Salt la conținut

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ruse vs Rusesti

Le mai putem da pe brazda? tipsuri

Recomandari gips carton tavane. (...

ce fel de activitate intretinere ...
 Se poate imbunatati o poza sa se ...

Folosește cineva syncthing? ...

Închidere fereastra dupa deschidere.

Kit AC contine brate Unitatea ext...
 Smart Switch fara neutru

Ierbicid pentru parul porcului.

Smecher de talie grea

PH apa plata
 Recomandare Mocheta -pe suport pa...

ram upgrade asus rog strix

Alegere memorie USB

Manere clasice mobila sau push to...
 

Napoleon Bonaparte

- - - - -
  • Vă rugăm să vă autentificați pentru a răspunde
78 răspunsuri în acest subiect

#19
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Mesaje: 32.574
  • Înscris: 13.06.2007
Si dupa ce a ajuns la putere l-a mai interesat independenta Corsicai ? Sau altfel se vede independenta asta cand esti la putere :)

#20
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 9.660
  • Înscris: 12.12.2008

View Postlucifer76, on 14th September 2010, 11:19, said:

Si dupa ce a ajuns la putere l-a mai interesat independenta Corsicai ? Sau altfel se vede independenta asta cand esti la putere :)

Dupa ce a suit la putere,autoproclamandu-se imparat, nu l-a mai interesat soarta corsicai intrucat si-a luat revansa tocmai in calitatea lui de corsican dornic sa le dea bataiile francezilor: inchipuiti-va un pic: un corsican imparat al francezilor!  :coolspeak:

lasand glumele deoparte,este cam greoi intr-o tara unde istitutiile te obliga practic,unde societatea de-a-ntregul te forteaza sa te simti francez sa mai doresti altceva.

sa fi vazut mai multe ocazii de inaintarea carierei in rindul institutiilor franceze?

#21
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 6.939
  • Înscris: 11.06.2003
la inceput a fost mare iacobin, apoi dorinta lui suprema a fost sa fie acceptat ca monarh de ceilati monarhi in europa.

#22
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 6.939
  • Înscris: 11.06.2003
no, gata cu Buonaparte? cateva mesaje de adeziune si atat? parca erati fani Napoleon.

#23
floryyn

floryyn

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 4.663
  • Înscris: 30.07.2005
Păi dacă discutăm despre bătăliile lui Napoleon ar fi utilă o mică trecere în revistă a tacticilor militare folosite: http://www.theartofbattle.com/tactics-tutorial

La Austerlitz de exemplu Napoleon și-a lăsat adversarii să creadă că are flancul drept slăbit drept urmare stimabilii ruși și austrieci și-au părăsit pozițiile de pe platoul central atacând prin flancul stâng (flancul drept al lui Napoleon) și înfundându-se în mlaștina și lacurile înghețate care erau acolo în timp ce francezii au atacat frontal luând cu asalt platoul și apoi întorcându-se spre dreapta și învăluind complet trupele ruso-austriece împotmolite.

[ http://www.napolun.com/mirror/napoleonistyka.atspace.com/img/austerlitz_map.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

:coolspeak:

#24
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Mesaje: 32.574
  • Înscris: 13.06.2007
Frumos , dar cati erau francezi si cati erau contra , pierderile suferite de fiecare parte . Si despre asta ar trebui discutat .

#25
floryyn

floryyn

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 4.663
  • Înscris: 30.07.2005
Erau aproximativ 67.000 de francezi contra a 73.000 de ruși și austrieci. Ca pierderi francezii au înregistrat 9.000 de morți și răniți în timp ce tabăra adversă 27.000 de morți și răniți. 

La sfârșitul bătăliei s-a înregistrat un episod de o duritate aparte pentru care Napoleon a fost acuzat ulterior de cruzime. În momentul în care trupele rusești se retrăgeau în debandadă spre sud în direcția Viena, trecând peste apele înghețate ale eleșteelor din flancul drept al câmpului de luptă Napoleon a ordonat bombardarea gheții. S-au dus la fund în apele reci atunci între 200 și 2000 de oameni plus zeci de tunuri.


View Postfloryyn, on 10th September 2010, 18:19, said:

...

Bătălia de la Austerlitz zic eu că a fost una din primele schimbări de paradigmă în domeniul tacticii militare. Armata dinamică a lui Napoleon, conștientă de importanța artileriei și capabilă să se adapteze rapid la situația foarte volatilă de pe câmpul de luptă contra armatelor închistate și încorsetate în manevre greoaie și concepții medievale ale Rusiei și Austriei.

Noul contra vechiului, Napoleon un fel de Guderian prea timpuriu apărut pe scena istoriei. :coolspeak:

Apropo de ce ziceam mai pe la începutul topicului, iată o comparație a celor trei armate:


Quote

La Grande Armée

Anterior formării celei de-a treia coaliții, Napoleon constituise Armata Angliei, o forță de invazie menită să lovească Insulele Britanice, în jurul a șase tabere la Boulogne în nordul Franței. Deși nu au pășit niciodată pe pământ britanic, trupele lui Napoleon au primit un antrenament atent și valoros în cazul demarării vreunei operațiuni militare. Plictiseala s-a stabilit ocazional printre trupe, dar Napoleon a făcut multe vizite și a organizat parade pompoase pentru a ridica moralul.[8]

Oamenii de la Boulogne au format nucleul a ceea ce Napoleon va numi mai târziu la Grande Armée (română: Marea Armată). La început, această armată franceză avea aproximativ 200.000 de oameni organizați în șapte corpuri, care erau mari unități terestre conținând între 36 și 40 de tunuri fiecare și capabile de acțiuni independente până ce alte corpuri puteau sosi în ajutor.[9] Un singur corp (situat într-o puternică poziție defensivă) putea supraviețui cel puțin o zi fără suport, oferind Grande Armée nenumărate opțiuni strategice și tactice în fiecare campanie. Deasupra acestor forțe, Napoleon a creat o rezervă de cavalerie de 22.000 organizată în două divizii de cuirasieri, două divizii călări de dragoni și două divizii de dragoni și cavalerie ușoară pedestre, toate sprijinite de 24 de piese de artilerie.[9] Până în 1805, Grande Armée crescuse până la o forță de 350.000,[10] bine echipată, bine antrenată și condusă de ofițeri competenți.


Armata rusă

Armata rusă din 1805 avea multe caracteristici de organizare Ancien Régime: nu exista o formație permanentă deasupra nivelului de regiment, ofițerii majori erau recrutați din cercuri aristrocratice (iar funcțiile erau vândute în general la prețuri mari); și soldatul rus, conform obiceiurilor din secolul 18, era adeseori bătut și pedepsit pentru a instaura disciplina. În plus, mulți ofițeri inferiori erau slab antrenați și aveau dificultăți în a își organiza soldații astfel încât să execute uneori complexele manevre necesare într-o bătălie. Cu toate acestea, rușii stăteau bine la capitolul artilerie, manevrată de soldați care adeseori se luptau din greu pentru a evita ca piesele lor să cadă în mâinile inamicilor.[11]

Sistemul de aprovizionare al armatei imperiale ruse depindea în principal de populația locală și de aliații lor austrieci. Șaptezeci la sută dintre proviziile rușilor erau furnizate de către Austria. În lipsa unui sistem de aprovizionare stabil și organizat și din cauza supraîntinderii liniilor de aprovizionare, soldaților ruși le-a fost dificil să se mențină într-o stare bună de sănătate și capabili de luptă.


Armata austriacă

Arhiducele Carol, fratele împăratului austriac, începuse să reformeze armata austriacă în 1801 reducând puterea Hofkriegsrat-ului, consiliul militar-politic responsabil cu luarea deciziilor în cadrul forțelor armate austriece.[12] Carol era cel mai bun comandant de câmp al Austriei,[13] însă nu era popular și la curtea imperială, pierzându-și mult din influență atunci când, împotriva sfatului său, Austria a decis să declare război Franței. Karl Mack a devenit noul comandant principal al armatei austriece, instituind reforme în privința infanteriei în ajunul războiului, care stipulau ca un regiment să fie compus din patru batalioane a câte patru companii în detrimentul vechilor trei batalioane de câte șase companii. Schimbarea subită nu a fost însoțită și de antrenamentul corespunzător al ofițerilor, astfel aceste noi unități nu erau conduse la fel de bine ca înainte.[14] Cavaleria austriacă era privită drept cea mai bună din Europa, dar detașarea multor unități de cavalerie la variate formații de infanterie i-a slăbit forța de impact în comparație cu echivalenta sa franceză masată.
sursa: Wapedia

Cavaleria austriacă era privită drept cea mai bună din Europa, dar detașarea multor unități de cavalerie la variate formații de infanterie i-a slăbit forța de impact în comparație cu echivalenta sa franceză masată 

Posted ImageExact aceeași greșeală pe care aveau să o facă 135 de ani mai târziu francezii când, în ajunul războiului, blindatele armatei franceze, superioare la acel moment celor nemțești (mă refer în special la Somua) erau împrăștiate în formații mici de sprijin a unităților de infanterie.Posted Image

La început, această armată franceză avea aproximativ 200.000 de oameni organizați în șapte corpuri, care erau mari unități terestre conținând între 36 și 40 de tunuri fiecare și capabile de acțiuni independente până ce alte corpuri puteau sosi în ajutor.[9] Un singur corp (situat într-o puternică poziție defensivă) putea supraviețui cel puțin o zi fără suport, oferind Grande Armée nenumărate opțiuni strategice și tactice în fiecare campanie.

Posted ImagePrefigurarea conceptului de forță de intervenție rapidă NATO sau a tacticii folosite de americani în războaiele din Golf - unități mobile sub forma unor coloane de luptă (infanterie mecanizată + tancuri + artilerie autopropulsată) capabile să acționeze independent în acțiuni fulgerătoare adânc în teritoriul inamicPosted Image

Editat de floryyn, 02 octombrie 2010 - 02:28.


#26
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Mesaje: 32.574
  • Înscris: 13.06.2007
Cam multi rusi si austrieci au murit . Dar rusii au fost mereu carne de tun . Nu se poate sa iei mujicul de la plug si sa ai pretentia sa fie un soldat bun . Fara antrenament .

#27
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 6.939
  • Înscris: 11.06.2003
la vremea respectiva, iti trebuiau 2 skilluri ca soldat:
sa nu fugi din linie
sa incarci suficient de repede ca sa tragi de macar 2 ori pe minut.

la vremea respectiva, rusii erau destul de aprecitati pentru faptul ca rar o taiau de pe campul de lupta.

francezii isi "antrenau" recrutii pe drum catre front. un inspector de armata francez a scris la un moment dat, ceva de genul "ar fi indicat ca recrutii sa fi tras macar 5 focuri pana ajung pe campul de lupta".

la caverie, treaba era mai complicata. dar si la prusaci de exemplu, majoritatea cavaleristiilor nu se urcau pe vreun cal 10 luni pe an.

#28
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Mesaje: 32.574
  • Înscris: 13.06.2007

View PostPengoon, on 2nd October 2010, 14:22, said:

la vremea respectiva, iti trebuiau 2 skilluri ca soldat:
sa nu fugi din linie
sa incarci suficient de repede ca sa tragi de macar 2 ori pe minut.
Uite ca skillurile astea nu au fost suficiente .

View PostPengoon, on 2nd October 2010, 14:22, said:

francezii isi "antrenau" recrutii pe drum catre front. un inspector de armata francez a scris la un moment dat, ceva de genul "ar fi indicat ca recrutii sa fi tras macar 5 focuri pana ajung pe campul de lupta".
Si totusi , neantrenatii astia i-au batut mar pe rusi si austrieci .

#29
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 6.939
  • Înscris: 11.06.2003
pai crezi ca soldatul de rand francez stie ceva special in plus? numa englezii, pe vremea aia aveau bani si o armata suficient de mica, ca soldatii lor sa se antreneze cu munitie adevarata.
iar la austerlitz, rusii si austriecii si-au parasit pozitia si e vina comandantiilor lor, ca atacul n-a fost coordinat. asta-i ceva ce s-a intamplat in pactic fiecare armata din razboialele napoleonice, cu consecinte mai mult sau mai putin dramatice in situatia respectiva.

#30
SkeTches

SkeTches

    Member

  • Grup: Validating
  • Mesaje: 785
  • Înscris: 17.04.2008

View PostPengoon, on 14th September 2010, 14:29, said:

la inceput a fost mare iacobin, apoi dorinta lui suprema a fost sa fie acceptat ca monarh de ceilati monarhi in europa.

Nu a fost mare iacobin... a facut totul din interes. A fost protejatul lui Robespierre si a fratelui acestuia. Atat. La vremea aceea, inca avea in minte Corsica destul de pregnant. Cu alte cuvinte, era prea detasat fata de Franta, pentru a imbratisa un curent politic.

Nu poti spune ca dorinta lui suprema a fost sa fie acceptat ca monarh... Nu era nimic de acceptat. Monarhii Europei nu aveau ce-i face... le-a fost impus. Deci acceptul nu a mai tinut de ei.
Napoleon este o personalitate unica in istoria universala. Este de-a dreptul remarcabil ce a reusit sa faca. Cum manca in tinerete la cele mai mizerabile birturi, iar apoi ajunge la doar 25 de ani( daca imi aduc bine aminte ) general. Sfarseste prin a-si face din Versailles resedinta.

#31
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 6.939
  • Înscris: 11.06.2003

Quote

Nu a fost mare iacobin... a facut totul din interes.
fix asta am zis si io "mare iacobin" se intelege ironic.

Quote

Cum manca in tinerete la cele mai mizerabile birturi, iar apoi ajunge la doar 25 de ani( daca imi aduc bine aminte ) general. Sfarseste prin a-si face din Versailles resedinta.
las ca mai stiu io un schuster care o ajuns prezident.
iar pe urma, bernadotte, care era fiu de zapciu o ajuns regele suediei. si spre deosebire de napoleon, a reusit sa-si pastreze tronul si dinastia lui mai e acolo si azi.

#32
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Mesaje: 32.574
  • Înscris: 13.06.2007
Am mai gasit undeva o discutie despre asta , dar sa va impartasesc si voua ideea . Se tot zice ca Napoleon a fost un geniu pentru ca ar fi castigat cutare batalie . Intrebarea este , cum a castigat batalia , cum a reusit sa dea ordinele care au dus la victorie ? In primul rand nu mereu avea o vedere asupra intregului camp de bataie . In al doilea rand , nu statea chiar in linia intai , incat ordinele sa ajunga cat mai repede . In ultimul rand , cum naiba ajungeau ordinele lui , daca era departe , nu vedea tot campul , era galagie , haos , poate mureau si curierii pe drum ?

#33
SkeTches

SkeTches

    Member

  • Grup: Validating
  • Mesaje: 785
  • Înscris: 17.04.2008

View Postlucifer76, on 18th October 2010, 07:58, said:

Am mai gasit undeva o discutie despre asta , dar sa va impartasesc si voua ideea . Se tot zice ca Napoleon a fost un geniu pentru ca ar fi castigat cutare batalie . Intrebarea este , cum a castigat batalia , cum a reusit sa dea ordinele care au dus la victorie ? In primul rand nu mereu avea o vedere asupra intregului camp de bataie . In al doilea rand , nu statea chiar in linia intai , incat ordinele sa ajunga cat mai repede . In ultimul rand , cum naiba ajungeau ordinele lui , daca era departe , nu vedea tot campul , era galagie , haos , poate mureau si curierii pe drum ?


A stat de multe ori in linia intai... La Mantova, importriva austriecilor, a trebui sa inainteze el insusi si sa arboreze steagul pe un pod, ca francezii sa cucereasca respetivul pod. In majoritatea bataliilor pe care le-a purtat, a fost in inferioritate numerica. Atunci, la Mantova, a cazut intr-o mlastina din pricina trupelor in retragere. Vazand soldatii ca Napoleon e cazut, sub raza inamicului, au inaintat pentru a-l salva.
Avea o vedere de ansamblu asupra intregului camp de batalie... ce, crezi ca atunci nu existau harti ? Pe langa asta primea rapoarte constante de la toate divizile.
Iar ordinele ajungeau, cum ajungeau si la ceilalti. Nu statea el atat de departe de campul de batalie... de regula, comandantii isi asezau locul din care dadeau ordine, pe o colina.

#34
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Mesaje: 32.574
  • Înscris: 13.06.2007
Existau harti topo pentru Rusia ?  :nonobad: Si degeaba avea vedere asupra campului , gandeste-te cat dura sa transmita un ordin si ca era posibil sa nu ajunga .

#35
SkeTches

SkeTches

    Member

  • Grup: Validating
  • Mesaje: 785
  • Înscris: 17.04.2008

View Postlucifer76, on 18th October 2010, 17:51, said:

Existau harti topo pentru Rusia ?  :nonobad: Si degeaba avea vedere asupra campului , gandeste-te cat dura sa transmita un ordin si ca era posibil sa nu ajunga .

Pai, de regula, frontul avea o latime de cativa kilometri. Centrele de comanda era bine structurate, iar cei ce transmiteau mesajele aveau o retea foarte bine pusa la punct. La urma urmei, nu trimiteau mesaje in spatele linilor inamice... Apoi, existau generalii de divizie care, desigur, nu asteptau ca Napoleon sa le dicteze toate miscarile... aveau si ei initiativa. Fara generali buni, nu ai cum sa conduci singur o armata.
Erau interceptate, in schimb, uneori, corespondentele. Cum s-a intamplat de exemplu in campania din Egipt, cand Nelson a interceptat - pe mare - corespondenta franceza. Napoleon tocmai ii scrisese o scrisoare fratelui sau Joseph, dupa ce se convinsese ca Josefina il inseala cu un filfizon de husar.... toate scrisorile au fost publicate intr-un ziar englez in urmatoarele zile.

Si acum, ca sa povestesc un episod mai amuzant : Debarcarea in portul Alexandriei a fost deplorabila... din pricina conditilor. S-a intamplat ca multi soldati si femei sa ramana in urma coloanei, iar acestia au fost capturati de berberi. Unii dintre barbati au fost violati de berberi, iar femeile au fost - batute. Acestia aveau sa fie eliberati peste cateva zile, cu acest prilej povestindu-si experienta. De atunci nimeni nu a mai ramas in urma coloanei.

#36
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Mesaje: 32.574
  • Înscris: 13.06.2007

View PostSkeTches, on 18th October 2010, 23:49, said:

Pai, de regula, frontul avea o latime de cativa kilometri.

La Austerlitz era mai mare frontul , nu doar cativa kilometri . Gandeste-te ca Davout putea sa intarzie cateva ore si se ducea tot planul de rapa . A trebuit sa marsaluiasca 170km , daca se intalnea cu vreo formatiune rusa sau austriaca , normal ca intarzia . Ideea e ca poate aflau si aliatii ca el se indreapta spre Napoleon , si iar se ducea planul de rapa .


View PostSkeTches, on 18th October 2010, 23:49, said:

Unii dintre barbati au fost violati de berberi
Hm , poate e doar un zvon jurnalistic , nu cred ca berberilor refuzau cateva frantuzoaice parfumate in dauna unor barbati  :thumbup:

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

Utilizatori activi: 1

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate