Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade

Probleme accesare nr test telefon

Parola la lock screen
 

vinete

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
670 replies to this topic

#631
valyemil81

valyemil81

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 145
  • Înscris: 22.01.2007

View Postpartenerul, on 09 septembrie 2020 - 12:14, said:

1. poti pune ceva sub ele care sa nu transmita umiditatea de la sol si trebuie sa verifici daca nu ai cumva si afide pe planta
2. cele maronii sunt manate, nu trebuie consumate si este recomandat sa fie rupte si aruncate imediat pentru a nu mai consuma resurse degeaba
Ms
1. am folie neagra pe jos de mulcire pe jos si tot vin. o sa studiez gradina zoologica daca e pe ele :)
2. am inteles

#632
rvd55

rvd55

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 251
  • Înscris: 11.04.2014
acum doi ani dupã ce le a ciopartit grindina am avut vreo 5 t de vinete dupa 1800 de plante ,dar daca le scoti din pãmânt și la tii in beci peste iarnã nu ai nici o sansa sa ramana verzi pana in primavara

#633
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

    Locatie: Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,259
  • Înscris: 02.11.2012
Eu zic ca e simplu sa le scoti vii din iarna, dar mai important ar fi sa le scoti intr-o stare care sa permita o noua productie substantiala pentru anul viitor si sa nu le epuizezi iarna cu cresteri inutile.

Daca le scoti din pamant doar ca niste tulpini cu radacini bune si cu pamantul pe ele, atunci nu au de ce sa se usuce. Intrebarea este daca plantele ar putea fi mentinute vii la niste temperaturi de numai cateva grade peste zero, atata cat sa nu inghete si sa nu se usuce.

Dupa mine tulpinile si radacinile nu ar trebui sa se compromita la temperaturi apropiate de zero grade, dar pozitive, chiar daca planta este una care are nevoie de multa caldura, avand in vedere ca ar urma sa fie doar partea lemnoasa a lor, fara frunze, eventual doar cu niste lastari foarte incipienti.

Oricum, voi face incercarea sa vad ce iese, va fi interesant.

#634
silesax

silesax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 47,162
  • Înscris: 15.10.2009

View Postvalyemil81, on 09 septembrie 2020 - 11:08, said:

Ziua buna,

Am si eu 2 probleme legate de vinete:
1. Vinetele care ating solul sunt atacate (devorate) de furnici in proportie de 70% acestea fiind indepartate. Cele ating inca solul dar nu sunt afectate le-am lasat in continuare. Cum sa combat aceasta problema?
2. Multe dintre vinete sunt si persista la stadiul de culoare maronie si par ca nu se mai inegresc. Ultima data le-am mai defoliat pentru ca era cam "stufaris" in ideea ca poate nu ajunge soarele la ele suficient. Ce sugestii si reclamatii pot primi?

Sunt un novice in alea legumiculturii asa ca orice sfat, critica etc este bine venita.

Multumesc
le intorci peste crengi sa nu mai atingã solul de cand sunt mai mici

#635
valyemil81

valyemil81

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 145
  • Înscris: 22.01.2007

View Postsilesax, on 09 septembrie 2020 - 15:51, said:

le intorci peste crengi sa nu mai atingă solul de cand sunt mai mici
Multumesc
Omul cat traieste invata. o lectie buna pentru anul viitor.
Sa speram ca nu va mai fi asa de dubios ca prezentul

#636
silesax

silesax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 47,162
  • Înscris: 15.10.2009
eu asa le fac, mie coropisnitile mi le gauresc daca ating solul.. așa ca le dau usor peste brațele plantei si ea creste fara a mai atinge solul.

#637
Catasan

Catasan

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 19.09.2020
Eu locuiesc in Filipine din 2014.
Agricultor nu sunt dar as vrea sa devin :)) Nu pentru ca imi place insa pentru ca eu cred ca aici ar fi extrem de profitabil.
Hai sa va dau niste preturi, pe kil...
Rosii 6-7lei, vinete la fel, cartofi 12lei, varza 7lei, ardei Gras sau kapia 23lei,castraveti 7lei,ardei iuti 42lei (au fost si 90lei). So can't, nu?
Vorbim de preturile astea intro tara subdezvoltata, ce are un climat de se poate cultiva fara intrerupere tot timpul, adica vesnic :)
Temperaturile nu scad sub 18grade, nici nici noaptea, si nu sar de 40, media e de 25-33grade.
6 ploua (se mai si opreste cateodata) si 6 luni nu vezi un norisor pe cer.
Boli majore: la rosii bacterial wilt si tylcv. Ravagii fac. Eu nu am stiut si am plantat 350 fire de inima de bou si soi marmande, au crescut de parca le dadeam plutonium. Au legat vreo 30 de fructe, adica toate la un loc, si in 6 zile au murit toate. Facut testul in pahar-bacterial wilt. Nu exista tratament. Toti hibrizii cultivati aici sunt niste ragalii, Roma type, 45-70gr desi eu acum cativa ani am cumparat o rosie de 104gr,wow! Pe planta nu face nimeni peste un kil. A doua rezistenta e cea la tylcv, transmits de whiteflies, pe care nu ai cum sa le omori, nu exista tratament, nu stie nimeni...
Morala:deai putea creste niste rosii aici care sa aiba 200gr, pe altoi, altoiul sa aiba bw resistance si rosia sa aiba tylcv resistance, te umpli de bani.
Vinete. Doar lungi si subtiri, avorteaza florile, sub 200gr fruct, majoritatea in jur de 100gr. Eu incerc sa cresc ceva diferit, ceva sa nu fie lung, subtire si de 100gr :)
A incercat cineva aragon pe portaltoi? Spunetimi va rog cum sa comportat...
Deci, numai asa, pe altoi as putea sau... Tocmai am descoperit ca baluroi-f1 are bw resistance. Am comandat in Romania, o sal incerc.
Ardei. Preturi astronomice. Am comandat kaptur-f1, kapro, dinamica, uygar-f1, si inca vreo 3 sau 4...doar in grow bags si inoculate cu trichoderma si mikorrizal fungi, sau nu merge..
Ce incerc sa spun practice, e asa, ca o curiozitate totul... Chiar si in tari de nu teai gandi veci se poate face bani din legume daca le stii a creste.... Spunea cineva intrun post anterior de hotii de la supermarket ce vand vinetele cu 3.4 in timp ce in matca sunt 1.4...eu ma gandesc asa... Daca ala le vinde cu 1.4 si face profit, eu daca vand aragoane cu 6lei, nu fac?
O sa vedem... Am comandat elementa ca portaltoi, he man, resistar-f1 si o chinezarie pentru tomate... Vreo 6 hibrizi din Ro ce au IR la tylcv, LA bw nu exista in Romania din placate...
Astept semintele si... Incerc din nou.
Deocamdata am primit niste seminte de Sara, Aragon si niste goange (Alexandra, nr12, black beauty). Ce fel creste aragonul... Sunt uimit. Sara e si ea aprope in timp ce celalte sunt la kilometri in urma.
Kapro sunt impresionat, gogomax si red knight. Alea bulgaresti sau de la agrosel nu au nici o treaba..
Toate crescute in grow bags, dupa metoda mittleider, fara sol, doar rumegus, coji de orez si nisip din rau. Toate inoculate cu trichoderma si mikorrizal fungi. Sunt la 4 frunze acum, le plantez in 2 saptamana.
Spunetimi va rog de stiti vreun hibrid ce are rezistenta la Bacterial wilt si totodata recomandatimi un portaltoi buuun pentru tomate, vinete si/sau ardei.
Va multumesc si scuze de povestea lunga...

#638
mama_lor

mama_lor

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 24.04.2020
Cica Solanum Torvum ar trebui sa aiba rezistenta buna la bacterial wilt. Asta e compatibil cu vinetele mai ales, nu stiu cat de mult cu rosiile, dar am vazut de vanzare si pentru rosii. Se gaseste in Japonia daca vrei (adica soiuri selectionate de calitate, la orice buruiana exista soiuri din pacate). Toate rezistentele astea la probleme in pamant sunt doar partiale, chiar daca scrie pe ele 'foarte rezistente', sunt convins ca e mai rentabil cultivare fara pamant (hydro sau semi hydro in turba) decat sa incerci sa te bati cu ea.

#639
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

    Locatie: Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,259
  • Înscris: 02.11.2012
Astazi am cules vinetele care s-au format pe plantele taiate de jos prin jur de 10 august:

[ https://i.postimg.cc/wHgkBw85/DSC05807.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://i.postimg.cc/TRbcKS30/DSC05806.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://i.postimg.cc/2mG7Lnrs/DSC05808.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

A mai iesit o portie mica de salata de vinete, dar gustoasa. Ar mai fi facut ele mult si bine, dar vremea rece le trimite la culcare si in weekendul viitor le voi scoate din pamant si le voi transplanta in niste galeti de 15 l, pregatite deja cu pamant in ele. Sper sa le scot cu bine din iarna, ca le voi tine intr-o bucatarie de vara unde nu este incalzire si la anul sa le cresc direct in acele galeti sa vad ce vor face, daca va merge aceasta operatiune.

Oricum, la anul va trebui sa am in vedere o strategie pentru a pregati cel de-al doilea rod, cu lastari formati de jos din timp pentru cand le voi taia in vederea regenerarii si a unei noi productii.

Edited by Vincentiu_1981, 08 November 2020 - 22:53.


#640
danut21

danut21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 971
  • Înscris: 30.12.2007
Asta e toata recolta de vinete pe anul asta din vreo 50 fire si am muncit la ele... Asa e cu fuzarioza nu am dat cu topsin la timp plus rigola... dar ma invat minte la anul.

Attached Files


Edited by danut21, 14 November 2020 - 21:01.


#641
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

    Locatie: Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,259
  • Înscris: 02.11.2012
Astazi am transplantat vinetele de la locul de unde au fructificat anul acesta si le-am pus in galeti de 15 l, le-am taiat sever si le-am lasat doar niste lastari mici, dintre care una fara niciun lastar si inca vreo 2 cu lastari mai mult simbolici, aproape inexistenti.
Oricum, interesul este sa le iernez si sa le scot vii din iarna, urmand ca la primavara sa le regenerez din noii lastari care vor aparea atunci si daca treaba asta va merge, atunci le voi lasa in aceste galeti, urmand sa le transform in vinete le "ghiveci", sa le transform in plante multianuale, sa le fac chiar pomi :)

Iata cele 9 bucati:

[ https://i.ibb.co/K0nz5Z1/DSC05814.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://i.ibb.co/XVVVRCh/DSC05815.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://i.ibb.co/ZM652bV/DSC05816.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#642
Vincentiu_1981

Vincentiu_1981

    Locatie: Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,259
  • Înscris: 02.11.2012
Vinetele n-au rezistat iernii, pentru ca le-am pus intr-o bucatarie de vara, unde temperaturile prea scazute nu le-au lasat sa supravietuiasca, dar probabil ca o iernare la temperaturi mai ridicate, macar de 15 grade le-ar fi scos din iarna.

Cateva vinete Aragon de anul acesta, plantate pe 8-9 mai:

[ https://i.postimg.cc/2CNfwdR7/DSC06397.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://i.postimg.cc/Vz2m3yCn/DSC06388.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://i.postimg.cc/Gdc2Q1Fp/DSC06387.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://i.postimg.cc/Yrz7Ghyz/DSC06391.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://i.postimg.cc/fzwFP5BY/DSC06393.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://i.postimg.cc/8DsDPPmM/DSC06396.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://i.postimg.cc/sjHr9tsM/DSC06395.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://i.postimg.cc/9CS6fdQj/DSC06392.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://i.postimg.cc/XVF4W2fh/DSC06389.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://i.postimg.cc/NYR9D4Zd/DSC06385.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Pozele facute ieri seara. Nu le-am legat, asa cum nu le-am legat nici anul trecut, insa azi noapte am avut o furtuna si mi-a dat jos vreo 3-4 bucati, dar le-am ridicat si le-am legat de dimineata si inca cateva care erau mai aplecate.
Una din ele pare s-a compromis in urma prabusirii, care nu este acelasi soi cu celelalte, desi toate ar fi trebuit sa fie acelasi soi, asta si inca una facand fructe mai rotunde si mai mici decat celelalte.
Nu am facut nicio stropire cu vreun fungicid chimic.

Edited by Vincentiu_1981, 29 July 2021 - 22:25.


#643
mama_lor

mama_lor

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 141
  • Înscris: 24.04.2020
La vinete cea mai mare problema sunt bolile din pamant, eventual insectele. Verticilium e chiar o mare problema, foarte bine ca nu ai (inca, e posibil sa se instaleze dupa cativa ani).

#644
danut21

danut21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 971
  • Înscris: 30.12.2007
Am la cateva vinete boala asta. La rosii este la aproape toate. Este fainare?

Attached Files



#645
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,759
  • Înscris: 07.09.2004
Nu e fainare nici alta boala, sunt daunatori cu 8 picioare. Acarieni.

Edited by cotzi, 20 August 2021 - 17:08.


#646
danut21

danut21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 971
  • Înscris: 30.12.2007
Pfuii. Am tinut alternarioza si fuzarioza la respect anul asta dar pur si simplu mi-au cam facut praf rosiile si vad ca au inceput la vinete. Poate mai salvez ceva

#647
Solar-1

Solar-1

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 505
  • Înscris: 08.01.2015
Este acarianul. A răspuns deja colegul, mai sus. Am folosit cu succes, Milbeknock. Posted Image

Edited by Solar-1, 20 August 2021 - 17:43.


#648
partenerul

partenerul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 336
  • Înscris: 23.12.2019
Ce metoda folositi pentru a opri seminte din vinete soi?

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate