Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Centrala Ariston Cares Premium 24...

La multi ani @Klasse!

La multi ani @shmecherul!

pareri ipad 6-2018- flip
 Cum au aparut supermarketurile in...

Campanii mincinoase Carrefour

Tv toshiba defect

touchscreen navigatie stricat
 bonsai - de unde?

Resetare Bonus Malus

Unitatea optica DVD-rw absenta pe...

Problema configurare Wireguard
 Dozatoare de apa, cu alimentare d...

Intarziere aterizare avioane

Accident masina reparata pe CASCO

Probleme Ginseng Microcarpa
 

Cum vede dx-erul un sezon dx ?

- - - - -
  • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1
Zvartoshu

Zvartoshu

    DXFMROMANIA helper

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,266
  • Înscris: 23.09.2006
Ca dxer , incerc sa fac o mica imagine a dx-ului pe un an , in functie de luni , ce ziceti? ..
Haideti sa incep cu ideea ca sa nu o uit  :thumbup:

Aici voi vorbi despre sezonul dx , cat de bun este dxul in fiecare luna pe parcursul intregului an  .

Ianuarie
luna deosebita de instabila pentru troposcattere , mai ales in regiunile mai reci unde aerul mai cald intra rar , acolo sunt cele mai bune zone unde troposcatterele sunt ca la ele acasa . Din ce am observat de-al lungul anilor , ca ianuarie are sporadic-E , de ce spun acest lucru , deoarece de 3 ani am avut sporadic in ianuarie multumita deschiderilor din emisfera sudica care aruncau sporadic in cea nordica si stuff .. Tot in ianuarie am intalnit ploaie meteor-scatter destul de bunicica , unpicut sa ma informez , si ajuns sa zic ca am nimerit quadrantidele . Ele sunt intense spre 6ianuarie , si haideti sa nu fiu dala rautacios si so spun pe aia dreapta ca se mai aud pe parcursul intregii luni ianuarie scatterele meteorice .

Februarie
Luna gerului si al tropurilor pe ger , se stie ca tropourile apar pe unde sunt zonele mai calde si ceata mai deasa . In regiunile sudice avem ori dinspre mare - turcia , ori dinspre sarbi propagari pe sticla de gheatza si asa mai departe . Deci tropouri TV - FM dx in zonele reci cauzate de zonele calde . In februaire linia TV FM dx de progres este plictisitoare ca stai si astepti sa urce tropo-ul si te trezesti cu baneasa calarasi si un shimnic si atata tot , sa nu exageram din sud si ceva Deli Jovan .

Martie
Pai in martie daca stam in dobrogea avem impresia ca pe langa frig vine si un efect de aer cald , woow , deci efectele propice troposferei inep sa se simta . Asadar umezeala marii impinge masa de aer rece uscat si adauga pe langa si dupa aerul cald , iar aceasta conditie este foarte buna la dx FM si TV cu ceva brugas si ceva demircoy , istanbul , odesa , chatnoir a ajutat mult cu plimbarea lui iarna pe frig . Thanks .

Aprilie
Pai in aprilie , meteorologii afirma ca emisfera noastra incepe sa se incaleasca , buhuhu si daca ne gandim , asa apar din cauza frigului ramas instabilitatile troposferice si troposcatterele in cea mai buna perioada , exemplul il face demircoy , istanbul , amasya , karaman , beli manastir , santorini , celevac , crveni cot , novisad via troposcatter. ETC .In aceasta luna sporadicul incepe in sudul turciei , sudul greciei , in cipru , talpa italica , apar TEP_URI in banda de 6m cu sudul africi , deci distractia incepe usurel . In luna aprilie de 2 ani auzim ori arabi , ori europeni continuu , asta datorita unei ploi meteorice foarte interesante care o avem pe la 15 aprilie spre 26 aprilie . Decenta acestora este din an in an , sa reamintesc spusele unui radioamator bun ca anul 2001 a fost cel mai decent in meteori ca se auzeau pana si in portabil la limite bune si anul cel mai prost 2004 cand abia se auzeau bine pe statii radioamatoricesti si pe aparatele radio comerciale . Luna aprilie in FM si Tv dx are un taish interesant , se stie ca de cate ori apare o ploaie fixa pe granita intre o zona calda si una  rece imediat dupa ploaie apar tropourile de performanta , in romania sunt remarcate cele de TV DX , si partial de FM dx ale anilor anteriori .

Mai
Mai , din spusele vehilor oameni de pe forum gen ionut_y , si ionut99 , zonele cuprinse in special sin est si sud est , au ceva acttivitati decente pe troposfera , dar nu sa satisfaca . Sezonul de tropo mai este marcat de caldurile ce apar prin stramtoarea bosforului din zonele calde ale cretei si apare si efectul de propagare la nivelul marii negre care este foarte bun de captat la distante de 0.4km maxim de tarmul marii dupa care apune performanta dx din cauza aerului uscat si adierii inverse dinspre uscat spre mare , zona buna fiind pe tarm sau hotelurile de pe plaje . Mai apare spre sfarsit de mai in unii ani ceata laptoasa de primavara , ceata prevestitoare de colapsuri radio , si mai ales mediul propice dx FM si TV pe o perioada scurta dar cu amintiri extraoridnare . Sezonul sporadic , este sezon de bastina , hai sa nu fiu rautacios , se rataceste prin 2-8 mai , si incepe sa se intensifice spre 16 , si uneori de la 20-29 mai , apare efectul de sporadic de mare intesnitate exact spre estul europei , adica turcia , iran , siria , rusia , moldova , ucranina , unde vor aparea probleme tipice in comunicatie din cauza inensitatilor cretino spahio dilii ale sporadicului intens , sa reamintim exemplul 23 mai 2010 , cand in periferia bucurestiului mai multe statii comerciale au fost astupate in totalitate de cele arabe si turcesti timp de 27minute , si in zona  de centru est a jud girugiu au fost confirmari ca banda fm era in totalitate arabeasca in timp record de 3 ore . Mai mai poate fi si uneori cu dx in 160-190mhz via sporadic , deoarece in timpul furtunelor sporadice se deschide banda , si receptionati , RUSIA 1 , SIRIA NATIONAL sus pe canalele superioare ale VHF3-ului .

Iunie
Este luna preferata a dxerilor , se zicea din tineri in tineri ca dupa ce se termina scoala , radio vacanta se asculta spre bucuresti , deci de ce beneficiau tinerii si pasionatii anti 21 ? .. oare .. TV si FM dx via tropo ..buna treaba ... Pai luna iunie din cat im amintesc era luna cu cele mai multe amintiri , hai sa nu exageram , luam un pirat care singurel o zicea cu gura lui , CITAT

Quote

Frate emitea unu cu un SD de vreo 120w , dintre salajan spre Dritsor , si in zona chirigiu sebastian se auzeau turcii de la TGRT peste ei , nu am sa uit anul 2003 cand turcii faceau legea duoa 8-13 iunie . Cum dadea caldura aia puternica repede si turcii , piratii se auzeau cu cele mai bune puteri , 1 cartier 2 .
Mai avem si amintirea mea cu data de 16 iunie cand istanbulul se lua pe strada , printre case , si cu o portabila de 2 lei in mana cu care am facut eu scoala dxului in vremurile mele . Deci sa explicam incep deschiderile troposferice spre 500km si uneori spre 700km in aceasta perioada . Pot fi si mai mari , dar inca nu am nimerit om sa zica , da , in iunie am scos peste cankiri alt releu turcesc.
TV si FM dx sporadic , pai aici ai activitate care face istorie , deoarece apar sporadicele arabe cu bolta tipica , si cu durata mare , apar mixuri sporadice arabesti de intensitate si asa mai departe . Pe fm arabia face legea in sudul romaniei , radio masr se asculta egipteneste ca sa nu fim rai noi dxerii rpin acesta povestire .. Deci sa-o zicem pe aia dreapta asta ar cam fi apogeul fm si TV dx via sporadic dupa cum am tot am explicat pe aici , si prin faptul , sa nu uit , ca zilnic ne tranteste sporadic , si dala bunicel de vreo 42-56dB  , o lattakia 88.6 siria shabab vocea poporului , si 88.7 radio izat al shark .
Spui luna iunie , fi bun si ureaza dx placut la toata lumea .. ca e din belsug .

Iulie
Fantastic za deics from rumenia .. asa radeam eu anul trecut cand era vorba de iulie . Tropourile din est si nord est si sud est sunt etraordinar de bune , strong , avand confirmari de la chatnoir de pe la mamaia , ionut 99 de la mangalia . De la mare se aude imaginea de la 1 TV georgia in 93.25 deci dxurtile via marea neagra sunt active , 1300km si ceva . Dar nu va ganditi ca pe uscat merge chiar asa bine , ca fenomenul de banana tropo este la asta de la tzarmul marii tare . hihi . Merge pe uscat, dar hai sa nu exageram 9km bate uneori maxim strange reception , deoarece canicula este umeda , marea cu briza umeda , si apare fenomenul de mixaj cu aerul uscat de pe dobrogea si acolo piere distratcia . Eh acu sa nu facem trante sa zicem ca daca auzim turcii din bucuresti , sa afirmam ca nu se propaga acelasi fenomen , ba da se propaga , dar , nu , nu , se aseamna cu propagarile alea isterice cand se duc in bot emitatoarele locale ca vine fasss-ul de banda peste locale , sau apar si dispar si tu esti langa emitatoare pe la 20km 16km distante de genul , vezi exemplul kiss fm mangalia absorbit in totalitate de aceasta propagare exact la costinesti . In aceasta luna avem si recordurile de intensitate ale propagarilor troposferice , adica zonguldak luat in vrancea , istanbul in bacau , si uneori pe zonele din slanic moldova a celor 2 orase importante ale turcilor . Avem si amintirea anului 2001 cand radiocontact bucuresti 96.1 era sugrumat de 96.0 si 96.2 turcia in zona piata sudului , pe un aparat de radio portabil cu casti avand fir de 78cm , marca panasonic , puteai sa observi asemenea teribilitati si dezlantuiri ale troposferei oriunde , a mai confirmat si ghyo pe aici pe forum , rvic etc.
In vechile povestiri , mai avem apogeee extreme , si care nu se povestesc din cauza credibilitatilor scazute cum ca sarbii rupeau slobozia si braila in 2 , in  zonele resitei si calafat se asculta in draci radio vacanta si evident 21 , ca si ala era agatat de valul tropo , voces campi in ramnicu valcea , sky in rmanicu valcea , si multe altele . Sezonul sporadic este unul ce poate face multihop deoarece apare si perioada cand apar nori sporadici in multiple zone si asa incepe sa se auda maroc in romania si ucraina , auzim rusi in zona algeriana , confirmare facuta de unul care a fost din italia algeria , multumita fm dx altervista iatalia , avem arabi in portugalie si asa mai departe . Din vechi povestiri mai avem si recorduri pe cicluri solare rpe cum ARD 1 , se vizualiza in africa de sud , LA une belgia spre Kenya si asa mai departe . Pe cer in aceasta luna se vad caderi meteorice gen atificiu , asta spunea un om invarsta care urmarea fenomenul , si mai era unul de august , deci traducand delta aquaridele formeaza unele caderi meteorice splendide , incepand de pe 12 spre data de 30 iulie ai ce observa , nu mai zic , fie voba intre noi , pe maxim peak , 27 - 29 iulie ai acolo de o poza sa ne zici iat-o in amintrire ;) .

August
Hai sa o zicem pe aia dreapta? parca da .. este luna scatter meteor si luna troposcatterelor de distanta si performanta . Perseidele incep in 8 august au apogeu pe 12 august si apus pe 21 august .Din cate am vazut pe siteuri de specialitate acestea sunt in centrul atentiei in special dimineata si noaptea .Cele mai moderate dxuri mixte in realizare se obtin in august . Anume . in august incep tropourile din nou pe TV DX si Fm dx dar banda superioara isi spune singura numele in calitatea realizarii dxurilor . Sporadicul poate fi mai mult multihop , beckscatter si normal dar mai slab in intensitate , uneori chiflele de record se pot realiza in august . Inca din vremea comunsimului se spunea ca pe 12 sau 16 august se putea merge cu radiourile bucurestene spre mare si dinspre mare cu cele litorale spre bucuresti , fara sa mai modifici antena si amplasamentul pe masina si asa mai departe . Pe tv dx se povestesc cele mai frumoase realizari zilnice de burgas in baragan , truci , rar pe vremuri si greci . Eheh , avem noi si una cu rusia 1 de pe vremuri care se tot plimba , chifla de vhf3 canal 12 si aia de pe uif . Si rusia e rusie nu ucraina si moldova in retransmisie .

Septembrie
Septembrie si luna vinului , si luna dxului , turcilor , si sarbilor si nunumai , deci traducem , se redeschid distantele cuprinse intre 500-800km pe TV DX si partial in Fm dx , deoarece luna este dedicatta vhf- uhf . Pe vrmurile anilor 1990 sau 2002 se povestesc multe si inedite recorduri de durata tropo , anume , propagarea de bulgari de 1 saptamana si 3 zile in spre nordul romaniei , propagarea cu turci de peste 2 sapmani in zona buzau - focsani , pe dealuri , si propagarea sarbo-turca din 2002 cand rasuceai antena  pe timp de 1 saptamana si te uitai la ce vrea sufletzelu matalutza . Te durea fix , da fix in cot ca ai balarii locale , te uitai la dx cu 3 ochi si mai si cu ocazia asta uitai sa faci ce aveai de facut prin casa ca deh , ce vine de la vecini e bun venit si misto ca povestire , amintire.
Mai  ,oameni buni ,  luna septembrie este cam plictisitoare pe cale sproadic in est de europa ca deschiderile se realizeaza in est si acolo nu mai e cinestie ce , rar se aud france culture si inter in romania , dar calitatea este si lasa de dorit 32dB maxim / 88.7mhz .

Octombrie
Efectele troposcatter se intensifica  sunt slabe , dar de durata , deoarece vanticelul dinspre sarbi si cel dinspre moldoveni se mixeaza si sudul romaniei este instabil via tropo , deci din nou sus antena si culegerm tuculeti pe scattere . Da , din cate imi aduc aminte sunt unele dedchideri tropo pe aceste instabilitati , dar acestea le catalogam chifle si conservele dxului , deci nu sunt stalucite , sproadicul nu mai merge , apar TEP-uri spre sfarsitul lunii si banda de 6metri iar face dx spre 8000km . In aceasta luna mai apar niste meteoriti pe fm , slab , si daca analizez fac parte din grupa orionidelelor de 15 octombrie , sper ca nam gresit , si care merge spre 26-30 octombrie . In functie de an avem si intensitati iferite pe meteori si ionizarile lor la penetrarea atmosferica .

Noiembrie
Pan sa se faca brusc rece si mai simtim adieri calde si reci de o data , mai ne gandim sa punem antena spre sarbi si spre turci , si sa vedem rezultatele , hai sa ne amintim de propagarea turca din 2009 , sa e amintim de dxurile de performanta din zonele turciei cand ne ascultau in bursa , si soleme . eh mai oameni buni in fieacre an poti avea si avantaje si dezavantaje dx in aceasta luna . Luna asta este luna plina TEP , si luna care castiga in 6metri cele mai bune

Decembrie
Incepe caterinca tropo , poti avea simnic , baneasa calarasi , si asa mai departe , deci incepe distractia tropourilor mici de distanta si finalizarea catre inghet si zapada . Din vechile povestiri din germania si din italia , apar catva deschideri sporadice datorate primelor deschideri sporadice bune in emisfera sudica . Aceste povstiri arata exact data de 16 -22 a lunii decembrie cand sau obtinut rezultate dx bune in 6M si uneori pe fm comercial . Luna germidelor este luna decembrie , asadar apar din nou pasionatii de meteor scatter care dupa data de 13-14 incep sa isi arate culegerea de receptii in diferite benzi inferioare si superioare . Banda fm si ea este buna pentru meteor scatter si multi pasionati cu antenele de castig in 6m , le poun pe televizoare si fac dx via meteor scatter cu arabi sau rusi .

Edited by Zvartoshu, 12 May 2011 - 00:14.


#2
Energy

Energy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,335
  • Înscris: 23.11.2003
Eu ma limitez in a face, hai sa zicem, un calendar tropo pentru TV DX in Bucuresti. Extrapoland poate sa ajute.

Ianuarie - Luna stearpa, te bucuri si de un Novaci. Dar poate da, rar, surprize
Februarie - De regula dupa jumatea lunii ai prima sarbeasca a anului,  Novaci sau Baneasa incep sa fie zilnic la sfarsitul lunii. Totusi inca  incoerent, dar cu zgomot mic.
Martie - Incepe prin a te bucura de un Dobrich cand vine tare, spre sfarsitul lunii deja "propagare" inseamna Burgas.
Aprilie - Abia acum Deli Jovan incep regula de a veni saptamanal, ai de  obicei prima turceasca de putere, dar si primul tropo de distantza  stabil (cand cele doua se contopesc intr-una singura se cheama celebra  13 Aprilie 2009 care nu se uita)
Mai - Daca Dobrich, Varna, Vacareni, Burgas vin local nu le mai iei in  seama, Deli Jovan ajunge sa vina la 2-3 zile odata, ai prima sarbeasca  de putere cu traiectorii care pot sa "fuga" pentru scurt timp peste  Negotin. Uneori traiectoria spre sarbi "coboara" spre Tupiznica. E luna  cand trebuie sa fim atentzi la propagare spre Sofia sau chiar Macedonia.  Este luna traiectoriilor schimbatoare.
Iunie - Luna surprizelor, potzi avea o turceasca la care sa ramai cu  gura deschisa, potzi avea Istanbul, Bursa sau chiar Zonguldak venind  local, sau "scapari" spre Moldova si Ucraina. Sau poate propagarea sa  zburde pe directzii la care nu se asteapta nimeni (vezi anul trecut,  singura receptie in Bucuresti de TVR2 Timisoara). Daca intr-o dimineatza  lipseste Deli Jovan sau Burgas te intrebi de ce lipseste. Zgomotul insa  este foarte puternic si urat.
Iulie - O luna stabila, propagari puternice dar foarte zgomotoase, insa fara a aduce surprize.
August - Incepe prin a aduce surprize scurte de dimineatza, dar dupa  Sfanta Maria, cand noptzile devin mai racoroase, mirosul propagarilor de  toamna se face simtzit, propagari de durata, stabile si puternice spre  sarbi sau turci. Poate pune surprize, gen Zonguldak venind local in  Bucuresti, aproape fara Varna, sau Istanbul fara Burgas.
Septembrie - Celebrele propagari de la culesul merilor sau de la culesul  viei (care pot sa aduca receptie de Istanbul pe radio portabil sau pe  TV cu antena mica in Ramnicu Sarat), propagarile sunt stabile, daca "se  urneste" tzine langa toata noaptea. Schimbarile de traiectorie sunt  foarte rare. Zgomotul scade foarte mult.
Octombrie - Deja propagari de toamna tipice dar fara zgomotul de vara al  benzii UHF, totul merge curat, Burgas e saptamanal, Dobrich, Baneasa  Novaci sau Simnic sunt zilnic, poate sa dea cate o turceasca, dar de  regula "scurta si la obiect" (oferind capturi de buna calitate).
Noiembrie - O caracteristica a acestei luni este "maratonul tropo de 3  zile", o propagare de genul Novaci + Simnic sau Baneasa + Slobozia +  Dobrich + putzin Varna stabila pentru 2-3 zile (atat noaptea cat si  ziua, vezi Dobrich ca local la pranz). Ceatza si frigul pot aduce insa  propagari de distantza, dar "balbaite".
Decembrie - E luna in care nu te mai asteptzi la propagare. Totusi,  ceatza inghetzata si gerul pot aduce sarbi sau turci, dar scurt,  instabil, cu numeroase schimbari de traiectorie. Dar in rest ajungi sa  te bucuri cand vezi Dobrich sau Novaci.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate