Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)
 

microhidroturbina pe parau

- - - - -
  • Please log in to reply
69 replies to this topic

#55
9victor

9victor

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,061
  • Înscris: 31.03.2012
Cristi vad ca esti aici ! ... am o cadere de 10 m, pe lungime de 100 m ! (exemplu) ... am tuburi de 400 mm ! ...  
pe suta asta de metri am o gramada de apa ! ... daca pun tuburi de 40 mm, greutatea apei este mult mai mica ! ... greutatea apei din aductiune mareste sau nu presiunea ? ... logica ar zice ca da !
explica-ne te rog !

Edited by 9victor, 14 July 2014 - 15:31.


#56
Protopopeus

Protopopeus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,484
  • Înscris: 23.05.2007
Stati putin sa-nteleg, ca dupa ce scriu cate-un mesaj, asa, mai lungut, mi se amesteca un pic neuronii si nu mai sunt "pe faza"... Posted Image

Asadar, presupunand ca aveti o inaltime de cadere de 10m (distanta pe care se atinge aceasta inaltime nu ne intereseaza pana in momentul in care facem calcule din alea academice, cum ziceam in mesajul dinainte, adica de acei 100m nu ne legam).
Mai departe, spuneti ca raul are un debit de 1 - 2m3/s ?

Nu inteleg ce vreti sa spuneti cu greutatea apei este mult mai mica ?!!!

LE: aha, vad c-ati editat si cred ca-nteleg ce vreti sa spuneti...
Indiferent ca punem o teava de 40mm diametru, sau 400mm diametru, presiunea va fi aceeasi. Treaba asta se datoreaza faptului ca peste tot presiunea atmosferica este aceeasi iar presiunea hidrostatica se propaga in mod egal in orice directie (ceva de genu', asta am facut-o la fizica de prin clasa a 6-a, cred, si nu mai stiu exact).

Numai inaltimea e cea care dicteaz presiunea, nu volumul acumularii aflat la acea inaltime, cantitatea de apa aflata pe aductiune, etc.

In cazul unui baraj inalt de, sa zicem 100m, indiferent ca de la baza lui pleaca o teava de 10cm diametru sau de 1m diametru, presiunea la intrarea in teava (si implicit viteza apei) va fi aceeasi - 10 bari.

Mai departe, dupa cum am zis in mesajul precedent, cu cat teava are diametrul mai mare si este mai scurta, cu atat pierderile de presiune sunt mai mici, si invers.

Edited by Protopopeus, 14 July 2014 - 15:47.


#57
leongabi

leongabi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 73
  • Înscris: 06.06.2006

 Protopopeus, on 14 iulie 2014 - 15:10, said:

Presiunea nu va urca in urma unor butoaie-tampon presurizate, intrucat presiunea este data exclusiv de inaltimea de cadere totala, de-a lungul conductei, pe toata distanta pe care aceasta este presurizata.
Daca de la luciul apei a lacului de acumulare din amonte si pana la iesirea din injectorul turbinei din aval sunt, sa zicem 56m inaltime de cadere (nu conteaza ca sunt obtinuti pe o lungime de 100m sau de 1000m), atunci presiunea maxima, in conditii ideale, nu poate fi mai mare de 5,6bari, indiferent ce-ar face.

leongabi, acel butoi din PVC este ca un fel de lac de acumulare, acolo in amonte, sau n-am inteles eu bine ?
Daca zici ca apa deasupra tevii are doar o juma' de metru inaltime, atunci viteza apei la intrarea pe teava va avea 3,13m/s. La un diametrul interior al tevii, de 2cm, atunci debitul va fi de 0,98L/s.

La o cadere de 60m, puterea bruta/teoretica obtinuta, va fi de 576wati. Mai departe, insa, dupa ce aplicam randamentul turbinei, al generatorului, al celorlalte componente, precum si erori de proiectare, eu unul zic ca-i de bine daca ramane jumatate.

Insa asta in teorie, in practica, viteza apei este, de fapt, diminuata fmult, din cauza frecarilor din interiorul tevii si nu numai. O teava cu cat are diametrul mai mic si este mai lunga, cu atat inregistreaza pierderi de presiune mai mari.
Eu unul nu ma pricep la hidrodinamica sau mecanica fluidelor, astfel ca poate ne mai ajuta cineva...
Pentru niste calcule corecte, avem nevoie sa stim tensiunea fluidului, vascozitatea dinamica, sa aplicam legea vascozitatii lui Newton si alte SF-uri.

La modul aplicativ (trecand peste teorie), debitul se poate masura destul de precis, dand drumu' la apa intr-un vas cat mai mare (de sute de litri, de preferat, cu cat e mai mare cu atat creste precizia masuratorii), si cronometram in cat timp se umple (evident stiind ca atunci cand ajunge apa pana la un anumit punct, inseamna ca acolo avem X litri de apa), si cu asta basta. In functie de acel debit, apoi aflam tot ce ne intereseaza, inclusiv puterea bruta.

Trecand peste asta, important de mentionat este faptul ca inaltimea apei din spatele intrarii pe teava (inaltimea apei de la intrarea in teava si pana la luciul apei de deasupra), trebuie sa fie cat mai mare, pentru a obtine o viteza suficient de mare in teava, astfel sa ne putem folosi si de tevi cu diametre mai mici.
Atasez doua imagini cu ce vreau sa explic, varianta a doua fiind de preferat primei variante...


asa am si facut; am luat un bidon de 10 litri si cu cronometrul in mana am masurat in cat timp mi se umple acel bidon si astfel am constatat debitul apei care iese din conducta.
Da, asa este cu butoiul din pvc; este un fel de lac de acumulare care se umple de la un jgheab improvizat. cel mult pot pune un vas mai mare daca are vreo importanta desi recunosc ca nu mi-e limpede daca are vreo importanta ori ba. cat despre teava nu mai po schimba nimic la ea. e un pvc din acela negru cu dungi albastre ce se gaseste in magazinele de materiale de constructii daca are vreo importanta.
Sa inteleg ca teoretic as putea scoate 0,250 KW/h? buni si aia, intrebarea e de unde cumpar o turbina pelton echipata cu tot ce trebuie caci habar n-am sa cumpar piesele ca la un PC si apoi sa le asamblez

#58
Protopopeus

Protopopeus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,484
  • Înscris: 23.05.2007
Si in cat timp s-a umplut acel vas de 10 litri ?

Pentru mai mare acuratete, eu as zice sa incerci sa folosesti un vas cat mai mare, iar cand incepi cronometrarea, nu apasa cronometrul exact cand dai drumul la jetul de apa, ci lasa sa curga mai intai 1 - 2 litri, cand jetul va avea deja viteaza maxima, apoi incepi sa cronometrezi (adica imediat ce-a ajuns apa in dreptul gradatiei de 1litru, sa zicem, apasa si cronometrul).

Edited by Protopopeus, 14 July 2014 - 16:46.


#59
leongabi

leongabi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 73
  • Înscris: 06.06.2006

 Protopopeus, on 14 iulie 2014 - 16:43, said:

Si in cat timp s-a umplut acel vas de 10 litri ?

Pentru mai mare acuratete, eu as zice sa incerci sa folosesti un vas cat mai mare, iar cand incepi cronometrarea, nu apasa cronometrul exact cand dai drumul la jetul de apa, ci lasa sa curga mai intai 1 - 2 litri, cand jetul va avea deja viteaza maxima, apoi incepi sa cronometrezi (adica imediat ce-a ajuns apa in dreptul gradatiei de 1litru, sa zicem, apasa si cronometrul).

pai in 10 secunde. mi-a fost mai simplu sa umplu un PET de 10 litri insa daca vrei o mai mare acuratete voi pune un bidon de 50 de litri si voi cronometra. . apa oricum curge in continuu deci eu nu deschid nici un robinet ci doar pun vasul sub jet sa se incarce si apoi il iau cand e plin; asa am procedat. dar te asigur ca in 10 secunde a incarcat acel bidon. imi este cam dificil acolo la munte unde internetul nu prea ma lasa sa urc fisiere prea mari pe youtube pentru a demonstra.

#60
Protopopeus

Protopopeus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,484
  • Înscris: 23.05.2007
Deci estimarea mea cu 0,98L/s a fost corecta, totusi, date fiind pierderile alea de care vorbeam, am impresia ca totusi apa nu e doar o juma' de metru deasupra tevii ci probabil ceva mai mult, insa nu mai conteaza de vreme ce avem debitul.

Daca inaltimea de cadere totala este aceea de 60m, atunci am calculat deja puterea bruta.

Ar trebui sa faci rost de-o turbina Pelton pretabila unei caderi de 60m si unui debit de 1L.

Cum ziceam si aici, pico-turbine din astea Pelton sau Turgo (de preferat Pelton, pentru un plus de eficienta) sunt destul de ieftine, daca iei legatura cu italianul acela, si-i ceri o oferta atat pentru un sistem complet (cu specificatiile de mai sus in ceea ce priveste caderea si debitul), adica turbina + injector + carenajul de sustinere + generator dar si defalcat pe componente, ar fi interesant de vazut un pret. Are in oferta si pico/micro-sisteme complete.

#61
leongabi

leongabi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 73
  • Înscris: 06.06.2006
cum sa-ti explic ca sa ma fac inteles? sunt un habarnist total in domeniu cu atat mai putin sa ma apuc eu sa fac o turbina pelton din componente luate din diverse parti. la o simpla cautare pe google am dat peste o firma din alba iulia care comercializeaza turbine pelton de la 1000 de euro in sus. Ti-as fi recunoscator  fie si contracost tie sau altor cunoscatori care sa-mi recomande ceva mai direct insa intr-o foarte buna cunostinta de cauza. Multumesc

#62
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
mai facea careva pe-aici micro hidro... mai demult. Sau colabora... nu stiu daca danpet sau keta sau altcineva.
-------

teava de 2cm e subtire rau, ai pierderi mari. Da na, si asa poate scoti 100-200watt.

-------
nu inteleg in film cand se face jetu puternic... cand strangi robinetu sau cand il deschizi?

#63
leongabi

leongabi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 73
  • Înscris: 06.06.2006

 blimpyway, on 14 iulie 2014 - 19:00, said:

mai facea careva pe-aici micro hidro... mai demult. Sau colabora... nu stiu daca danpet sau keta sau altcineva.
-------

teava de 2cm e subtire rau, ai pierderi mari. Da na, si asa poate scoti 100-200watt.

-------
nu inteleg in film cand se face jetu puternic... cand strangi robinetu sau cand il deschizi?
cand strang robinetul la jumatate

#64
Protopopeus

Protopopeus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,484
  • Înscris: 23.05.2007

 blimpyway, on 14 iulie 2014 - 19:00, said:

..................
nu inteleg in film cand se face jetu puternic... cand strangi robinetu sau cand il deschizi?


Cand il inchide, ai observat corect ! Posted Image

Cu robinetul deschis la maxim, va beneficia de acea viteza a apei corespunzatoare inaltimii de cadere de 0,5m, care-i deasupra tevii, pe la locul de intrare, in amonte, adica un pic peste 3m/s, iar cand inchide robinetul, sectiunea se micsoreaza suficient cat sa se acumuleze presiune si sa creasca viteza apei, teoretic, pana la 34m/s (la inaltimea de 60m), la o sectiune de 0,29cm2, sau un diametru de 6,1mm (cat ar trebui sa aiba jetul de apa la presiune maxima, diametrul injectorului turbinei fiind 1,2 x acest diametru), insa, in realitate, datorita pierderilor hidraulice acea viteza este totusi mult mai mica.

leongabi, daca incerci sa muti intrarea acelei conducte, acolo sus, in amonte, unde ai butoiul din PVC, un pic mai jos, cat de jos poti, astfel incat inaltimea apei deasupra conductei sa creasca, va creste si debitul. Siretlicul asta ar trebui sa poti sa-l faci foarte usor si ieftin, de exemplu, punand butoiul in picioare.

Edited by Protopopeus, 14 July 2014 - 19:17.


#65
leongabi

leongabi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 73
  • Înscris: 06.06.2006

 Protopopeus, on 14 iulie 2014 - 19:07, said:

Cand il inchide, ai observat corect ! Posted Image

Cu robinetul deschis la maxim, va beneficia de acea viteza a apei corespunzatoare inaltimii de cadere de 0,5m, care-i deasupra tevii, pe la locul de intrare, in amonte, adica un pic peste 3m/s, iar cand inchide robinetul, sectiunea se micsoreaza suficient cat sa se acumuleze presiune si sa creasca viteza apei, teoretic, pana la  34m/s (la inaltimea de 60m), insa, in realitate, datorita pierderilor hidraulice acea viteza este totusi mult mai mica.

leongabi, daca incerci sa muti intrarea acelei conducte, acolo sus, in amonte, unde ai butoiul din PVC, un pic mai jos, cat de jos poti, astfel incat inaltimea apei deasupra conductei sa creasca, va creste si debitul. Siretlicul asta ar trebui sa poti sa-l faci foarte usor si ieftin, de exemplu, punand butoiul in picioare.

zilele urmatoare voi cumpara un butoi mai mare. 500 l sau mai mare pe care il voi pune asa cum zici in picioare. intr-adevar e cam tot ce pot face. alta teava nu mai pot cumpara caci depasesc bugetul. voi face niste poze in zilele urmatoare pe care sper sa le pot atasa in topic

#66
Protopopeus

Protopopeus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,484
  • Înscris: 23.05.2007

 leongabi, on 14 iulie 2014 - 18:29, said:

cum sa-ti explic ca sa ma fac inteles? sunt un habarnist total in domeniu cu atat mai putin sa ma apuc eu sa fac o turbina pelton din componente luate din diverse parti. la o simpla cautare pe google am dat peste o firma din alba iulia care comercializeaza turbine pelton de la 1000 de euro in sus. Ti-as fi recunoscator  fie si contracost tie sau altor cunoscatori care sa-mi recomande ceva mai direct insa intr-o foarte buna cunostinta de cauza. Multumesc

De aceea ti-am si sugerat sa iei legatura cu niste vanzatori de astfel de sisteme complete de pe ebay.com, eventual si gata asamblate.
daca bagi cuvantul pelton in ebay.com iti va intoarce o gramada de rezultate cu vanzatori de prin Italia, Slovenia, Turcia, si nu numai.
Mai departe, daca nu te descurci cu achizitia, sunt firme de intermediere a cumparaturilor de pe ebay, apelezi la unii dintr-astia sa comunice ei cu vanzatorii respectivi.

Edited by Protopopeus, 14 July 2014 - 19:16.


#67
generatoareelectrice

generatoareelectrice

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 75
  • Înscris: 21.07.2014

 leongabi, on 14 iulie 2014 - 19:15, said:

zilele urmatoare voi cumpara un butoi mai mare. 500 l sau mai mare pe care il voi pune asa cum zici in picioare. intr-adevar e cam tot ce pot face. alta teava nu mai pot cumpara caci depasesc bugetul. voi face niste poze in zilele urmatoare pe care sper sa le pot atasa in topic

buna seara , am urmatit proiectul dvs  Felicitari pana cum , ce generator veti folosi la 24 volti sau direct la 220v ?

#68
cosstti

cosstti

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 55
  • Înscris: 20.01.2011
Foarte interesane initiativele si aspiratiile celor care au postat pe acest forum.
Putini, chiar foarte putini au habar de cate ceva, iar ceilalti vor sa faca, isi dau cu parerea, incearca sa se documenteze si cam atat.
Protopopeus mai stie cate ceva, dar...nu tot ce tine de amplasarea unui microhidroagregat.
Inainte de a va hazarda in producerea energiei hidro, trebuie evaluat strict potentialul hidrografic al cursului de apa.
Aceasta evaluare presupune:
1. Caderea disponibila.
2. Debitul minim si maxim pe perioada unui an calendaristic. (amplasarea unei roti de apa adaptata pentru un debit mediu va fi inutilizabila pe perioada secetoasa).
3. Costurile amenajarii (impactul ecologic). Debitul de servitute nu trebuie uitat si nici neglijat.
4. Orice ati instala pe acel curs de apa va functiona fara supraveghere continua.
5. Singura turbina care (teoretic) ar putea functiona fara supraveghere este turbina Banki la o cadere minima de 3 metri si un debit de 50-300 litri/secunda.

Nu vreau sa descurajez pe nimeni dar ... amplasarea unei roti de apa cu aductiune inferioara (deci o chestie simpla) reprezinta o munca de pionierat.

#69
taxishop

taxishop

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 363
  • Înscris: 16.02.2007
Sincer, ideea sa investesti 3000 de euro in acest proiect este o mare greseala, cand cu 1000 de euro iti faci un sistem solar de 500Wh si ca. 2KW/zi. Sistemul solar amplasat pe un sistem reglabil, adica rotire 180° si sus/jos 45° este de 100x ori mai bun, mai eficient si mai usor de intretinut. Iti trebuie 2 panouri de cate 250W, 2 Baterii de cate 100Ah sau si mai bine de 200Ah si un inverter sinus combinat cu mppt ca aici https://www.autobatt...andler-Inverter, asta este tot ce iti trebuie pt solar. Deci, uita de microhidrocentrala. daca te reclama cineva, platesti o amenda serioasa, deci nici macar nu m-as gandi la asa ceva. singurele sanse legale de a scapa din sclava energetica este, momentan, energia solara tip insula sau eoliana, daca esti intr-o zona cu mult vant, dobrogea, malul marii, varful muntelui, etc. sau combinatie solar+vant. Iti iei becuri led ( eu am philips 1525 Lumen - 21Ron de la Carrefour, sau Total Green 1100 Lumen/10w/2700K -12 Ron la carrefour), frigider A+++, Masina de spalat A+++ si intrare de apa calda, eventual robinet variabil. Cu un sistem solar asemanator, eu platesc 25 RON/luna in medie la Enel, pt ca trebuie sa ai un backup Enel pt perioada de iarna si noapte, in caz de urgenta.

Edited by taxishop, 22 March 2017 - 14:09.


#70
aerodinamic_32

aerodinamic_32

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 334
  • Înscris: 10.08.2015
Daca folosesti numai 10% din debitu apei nu e nici o problema
microhidrocentralele pe riurile de munte au voie sa foloseasca 75% din debitu apei
dar daca mergi la o microhidrocentrala cind e seceta e folosita toata apa...

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate