Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...
 Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 

Chestiunea precolumbiana

- - - - -
  • Please log in to reply
237 replies to this topic

#73
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009
http://news.national...beria-genetics/
33% din genele amerindiene sunt euro-semite.
E un inceput timid, inca se agata de ideea migratiei siberiene, zic ei ca amestecul s-a facut inainte sa migreze aia prin Alaska, dar e totusi un inceput.

#74
andromedaX

andromedaX

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 981
  • Înscris: 15.10.2013

View Postsearcher-star, on 02 septembrie 2013 - 08:16, said:

M-am gandit ca una din marile acuze care se aduc influentei europene in lume e exterminarea amerindienilor.
Acesta e motivul pentru care deschid acest topic. Era timpul sa abordam si asta.
Circula mai ales printre comunisti, atei si musulmani niste cifre astronomice ale populatiei precolumbiene, bazate pe pura zvonistica. S-a ajuns ca Americile sa aiba cica 100 milioane inainte de Columb, o nebunie. Cam cat China acelor vremuri. Iar America la nord de Rio Grande, 20 milioane.
Bun.
E timpul sa vina cineva cu informatii din alte surse decat din almanahe scris-e de idio-ti care orgasmeaza visand capcauni albi ucigand milioane de ingeri de culoare.
Am aici o cercetare de vreo 470 pagini despre populatia Irochezilor, unul din cele mai mari, cunoscute si bine organizate triburi din zona Marilor Lacuri.

The Pennsylvania State University
The Graduate School
College of the Liberal Arts
IROQUOIS POPULATION HISTORY AND SETTLEMENT
ECOLOGY, AD 1500-1700
A Dissertation in Anthropology
by
Eric E. Jones
December 2008

Aveti aici linkul:
https://etda.librari...paper/8916/4544
Ca sa n-o lungim, irochezii locuiau pe un domeniu de vreo 90.000kmp, cam cat Ardealul. Logic, daca populatia precolumbiana era de 20 milioane in viitoarea SUA, astia trebuiau sa fie cel putin 200.000. Zona Marilor Lacuri e printre cele mai bune, iar ei, printre cele mai cu motz triburi. Cercetarea dovedeste zic eu foarte convingator ca n-au fost niciodata mai mult de 20-30.000, si nici mai mult de 20 sate existente in acelasi timp. Erau agricultori extensivi, care-si schimbau locatia cam la 20-30 ani si se bateau de zor cu alte triburi, gonindu-le, asimilandu-le, ucigandu-le.
N-au fost epidemii pana la 1637. Europenii i-au contactat si estimat numeric destul de acurat pe la 1609-15. Cand au sosit, epidemiile au fost numai dupa contact prelungit cu europenii, mai ales cu copiii care aveau cele mai multe boli, iar rata de deces a fost de 66%, pe parcursul a mai multe valuri care insa s-au recuperat in buna masura de fiecare data.
Un exemplu de proasta evaluare a populatiilor:
Gasesti tu un sat care a avut mii de locuitori, si te grabesti sa extrapolezi populatia in toata istoria tribului si-n toate satele lui.
Big misteic.
Un trib construia 4-5 sate intr-un secol, si le abandona rand pe rand. Rar aveai mai multe sate existente concomitent. Si nu doar asta: daca cumva se certau niste familii intr-un trib, si-n alt trib aparea o resursa interesanta, sau o dorinta de-a primi noi membri ca sa-si intareasca pozitia in raport cu alte neamuri, pai familia aia migra subito presto in acel trib, ale carui numere explodau. Dupa ceva vreme se intoarceau acasa sau se mutau in alta parte. Astfel, de exemplu neamul Mohawk trece in doar 10 ani de la 3 la 9 mii insi, (apoi scade iar la 3), ceea ce e imposibil prin simpla inmultire. Cine se uita atent la arheologia satelor vecine contemporane inmultirii lor, vede ca alea scad aproape cu aceleasi numere.
Deci, daca tu evaluezi societatile precolumbiene luand doar "varfurile" cresterii lor si crezand ca varfurile-s media, normal ca te inseli. De aia trebuie sa faci istorie serioasa, cu sapat, numarat oale si vetre, datati clar anii ocuparii, facut MARE atentie la ce ani ne referim, buchisit cronicile europene acolo unde-s disponibile plus legendele si genealogiile tribale etc, si atunci altele-s rezultatele.

Daca subiectul va intereseaza realmente, ma refer mai ales la cei cu simpatii multiculti, parcurgeti materialul. E interesant, si foarte stiintific.
Cu un drum te invata si cum se face cercetare istorica.


Probabil erau cateva milioane de autohtoni in total.
Agricultura autohtonilor era una minimala cam cum era si in Papua, adica cultivau in mediul natural de cele mai multe ori neamenajat si o faceau pentru a-si suplimenta dieta, deoarece majoritatea acestora dupa cum se stie erau vanatori de bizoni, pescari, ...
Marea minciuna a istoricilor a fost aceea ca autohtonii americilor ar fi fost lichidati complet sau aproape complet, in realitate din Mexic si pana in Patagonia populatia dominanta este cea autohtona care a dat centrul de gravitatie a lumii "latino" si anume populatia metisa.
In America de Nord autohtonii s-au retras spre munti si spre Canada, astfel marile rezervatii se gasesc in muntii Stancosi si in Canada unde autohtonii inca se regasesc masiv in multe state.
Cel mai mult au pierdut se pare vanatorii de bizoni a caror triburi aproape au disparut, in rest nu a fost o catastrofa totala cum se spune.

[ http://www.lib.utexas.edu/maps/united_states/1990census_americanindian.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d/Censusdivisions-ethnic.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


[ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/28/Distributio_Hominum_Indorum_in_Americis.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ http://geo-mexico.com/wp-content/uploads/2010/03/indigenousgroups-4.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/12/Indigenous_brazil.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://dobes.mpi.nl/project_data/aweti/South-America.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Countries_with_dominant_Mestizo_and_Native_American_population.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by andromedaX, 18 January 2015 - 21:14.


#75
andromedaX

andromedaX

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 981
  • Înscris: 15.10.2013
Numarul autohtonilor este urias, dar este ascuns bine in calculele statistice, de exemplu majoritatea indienilor sunt trecuti la metisi sau hispanici.
De exemplu in Statele Unite exista cca. 2% autohtoni, dar acestia sunt populatia dominanta in 2-3 state de marimea Romaniei si cu 10-30 % in tot vestul american, dar daca privim spre hispanici vom vedea ca acestia sunt cca. 20% din populatia totala a SUA si sunt majoritari in California, Florida, New Mexico, Nevada, ...
Bolivia si Peru aproape ca nu au altceva in afara de autohtoni.
Imi pare foarte interesant cum aceste popoare au ramas pline de vitalitate cu toate ca majoritatea lor traiau la nivelul de vanatori-culegatori.
O alta pacaleala savanta este faptul ca se foloseste inca un artificiu sau doua pentru scaderea si mai mult al numarului autohtonilor si anume fie considerarea metisilor negri ca fiind non-autohtoni din start, la fel si cei evaluati din prisma primei limbi vorbite.:naughty:

#76
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

View PostandromedaX, on 18 ianuarie 2015 - 21:28, said:

Numarul autohtonilor este urias, dar este ascuns bine in calculele statistice, de exemplu majoritatea indienilor sunt trecuti la metisi sau hispanici.

Nu poti elimina jumatea non-Indiana din metisi si sa ii faci complet indieni.
Chiar ei ti-ar da in cap sa te auda.

#77
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,070
  • Înscris: 12.12.2006
De asta e si greu sa faci o statistica, pt ca nu poti adauga 67% din originea unui individ cu 50% din a altuia :D
Sint trecuti pur si simplu la metisi, care formeaza majoritatea in multe state dn America Latina.

#78
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

View PostandromedaX, on 18 ianuarie 2015 - 20:48, said:

Probabil erau cateva milioane de autohtoni in total.
Agricultura autohtonilor era una minimala cam cum era si in Papua, adica cultivau in mediul natural de cele mai multe ori neamenajat si o faceau pentru a-si suplimenta dieta, deoarece majoritatea acestora dupa cum se stie erau vanatori de bizoni, pescari, ...
Cam 25-30...
Ce zici tu era valabil mai ales pentru alde irochezi sau yanomama, dar pentru azteci sau incasi, terasele, irigatiile, chinampas, terra preta etc, nu-s tocmai nimicuri.
Asta fiind zis, fara animale de povara, unelte de metal si cu variatiile climatice mari de pe acolo, nu aveau cum fi foarte multi mult timp.
Cel mai probabil era cate o zona care beneficia de 1-2 secole de boom, apoi se dezumfla foarte drastic.
Legendele lor is pline de catastrofe si epidemii diverse.

#79
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,070
  • Înscris: 12.12.2006
Da, dar alea au fost 2-3 popoare (si cele pe care le-au cucerit) in rest sute de triburi se bazau mai mult pe vanatoare, pescuit, cules, poate si un minim de aricultura.

Dar de ce zici ca 2-3 secole ? Parca civilizatiile au existat cam in aceleasi zone, Mexic si Peru, chiar daca si-au schimbat numele in timp. Nu-i asa ?

#80
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

View PostMorosanul, on 23 ianuarie 2015 - 14:26, said:

Da, dar alea au fost 2-3 popoare (si cele pe care le-au cucerit) in rest sute de triburi se bazau mai mult pe vanatoare, pescuit, cules, poate si un minim de aricultura.

Dar de ce zici ca 2-3 secole ? Parca civilizatiile au existat cam in aceleasi zone, Mexic si Peru, chiar daca si-au schimbat numele in timp. Nu-i asa ?
Da dar aveau faze de avant si faze de decadere chiar in cadrul aceleiasi macro-regiuni aveai entitati care prospera si altele care se prabusesc. Semana cu bulbucii dintr-un lichid in fierbere. Unul creste, altul scade, unul apare, altul dispare, ici-colo fara vreo regularitate.
Inainte de azteci adica in anii 1150-1250 a fost o mare cadere. Aztecii au avansat si s-au inmultit intr-o zona aproape pustie.

#81
andromedaX

andromedaX

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 981
  • Înscris: 15.10.2013

View PostMorosanul, on 19 ianuarie 2015 - 12:14, said:

De asta e si greu sa faci o statistica, pt ca nu poti adauga 67% din originea unui individ cu 50% din a altuia Posted Image
Sint trecuti pur si simplu la metisi, care formeaza majoritatea in multe state dn America Latina.

Exista metisi-amerindieni, care au foarte putin sange alb sau metis-european, acestia sunt majoritari.
Exista metisi-europeni, care au cam 50-50%, oricum o pondere destul de importanta de sange european, astia sunt ceva mai putini.

#82
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

View PostandromedaX, on 23 ianuarie 2015 - 23:51, said:

Exista metisi-amerindieni, care au foarte putin sange alb sau metis-european, acestia sunt majoritari.
Exista metisi-europeni, care au cam 50-50%, oricum o pondere destul de importanta de sange european, astia sunt ceva mai putini.
Si stii tu care-s aia? Nu cred ca stie nimeni.
Geneticienii zic ca majoritar genele is spaniole, mai ales cele masculine.

#83
octavvv

octavvv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 556
  • Înscris: 09.09.2011
Care credeti ca sunt cei mai puternici amerindieni in opinia voastra? Eu zic ca comansii sau mapuche din Chile ,mapuche s-au luptat cu spaniolii de prin 1500 si ceva pana in 1885 ,comansii s-au intalnit cu colonizatorii mult mai tarziu e drept, dar au obtinut succese uriase invingandu-i pe spanioli si francezi si provocand citeva infrangeri si anglofonilor:)

Cu exceptia mapuche ,cred ca putem spune ca indienii din America de nord par clar mai puternici decit restul

#84
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009

View Postoctavvv, on 04 martie 2015 - 17:00, said:

Care credeti ca sunt cei mai puternici amerindieni in opinia voastra? Eu zic ca comansii sau mapuche din Chile ,mapuche s-au luptat cu spaniolii de prin 1500 si ceva pana in 1885 ,comansii s-au intalnit cu colonizatorii mult mai tarziu e drept, dar au obtinut succese uriase invingandu-i pe spanioli si francezi si provocand citeva infrangeri si anglofonilor:)

Cu exceptia mapuche ,cred ca putem spune ca indienii din America de nord par clar mai puternici decit restul
Nu merge sa faci asa comparatii simpliste, conteaza mult mai multe:
- cat de multi is cei din fiecare tabara
- cate resurse a bagat atacatorul in combaterea atacatului
- cu ce frecventa si intensitate
- care au fost procentajele de victime in fiecare tabara
etc
Daca de pilda Atena bate Persia nu inseamna ca e mai puternica, inseamna ca e mai bine organizata si mai tenace.
Sau daca X rezista la inceput mai tare ca Y nu inseamna ca e mai puternic. Uite la lupta anti-comunista, la unguri de pilda n-au fost atatia partizani ca la noi dar opozitia lor a fost mult mai masiva si acceptarea sistemului mult mai redusa.
Asta fiind zis, da, exista comunitati care dau de furca unui invadator mult mai mult ca altele, mai mari si mai avansate.
Comansii sunt intr-adevar un caz demn de luat in seama.
Nu stiu daca am mai postat despre ei, dar
http://en.wikipedia....iki/Comancheria
Au avut un soi de mic imperiu intre 1750-1850.
Da, per total, indienii nordici au rezistat mai bine.

Edited by searcher-star, 04 March 2015 - 17:45.


#85
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,070
  • Înscris: 12.12.2006
Au rezistat mai bine tot datorita contextului, mai multe triburi luptand independent si cu tactici de guerila.

Nici unul din acele triburi nu s-ar fi putut pune cu Inca dau Aztecii, dar aceste imperii au cazut in momentul in care a cazut centrul.
Nu mai zic ca popoarele pe care le stapaneau au contribuit mult la infrangerea lor.

#86
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009
http://forum.jackkru...h-america.4184/

#87
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009
Hei, de Soto noteaza doua chestii care mi-au scapat:
- multi indieni pe la care trecea se plangeau de secete si clima aspra si ca mor de foame, si multi voiau sa se alieze cu el sa mearga sa prade alte triburi, si zicea ca el ii descuraja de la asta
- tot el zicea ca undeva prin Florida sau sudul Georgiei a trecut un rau... pe gheata!
Foarte posibil deci ca mare parte din hecatomba indienilor sa nu fie datorata doar bolilor, ci si climei, sau "inter-ajutorarii" intre boli si clima.

#88
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009
http://www.public.as...-94-YauSize.pdf
Un articol interesant despre populatiile urbane din Valea Mexico.
Deci populatia urbana era cam de 400.000. Tinand cont ca repartitia urban-rural era cam 50-50, populatia totala a Vaii era la 800.000. Cam cat spuneau si cei cu aprecieri numerice moderate.
Asta inseamna ca tot Mexicul plus Guatemala mayasa erau la 9-10 milioane, onorabil pentru acele vremuri, dar nu zecile de milioane din visele unora.

#89
octavvv

octavvv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 556
  • Înscris: 09.09.2011

View PostMorosanul, on 10 martie 2015 - 09:54, said:

Au rezistat mai bine tot datorita contextului, mai multe triburi luptand independent si cu tactici de guerila.

Nici unul din acele triburi nu s-ar fi putut pune cu Inca dau Aztecii, dar aceste imperii au cazut in momentul in care a cazut centrul.
Nu mai zic ca popoarele pe care le stapaneau au contribuit mult la infrangerea lor.

Comansii nu s-ar fi putut pune cu aztecii? Aztecii erau infanteristi ,comansii luptau doar calare

Edited by octavvv, 10 April 2015 - 19:29.


#90
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,070
  • Înscris: 12.12.2006
Asta a fost 200 de ani mai tarziu, dupa ce europenii au introdus caii.
Si tomahowk -ul de fapt, care desi e un design adaptat gusturilor amerindiene, a fost facut de colonisti.

Oricum, Aztecii au fost un stat puternic si centralizat, care atunci nu avea rival in zona.
Comanche a fost o uniune de triburi, sigur avand avantajele tacticilor de guerila, dar nu erau in aceeasi etapa de dezvoltare.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate