Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Multimedia, Office - AV1, x265 De...

Platformele online schimba ordine...

[cum] sa fiu atragator pentru fem...
 Share imagini iPhone HEIC?

xiaomi se blocheaza

Carbonaut, not great, not terribl...

Amplificare semnal GSM
 Oneplus 10T

Va doriți revenirea tramvaielor p...

Ce inseamna "modificare publi...

Alegere laptop dintre variantele ...
 Constructie bicicleta electrica

Exponometru extern si obiectiv de...

Izomeri

Recomandare TV
 

Alimentator priza pentru un HC 90 antic

- - - - -
  • Please log in to reply
52 replies to this topic

#37
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,650
  • Înscris: 25.02.2007
Banuiesc ca a cumparat totusi ce trebuia, altfel nu mergea Posted Image

#38
Mos_Ilie

Mos_Ilie

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,521
  • Înscris: 31.12.2006
Salut,

Eu bănuiesc că a lăsat totul baltă şi s-a gândit să facă + 1 la numărul de posturi pe forum.

#39
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,650
  • Înscris: 25.02.2007
:lol:
Si asta-i posibil,

#40
derek33

derek33

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 17.08.2014
Care-i faza? Cum adica am lasat totul balta? Nu am lasat nimic balta. Mos Ilie de ce esti sceptic? Poate m-am exprimat eu gresit am vrut sa zic omonimul lui ala de pe 85. Ce face ala pe 85 asta face pe 90. Asta e daca n-am avut schema lui 90. Mi-a explicat si prietenul asta al meu ca e folosit pe post de multiplexer/demultiplexer, asa cum sunt si la astia cu farmacii la reclame , stelutele alea si cruciulitele care apar etc. Sau la autobuze sus unde sunt afisate statiile nr masinii etc. Si asta crede-ma se pricepe are 6 ani de politehnica electronica si telecomunicatii. Plus un alt baiat de pe alt forum care mi-a indicat aceeasi problema. Asta e. Pot spune ca am avut si noroc, Putea sa fie altceva sau sa nu gasesc ce trebuie. Studiind atent cablajul am observat ca traseele converg spre acel integrat, si dinspre RF modulator si spre iesirea videocomplex. Era singurul integrat cu 3 cifre la sfarsit din zona video. restul sunt doar cu cate 2. 74LS 00, 74 LS 08, etc. Uite-l in poza. http://conexelectron...-74-HC-175.html . Merge perfect. Ma joc in fiecare seara cand am timp mai bag un Dizzy ceva. Chiar si aseara am jucat Spike in Transilvania. Pe RF tot alb/negru se vede dar chiar nu mai ma intereseaza. Sigur e si ala bulit.
  N-as mai fi intrat sa scriu nimic aici dar mi-am verificat mailul de dimineata si am vazut mesajele. Poate fac si niste poze sa le uploadez aici. Tocmai ii pusesem suruburile ca de atunci sta in teste. Nu mai fiti sceptici. Si da ai dreptate ca in Dosarele X...Adevarul e dincolo de noi...


Uite-te la caracteristicile lui:



No. of Circuits: 1
Supply Current: 8µA
On State Resistance Max: 50ohm
Supply Voltage Range: 2V to 6V
Operating Temperature Range: -55°C to +125°C
Analogue Switch Case Style: DIP
No. of Pins: 16
SVHC: No SVHC
Logic Case Style: DIP
Logic Function Number: 7440511
Logic IC Base Number: 744051
Logic IC Family: HC
Logic IC Function: Single 8-Channel Analog Multiplexer/Demultiplexer
Logic Type: Multiplexer / Demultiplexer
No. of Outputs: 8
On Resistance Rds(on): 50ohm
On State Resistance Max: 45ohm
Package / Case: DIP
Supply Voltage Max: 6V
Supply Voltage Min: 2V


Ei l-au folosit pe post de separator de culori. probabil ca cel vechi fiind ars nu mai permitea toate inputurile sa fie intelese separat. In cadrul unor anumite valori pentru border el avand scurt undeva, seta alte valori pentru paper si ink, samd.

Attached Files


Edited by derek33, 02 November 2016 - 12:26.


#41
Attreyu

Attreyu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 104
  • Înscris: 12.12.2006
Ok, ca sa nu mai fac topicuri noi.

Am un HC91 (Rev 2) si un HC2000.

In primul rand, iesirile RGB pe 9 pini sunt sucite - la 91 e male, la 2000 e female.

Neavand un convertor RGB - SVGA, folosesc RCA de TV.

Problemele:

La 2000 - arata doar imagine alb-negru - folosesc o coaja de Veryo de la buna-mea, color evident, are pana si intrare euro-scart. A gasit HC-ul pe BG, nu ma intrebati frecventa ca nu e afisata, dar pe C10. Cum fac sa vad color ?

La 91 - am pierdut alimentatorul - am vreo doua incarcatoare de 9V, unul scoate vreo 800mA, celalalt 1.5mA - cu ambele se aude un zumzet, dar fara click-urile sonore la taste, si fara imagine pe ecran.

La HC 2000, are unitate de discheta, dar e stricata, daca pun una de pe un 386 antic, merge oare ? De asemeni, nu merg vreo 4 taste - Y,U,I,O,P mai precis.

La HC91 cat si la HC2000, au iesire din aceea DIN5 pentru casetofoane - mai exista casetofoane rusesti cu intrare din aia ? Sau cablurile de legatura ? Cum fac sa incarc jocurile de pe telefon, avand .wav sau .mp3 la dispozitie ?

Multumesc anticipat,

#42
derek33

derek33

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 17.08.2014
Salutare!

Din mica mea experienta si problemele avute cu aceste HC uri iti pot spune urmatoarele poate te-ar ajuta.

1) Incearca sa iti confectionezi un cablu RGB ca mine si vezi daca merge. Fa o proba prima data si dupa aia leaga-l solid si ecraneaza-l cum spunea Mos Ilie. De obicei prin iesirea aia RCA poti avea probleme ca si mine sa ti se vada alb-negru. Sau incearca sa il mai prinzi in alta parte in banda, la mine pe GoldStar intr-un loc se prindea alb negru si in altul color. Dar poate ai verificat asta deja.  Eu m-am bazat pe pozele astea:

https://www.google.r...mPATzrtWkjGjWM:

https://www.google.r...PSU51ugUfmmTjM:

Sunt multe similare dar de obicei Groundul si culorile corespund. La sincronizari am avut probleme dar le-am luat usor cu duhul blandetii pe ghicite si le-am nimerit. Pana la urma am obtinut o imagine super. Daca nu ai si tu problema mea sa ti se vada bulite ar trebui sa poti vedea color ok.

2) In legatura cu alimentarea aceea de care nu iti merge; incearca sa il alimentezi cu o sursa de PC veche. E cel mai bun lucru crede-ma. Nu te complica cu telefoane si improvizatii. Alea nu scot cat trebuie de aia bazaie. O sursa de PC iti scoate 5v curati pe cablul de la alimentarea HDD sau FDD negru + rosu 5 v parca si negru+ galben 12 daca nu ma insel. Masoara si tu cu un aparat de masura. Scoate-i regulatorul de 5 v si alimenteaza direct pe placa. Eventual mai pune-i un condensator cum i-am pus eu exact inainte de intrarea tensiunii in placa in paralel unul electrolitic. Eu de exempu am bagat unul de 25/3300uF atata am avut la indemana deci ceva similar acolo 10v/2200 ceva de genul. Aia 5v cred ca au peste 1 A , intre 1-3 A trebuie sa fie din cate am citit. E curent stabilizat filtrat e perfect si nici nu se incinge ca alea vechi negre de prajeai oua pe el. Vezi ca pentru a porni o sursa fara calculator ai nevoie sa strapezi pinii verde cu negrul de langa el (ala e butonul) sau albastru mai e uneori de pe mufa de intrare in placa de baza. Eu i-am facut un U izolat dintr-o sarma mai groasa ca sa stea acolo. SA NU FACI CUMVA PROSTIA SA PUI 9V PE PLACA!! Eu vb aici de HC90 si HC 91 ca am avut si din ala de 2000 nu stiu cred ca mai avizat e Mos Ilie.

3) Despre unitatea de disketa nu stiu ca nu am avut 2000 niciodata dar despre tastele YUIOP, asta e ori din mufa care conecteaza tastatura de placa acel conector nenorocit din plastic ori de la cablajul tastaturii.

Dupa ce am verificat continuitatea traseelor si am reparat mufa imi bate toate tastele acuma. Chiar ma gandeam sa lipesc direct cabluri intre tastatura si placa, dar nu m-am mai complicat. Vezi ca unul din fire de obicei e colorat diferit pe magistrala e RESETUL. parca ala din sus dreapta (in fine numai stau acuma sa il desfac).Deci sigur e ori de la cablaje ori de la mufa. De obicei de la mufa. E de cacao.


4) In ceea ce priveste incarcarea jocurilor e foarte simplu. Confectionezi un cablu cu mufa jack normala la un capat si un DIN male la celalt unde lipesti masa la firul din mijloc si celalalt fir cum te uiti la mufa mama pe HC pinii din stanga lui ori pinul 1 ori 2 (3 fiind ala cu masa). deci vezi si tu unde se aude mai clar bazaitul. iti recomand siteul asta. www.worldofspectrum.org . Are de toate inclusiv convertoare TaptoWav si TZXto Wav. Plus cheaturi pokeuri etc. Eu le-am scris pe emulatorul de basic salvate ca tzx si reconvertite in wav si puse pe telefon ca sa le incarc mai repede. De cheaturi vorbesc. Jocurile la fel.

Cam asta e. Sper sa rezolvi!

Edited by derek33, 02 April 2017 - 23:01.


#43
Mos_Ilie

Mos_Ilie

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,521
  • Înscris: 31.12.2006
Salut,

" La 91 - am pierdut alimentatorul - am vreo doua incarcatoare de 9V, unul scoate vreo 800mA, celalalt 1.5mA - cu ambele se aude un zumzet, dar fara click-urile sonore la taste, si fara imagine pe ecran. "
Trebuie să folosești un transformator serios, capabil să scoată în secundar 8 sau 9V în curent alternativ. După redresare și filtrare, în gol tensiunea trebuie să ajungă undeva peste 12V.
Poți folosi cu succes o sursă veche ( dar bună, verificată de cineva priceput ) de tip Pc, de putere mică ( sub 200W ) cum a sugerat deja derek33.

" La HC 2000, are unitate de discheta, dar e stricata, daca pun una de pe un 386 antic, merge oare ? "
Funcționează sigur, chiar dacă va scrie și citi  la 1.44/2, verificat de mine. Problema este dacă mai găsești disckete DD. Cel mai probabil nu vei găsi și va trebui să folosești disckete HD de 1.44Mb la care trebuie să acoperi cu scotch sau bandă adezivă ( isolierband ) gaura notată cu indexul 1 în poză. Așa " păcălești " unitatea că discketa este de capacitate 720Kb. Detalii pe https://en.wikipedia...iki/Floppy_disk .

Attached Files


Edited by Mos_Ilie, 12 April 2017 - 21:37.


#44
mikess

mikess

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 94
  • Înscris: 06.02.2007
Posesor de curand a unui HC90
Nu avea sursa de alimentare dar am rezolvat am cumparat un alimentator 9v 4A stabilizat.
Problema este urmatorea imi apare un patrat mare negru pe ecran si tastatura nu imi ia nici o comanda (nici tastele nu suna)

#45
derek33

derek33

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 17.08.2014
Salutare din nou!


Stie cineva sau are cineva cumva vreo schema ca sa transformi un HC de 64 intr-unul de 128? Adica in afara ca trebuie cumparate memoriile alea sau scoase din altul la fel si dublate ce altceva mai trebuie facut. Mos Ilie poate tu stii. Imi aduc aminte ca un coleg de al meu pasionat de electronica si baiat destept isi facuse stiu ca erau lipite in paralel peste celelalte si cu niste mici diode parca iar instructiunile trebuiau scrise manual , comenzile nu mai apareau direct. Dar partea de electronica ma intereseaza.

    O zi buna tuturor!

#46
derek33

derek33

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 17.08.2014
Are cineva o varianta buna la jocul RHS (The Rocky Horror Show) 48k s-o uploadeze aici?! Mie cele de pe siteuri nu mi-au mers. Un .wav ar fi de preferat. Multumesc anticipat!!!

Edited by derek33, 12 March 2018 - 22:15.


#47
derek33

derek33

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 17.08.2014
Salutare! Numai eu mai sunt pe aici? Mos Ilie mai esti?
In fine...
Ce vroiam sa zic, mai am facut rost de un HC tot 90 de la un prieten merge bine dar pe partea de intrare semnal de la casetofon ,PC in fine, nu se mai aude, adica nu se mai aude deloc semnalul in difuzorul lui cum ar trebui sa se auda, si sa se incarce jocurile.Deci deloc. Beepurile lui merg si difuzorul merge daca dau vreun beep din BASIC dar nu mai pot incarca nimic pe el, pentru ca inseamna ca nu mai intra semnalul sau s-a bulit pe undeva ceva. Am studiat continuitatea traseelor, masa intra intr-un integrat 74 LS 32, iar semnalul canalului intra intr-un condensator 2n7 apoi intr-o rezistenta de 10K si apoi se ramifica pe la partea audio, e si un integrat M 324 , 3 tranzistori BD 135, BC 107 B si 2N 2369 , in fine. Ma oftic ca nu am schema deloc de la HC 90, poate as mai invata ceva, am folosit-o ca ghidaj tot pe cea de la 85, sperand sa vad niste similitudini si cea de la 2000, acolo vad ca MIC intra dupa rezistentele alea direct intr-un integrat la HC 85 e 74 LS 174 si la 2000 tot 74 LS 174.
Acuma nu stiu care e asta la mine ca sunt si mute piese rusesti trebuie sa vad niste echivalente. Partea e ca daca vreau sa salvez vreun program ceva se aude, adica de salvat salveaza dar nu incarca. In orice caz am observat ca 74 LS 174 e relationat cu 74 LS 157 sau 175 ( cel responsabil cu border paper ink , care se bulise la mine), si m-am gandit ca ar fi logic ca in momentul incarcarii fluctueaza culoarea rosu/verde pe border si apar dungile etc. Ce ar putea fi, Niste sugestii. Poate e o chestie minora si nu mai necesita schimbat integrate bataie de cap etc. As putea sa verific cu o casca pe unde se duce semnalul sa aud ceva. NU stiu, intreb si eu.
O zi buna!

PS: A mers o perioada si dupa un timp a inceput sa se auda slab, apoi din ce in ce mai slab pana nu s-a mai auzit de loc. Si mergea sa incarc jocuri etc.

Edited by derek33, 21 May 2018 - 02:04.


#48
derek33

derek33

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 17.08.2014
Nu mai conteaza l-am facut. Era vb tot de un integrat LM 324, un fel de buffer digital.

#49
mystral_fr

mystral_fr

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 27.06.2007
Salutare tuturor. Am un HC 90 pe care-l Țineam de ani buni intr-o magazie. L-am cumpărat prin 94 și nu l-am folosit decât pentru ceva programare, neavând un casetofon care sa meargă și nici casete cu jocuri la momentul respectiv.
Am dat de el și încerc sa-l readuc la viața cu fiul meu. L-am alimentat și direct cu 5 V, și cu 12 de la o sursa de PC dar nu prea merge. Am marginea albă, mijlocul ecranului negru și face niște dungi verticale roșii întrerupte care pâlpâie așa cum făcea cursorul.  La un moment dat a avut și marginea neagră, dar o singura data. Atunci prima dunga era mai albicioasă, bănuiam ca este cursorul, și ca este multiplicat pana jos.
Sunete nu scoate, nici la pornire nici când apăs vreo tasta.
Am Atașat și o poza sa vedeți ce văd și eu. Pana am făcut poza marginea albă s-a modificat un pic, apare cum o vedeți acum. Legătura la televizor este cu cablu de antena.
Are cineva o idee ce poate fi?

Attached Files


Edited by mystral_fr, 07 October 2018 - 11:30.


#50
mystral_fr

mystral_fr

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 27.06.2007
Salutare din nou. Între timp am scos mufele de la tastatura iar upa reconectare aud ceva sunete pe difuzor. Ceva bip-uri sub un zgomot de fond. Când apăs tastele se schimba un pic zgomotul de fond. Mai caut...

#51
derek33

derek33

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 17.08.2014
Salut!

E foarte posibil daca imaginea iti arata cum iti arata sa fie tot un integrat video. Poate incerci sa ii faci un cablu DB9 cu scart cum i-am facut eu sa vezi ce zice. Daca nu desfa-l si vezi ceva lipituri reci pe spatele placii. Integrate gasesti , daca esti din Buc pe Strada Maica Domnului la 1 leu integratul. Poti sa iti construiesti si un HC nou daca ai rabdare si gasesti toate piesele. Dar nu am inteles cum l-ai alimentat cu 12 V. Doar 5 v ii trebuie direct sau prin regulator 9V. Si un TV vechi din perioada aia sau care permite intrarea semnalelor lui. Eu nu indraznesc sa il cuplez pe Smart ca nu vreau sa  risc. Bafta!

Edited by derek33, 14 November 2018 - 21:49.


#52
sakuntalle

sakuntalle

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 21.04.2007
Buna ziua, stimati domni!
Am zis ca pot continua thread-ul acesta cu intrebarea mea.
Am luat de la cineva care nu isi mai aminteste detalii un HC90 sau cel putin asa scrie pe carcasa Posted Image
Prima mea problema este cu ce tensiune trebuie sa il alimentez. Citind discutia de aici si uitandu-ma la placa as crede ca am in fata varianta de 9V avand in vedere ca firele de alimentare merg in componenta rotunda, dar as vrea sa va rog sa imi confirmati.
Trebuie sa fiu sincer si sa va spun ca e primul HC pe care il vad. Experienta mea legata de electronica este destul de basic
Am atasat poze cu placa iar sageata rosie urmareste firele de alimentare.
Multumesc frumos!

Attached Files


Edited by sakuntalle, 21 April 2022 - 07:42.


#53
radurus

radurus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,138
  • Înscris: 16.06.2006
Am cautat de curios o sursa pentru HC si nu am gasit specificatii sau poze.

Intr-un singur loc  am gasit o informatie despre HC2000 ca ar avea sursa dubla 5v si 12V.
Inclin sa cred ca HC90 are nevoie de sursa 5V.

Asteapta.
Poate este vreun coleg care are informatii sigure.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate