Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Margherita de la Clejani da decla...

Tigari din afara UE

Maitre Gims - Est-ce que tu m'...
 Solutii incalzire portabile

Tot ce era alb este roz acum,de ce?

Windows 11 + hdd vechi

Scara lemn pe vanguri
 Ce telefon sa-mi iau?

Cum circula banii intr-o economie...

ortoped foisor contact-ruptura LIA

Gingia creste peste masea
 Comutatoare si RCCB 18 mm

Despre setarile OBS Studio !

Cum reacționezi ca tata cand...

Camera auto Zenfox T3 DUO
 

Alimentator priza pentru un HC 90 antic

- - - - -
  • Please log in to reply
52 replies to this topic

#19
gerbil

gerbil

    Membru' activ

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,907
  • Înscris: 10.09.2005

View Postbodi, on 24 mai 2013 - 10:30, said:

Credeam ca vrei sa joci ceva pe el, acum, cand e plin de emulatoare.

E ca si cum ai compara o carte scanata cu una reala.

View Postwoulfy, on 24 mai 2013 - 10:22, said:


Asadar imi puteti spune mai clar ce alte specificatii ar trebui sa aiba alimentatorul in afara de voltaj?
Multumesc

Initiator, tu citesti ce ti se raspunde aici sau nu? Ti-a zis clar mos Ilie de ce alimentator ai nevoie, 9V 3A.

#20
bodi

bodi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,509
  • Înscris: 09.05.2003

View Postgerbil, on 24 mai 2013 - 11:03, said:

E ca si cum ai compara o carte scanata cu una reala.

Da, si eu am inceput cu HC90. Si totusi... casete, erori, resetari aiurea :) N-as mai rezista, desi atunci pierdeam noptile sa copiez casete.

#21
adcamo

adcamo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,022
  • Înscris: 12.02.2009
Da,a fost modificat,intr adevar mufele originale erau proaste. Problema e ca nu stii cum a fost modificat. Daca te pricepi la electronica macar cat de cat desfa carcasa si vezi unde merg firele de alimentare. Daca merg intr un stabilizator tip 383 sau 7805(o capsula mare,rotunda) care e fixat pe un radiator iti trebuie 9v. Daca merg direct pe placa de baza iti trebuie 5v stabilizat. Cu polaritatea e o problema. Daca ai stabilizator e simplu sa ti dai seama,daca a fost modificat sa intre 5v stabilizati direct pe placa cauta o schema neaparat,inversarea polaritatii iti arde jumatate din integrate

#22
derek33

derek33

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 17.08.2014
Salutare tuturor!
Sunt si eu fericitul posesor al unui HC-90 de pe vremuri. ce amintiri...ce nostalgii. L-am readus la viata de curand si cum spunea cineva i-am scos regulatorul acela de 5v de pe radiator si il alimentez direct de la o sursa mai antica de PC de 200 W prin firele de la disketa rosu + negru minus iar pe placa lui + prima de sus masa aia din mijloc. Intr-adevar mare atentie la polaritate ca e pacat. Merge bine e ok merge Basicul pot sa fac programele joculete si ce mai imi amintesc. Merge sa bagi jocuri de pe telefon sau mp3 exista TAP2WAV si TZX2WAV pe care le folosesc cu succes, numai ca cateodata mai rar ce e drept mi s-a intamplat sa fie ripate distorsionat de pe caseta, foarte rar dar se mai intampla. Si de obicei dau volumul la maxim cand le incarc sa iasa un semnal clar curat, fidel.Alta e problema cu el. Cand l-am resuscitat prima data a mers bine vreo 2 3 saptamani pana cand intr-o zi din senin a inceput sa se vada alb negru. Si nu numai asta. La incarcare dungile de pe BORDER trec peste PAPER ceea ce nu e normal. L-am desfacut toate bune sa vad care e treaba poate vreo lipitura rece poate vreo piesa care pare suspecta dar nu am constatat ceva vizibil Am un prieten inginer electronist cam din aceeasi generatie (el era cu COBRA) care m-a zis ca a cazut codorul video si m-a sfatuit sa il conectez prin iesirea RGB. Acuma alta problema. Stai si fa-ti cablu RGB, poate doar pe Maica Domnului (pentru cei care sunt din Bucuresti) sa mai existe asa ceva. Eu l-am construit manual dintr-un cablu cu mufa Euroscart la un capat si DB9 male pentru a il cupla la calculator. E si acolo o bataie de cap Red la red green la green etc, sincronizare verticala orizontala in fine. Dupa multe sapaturi pe net si investigatii i-am dat de cap. Culorile apar normal acum DAR problema video ramane in sensul ca Borderul afecteaza paperul si nu permite toate combinatiile de culori. Adica el le face pe toate dar unele dintre ele le vede diferit. Nu pot face de exemplu BORDER 0 cu PAPER 7. Alb cu negru. Sau verde cu negru.Nu permite ca sa asociezi orice ink cu orice paper ceea ce e dezastru. Pentru ca in jocuri nu se mai vad inamicii. In Chronos de exemplu la o anumita zona devine invizibil totul pentru ca nava devine rosie si fondul din spate tot rosu. Mai joaca daca mai poti. La Video pool la fel. Nu vede bilele negre peste masa verde. Deci practic nu vad bilele deloc. Si exemplele pot continua. E foarte frustrant. Iar in continuare problema la incarcare a ramas. Dungile trec peste paper.
  De aceea vin cu o rugaminte la cei dintre voi care poate ati intampinat aceasta problema poate aveti idee ce ar putea fi. Sper sa nu fie vreun integrat ci doar vreo dioda tranzistor ceva. Eu am masurat cat ma pricep pe acolo niste piese rezistentele diodele par ok nu stiu tranzistorii aia cum se prezinta. Tovarasul asta al meu ma poate ajuta dar are nevoie de o schema. Documentatia pentru el am gasit-o dar nu si schema am cautat si in engleza zile intregi circuit diagram si in ruseste dar degeaba. Poate nu stiu eu unde sa caut. Spunea cineva aici ca poate oferi schema la el si ce mai trebuie.E pacat sa il las asa. Ma leaga prea multe amintiri de perioada aia Load Runner, Chronos, Atic Atac, Seria Dizzy, Miami Cobra, Wec le Mans, Bombjack, Serpenti (acela romanesc) . Ms. Pac-Man, Tapper, West Bank. Cum as putea sa uit Turtles Ninja mai ales ca erau desenele la televizor, Nomad, Throttle, Atv si cate si mai cate. [...] Multumesc anticipat tuturor!!!

Edited by Dany_Darke, 23 September 2016 - 06:27.
nu facem reclama si nu se dau date personale in mod public


#23
Mos_Ilie

Mos_Ilie

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,521
  • Înscris: 31.12.2006
Salut,

Problema ar putea fi cablul RGB și Vsync, Hsync confecționat de tine.
Poate este prea lung, neecranat sau firele sunt nepotrivite ca secțiune.
De asemenea, semnalele respective pot fi nepotivite ca nivel și de aici amestecul de culori Paper-Border.

Problema se poate dovedi destul de greu de rezolvat cu dotare de amator.

#24
derek33

derek33

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 17.08.2014

View PostMos_Ilie, on 25 septembrie 2016 - 12:35, said:

Salut,

Problema ar putea fi cablul RGB și Vsync, Hsync confecționat de tine.
Poate este prea lung, neecranat sau firele sunt nepotrivite ca secțiune.
De asemenea, semnalele respective pot fi nepotivite ca nivel și de aici amestecul de culori Paper-Border.

Problema se poate dovedi destul de greu de rezolvat cu dotare de amator.

Multumesc pentru raspuns Mos Ilie!

Nu sunt foarte sigur ca nu l-am confectionat bine pentru ca atunci cand a cazut modulatorul RF si a inceput sa se vada alb negru totodata a aparut si problema border-paper. Daca doar s-ar fi vazut alb-negru si restul ar fi fost ok probabil ca pe iesirea videocomplex sau cum se numeste s-ar fi vazut bine. O sa ma duc sa cumpar unul din comert dar sunt aproape sigur ca va fi la fel. Sper sa ma insel. Daca nu inseamna ca e din alta parte. Intr-adevar cablul nu l-am ecranat o sa il fac mai cu simt de raspundere , iar in ce priveste sectiunea firelor o sa le lipesc direct pe conectorul DB9 si sa nu incerc sa fac improvizatii. Eu am folosit doua tipuri de fire cand le-am legat intre ele, doar ca sa testez daca merge.Totul e ok nu baleiaza nu nimic doar culorile sunt problema. Daca m-ai putea ajuta cu o mica schema de incredere a modului cum se face corect un astfel de cablu (in eventualitatea ca nu il gasesc de cumparat) ti-as fi profund recunoscator Mos Ilie. Eu ce am gasit pe net am vazut si variante cu rezistente lipite intre fire, in fine. Vreau sa vad ceva sigur. Multumesc!

Edited by derek33, 25 September 2016 - 15:18.


#25
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,657
  • Înscris: 25.02.2007
O schema de HC-90 ar fi utila. La o cautare mica pe net am gasit schema doar de HC-85.

Dupa cum descrii problema, as suspecta ceva integrate cu probleme.
Daca seamana bine (hc-90 cu hc-85), suspectele ar fi 2 integrate care nu merg cum trebuie :
Attached File  hc-85 suspecte.png   504.29K   45 downloads
Posibil sa fie din cauza alimentarii (prea mica/mare) sau decuplajul (condensatorul ala mic in paralel cu alimentarea integratului; poti pune inca unul suplimentar peste [100 nF or smth]) sau s-a parlit ceva in vreunul.

Zic astia pe net ca HC-90 e un HC-85 cu Basic in ROM. In cazul asta schema ar trebui sa se potriveasca (am avut CIP 03 cu ROM de 16k cu Basic in el si i s-ar potrivi schema cu un CIP anterior).

ps - prima si prima data as testa integratul C8; un condensator in paralel peste alimentarea lui, verificata temperatura daca-i ok si tensiunea lui de alimentare; daca nu e risc mare la interventie, incercat altul bun in locul lui

A, sa nu uit : daca poti sa-l atingi in timp ce merge, ai putea sa-l mangai un pic :) Poate se emotioneaza si da semne de purtare mai buna (aka lipitura rece pe undeva la el).

Attached Files



#26
Mos_Ilie

Mos_Ilie

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,521
  • Înscris: 31.12.2006
Salut,

Concret, pe ce afișezi imaginea ?
Televizor sau monitor color ?
Fabricant, model ?

Euroscart sau intrare RGB ?

Ce semnale folosești, RGB sau V5, V6, V7 ?
Dar ca sincronizare ?

#27
derek33

derek33

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 17.08.2014
Multumesc pentru raspunsuri si ajutor. Deci imaginea Mos Ilie am testat-o pe 2 televizoare pe care le am. Unul GoldStar din perioada 1990-1992 CKT 235 din acela cu urechi cum se mai spunea (fabricat in Coreea de Sud), merge perfect dupa 25 de ani, i-am mai schimbat eu condensatorii de pe sursa si difuzoarele ca se sparsesera dar in rest a trecut testul timpului. Doar alb -negru pot sa vad pe ala prin cablul coaxial ,intrare 75 ohmi.Ala nu are decat intrare AV. Imaginea color am testat-o pe un al doilea televizor Grundig GMM 1000 care are trei optiuni de intrare semnal AV1, AV2 si RGB. Semnalul vine prin DB-9 legat la un scart. Dupa ce am studiat niste scheme pe net cum se fac legaturile intre DB-9 si scart am realizat un cablu si l-am conectat. Toate bune si frumoase in afata de aceasta influenta border-paper enervanta care repet a aparut inca demult cand aveam alimentatorul lui original in timp ce ma jucam pe televizorul GS din senin a inceput sa se vada alb negru. (fara vreo interventie din partea mea). Tot atunci am observat si chestia cu dungile care trec peste paper. Deci eroarea aia a cauzat doua probleme simultan.
Intr-adevar Misuser m-am gandit si eu la condensatorii aia din dreptul integratelor. Sunt mici albastri si scrie .1Z pe fiecare dintre ei. O sa le caut fisa de catalog pe net sa aflu mai multe despre ei.  

PS: Deci si sigla lui HC-90 ICE FELIX se vede verde pe alb cand dau reset. Se respecta codul culorilor de la 0 la 7 numai ca influenteaza paperul, nu ii pastreaza culoarea. De aceea zic ca cred ca am confectionat cablul bine. Inclusiv am bagat si niste rezistente de 220 de ohmi intre RGB si una de 1k cum am vazut pe o alta schema. Nu ai prea multe sanse sa gresesti, Daca le-as fi incurcat se vedea o prostie. E din alta parte problema. Imi aduc aminte ca si la sala in liceu pe vremuri erau calculatoare care aveau aceasta problema, e un defect care apare odata cu trecerea timpului. Asta a stat in beci si in umezeala zeci de ani. Ma mir ca mai merge,  In afara de faptul ca l-am sters cu alcool izopropilic si i-am mai strambat putin contactorii aia de la taste + reparat mufa aia de conectare tastatura-placa nu i-am facut nimic altceva. Scrie REVIZIA C pe el, deci a mai fost *operat* in trecut.In fine. Ii dau eu de cap pana la urma.

Edited by derek33, 27 September 2016 - 10:29.


#28
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,657
  • Înscris: 25.02.2007
Fa si tu niste poze. La imagine (cu un joc cunoscut de pilda - Manic Miner or Boulder Dash) si la placa cu circuite sa vedem daca seamana cu schema HC-85.
Daca C8 e defect se poate "sari". Adica scoatem Border-ul din ecuatie si ramane doar zona activa a ecranului valida. Pe post de Border o sa ramana ultima culoare din dreapta :) (adica o sa ai dungi pe Border in functie de imagine da' imaginea activa ar trebui sa fie ok).

#29
derek33

derek33

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 17.08.2014
Ti le trimit pe mail ca reply.

Edited by derek33, 28 September 2016 - 09:24.


#30
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,657
  • Înscris: 25.02.2007
Le poti pune aici, sa-si dea mai multa lume cu parerea :)

#31
derek33

derek33

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 17.08.2014

View PosttheMisuser, on 28 septembrie 2016 - 11:21, said:

Le poti pune aici, sa-si dea mai multa lume cu parerea Posted Image
Nu m-a lasat vroia max 32 Mb si era 29 nu stiu de ce dadea eroare.

Edited by derek33, 28 September 2016 - 16:37.


#32
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,657
  • Înscris: 25.02.2007
Poti pune doar cateva poze pe mesaj :)
Apoi alt mesaj cu alte poze.

#33
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,657
  • Înscris: 25.02.2007
Cum mai merge treaba ?
L-ai reparat sau inca studiezi problema ?
Ai nevoie sa-ti arat cum se adauga o poza la un mesaj aici ?

#34
derek33

derek33

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 17.08.2014
O sa ma duc sa cumpar integratul 74LS175 ca nu imi place despre el. (cred ca e echivalentul lui 74LS157 de pe HC 85). I-am schimbat si condensatorul de pe alimentarea lui, tensiunea e buna 4.56-4.57 ca si la celelalte integrate.Scema pentru HC-90 nu am gasit. Am observat ca daca strapez ultimii doi pini din dreapta jos se rezolva problema dungilor si pe RGB si pe RF. Dar problema culorilor ramane. De asemenea pinii 4 si 5 rezolva problema paperului. Deci e bulit. Il schimb si postez dupa aia ce si cum si daca a mers. Pe fisa lui de catalog scrie Quad D flip-flop multiplexer/demultiplexer.Nu era nici o problema cu pozele. Puteai sa le pui tu  in locul meu.

Edited by derek33, 19 October 2016 - 14:30.


#35
derek33

derek33

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 17.08.2014
Game, set, meci!

Dupa cumpararea integratului la incredibilul pret de doar 1 leu si montarea lui cu succes, calculatorul si-a revenit complet. Permite toate combinatiile de culori, borderul nu mai afecteaza imaginea de pe paper, in jocuri se vede super prin cablul RGB, dungile de save/load se duc cum trebuie si cam asta e. Pe RF nu l-am verificat inca dar sper sa mearga si acolo in fine nu prea ma mai intereseaza. Partea complicata a fost cu scoaterea vechiului integrat, deci practic nu se lasa dus de acolo. Am incercat toate metodele cu pompa de cositor ac de seringa ansa facuta special etc. Poate doar cu suflanta de aer cald de la baietii de la GSM ar fi mers. In fine. A trebuit sa il distrug si sa ii scot pinii cu penseta. Cu aceasta ocazie bineinteles ca am exfoliat vreo 3 trasee pe care le-am refacut ulterior. Am observat ca nu toti pinii lui erau conectati. Erau in aer la propriu nici macar pusa o lipitura de sustinere.I-am lasat si eu tot la fel.
Pe partea de soft am observat ca pot salva hackurile in emulator clasic cu comanda line si convertite apoi in .tap si wav , editate in Cool Edit Pro si facut direct joc crackuit incarcabil de pe telefon. Asta pentru cine vrea sa se mai complice cu masina fizica ca mine si nu cu emulatorul. Mai stie cineva de unde pot lua programelul Sinclair poke? Imi trebuia pentru seria Dizzy. Poate e sub alta denumire ca si Copy 86/M l-am gasit ca de fapt se numea Kovacs Copy.
  Multumesc inca odata The Misuser si Mos Ilie pentru ajutorul acordat si felicitari ca mentineti acest thread pentru nostalgici ca noi.

O zi buna tuturor!!!

Edited by derek33, 22 October 2016 - 11:45.


#36
Mos_Ilie

Mos_Ilie

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,521
  • Înscris: 31.12.2006
Salut,
" ...74LS175 ca nu imi place despre el. (cred ca e echivalentul lui 74LS157 de pe HC 85). "

Undeva este ceva greșit. Circuitele sunt complet diferite, în nici un caz echivalente.

Felicitări pentru rezolvare, oricare ar fi ea !

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate