Apă care nu îngheață?
Last Updated: Jan 29 2020 13:02, Started by
ix_
, Dec 27 2010 21:21
·
0

Posted 27 December 2010 - 21:21

Ce pot face ca apa sa nu inghete la temperaturile de afara? Sa zicem ca as vrea sa nu inghete la -10 grade Celsius. Totusi, trebuie sa fie potabila, asa ca apa sarata iese din discutie.
Eu vad 2 abordari: sa pun ceva in apa care sa o tina lichida sau sa se incalzeasca cumva. Sa o incalzesc eu iese din discutie. |
Posted 27 December 2010 - 21:31

Ca sa ramana potabila, nu stiu...
Trebuie pus ceva potabil, dar care sa aiba proprietati de scadere a punctului de inghetare a apei. In afara de alcool, stiti voi altceva potabil si cu aceasta proprietate? ![]() |
Posted 27 December 2010 - 21:37

Posted 27 December 2010 - 21:41

In bain-marine de alcool.
![]() Chiar daca nu este rentabil,este o solutie. Adica, intr-un recipient cu alcool pui recipientul/recipientele de apa. Si nu trebuie neaparat alcool. Ceva mai ieftin este solutia de parbriz de iarna. 10 lei pentru 5 litri. Suna aiurea dar este doar un exemplu, alta solutie nu imi vine in minte. Sau, de fapt pui intr-o galeata apa cu sare si apoi pui 3 bidoane de 2 l de apa potabila. Edited by mihai!, 27 December 2010 - 21:48. |
Posted 27 December 2010 - 21:49

Zic si eu... Dar cum a spus Mihai!, apa nu tot ingheata? Adica apa de parbriz nu ingheata, dar ajunge pana la temperaturi de minus zero grade, asadar recipientul cu apa va sta in acea temperatura cu minus...
|
Posted 27 December 2010 - 21:55

mihai!, on 27th December 2010, 21:41, said: In bain-marine de alcool. ![]() Chiar daca nu este rentabil,este o solutie. Adica, intr-un recipient cu alcool pui recipientul/recipientele de apa. Si nu trebuie neaparat alcool. Ceva mai ieftin este solutia de parbriz de iarna. 10 lei pentru 5 litri. Suna aiurea dar este doar un exemplu, alta solutie nu imi vine in minte. Sau, de fapt pui intr-o galeata apa cu sare si apoi pui 3 bidoane de 2 l de apa potabila. ![]() Nenea, apa in cazul de fata ingheata din cauza scaderii temperaturii daca nu te-ai prins pana acum, poti sa o pui in ce vrei tu, daca temperatura mediul inconjurator al recipientului cu apa scade sub temperatura de inghet a acesteia, apa din recipient va ingheta! chiar daca lichidul care inconjoara recipientul cu apa nu ingheata, acesta nu ingheata pentru ca are punctul de inghet diferit de ce al apei. Edited by Bobby_ro, 27 December 2010 - 21:55. |
Posted 27 December 2010 - 21:56

Dacă ai volum constant și crești presiunea, va crește temperatura.
|
Posted 27 December 2010 - 21:57

Orice alta substanta straina dizolvata in apa ii micsoreaza temperatura de inghet. Deci zaharul, sarea, alcoolul, CO2... orice poti dizolva. Un mol de substanta dizolvata coboara temperatura de inghet cam cu 1.8C. Sigur, uneori asta este prea mult pentru a fi considerata "potabila" - cu exceptia CO2.
mihai!, on 27th December 2010, 14:41, said: In bain-marine de alcool. ...Sau, de fapt pui intr-o galeata apa cu sare si apoi pui 3 bidoane de 2 l de apa potabila. m3th0dman, on 27th December 2010, 14:56, said: Dacă ai volum constant și crești presiunea, va crește temperatura. Singura solutie este incalzirea ei si izolarea termica. Uneori asta poate insemna sa o lasi sa curga usor printr-o teava izolata bine. Asta merge numai daca vine ingropata prin pamant (care este mai cald de 0C). De ce sa curga? Pai chiar si izolata in teava, eventual tot se raceste. Eliminand apa racita continuu, ai teava cu apa lichida in permanenta. Sau daca nu vrei sa pierzi apa, trebuie sa o incalzesti electric, cu o mica rezistanta lipita de teava/recipient. Ca sa nu consumi curent mult, trebuie izolat bine tot ansamblul. Edited by SuperDuper, 27 December 2010 - 22:05. |
Posted 27 December 2010 - 21:59

m3th0dman - Corect, asa se întâmpla cu apa îmbuteliata
|
Posted 27 December 2010 - 22:00

Posted 27 December 2010 - 22:11

E nevoie de mult zahar ca sa scada temperatura de inghetare cu cateva grade. 1/4 zahar scade temperatura (de inghetare) cu vreo 4 grade.
Edited by ix_, 27 December 2010 - 22:16. |
Posted 27 December 2010 - 22:18

SuperDuper, on 27th December 2010, 21:57, said: Da, dar numai la gaze. Apa nu este gaz... La nivel molecular căldura=energie=mișcare a moleculelor. Dacă ai mai multă cantitate de subsanță (presiune mare, același volum) ai mai multă energie deci temperatură mai mare. Dar în lichide moleculele sunt legate între ele (nu frumos legate ca în solide) și deci moleculele nu se vor mișca semnificativ mai repede, ca la gaze. Sper să nu fi greșit. |
Posted 27 December 2010 - 22:25

Lichidele sunt practic incompresibile. Ca sa "comprimi" sensibil lichidele, ti-ar trebui cateva sute de mii de atmosfere...
http://hyperphysics....s/compress.html Quote For each atmosphere increase in pressure, the volume of water would decrease 46.4 parts per million. In plus, chiar daca era un gaz - odata comprimat s-a incalzit. Dar tot pierzi caldura aia, ce faci, continui compresia la infinit? Edited by SuperDuper, 27 December 2010 - 22:30. |
Posted 27 December 2010 - 22:31

Izoleaza conducta.
![]() La Constanta in anumite ierni se intampla sa inghete teava de apa rece,sub pamant, si trebuia sa mergem sa turnam o galeata de apa incalzita la aragaz in recipientul cu apometre din curte. Apoi am izolat teava, si n-am mai avut probleme ![]() |
|
Posted 27 December 2010 - 22:52

SuperDuper, on 27th December 2010, 22:25, said: Lichidele sunt practic incompresibile. Ca sa "comprimi" sensibil lichidele, ti-ar trebui cateva sute de mii de atmosfere... http://hyperphysics....s/compress.html Deci pentru 10000 atm ai o variatie de 4.64% in volum. Cat face asta in T... nu stiu ca nu am timp sa calculez adiabata unui lichid. SuperDuper, on 27th December 2010, 22:25, said: In plus, chiar daca era un gaz - odata comprimat s-a incalzit. Dar tot pierzi caldura aia, ce faci, continui compresia la infinit? |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users