Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Cresterea palmipedelor - rate si gaste
Last Updated: May 27 2018 16:18, Started by
fermanimalelor
, Mar 08 2011 22:52
·
0
#19
Posted 11 March 2011 - 11:13
AM mai zis, vedeti ca puteti lua teapa cu astfel de vanzatori, Toulouse si Emden sunt cele mai mari(si de abia gascanii ajung pe la 11 Emden, si 15 Toulouse dar indopat), si daca citeai mai sus, am pus si preturile pentru rase pure; deci daca vanzatorul nu-ti arata ceva acte(daca le-a adus de afara) sau macar parintii( sa vezi daca sunt macar mari) nu neaparat de rasa, ti-o iei; crede-ma.
In mod normal un boboc hibrid este intre 15-20 RON(dar exista sansa sa fie sterili), boboci de rasa pura la 20 RON nu gasesti; nu e problema ca-i mananci, dar sa nu-ti faci planuri de boboci la anul si in plus mananca cateva luni din toamna pana in primavara si mai pun 1 -1,5 kg; acum depinde si de hibrid. |
#20
Posted 11 March 2011 - 15:58
Am vazut preturile puse de dvs. Deocamdata nu ma bag sa reproduc asa ceva, mai intai incerc sa achizitionez. Din ce am mai citit, este destul de dificil de reproduis gaste, in copilarie am avut asa ceva, si am incercat sa reproduc pe cale naturala. Gasca a scos parca 6 boboci din 12 oua, iar curca a scos mai bine, dar ii omora pe masura ce ieseau din ou, deoarece scoteau alte sunete decat vroia ea sa auda. Pana mi-am dat eu seama despre ce era vorba, mai bine de jumate erau morti.
|
#21
Posted 12 March 2011 - 08:11
Am si eu o intrebare. Am posibilitatea sa cresc sute, poate mii de palmipede ( nu neaparat de rasa) intr-un bazin piscicol de cateva zeci de ha. Avantaj: aereaza apa, mananca algele, vegetatia in exces si puietul de broasca, ingrasa bazinul si favorizeaza dezvoltarea planctonului. Nu ma costa mai nimic furajarea lor (gastele se multumesc si cu verdeata). Dezavantaje: galagie, mizerie (pene, excremente), puiet peste pierdut (la rate).
Unde si mai ales cum le pot valorifica? Nu am timp sa umblu cu ele prin piata si nici nu mananc carne si oua de rata, gasca.... |
#22
Posted 18 March 2011 - 11:29
#23
Posted 21 March 2011 - 11:59
salutare la toata lumea si bine v am gasit.
Eu unul am inceput din aceasta primavara sa incerc sa pun bazele unei microfirme bio de gaste si rate. planul este sa ajung la o ferma adevarata. si eu la fel ca multi altii de pe acest forum m am lovit de acelasi probleme si anume...din experienta altora... daca iei boboci - nu stii daca acestia sunt sau nu la maturitate si reproducatori si nu au fost sterilizati. ( cineva din familie a patit o cu niste pui de curca cumparati din ungaria si care fusesera sterilizati la nastere) si din ce am inteles este extrem de dificil daca cumperi boboci de gasca sa spunem de toulouse sau embden sau rate de rouen sau peking american sa ai surpriza dupa ce ai dat cateva zeci sau sute de euro pe boboci ca la maturitate normal sa ti faca oua dar sa nu ti iasa absolut nimic. de incubat este iarasi o mica problema - sunt reguri destul de stricte pt transportul oualelor - pt o eclozare buna cu un procent f ridicat sau macar ridicat acestea trebuie puse la closca / gaina ( merge f bine pt rate) sau la incubator nu mai tarziu de o saptamana din momentul in care acestea au fost facute / ouate. apoi nu trebuie sa fie spalate si curate ( daca cumparati asa ceva e dubios), nu trebuie udate, normal nu trebuie crapate etc, trebuie pastrate la temp constanta etc etc. iar daca le pui astepti o luna si poti avea surprize sa nu ti iasa nimic... totusi este una dintre cele 2 metode recomandate in cazul in care vrei sa ai rase pure de a avea siguranta ca ceea ce iti va iesi va putea sa fie si fertile la maturitate. a doua ar fi sa ti iei cateva exemplare mature dar de la crescatori care sti ca reproduc , nu ca, cumpara boboci ii creste si ii vinde la maturitate sau ii sacrifica doar.... e putin complicat pt ca crescatorii mai ales cei din afara isi proteajeaza investitia...) imaginati-va cum ar fi sa existe 100 de romani care isi cumpara de la nu stiu ce super ferma smechera din franta sau germania , boboci de rasa pura si apoi incep sa reproduca rasa in romania...in cativa ani 2 - 3 ani, exportul si vanzarea acestora rase spre romania nu ar mai exista......si toti ar cumpara de aici...( preturi, costuri etc). de aceea atentie maxima de unde si cum... si eu sunt super doritor de rase cat mai pure dar ...de mai bine de 2 luni nu am gasit nimic in rom care sa merite, am gasit in germania doar boboci ( sterilizati) si oua dar ......costuri mult prea mari cu rezultate incerte...vezi attach asa ca prin cunostinte am ales in acest moment sa pun la incubator 30 de oua de rate hibrid peking cu alba romaneasca ( tot un fel de peking dar hibridat prin anii '80 in fermele socialiste dela noi) si astept rezultatul cam in 3 sapt. daca vor iesi ...voi merge pt rate pe acesta directie. adultii sunt albi respectiv pestrit -negru voi pune si poze....cu o greutate in jur de 4 kg ... pt gaste am cumparate 10 mature ( 7 cu 3 gascani)...care au inceput deja sa oua, astept sa cada closca si pun sa vedem daca iese ceva....probabil ca le voi pune in weekendul care vine...gastele mele arata asa.... poza este cu cardul de unde le am ales.... 357440.jpg 11.55K 331 downloads acvabio, on 18th March 2011, 11:29, said: Dupa raspunsurile voastre (?), cred ca ar fi mai utila infiintarea unui abator pentru gaste si rate, nu? este chiar obligatoriu dar atunci cand ai sa spunem undeva la 400-500 cel putin de capete...de taiat constant....costurile pt un abator sunt undeva la 60 -90.000 de euro..... de tip fix sau de tip mobil. |
#24
Posted 22 March 2011 - 21:51
Katalin77, on 21st March 2011, 11:59, said: atunci cand ai sa spunem undeva la 400-500 cel putin de capete...de taiat constant....costurile pt un abator sunt undeva la 60 -90.000 de euro..... de tip fix sau de tip mobil. 400-500 ? Si dupa trei zile ce faci, inchizi abatorul ? Poate vrei sa spui 40.000-50.000 efectiv anual... |
#25
Posted 23 March 2011 - 10:13
Noi cand planificam prin facultate infiintarea unei ferme in sistem integrat, incepeam calculul de la abator.
Se considera ca un abator trebuie sa functioneze 8 ore pe zi. Se inmulteste capacitatea de prelucrare pe ora cu 8 ore si apoi cu 20 de zile lucratoare si afli capacitatea lunara. Apoi mergi inapoi si vezi cand anume trebuie sa populezi ferma si cu cate capete, asa incat abatorul sa iti mearga permanent. |
#26
Posted 23 March 2011 - 15:41
Akomar, on 23rd March 2011, 10:13, said: Noi cand planificam prin facultate infiintarea unei ferme in sistem integrat, incepeam calculul de la abator. Se considera ca un abator trebuie sa functioneze 8 ore pe zi. Se inmulteste capacitatea de prelucrare pe ora cu 8 ore si apoi cu 20 de zile lucratoare si afli capacitatea lunara. Apoi mergi inapoi si vezi cand anume trebuie sa populezi ferma si cu cate capete, asa incat abatorul sa iti mearga permanent. . |
#27
Posted 23 March 2011 - 20:17
#28
Posted 23 March 2011 - 21:54
|
#29
Posted 30 March 2011 - 12:26
am si eu o intrebare. ratele mananca lucerna? adica sa o cosesc si sa le dau in fiecare zi.
|
#30
Posted 30 March 2011 - 12:50
#31
Posted 30 March 2011 - 13:14
iti multumesc pentru raspuns! voi putea harani ratele doar cu lucerna? ele vor sta intr-un tarc de 25/25m in care e un lac de 20/20m
|
#32
Posted 09 May 2011 - 19:52
Vlladimir, on 9th March 2011, 15:01, said: Gastele se cresc cel mai usor, doar in prima parte a vietii, cand sunt boboci mic trebuie sa le asiguri caldura, pana la 2-4 saptamani, depinde si cum e vremea afara, dar eu pana la 2-3 saptamani seara le bagam in casa langa soba, (era si luna aprilie) si era racoare, dupa ce au facut 1 luna, in mod normal, nici o problema, la alimentatie e bine pana la o luna concentrate, daca vrei sa scazi cheltuielile le mai poti amesteca cu cereale macinate dar dupa 2 saptamani, de asemenea daca le tii intr-o incapere, etc si le dai concentrate e bine sa nu le dai verdeata pana la 2-3 saptamani, pana la 2 e chiar interzis, deoarece o sa manance putine cereale si cresc mai greu. Mai ai timp, pana pe la mijlocul lui aprilie, mai ales ca esti in zona de munte, poti lua chiar in mai,la tine iarba este verde. Anul trecut am asteptat dupa Agroland boboci, pana pe la mijlocul lui mai, presupun ca au asteptat sa se adune comenzi, pt import. Acum sunt curios daca bobocii mei de la Agroland sunt Grimaud Frais , ca-i mananc daca is impotenti, si le las doar pe cele din Italia. |
#33
Posted 16 May 2011 - 20:47
La bobocii de gasca merg concentratele de pui cu 19-21 % proteina, desi norma internationala zi 17-18%, pana la 4 saptamani.
Apoi se scade la 12-14 %,cel mai simplu FNC pui de 21 % si il amesteci in proportie de 1/1 cu grau si porumb macinat. Furaje de curci , arunci banii si s-ar putea sa le faci si rau deoarecea au 24-28%(pt. broiler) proteina; am impresia ca le suprasolicita organele interne. Oricum dupa o luna + 1 luna cu 12-14, si daca sunt si de rasa(sau hibrizi de carne) vor avea in jur de 2.5-3 kg. Dupa aia, graunte seara si ziua pajiste, balta daca ai; daca nu graunte si iarba cosita. Anul asta am pus 2 incubatoare cu gasca, in primul din 30 de oua , au iesit toate ouale care au avut embrion, adica 17 boboci. La al doilea din 30 de oua, 8 limpezi, 3 nu au mai iesit, unul a murit la ecloziune, restul 18 boboci OK. La prima serie deoarece i-am supravegheat mai atent la 8 zile aprox 250gr; la 15-16 zile 500g in medie, deci merg aproape de standard care zice 7 zile-300gr; 14 zile 600gr; 3 saptamani 800gr; 1 luna 1.1 kg. Bine, matca d ehibriz merge si mai bine, dar asta e altceva. |
|
#34
Posted 14 July 2011 - 08:21
Buna ziua,
as vrea sa va spun ce am constatat anul acesta referitor la inmultirea hibrizilor de Emden si Toulouse care se gasesc pe piata. Initial, adica acum doi ani, am cumparat boboci de gaste hibride cu Emden, obisnuitele gaste albe intalnite peste tot ca si pasari de carne. In primul an le-am inmultit foarte bine, mi-au scos curcile pui de gasca cu un procent de 100%. Anul asta, am pastrat din gastele batrane cateva si ceva puiet de anul trecut. La ecloziune, rezultatul a fost catastrofal, astfel incat din peste 30 oua puse, am doi boboci. Am tras o concluzie, nu stiu cat de justa si anume: merge bine inmultirea la prima generatie, la a doua, nu. Bobocii scosi au fost sigur de la gascanul initial cu unele din consoartele lui din aceeasi generatie, toate "junele" au fost sterile(sau genele amestecate de la gascanul initial sau vreunul din cei tineri cu cele de la gastele tinere au dus la sterilizare). La bobocii de Toulouse, inmultirea a mers la prima generatie numai cu masculul de Emden si gastele de Toulouse, masculii ce i-am cumparat erau sterili. Concluzia este ca se pot cumpara astfel de hibrizi pentru taiat si nu pentru reproductie. Pentru asta raman rasele pure. Sau tinuti si inmultiti numai o generatie si apoi la cratita cu ele(se pot pastra bineinteles parintii initiali cu rezultate bune in continuare, dar progeniturile vor sluji doar la obtinerea unei ciorbe bune ). Poate daca domnul Vladimir a mai observat ceva in plus in aceasta directie, ne va impartasi si noua din experienta dumnealui. |
#35
Posted 03 August 2011 - 20:03
Bobocii sunt sanatosi, nu a murit nici unul, au crescut repede, dar mi se par ca parca sunt mai mici.
Ori din cauza ca stau cu gastele initiale si alaea sunt mai mari, ori din cauza ca este cald si mananca mai putin, o sa vad la toamna, prin mijlocul septembrie, octombire cand ii voi taia. Ideea mea este sa nu las boboci de anul asta pentru reproductie, doar daca scapa vreo unul din greseala. Hibrizii pentru sacrificat, cum sunt si acestia se obtin din parinti care nu au gene comune astfel incat sa creasca mai mari si mai repede, daca parintii au gene comune (bobocii mei rezultati) deja e jumate de pas inapoi, DAR tot cresc mai repede si au mai multa carne decat rasele "taranesti". Problema este ca daca combini iar bobocii intre ei pot apare: boli degenerative, ecloziune scazuta, etc, DE EVITAT. Rasele pure sunt altceva, alta discutie, desi si daca ai avea rase pure, ca sa obtii boboci de papa, combini 2 rase si iesa niste mutanti super. |
#36
Posted 14 October 2011 - 11:51
Salut,
Imi poate spune si mie cineva (am vazut ca mai exista intrebari mai sus) unde se pot vinde/valorifica aceste gaste la maturitate? Exclus abator personal. Multumesc |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users