 25-30 de soiuri) nu au apucat sa fructifice daca am facut rasad in rasadnita (nu vorbesc aici de ardei iuti romanesti, ci in general seminte de pe alte meleaguri) |
#452
Posted 15 December 2014 - 19:38
Ce hibrizi va ganditi sa semanati anul acesta? Eu o sa incerc Menta si Bibic la gras, Potomac, Porteca si Kaptur la kapia si Kabala la gogosar. Sper ca m-am orientat bine... Bibic si Kabala i-am ales datorita comentariilor favorabile din acest topic, despre ceilalti nu prea stiu multe. I-a incercat cineva?
|
#453
Posted 15 December 2014 - 21:00
angybasso, on 15 decembrie 2014 - 19:38, said:
Ce hibrizi va ganditi sa semanati anul acesta? Eu o sa incerc Menta si Bibic la gras, Potomac, Porteca si Kaptur la kapia si Kabala la gogosar. Sper ca m-am orientat bine... Bibic si Kabala i-am ales datorita comentariilor favorabile din acest topic, despre ceilalti nu prea stiu multe. I-a incercat cineva? angybasso, on 15 decembrie 2014 - 19:38, said:
Ce hibrizi va ganditi sa semanati anul acesta? Eu o sa incerc Menta si Bibic la gras, Potomac, Porteca si Kaptur la kapia si Kabala la gogosar. Sper ca m-am orientat bine... Bibic si Kabala i-am ales datorita comentariilor favorabile din acest topic, despre ceilalti nu prea stiu multe. I-a incercat cineva? Edited by rvd55, 15 December 2014 - 21:01. |
#454
Posted 15 December 2014 - 22:04
Anca, ma refer la aia de pe alte meleaguri care fructifica abia toamna, spre sfarsit de sezon, astia lungi sibascutiti gen serrano,.arbol, puya in cazul.meu anul trecut, plus habaneri mai ciupiti plus ce zici tu....
Treaba e ca fara lumina si mai ales fara spatiu, multi fiind tufe mari, e greu sa-i tii pe loc, imbatranesc fiziologic si ulterior nu mai pleaca asa cum ar trebui in gradina...si practic nu faci nimic, sau mai rau, faci o laie grava, crezi ca ai ardei, nu mai semeni primavara devreme.si cand realizezi ca ceea ce ai e cam varza e prea tarziu... De aia am si intrebat voi cam cand ii semanati, clar ar cam trebui in prima jumatate a lui februarie, cam vreo 2 saptamani macar mai devreme decat astia denproductie care merg la noi gen gogosar, capia samd... Dar una e 5 februarie, alta e 15 ianuarie, cand mai pui si in spatiu neprotejat, adica mai depinzi si de vreme cu plantatul, diferentele sunt si mai mari. Eu anul asta cred ca voi incerca la.final de.ianuarie, inceput de februarie, de regula ii cam fac dupa 15 februarie dar m-as risca sa-i dau afara putin mai devreme, sa fie pusi cand incepe caldura... |
#455
Posted 15 December 2014 - 22:25
pai de aia ziceam ca nu stiu fix despre ce ardei zici tu ca sunt tardivi.
asta: http://anknic.sunpho.../ardei/90985952 era plin asa in 14 iulie, asta: http://anknic.sunpho.../ardei/90985928 in 14 iulie mai avea vreo 2 sapt.sa fie gata aici: http://anknic.sunpho.../ardei/92620659 era plenitudinea productiei, in 10 sept. in alta ordine de idei, niciun an nu seamana cu altul (acuma am ajuns si eu la o oarecare intelepciune ), daca in 2013 am semanat la jumatate de ian si am reusit sa scot niste rasaduri super tari pt.ca le plimbam casa-balcon din 1 martie...in 2014 pana spre 20 martie am avut balconul cu zapada, asa ca mi-au decedat cu succes extrem de multe rasaduri. cand esti la mila soarelui si a temp.de afara e cumva complicat sa zici o data de semanat. dar per total cred ca 1-15 feb e acoperitor pt.cam orice vreme (subliniez iar ca asta in conditiile mele de facut rasaduri in casa la geam si apoi plimbat afara pt.fortificare si soare). oricum mai zic odata ca in rasadnita (chiar si calda) mie ardeii iuti mai speciali (si vinetele) nu mi-au performat, rosiile in schimb au parut ca sunt fericite si am castigat max.2 sapt.la rosiile din rasadnita fata de rosiile bibilite in casa. in caz ca vezi ca se duce prea mult timpul de pus in gradina ii mai tii din udat si din temperatura (eu am devenit experta in aerisit camera cu rasadurile in alta camera, apoi dus rasadurile pe pervaz si tras jaluzelele repede ca sa se mentina temp.mai scazuta la geam ) |
#456
Posted 17 December 2014 - 07:47
angybasso, on 15 decembrie 2014 - 19:38, said:
Ce hibrizi va ganditi sa semanati anul acesta? Eu o sa incerc Menta si Bibic la gras, Potomac, Porteca si Kaptur la kapia si Kabala la gogosar. Sper ca m-am orientat bine... Bibic si Kabala i-am ales datorita comentariilor favorabile din acest topic, despre ceilalti nu prea stiu multe. I-a incercat cineva? |
#457
Posted 17 December 2014 - 19:56
Protejat. O sa pun cateva fire si afara sa vad cum se comporta. Teoretic cam toate se preteaza la asa ceva (din descrierea celor da la Morami), dar zona mea fiind ceva mai rece, n-as vrea sa risc prea mult.
|
#458
Posted 17 December 2014 - 22:16
Eu mă gândesc să pun Porteca exclusiv pentru bulion de ardei... Kaballa, Kaptur și Madonna. Sper ca în sezonul care vine să văd mai puțini ardei ofiliți...
|
#459
Posted 18 December 2014 - 06:49
In caz de zona mai rece, mergi pe kaptur in solar cu incredere!
|
#460
Posted 18 December 2014 - 10:51
Adilie, ne spui si noua ce intelegi prin bulion de.ardei?
Personal, ca om care tot face sosuri de genul asta, iti pot spune ca nu e totul sa ai cantitate. |
|
#461
Posted 18 December 2014 - 15:11
@parintele tatăl meu face bulion de ardei... e același principiu ca la cel de tomate. Mă gândeam să pun Porteca pentru că sunt mai cărnoși sau cel puțin așa par... buni pentru bulion și pentru copt. După părerea mea, de calitate înseamnă să fie cărnoși și suficient de dulci.
|
#462
Posted 19 December 2014 - 09:24
Si mie imi plac ardeii cu putina dulceata in ei asa ca as fi curios sa am in gradina un ardei care sa ma multumeasca din punctul asta de vedere. Totusi, eu cred ca dulceata asta tine mai degraba de calitatea ingrijirii si hranirii ardeilor decat de soiul sau hibridul folosit. Poti avea un ardei cu potential, dar hranit prost sau nehranit => nu vei fi multumit. Si vice versa, un ardei banal, hranit corect care sa te multumeasca.
Sa fie clar, nu am verificat practic ce spun aici, ci ma bazez pe analogia cu tomatele si pe cateva lucruri citite pe ici colo. Poate ca un cultivator de ardei cu experienta ne va spune mai multe despre felul in care obtine ardei gustosi. Edited by meganedoi, 19 December 2014 - 09:25. |
#463
Posted 19 December 2014 - 10:10
anul asta am pus szigeti pt.boia dulce. in 2013 am incercat sa facem boa dulce din kapia normali luati de la piata...nu au avut nicio aroma! in schimb cu szigeti a fost altceva
|
#464
Posted 19 December 2014 - 10:27
Este szegedi acela comercializat de agrosel? Poate fi consumat si in stare proaspata?
|
#465
Posted 19 December 2014 - 11:35
Dulceata si culoarea au legatra cu soiul. Hibrizii au culoare, sunt carnosi insa din ce am incercat eu cei mai subtiri n carne sunt mai dulci, in special cei te.tip.cornondi torro sau echivalentul romanesc, gen alexandru samd..la soiuri spre exemplu celebra ureche e aproape salcie prin comparatie.
Cei pt boia sunt si mai aubtiri in carne si au pigment foarte puternic, spre cei iuti ca intensitate. Capia dulci in genere au o culoare mai palida, mai spre.portocaliu. |
|
#466
Posted 19 December 2014 - 11:44
Am avut Dulce de Espagna, adica dulce , de la Rocalba si nu pot spune ca au fost mai dulci decat ureche sau alti hibrizi. Acum un an am avut Alexandru si imi amintesc ca mi-au placut la gust, dar au cam cazut din cauza bolilor pe care nu stiam cum sa le controlez.
|
#467
Posted 19 December 2014 - 12:32
#468
Posted 19 December 2014 - 17:58
Pentru bulion singura condiție e să fie mai groși în "doagă"... ăsta e și motivul pentru care am întrebat despre Porteca acum câteva luni; acum sunt hotărât să pun un rand sau două in următorul sezon.
|
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users