Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...
 problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox
 Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani
 Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...
 

viermi de fantana

- - - - -
  • Please log in to reply
38 replies to this topic

#19
Super Chief

Super Chief

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,491
  • Înscris: 21.08.2007
Viermii aia de fapt sunt crustacee. Poti bea apa aia foarte linistit. In general crustaceii sunt fiinte sensibile si daca este ceva in neregula cu apa din fantana, crapa imediat. Ei se hranesc cu microvietuitoare si alge. Asa ca prezenta lor este benefica.

Mai rau face un peste, ca nu stii ce boli poate purta.

Acei crustacei poarta denumirea populara - Racul de fantana, stiintifica - Bathynellacea. Sau poate fi o specie asemanatoare cu cerinte de mediu apropiate.

#20
revenge32

revenge32

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 09.02.2011
Nu mai atinge sau lua contact cu acea apa. Te rog sa faci o desinfectare cu solutii speciale si sa ii chemi pe cei de la Autoritatea Nationala pentru Sanatate si Mediu. Cred ca ce ai tu in acea fantana s-ar putea sa ne ingrozeasca pe toti, sau macar pe cei care locuiesc in mediul rural si au fantani. Sau stau in aproprierea unor lacuri, balti sau mari.

Hai sa o luam logic, daca panza freatica are oarecum tangente cu apa din lac sau din apropierea oricarei alte surse acvatice, s-ar putea sa te confrunti cu bacterii coliforme, precum lysteria sau e-coli. Ma rog, cu forme mutante si agresive ale celor doua organisme.

In al doilea rand, daca apa s-a contaminat in vreun fel cu organe sau resturi de peste, cu siguranta sunt paraziti in forma unor viermi inelati, pot fi viermi sarma, care sunt mici, rosii sau albi, pot fi tenii, oxiuri, helminti(limbrici) in stadiu de dezvoltare daca apa a fost contaminata atunci cand un animal de dimensiuni mici a cazut in apa din acea fantana, a murit prin inec, s-a descompus etc.

In al treilea caz, in acea apa, pe langa viermi ar mai putea fi protozoare, dintre care unele sunt niste amibe nenorocite. In unele situatii, daca intra in sistem pot provoca complicatii grave, fara diagnosticare la timp si tratament corespunzator, ceea ce e posibil in Romania, deoarece unele simptome pot fi mascate daca nu se analizeaza probele de sange, urina sau fecale in mod corespunzator.

Incearca sa nu consumi acea apa, sa o dezinfectezi cu solutii puternice, antibacteriene si antiparazite, cheama specialisti si lasa apa sa se filtreze si sa se curate de la sine, pentru o perioada de timp.

Odata intrate in organism, bacteriile, amibele sau parazitii pot pacali sistemul imunitar si pot provocate complicatii si leziuni permanente la nivelul inimii, plamanilor sau sistemului gastro-intestinal. Cel mai grav e ca poate dauna permanent creierului.

Uneori, ignoranta si nepasarea unora ne poate omori. Citeste aici: http://www.adoptiica...iermi-cardiaci/ s-ar putea sa ai si din astia in fantana, http://vikingi.ro/no...este-cu-viermi/ - exact de un astfel de tip de ignoranta vorbeam , http://forum.stupari....php?f=8&t=4000 - un caz grav de infectare cu amibe, din nefericire, la un crescator de albine, probabil a luat contact direct cu dejectiile insectelor sau cu apa pe care o foloseste .  
http://www.rapitori....-t12634-80.html - exact de ce spuneam mai devreme.

#21
gradinicu

gradinicu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 04.12.2013
instructiv ce am aflat aici; am o fantana aprox ( 9m adancime) neutilizata de mai bine de 7 ani si vreau sa o folosesesc pentru udarea gradinii; daca ar corespunde normelor de igiena as putea folosi apa  si pentru baut. in primavara urmeaza sa o pregatesc ( curatat dezinfectat ).

#22
NewFolder

NewFolder

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 484
  • Înscris: 12.06.2011

 ovico, on 02 martie 2012 - 19:50, said:

in apropiere am la aproximativ 80 ml un wc in curte care este pe curba de nivel cu aproximativ 2 metri mai jos decat aceasta fantana...nu cred ca este posibil sa fie infiltratii.
nu sunt grajduri in zona si nici altceva la suprafata ce sa poata polua panza freatica,in pamant nu stiu daca o fi ceva ,vreo mortaciune ingropata sau ceva.
camase de beton nu am facut la burlane pentru ca asa a spus fantanarul,a pus doar sort de piatra si sunt facute cu ciment pe interior pentru a "lipi" burlanele.

Chiar daca groapa WC-ului e mai jos decat fantana asta nu garanteaza absolut nimic; ca nu sunt grajduri in zona iar nu garanteaza absolut nimic. Poate ai mai sus de tine alte bude.

E bine de stiut ca nu intotdeauna panza freatica urmareste declivitatea terenului (adica panta terenului la suprafata). Terenul poate sa urce iar panza freatica sa coboare sau invers, terenul coboara si panza freatica urca.

Si trebuie tinut cont ca panza freatica (stratul acvifer) nu sta, are o curgere la fel ca orice apa curgatoare doar ca e pe sub pamant. Chiar daca nu ai buda sau altceva poluant pe cat vezi tu cu ochii, asta nu inseamna ca apa nu a fost contaminata de "ceva poluant" de peste deal.

Fantana e sapata in primul strat acviver deci faceai degeaba camasuire cu beton la burlane. Daca mergeai mai jos, in stratul 2 sau 3, era obligatorie izolarea putului/forajului tocmai ca sa nu poluezi straturile curate cu apa contaminata din primul strat. Pentru ca primul strat e contaminat de bude, de balegar depozitat la fermentat, de pesticide.

Daca folosesti apa asta pentru baut e obligatorie analiza apei macar de 2 ori pe an. Cu pesti in fantana nu faci treaba fiindca pestii fac caca adica azot=nitriti plus ca pestii mananca micile vietati benefice ce iti curata fantana de alge.

Edited by NewFolder, 04 December 2013 - 18:46.


#23
cristianda

cristianda

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 154
  • Înscris: 25.04.2008
atentie mare cu fantinile !!!
eu sunt pompier si am fost la o misiune mai ,,delicata,,
politia ne-a cerut sprijinul sa scoatem ceva dintr-o fantana.
cand ajung acolo ce sa vezi : un nenorocit care se ocupa cu macelaria ilegala arunca intr-o fantana toate resturile din taieri de cai si vaci, incepand de la capatana, picioare, mate, piei.
era acolo o infectie totala. nu am putut sa bag nici un coleg sa intre in aceea fantana dar atentie !!!  imputiciunile acelea ajungeau in panza freatica.
si ca gluma: vomitau politaii pe rupte de la mirosul emanat de acea fantana.

#24
gcom61

gcom61

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 21.01.2007
Pentru dezinfectie se poate folosi hipoclorit de sodiu (solutie 15%) si dupa disparitia [animalelor] din apa  ar trebuii folosita o pompa de debit mare care sa [primeneasca ] apa.Dupa aceasta faza ar trebuii sa duci o proba de apa la un laborator specializat pt o analiza completa.

#25
NewFolder

NewFolder

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 484
  • Înscris: 12.06.2011
@gcom61: clorinarea (adaugat hipoclorit de sodiu) se face sub 0,2 mg/l altfel pute apa. Aici trebuie niste socoteli. Si ai scapat pe moment de ce e viu acolo dar nu ai rezolvat mare lucru; daca apa din fantana (panza freatica adica) e contaminata tot la 2 saptamani arunci var, arunci clor, arunci sare, golesti fantana, arunci otet sau orice altceva si iar golesti fantana.
Tot nu o sa ai o apa buna de baut daca panza freatica e contaminata.

O analiza a apei costa in jur de 300 lei la DSV (recipient steril primesti de la ei).

Greu de gasit apa potabila (apa curata dupa norme) in primul strat pentru ca primul strat acvifer e contaminat de haznale, de balegar depozitat la camp, de ingrasaminte si pesticide date la culturi.

O fantana sapata in curte pana la primul strat acvifer e pentru udat gradina si/sau umplut piscina. Pentru baut trebuie mers mai in adanc sau la magazin.

Pentru viermi: cel mai simplu e sa schimbi PH-ul apei:
-cumperi un kit de determinare a PH-ului (maxim 20 lei) si in functie de PH  torni (dupa ce golesti fantana) 7-8 litri de otet 18% sau 9-10 plicuri de bicarbonat de sodiu (100 gr. plicul). Sau sare si var nestins si Clor si tot dai cu pompa si golesti. Viermi nu o sa mai ai in fantana dar apa buna de baut vine doar dupa ce faci o analiza la un laborator.

Edited by NewFolder, 06 December 2013 - 21:17.


#26
gcom61

gcom61

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 21.01.2007
Analiza poate fi facuta si ...neoficial si costa de 10 ori mai putin.Ceea ce te intereseaza sunt factorii biologici.Altfel,doar pt substante organice si analize fizice se poate apela la un laborator pt tratarea apei pt ...o centrala termica de exemplu

Edited by gcom61, 06 December 2013 - 21:47.


#27
NewFolder

NewFolder

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 484
  • Înscris: 12.06.2011
@gcom61: eu spun ca o analiza a apei din fantana este esentiala daca apa este folosita la baut.. Eu spun ca de viermii din fantana poate scapa golind fantana si aruncand var, sare, clor sau orice altceva ce schimba radical PH-ul apei. Eu spun ca e un risc sa bea apa din fantana si e inutil sa arunce orice in fantana pana nu are o analiza a apei din fantana.

#28
gcom61

gcom61

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 21.01.2007
Eu am spus ca analizele pot fi facute si cu bani mai putini;in rest,perfect de acord.

#29
Schimbul3

Schimbul3

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 161
  • Înscris: 22.01.2009

 gcom61, on 06 decembrie 2013 - 23:12, said:

Eu am spus ca analizele pot fi facute si cu bani mai putini;in rest,perfect de acord.

Depinde de ce analize faci.
In mod normal ai doua probleme de investigat legat de calitatea apei potabile: una fizico-chimica si una microbiologica.
In ambele cazuri poti intra in detalii cat de mult doresti (aka cat te tine portofelu')
Dar mai ieftin de 10 ori si neoficial probabil ca te referi sa faci doar pH-ul cu vre-un set cumparat din magazinele de acvaristica si sa crezi ca ai facut vre-un chilipr...

#30
gcom61

gcom61

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 21.01.2007
Lucrez intr-un laborator de...ape de...vreo 30+ ani si stiu cu ce se mananca asta.Trusele alea de 2lei ,cu care s-au privatizat atatia intreprinzatori ,pt mine sunt 0; nu facem factorii patogeni ci doar subst. organice;cele fizice si chimice,toate.

#31
Antonia22

Antonia22

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 347
  • Înscris: 09.01.2013
Eu am umplut piscina cu apa din put(care are 10 m)si cu toate ca am pus pastile de clor m-am trezit cu niste viermisori si ceva mormoloci in piscina.
Problema e ca mi-a mai intrat si in gura din apa aia si acum mi-e frica sa nu fi luat vreo boala :(

#32
taietoru

taietoru

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 69
  • Înscris: 18.11.2010
daca e vreme de vara, acei viermisori pot fi niste larve de tantari. am un bazin de vreo 7 tone in care pun apa potabila de conducta sa se limpezeasca. si face frecvent creaturi din astea ba inca de vreo 2 feluri. de obicei de cand le observ si pana scot apa si dau cu var pot trece 2-3 zile, timp in care se bea din acea apa. nu am avut probleme. chiar daca inghite cineva un viermisor din asta, aciditatea stomacului il distruge, il arde. problema e cu microorganismele care nu se vad cu ociu liber, si care pot fi si intr-o apa curata ca lacrima. micro-organisme  dintre care unele pot trece de bariera de acid a stomacului.

#33
tinutu160157

tinutu160157

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 01.10.2017

 ovico, on 01 martie 2012 - 16:04, said:

teoretic pastravul se hraneste cu ceea ce gaseste in apa sau la suprafata apei:microorganisme,insecte,viermi sau muste si insecte.
poate moare de foame saracu peste acolo.
multumesc pentru sfaturi.
Salut ,pastravul nu traieste in fantana,apa nu se oxigeneaza si moare

#34
gherundii

gherundii

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 379
  • Înscris: 15.02.2011
gcom61, am fantana la vila si o curat odata la doi ani, initial a fost facuta analiza apei, este buna de baut dar f.calcaroasa (depuneri f.groase in ceainicul de fierbere), deaceia nu o bea nimeni, dar intrebarea este cam ce norma de clor as putea utiliza la urmatoarea curatare, care de alt fel e aproape! multumesc!

#35
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006
Dacă folosești dicloroizocianurat de sodiu 97.5% (Chlorgranulat denumirea comercială, în Selgros îl afli la întreținerea piscinelor), poți merge pe 10-15gr/m3.
Volumul cilindrului știi să îl afli, h este nivelul static al fântânii.

#36
danutz_2009

danutz_2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,975
  • Înscris: 22.02.2009

 gherundii, on 14 februarie 2018 - 12:35, said:

.... am fantana la vila si o curat odata la doi ani, initial a fost facuta analiza apei, este buna de baut dar f.calcaroasa (depuneri f.groase in ceainicul de fierbere), deaceia nu o bea nimeni, dar intrebarea este cam ce norma de clor as putea utiliza la urmatoarea curatare....

Cu clorul faci dezinfectia apei! ... calcarul va ramane in apa ...
Recomandarea lui @scaiba e buna dar rezolva doar dezinfectia ...
In mod normal, dupa adaugarea de clor in apa, se dozeaza clorul rezidual ... daca nu mai exista
clor rezidual in apa (dupa perioada de actiune/asteptare) se mai adauga clor (doza mult mai
mica decat doza initiala) ... se asteapta iar se dozeaza clorul rezidual ... trebuie sa ramana
putin clor neconsumat in apa ... pentru puturi, dupa dezinfectie, se scoate multa apa din put ...
Dozarea clorului rezidual se face la Regiile de Apa sau la laboratoarele Sanepidului.
Pentru calcar asteapta alte opinii ...

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate