Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Care mai sunt mediile de admitere...

Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?
 Idei cale de actiune recuperare g...

Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...

Cine canta? Fragment din melodie...
 Tablou sigurante Dacia Sandero 2012

Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!

Camera video masina
 Zilele emailului din gospodaria n...

Best gaming laptop?

Humane (2024)

Recomandare casti 100-150 lei
 

Instalatii Gaze

- - - - -
  • Please log in to reply
1481 replies to this topic

#1117
86-APP

86-APP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,278
  • Înscris: 01.03.2017

View PostSwatKat, on 03 decembrie 2017 - 01:23, said:

cu perseverenta se poate...inca mai sper... de aia se si duc unii "la piata", pentru normalitate si bun simt.

..........
Sa fie sanatosi unde se duc daca n-au ce face si cu ce ! Problema este ca in cazul de fata discutam de institutii private .

#1118
Mirel_85

Mirel_85

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,865
  • Înscris: 07.09.2008
Am o oferta de extindere si bransament de la Gaz Sud pentru ~150 mil extindere retea si de ~ 50 mil traseul de interior si bransamentul. Problema este ca extinderea se face pe un drum de servitute unde suntem 8 proprietari si GazSud-ul mi-a cerut acord notarial de la ei pentru acesta lucrare. Din cei 8 vecini(unul sunt eu) 6 mi-au dat acordul iar al 7-lea ma tot amana din vara. Ca ma ajuta dar sa revin peste o luna ca e ocupat acum(asta fiind in Iunie), am revenit la inceput de August si din nou m-a amanat ca sa revin peste doua luni ca el lucreaza in agrigultura si e sezonul. L-am recontactat in Noiembrie si m-a pus sa il recontactez ca e plecat din tara, l-am sunat din nou peste doua saptamani si ca nu gaseste actele iar azi l-am sunat din nou si si mi-a zis sa nu il mai stresez ca ma suna el cand gaseste actele ca nu a vut timp sa le caute si mi-a inchis in nas.

Se vede ca omul e de reavointa si il doare undeva pe el de situatia mea delicata si de faptul ca fara acordul lui voi fi sclavul lemnelor sau peletilor. I-am explicat frumos, m-am oferit sa il recompensez ba chiar i-a zsi ca sunt disperat ca nu ma pot muta fara gaz si automat fara acordul lui. Momentan casa este la gri si in vara as vrea sa ma mut dar chiar daca el mi-ar da azi acordul dureaza cel putin 4-5 luni bransarea. ORicum acordul lui nu-l voi vedea si acum caut soluti din care am gasit doua variante;

1) Noul cod civil din 2011 Art. 621 prefede ca:

Dreptul de trecere pentru utilităţi
(1) Proprietarul este obligat să permită trecerea prin fondul său a reţelelor edilitare ce deservesc fonduri învecinate sau din aceeaşi zonă, de natura conductelor de apă, gaz sau altele asemenea, a canalelor şi a cablurilor electrice, subterane ori aeriene, după caz, precum şi a oricăror alte instalaţii sau materiale cu acelaşi scop.
(2) Această obligaţie subzistă numai pentru situaţia în care trecerea prin altă parte ar fi imposibilă, periculoasă sau foarte costisitoare.
(3) În toate cazurile, proprietarul are dreptul la plata unei despăgubiri juste. Dacă este vorba despre utilităţi noi, despăgubirea trebuie să fie şi prealabilă.
(4) Clădirile, curţile şi grădinile acestora sunt exceptate de la acest drept de trecere, dacă ea are ca obiect conducte şi canale subterane, în cazul în care acestea sunt utilităţi noi.

Din asta eu intaleg ca legea il obliga sa imi dea acordul notarial dar eu ma lovesc de refuzul lui. Ce as putea face? Ma gandesc ca il pot da in judecata iar conform legii si unei hotarari judecatoresti acesta nu ar avea incotro decat sa imi acode dreptul acesta. Problema e ca implica avocati, judecata, cine stie cate termene, cat timp, nervi si bani investiti. Problema majora este timpul, pentru ca nu cd eu ca in 2-3 luni se rezolvaun astfel de proces ca dupa se mai adauga inca 4-5 luni de fact pritect, certificat urbanism, autorizatie de constructie si extinderea si bransamentul efectiv, timp in care e deja iarna 2018-2019 in care eu ori aman mutarea din vara 2018 pentru vara 2019 oari ma mut deja in vara 2018 si pana am gaze eu deja imping la lemne in caza, astfel roulul procesului fiind deja fara rost.

2) A doua solutie ar fi conform Legea Nr. 123/2012 Legea ANRE Art. 108 Drepturile concesionarului:

(1) Pentru realizarea serviciului de transport sau de distribuție, în cazul utilizării bunurilor proprietate a terților, concesionarul are următoarele drepturi:
g) să asigure accesul unor noi solicitanți, cu respectarea uneia dintre următoarele condiții:
1. prezentarea acceptului proprietarului;
2. prezentarea acordului solicitantului de acces privind despăgubirea proprietarului; acordul solicitantului se prezumă atunci când acesta consimte în scris, printr-un act autentic, să îl despăgubească pe proprietar pentru partea ce îi revine din investiția făcută;

Eu din asta intaleg ca Gaz Sud e obligat sa imi faca reteaua doar daca conform 1 prezint acordul notarial privin acceptul proprietarilor drumului de servitute sau conform 2) daca eu dau o declaratie scrisa prin care imi asum sa il despagubesc pe proprietar.

3) Am vorbit cu juristul d ela servici(nu se pricepe la astfel de litigi) dar a spus logic ar fi caz GazSud sa accepte in loc de acordul respectiv, o declaratie notariala din partea mea prin care imi asumat degrevarea GazSud de orice responsabilitate care ar deriva in raport cu tertii in ceea ce priveste eventuale pretentii ale proprietarului care nu da acordul, legate de amplasarea extinderi coloanei de alimentare incluzand inclusiv autorizarea Gaz Sud sa intrerupa alimentarea gaz si sa desfiinteze bransamentul in cazul in care ulterior acel vecin ar putea da in judecata pe mine sau GasSud pentru despagubiri ca s-au facut lucrari fara cordul lui. Desigur aceasta varianta e cea mai rsicanta doarece pot plati extinderea si bransamentl si peste cativa ani ma trezesc cu vecinul care stie ca nu mi-a dat acordul sa dea in judecata Gazul iar ei sa fie nevoiti sa imi opreasca robinetul.

Deci lucrarea se poate face ori cu  varianta 1) acord notarial ori  varianta 2) cu declaratia mea ca imi asum sa despagubesc pe proprietarul care nu imi da acordul, problema e ca Gaz SUd nu accepta a doua varinta, refuza sa ma ajute si spune ca nu voi avea gaz chiar daca 99 din 100 de vecini sunt acord atata timp cat unul nu este si nu imi ofera un acord notarial pentru lucrarea respectiva.

S-a intalnit cineva cu astfel de speta? Ce este de facut, cum pot proceda discuta si ce soluti sunt ca sa fac Gaz-Sud-ul sa intaleaga ca vecinul ala e batut in cap, si ei sa accepte sa faca extinderea si sa ma branseze fara acel acord notarial?

Edited by Mirel_85, 08 December 2017 - 21:57.


#1119
oMariusRO

oMariusRO

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,397
  • Înscris: 18.08.2014
Noua nu ne-au cerut asa ceva. A fost doar un tabel cu proprietarii pe care l-am depus la primărie când am cerut AC pentru branșament (în numele GS). A semnat acolo fiecare proprietar dar facă act notarial.

Poate daca ii ameninți cu un proces si/sau niște reclamații, fie pe acel vecin fie pe GS (fie pe ambii) se răzgândesc...

#1120
Mirel_85

Mirel_85

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,865
  • Înscris: 07.09.2008

View PostoMariusRO, on 09 decembrie 2017 - 19:24, said:

Noua nu ne-au cerut asa ceva. A fost doar un tabel cu proprietarii pe care l-am depus la primărie când am cerut AC pentru branșament (în numele GS). A semnat acolo fiecare proprietar dar facă act notarial.

Poate daca ii ameninți cu un proces si/sau niște reclamații, fie pe acel vecin fie pe GS (fie pe ambii) se răzgândesc...

Ai avut mare noroc, mie astia la Cornetu mi-au cerut acord notarial si vorba aia e tot GazSud, nu mai intaleg nimic, poate sa fie diferit da la primarie la primarie, probabil cere primaria prin certificatul de urbanism in vederea obtinerii autorizatiei de construire.
La tine totusi au semnat, au interes si ei pe viitor, la mine nu il intereseaza si il doare undeva, probabil o sa vanda terenul ca am intales ca e full de bani tipul si are nu stiu cate terenuri prin zona pe care le tine sa le creasca pretul si dupa sa vanda.

Edited by Mirel_85, 09 December 2017 - 21:15.


#1121
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
Pentru drumul de servitute se cere conventie civila semnata de toti proprietarii drumului. Daca te ajuta, desi ma indoiesc, poti lua procura de la vecinul cu probleme ca sa nu fie constrans sa vina in fix in ziua X la notar ca sa semneze conventia civila. Vecinul cu problema ce rol are pe drumul acela de servitute? Are loc pe care vrea sa isi faca casa, sau are numai acces la un teren agricol sau cum e? Incearca sa il convingi spunandu-i ca valoarea terenului lui creste daca e gaz pe drumul de servitute si el nu trebuie sa dea nici un ban pentru asta, numai sa vina sa semneze la notar.

#1122
Mirel_85

Mirel_85

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,865
  • Înscris: 07.09.2008
Are o parcela cumparata din 8 care sunt acolo, momentan doar pe 3 sunt case, doua case la drumul principal(care s-au bransat din drumul public neavand nevoie de acord notarial) si a mea in spate care fiind accesul pe servitute am nevoie de acel acord. Acord notarial sau conventie civila, una sau alta nu conteaza atat timp cat omul e rau voitor si nu vrea sa isi dea acordul/semnatura, eu incercand de 6 luni sa obtin acest lucru.

Intrebarea mea e alta, eu clar lovindu-ma de refuzul lui, ce posibilitate am sa ma racordez, ce trebuie sa fac, ce portita exista in legislatie, cum pot proceda, sa il dau in judecata, sa dau spaga la Gaz Sud sa accepte fara semnatura lui, aici intervine si primaria, ca pe langa GazSud mai mult ca sigur va cere si primaria in certificat de urbanism acest lucru in vederea intocmirii dosarului pentru autorizatia de construire.

Edited by Mirel_85, 11 December 2017 - 11:44.


#1123
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
Din cate am inteles eu problema, nu cred ca ai ce sa faci. Omul e si el coproprietar pe acel drum si daca nu vrea sa ii treaca conducta de gaze pe sub drum, nu il poti forta. La distrigaz nu stiu ce sanse ai. In principiu nu le trebuie acea conventie civila pentru ca dreptul de servitute e specificat in legea gazelor. Adica daca ei au conducta de gaz pot sa intre fara probleme sa faca reparatii daca e cazul. Peste distrigaz numai ANRE ar mai fi, dar nu cred ca se baga in probleme din astea private.

Primaria din cate stiu eu nu cere nimic, nu acolo e problema ci la distrigaz.

#1124
oMariusRO

oMariusRO

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,397
  • Înscris: 18.08.2014

View PostM_ierdnA, on 11 decembrie 2017 - 12:49, said:

Din cate am inteles eu problema, nu cred ca ai ce sa faci. Omul e si el coproprietar pe acel drum si daca nu vrea sa ii treaca conducta de gaze pe sub drum, nu il poti forta. La distrigaz nu stiu ce sanse ai.

Mi se pare o aberație. Adică eu nu îl pot forță sa accepte o conducta pe sub drumul   comun dar el ma poate forța să stau fără utilitati. Eu zic sa îl dai în judecata, sau măcar sa îl anunți de intenția asta, printr-o notificare scrisa (se poate și pe email).

#1125
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
Nu stiu daca e aberatie sau nu. Sunt niste reguli si daca oamenii sunt de bun simt atunci nu e nici o problema. Sa dai in judecata pe cineva pentru ca nu are bun simt nu e o solutie. In cazul de fata individul cu pricina e probabil prost daca nu intelege ca si el va avea nevoie de gaz cand isi va face casa si ca poate si el va ajunge la mana celorlalti proprietari de pe drum pentru o anumita problema. Pe de alta parte pot exista situatii si situatii. Daca eu ma incalzesc cu lemne poate ca nu imi convine sa vina de la distrigaz sa sape sant prin fata portii si sa ma tina cu el asa cine stie cat. Eu am facut ultimele doua ierni in astfel de conditii si nu e placut. De asta zic ca daca e bun simt din partea tuturor, e in regula, daca nu, acest bun simt nu prea poti sa il impui prin legi.

#1126
Andrei221

Andrei221

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 833
  • Înscris: 04.02.2006
exista vreo reglementare in ceea ce priveste distanta dintre teava de gaze si plita?

#1127
oMariusRO

oMariusRO

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,397
  • Înscris: 18.08.2014

View PostM_ierdnA, on 12 decembrie 2017 - 11:43, said:

Nu stiu daca e aberatie sau nu. Sunt niste reguli si daca oamenii sunt de bun simt atunci nu e nici o problema. Sa dai in judecata pe cineva pentru ca nu are bun simt nu e o solutie. In cazul de fata individul cu pricina e probabil prost daca nu intelege ca si el va avea nevoie de gaz cand isi va face casa si ca poate si el va ajunge la mana celorlalti proprietari de pe drum pentru o anumita problema.

Regulile de obicei inseamna legi, iar legile se respecta de bunavoia (de catre cei care au bun simt) sau cu forta atunci cand aceasta nu exista. Individul respectiv poate fi prost, asta nu inseamna si ca altul trebuie sufere pentru prostia lui. Mersul in judecata nu e tocmai placut, fireste, dar uneori doar asa se poate rezolva... Nu poti apela la bunul simt atunci cand e clar ca el lipseste...

Quote

Pe de alta parte pot exista situatii si situatii. Daca eu ma incalzesc cu lemne poate ca nu imi convine sa vina de la distrigaz sa sape sant prin fata portii si sa ma tina cu el asa cine stie cat. Eu am facut ultimele doua ierni in astfel de conditii si nu e placut.

In cazul asta te duci tu si ii dai in judecata pe distrigaz, sau le faci niste plangeri pe la protectia consumatorului, anre, etc sau chiar pe beneficiarul lucrarii pentru ca din cate stiu eu, in cazul lucrarilor de genul asta, executantul/beneficiarul au obligatia sa aduca drumul la starea initiala. Nu e normal ca tu, de frica sa nu cumva sa stai cu un sant in fata portii, sa il obligi pe un vecin de pe strada sa isi faca si el incalzire pe lemne. Sau sa stea fara curent electric sau apa, ca cine stie, si in cazul unui bransament electric Enel sau ApaNova pot sapa un sant si sa il lase neastupat.

@Mirel

Codul Civil art. 621

Dreptul de trecere pentru utilităţi

Art. 621. – (1) Proprietarul este obligat să permită trecerea prin fondul său a reţelelor edilitare ce deservesc fonduri învecinate sau din aceeaşi zonă de natura conductelor de apă, gaz sau altele asemenea, a canalelor şi a cablurilor electrice, subterane ori aeriene, după caz, precum şi a oricăror alte instalaţii sau materiale cu acelaşi scop.

(2) Această obligaţie subzistă numai pentru situaţia în care trecerea prin altă parte ar fi imposibilă, periculoasă sau foarte costisitoare.

(3) În toate cazurile, proprietarul are dreptul la plata unei despăgubiri juste. Dacă este vorba despre utilităţi noi, despăgubirea trebuie să fie şi prealabilă

Cauta si tu un jurist pe la munca sa te ajute sa formulezi o notificare pentru vecinul ala.

#1128
Mirel_85

Mirel_85

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,865
  • Înscris: 07.09.2008
E si varianta procesului, m-am gandit si la asta, dar procele dureaza ceva timp, minim cateva luni in cel mai bun caz iar ulterior inca alte cateva luni pana sa se faca birocratia necesara, extrase orto, avize, CU, proiectul ,AC,  si alte cateva luni sa se execute lucrarea

Pana sa se finalizeze procesul eu pot deja sa fiu mutat si sa am peleti sau pdc, la proces trebuia sa ma gandesc asta vara cand am vazut ca nu vrea si ma tot taragana, am zis ca o da el ulterior acordul, dar na, sunt oameni si oameni, oricum ii urez "numai bine de Craciun si An nou, "numai bine ii urez xxxxxx....

Si daca vreodata vrea el sa faca casa ceva, nu ii dau in veci acordul meu, iar daca va vinde, ii zic direct la potentialul client ca daca vrea acord de la mine sa ii lase actualul la pretul de vanzare iar diferenta aceea sa mi-o dea mie ca despagubire morala  daca vrea acordul meu pentru utilitati :)

Edited by Mirel_85, 12 December 2017 - 17:39.


#1129
oMariusRO

oMariusRO

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,397
  • Înscris: 18.08.2014
Eu zic ca merita sa incerci o notificare, ceva care sa sune oficial. O poti folosi ulterior ca dovada ca ai incercat sa rezolvi amiabil si poate cine stie, ii vine mintea la cap... Pana la despagubiri de la un eventual cunparator o sa astepti ani, sau zeci de ani, iar investitia in PDC sau instalatie pe peleti nu e chiar neinsemnata. Taxa pentru bransament la gaze ai platit-o deja? Pe aia cum ti-o recuperezi?

Mai poti incerca si varianta cu declaratie pe proprie raspundere. Le spui la aia de la GS ca nu poti lua legatura cu propietarul (la mine pe strada chiar exista situatia asta) si dai o declaratie prin care iti asumi responsabilitatea ca vei rezolva eventuale pretentii ale respectivului.

#1130
86-APP

86-APP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,278
  • Înscris: 01.03.2017
Frumusețea este că unul se poate opune cit vrea , să bage gaz pe strada , dar dacă tu bagi gaz pe strada, nu te poți opune o secundă unuia care vrea sa se branșeze. Îți plătește despăgubiri , după acte , și pa .

#1131
Mirel_85

Mirel_85

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,865
  • Înscris: 07.09.2008

View Post86-APP, on 12 decembrie 2017 - 17:53, said:

Frumusețea este că unul se poate opune cit vrea , să bage gaz pe strada , dar dacă tu bagi gaz pe strada, nu te poți opune o secundă unuia care vrea sa se branșeze. Îți plătește despăgubiri , după acte , și pa .

As da dislike la adevarul spus de tine dar nu este implementata acesta optiune, dar ar putea fi daca ar accepta moderatorii sugestia!

Si apropo, am curent, am contoar, sunt bransat, dar ENEL nu a cerut nici acord notarial, nici semnaturi de la vecini si nici macar drept de uz si servitute de la mine, in schimb cei cu Gazul sunt mai sfinti ca papa di la Vaticano.

Edited by Mirel_85, 14 December 2017 - 12:45.


#1132
86-APP

86-APP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,278
  • Înscris: 01.03.2017
Din păcate asta e viața , noi jucam după regulile altora .

#1133
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
Am o dilema. In urma cu 2 ani am facut revizie la instalatia de gaze (dintr-un motiv stupid, dar nu mai conteaza). Atunci am luat o firma la intamplare pentru ca era urgent. Acum aceeasi firma mi-a scris ca din cauza ca am facut cu ei acum 2 ani, acum daca fac verificarea tot cu ei imi fac un discount. Initial am zis ca de ce nu as face, mai ales daca pretul e bun, insa intrand pe lista cu firme acreditate ANRE am avut surpriza sa vad ca firma de care vorbesc are licenta care expira in aproximativ o saptamana. E posibil ca firma sa aiba o acreditare noua insa sa nu apara in sistem din cauza ca acreditarea veche e inca valabila? Presupunand ca nu mai au acreditare mai departe pot avea probleme daca fac verificarea cu ei avand in vedere ca nu mai au multe zile acreditare? Sau pot face ei figuri sa nu mai depuna actele la distrigaz pentru ca oricum le expira acreditarea si isi baga picioarele? As face cu ei pentru ca e cel mai simplu, insa daca pot fi probleme caut pe altcineva.

#1134
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Dar de ce te grabesti ? Nu mai poti astepta o saptamina ca sa vezi daca respectivi o sa-si prelungeasca sau nu autorizatia ?
Revizia ta nu expira astazi, ca expira luna asta. Asa ca pina in 28 februarie mai ai 23 zile sa te gindesti / analizezi

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate