Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Consum ulei masina de tuns iarba...

"Moda" tinerilor care se ...

E.on energie aplicație intre...

Masina de tuns... buruieni
 Recomandare drona

Exista un soft care sa reia autom...

Identificare plante

Cum declari o variabila care nu s...
 Schimbare certificat de inmatricu...

Poligon auto București

nelamurire legata de pret la mode...

Hotel cu restaurant si Demipensiu...
 Croaziera in Mediterana de Vest 1...

Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam
 

Cablare apartament

- - - - -
  • Please log in to reply
25 replies to this topic

#1
wizake

wizake

    ¯\_(ツ)_/¯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,299
  • Înscris: 24.05.2003
Salutare

Aceasta sectiune a forumului e foarte tehnica, si m-am cam pierdut in cautari. Daca ma puteti ajuta si pe mine, un noob, v-as fi recunosctor

Sunt in plin proces de renovare a unui apt. de 3 camere, si pentru ca urasc sa am cabluri la vedere, intentionez sa le ingrop in perete (in tuburi PVC / copex pentru a putea in caz de urgenta sa le schimb)

Momentan am sapat canale pentru cabluri pornind de pe hol in fiecare camera. Pe hol, intr-o doza ingropata in perete intentionez sa trag cablul care vine de afara si sa il split-uiesc in 3. De aici, fiecare cablu va merge in cate o camera, unde se va termina intr-o priza de perete.

Intrebarea mea este urmatoarea: Acest set-up este fezabil? Momentan am cablu/net de la RDS. Analogic, nu digital. Nici TV nu am dar intentionez sa cumpar si sa trec la pachetul Digital/HD. Din ce stiu, acesta functioneaza cu un STB. Mai mult de atat nu stiu. La instalarea acestui serviciu, vor mai fi nevoie de alte cabluri suplimentare daca doresc sa vizionez canale diferite in acelasi timp in 2 camere? Vreau sa stiu daca e nevoie sa ingrop mai multe cabluri inainte de a pune gresia pe hol si a vopsi peretii :)

#2
Alice

Alice

    Big Boobs

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,145
  • Înscris: 05.12.2002
Si pentru digital se foloseste acelasi cablu coax.
La trecerea la IPTV, daca e cazul, va fi altceva.

Eu recomand sa tragi si minim 2 (S)FTP-uri CAT6 in fiecare camera, daca tot renovezi, iar in debara, sau unde consideri tu, sa prevezi un loc pt. switch, eventual si o imprimanta/router/server.

Bine, daca tot esti acolo, te poti gandi la un circuit pt. fiecare camera, direct din tabloul electric, pt. AC si, eventual, cate un circuit pt. o eventuala alimentare printr-un UPS.

Edited by Alice, 21 September 2010 - 11:32.


#3
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,574
  • Înscris: 15.06.2004
In primul rand nu strica sa ai mai multe cabluri. Cine stie pe viitor ?
In doza ingropata o sa pui un splitter FV3 de buna calitate ( sa mearga macar pana la 860 MHz - vezi sa nu fie din piata, iar carcasa sa o legi la impamantare. )
E fezabila solutia, si chiar ideala daca iti permite configuratia casei. O alta solutie - cu pierderi ceva mai mari era sa pleci cu un singur cablu si la fiecare priza sa pui un distribuitor sau o priza de distributie ( la gewiss ai si mufe cu distributie si terminale ) iar din iesirea prizei sa pleci la urmatoarea.

Daca vei trece la Digital - semnalul va merge oricum - sunt aceleasi frecvente ca la analogic. Doar modul de receptionare - tunerul difera, dar semnalul radio nu. Nu va fi nevoie de cabluri suplimentare - e identic cu analogicul. DAR vei avea nevoie ori de receptor TV cu DVB-T ori de un receptor digital ptr fiecare TV din fiecare camera.

#4
wizake

wizake

    ¯\_(ツ)_/¯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,299
  • Înscris: 24.05.2003
Multumesc pentru sfaturi

Am cumparat deja prize Cat6 si niste cablu cat6 pe care intentionez sa il trag in acelasi tub cu cablul TV. Prize suplimentare mi-am prevazut deja in camere.
Cablul UTP e nevoie sa fie ecranat? E tot dispus in stea, si distanta maxima va fi de 9-10m. Se va intersecta cu niste fire electrice, dar nu va merge paralel cu ele, ci doar intersectie (perpendicular). M-am gandit ca nu e nevoie. (deja e discutie pt alta arie)

Intrebarea mea a pornit de la o discutie de pe un forum, unde un user povestea ca cei de la cablu i-au tras firul de afara direct in STB, apoi din STB au tras un cablu pana la splitter-ul de pe hol iar din splitter semnalul pleca in celelalte camere. In situatia asta, ar fi nevoie de doua cabluri intre hol si sufragerie. Voiam sa stiu daca e nevoie sa ingrp doua cabluri. Nu as face-o daca nu ar fi neaparat nevoie. Dar nici nu as vrea sa ma trezesc ca trebuie sa trag cablu aparent prin casa dupa ce m-am chinuit sa sap santuri in pereti si mozaic.

Ce fel de cablu coaxial sa cumpar? Cel pe care il am momentan nu stiu ce proprietati are, ca nu scrie mare lucru pe el. Dar l-am luat pe cel mai scump pe care l-am gasit atunci (anul trecut)

Edited by wizake, 21 September 2010 - 12:03.


#5
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,574
  • Înscris: 15.06.2004
In loc de UTP cat 6 as fi ales FTP cat 5 - adica cu ecran. Cat 6 nu prea te ajuta la cine stie ce performante mai deosebite fata de 5e. Mai ales acasa. In schimb acasa prin pereti mai trec cabluri de tensiune. Plus ca in functie de provider o impamantare este uneori chiar obligatorie, daca vine cu vre-un cablu din exterior, si recomandata oricum.

Ptr cablu, ti-am zis - exista posibilitatea de a merge in cascada, cu un singur fir si distribuitoare sau prize de distributie, atenuarea va fi insa mai mare, uneori poate necesita si un amplificator la intrarea in casa. Si trebuie si calculata destul de bine - ce pierderi sunt pe IN-OUT si ce atenuare pe TAP.

Cablu coaxial ar fi bine sa fie cupru - centralul si firele de ecranare si folia sa fie din aluminiu ( permite raze de racordare mai mici - 5 cm fata de 10 cm la folia de cupru ) Ca o recomandare, daca vrei un cablu foarte bun ar fi H126 Duoplus de la Belden - http://www.mondoplas...-PLUS-pg_ft-547 E si comod de lucrat cu el si e si rezistent daca il bagi prin tuburi sau il indoi destul de mult. Plus ca are ecranare foarte buna. E insa un pic cam scump. Sa te feresti de cele cu camasa de cupru intrucat la colturi le plezneste folia de ecranare.

Eu practic H126 am folosit si FTP cat 5 ptr date acum 2 ani cand mi-am refacut toata instalatia din casa.

Edited by eiffel, 21 September 2010 - 16:11.


#6
wizake

wizake

    ¯\_(ツ)_/¯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,299
  • Înscris: 24.05.2003
mersi de sugestia cu cablul coaxial. Sa vad daca gasesc pe la mine cablu din asta. Ca pe unde am mai intrebat... daca intrebam ce fel de cablu e , ridicau din umeri : "cablu tv". Oricum pretul nu cred ca poate fi atat de mare, mai ales ca am nevoie de maxim 30m

stiu ca momentan cat5e e suficient, dar am zis ca la modul in care cresc cerintele de bandwidth... am luat prize modulare cat6, sa fie acolo.

Oricum, dupa ce am vazut cum au cablat cei de la RDS cablul la intrarea in casa... pot sa am si fibra optica in apartament, tot aia e..

Deocamdata pun o singura priza tv intr-o camera. Inca nu am televizoare. Am vrut sa iau una de terminatie (daca asa se spune) dar nu am gasit decat de aia de distributie. Are atenuare de 10db. oricum nu voi lega in serie, ci in stea.. ca asa permite configuratia apartamentului.

#7
Alice

Alice

    Big Boobs

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,145
  • Înscris: 05.12.2002
Dar cablu TV tragi peste tot, da? Sa fie.
Daca ai luat deja cablu UTP, nu mai are rost sa-l schimbi.
Oricum, daca spatiul din tuburi iti permite, si mai ai cablu, niciodata nu e in plus. Se poate folosi pentru alarma, iluminat de urgenta, audio, etc.

#8
wizake

wizake

    ¯\_(ツ)_/¯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,299
  • Înscris: 24.05.2003
Cablu il trag in toate camerele, chiar daca in unele TV voi pune peste cativa ani abia :)
Copex-ul va fi mai gros putin, ca sa aiba loc 2 cabluri lejer, si la nevoie sa mai intre unul (desi orin copex, daca are si multe coturi, e cam dificil de tras)
Tuburi PVC sunt mai greu de pus.

#9
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,574
  • Înscris: 15.06.2004

Quote

stiu ca momentan cat5e e suficient, dar am zis ca la modul in care cresc cerintele de bandwidth... am luat prize modulare cat6, sa fie acolo.
Nu are nici o tangenta cu bandwith-ul. Cat 6 se refera la altele ( interferente in special ). Se foloseste in aplicatii speciale. Cat 5 e mai mult decat suficient, chiar ptr o retea Gigabit ( oricum e limitata viteza de rata de transfer a hardurilor, care e mult mai mica decat rata de transfer a unei conexiuni Gigabit ) dar daca le ai deja, asta e. Eu tot as prefera sa fi fost ecranat in loc de categorie superioara.

Daca copexul va avea mai multe coturi nu prea sunt sanse sa mai poti baga alt cablu ulterior. Si din cauza nervurilor care le are e destul de greu.

#10
paznicmare

paznicmare

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,450
  • Înscris: 01.02.2010
Salut
stiti cumva de existenta vreunui cablu sa zic asa multifunctional?
adica, sa pot pune net, telefon si tv cablu
thanx

#11
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,574
  • Înscris: 15.06.2004
Nu prea. Adica exista, dar sunt de fapt cabluri de Tv si retea cu invelisurile exterioare lipite sau imbracate toate intr-o alta manta. Practic mult mai groase si mai greu de tras - imposibil prin copex.

Se poate folosi fibra optica, dar ptr un user ar fi un dezastru - ai avea nevoie de un rack de echipamente la fiecare priza de conectare :D

Sau cablu de retea, DACA si numai DACA folosesti acelasi provider ptr toate si daca totul se bazeaza pe date - adica si telefonul e VoIP si tv-ul e IPTv.

#12
wizake

wizake

    ¯\_(ツ)_/¯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,299
  • Înscris: 24.05.2003

View Posteiffel, on 22nd September 2010, 09:25, said:

Eu tot as prefera sa fi fost ecranat in loc de categorie superioara.

asta e.. deja vorbisem cu cineva sa imi aduca cablul.. nu mai puteam sa ma razgandesc.
daca vor fi probleme, vad eu cum il schimb... eventual mai trag un fir(sarma) prin tub inainte sa il ingrop, ca sa ma ajute la tras cabluri.

#13
wizake

wizake

    ¯\_(ツ)_/¯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,299
  • Înscris: 24.05.2003

View Posteiffel, on 21st September 2010, 17:10, said:

Cablu coaxial ar fi bine sa fie cupru - centralul si firele de ecranare si folia sa fie din aluminiu ( permite raze de racordare mai mici - 5 cm fata de 10 cm la folia de cupru ) Ca o recomandare, daca vrei un cablu foarte bun ar fi H126 Duoplus de la Belden - http://www.mondoplas...-PLUS-pg_ft-547 E si comod de lucrat cu el si e si rezistent daca il bagi prin tuburi sau il indoi destul de mult. Plus ca are ecranare foarte buna. E insa un pic cam scump. Sa te feresti de cele cu camasa de cupru intrucat la colturi le plezneste folia de ecranare.

Eu practic H126 am folosit si FTP cat 5 ptr date acum 2 ani cand mi-am refacut toata instalatia din casa.

Am cautat pe la niste magazine, si am gasit cablu coaxial dar nu stiu ce producator e. Am vazut ca are folia de aluminiu si firul central de cupru. Pe el scria
Emtex RG6 SAT High Quality Coaxial Cable 75 Ohm

Sa iau de asta?

#14
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,574
  • Înscris: 15.06.2004
Nu am auzit de producatorul respectiv. Probabil e produs in china ca OEM. La astea trebuie sa fii sigur ca centralul nu e de fapt fier cuprat iar tresa nu e cumva tot de aluminiu in loc de cupru sau cupru stanat.
Ideea e ca daca tot il bagi prin pereti sa aiba o durata de viata cat mai mare. Sa nu te apuci peste 5-6 ani sa-l schimbi. Iar cele chinezesti cam lasa de dorit la capitolul asta. Chiar daca unele din ele la capitolul electric stau foarte bine.

#15
wizake

wizake

    ¯\_(ツ)_/¯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,299
  • Înscris: 24.05.2003
am inteles. O sa incerc sa mai caut.. dar sunt cumva presat de timp, trebuie sa il trag prin pereti ca sa pot acoperi apoi santurile si sa trec la faza urmatoare.. gletuit, vopsit, etc :)

#16
wizake

wizake

    ¯\_(ツ)_/¯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,299
  • Înscris: 24.05.2003
Am gasit la un magazin care distribuia produse Well un cablu coaxial mai bun (cred)
Vanzatorul zice ca e Cu-Cu. Firul central pare de cupru, tesatura de fire exterioare al fel, iar folia care inveleste miezul e din aluminiu.

Nu am gasit cablu FTP Cat6 dar am luat FTP Cat 5e. Nu ma puteam hotara care din ele sa le trag prin tub, asa ca le-am tras pe amandoua. Daca am vreo problema, trec pe celalalt. Le-am dublat doar pentru sufragerie, acolo unde traseul este paralel si f apropiat cu traseul firelor de electricitate. In celelalte camere ma intersectez doar cu vreo 2 trasee, dar perpendicular, asa ca acolo am lasat doar Cat6

Oricum, la cat de greu au intrat firele prin copex cand era intins, e clar ca nu am nici o sansa sa le inlocuiesc odata ce e ingropat si are cateva coturi.

Multumesc de sfaturi si o sa pun poze cu ce a iesit ;)

#17
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,574
  • Înscris: 15.06.2004

Quote

Am gasit la un magazin care distribuia produse Well un cablu coaxial mai bun
E un RG6U 40% OEM chinezesc. Well este marca folosita de Vitacom.

#18
wizake

wizake

    ¯\_(ツ)_/¯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,299
  • Înscris: 24.05.2003
asta e... mai bun de atat nu am gasit :D
de la vitacom am luat.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate