Bere facuta acasa?
Last Updated: Nov 29 2022 20:36, Started by
mviorel
, Jul 27 2010 23:35
·
0
#973
Posted 10 July 2017 - 08:14
Intrebarea e cine o fi Batranache asta? �
Da, cand pui 300 g de hamei in 20 l de bere nu mai conteaza maltul, dar la stiluri mai omenesti de cunoaste diferenta, ma gandesc la stout, ESB, pale ale, etc. |
#974
Posted 10 July 2017 - 10:35
b42kef, on 09 iulie 2017 - 22:58, said:
Sincer, am făcut bere cu malț de la fabrica de malț Buzău de unde de aprovizionează toți marii producători de bere lager și am luat și un sac de 25kg de malț pale ale weyerman. Diferența este mică daca faci ipa unde hameiul acoperă tot. Prețul la fabrica este mai mult decât decent, 2.4 Ron ne iese noua cu tot cu transport (merge cineva cu mașina și împărțim costul de transport) București-Buzau b42kef, on 09 iulie 2017 - 22:58, said:
Drojdia și temperatura de fermentare este de departe cel mai important lucru în fabricarea berii. Am ignorat mult timp sfatul asta și de curând am achiziționat un frigider dedicat pt scopul asta, mi-a împrumutat Batranache un controler de temperatura și pot să spun că diferențele sunt semnificative. Înainte fermentarea avea loc așa: in bucătărie pe podea era temperatura joasa iar pe masă temperatura înaltă �� b42kef, on 09 iulie 2017 - 22:58, said:
De curând am găsit un furnizor de malț mare in england cu preturi decente, 4 lei/kg și ne poate da și câte un sac. Trebuie incercat și malțul asta sa vedem ce e de capul lui. |
#975
Posted 10 July 2017 - 10:44
Batranache este
La rețetele unde este necesar malț pale ale eu adaug malț caramel. Câteva sute de grame |
#977
Posted 13 July 2017 - 11:54
Folosesc exclusiv apa de la robinet. Pana mai anul trecut o tineam pe toata peste noapte in vase sa se declorineze natural. De vreun an am renuntat sa o fac pentru apa care urma sa fie introdusa fiarta, pe motiv ca asta se declorineaza fortat oricum.
Apa din Cluj e relativ moale, asa ca introduc 5-10g CaCl2 (la sarje de 25-30L) oridecateori ma intereseaza un rest de zaharuri nefermentate. Uneori introduc si 5-10g MgSO4 la berile mai amare. Si daca tot am pomenit adjunctii, mai folosesc acidularea (pt. pH 5.8) ultimei transe de apa de spalare cu acid sulfuric. |
#978
Posted 13 July 2017 - 13:00
Eu mi-am luat filtru cu osmoza. Apa pe care o am la robinet nu e buna pentru bere.
Edited by ionut_mystic, 13 July 2017 - 13:01. |
#979
Posted 19 July 2017 - 14:49
Salutare dragi berari, sunt interesat de achizitia unui sac de malt de la Buzau. Daca mai e cineva din Bucuresti care cumpara de acolo m-as baga si eu la impartirea costurilor ce implica transportul si achizitia.
Ca si tipsuri din scurta mea experienta in ale beraritului, apa de la canal lasata peste noapte sau cand sunt in bani Bucovina plata, coborare PH cu acid lactic din bors si ridicare cu bicarbonat, la indemana oricui. Am facut si malt din grau, il adaug in amestec cu cel cumparat. Priming cu wort de aceeasi densitate maxim 10 ml/100 ml de bere. Cheers! |
#980
Posted 19 July 2017 - 15:03
După fabricarea berii acasă la ce bani iese litrul de bere per total ??,multumesc.
|
#981
Posted 19 July 2017 - 15:14
Depinde de ingredientele folosite si de reteta, poti sa scoti litrul de la 1 leu in sus pana la cat te tine buzunarul. Din punctul meu de vedere daca o scoti la 2-3 lei litrul e deja peste orice bere romaneasca de duzina.
|
#982
Posted 19 July 2017 - 15:18
Păi trei lei litru e timisoreana la pet ..iese mai bună ca aia ??
|
|
#983
Posted 19 July 2017 - 15:20
Daca nu iesea mai buna decat orice bere la bidon crezi ca ne mai bateam capul cu asta? :-D
|
#984
Posted 19 July 2017 - 15:33
Procesul de fabricatie cîte zile durează ??,pînă poti bea efectiv.
|
#985
Posted 19 July 2017 - 15:41
#986
Posted 24 July 2017 - 21:31
Salutare,
De curand mi-am achizitionat un echipament homebrew, am studiat destul de mult procesul de facut bere in ultimele 3-4 luni asa ca miercurea trecuta m-am apucat de treaba. Ieri am dat peste forumul asta si mi s-a parut interesant ce discutati, am zis sa ma bag si eu in seama Prima bere un Belgian Saison, fiind temperatura mare afara am cautat o drojdie care sa faca treaba buna la temperaturi de 26-27 grade relativ constant. Reteta o am de la un prieten din Suedia care face brewing de cativa ani, l-am rugat sa imi dea ceva cat mai simplu pentru primul meu batch de bere: Ingrediente: 13 l apa 5kg malt pilsner 20g Hamei Amarillo 1 plic drojdie Belle Saison Belgian Saison de la Lallemand Brasaj 60 minute la 67 grade C Sparging eu nu am facut ca am folosit un sac pentru malt, dar data viitoare voi face si sparging chiar daca folosesc metoda BIAB Am fiert timp de 60 min Hamei 60 min in timpul fierberii Am racit la 25 de grade si am adaugat drojdia Am obtinut 9 l de must la o densitate (OG) de 1,052 Un randament dupa fierbere de 69% - destul de mic dar multumitor pentru prima bere, mai ales ca am facut o prostie cu sacul de malt, a fost prea mic nu puteam amesteca in el, in fine m-am cam chinuit. Sacul era de unica folosinta, data viitoare imi iau alt sac sau incerc sa fac un fund fals. Am citit pe net ca drojdia pe care am folosita are o atenuare foarte buna si rezultate incredibile, ma astept la un FG sub 1,010 deci un AVB in jur de 6% dar vom vedea va tin la curent peste 9 zile. Dupa 14 zile de fermentatie o sa pun berea in sticle pentru obtinerea de CO2 unde o sa adaug dextroza si mai las sa fermenteze 1 saptamana. Edited by nicola88, 24 July 2017 - 21:38. |
#987
Posted 25 July 2017 - 09:23
Randamentul este foarte bun pentru biab fara spalare. Daca o sa faci spalarea folosind barimi 25% din apa, acesta o sa creasca cu cam 10%. Ideal ar fi bine sa folosesti la brasaj minimul de apa, astfel incat la spalare sa ai cat mai multa apa disponibila.
Nu ai scris despre aerarea mustului inainte de adaugarea drojdiei. Daca cumva nu a inceput fermentatia nu e tarziu sa aerezi acum. Daca fermenteaza, evident ca nu mai trebuie facuta. Dextroza inseamna multe lucruri: pe de o parte e o clasa de oligozaharide solubile dar nefermentabile (si deci inutilizabila pentru carbonatare), pe de alta parte (in special in nutritie) este glucoza (un monozaharid fermentabil). Foloseste cu incredere zahar tos. LE: cum ai calculat randamentul? Mie cu datele tale mi-a dat 31%. Edited by ain, 25 July 2017 - 09:42. |
|
#989
Posted 26 July 2017 - 21:17
Da, aveti dreptate nu am calculat cum trebuie, m-am uitat mai apoi pe un site https://www.brewersf...use-efficiency/
Eu am facut regule de 3 simple dar clar nu asa se calculeaza. 13 l .....100% 9 l .........x |
#990
Posted 26 July 2017 - 23:02
Cu formula aia ai calculat cata apa ti-a ramas, In cazul ala si daca nu puneai maltul tot cam atata obtineai:)
Pe tine te intereseaza cat zahar ai extras din cereale. Cam mic randamentul dar daca pui mana pe cartea lui Palmer foarte simpla si citesti topicul asta de la inceput data viitoare sigur vei sta mult mai bine. |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users