Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K
 Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani

Ar trebuii sa vindem imobiliarele...
 Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade
 Probleme accesare nr test telefon

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...
 

Unde vindem legumele?

- - - - -
  • Please log in to reply
117 replies to this topic

#37
silesax

silesax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 47,162
  • Înscris: 15.10.2009
dupa ultimu post al tau eu zic sa iti vezi mai departe de job ul tau.

#38
virg72

virg72

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,048
  • Înscris: 14.01.2012
mai nenea iorgule, sa vezi la anu ce greseli faci, cu toata experienta pe care o ai.
n-o sa-ti vina sa crezi.
nici un an nu seamana cu cel din urma sau cu cel ce va urma.
rabdare, toate la timpul lor.
silvica, nu tot ce zboara se mananca!
lasa-i pe astia cu sangele mai domol sa se ocupe de legumicultura, tu inca nu ai sangele potrivit pt asta.
de la sofer de tir sa treci direct la legume, nu prea e potigeala, sunt cumva paralele.
asa ca, daca te-ai putea ocupa, in paralel si de una si de alta, ar fi bine,  dar fara sa dai izmene pe calator, ca nu faci nimic.
sa nu faci prostia sa te lasi de meseria de tirist, c-ar fi mare pacat sa pierzi un asa job, care-i de cateva ori mai banos decat legumicultura.
daca , totusi, gandul cu legumicultura nu-ti da pace, lasa sa mai treaca cativa ani, vino la matca de galati, cauta o fata care s-o iei de soata, asigura-i logistica necesara, si atunci ai sa vezi si tu ce inseamna legume.

#39
silesax

silesax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 47,162
  • Înscris: 15.10.2009
de ce amagesti baiatul degeaba?...,doar stii ca daca nu ai minim 3000 mp de solar nu te ia nici o fata din matca de barbat.

#40
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
@silexax
Dupa cum foarte bine stii, am job din care ma descurc binisor. Altfel nu-mi permiteam sa fac niste investitii pe care sunt sigur ca nu voi reusii niciodata sa le amortizez. M-am apucat de solar si cultivarea legumelor, din dorinta de a mai consuma si noi ceva proaspat si cu un gust, cat de cat mai natural. Nu mi-am facut planuri ca voi reusii intr-un an sau doi sa am card platium full. Daca citesti de la prima postare a mea pana in prezent, te convingi. Dar cred ca stii deja ce vreau eu sa spun. Nu sunt genul de om, sa dau vrabia din mana, pe cioara de pe gard. Sunt in cea mai mare masura, de acord total cu tine, in privinta jobului!

@virg72
Esti mult mai experimentat si totusi ai avut necazuri. Stiu, asta a fost un an de exceptie in domeniul agricol (binenteles si legumicol).
Poate a fost si norocul meu. Altfel renuntam. Pierderi neprevazute si de neevitat. Imi vedeam in continuare de ce stiu sa fac si gata!
De asemenea sunt constient, ca voi mai avea multe bariere de trecut. Dar acum odata, intrat in hora, trebuie sa joc.
Bucurosi le-om duce toate de-o fi...ce-o fi! (cum este corect, cu un ,,i'' sau doi de ,,i''?
Cred ca MrSilviu deja a luat o decizie. Toata aprecierea mea pentru aceasta!

#41
silesax

silesax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 47,162
  • Înscris: 15.10.2009
nea iorgule dar eu nu am zis de mata nimic.eu ziceam de initiatorul topicului...este nehotarit tare parca ar face ...parca iar da solarul unui om din sat....dar unde face contractu cu supermarketu??....
nu cred ca sint sanse de succes daca nu te ocupi personal de afacerea in legume .si chiar si atunci vine un an ca asta cu frig ,vint si bruma la inceputul lui octombrie si nu scoti mai nimic.

#42
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
sile si eu am postat in aceiasi linie de urmat la fel ca si tine. Da ai dreptate, noi am facut bine ca am fost corecti si nu l-am amagit.
Am inteles perfect si remarca ta referitoare la job. Exact cum ai spus ,,ce-i in mana, nu-i minciuna''.
Oricum colegul nostru este mai tanar si a cercetat si el un viitor domeniu. Care este foarte greu si unde banii se cistiga cu taraita si se pierd cu nemiluita.

Ma cheama Iorgu. Simplu. Imi pace mai mult. Imi displace ,,nea Iorgu''. Rau de tot. Mai ales ca te am trecut la ,,prieteni'' in profilul meu.

Edited by 1orgu, 19 October 2013 - 19:01.


#43
maravlad

maravlad

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 18.10.2013
Nu te poti apuca de legumicultura si sa nu stii care ii diferenta dintre Phytophtora si Botrytis, sa ai afide si sa dai cu Funguran, dar nici mare filozofie nu e, daca respecti un program de cultura bine pus la punct, nu dai cu ingrasaminte pana blochezi planta, dar nici nu o lasi flamanda, acuma daca vine un inghet in mai poti fi tu cel mai priceput agricultor ca n`ai ce face, dar totusi daca respecti o schema de tratament se poate.

#44
Alin1me

Alin1me

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 609
  • Înscris: 14.02.2013
@Silviu
Dupa parerea mea ai putea contrui solari din lemn nu din metal pentru ca poate te intereseaza alta afacere pe viitor si dai bani degeaba .
O intrebare
Sursa de apa ai ?

#45
maravlad

maravlad

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 18.10.2013
Solar din lemn e cea mai mare prostie, iti faci unul din teava, puternica, cel putin 2 tzoli si nu o iei sa fie din tabla, stii ca 50 de ani iti sta acolo, cumperi o folie buna, preferabil in 5 straturi, primesti 3 ani garantie, tine 7 ani, e mai scumpa, dar nu o schimbi la fiecare vant, iti iei niste seminte hibrid despre care te documentezi bine in prealabil, iti faci bine planul de cultura si ii dai bataie, incerci sa plantezi cat mai repede sa nu dai marfa pe gratis si incet incet ai putea fi chiar multumit de ce ai reusit.

#46
jumborom

jumborom

    E bine așa cum e.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,616
  • Înscris: 25.11.2007
De citit toate cele 6 episoade. In ultimul se dau si cifre utile pentru subiectul de fata:

Secretele fermierilor din Matca, de la investiția în solar la îngrijirea solului.

Îngrijirea solului

„Fără să bagi gunoi pe loc, chiar dacă bagi tu chimicale, pe termen lung nu merge. Gunoiul ține afânat solul și în plus are și el substanțele lui. Fără gunoi de vacă, de grajd, chiar dacă pui tu chimicalele pe care le-oi pune, tot la gunoiul de grajd te întorci. Eu bag la 1000 de metri pătrați o basculă mare pe an. Negustorii aduc de prin toate județele gunoi de grajd. Vin mai ales de pe la Vaslui, de la Porumboiu de la fermele lor. Basculantele cu gunoi de grajd stau aliniate pe marginea drumului și noi ne ducem la ele și dacă ne place calitatea, îl luăm. Aduc unii și găinați de avicola. E bun și ăla, dar le cam arde dacă pui prea mult. O rabă de-aceea costă pe la 10 milioane. În fiecare an punem câte una la 10 ari“.

Sămânța

„Nu există roșii de Buzău, există doar roșii olandeze. La Matca sămânța e toată din Olanda, nu e sămânță românească, și e foarte scumpă. De exemplu, zece grame costau în anii trecuți 4 milioane. Dar acum nu mai e cu gramul, că doar la început era cu gramul. Acum le vinde la bucată. Costă 4000 de lei o sămânță de roșii care e mică tare, ca sămânța de ridiche. Dar asta olandeză e tratată, e ca lumea, asta e o originală, garantată. Unii de pe la noi îți vând și sămânță care nu e originală, dar riști. O au adunată. O adună din primul an. Pun originalul în pământ și le lasă să se coacă și atunci sămânța le-o vinde la ăștilalți care n-au bani. Și încă ceva. Roșiile alea care se fac mai mari nu prea au gust bun, țin mult la transport, dar nu-s gustoase. Tot olandejii le-au născocit și pe-alea“.

Apa

„Cresc repede castraveții. Dau rodul într-o lună primăvara, iar dacă-i pui vara, mai repede, în trei săptămâni. Dar e o tehnică și aici, că dacă le bagi apă continuu, cresc vreji, cresc repede și nu fac producție, iar dacă îi ții mai fără apă prind mai ușor“.

Forța de muncă

„Eu am 3000 de mp de solar și mai am și grădini în câmp. Am nevoie de 3 oameni în permanență. În plus mă ajută și soția. Oamenii cer 600 de mii pe zi și cu mâncare, cu asta te ajunge mult și dacă îi lași numai pe ei să muncească sunt mulți care nu știu să facă nimic, că avem mulți oameni din ăștia și trebuie să stai lângă ei, să le explici ce să facă. E greu la munca asta. Toți vor să scape de munca asta, dar n-ai cum să fugi de ea și să vrei și câștig“.

Producția

„Roșiile dacă le ai foarte bune poți să faci și 10 tone producție maximă, la o singură cultură, iar la cultura a doua pui castraveți, din care obții alte 10 tone. Castraveții dacă-i culegi mari, culegi de-nnebunești. Dacă-i culegi mici, culegi mai verzi. Trebuie să-i culegi la două zile. Primăvara nu contează, poți să-i culegi mai mari, dar acum, începând de-aici încolo lumea caută ca să-i pună la borcan și caută numai mici și ăștia mici sunt mai scumpi. Sunt dublu la preț față de cei mari. Într-un an bun, de pe 3000 de metri pătrați, cu 60-70.000 de lei mai iei câte-o mașină, mai faci prin casă, îți ții fata la facultate, că e la ASE.”.

Investiția în solar

„Zece arii de solar costă în jurul a 30.000 de lei, dacă-l faci din lemn. Solariile de metal costă mult și oamenii nu fac. O mie de metri pătrați de solar îi ridicăm în cam patru oameni, în zece zile. Un solar din lemn ține 10 ani, dar cu 2-3 reparații. Folia ține 5 ani și când o înlocuiești verifici și lemnul și faci înlocuiri și reparații pe ici pe colo, unde lemnul s-a slăbit. Solariile le facem din căpriori de brad și lemnul ăsta, dacă stă tot timpul învelit cu folia de celofan, putrezește și-și pierde rezistența mai repede. Iarna noi avem probleme grave cu zăpezile. Nu dezvelim solariile astea niciodată, că dacă vrei să pui din timp trebuie să fie pământul uscat, iar zăpada se depune pe solarii și cum au fost ultimele două ierni, a fost dezastru. Dacă nu ai avut solar bun, sau măcar să pui profile, ți-l dărâmă. El ține o tonă, zece, dar ce, e pod? Dacă cedează într-un loc se duce tot. Celofanul ține. Lemnul să țină. Trebuie să mai ai niște proptele. Propteaua e toată șmecheria, că solarul nu rezistă altfel“.

Timpul liber

„N-am concediu, omule. Eu n-am dormit niciodată în viața mea somnul de amiază. Dimineața mă trezesc la 4.30-5.00, în funcție de factorul lumină, și mă culc la 10-11 seara“.

#47
maravlad

maravlad

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 18.10.2013
Eu pe aia din Matca altceva in afara de sa se planga nu i`am vazut, acuma sincer, la ei in sat se aduna toate dezastrele

#48
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012

View Postjumborom, on 19 octombrie 2013 - 21:23, said:

De citit toate cele 6 episoade. In ultimul se dau si cifre utile pentru subiectul de fata:

Secretele fermierilor din Matca, de la investiția în solar la îngrijirea solului.


Timpul liber

„N-am concediu, omule. Eu n-am dormit niciodată în viața mea somnul de amiază.

Citit tot, tot, tot. Si invatat, invatat, invatat, in continuare, ce ma intereseaza. Foarte sugestiva si bine venita postarea ta. ca de obicei!
Nici eu nu am concediu. Dar deocamdata, mai ,,fur'', in unele zile cate 1ora de odihna dupa amiaza. Deocamdata imi permit.
Daca vreau sa realizez ce mi-am propus si vreau, renunt fara nici un fel de regret la acea ora.
Voi avea somnul de noapte mai profund!

#49
meganedoi

meganedoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,433
  • Înscris: 03.08.2006
Eu gandesc ca DlSilviu a vrut doar sa va intarate :)


#50
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
Nu cred!
A cerut efectiv, doar o parere cum sa faci un ban, sau mai multi din cultivarea legumelor.
Cum subiectul, este inimaginabil de vast sau complex si cum toti colegii nostri au fost sinceri, ca de obicei, a luat deja o decizie!
In acest domeniu, ai doar doua variante, ori implicare totala cu riscurile si cheltuielile respective, ori.....Cale de mijloc nu cred ca exista.
A, binenteles producerea si cresterea legumelor, pentru consum familiar. Asta cred ca este cel mai mare castig!!!

#51
MrSilviu

MrSilviu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 153
  • Înscris: 29.10.2012
Scuzati`mi intarzierea, dar noaptea trecuta am condus non-stop masina personala iar azi am dormit toata ziua.

View PostAlin1me, on 19 octombrie 2013 - 19:03, said:

@Silviu
Dupa parerea mea ai putea contrui solari din lemn nu din metal pentru ca poate te intereseaza alta afacere pe viitor si dai bani degeaba .
O intrebare
Sursa de apa ai ?

La solar din lemn ma gandeam si eu si da, sursa de apa am atat dintr`o fantana care sincer nu stiu cati m3 de apa ofera, dar si dintr`un parau aflat din pacate in vale, und`mi va trebui un consum ridicat de energie electrica ca sa aduc apa la deal (pompa mai mare, consum mai mare ... banuiesc ca undeva la 2 .. 2.5kw)

View Postmeganedoi, on 20 octombrie 2013 - 19:50, said:

Eu gandesc ca DlSilviu a vrut doar sa va intarate Posted Image

DlSilviu a vrut doar sa se informeze ca sa nu se arunce ca prostu in apa de la 20m, fara sa`i verifice adancimea Posted Image

PS: Inca nu am luat o decizie. Inca sunt in stagiul de informare si cum spuneam, nu constructia solarului gasesc a fi o problema, nu cresterea legumelor gases (momentan) a fi o problema ci va puteti da seama CLAR din titlu care este problema mea.

Iar pentru domnul "meganedoi", sunt 80% sanse sa ma apuc de asta imediat ce dispun de bugetul necesar, pentru ca vreau ... si atat Posted Image iar daca altii pot, pot si eu. Urmaresc doar sa vad cat de bine se castiga, cum se castiga si intr-un final, daca se castiga.

Edited by MrSilviu, 20 October 2013 - 20:50.


#52
maravlad

maravlad

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 18.10.2013
de castigat se castiga, dar trebuie abandonat orice altceva ai face in momentul de fata, din pacate agricultura fara munca nu se poate

#53
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012

View PostMrSilviu, on 20 octombrie 2013 - 20:47, said:

Iar pentru domnul "meganedoi", sunt 80% sanse sa ma apuc de asta imediat ce dispun de bugetul necesar, pentru ca vreau ... si atat Posted Image iar daca altii pot, pot si eu. Urmaresc doar sa vad cat de bine se castiga, cum se castiga si intr-un final, daca se castiga.

Personal, cred ca ai mai mult de 21 de ani!
Modul tau de postare si conversatie pe forum imi da acesta impresie. Daca eu gresesc, e meritul tau. Te apreciez si te respect. fara nici un fel de complimente.
Domeniul abordat de tine, este incomensurabil de vast. Nu in bugetul de care dispui, consta reusita deciziei tale. Sunt ,,n'' factori spre infinit, care fac diferenta intre ,,castig'' si pierdere. Ideal era sa te interesezi mai intai cum se face un solar, ce dotari are acesta, cum se produc rasadurile, cum se cultiva acestea , cum se intretin , cum si cat se recolteaza, care este pretul primavara devreme, vara, toamna, care sunt necazurile posibile, cate sunt aceste, ce comporta un statut de sanatate vegetala a culturii respective, pe ce cultura mergi, rentabilitatea ei.

Off topic.
O taranca avea un cos de oua. Vreo 30 de bucati. de la gainile ei. Cosul era fixat pe cap. Cunosti modalitatea. Mergand ea spre targ, ce se gandea?
Daca pun eu aceste oua, la clocitoare, obtin atatea gaini (cocosi nu i-a mai pus la socotela). Gainile aste vor face ,,x'' oua. le pun si pe alea la clocitoare si obtin multe, multe gaini. Alea vor face si ele oua. din bani obtinuti din vanzarea oulelor, imi iau o trasura. Ma plimb cu trasura prin sat si lumea ma saluta. Eu fiind bogata, nu prea le dau importanta.
Trec pe langa ei si doar aplec din cap, in sens de raspuns la salut.
Si taranca in visele si inchipuirea ei a aplecat capul. Si atunci a cazut cosul de oua, care il avea pe cap.
Si s-au spart toate......
Daca am fost atemporal imi cer scuze si iertare. Am puterea sa fac acest lucru, deoarece nu am gaini outoare!

#54
MrSilviu

MrSilviu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 153
  • Înscris: 29.10.2012
ma scuzati iar de intarziere, dar am fost plecat in cursa si nu am avut acces la internet. din pacate a fost ultima cursa la firma unde am lucrat pana acum datorita unor neintelegeri cu sefu` ... eh, asta e Posted Image acum am mai mult timp liber la dispozitie sa ma documentez.
m`am intalnit intr`o parcare cu un coleg de sosea si am discutat cu el pe tema asta. m`a sfatuit sa apelez la fondurile europene pentru micii investitori sau fermieri ... sincer nu m`am interesat nici cum se numesc si daca mai sunt valabile ... problema este ca alte persoane mi`au spus ca daca nu fac intocmai conform standardelor UE, risc sa`mi ceara banii inapoi iar daca eu nu mai am de unde sa`i dau, am cam rupt`o in fericire ... voi ce credeti?

PS: 1orgu, 21 am :P respectu`i reciproc!

Edited by MrSilviu, 26 October 2013 - 14:45.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate