Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Munca in strainatate bine platita? in ce domenii? mai e rentabil?

- - - - -
  • Please log in to reply
48 replies to this topic

#19
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,931
  • Înscris: 25.06.2007

View Postdobrotescunicol, on 15th November 2010, 15:59, said:

Desigur, în timp o să dovedești cine ești și o să-l "detronezi", dar timp înseamnă nu zile, nu luni, ci ani, mulți ani
Nu a sustinut nimeni ca din prima esti angajat pe nu stiu ce post si pe nu stiu ce salariu. Evident ca-i greu, de-aia emigratul e doar pentru cei puternici...

View Postdobrotescunicol, on 15th November 2010, 15:59, said:

Aud: "doctorii buni sunt căutați, inginerii sunt căutați" etc. Sunt și ...nu sunt! În cazul medicilor nu știu exact care-i treaba, dar am văzut prin aeroporturi destul personal medical, asistente (poate erau și doctori, nu știu), cu legăturica în mînă, mînați de colo-colo pentru un trai mai bun. Păi, omule, dacă ești DOCTOR BUN (ceea ce spui  că se caută), îți convine să te angajezi afară pe 4 mii de euro? Cînd o simplă proteză ortopedică ordinară costă zece mii de euro, cînd să-ți pui un dinte pînă și în Ro costă 8 sute de euro, ție-ți convine să fii doctor BUN și să muncești pe 4 mii și să te și jupoaie cu taxe și banii să-i cheltuiești acolo, în țara aia, unde 4 mii nu înseamnă așa mare brînză ca la noi? Și, în plus, te usucă cu TAXE și asigurări, în mînă iei mult mai puțin?
In Romania exista o mafie medicala, nu poti ''prinde'' un loc in spital si nu poti sa-ti faci cabinet medical daca nu ai multi bani si multe pile.
Putini medici ajung in Romania sa castige ''gros'', e vorba de obicei de medicii primari, de sefii de sectie etc, si doar de cei din orasele mari. Cel mult 10% din totalul medicilor...
Si oricum, in general, in Vest un medic ia cel putin 4000-5000 net, nu brut, brutul e mult mai mare.

View Postdobrotescunicol, on 15th November 2010, 15:59, said:

și în nici un caz inginerii nu sunt CĂUTAȚI
Tocmai am dat o cautare pe situl Fortelor de Munca din Finlanda si am gasit cateva zeci de posturi vacante de ingineri. Si asta intr-o tara care abia are populatia ceva mai mare decat jumatate din Londra.

View Postdobrotescunicol, on 15th November 2010, 15:59, said:

Doctor bun sau inginer bun este un om la peste 30 ani.
Pai a sustinut cineva contrariul?

#20
dobrotescunicol

dobrotescunicol

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,872
  • Înscris: 30.08.2003
Vinde-le pontul! Spune-le să dea anunțul pe bestjobs.ro și au rezolvat problema. :)

Acum, serios vorbind, ai dreptate. Problema în ro este mafia. Din cauza asta nu se mai poate sta și sunt de acord că emigrarea deși este un proces dificil, îndelungat și greoi uneori, totuși pus în balanță merită.
Joburi vacante sunt și în alte țări însă de obicei e greu să le obții ca român. Am explicat mai sus de ce.

Edited by dobrotescunicol, 15 November 2010 - 22:12.


#21
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,637
  • Înscris: 02.10.2009
In cea mai mare parte situatia este adevarata, adr contine destule exagerari sau inexactitati, rod au vreunor experiente mai putin fericite care fac ca anumite aspecte sa capete o inportanta mai mare.

Principalul lucru pozitiv este sublinierea faptului ca in orice profesiune nu se poate ajunge la capacitate profesionala fara experienta. De vina pentru toate aceste neintelegeri este sistemul romanesc, potrivit caruia e suficient sa faci o facultate, si gata ai "titlul" si implicit  poti avea PRETENTIA de a fi platit superior. Insasi legea  zice ca un absolvent de studii superioare trebuie platit mai mult, asa doar pentru ca, fara sa se tina cont daca respectivul chiar e in stare de ceva.
De aici o distrosionare nu numai a pietei muncii dar si a perceptiei comune cu privire la cariera de urmat si timpul necesar pentru aceasta. Exact in acest spirit este privita problema si in mesajul anterior, din care razbate nerabdarea de a ajunge "sus" si piedicile sau greutatile care apar in realizarea acestui obiectiv.  Nu sunt piedici sau greutati, ci obiectivul de a te realiza in viata "cat ai bate din palme" este problema. Daca fiecare ar fi constietizat de la inceput acest fapt banal, cu totul altfel ar fi aratat si invatamantul romanesc (care n-ar mai fi scos pe banda rulanta absolventi
semi-educati si fara sanse de a practica vreodata profesiunea) si mai mult ca sigur si piata muncii ar fi devenit mai echilibrata.

View Postdobrotescunicol, on 15th November 2010, 16:59, said:

Îndrugați gogși! Muncesc de ceva timp în UE și știu cum e din experiență ,nu din auzite. Cine vrea să creadă crede, cine nu - nu.

1. Dacă ești tînăr inginer și ai teminat o facultate din Ro, nu dă nimeni 2 bani pe tine în afară. Pentru ei este o facultate ca oricare alta, ba chiar mult mai slabă deoarece aud de România de parcă ar auzi de Afganistan... Se uită la CV și citesc de parcă aș citi eu (Facultatea Dorbrivtz din Letonia). Ei, vă spune ceva numele ăsta? Fix pix! La fel de renumită e și UPB-ul. În plus, mulți angajatori (a se citit 95%) habar nu au despre România ca țară! Ce să mai vorbim despre facultățile de la noi. Concluzie: diploma = nu impresionează cu absolut nimic, nu numai că nu impresionează, dar nici nu e băgată în seamă. E plin de indieni, chinezi, arabi, polonezi și muulți alții din fostul URSS care au terminat facultăți în țările lor (cine știe ce facultăți or fi și alea și ce valoare or avea?!?). Pentru un job aplică 100 sau 200 de persoane. Diploma NU are nicio valoare! Fără diplomă nu te bagă nimeni în seamă, dar dacă ai diplomă doar te întreabă cine ești - atît, de acolo urmează greul... La noi în ro dacă spui că ai diplomă de la Automatică sau că ești medic deja vezi o schimbare în privire, dar acolo e fix pișu...

Diploma are valoare, atunci cand stii cum sa o pui in valoare. Da, te intreaba cine esti si ai 30 secunde sa arati ca diploma aia inseamna ceva pentru tine si poate insemna ceva si pentru angajator.

2. Imediat după diplomă întreabă ce experiență ai. Aici sunt 2 lucruri importante.
a) Experiența de România nu prea-i interesează. Asta e valabil și în Canada dar și în în țările UE. Înșiri pe CV ce-ai făcut în Ro și la sfîrșit se uită la tine, îți dau un zîmbet și-ți zic: "ne pare rău dar noi vorbim despre experiență în țara asta, nu ne interesează ce-ați făcut cine știe pe unde. Pe noi ne interesează experiență DE AICI, cu referințe de aici și un nr. de telefon local la care să sunăm să vorbim cu șeful dvs. și să vă recomande". Deci, este probabil (rețineți: probabil nu posibil) să ai zece ani experiență în ro și ei s-o considere nulă.

Se poate si cu 20 de ani experienta... Ce se stie mai putin este ca multe din activitatile pe care le fac inginerii in Ro nu sunt de nivel "inginer" in vest ci de tehnician sau de tehnologist (un fel de subinginer). Daca in CV/resume nu sunt trecute suficiente atributii care sa "bata" cu cele obisnuite in tara respectiva pentru acel post, normal ca din cei N ani de activitate se vor retine mult mai putini. In plus nu are relevanta timpul petrecut in alte ocupatii, in schimb e important sa existe activitate in domeniu imediat dupa absolvire.

b)Chiar dacă aveți experiență de pe acolo pentru că ați lucrat cîteva luni în țara respectivă cu contract temporar veți constata că EXPERIENȚA în afară înseamnă ALTCEVA. Vor experiență nu ca la noi gen (am fost electrician, sau am lucrat în domeniul electronic). Nu! Vor experiență exact pe poziția respectivă și cer să fi lucrat cu utilajul respectiv ex. Tractor UK52 cu remorcă 2 tone sau programul Photoshop versiunea x.y. Nu merge să povestești tu gen :"domne, am fost și eu șofer pe autobuz" sau "să vedeți că știu să editez poze, foloseam o versiune mai veche" sau alte lucruri care aici, în ro par perfect normale. Acolo spui că ai fost șofer de autobuz dar nu pe utilajul respectiv și ei deja bifează experiență 0.

3. Imediat urmează lucrul cel mai important. CE ȘTII SĂ FACI? Proba de lucru concretă. Aici trebuie să arăți că întradevăr cunoști meserie. Trebuie să arăți că experiența de mai sus întradevăr există, că ești priceput și ...mai bun decîăt O SUTĂ sau poate DOUĂ SUTE sau poate CHIAR 3 SUTE de polonezi, letoni, lituanieni, moldoveni, arabi, indieni, chinezi și multe alte neamuri care au împînzit pur și simplu marile metropole ale lumii. Nu Bucureștiul, că ăsta nu e o metropolă a lumii. Aici numărăm arabii pe degete, acolo au cartiere întregi.
Deci, nu e suficient să fii inginer, trebuie să fii unul bun. Și, cînd spun bun nu spun cum era la noi "cel mai bun din grupă" sau altele de gen. Ci să fii mai bun decît o sută de alți ingineri buni și ei. Să nu vă închipuiți că indienii sunt proști! Și, apoi, dacă chiar ești atît de bun, o să primești un job în general mai prost plătit și care necesită efort mai mare decît joburile rezervate pentru autohtoni. Și, atunci, te întrebi, merită să fiu cel mai bun inginer de pe aici, iar pe afară să fiu la odinele unui puțoflender local mai tînăr cu 10 ani decît mine, habarnist total, dar al cărui merit este că s-a născut acolo? Desigur, în timp o să dovedești cine ești și o să-l "detronezi", dar timp înseamnă nu zile, nu luni, ci ani, mulți ani și ani în care o să fii doar un biet emigrant...

Putin probabil sa dai peste un putoflender... doar intr-o firma de doi bani, unde nu ai ce sa cauti oricum. Cei nascuti/educati in vest au in general un alt mod de a aborda lucrurile, mai adaptat la societatea respectiva si pentru unii emigranti poate pare ciudat (pana se dumiresc ca nu tine cu obiceiuri balcanice). Care e problema ca un anume timp esti "doar" un biet emigrant? Nu se face nimic cat ai bate din palme.

După ce am enumerat pe scurt cîteva lucruri, hai să analizez:
1. Aud aici "dacă ești inginer bun". Ce înseamnă fraza asta? Poți să fii inginer fără să faci o facultate? Nu poți? Deci, trebuie să pierzi  (???) 4-5 ani pe aici să faci facultatea? Adică ajungi pe la 24-25 ani în ro. Asta să fie clar. N-ai cum să te faci inginer altfel, fără să mergi la școală, nu? Apoi. o să vezi că ai ajuns la 25 ani și pe diploma ta nu dă nimeni 2 bani și, încă mai e de îndeplinit partea a doua, adică bun. Păi, da, te-ai făcut inginer, dar mai trebuie să te faci și bun. Oricît ai fi de tare, n-ai cum să te faci inginer bun doar așa, ducîndu-te la cursuri și ascultînd niște materiale neupdatate din anii 80 - ceea ce se predă în facultăți pe la noi. Ei, și, cum devii bun? Păi, simplu, muncind 2-3 ani și învățînd concret cum se fac lucrurile. Nu ai cum să devii inginer BUN fără să lucrezi măcar 2-3 ani (citeste : 5-10 sau mai mult, exact in domeniu ingust) ca INGINER. Nu la firmă la unchiu, în proiectul din studenție sau altele de gen. NU AI CUM fără măcar să ai 1-2-3 ani experiență.
Deci, vrei-nu vrei te prind 27-28 ani în ro. La vîrsta asta te gîndești și tu să-ți iei o nevastă să faci ceva, se apropie 30 și tu abea pregătești plecarea în ...țările calde. Bun, hai să zicem că pleci în afară la 27 ani, că ai și ceva experiență 2-3 ani pe aici și diploma. Ajungi afară și vezi că trebuie s-o iei de la 0, că experiența de aici e fără valoare, diploma la fel. Și acolo primești un job de rahat în care trebuie să mai stai încă 2-3 ani să faci experiență locală și abea apoi să aplici pentru un job de inginer acolo și, apoi să începi să urci dacă s-o putea în ierarhie. Și, iată cum te prin trezeci și ceva de ani pe afară fără niciun căpătîi,  (asta e o enormitate: in anii aceia ai trait, ai capatat experienta mai mult ca sigur ca ai ajuns la o stare materiala superioara celei din Ro ) ajungi spre jumatea vieții și tu de fapt abea ești ...la început de drum.
Mandria exagerata si graba sunt unele din principalele obstacole in reusita emigrarii. Nu-ti convine, valea acasa. De asemenea educatia in sensul "mi se cuvine".
Aud: "doctorii buni sunt căutați, inginerii sunt căutați" etc. Sunt și ...nu sunt! În cazul medicilor nu știu exact care-i treaba, dar am văzut prin aeroporturi destul personal medical, asistente (poate erau și doctori, nu știu), cu legăturica în mînă, mînați de colo-colo pentru un trai mai bun. Păi, omule, dacă ești DOCTOR BUN (ceea ce spui că se caută), îți convine să te angajezi afară pe 4 mii de euro? Cînd o simplă proteză ortopedică ordinară costă zece mii de euro, cînd să-ți pui un dinte pînă și în Ro costă 8 sute de euro, ție-ți convine să fii doctor BUN și să muncești pe 4 mii și să te și jupoaie cu taxe și banii să-i cheltuiești acolo, în țara aia, unde 4 mii nu înseamnă așa mare brînză ca la noi? Și, în plus, te usucă cu TAXE și asigurări, în mînă iei mult mai puțin? Îți convine? Păi dacă întradevăr ești doctor bun, faci un cabinet în ro (dacă ești tare - așa cum spui) și o să cîștigi mult mai mult, și n-o să fii ultimul fraier și n-o să se uite nimeni la tine ca la un emigrant și n-o să ai șefi niște ratați care au "networking". Da, pe afară relațiile se numesc "networking" și recomandări. Și, nu e ca la noi pe vremea lui Ceașcă cînd se făceau pe ascuns. Nu domne! E pe față, adică pune anunț: "căutăm un om cu ..recomandări sau auzi că firma X angajează prin propria rețea de networking a angajaților = adică rude, cunoscuți ai angajaților.
Dacă era pe bune spunea așa: firma X angajează prin concurs. Dar, cîte anunțuri vezi așa? Îți spun eu, aproape nici unul.
  Nu ai cautat destul sau ai cautat in domenii speciale sau de varf. E plin de anunturi si oameni angajati pe aceasta cale. Angajari pe baza de recomandari se fac intr-adevar si inca multe, dar recomandarea presupune multa responsabilitate, spre deosebire de RO. Toți, dar TOȚI angajează pe bază de recomandări, experiență și alte abureli. Experienta este abureala? Ai o problema...
Că și la ei tot așa e, cu abureli. Îți faci treaba, pupi în fund șeful și ai recomandarea. Uită-te măcar la filmele americane să vezi asta, dacă nu vrei să te duci în afară să vezi cu proprii ochi. Dacă vrei, pun și link-uri de la situri de angajări din afară și o să vedeți și voi că 90% caută ...experiență și recomandări.
E normal sa caute experienta, nu toti angajatorii au timp si bani sa astepte pana cand respectivul invata. E coada afara.... Recomandarile sunt strict necesare, altfel cum sa afli rapid daca ce scrie in CV este adevarat ? Sunt destui emigranti cu diplome false, cu "abureli" trecute in CV. Tine cont ca sunt emigranti din tari aiurea, doar n-o sa preinzi angajatorului sa stie cum e sistemul de invatamant si rezidentiatul in Sri Lanka? Mai ales daca e vorba de o functie importanta sau de raspundere.

Merită să pleci în afară? Răspunsul meu: MERITĂ, merită și doar pentru a scăpa de mizeria și țigănia din ro. Nu se poate domnule, în ro ieși din casă spre piață și te trezești la ușa blocului că ai călcat într-un rahat de cîine sau chiar de om, pe drum nu mai ai portofeul, iar dacă ajungi la piață totuși, vînzătorul ți-a mai dat și țeapă la cîntar. Da, asta se întîmplă în ro și așa o să fie și peste 5 sau 10 ani, indiferent de guvernare. Merită să pleci, dar nici afară nu e lapte și miere și în nici un caz inginerii nu sunt CĂUTAȚI. Dacă erau căutați veneau ei și-i găseau și aici, stai liniștit că la cîți bani, miliarde au companiile din afară, știau ei drumul spre ro, trimiteau o echipă, o sută, o mie de oameni și-i găseau pe ingineri și aici, și-n gaură de șarpe dacă se ascundeau. Realitatea este înscă că NU-I CAUTĂ NIMENI, tot cu cv-ul la miloagă la coadă în speranța angajării stau și ei pe afară. Asta e realitatea. Cine vrea crede, cine nu - nu. Cauta mai mult pe site-urile de angajari si vei vedea ca nu-i asa. E plin de ingineri și pe acolo, n-a secat europa de ingineri (și, chiar de n-a secat oricum vin cu milioanele din asia), iar voi spuneți căi-i caută domne, da nu-i mai găsește... Ideea este că fiind inginer ai șanse pînă la urmă cu chiu cu vai să găsești un job, (valabil daca esti "inginer" in sens romanesc, adica simplu posesor de hartii) dar neavînd nicio calificare atunci chiar n-ai șanse să progresezi și să ieși din rahat. Ba da, se poate face scoala, si la 40 si la 50 ani. Dar tinerii n-au rabdare... si se vaita. Dar, de la asta și pînă la a fi căutați....


Iar a fi inginer bun sau doctor bun necesită studii mulți ani, experiență ani și ani. Un doctor bun nu se face doar din studii teoretice și peste noapte. Din cauza asta mi se par absurde formulările acestea. Doctor bun sau inginer bun este un om la peste 30 ani. (in vest 35-40 cu voia dvs, hate to say that)


Poate o să vă vorbesc cîndva și de bursele în afară. Mulți cred că domne, X a fost un geniu ia uite domne s-a dus la Grevs College din UK, i-au mai dat și bursă, e un geniu domne ăsta, s-a realizat. Ei, nu e chiar așa... F.corect.

Sunt totuși cîțiva care fac treabă în UE, aud în general că în IT. Dar, sunt oameni axați pe joburi de nișă. S-au săturat și străinii de designer web sau alte nimicuri pe care le fac puștii pe la noi. Și, și aici, la fel, trebuie experiență. Nu cred că te poți face programator BUN cu ce știai din liceu și .. ai mai făcut tu 2-3 programe acasă sau altele de gen. Cred că pentru a deveni bun trebuie să lucrezi cîțiva ani la o companie și să pierzi zile și nopți.

Și, nu în ultimul rînd, NU mai vorbiți despre excepții pe care le dați drept exemple generale - olimpici internaționali sau alte asemenea excepții care prin DEFNIȚIE în orice țară sau în orice popor sunt 1 la MILION, nu unu la mie ci la milion. Aud "se face treabă bună domne în afară, e chiar ușor și bine, trebuie doar să fii olimpic... ...Zbang!" Păi, poate toată lumea să fie olimpică? Nu, prin definiție, prin însăși natura cuvîntului, olimpic înseamnă excepție, unu la milion.
E ca și cum ai spune: domne, în Romînia se trăiește bine, știu un ministru care-o duce bine. Și, cînd îți zice unu: e rău în Ro, tu-i dai replica: ce să-ți fac, dacă erai bun în politică... De parcă am putea fi toți olimpici sau parlamentari. Astea sunt niște poziții de nișă, prin definiție pentru "anumite" persoane dotate de la natură, EXCEPȚII

Deci problema principala este: experienta prealabila.

#22
sqryn

sqryn

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 647
  • Înscris: 23.04.2004
wow dobrotescunicol  cat de lung e postul si cat de bine scris.
te sustin in ceea ce afirmi dar mai vin cu o completare.
ca experienta din tara de bastina se considera si se recunoaste de angajator o experienta la una din companiile straine ce au sedii si in romania. Ajuta de cele mai multe ori si un mail de contact al unui manager/coleg ce poate da referinte pentru tine daca e cazul (mailul de serviciu cu adresa companiei nu cel de yahoo :P)
oricum daca sunt interesati de tine te contacteaza telefonic si din 2-3 intrebari isi cam dau seama daca ai ceva habar de domeniul respectiv sau nu. si nici macar nu trebuie sa intre pe partea tehnica.
prin recomandari se pleaca cel mai usor. stiu 2 persoane angajate pe baza recomandarilor, ambele plecand din romania, a 3-a urmeaza probabil la anu. mai stiu si de inca cateva cazuri unde un cel ce a plecat primul a reusit sa aduca dupa ceva timp si alti fosti colegi din tara.
Recomandarile se fac decat pentru persoane pentru care poti sa bagi mana in foc si personal si profesional altfel pici tu aiurea candva cand cel recomandat o face de oaie.

mai vin cu o completare, cei ce reusesc in strainatate sunt de obicei si cei ce au reusit deja si in romania, persoane cu min 3 ani de experienta in domeniul de lucru si cu o situatie financiara buna. ei nu o iau de la capat ci isi continua dezvoltarea profesionala. povesti de succes cum ca a plecat doar cu biletul de tren in buzunar si in cativa ani a devenit manager sau CEO gasesti una la 10 milioane.
iar fara ceva cunostinte de limba iar e greu. ma rog, tot romanul stie engleza dar cati o vorbesc la perfectie si fara accent a la iliescu ? engleza te ajuta la hotel sau sa intrebi pe strada unde e cel mai aproape metrou. la munca o sa ajungi repede sa observi ca cele mai importante documente nu sunt in engleza, discutiile intre colegi la fel, integrarea devine din ce in ce mai problematica. asta in cazul in care nu pleci in UK

Edited by sqryn, 19 November 2010 - 15:24.


#23
sqryn

sqryn

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 647
  • Înscris: 23.04.2004

Quote

b)Chiar dacă aveți experiență de pe acolo pentru că ați lucrat cîteva luni în țara respectivă cu contract temporar veți constata că EXPERIENȚA în afară înseamnă ALTCEVA. Vor experiență nu ca la noi gen (am fost electrician, sau am lucrat în domeniul electronic). Nu! Vor experiență exact pe poziția respectivă și cer să fi lucrat cu utilajul respectiv ex. Tractor UK52 cu remorcă 2 tone sau programul Photoshop versiunea x.y. Nu merge să povestești tu gen :"domne, am fost și eu șofer pe autobuz" sau "să vedeți că știu să editez poze, foloseam o versiune mai veche" sau alte lucruri care aici, în ro par perfect normale. Acolo spui că ai fost șofer de autobuz dar nu pe utilajul respectiv și ei deja bifează experiență 0.

aici se aplica o tehnica ce se preda pe la niste traininguri de sales/marketing combinate cu HR
se raspunde ceva la genul ca oricum tu ai permis de conducere si deja ai condus o gramada de timp un autobuz care are ca si tractorul volan, schimbator oglinzi si a avut si remorca :P asa ca nu poate sa fie foarte diferit ca stil de conducere si oricum dupa cateva ore de sofat te acomodezi si cu stilul si comenzile de condus ale tractorului caci tu deja stii sa "sofezi" ;)

ma rog, mai sunt si alte chestii prin care poti sa iti maresti sansele de reusita dar nu sunt chiar on topic

Edited by sqryn, 19 November 2010 - 15:36.


#24
Engineer_xxl

Engineer_xxl

    Fara glie

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,348
  • Înscris: 14.04.2010

View Postsqryn, on 19th November 2010, 15:34, said:

aici se aplica o tehnica ce se preda pe la niste traininguri de sales/marketing combinate cu HR
se raspunde ceva la genul ca oricum tu ai permis de conducere si deja ai condus o gramada de timp un autobuz care are ca si tractorul volan, schimbator oglinzi si a avut si remorca :P asa ca nu poate sa fie foarte diferit ca stil de conducere si oricum dupa cateva ore de sofat te acomodezi si cu stilul si comenzile de condus ale tractorului caci tu deja stii sa "sofezi" ;)

ma rog, mai sunt si alte chestii prin care poti sa iti maresti sansele de reusita dar nu sunt chiar on topic

Multe adevaruri s-au spus pe aici plus exagerarile de rigoare si ca intotdeauna Romania a reiesit ca tara de caca... cred ca oricum asta nu mai e o chestie surprinzatoare, frumos ar fi sa auzim cat mai multa lume ca reuseste in Romania...
Oricum eu sunt unul din categoria celor care sustin ca mai multa scoala inseamna un debut in campul muncii de la un nivel mai inalt de salarizare... asa simt eu! Am lucrat ceva ani in Italia unde ingineri nu sunt prea multi asa ca lucram cot la cot cu oameni ce aveau maxim liceul si binenteles salarizarea cam la fel... dar mare mi-a fost surprinderea cand am ajuns sa lucrez intr-o tara considerata din lumea a-3-a si unde salariul pt un proaspat absolvent de facultate pleca de la 1200 Euro!! Unde cu banii astia poti trai extraordinar de bine, nu mai spun la cat ajungea un inginer cu experienta in spate. Am fost placut surprins de aceasta situatie si tare mi-as fi dorit sa intalnesc mai des acest lucru...
Eu nu zic ca toti ce termina o facultate sunt mari si tari, dintr-un interviu simplu se poate simti imediat ce potential are proaspatul absolvent!
Cand vine vorba de limbi straine engleza deja e obligatoriu sa o stii intr-un astfel de domeniu si cu toate ca stiu si italiana eu unul nu reusesc sa prind un loc de munca prin Germania deoarece nu stiu limba lor si e al naibii de greu sa-i faci sa inteleaga ca o limba straina se poate invata in 3 luni, mai ales daca stai printre ei!
Dupa cum s-a dat de inteles pe aici un job bine platit inseamna multa munca si mai ales experienta... treaba cu recomandarile de la fostii sefi nu mi se pare foarte plauzibila, mai degraba noua notiune de networking prinde aripi si iti da mai multe sanse!!
Succese!

#25
danghetau

danghetau

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,698
  • Înscris: 21.08.2008
Am spicuit din acest topic si in ultimul an a mers bine asa ca am renuntat la emigrare dar cum am auzit ca dosarul dureaza citeva luni (pina primesti avizul) de ieri am inceput sa fac demersurile pentru Italia, in zona de nord, zona linistita, asta e tot ce-mi doresc. Incercasem cu UK insa faptul ca n-am facut o boaba de engleza in viata mea (la scoala) am zis sa incerc in Italia unde cunosc si am destui prieteni care m-ar putea ajuta cu informatii. Am citit pe pagina precedenta un post consistent al lui dobrotescunicol dar in cazul unui medic inca nu am prins mesajul: e bine sa apelezi la un tirg de joburi/ firma de intermediere sau sa mergi pe cont proprpiu (faci o vizita inainte dupa ce deja ai fost recomandat de cineva de acolo, vezi 1-2-3zile care-s conditiile,etc)?
Pina la urma la ora actuala mai merge meseria asta acolo ca in Ro vad ca taxele si impozitele cresc si nu se vede in cresterea nivelului de trai.
Limba probabil ca o voi invata mult mai repede, estimez un doua luni mai ales ca limbajul medical il am oarecum dezvoltat in cei 10 ani de "italieni" care soseau prin august sau decembrie?
Nu ma deranjeaza un venit net de 4000 euro ca exemplu chiar daca s-ar cistiga 6-7000/luna daca si conditiile de trai sint decente si din cite aud e diferenta mare... nu mai stiu cum e cu o chirie, contract minim pe ce perioada, etc. Mai aveti informatii proaspete?

#26
danghetau

danghetau

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,698
  • Înscris: 21.08.2008
Nu e nici un medic plecat in Italia sa-mi spuna care ar fi preturile pe acolo? Care e cistigul anual brut/net?
Se da examen si daca da in ce anume consta? Unii spun ca da...
Posibil sa fie mult de munca si timp mai putin pentru forum  :naughty:

Edited by danghetau, 18 February 2011 - 11:32.


#27
90210

90210

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 549
  • Înscris: 10.10.2010

View Postdanghetau, on 18th February 2011, 12:31, said:

Nu e nici un medic plecat in Italia sa-mi spuna care ar fi preturile pe acolo? Care e cistigul anual brut/net?
Se da examen si daca da in ce anume consta? Unii spun ca da...
Posibil sa fie mult de munca si timp mai putin pentru forum  :naughty:
ce fel de medic cauti? banii difera in functie de specializare si grad
pentru a afla salariile din italia in domeniul medical e suficient un search pe google. si cu examenele la fel

#28
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,216
  • Înscris: 08.01.2021
In Belgia sunt în jur de 1000 pensionari care nu au muncit nici măcar o zi, au fost asistați sociali toată viata.

#29
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,931
  • Înscris: 25.06.2007

View PostKiloW, on 10 august 2023 - 21:20, said:

I1000 pensionari care nu au muncit nici măcar o zi, au fost asistați sociali toată viata.
Așa puțini? Harnică nație!

#30
Grogu

Grogu

    Humble Homo Sapiens

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,668
  • Înscris: 11.09.2002

View PostKiloW, on 10 august 2023 - 21:20, said:

In Belgia sunt în jur de 1000 pensionari care nu au muncit nici măcar o zi, au fost asistați sociali toată viata.

Or fi si mame pe acolo, situatie pe care o inteleg.

#31
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,216
  • Înscris: 08.01.2021
În Finlanda câți sunt, care primesc pensie fără sa muncească o zi?
Eu cred că-i o piramida, pentru fiecare 1 care n-a muncit nicio zi mai sunt câteva zeci care au muncit sub un an și câteva sute care au muncit sub 5 ani samd.

Nici măcar aia cu handicapul nu tine. Acum sunt o groaza de "proiecte" unde se angajează muncitori cu handicap, gen ferme urbane & shit. Au grija de un coteț de găini unde să poți sa te duci cu copilul sa vadă și el o găină vie. Pentru genul asta de job nu-ți trebuie nici doctorat, nici cine știe ce calități fizice etc.

În Be mai degrabă cred ca aia 1000 au muncit la negru. datorita taxării munca la negru sau la gri e sport național.

Edited by KiloW, 11 August 2023 - 11:55.


#32
Grogu

Grogu

    Humble Homo Sapiens

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,668
  • Înscris: 11.09.2002
Belgia e tara aia cu taxe peste 50% de ti se acreste de munca degeaba? Am refuzat joburi la NATO si UE de acolo care treceau de mia de euro pe zi, dar in buzunar net era mai rau ca 600 sterline brute in Londra.

#33
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,216
  • Înscris: 08.01.2021
63% în medie or so...

Edited by KiloW, 11 August 2023 - 16:00.


#34
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,931
  • Înscris: 25.06.2007

View PostKiloW, on 11 august 2023 - 15:57, said:

63% în medie or so...
Ce? Un pârlit cu 3000-3500 brut plătește 63% impozit?

#35
Grogu

Grogu

    Humble Homo Sapiens

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,668
  • Înscris: 11.09.2002

View PostKarhu, on 11 august 2023 - 17:03, said:


Ce? Un pârlit cu 3000-3500 brut plătește 63% impozit?

Da. Socant.

#36
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,931
  • Înscris: 25.06.2007
Atunci unul cu 10-15-20 mii (programator, medic, manager, consultant financiar etc etc) cât plătește?

Edited by Karhu, 11 August 2023 - 19:28.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate