Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ce corzi de chitara sa cumpar?

Galaxy A54 compass defect?

Cumparare AC Gree [Buget maxim 30...

Telekom
 Ce e aratarea asta ?

Probleme timonerie schimbator sau...

Numar strada gresit in contractul...

Centrala Ariston Cares Premium 24...
 La multi ani @Klasse!

La multi ani @shmecherul!

pareri ipad 6-2018- flip

Cum au aparut supermarketurile in...
 Campanii mincinoase Carrefour

Tv toshiba defect

touchscreen navigatie stricat

bonsai - de unde?
 

Taina Fericirii

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
38 replies to this topic

#37
Gurban_Dan

Gurban_Dan

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,267
  • Înscris: 13.07.2005
Eu am aflat-o si chiar nu glumesc.

In principiu e destul de simplu.

Trebuie doar sa uitam cateva cuvinte, sa le scoatem din vocabularul nostru.

Ele sunt: al meu, al tau, al nostru, al vostru....

#38
sam

sam

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 720
  • Înscris: 05.05.2005

View PostGurban_Dan, on Jan 10 2006, 16:41, said:

Trebuie doar sa uitam cateva cuvinte, sa le scoatem din vocabularul nostru.

Ele sunt: al meu, al tau, al nostru, al vostru....
aceste cuvinte definesc una din caracteristicile speciei umane. fara ele si semnificatia lor, nu se poate vorbi de fericire. ma refer la fericirea individuala.......

daca citatul din primul post nu era luat din cea mai proasta carte a lui Coelho, si anume"alchimistul",  poate avea o relevanta. era mai concludent ghilgames, ca sa ramin in acelasi registru.

#39
denis.m

denis.m

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,002
  • Înscris: 23.02.2005
"Secretul nefericirii

Romanii sunt printre cei mai nefericiti oameni de pe Pamant, tara noastra plasandu-se printre ultimele intr-un clasament mondial al fericirii, intocmit an de an de profesorul olandez Ruut Veenhoven, de la Universitatea Erasmus din Rotterdam. La fel de nefericiti ca romanii nu mai sunt decat locuitorii din tari precum Moldova sau Zimbabwe, releva Rompres, citand MigNews.
Primul loc in topul celor mai fericite popoare il ocupa insula Malta din Marea Mediterana, unde 74% din populatie se considera foarte multumita de viata pe care o are. La rand urmeaza Danemarca, Elvetia si Columbia, unde 71% din populatie s-a declarat satisfacuta de situatia personala. Printre primele zece tari cu un coeficient inalt de fericire se afla si Canada, Finlanda si Ghana, unde mai bine de doua treimi din oameni, respectiv 69%, se declara fericiti. Clasamentul a fost intocmit pe baza unui amplu sondaj de opinie, in cadrul caruia au fost intervievati 100.000 de oameni din 90 de tari.
La coada listei celor mai fericite popoare se afla Tanzania, Zimbabwe, Republica Moldova, Romania si Ucraina, unde doar 20% din populatie se considera multumita de viata.

Familia, mai importanta decat banii

Studiul intocmit de sociologul olandez vine sa spulbere multe dintre miturile despre fericire, observa cotidianul britanic „The Times”.
Cel mai interesant lucru este, in opinia lui Ruut Veenhoven, faptul ca in lumea in care traim, banii nu mai sunt considerati factorul principal care garanteaza fericirea. El isi argumenteaza parerea prin faptul ca, in topul fericirii, SUA ocupa pozitia a 16-a, dupa Guatemala si Uruguay, iar marile puteri europene - Marea Britanie si Germania - se afla pe locul 21 si, respectiv, 22.
„Fericirea are un plafon”, spune cercetatorul. „Relatia dintre bani si fericire este guvernata de legea profitului diminuat. Odata ce venitul pe cap de locuitor trece de 10.000 de dolari, proportia de oameni fericiti stagneaza”, explica el, concluzionand plastic: „Atunci cand ai destui bani sa-ti umpli frigiderul, fericirea este re-lativa”.
Cercetatorul recunoaste ca a fost surprins sa vada mai multe tari latino- americane pe locuri de frunte in topul fericirii, in ciuda faptului ca unele sunt sarace sau se confrunta cu serioase tulburari interne.
Explicatia este destul de simpla. „America Latina este recunoscuta pentru relatiile de familie stranse, bucuria de a trai, festivalurile sale, catolicismul sau, iar toate acestea contribuie la a-i face fericiti pe oameni”, comenteaza Veenhoven. Acesta este motivul pentru care unele tari sarace au intrecut state occidentale puternice la capitolul fericire personala.
In opinia expertilor, faptul ca occidentalii sunt mai putin fericiti se explica prin aceea ca oamenii sunt stresati de climatul de munca foarte solicitant, in timp ce asista la decaderea familiei si a comunitatii traditionale.
Un alt mit daramat de studiul olandez este acela ca locuitorii din tarile calde au toate motivele sa fie cei mai fericiti din lume. Dimpotriva, pe primele 10 locuri alte topului apar state nordice, precum Danemarca, Finlanda sau Islanda, unde soarele este zgarcit in aparitii.

Cele noua porunci ale fericirii

Analiza raspunsurilor obtinute in sondajele pentru determinarea „indexului fericirii” a permis stabilirea criteriilor care determina fericirea, si anume:
> predispozitia genetica de a te simti fericit
> sa fii multumit in casnicie
> sa ai multi prieteni
> limitarea dorintelor si a pretentiilor
> sa ii ajuti pe cei din jur
> credinta (religioasa sau de alta natura)
> sa nu te compari cu altii
> sa castigi mai multi bani
> sa imbatranesti frumos
> sa traiesti sanatos.

3S: Sex, somn, socializare

La nivel personal, o multime de factori concura pentru a-l face pe un om multumit de situatia lui, printre care, evident, calitatea vietii sexuale. Un studiu anglo-american, care a urmarit viata a 1.600 de adulti, intre 1988 si 2002, a concluzionat ca nimic nu-l face pe un om mai multumit decat o partida buna de amor. Cuplurile care fac sex de cel putin patru ori pe luna isi produc o stare de fericire echivalenta cu cea indusa de un venit anual de 72.000 $.
Somnul e un alt factor important in ecuatia fericirii, generand o atitudine pozitiva, iar „socializarea”, momentele de relaxare petrecute in compania unor prieteni, ajuta la consolidarea sentimentului ca ai o viata frumoasa.

Malta - tara fara cersetori

De ce sunt locuitorii Maltei cei mai multumiti dintre pamanteni? „Malta e foarte mica, astfel ca relatiile sunt foarte puternice. Oriunde te-ai duce, nu esti niciodata singur”, raspunde Annabel Meli, diplomat maltez. „Vremea e frumoasa, educatia - excelenta, iar sistemul de protectie sociala - foarte bun. Nu exista o prapastie intre bogati si saraci, astfel ca nu vezi niciodata cersetori pe strazi”, adauga femeia.

Fericirea romanilor, compromisa de frustrari si saracie

Analizand locul codas pe care il ocupam in topul popoarelor fericite, specialistii romani in antropologie, sociologie si psihologie spun chiar ca nu este vorba despre nefericire si ca se face o confuzie intre aceasta stare si nemultumire. Se confirma astfel ca suntem un popor de „carcotasi”, care vad doar nerealizarile. Din punct de vedere religios, un motiv al nefericirii ar fi indepartarea de Dumnezeu si alunecarea spre partea materiala, care este rar satisfacuta.

Decalaj mare intre asteptari si realizari

Antropologul Vintila Mihailescu a privit cu suspiciune spre datele din studiul olandezului. „Consider ca s-a facut o confuzie intre termeni. Probabil suntem nemultumiti, dar nu este acelasi lucru cu nefericirea”, a precizat Mihailescu, care a raspuns imediat la intrebarea „de ce sunt romanii nemultumiti”. „Starea poate fi vazuta din doua unghiuri: contextul actual si cel cultural. In primul rand, tranzitia si instabilitatea dau peste cap asteptarile, iar decalajul este foarte mare. Cultural vorbind, cred ca se confirma ca suntem un popor de carcotasi, care vedem doar partea goala a paharului. E o caracteristica a noastra”, a incheiat antropologul, avertizand ca un motiv serios al nemultumirii este lipsa increderii in noi, lucru constatat de majoritatea strainilor care vin in tara.

„E o chestiune personala”

Ideea confuziei intre termeni e sustinuta si de sociologul Alfred Bulai, care afirma ca termenii sunt relativi: „In principiu, fericirea este o chestiune personala. Depinde de starea in care se afla cel intrebat. Daca tocmai primise o marire de salariu, evident ca altfel ar fi fost raspunsul. Fericirea are o valoare relativa, care tine de educatie, de starea de spirit, de fondul cultural etc.”.

Psihologie: nefericirea vine de la lipsa banilor

Psihologul Mirela Zivari crede insa ca e vorba despre insatisfactia financiara a populatiei. „Instabilitatea este reala, iar oamenii nu mai stiu ce sa faca pentru ca tot timpul intervine ceva care-i bulverseaza si le strica planurile. Preocuparile lor sunt simple: sa aiba bani, sa-si plateasca intretinerea. Pe scurt, stadiul romanului este crud: traieste pentru a manca”, transeaza Zivari problema nefericirii. Efortul de a ne adapta pentru nevoile din jurul nostru ne impiedica insa sa privim in noi, spre „lucruri” care ne-ar putea face fericiti. „Sa cautam frumosul in noi, sa traim iubirea, sa stim ce e tandretea...”, subliniaza Mirela Zivari care sunt aspectele ce ne-ar conduce spre fericire. Idei ce ne-ar putea scapa totodata de educatia spre posesiune.

„Cei fara Dumnezeu sunt nefericiti!”

Preot prof. dr. univ. Emilian Cornitescu a avansat ideea nefericirii din doua perspective: religioasa si materiala. Pe de o parte, renumitul autor a 12 carti de religie apreciaza ca nefericirea este un efect al unui paradox. „Suntem o tara bogata cu oameni saraci. Numai ca Dumnezeu ne da, dar nu ne baga si-n traista. Sunt ispite si sunt probleme care tin de material”, a terminat succint preotul capitolul trecator al vietii, amintind insa ca banii nu aduc fericirea.
„Poporul nostru nu poate fi nefericit, pentru ca este optimist, chiar daca sunt atat de multe necazuri. Fara Dumnezeu nu facem insa nimic, iar aplecarea spre valoarea spirituala ne poate aduce si valoarea materiala. In primul rand, trebuie sa ne vindecam interiorul. Doar cei fara Dumnezeu sunt nefericiti”, a explicat preotul sursa starii cvasigenerale de nefericire. ( Tiberiu Lovin, [email protected])

Sub baza piramidei lui Maslow

Multi specialisti in astfel de studii au la indemana ca reper piramida inventata de americanul Abraham Maslow. Supranumita si piramida trebuintelor, schema ne-ar aduce un coeficient de fericire mai mare in functie de realizari. La baza se afla nevoile fiziologice (hrana, somn, sete, sex...), urmeaza nevoia de securitate individuala, cea sociala, de respect si de autorealizare, abia in varf. Romanii tind deocamdata sa-si satisfaca nevoile elementare, cele de la baza piramidei, dar nu reusesc sa faca in totalitate nici macar acest lucru. Daca tragem linie si adunam concluziile desprinse din studiile citate si din declaratiile specialistilor intervievati de „Evenimentul zilei”, verdictul este dur: ne aflam in afara piramidei, mai precis, sub baza ei, astfel ca secretul nefericirii romanilor poate fi cuprins intr-un singur cuvant: saracie. "

Jacqueline Prager
[email protected]
Joi, 12 Ianuarie 2006
http://evenimentulzi...?news_id=208418


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate