Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Dade, dade

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...
 Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?
 

Ventilatie cu recuperare de caldura

* * * * * 5 votes
  • Please log in to reply
3429 replies to this topic

#2989
Laur-

Laur-

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 466
  • Înscris: 24.01.2007

 velocino, on 03 iulie 2022 - 17:49, said:

Din toate informatiile am inteles ca ar trebui o unitatate de recuperare cu minim 100- 150 mc de aer pentru dormitoare/birou.
La modele ma gandesc fie la un Wolf, modelul lui kolfleading (putin mai mare ca si capacitate) sau Laur- sau ENSY - AHU-200-V, in functie de stoc si ce recomandari ar mai fi.

La ce ai tu acolo, cred totusi ca mai bine un aparat mai mare decat al meu. Si rata de recuperare a caldurii poate fi mai mare, cu atat mai mult cand este folosit sub capacitate (subturat).
Trebuie doar sa iei in calcul cat de mare este si ce spatiu ocupi cu el, adica in balon pe tavan sau jos.


 velocino, on 03 iulie 2022 - 17:49, said:

1.  am inteles ca tevile flexibile izolate ar fi destul de bune pentru amortizarea sunetului - ar fi ok diametru tevilor de 127 pentru distantele astea de 6-7 metri pentru admisie si 4m evacuare, sau pierderea de presiune ar fi prea mare, s-ar recomanda diametru mai mare?  Am gasit un model mai jos, ar fi ok?

https://ecovent.ro/t...rRoCLbEQAvD_BwE

Si eu ma confrunt cu dilema asta. Daca sa folosesc tubulaturi si accesorii de 125 mm (ca la gurile aparatului Wolf), sau sa merg cu toate pe 160 mm si cu reductii la toate gurile aparatului.
Eu la apartamente pun trasee foarte scurte, deci cred ca nu as avea problema cu caderile de presiune (cu atat mai mult ca aparatul le compenseaza, asigurand debit fix), iar ca silentiozitate CRED (doar cred) ca as iesi mai rau pe diametru 160 mm.
In concluzie, cred ca nu merita complicatia cu trecerea de la 125 la 160.


 velocino, on 03 iulie 2022 - 17:49, said:

7. Pe balcon cum ar fi mai ok pentru montarea tevilor de intrare/ iesire aer din apartament. Este ok daca montez intrarea jos si iesirea sus la 1.3 m distanta intr-un panou pvc/ pe care sa il izolez si care sa inlocuiasca un geam termopan? As vrea sa evit sa carotez cat se poate peretii externi.

Cred ca 1.3 m este o distanta suficienta, daca ne gandim ca la PAX EOS 100H din topicul de ventilatii semicentralizate exista un accesoriu optional care tine gurile spre afara una langa cealalta, cu o tabla de directionare a fluxurilor de aer catre stanga si respectiv dreapta. Outdoor air (From atmosphere) la cativa centimetri de Exhaust air (To atmosphere).

Edited by Laur-, 06 July 2022 - 18:55.


#2990
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
Pentru acelasi debit, o instalatie pe 160 mm este mai silentioasa decat una pe 125 mm.

1. Diametru mai mare inseamna viteza mai mica a aerului in tubulatura, ceea ce inseamna mai putin zgomot de la frecarea aerului in tubulatura

2. Diametru mai mare inseamna caderi de presiune mai mici, ceea ce inseamna ca ventilatorul va merge la turatie mai mica si deci va fi mai putin zgomot de la ventilator in tubulatura.

#2991
Laur-

Laur-

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 466
  • Înscris: 24.01.2007

 kolfleading, on 06 iulie 2022 - 19:24, said:

Pentru acelasi debit, o instalatie pe 160 mm este mai silentioasa decat una pe 125 mm.

Multumesc pentru postare, informatiile sunt foarte corecte, dar sa explic si ce aspect mai gandisem eu :
Daca de la ventilatoare pana la capatul tubulaturilor ar fi doar 160, sigur ar fi mai silentios comparativ cu 125, pentru acelasi debit, fara alte dubii. Dar am gandit ca, undeva pe traseu, mai exact la iesirea aerului din aparat, avem o sugrumare la 125, ceea ce ar produce efectul de fluier, care odata produs in acel loc, pana la iesirea din tubulatura ar fi mai bine amortizat de intregul traseu daca ar fi mai ingust.

Imi dau seama acum ca am gresit. In realitate, la iesirea aerului din aparat nu avem o sugrumare la 125, deoarece tot cu 125 aerul intra in aparat, deci aspectele amintite de tine sunt singurele care conteaza (multumesc inca odata pentru atentionare), astfel ca ar merita complicatia tubulaturilor mai mari (160) si reductii la gurile aparatului.

#2992
Laur-

Laur-

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 466
  • Înscris: 24.01.2007

 Laur-, on 07 iulie 2022 - 08:36, said:

....pana la iesirea din tubulatura ar fi mai bine amortizat de intregul traseu daca ar fi mai ingust.

Vorbind despre zgomot, aveam si eu dreptate cand spuneam ca se amortizeaza/atenueaza mai bine pe diametru 125 mm decat pe 160 mm, conform primei poze. Lucru valabil nu doar in atenuatoare ci si pe conducte. Cu cat diametrul este mai mare, cu atat atenuarea este mai mica, atat pe frecvente joase cat si pe inalte.

Iar din a doua poza se vede ca sunt neglijabile si aproape egale caderile de presiune intre atenuatorele de 125 mm respectiv de 160 mm, la debite mici (la 70-141 mc/h pentru 125 mm, respectiv la 103 mc/h pentru 160 mm).

In concluzie, dilema revine.

Attached Files


Edited by Laur-, 07 July 2022 - 16:01.


#2993
hobbitalex

hobbitalex

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 17.07.2008

 froome, on 10 mai 2022 - 11:13, said:

Revin cu o părere a unui simplu utilizator a două sisteme de ventilație descentralizată: Aspira aspirvelo air ecocomfort Smart 2.0 și Aerauliqa Quantum Next 160.

Aspira e montată în două dormitoare alăturate (comunicare bluetooth) și Aerauliqa în living + dormitor (comunicare prin  cablu).

Se simte o îmbunătățire a calității aerului din încăpere, deși construcția e nouă și nu aveam mirosuri ciudate, tot se simte o schimbare, și s-a redus în mare parte din umiditatea peste limite în perioada rece (nu am prins mai mult de -8 C° cu sistemul).

Dacă nu ești foarte sensibil la zgomot, se poate dormi pe treapta 1 la Aerauliqa, dacă esti sensib cumpără Aspira, are treaptă de somn, practic nu știi dacă funcționează, dar cu un minus, livrează doar 8mc pe oră, dar decât 0 aport de aer proaspăt, tot e ceva.

Aerauliqa pe treapta 1 mi se pare mai silențios decât Aspira pe aceiași treaptă, mc livrați sunt asemănători (ambele sisteme au filtre carbon + praf + inel de basotect) chiar dacă Aspira are ventilatorul după recuperator, nu văd nici un plus, ba dimpotrivă, pe timp de noapte când e liniștite se aude o rezonanță deranjantă în perete.

Aspira nu funcționează în pereche cum trebuie. Nu știu de ce au ales să comunice via bluetooth când puteau bine mersi să meargă pe varianta Wi-fi. Își pierd comunicarea des între ele, aplicația e greoaie, deși programezi să funcționeze pe anumite viteze într-un anumit interval de timp, senzorii dictează altceva, nu poți selecta să funcționeze fără senzori. Nu poți selecta să funcționeze fără modul recuperare mai mult de 1h. Nu poți selecta să funcționeze pe trepte sau funcții diferite unitățile între ele când una e master iar alta e slave.

Aerauliqa în schimb e top. Unitate silențioasă, setezi din telecomandă ce vrea sufletul tău și pentru cât timp ai chef, cealaltă unitate cu care comunică nu e influențată de ce selectezi. Randamentul e la nivel de Sevi.

Am carotat peretele cu 180, cu o pantă de 3° în exterior. Toate unitățile au grile antivant iar la una dintre ele am pus o grila Aerauliqa TRM 150 ISO.

Merci de review; sincer inclin in continuare spre sistemul acesta de la Aspira fiind printre putinele decentralizate cu flux alternativ controlabile prin App (ma gandesc ca fiind in aceeasi camera poate nu o sa aiba aceeasi probleme de comunicare); inteleg ca tu ti le-ai montat in regie proprie, stie cineva firme specializate pe astfel de lucrari sau cineva de pe forum se baga (contra cost evident)? in Romania am vazut ca le vand cei de la NovAir dar cel putin dupa ce citesc pe site nu par sa asigura montarea? locatia: Bucuresti sector 6, e nevoie de carotare, fixare, legare la reteaua electrica printr-un steker cred; ps: am in vedere si un Prana pentru bucatarie, ei am vazut ca asigura montajul, oare se ofera sa instaleze simultan (tot contra cost evident) si aparate de la concurenta? Posted Image

Edited by hobbitalex, 08 July 2022 - 14:41.


#2994
blue_marlin

blue_marlin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 655
  • Înscris: 21.05.2016

 Laur-, on 07 iulie 2022 - 15:59, said:

Vorbind despre zgomot, aveam si eu dreptate cand spuneam ca se amortizeaza/atenueaza mai bine pe diametru 125 mm decat pe 160 mm, conform primei poze. Lucru valabil nu doar in atenuatoare ci si pe conducte. Cu cat diametrul este mai mare, cu atat atenuarea este mai mica, atat pe frecvente joase cat si pe inalte.

Iar din a doua poza se vede ca sunt neglijabile si aproape egale caderile de presiune intre atenuatorele de 125 mm respectiv de 160 mm, la debite mici (la 70-141 mc/h pentru 125 mm, respectiv la 103 mc/h pentru 160 mm).

In concluzie, dilema revine.

Desi pare logic ce spui nu e chiar asa.

Pe scurt :
- Sound dumper de 125mm versus cel de 160mm – amortizare cu  3-5 db mai buna
- Sectiune traseu de 125mm versus cel de 160mm – aproape de doua ori mai mica =>
- Viteza aer (la acelasi debit) – pe traseul de 125 e aproape de doua ori mai mare decat pe cel de 160
- Viteza mai mare = zgomot mai mare. Cu cat nu stiu dar sigur e mai mult de cativa decibeli.

Deci chiar daca dumperul de diametru mai mic atenueaza cativa decibeli in plus fata de cel mare, asta nu e destul ca sa compensezi zgomotul pe care il produce o viteza mare.
Daca vrei sa fie silentios sistemul, viteza trebuie sa fie cat mai mica posibil (de preferat sub 2m/s pe tubulatura terminala si 0.2m/s in grile).

Edited by blue_marlin, 08 July 2022 - 14:57.


#2995
Laur-

Laur-

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 466
  • Înscris: 24.01.2007

 blue_marlin, on 08 iulie 2022 - 14:56, said:

Desi pare logic ce spui nu e chiar asa.

Multumesc pentru observatie. De aceea am spus eu ca dilema revine, nefiind ferm pe diametrul mai mic. Nu se pot neglija aspectele acestea amintite de dl @kolfleading si aprofundate de tine.

La primul meu aparat (Wolf F-150) as avea cam 2 metri tubulaturi intre aparat si afara (From atmosphere si To atmosphere), cam 1,5m pe To dwelling, iar pe From dwelling zero metri (Return air direct la gura aparatului).

In aceste conditii, vi se pare ok trecere de la 125 la 160 la cele doua guri ale aparatului catre afara, iar la gura To dwelling (Supply air) pus mai intai atenuator de 125 (0,9m lungime) si inca 0,6m tubulatura tot 125 (prin gaura carotata)?

S-ar putea echilibra bine aparatul, avand 2 guri marite la 160 (spre afara) si 1 gura ramasa pe 125 (spre incapere)?
Mai exact, cea mai mica cadere de presiune pe From dwelling, apoi in ordine To atmosphere, apoi From atmosphere (daca pun preincalzitor cu apa aici), apoi cea mai mare cadere de presiune pe To dwelling, si totodata cea mai galagioasa gura conform PHI (diametru doar 125, atenuator 125, posibil si preincalzitor cu apa).

Se observa ca nu s-a lamurit unde este mai bine de pus preincalzitoare cu apa in sistemul Radet, subiect discutat in topicul despre ventilatii semicentralizate : https://forum.softpe...ta/page__st__18

Edited by Laur-, 08 July 2022 - 18:25.


#2996
horatziu

horatziu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,012
  • Înscris: 03.11.2006
Salutare. Am primit 2 variante de ventilatie centralizata cu recuperare de caldura. Aveti piese in poza. Versiunea 1 vine cu aparat Komfovent Domekt R 400 V C6M SORPTION , iar 2 cu aparat Brink Flair 325.
Intre oferte este o diferență de aprox 1500 euro. Oare pe care ar trebui sa merg? Mulțumesc!

Attached Files


Edited by horatziu, 10 July 2022 - 13:46.


#2997
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
Nu stiu ce sa te sfatuiesc, dar am o observatie: Brink Flair 325 este identic cu WOLF CWL2 325 Excellent.

#2998
horatziu

horatziu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,012
  • Înscris: 03.11.2006

 kolfleading, on 10 iulie 2022 - 14:19, said:

Nu stiu ce sa te sfatuiesc, dar am o observatie: Brink Flair 325 este identic cu WOLF CWL2 325 Excellent.

Imi cer scuze, dar nu știu ce ar trebui sa înțeleg din asta? Wolf este mai ieftina?

#2999
cristy_m_a

cristy_m_a

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 115
  • Înscris: 08.11.2006
Asa pare ca Wolf e mai ieftin după un google search

Edited by ggelu, 13 July 2022 - 09:49.


#3000
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

 horatziu, on 10 iulie 2022 - 20:46, said:

Imi cer scuze, dar nu știu ce ar trebui sa înțeleg din asta?
Nu aveam vreo intentie anume.
Poate te ajuta sa-ti formezi o parere despre model...poate te ajuta sa gasesti vreun alt furnizor mai ieftin...

#3001
Laur-

Laur-

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 466
  • Înscris: 24.01.2007

 kolfleading, on 28 iunie 2022 - 16:26, said:

Mie mi-a venit cu telecomanda pe fir Wolf BM-2 inclusa in pachet si un manual din acela universal, in multe limbi....

Eu va mai trebui sa platesc inca 800 lei pentru Wolf BM-2 (factura separata), iar manualul este doar intr-o singura limba: germana / austriaca / elvetiana (DE, AT, CH).

Si parca nu-mi vine sa cred ca exista o eroare in manual, sau nu inteleg eu. Daca era chinezesc as fi gandit ca e posibil, dar nemtesc ....

Mai exact o neconcordanta intre doua printscreen-uri (atasate):

La montajul pe tavan (5.2.1) latimea cu tot cu suportii metalici este 670mm (corect), iar la montajul pe perete (5.2.2) latimea cu tot cu suportii metalici SI CU TOT CU DISTANTELE LATERALE MINIME DE 25 MM este tot de 670 mm, ceea ce pare imposibil, deoarece acei suporti metalici avand niste urechi de prindere care intra in niste decupaje in aparat, trebuie fixati atat pe perete cat si pe tavan la aceeasi distanta unul de celalalt, distanta dictata de decupajele de pe aparat.

La fel si cu lungimea suportilor metalici 1005 mm, desenul montajului pe perete este corect, 1005 mm fiind chiar lungimea suportilor in sine, nu cu tot cu distantele min.100mm si min.50mm, cum eronat se prezinta in desenul montajului pe tavan.

Deci gresesc si nemtii? Ciudat.

Attached Files



#3002
velocino

velocino

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 30.06.2022

 Laur-, on 06 iulie 2022 - 18:52, said:

La ce ai tu acolo, cred totusi ca mai bine un aparat mai mare decat al meu. Si rata de recuperare a caldurii poate fi mai mare, cu atat mai mult cand este folosit sub capacitate (subturat).
Trebuie doar sa iei in calcul cat de mare este si ce spatiu ocupi cu el, adica in balon pe tavan sau jos.




Si eu ma confrunt cu dilema asta. Daca sa folosesc tubulaturi si accesorii de 125 mm (ca la gurile aparatului Wolf), sau sa merg cu toate pe 160 mm si cu reductii la toate gurile aparatului.
Eu la apartamente pun trasee foarte scurte, deci cred ca nu as avea problema cu caderile de presiune (cu atat mai mult ca aparatul le compenseaza, asigurand debit fix), iar ca silentiozitate CRED (doar cred) ca as iesi mai rau pe diametru 160 mm.
In concluzie, cred ca nu merita complicatia cu trecerea de la 125 la 160.




Cred ca 1.3 m este o distanta suficienta, daca ne gandim ca la PAX EOS 100H din topicul de ventilatii semicentralizate exista un accesoriu optional care tine gurile spre afara una langa cealalta, cu o tabla de directionare a fluxurilor de aer catre stanga si respectiv dreapta. Outdoor air (From atmosphere) la cativa centimetri de Exhaust air (To atmosphere).

Super, multumesc mult pentru raspunsuri. @ Kolfleading and @Laur-  am trimis ID si am facut cont pe Cairox, insa din nefericire nu mai sunt destul de multe pe stoc.
M-ar fi interesat foarte mult mai ales cutia aceea de filtrare F7 si filtrele, insa nu mai sunt pe stoc nici la 125/160 cm :(

Am comandat intre timp de pe site Ecovent tubulatura flexibila izolata si tub pvc cu diametrul de 125 cm  si 1 ventilator centrifugal sa testez silentiozitatea la admisie.
Wow cata galagie produce teava pvc comparativ cu tubulatura flexibila izolata (este izolata cu o vata alba, nu cred ca este vata de sticla sau bazaltica - de aceea posibil pretul mai mic)
Tub de pvc la zona de admisie se aude foarte tare, parca ar mari zgomotului ventilatorului, in schimb la tubulatura flexibila, nu se aude decat aerul cum circula fara alte zgomote.
Este drept ca am comparat 10 m de tubulatura flexibila cu 1.5m de tub Pvc, insa pentru mine clar a castigat tubulatura flexibila izolata.

Urmeaza sa carotez zidurile si voi folosi bucati din teava de pvc pentru montare in ziduri, pe care le voi fixa cu spuma poliuretanica, si tubulatura flexibila izolata va fi conectata pe ele si pe T-uri acolo unde va fi cazul.

Este ok daca fixez tubulatura flexibila izolata cu cleme sau ati recomanda altfel de conectori/izolatie/ folie de aluminiu ?
Am vazut tevi pentru ventilatie flexibile din pvc care sunt tratate antibacterian, insa acestea flexbile izolate nu cred - au o folie de aluminiu cu spire din otel, vata si apoi inca un invelis de aluminiu cu spire. Pentru igienizare cum s-ar proceda curatarea acestor "tevi" si cat de des ati recomanda?

Nu am un raspuns inca privind grilele de ventilatie in usa sau mai bine ridicarea usii deasupra pragului cu 1 cm. Voi cum aveti si cum recomandati?
Daca am si aceste raspunsuri, va mai ramane sa ma hotarasc asupra modelului de ventilator cu recuperare de caldura, insa am emotii ca nu am trecut printr-o iarna in apartament sa vad cat de tare scade temperatura pe balcon.

Multumesc inca o data pentru raspunsuri, chiar de mare ajutor.

#3003
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
La CAIROX tot timpul mi-au adus la comanda ce n-aveau pe stoc.

Usile mele au din fabricatie cam 1 cm spatiu la partea de jos. Nu am praguri la usi. N-am avut probleme cu ventilarea.

Eu monitorizez functionarea instalatiei de ventilatie cu un indicator de CO2.
https://www.tme.eu/r...=1&currency=RON
(cand l-am luat eu costa vreo 700 lei).

#3004
danfizesan

danfizesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,930
  • Înscris: 30.01.2008
eu am toate ușile mai scurte cu 1cm.

#3005
velocino

velocino

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 30.06.2022

 danfizesan, on 13 iulie 2022 - 06:08, said:

eu am toate ușile mai scurte cu 1cm.

Multumesc frumos @danfizesan, @kolfleading, voi ridica 1 cm unde este nevoie.
La postul anterior in loc de 125 cm tb mm si mai sunt cateva erori pe ici pe colo, multumesc ca nu v-ati legat de aceste aspecte :).
Pe Cairox m-am gandit ca este posibil cu nebunia pe energie si razboi sa dureze foarte mult daca nu mai sunt pe stoc, dar mai bine pregatesc o lista si le dau un telefon.
Voi cum igienizati tubulatura voastra spiro/pvc si cat de des o faceti?
O zi usoara!

#3006
tcostica

tcostica

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 53
  • Înscris: 18.01.2004
Stie cineva din ce material este fabricat cartusul ceramic existent la majoritatea ventilatoarelor cu recuperare de caldura? Incerc sa fac home-made un ventilator cu recuperare de caldura. Am gasit pe un site chinezesc niste cartuse confectionate din mullite, corrundum, cordierite, alumina si nu stiu ce sa aleg.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate