Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!
 La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!

La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e
 Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...

Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...
 Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...

Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...
 

Românii pot avea un trai îmbelșugat începând de acum!

- - - - -
  • Please log in to reply
51 replies to this topic

#1
Endinion

Endinion

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,606
  • Înscris: 05.03.2007
In cele ce urmeaza va voi prezenta un modus vivendis real, deci nu ideal, de asemenea nu este rodul fanteziei mele ci este o copie a ceea ce exista deja in tarile scandinave, SUA, NZ, Australie, s.a.m.d

Iata elementele care conduc la autonomia oamenilor fata de stat:

1.) Orice masina cu motor diesel poate fi trecuta pe SYNGAZ, asa numitul gaz de sinteza rezultat in urma arderii incomplete a lemnului, in fapt un amestec de hidrogen si monoxid de carbon.
Tehnologia nu este o noutate, de fapt a ajuns la maturitate chiar inainte de al doilea razboi mondial, pana cand toate vehiculele mergeau pe lemn-gazeificat.
Astazi aceasta tehnologie o gasim la unele masini din occident si la scala larga in Romania nou aparutele centrale termice pe lemn cu gazeifiere, de fap pe Syngaz, ceea ce ridica ramdamentul arderii lemnului la 80-90%, iar alimentarea se face mult mai rar.
Revenind la vehicolul cu syngaz, acesta dispune de un cazan cu lemn ce arde lent, iar spre deosebire de centrala termica, syngazul nu este ars in cazan ci abia in motorul cu ardere interna.

Combustibil: lemn, rumegus presat, vreascuri, balegar uscat, paie, coceni, ... Bambusul gigant rezistent la -20C iarna, creste 1metru pe zi, sau Salcia energetica ce creste 3 cm pe zi.

Tot in vest exist ideea mai multor alternative energetice pe langa casele din mediul rural, asadar se mai are in vedere panoul solar de sticla neagra umplut cu apa, sau gramada de compost termic sau o instalatie de biogaz in locul fosei septice.

Revenind la Syngaz trebuie stiut ca el poate aliment inclusiv generatoarele elecrice casnice, acelea care se gasesc prin supermarketuri si apar ca fiind alimentate cu motorina.


O solutie complementara ar putea fi "frigiderul invers" realizat chiar din componentele unor frigidere, acesta ar fi un generator electric bazat pe forta frigului, mai exact ar circuita freonul pe baza diferentelor de temperatura dintre aerul hivernal si temperatura solului la cativa metri adancime.

2.) alimentarea cu apa se va face prin foraj cat si de la fantana intr-un rezervor aflat la cca. 2 metrii inaltime, realizat pe o fundatie din piatra si /sau pamant, iar recipientele din mai multe butoaie de tabla.
Se pot avea in vedere si pompe manuale gen cismea si dozatoare cu robinet.


3.) Structura caselor: din baloti de paie izolati cu lut; din pamant batut si vreascuri; din panusi si lut; sticle si lut; polistiren, resturi lemnoase, ...

4.) Culturi alimentare:


In primul rand pomi fructiferi ce implica si uscarea fructelor si depozitarea si eventual comercializarea lor in saci vidati sau congelate.
Toate soiurile de plante enumerte sunt de climat temperat, asadar se cultiva si la noi:

-Banana Nordului aka Pawpaw (cu gust de banana si ananas), este originar din SUA si intra in aceeasi categorie cu marul si parul, doar ca fructele dupa culegere nu rezista mai mult de 2 zile in stare cruda /proaspata. Acestea sunt de marimea si forma unor dovlecei.

-Trei soiuri de Kiwi ce merg bine in Rom^nia.

-Roscovul, un copac ce face niste pastai mari si uscate, foarte dulci, aromate, hranitoare si bune la sanatate.

-Honeyberry (Lonicera c.var.kamtschatica)

Perioada de coacere: Mai    – Mai
Plantă ornamentală şi utilă în acelaşi timp. Este un arbust total rezistent la ger, nepretenţios la sol. Nu creşte înalt, se poate ţine şi în ghiveci pe balcon, terasă. Fructele sunt foarte bogate în vitamina C, B şi antioxidanţi. Ele sunt gustoase consumate proaspete sau preparate.

Rodie (Punica granatum)

Perioada de coacere: Oct    – Oct
Este simbolul dragostei, fertilităţii şi bogăţiei încă din antichitate. Fructele sunt comestibile, bogate în vitamine, dulci-acrişoare. Florile au o formă şi culoare unică, ele se deschid luni întregi decorând minunat grădina dumneavoastră.


Curmal chinezesc (Ziziphus jujuba)

Perioada de coacere: Oct    – Oct
Fructele sunt bogate în vitamine, se foloseşte şi ca plantă medicinală. Nu este pretenţios la sol, dezvoltându-se frumos şi în soluri mai sărace şi nu este sensibil la ger. Înmugureşte primăvara târziu, în aprilie-mai, aşa apărându-se de gerurile târzii. Fructele sunt dulci, delicioase, la coacere au culoare maro şi seamănă cu fructele curmalului. Se consumă proaspete sau uscate.


Smochin (Ficus carica)

Perioada de coacere: Aug    – Sep
Este un soi cu fructe mari, cu productivitate ridicată şi timpurie. Fructifică deja din primul an după plantare. Fructele la coacere au culoarea maronie. Se consumă proaspete sau uscate.


Afin roşu - Merişor

Perioada de coacere: Aug    – Oct
Este un arbust fructifer veşnic verde, cu fructe deosebit de bogate în vitamine şi antioxidanţi. Perioada de coacere este lungă, toată toamna puteți culege fructele proaspete, delicioase. Florile apar în mai-iunie și sunt în formă de clopot. Sucul fructelor se utilizează şi în medicină la tratarea bolilor digestive.

Cranberry (Vaccinium macrocarpon Big Pearl)

Perioada de coacere: Sep    – Noi
Un fruct deosebit de util, foarte apreciat de americani şi nu numai. Este folosit în industria farmaceutică la compoziţia unor medicamente ce tratează diferite boli ale căilor urinare, şi ale sistemului cardiovascular. Boabele roşii-rubinii se mai folosesc şi în bucătărie la prepararea de sucuri, dulceţuri şi deserturi delicioase. Fiind o plantă veşnic verde, acoperitoare de sol este şi foarte decorativă.


Corn (Cornus mas)

Perioada de coacere: Sep    – Sep
Alături de mure, zmeură, afine, coarnele sunt cele mai căutate fructe de pădure. Coarnele coapte au gust plăcut, dulce-acidulat şi sunt folosite la prepararea de dulceaţă, marmeladă, la pregătirea siropurilor, sosurilor sau de asemenea pot fi consumate uscate. Arbustul este autopolenizator, rezistent la ger, boli şi este de asemenea decorativ.


Scoruş negru Aronia (Aronia melanocarpa)

Perioada de coacere: Aug    – Aug
Este o plantă foarte frumoasă atât medicinală cât şi ornamentală. La plină coacere fructul este de culoare negru-violet cu pulpa bordo închis. Conţine în cantităţi mari coloranţi naturali, antioxidanţi, vitamine: C, P, A, B2, acid folic precum şi multe substanţe sănătoase ca: fierul şi iodul. Fructele se pot folosi în diverse moduri, putem prepara: suc, ceai, dulceaţă, vin.

Tayberry

Perioada de coacere: Iun    – Iul
Rezultatul încrucişării murului cu zmeurul. Fructul este foarte mare, alungit, cărnos, pietros, cu gust aparte, armonios. Potrivite pentru consum proaspăt, gem, suc, etc. Necesită suport.

Dudul.

Nectarin Caldesi 2000

Perioada de coacere: Iul    – Iul
Acest soi nou de nectarin vă oferă fructe mari, ferme, de calitate superioară. Au culoare galben-verzuie cu supracoloraţie roşie,lucioasă. Pulpa albă este crocantă, foarte dulce, aromată şi se desprinde de sâmbure. Se coace timpuriu în a doua jumătate a lunii iulie. Pomul este viguros cu productivitate mijlocie şi este autopolenizator.

Nectarin Flavortop

Perioada de coacere: Aug
Fructele au în medie 140 gr., formă sferică. Culoarea de bază este galbenă, acoperită 80-90% cu supracoloraţie roşu intens. Pulpa este galbenă, uşor roşiatică în jurul sâmburelui, tare, neaderentă, cu gust excelent. Suportă bine prelucrarea şi transportul. Pomul are creştere semi -viguroasă, cu productivitate mare.

Nectarin Fantasia

Perioada de coacere: Aug
Fructele au în medie 130 gr., sunt sferice, uşor alungite. Suprafaţa galbenă este acoperită sau marmorată 80-90% cu supracoloraţie roşu intens. Pulpa este portocalie, cu striaţii roşiatice în jurul sâmburelui, tare, neaderentă, cu gust excelent. Pomul creşte viguros. Suportă bine prelucrarea şi transportul. Are productivitate mare.

As adauga aici: pruni, meri, peri, caisi, aluni, nuci, maciesi, meri de vara, ...



Iar acum ceva mai consistent:

In locul cartofului avem superiorul BATAT aka cartof dulce, ce pe langa amidon, are si glucoza, e dulce, mai are si vitamina A precum morcovul, are forma unei sfecle lungi, creste sub forma a mai multe radacini tip sfecla din aceeasi planta, iar frunzele sunt tip vrej ca la dovlecei.
Lucrul cu ei este putin, productivitatea foarte mare, nu sunt atacati de boli si daunatori, iar pt. samanta se utilizeaza doar cativa tuberculi, de fapt coltii ce ies din acestia.

Sfecla rosie, morcovul, sfecla de zahar, ludaul, porumbul pentru floricele si porumbul hibrid folosit si drept suport pt. vrejul de fasole.


Cedrul aka Pinul siberian.

Nucsoarele de cedru sunt un produs natural miraculos. Ele contin multe lipide, proteine, glucide, microelemente si vitamine. Din ele se poate obtine si un ulei care poate fi comparat cu uleiul de masline. Siberienii ii spun cedrului arborele de paine. Ei cauta padurile de cedru de langa asezarile lor si le transforma in adevarate livezi silvice.

Arborele de paine re fructul de cca. 15 cm in diametru si este asemenea painii proaspete la gust, iar textura miezului precum cartoful. Totusi acesta este un arbore tropical ce ar merge doar in solarii incalzite iarna.

Edited by Endinion, 23 October 2012 - 22:08.


#2
YOUR_GOD

YOUR_GOD

    Not assigned

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,920
  • Înscris: 01.01.2010
Respect pentru tarile care chiar merg inainte. Bun subiectul, recunosc.

Dar daca junge la noi, carburantul minune va costa 7 lei litrul, intelegi?! Suntem in Romania. Iarna nu-i ca vara.

Edited by YOUR_GOD, 23 October 2012 - 22:13.


#3
Endinion

Endinion

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,606
  • Înscris: 05.03.2007

 YOUR_GOD, on 23 octombrie 2012 - 22:12, said:

Respect pentru tarile care chiar merg inainte. Bun subiectul, recunosc.
Dar daca junge la noi, carburantul minune va costa 7 lei litrul, intelegi?! Suntem in Romania. Iarna nu-i ca vara.

Este imposibil deoarece sursa lemnoasa este diversa si la indemana, iar scumpirea excesiva a lemnului va produce o scumpire comparativa a motorinelor si gazelor naturale, ceea ce nu ar conduce la relansarea pietei produselor petroliere, ci la colapsul acestora, sa nu uitam ca lumea ar utiliza de la balegar uscat la rumegus, vreascuri, s.a.m.d si multi ar planta in propria ograda bambusul urias si rachita energetica.

Ar mai exista cultura domestica de sfecla de zahar in scopul obtinerii de alcool etilic pentru autovehicule.

#4
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009
Când defrişările sunt în floare voi găsiţi ca soluţie lemnul?

Edited by jazzu, 23 October 2012 - 22:28.


#5
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,662
  • Înscris: 29.03.2006
Gazul obtinut prin distilarea uscata a lemnului sau/si prin arderea incompleta, se foloseste industrial de secole.
In tarile civilizate, a fost folosit in orase  la iluminatul stradal in sec 19 EN. ( gaz aerian se numea atunci)
In mare, el contine in principal metanol ( alcool metilic), dar nefiltrat contine si funingine, gudroane, CO2, metan, putin hidrogen, etc.

Este poluant !!!
Prin ardere, care este in continuare incompleta in motor, se genereaza multe NOXe, (nitrati compusi) toxici si cancerigeni, plus ozon cancerigen in atmosfera respirabila, plus CO2, plus monoxid de carbon toxic, care blocheaza hemoglobina, etc.

( ce spui acolo de hidrogen si monoxid de carbon este deja horror....)


Legat de plante comestibile, marea majoritate din ce se creste la noi este originar din America. (peste 95 %)

Cu toate astea, in antichitate, existau in zona peste 150 de legume autohtone in consum, azi ca si pierdute.

Din ce ai mentionat, am remarcat roscovele ( comestibile), pe care nu le gasim in zona nici macar importate, ci doar sub forma de praf...
De acum ~ 28 de ani cand am mancat prima data, incerc sa ma dau de asa ceva...
Cresc insa multi roscovi cu fructe necomestibile/toxice in zona, si ar fi o problema destul de serioasa asta, deoarece se aseamana foarte mult la aspect, si riscul de confuzie ar fi foarte mare.

Edited by loock, 23 October 2012 - 22:34.


#6
LensFlare

LensFlare

    Tin Foil Mask Society

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,763
  • Înscris: 09.05.2005
@Endinion ar fi o solutie daca ai putea sa treci de RAR cu o masina alimentata cu Syngaz, dar sunt aproape sigur ca nu e posibil sunt interese prea mari in joc.

#7
onlyone

onlyone

    - - - GAME MASTER - - -

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,845
  • Înscris: 08.10.2005
Oamenii sunt prea comozi pentru a se apuca de cultivat lemne ca sa faca economie la benzina. Cat balegar se poate produce.. in niciun caz destul cat sa ajunga la toti.
Traim in o tara cu mult teren agricol, totusi importam in nestire produse alimentare. Ceva imi zice ca in afara de vreo 2 - 3 cetateni mai harnici, restul or sa se bazeze pe clasicii carburantii pana la epuizarea lor, apoi vor astepta o minune de la stat.

#8
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,662
  • Înscris: 29.03.2006
Cea mai tare chestie ar fi acumulatorii potasiu-ion, si uzine locale de extractie si filtrare pt. potasiu din sursa marina, alimentate cu surse de energie verde autonome ( DC-DC, oglinzi solare, hidro-maree, legislatie modificata pt. autonomie - pt. eliminarea convertizoarelor AC inutile si monstruos de scumpe), plus statii de incarcare ultrarapida de ex. pana la 16 KV @ 1125 A ( si mai putin de cateva ori este OK... Posted Image )

Asta ar insemna eliminarea poluarii, si sute de miliarde de Euro anual in economia tarii - din export de acumulatori potasiu-ion, care adauga la performantele celor cu litiu, si o viata marita de la 300-1000 de cicluri de incarcare, la peste un milion de cicluri !

Edited by loock, 23 October 2012 - 22:47.


#9
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,594
  • Înscris: 23.10.2006
o mica problema ar fi ca o masina cu syngas arata cam ca in poza. Nu prea multi cred ca si-ar monta o astfel de "soba" in spatele masinii si sa faca focul in ea ca sa porneasca si la oprire sa stinga focul. O astfel de chestie te-ai astepta sa vezi in filme cu subiecte postapocaliptice gen Mad Max. Romanii nu au carburant ieftin pentru ca politicienii au vandut petrolul romanesc strainilor. Solutia nu cred ca e montarea de sobe care sa faca syngas in portbagajul masinilor ci schimbarea politicienilor. Cat despre chestiile care ar aduce miliarde la buget acestea nu ar folosi decat la marirea furtului. romania avea deja "fabrici de bani" gen Petrom , Oltchim , Cuprumin etc care nu au folosit la nimic. Au fost bagate in faliment de furturi si indiferenta si taiate la fier vechi. Cine sa faca centrale solare si alte chestii care sa aduca bani la buget si sa profite oamenii de ele ca sa traiasca bine? politicienii actuali vor sa vanda hidrocentralele si nuclearelectrica si voi va ganditi la centrale solare si masini cu syngas.

Attached Files


Edited by chilly willy, 23 October 2012 - 22:59.


#10
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003

 Endinion, on 23 octombrie 2012 - 22:25, said:

Este imposibil deoarece sursa lemnoasa este diversa si la indemana
Nu toti oamenii stiu ca padurea este o sursa regenerabila :)

#11
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005

 andreic, on 23 octombrie 2012 - 22:51, said:

Nu toti oamenii stiu ca padurea este o sursa regenerabila Posted Image

Cu romani prin preajma nu mai e regenerabila.

#12
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009

 andreic, on 23 octombrie 2012 - 22:51, said:

Nu toti oamenii stiu ca padurea este o sursa regenerabila Posted Image
Teoretic, da. Practic ... al dracului de regenerabila.
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/2pLGMdIvit0?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#13
pacopaco1967

pacopaco1967

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,550
  • Înscris: 13.09.2010

 loock, on 23 octombrie 2012 - 22:42, said:

Cea mai tare chestie ar fi acumulatorii potasiu-ion, si uzine locale de extractie si filtrare pt. potasiu din sursa marina, alimentate cu surse de energie verde autonome ( DC-DC, oglinzi solare, hidro-maree, legislatie modificata pt. autonomie - pt. eliminarea convertizoarelor AC inutile si monstruos de scumpe), plus statii de incarcare ultrarapida de ex. pana la 16 KV @ 1125 A ( si mai putin de cateva ori este OK... Posted Image )

Asta ar insemna eliminarea poluarii, si sute de miliarde de Euro anual in economia tarii - din export de acumulatori potasiu-ion, care adauga la performantele celor cu litiu, si o viata marita de la 300-1000 de cicluri de incarcare, la peste un milion de cicluri !
Dar cine a auzit de masinile cu aer comprimat ?

#14
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009

 pacopaco1967, on 23 octombrie 2012 - 23:09, said:

Dar cine a auzit de masinile cu aer comprimat ?
Dar cine a auzit de motorul sonic?

Edited by jazzu, 23 October 2012 - 23:24.


#15
Josef_Mengele

Josef_Mengele

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,997
  • Înscris: 09.10.2011
VW Passatul meu, motor 1,4T, e alimentat pe Gaz Natural Comprimat, la 1,3 lei echivalentul benzina!

 Endinion, on 23 octombrie 2012 - 22:25, said:

Este imposibil deoarece sursa lemnoasa este diversa si la indemana, iar scumpirea excesiva a lemnului va produce o scumpire comparativa a motorinelor si gazelor naturale, ceea ce nu ar conduce la relansarea pietei produselor petroliere, ci la colapsul acestora, sa nu uitam ca lumea ar utiliza de la balegar uscat la rumegus, vreascuri, s.a.m.d si multi ar planta in propria ograda bambusul urias si rachita energetica.

Ar mai exista cultura domestica de sfecla de zahar in scopul obtinerii de alcool etilic pentru autovehicule.

Defrisari masive inseamna foamete si extinctie, vijelie si inundatiii, seceta si seceta! Se vindeca dupa o generatie, si cantitati insemnate de teren se pot desertifica, procesul fiind greu reversibil!

#16
brainium

brainium

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,832
  • Înscris: 25.07.2010
Totusi, la mine in zona (stau in zona de deal) a inceput sa se impadureasca. Tin minte ca in copilarie erau dealurile din jur absolut CHELE. Mergeam toti copiii din imprejurimi si ne alergam pe acolo. Acum nu se mai poate. E plin de boscheti si copaci :)

#17
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003

 Ion_de_la_Raion, on 23 octombrie 2012 - 22:58, said:

Cu romani prin preajma nu mai e regenerabila.

 jazzu, on 23 octombrie 2012 - 23:01, said:

Teoretic, da. Practic ... al dracului de regenerabila.
Depinde si de oameni, eu am intalnit zone in care in 2005 era final de exploatare (adica sterp) iar in 2011 deja se vede noua padure pe satelit, in judetele alea calumea cu multa padure, Covasna, Harghita etc... le observ usor pentru ca mapez drumuri forestiere de transport si exploatare si jonglez cu diverse surse de imagini satelitare in cautarea celor unde drumurile au claritate maxima. Tipii de la A3 lanseaza mesaj politic, sper ca te-ai prins. Au filmat o zona exploatata sau chiar furata on ograda vreunui baron local si gata asa e peste tot... sa fim seriosi.

Ideea este ca daca exista vointa se poate. In tarile nordice unde lemnul se exploateaza mult mai calumea ca la noi si cu utilaje moderne care toaca un arbore in max 1 minut (Ikea e cumparator serios) nu prea o sa vezi unde s-a exploatat ca in 2-3 ani deja incep rasadurile, la ei se poate, si la noi s-ar putea daca ar exista vointa, sosturile sunt marunte comparativ cu avantajele refacerii cat mai rapide, daca s-ar replanta in acelasi ritm cu taierea ar fi fain...

Uite si o exemplificare simpla centrul imaginii putin mai la sud est de cursor, analizeaza diferentele intre aceste imagini (ignorand contrastul si unghiul soarelui, sa nu-ti pacaleasca ochiul), le pui intr-un director si le alternezi rapid ca in astronomie si o sa vezi in decurs de 3 ani cum creste o padure noua pe locurile unde exploatarea s-a incheiat. In imaginea 2005 abia vezi puietii care probabil au fost plantati 2003-2004, in imaginea din 2008 deja sunt green iar cine e curios sa ia imaginea din 2011 a zonei Posted Image

Attached Files


Edited by andreic, 24 October 2012 - 01:28.


#18
al33xxxx

al33xxxx

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 667
  • Înscris: 04.07.2008
Credeti ca omenirea chiar doreste sa traiasca in "simbioaza" cu natura? Eu zic ca va inselati amarnic. Solutii exista si sunt practic infinite. Insa noi avem nevoie de alte "facilitati" sociale pentru a ne da seama ca existam. Deci varianta unei vieti alternative,zic eu,pica din start. Educati-i voi,dupa ader si eu la traiul imbelsugat.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate