Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Tableta office

Comanda Mobexpert - o zi inainte ...

Ocolirea limitatoarelor de viteza...

Recomandare adeziv - pt pervaz PVC
 Sfat achizitie, Xiaomi 14 Ultra s...

Priza contorizare consum energie

Cat timp purtați o pereche d...

Problema Makita PLM 4628n
 Nelamurire sunet navigatie auto

Ma bate gandul la primul bmw

Cum rezolv o incompatibilitate in...

Despre instaurarea normalitã...
 De cate ori purtati o pereche de ...

"Releu" comandat de la di...

Pe la voi cum mai merg dezmembrar...

Ce sisteme audio ați avut la masi...
 

Cum ajung programatorii la salarii de 1.500 de euro/luna. "Ne pregatim singuri, facultatea nu ajuta"

- - - - -
  • Please log in to reply
87 replies to this topic

#55
m3th0dman

m3th0dman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,269
  • Înscris: 03.01.2007
Diferența între universitate și politehnică e că la universitate se opresc cu abstractizarea la sistemul de operare; la politehnică se merge mai jos la limbaj de asamblare, arhitectură hardware, porți logice și tranzistori.
Cât despre chestiile high-level la universitate sunt mai buni la algoritmică (rezultate mai bune la ACM) dar la politehnică se studiază mai mult OOP; cel puțin la Cluj.

View Postneagu_laurentiu, on 31 octombrie 2012 - 10:19, said:

Eu asa am vazut pe la Bucuresti, Iasi, Cluj. In Timisoara nu stiu.
Se studiază doar la secția de automatică, care e diferită de cea de calculatoare; pentru calculatoriști e facultativ (nici măcar opțional).

#56
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,651
  • Înscris: 30.07.2003
Eu vad sectia de Calculatoare ca pe o strutocamila. Ori mergi la Electronica (cu toate sectiile sale) daca esti pasionat de asta si acolo inveti tot ce tine de hardware la nivel avansat (inclusiv programare microcontrolere) ori Informatica unde stim cu ce se ocupa si chiar nu ai ce face aici cu acele cunostinte din sfera inginereasca. Nu absolventul de Calculatoare gandeste/concepe/produce dispozitivul in cauza ci tot electronistul.

Edited by neagu_laurentiu, 31 October 2012 - 17:45.


#57
msmihai

msmihai

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,271
  • Înscris: 02.09.2006
Un inginer bun trebuie sa stăpânească Istoria Filosofiei. Am zis!

Edited by msmihai, 31 October 2012 - 18:23.


#58
andrei_0

andrei_0

    fishy

  • Grup: Moderators
  • Posts: 3,990
  • Înscris: 15.02.2006

View Postneagu_laurentiu, on 31 octombrie 2012 - 17:44, said:

ori Informatica unde stim cu ce se ocupa si chiar nu ai ce face aici cu acele cunostinte din sfera inginereasca.
Termenul de "software engineering" iti spune ceva? E la fel ca in alte domenii, exista experti in domeniu care sunt savanti, si exista experti in acelasi domeniu care sunt ingineri. Cele doua profesii nu sunt mutual exclusive, ba chiar au enorm de multe in comun, insa exista si niste diferente care tin mai mult de specializare. In principiu savantii sunt orientati spre cercetare si latura teoretica a disciplinei, pe cand inginerii sunt orientati spre implementare si punerea in practica a teoriilor stiintifice. Dar asta nu inseamna ca daca esti inginer esti o vita fara imaginatie care nu va descoperi niciodata nimic nou, sau ca daca esti savant esti aerian si stai prost cu practica. Daca e sa ne referim la programare, inginerie reprezinta tot ce tine de detalii de implementare: arhitectura, design, integrare, project management, alegerea infrastructurii (hw, sw, tool-uri) testare, mentenanta samd. Una e sa ai algoritmul, alta e sa il pui in practica intr-un produs utilizabil. Eu am abordat toate chestiile astea in facultate, alegand specializarea numita poate impropriu "calculatoare" (cred ca mai corect ar fi chiar "software engineering"). Asta nu ma face mai destept sau superior, pana la urma le-as fi invatat oricum, dar eu consider ca mi-au folosit. Unele se studiaza si la universitate, altele nu. La noi sunt foarte putini care sa lucreze efectiv ca si "computer scientist", majoritatea suntem implementatori, iar cei buni devin "software engineers" de facto, indiferent ca pe diploma lor scrie asta sau altceva.

Edited by andrei_0, 31 October 2012 - 20:38.


#59
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,651
  • Înscris: 30.07.2003
Electronica, electrotehnica si altele din astea te-au ajutat la ceva ? Restul materiilor sunt ok.

Edited by neagu_laurentiu, 31 October 2012 - 20:44.


#60
figo1988

figo1988

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,874
  • Înscris: 10.10.2003
Teoretic, lucrurile astea ajuta foarte mult in embedded. Practic, modul in care sunt predate le face utile, la momentul predarii, doar pentru vizionari si vanatori de note. :)

#61
andrei_0

andrei_0

    fishy

  • Grup: Moderators
  • Posts: 3,990
  • Înscris: 15.02.2006
Fara electrotehnica n-as fi putut intelege electronica, fara electronica n-as fi putut intelege "circuite integrate digitale", si fara astea n-as fi putut intelege "arhitectura calculatoarelor". De asemenea, fara electronica si "circuite integrate digitale" n-as fi putut realiza nici o aplicatie la materiile  "microcontrollere" si "microprocesoare". Iar astea s-au legat cumva cu materia "sisteme de operare" (desi se putea poate si fara). Tot la microcontrollere si microprocesoare au intrat vreo 3 limbaje de asamblare (am avut o alta materie separat pentru assembler x86), iar la "teoria compilatoarelor" chiar am facut un compilator functional de pascal. Inainte de asta realizarea unui compilator mi se parea ceva SF, nu mi-as fi imaginat ca eu voi realiza vreodata asa ceva. Probabil nu voi mai realiza niciodata un compilator complet, dar cateva parsere lexicale tot am facut (repede si fara efort spre uimirea unora din colegii mei care credeau ca e cine stie ce chestie dificila)

Desi mi-au placut foarte mult materiile care tin de "hard", pana la urma dpv. profesional n-am mers pe partea asta, ba chiar fiind programator Java m-am indepartat destul de mult de ea. Totusi mi-au deschis ochii in multe privinte, si nu le consider o pierdere de timp. Altii poate sunt de alta parere, si ii inteleg. Pe de alta parte in Timisoara sunt cateva firme foarte mari unde se face programare embedded, si sunt oameni carora poate le-au folosit mai mult decat mie materiile respective.

View Postfigo1988, on 31 octombrie 2012 - 21:08, said:

Practic, modul in care sunt predate le face utile, la momentul predarii, doar pentru vizionari si vanatori de note. Posted Image
Nu stiu cum au fost predate, eu nu prea am fost la cursuri, dar la laboratoare am facut niste aplicatii interesante.

#62
m3th0dman

m3th0dman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,269
  • Înscris: 03.01.2007

View Postneagu_laurentiu, on 31 octombrie 2012 - 17:44, said:

Eu vad sectia de Calculatoare ca pe o strutocamila. Ori mergi la Electronica (cu toate sectiile sale) daca esti pasionat de asta si acolo inveti tot ce tine de hardware la nivel avansat (inclusiv programare microcontrolere) ori Informatica unde stim cu ce se ocupa si chiar nu ai ce face aici cu acele cunostinte din sfera inginereasca. Nu absolventul de Calculatoare gandeste/concepe/produce dispozitivul in cauza ci tot electronistul.
E singura secție la care înveți cum funcționează totul în procesarea informației de la tranzistoare (chiar mai jos, electromagnetism) până la arhitecturi de sisteme distribuite, algoritmi de machine learning și project management.

Hardwareul de nivel avansat nu ține de electronică, de la electronică la limbaj de asamblare mai sunt câteva layere de abstractizare care se studiază la calculatoare. Electronica clasică se oprește la tranzistoare; cu tranzistoare se pot construi porți logice și se ajunge la electronică digitală; bistabile si elemente de electronică digitală mai complexe cum sunt numărătoarele, adunătoare, multiplexoare și memorii. Mai sus de electronica digitală se ajunge la hardware-ul propriu zis: arhitectura calculatoarelor. Aici de fapt ai de combinat memoria, fișierul de regiștrii, unitatea aritmetico-logică, busul, I/O și cel mai complicat, controlul, pentru a realiza un procesor. Trebuie gândit ce set de instrucțiuni suportă, cum protejezi memoria, cum să ierarhizezi memoria (de la cahce, la memoria DRAM până la memoria virtuală de pe disc), cum să optimizezi și să paralelizezi la nivel de hardware (pipelining, superscalar), cum se interfațează cu I/O ș.a..

Nu prea văd cum s-ar putea apuca de scris un kernel de OS sau un driver cineva care nu înțelege cum funcționează un procesor.


View Postandrei_0, on 31 octombrie 2012 - 20:26, said:

Daca e sa ne referim la programare, inginerie reprezinta tot ce tine de detalii de implementare: arhitectura, design, integrare, project management, alegerea infrastructurii (hw, sw, tool-uri) testare, mentenanta samd. Una e sa ai algoritmul, alta e sa il pui in practica intr-un produs utilizabil. Eu am abordat toate chestiile astea in facultate, alegand specializarea numita poate impropriu "calculatoare" (cred ca mai corect ar fi chiar "software engineering"). Asta nu ma face mai destept sau superior, pana la urma le-as fi invatat oricum, dar eu consider ca mi-au folosit. Unele se studiaza si la universitate, altele nu. La noi sunt foarte putini care sa lucreze efectiv ca si "computer scientist", majoritatea suntem implementatori, iar cei buni devin "software engineers" de facto, indiferent ca pe diploma lor scrie asta sau altceva.
Nu-mi zi c-ai abordat chestiuni de mentenanță în facultate că-mi vine foarte greu să te cred.

Eu unul cred că-i zice bine calculatoare, deoarece nu înveți doar software engineering ci și hardware engineering ș.a.

#63
andrei_0

andrei_0

    fishy

  • Grup: Moderators
  • Posts: 3,990
  • Înscris: 15.02.2006

View Postm3th0dman, on 31 octombrie 2012 - 21:14, said:

Nu-mi zi c-ai abordat chestiuni de mentenanţă în facultate că-mi vine foarte greu să te cred.
Am avut doua semestre de "ingineria programarii", iar seminaristii erau niste baieti foarte entuziasti si bine pregatiti. Adevarul e ca noua ni s-au parut prostii unele din lucrurile cu care ne bateau ei la cap atunci. Culmea e ca acuma o buna parte din succesul meu profesional se datoreaza acestor practici. Ce-i drept, nu pe toate mi le-am insusit atunci, ci mai tarziu, dupa ce am inceput sa lucrez, dar macar am auzit de ele si am stiut ce carti sa recitesc.

#64
andronic312

andronic312

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 907
  • Înscris: 16.01.2009
Ce parere aveti de http://www.fsc.ugal....rare/an_1_C.pdf   ?

Ce credeti ca e in plus sau in minus?

#65
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,651
  • Înscris: 30.07.2003
Aici e mai concis: http://www.csed.ugal...TI_2010_v1.html
In Romania planurile de invatamant sunt aproximativ identice, deci la nivel teoretic e bine. Daca se si preda serios atunci esti pe "plus".

#66
m3th0dman

m3th0dman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,269
  • Înscris: 03.01.2007

View Postandronic312, on 01 noiembrie 2012 - 11:19, said:

Ce parere aveti de http://www.fsc.ugal....rare/an_1_C.pdf   ?

Ce credeti ca e in plus sau in minus?
Du-te la București sau lași; chiar dacă s-ar face treabă serioasă la facultate tot nu există firme serioase în industria locală software.

#67
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,651
  • Înscris: 30.07.2003

View Postm3th0dman, on 01 noiembrie 2012 - 11:50, said:

nu există firme serioase în industria locală software
Si care-i legatura dintre scoala si unde vei lucra dupa absolvire ?!

Edited by neagu_laurentiu, 01 November 2012 - 13:42.


#68
seth

seth

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 282
  • Înscris: 19.01.2005

View Postneagu_laurentiu, on 01 noiembrie 2012 - 13:42, said:

Si care-i legatura dintre scoala si unde vei lucra dupa absolvire ?!
Daca poti urma o facultate dintr-un oras gen Bucuresti, Cluj, Tm, Is e mult mai bine.
Iti vei face prieteni si vei cunoaste mult mai multa "lume buna" decat intr-un oras mic. Acest "networking" te poate\va ajuta in viata\cariera.

#69
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,651
  • Înscris: 30.07.2003
Eram sigur ca asta se va spune. Nu am aceeasi parere. Romanii de la MS trebuiau sa studieze in Seattle !

Edited by neagu_laurentiu, 01 November 2012 - 15:07.


#70
gtk

gtk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,868
  • Înscris: 18.09.2004

View Postandronic312, on 01 noiembrie 2012 - 11:19, said:

Ce parere aveti de http://www.fsc.ugal....rare/an_1_C.pdf   ?

Ce credeti ca e in plus sau in minus?
in plus, la anul I:
- matematica, in afara algebrei liniare (sansele-s foarte scazute sa ai nevoie, acolo unde e nevoie de matematica serioasa exista si matematicieni sau altii din alte domenii)
- procese si fenomene chimice - wtf?
- electrotehnica - wtf?
- economie generala
- dreptul afacerilor (asta si economia sunt bune pt. cultura generala, dar n-au nici o legatura cu domeniul)
- tehnici de comunicare

singurul domeniu non-IT care e util, ar fi engleza

din 14 discipline obligatorii doar 3 sunt din domeniul IT...foarte dubios zic eu...

in anii urmatori se concentreaza mai mult pe IT, dar e un ghiveci aiuristic de discipline, multa chestii teoretice obscure sau low level, iar majoritatea absolventilor nu le vor folosi niciodata.... e nevoie de mult mai multa specializare, astia incearca sa faca omul "bun la toate" care in final are o varza foarte mare in cap si nu stie sa faca nimic practic...

#71
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,276
  • Înscris: 24.02.2007
Modelarea Proceselor Fizico Chimice, daca e ce cred ca e, nu mi se pare inutila. Multe sisteme de calcul pentru asta au si fost concepute, pentru a ajuta la gasirea solutiilor pentru probleme fizico-chimice.

#72
gtk

gtk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,868
  • Înscris: 18.09.2004

View Postm3th0dman, on 31 octombrie 2012 - 21:14, said:

Nu prea văd cum s-ar putea apuca de scris un kernel de OS sau un driver cineva care nu înțelege cum funcționează un procesor.
da', ai nimerit-o! e si mare nevoie de asa ceva, scrie lumea kernele peste kernele in draci! :lol:

idem cu compilatoare... sunt doar cateva extrem de putine care-s in uz raspandit - si pt. care deja exista arhisuficienti oameni care sa lucreze la ele, restul sunt chestii gen brainfuck... eu nu cred ca merita sa-ti bati capul pt. a-ti pierde vremea cu asa ceva...

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate