![]() |
Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Apă care nu îngheață?
Last Updated: Jan 29 2020 13:02, Started by
ix_
, Dec 27 2010 21:21
·
0

#19
Posted 12 January 2011 - 23:15

Ce pot face ca apa sa nu inghete la temperaturile de afara? Sa zicem ca as vrea sa nu inghete la -10 grade Celsius. Totusi, trebuie sa fie potabila, asa ca apa sarata iese din discutie. Eu vad 2 abordari: sa pun ceva in apa care sa o tina lichida sau sa se incalzeasca cumva. Sa o incalzesc eu iese din discutie. Daca cele de sus ies din discutie...ia vezi, din termodinamica, ce se intampla daca cresti sau scazi presiunea...punct de fierbere si punct de inghet. |
#20
Posted 22 January 2011 - 19:28

Parerea mea este ca ai putea sa o amesteci continuu cu un agitator. Asta ar putea sa o mentina lichida cateva grade sub zero. La urma urmei, este tot un aport de energie. Ai putea sa cobori si mai mult daca izolezi bine recipientul. Daca scade prea mult temperatura, ar trebui sa incalzesti cu ceva (rezistenta, gaz, etc.)
|
#21
Posted 23 January 2011 - 00:03

Cat timp vrei sa iti tina apa?
Un termos poate ar fi bun. |
#22
Posted 11 February 2011 - 10:28

Precizeaza mai multe detalii tehnice: cata apa vrei sa pastrezi asa, pentru cat timp si cu ce scop.
Este posibil ca solutia sa fie tocmai izolarea sau adaugarea unei surse de caldura si nu modificarea compozitiei apei. |
#23
Posted 21 February 2011 - 08:03

Ce pot face ca apa sa nu inghete la temperaturile de afara? Sa zicem ca as vrea sa nu inghete la -10 grade Celsius. Totusi, trebuie sa fie potabila, asa ca apa sarata iese din discutie. Eu vad 2 abordari: sa pun ceva in apa care sa o tina lichida sau sa se incalzeasca cumva. Sa o incalzesc eu iese din discutie. Daca e vorba de o conducta de apa potabila superficial ingropata, mai degraba ar trebui izolata cu ceva de genul foam tube (KFlex sau similar), sau depinde de situatie si de buget, poate chiar un sistem de trace-heating combinat cu izolatie. Cam aceeasi solutie pentru un rezervor de apa suspendat, dar poate sa fie destul de costisitor sa-l incalzesti pe perioade indelungate; exista si sisteme de aer comprimat pentru rezervoare, care previn formarea ghetii fara sa apeleze la incalzire. Nu cred ca exista multe optiuni pentru adaosul de substante in apa, daca vrei sa ramana potabila si sa-si pastreze gustul / mirosul, etc. Toate lichidele de gen atifreeze sunt mai mult sau mai putin toxice, deci n-as recomanda. Iar zahar si alcool ar trebui sa adaugi cam mult, asa ca nu mai putem vorbi chiar despre apa daca trebuie sa o dregi atat ![]() Exista un articol care explica de ce uneori apa nu ingheata, dar nu stiu daca rezolva prea mult pentru tine. Wolfe, J., Bryant, G. and Koster, K. (2002) Cryoletters, 23, 157-166. http://www.phys.unsw...Unfreezable.pdf |
#24
Posted 23 February 2011 - 02:14

1. izolare cat mai buna, cu poliuretan, vata minerala, etc.
2. adancime cat mai mare in pamant, sub adancimea de inghet. 3. in zonele de trecere spre/la suprafata, apa trebuie sa circule, altfel izolatia doar incetineste putin procesul de inghet. 4. o termorezistenta combinata sau nu cu un eventual termostat, poate sa rezolve problema cu un consum foarte modest de energie electrica, si de asemenea cu o investitie f. redusa. Apa nu trebuie fiarta, ci doar mentinuta putin peste temperatura de inghet. 5. un eventul agitator, poate chiar o pompa cu dublu rol. 6. 0.1 % sare, plus 0,3 - 0,5 % zahar, plus 1 - 2 % alcool, toate combinate nu o sa modifice semnificativ gustul/potabilitatea apei, dar pot asigura la nevoie o marja de siguranta in plus. Edited by loock, 23 February 2011 - 02:16. |
#25
Posted 11 April 2011 - 21:38

N-o sa va vina sa credeti, dar cea mai simpla solutie este sa umfli un balon obisnuit cu apa si sa-l scoti afara. Cel putin la -10 grade cu siguranta apa nu ingheata (am incercat de mai multe ori). Cauciucul din care e facut balonul se pare ca e un bun izolant termic.
|
#26
Posted 24 April 2011 - 21:16

Daca cele de sus ies din discutie...ia vezi, din termodinamica, ce se intampla daca cresti sau scazi presiunea...punct de fierbere si punct de inghet. |
#27
Posted 16 May 2011 - 22:32

pe principiul apa sub 0 grade nu ingheata daca e la presiune f mare nu merge?
intreb.... ma gandesc la apa de cateva sute de grade care e total lichida datorita faptului ca circula cu presiune imensa.... la frig nu merge la fel? |
#28
Posted 19 May 2011 - 18:26

pe principiul apa sub 0 grade nu ingheata daca e la presiune f mare nu merge? intreb.... ma gandesc la apa de cateva sute de grade care e total lichida datorita faptului ca circula cu presiune imensa.... la frig nu merge la fel? ![]() Stai... vorbesti de debit? aia nu e egala cu presiunea. Sa-ti explic ceva. Apa ingheata, cu o viteza de A. Gheata, are o duritate de B. Prin urmare, tu ai nevoie in circuit sa mentii viteza A, cu puterea B. Ajungi in unele cazuri sa pompezi gheata. Doar gheata. E similara nisipului, dar asta nu inseamna ca nu a inchetat. |
#29
Posted 20 May 2011 - 09:26

Apa sub presiune ![]() Stai... vorbesti de debit? aia nu e egala cu presiunea. Sa-ti explic ceva. Apa ingheata, cu o viteza de A. Gheata, are o duritate de B. Prin urmare, tu ai nevoie in circuit sa mentii viteza A, cu puterea B. Ajungi in unele cazuri sa pompezi gheata. Doar gheata. E similara nisipului, dar asta nu inseamna ca nu a inchetat. la reactoarele nucleare , apa e pompata foarte puternic pentru racire... desi apa are peste 100 grade sta in stare lichida datorita presiunii cu care circula in sistem... eu intrebam daca se aplica si la temperaturi sub 0grade... adica opusul |
|
#30
Posted 20 May 2011 - 12:17

la reactoarele nucleare , apa e pompata foarte puternic pentru racire... desi apa are peste 100 grade sta in stare lichida datorita presiunii cu care circula in sistem... eu intrebam daca se aplica si la temperaturi sub 0grade... adica opusul |
#31
Posted 10 December 2012 - 22:40

Am si eu o intrebare care nu prea are legatura cu subiectul:
Daca am un recipient de plastic inchis cu dop, si torn initial in el un lichid care are punct de inghet -20grade, dar afara sunt numai -10grade, ce se intampla cu lichidul din vas la -10grade? isi mareste volumul sau nu? Putem lua exemplul lichidului de spalat parbrizul. Multumesc! |
#32
Posted 10 January 2013 - 10:53

Cred că tocmai de aia s-a inventat apa de foc, ultrapotabilă. Iar în siberia se face înghețată cu ceva asemănător.
Am si eu o intrebare care nu prea are legatura cu subiectul: Daca am un recipient de plastic inchis cu dop, si torn initial in el un lichid care are punct de inghet -20grade, dar afara sunt numai -10grade, ce se intampla cu lichidul din vas la -10grade? isi mareste volumul sau nu? Putem lua exemplul lichidului de spalat parbrizul. Multumesc! Edited by benis, 10 January 2013 - 10:55. |
#33
Posted 11 January 2013 - 13:28

Nu apa. Poti lua exemplu borcanelului de spalat parbrizul al unei masini unde ai solutie care rezista la -20. Daca afara sunt -10 ce se intampla cu volumul lichidului la -10(el avand punct de inghet -20) Isi mareste volumul sau doar de la -20 in sus creste?
|
#34
Posted 11 January 2013 - 14:05

Păi apa e singurul lichid care își mărește volumul odată cu scăderea temperaturii. Dacă lichidul respectiv conține apă, atunci da, dacă nu conține apă, atunci cu siguranță nu. Lichidul de parbriz conține apă de regulă.
|
|
#35
Posted 18 January 2013 - 19:59

Ii cresti presiunea din sticla. Nu trebuie sa-mi multumesti.
|
#36
Posted 19 January 2013 - 21:21

Ce pot face ca apa sa nu inghete la temperaturile de afara? Sa zicem ca as vrea sa nu inghete la -10 grade Celsius. Totusi, trebuie sa fie potabila, asa ca apa sarata iese din discutie. ![]() Edited by eugeniusro, 19 January 2013 - 21:22. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users