Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Care mai sunt mediile de admitere...

Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?
 Idei cale de actiune recuperare g...

Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...

Cine canta? Fragment din melodie...
 Tablou sigurante Dacia Sandero 2012

Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!

Camera video masina
 Zilele emailului din gospodaria n...

Best gaming laptop?

Humane (2024)

Recomandare casti 100-150 lei
 

Cresterea taurinelor de carne

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
1445 replies to this topic

#775
alex_serban13

alex_serban13

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 29.04.2014
Va salut cu respect! Am si eu o rugaminte la dumneavoastra! vad aici foarte multi crescatori de angus,si vreau sa va intreb de ce ati ales rasa asta si de ce nu de exemplu limousin si intreb asta pentru din cate am citit si am vazut limousinul este mai robusta si mai frumos formata plus ca la angus dupa o varsta marmorarea este mult prea accentuata,grasimea este in exes! Daca doriti sa imi dati cateva argumente pro si contra(aceia care si-au pus astfel problema).Ori daca exista pe acest forum si crescatori de limousin sa-mi spuna ei de ce au ales limousin si nu angus si cei care cresc angus de ce angus si nu limousin.
SI va rog nu vreau argumentul"rasa asta se preteaza cel mai bine la zona noastra"; mi se pare deja cliseu :D


Va multumesc! Si mult succes in acest an!

#776
matahachiro

matahachiro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 28.12.2012
Ptr fatarile usoare, fara cezariene si probleme la nastere dat fiind faptul ca viteii sunt mai micuti la nastere.

Cind am facut o cercetare inainte de a incepe, toti au spus ca se lucreaza mai bine cu angus fiind mai rezistenta la frig/ caldura si la boli. Sunt linistite si isi ingrijesc viteii.

Pina acum asa a fost :)



#777
alex_serban13

alex_serban13

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 29.04.2014
multumesc frumos matahachiro! Din cate am citit,desi recunosc am gasit foarte putin pana acum despre limousin, am citit ca si rasa asta este o rasa rustica si ca nu are nevoie de asistenta,dar .... la fel ca e o rasa docila. Nu ati luat in considerare ca este mai robusta decat angusul si cu un spor mediu ceva mai mare? Asta Inseamna ceva mai multi bani la vanzare?! e vorba de piata? Ca la noi s-a dezvoltat spre angus?e vorba de calitatea carnii?
Initial,am vazut un reportaj la tvr la viata satului despre vacile de carne in speta angus,si am hotarat sa intru ma adanc in problema si am inceput sa citesc pe net, am gasit si forumul asta si altele,si mi-am zis ca da astea sunt,dar apoi am vazut ca e o rasa mijlocie spre mica si m-am gandit ca poate ceva mai mare aduce ceva mai multi bani :). Dar cum nu am gasit foarte multe am apelat din nou la amabilitatea dumneavoastra si va multumesc pentru asta.La charolais nu ma puteam gandi desi arata foarte bine si au carne cu putin colesterol dar sunt foarte pretentioase in privinta furajarii,au nevoie si de alte suplimente  de mare calitate. Stiu ca angus valorifica foarte bine pasunea si nici nu au nevoie de alte suplimente(in mod special),stie cineva daca limousinul este la fel?:D

Daca are cineva documentatii despre rasa limousin si este dispus sa le imparta cu altii,eu ma ofer voluntar! asta nu pentru ca sunt hotarat sa incep cu limousin ci pentru ca vreau sa fac niste comparatii iar datele pe care le am la ora actuala nu ma ajuta sa fie o comparatie corecta!

Va multumesc si imi cer scuze pentru multele intrebari,unele poate nu tocmai bune,sau care au mai fost puse,dar care mie mi-au scapat!

#778
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,086
  • Înscris: 04.03.2014

View Postalex_serban13, on 27 mai 2015 - 12:16, said:

multumesc frumos matahachiro! Din cate am citit,desi recunosc am gasit foarte putin pana acum despre limousin, am citit ca si rasa asta este o rasa rustica si ca nu are nevoie de asistenta,dar .... la fel ca e o rasa docila. Nu ati luat in considerare ca este mai robusta decat angusul si cu un spor mediu ceva mai mare? Asta Inseamna ceva mai multi bani la vanzare?! e vorba de piata? Ca la noi s-a dezvoltat spre angus?e vorba de calitatea carnii?
Initial,am vazut un reportaj la tvr la viata satului despre vacile de carne in speta angus,si am hotarat sa intru ma adanc in problema si am inceput sa citesc pe net, am gasit si forumul asta si altele,si mi-am zis ca da astea sunt,dar apoi am vazut ca e o rasa mijlocie spre mica si m-am gandit ca poate ceva mai mare aduce ceva mai multi bani :). Dar cum nu am gasit foarte multe am apelat din nou la amabilitatea dumneavoastra si va multumesc pentru asta.La charolais nu ma puteam gandi desi arata foarte bine si au carne cu putin colesterol dar sunt foarte pretentioase in privinta furajarii,au nevoie si de alte suplimente  de mare calitate. Stiu ca angus valorifica foarte bine pasunea si nici nu au nevoie de alte suplimente(in mod special),stie cineva daca limousinul este la fel?:D

Daca are cineva documentatii despre rasa limousin si este dispus sa le imparta cu altii,eu ma ofer voluntar! asta nu pentru ca sunt hotarat sa incep cu limousin ci pentru ca vreau sa fac niste comparatii iar datele pe care le am la ora actuala nu ma ajuta sa fie o comparatie corecta!

Va multumesc si imi cer scuze pentru multele intrebari,unele poate nu tocmai bune,sau care au mai fost puse,dar care mie mi-au scapat!

Eu zic ca sunt doua segmente diferite de piata...Angus merge spre macelari/restaurante fiind o carne de foarte buna calitate.  

Limousine e aproape la fel de rustica ca Angusul dar are alta filiera. E cerere mai mare fiind ca 90% din carnea bovina din Europa pe care o gasesti in supermarketuri(unde se consuma la greu) provine de la Limousine,Charloaise si tot felul de F1'uri din combinatiile lor.   Din studiul care l-am facut in Italia(cel mai mare importator din Europa,mai ales pe gama 300-400 kg pentru a finisa aici) si vorbind cu mai multe ingrasatorii, un lot de Limousine sau alte combinatii in voga, F1 cu rase frantuzesti sau BBB se vinde fara probleme, un e  lot de Angus nu prea.



#779
fbangus

fbangus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 102
  • Înscris: 26.11.2014
Salutare,

Nu-i chiar totul atat de roz la Angus.Spun asta din prisma de vedere al crescatorului cu peste 100 capete Angus si vreo 20 Simmental.
Adica e ok in ceea ce priveste modul de asimilare al hranei, mame bune, spirit de familie si de grup.
Dar sa luam si partile nu extra ok pe care vad ca multi le ocolesc.
-sunt vite semisalbatice, e extraordinar de greu sa lucrezi pe ele fara sa ai un stand de contentie.Si aici vorbim sa facem lucrurile corecte nu sa dam la pace cu veterinarul.Deci 2-3 vaccinari pe an de fiecare din care una e proba de sange.Sa-mi spuna ceilalti crescatori ca a fost floare la ureche.
-IA la fel, un chin si vorbim apoi de verificari genicologoce etc.E un stres maxim atat pt crescator cat si pt vaci
-fatarile(am avut aproximativ 30 si toate au fost prima fatare)-70% ok, 2 morti si la restul(cam 8-10)intervetia doctorului(iar stres
-super ok ar fi faptul sa le poti lasa numai pe pasune(nu stiu cine are curajul in RO), nu sa le aduci seara inapoi.Am doua pasuni de peste 25 ha, aflate la mai putin de 100 m de ferma, dar nu am curaj sa le las singure noaptea.Aici vb si de citeva incidente cu conectori furati, fir rupt 2-3 m si daca scapa una, scapa toate.
Poate sa spuna cine ce vrea numai din pasune nu vei avea spor , aici nu vb de vaci, ele in treaba lor cu puii si cu fatarile(fetele arata tot timpul bine), vb de tauri si taurasi.Obligatoriu supliment si nu tinuti mai mult de 14-18 luni.Dupa acumuleaza tesut adipos, carnea nu mai e ca cea obtinuta dintr-un taura taiat la varsta optima.
Acum nu pot sa spun comeciantii ofera ce vor, noi am optat pt o investitie intr-o camera de maturare si desfacere proprie intr-o pensiune.Dar daca din sacrificare se obtine un randament la carcasa de apox 60 %, la maturare scade sub 50%, dar si pretul carnii se duce spre 8-10 e/kg(vb per total).
Exista si cerere de la alte restaurante, dar deocamdata taurasii nostri deabia au 150-200 kg la 6 luni.
Cu stima

#780
matahachiro

matahachiro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 28.12.2012
Vara le tin in pasune si noaptea; nu are cine sa le fure, abia le prind eu ziua :)

Le dau uruiala si vara si iarna, portie mare la taurasii ce sunt de vinzare.

Fara stand de contentie esti mort :) nu recomand sa incercati angus daca nu aveti bani prr asa ceva.

In rest, le manevrez usor cu firul electric ( fara curent in el, evident) si nu am nevoie de multi oameni ptr asta.

Eu sunt multumit de ele; sunt destepte si inteleg rutina, o respecta si sunt ok daca nu le stresezi cu urlete si tipete.

Am doar 43 de capete, fatarile au fost OK doar una singura a fost cu scandal si s-a terminat prost din culpa angajatilor.

#781
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,086
  • Înscris: 04.03.2014

View Postfbangus, on 27 mai 2015 - 16:04, said:

Salutare,

-IA la fel, un chin si vorbim apoi de verificari genicologoce etc.E un stres maxim atat pt crescator cat si pt vaci
-fatarile(am avut aproximativ 30 si toate au fost prima fatare)-70% ok, 2 morti si la restul(cam 8-10)intervetia doctorului

Poate sa spuna cine ce vrea numai din pasune nu vei avea spor , aici nu vb de vaci, ele in treaba lor cu puii si cu fatarile(fetele arata tot timpul bine), vb de tauri si taurasi.

Cu problemele la fatare te incadrezi in parametrii rasei? Desi la 30 nu ai inca un esantion destul de mare pentru concluzii.

Este carnea Angus una dintre cele mai bunesi v-o spun ca un pasionat de carne de vita...gatita in anumite moduri probabil cea mai buna dar ingrasarea de la o anumita greutate tot cu cereale e, cu mare grija la finisare si maturare, altfel nu se ajunge la o carne premium.

#782
ilesebastian

ilesebastian

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 28.01.2011

View Postfbangus, on 27 mai 2015 - 16:04, said:

Salutare,

Nu-i chiar totul atat de roz la Angus.Spun asta din prisma de vedere al crescatorului cu peste 100 capete Angus si vreo 20 Simmental.
Adica e ok in ceea ce priveste modul de asimilare al hranei, mame bune, spirit de familie si de grup.
Dar sa luam si partile nu extra ok pe care vad ca multi le ocolesc.
-sunt vite semisalbatice, e extraordinar de greu sa lucrezi pe ele fara sa ai un stand de contentie.Si aici vorbim sa facem lucrurile corecte nu sa dam la pace cu veterinarul.Deci 2-3 vaccinari pe an de fiecare din care una e proba de sange.Sa-mi spuna ceilalti crescatori ca a fost floare la ureche.
-IA la fel, un chin si vorbim apoi de verificari genicologoce etc.E un stres maxim atat pt crescator cat si pt vaci
-fatarile(am avut aproximativ 30 si toate au fost prima fatare)-70% ok, 2 morti si la restul(cam 8-10)intervetia doctorului(iar stres
-super ok ar fi faptul sa le poti lasa numai pe pasune(nu stiu cine are curajul in RO), nu sa le aduci seara inapoi.Am doua pasuni de peste 25 ha, aflate la mai putin de 100 m de ferma, dar nu am curaj sa le las singure noaptea.Aici vb si de citeva incidente cu conectori furati, fir rupt 2-3 m si daca scapa una, scapa toate.
Poate sa spuna cine ce vrea numai din pasune nu vei avea spor , aici nu vb de vaci, ele in treaba lor cu puii si cu fatarile(fetele arata tot timpul bine), vb de tauri si taurasi.Obligatoriu supliment si nu tinuti mai mult de 14-18 luni.Dupa acumuleaza tesut adipos, carnea nu mai e ca cea obtinuta dintr-un taura taiat la varsta optima.
Acum nu pot sa spun comeciantii ofera ce vor, noi am optat pt o investitie intr-o camera de maturare si desfacere proprie intr-o pensiune.Dar daca din sacrificare se obtine un randament la carcasa de apox 60 %, la maturare scade sub 50%, dar si pretul carnii se duce spre 8-10 e/kg(vb per total).
Exista si cerere de la alte restaurante, dar deocamdata taurasii nostri deabia au 150-200 kg la 6 luni.
Cu stima

Poti sa le lasi linistit si noapte pe pasune.
La mine din 1 mai pana in noi-dec stau doar pe pasune .

Ce fel de probleme ai intampinat la fatari? Am si eu 10 vitele la prima fatare, 2 au fatat de 2 sapt si totul a fost perfect (am gasit viteii in iarba)

#783
matahachiro

matahachiro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 28.12.2012
din experienta proprie si sfaturi "furate" de la alti crecatori in special otr vite la prima fatare.

- lasa viteii linga mama cel lutin cite a alaptari altfel risti sa iti refuze vitelul si trebuie sa il tii pe lapte artificial. este VITAL sa suga lapte minim 3-4 zile ca sa aibe colostrul in corp altfel risti sa moara sau sa ai un vitel bolnavicios;

- daca il gasesti imediat dupa nastere, il pot "unge" cu uruiala ca mama sa il linga; va creste citculatia sangelui la vitel si va naste la mama dorinta de a il alapta;

- dupa primele alaptari eu izolez mama si vitelul din 2 motive : ca sa il pot prinde usor cind vine vet-ul sa il numeroteze si ca sa-i fie usor sa suga. dupa ce il vad pe picioare si vioi, le dau drumul. izolarea o fac din 4 garduri de la standul de contentie;

in plus, fiind izolat il si pot analiza mai bine ca sa vad cum se descurca in primele zile de viata. Bovina vine dupa tine daca iei vitelul in brate sa il inchizi mai ales daca a si alaptat intre timp.

sa ai grija la bovinele care au o constitutie mai slabuta, daca vitelul este mare risti sa expulzeze si uterul impreuna cu vitelul si apoi te chinui sa il bagi la loc; risti sa iti moara bovina.

#784
dutadx

dutadx

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 38
  • Înscris: 03.08.2010

View Postalex_serban13, on 27 mai 2015 - 02:15, said:

Va salut cu respect! Am si eu o rugaminte la dumneavoastra! vad aici foarte multi crescatori de angus,si vreau sa va intreb de ce ati ales rasa asta si de ce nu de exemplu limousin si intreb asta pentru din cate am citit si am vazut limousinul este mai robusta si mai frumos formata plus ca la angus dupa o varsta marmorarea este mult prea accentuata,grasimea este in exes! Daca doriti sa imi dati cateva argumente pro si contra(aceia care si-au pus astfel problema).Ori daca exista pe acest forum si crescatori de limousin sa-mi spuna ei de ce au ales limousin si nu angus si cei care cresc angus de ce angus si nu limousin.
SI va rog nu vreau argumentul"rasa asta se preteaza cel mai bine la zona noastra"; mi se pare deja cliseu Posted Image


Va multumesc! Si mult succes in acest an!

Un alt argument Pro-Angus (care nu cred ca e valabil si pentru Limousin, sa ma contraziceti daca gresesc) este ca Angusul il poti lasa iarna permanent pe pasune unde are nevoie doar de un "zid" de baloti care sa functioneze ca scut contra vantului, sau de o denivelare de pamant sa se ascunda de vant. Nu are nevoie de acoperis, isi face asternut din resturile de furaj si doarme unde i s-a dat furajul daca este adapostit de vant si se lasa acoperit de zapada pana dimineata urmatoare!

Edited by dutadx, 28 May 2015 - 16:26.


#785
fbangus

fbangus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 102
  • Înscris: 26.11.2014

View Postdutadx, on 28 mai 2015 - 16:25, said:

Un alt argument Pro-Angus (care nu cred ca e valabil si pentru Limousin, sa ma contraziceti daca gresesc) este ca Angusul il poti lasa iarna permanent pe pasune unde are nevoie doar de un "zid" de baloti care sa functioneze ca scut contra vantului, sau de o denivelare de pamant sa se ascunda de vant. Nu are nevoie de acoperis, isi face asternut din resturile de furaj si doarme unde i s-a dat furajul daca este adapostit de vant si se lasa acoperit de zapada pana dimineata urmatoare!
Salutare,

Hai sa nu vorbim prostii!!!!!!!!

Unde gasesti tu iarna pasune in Romania?Nu suntem tara cu ierni usoare si precipitatii scazute iarna.Plus la noi bate vantul de te rupe.Hai sa incercam sa fim crescatori de animale, nu doar sa facem profit imediat.
Intradevar le poti lasa iarna afara, dar obligatoriu un padoc (chiar rufimentar si cu costuri minime)inchis 3 laturi, unde le poti asigura alimentatia necesara pe timp de iarna.
Daca te gandesti ca poti creste Angus fara sa scoti un ban din buzunar, uita!
Deci conditii minime:
-pasune macar 1ha la 4-5 capete, chiar mai mult si sursa de apa, un mic padoc sau o zona cu arboret pt umbra, plus gard electric pe timp de vara(cu fara supliment zilnic de uruiala)
-padoc inchis 3 laturi, sursa apa, tarc contentie pe timp de iarna
Si ca sa iti faci o idee, eu la 120 capete(30 tineret sub 6 luni) din care cam 60 insamantate care urmeaza sa fete nov ,dec am pregatit pt iernat(2015/2016) urmatoarele:
-25 ha lucerna din care vreau sa fac 500 baloti foliati de aprox 6-700 kg si4-500 baloti mari fan uscat
-25 ha porumb siloz(anul trectut am avut 15 ha-aprox 500 t siloz, mai am momentan cam 100 t din care hranesc 40 capete  metisi si Simmental care stau in stabulatie inchisa inca 2 luni)
-15 ha porumb (aici am inca pe stoc 100 t stiuleti, dar nu se stie niciodata cum va fi anul in  curs)
-8 ha grau
-5 ha borceag(gac si baloti infoliati si masa verde)
-2 ha soia(inca 10 t pe stoc)
-1 ha floare
-2 ha orz
-2 ha cartofi
-mai pregatesc minim 1000 baloti de paie(astea-s moka)pt asternut pe timpul iernii
Si ca o parere pe taurasii de ingrasat am scos un spor mediu de 1,4-1,5 kg pe zi, puii au o crestere de la fatare de peste 1,1-1,2 kg pe zi pe Angus, monitorizare pe esantioane macar odata lunar.
Vreau sa spun ca am si achizitionat din Ro vreo 10 taurasi si la 1 an aveau in jur de 300-320 kg.Eu am taurasi crescuti de mine care la 6-7 luni au 250-280 kg si sper la 1 an sa fie macar 450 kg.
Dar nu abdic de la principiu, cat e pe pasune-pasuneaza si primeste o ratie de uruiala seara de aprox 1,5-2 kg, cat sta semiinchis primeste acelasi timp de mancare, aceeiasi ratie de uruiala.Stres cat mai putin.
Cu stima

#786
matahachiro

matahachiro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 28.12.2012
se poate face iernare in pasune dar nu oriunde. am vazut o asemenea ferma in SUA insa bovinele erau asezate intre 2 dealuri, nu batea vintul aproape deloc. stateau in paie si cam atit.

la noi nu cred ca se poate face asa ceva. fara padoc inchis in 3 laturi, spatele la Nord, nu merge. vintul le imbolnaveste si daca vei avea fatari iarna, omori viteii.

ale mele s-au rasfatat si cum se face frig sau incepe viscol se baga imediat in adapost si zac acolo rumegind finul :)

ca mincare le dau doar fin ( 1 balot / vaca) si uruiala ( cam 3 kg /cap) insa la taurasii de ingrasat uruiala este la discretie. Lucerna le dau doar vacilor care au fatat si numai pe perioada stationarii in ferma.

vara le tin pasune cu gard electric, apa in bazine de 600 litri ( din reteaua publica, ptr siguranta), si pastrez ratia de uruiala ptr ca am observat ca - desi pasunea este insaminata cu amestec special ptr bovine de carna - slabesc vizibil daca vara nu le ofer portia. la care adaug scandalul ce il fac daca la ora fixa nu ma vad cu sacii de uruiala :)

#787
dutadx

dutadx

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 38
  • Înscris: 03.08.2010

View Postfbangus, on 29 mai 2015 - 12:50, said:

Salutare,

Hai sa nu vorbim prostii!!!!!!!!

Unde gasesti tu iarna pasune in Romania?Nu suntem tara cu ierni usoare si precipitatii scazute iarna.Plus la noi bate vantul de te rupe.Hai sa incercam sa fim crescatori de animale, nu doar sa facem profit imediat.
Intradevar le poti lasa iarna afara, dar obligatoriu un padoc (chiar rufimentar si cu costuri minime)inchis 3 laturi, unde le poti asigura alimentatia necesara pe timp de iarna.
Daca te gandesti ca poti creste Angus fara sa scoti un ban din buzunar, uita!
Deci conditii minime:
-pasune macar 1ha la 4-5 capete, chiar mai mult si sursa de apa, un mic padoc sau o zona cu arboret pt umbra, plus gard electric pe timp de vara(cu fara supliment zilnic de uruiala)
-padoc inchis 3 laturi, sursa apa, tarc contentie pe timp de iarna
Si ca sa iti faci o idee, eu la 120 capete(30 tineret sub 6 luni) din care cam 60 insamantate care urmeaza sa fete nov ,dec am pregatit pt iernat(2015/2016) urmatoarele:
-25 ha lucerna din care vreau sa fac 500 baloti foliati de aprox 6-700 kg si4-500 baloti mari fan uscat
-25 ha porumb siloz(anul trectut am avut 15 ha-aprox 500 t siloz, mai am momentan cam 100 t din care hranesc 40 capete  metisi si Simmental care stau in stabulatie inchisa inca 2 luni)
-15 ha porumb (aici am inca pe stoc 100 t stiuleti, dar nu se stie niciodata cum va fi anul in  curs)
-8 ha grau
-5 ha borceag(gac si baloti infoliati si masa verde)
-2 ha soia(inca 10 t pe stoc)
-1 ha floare
-2 ha orz
-2 ha cartofi
-mai pregatesc minim 1000 baloti de paie(astea-s moka)pt asternut pe timpul iernii
Si ca o parere pe taurasii de ingrasat am scos un spor mediu de 1,4-1,5 kg pe zi, puii au o crestere de la fatare de peste 1,1-1,2 kg pe zi pe Angus, monitorizare pe esantioane macar odata lunar.
Vreau sa spun ca am si achizitionat din Ro vreo 10 taurasi si la 1 an aveau in jur de 300-320 kg.Eu am taurasi crescuti de mine care la 6-7 luni au 250-280 kg si sper la 1 an sa fie macar 450 kg.
Dar nu abdic de la principiu, cat e pe pasune-pasuneaza si primeste o ratie de uruiala seara de aprox 1,5-2 kg, cat sta semiinchis primeste acelasi timp de mancare, aceeiasi ratie de uruiala.Stres cat mai putin.
Cu stima


Stimate coleg fbangus,

Imi pare rau ca nu ai citit cu atentie postarea mea si o cataloghezi gratuit ca prostie. Daca vei re-citi cu atentie ce am scris o sa descoperi ca nu scrie nicaieri ca vacile pasuneaza iarna in Romania ci ca pot petrece iarna "pe pasune". Da pe pasune, unde nu au nevoie de cat de un zid de baloti sau o movila serioasa de pamanat dupa care se pot ascunde de vant, da fara nici un acoperis .

Raspunsul meu vine la solicitarea colegului alex_serban13 care dorea argumente de ce am ales Angus. Vreau sa va spun ca eu am ales angusul pe langa argumentele colegilor si pentru ca este o rasa robusta si semisalbateca foarte rezistenta la frig, dupa care nu alergi cu seringa toata ziua si care are nevoie de minim de amenajari, in nici un caz amenajari costisitoare  (by the way mi se pare total nepotrivit Angusul pt IA)... Pe mine Angusul m-a cucerit ca rasa cand am vazut-o intr-un tarc de vanatoare ingradit unde pastea cot la cot cu mistretii ce credeti ... GHINDA, da ghinda ne-uruita....Posted Image  catch my drift ?

Imi pare rau ca domnule fb angus ai catalogat postarea mea asa cum ai facut-o mai sus .... dimpotriva ar trebui sa te bucure faptul ca rasa asta minunata Angus poate "suporta" o plaja atat de larga de abordari in cresterea ei de la simplu la complicat (ma rog foarte complicat in cazul particular al dumneata).... nu toti crescatorii de Angus isi permit sau isi doresc sa se complice cu amenajari sofisticate ale fermei si cu managementul de multiple tipuri de culturi si furaje.... dar oare asta insemna ca o abordare e mai buna ca cealalta? Poate abordarea mea de crestere ma scoate la un cost mai mic /kg de carne care iese de la  mine pe poarta fermei chiar daca viteii mei au in medie cu 50-80kg mai putin decat au ai dumneata la aceiasi varsta?
Te-ai gandit la asta?

Ma intreb si eu OARE daca alti crescatorii de Angus cu o abordare similara cu mine, adica cresterea rasei cu costuri minime inseamna ca TOTI sunt p..... cum ai zis dumneata mai sus?

Cred ca scopul acestui forum nu este sa ne jignim cum ai facut dumneata mai sus ci de a ne impartasi parerile si experientele PROPRII, care bineinteles pot fi DIFERITE !

Pe vremea impuscatului nu se acceptau mai multe pareri insa acum se accepta, si eu pot accepta parerile altora insa nu jignirile.

Cu respect ( pentru cine merita),
Dan

PS: anii trecuti am vizitat o ferma iarna unde am vazut exact ce am scris mai sus: AA "pe pasune" care aveau doar baloti ca scut contra vantului, daca gasesc pozele le postez Posted Image  (bineinteles furajarea se facea din alti baloti nu din cei care erau scut )

Edited by dutadx, 29 May 2015 - 15:31.


#788
gicuhd

gicuhd

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 55
  • Înscris: 20.06.2014
o rugaminte pentru crescatorii de angus su galloway
am achizitionat in jur de 50 ha teren 70-800 m altitudine,intentionez sa ajung lo 100 ha,dar nu stiu ce rasa sa aleg care sunt plusurile si minusurile.este zona salbatica cu multe paduri
ps in toamna intentionez sa cumpar 15-20 de vitei sau juninci
multumesc

#789
fbangus

fbangus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 102
  • Înscris: 26.11.2014
Scuze stimate coleg daca te-ai simtit jignit.
Tocmai pt ca nu mai suntem pe vremea impuscatului, fiecare are drept la o opinie.
M-am referit ca fiind o prostie un anumit context al afirmatiei d-stra.
E un forum pana la urma, suntem aici sa tragem anumite concluzii pe care sa le extrapolam in activitatea noastra.
cu stima

#790
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,086
  • Înscris: 04.03.2014

View Postmatahachiro, on 29 mai 2015 - 13:26, said:

se poate face iernare in pasune dar nu oriunde. am vazut o asemenea ferma in SUA insa bovinele erau asezate intre 2 dealuri, nu batea vintul aproape deloc. stateau in paie si cam atit.

la noi nu cred ca se poate face asa ceva. fara padoc inchis in 3 laturi, spatele la Nord, nu merge. vintul le imbolnaveste si daca vei avea fatari iarna, omori viteii.

ale mele s-au rasfatat si cum se face frig sau incepe viscol se baga imediat in adapost si zac acolo rumegind finul :)

ca mincare le dau doar fin ( 1 balot / vaca) si uruiala ( cam 3 kg /cap) insa la taurasii de ingrasat uruiala este la discretie. Lucerna le dau doar vacilor care au fatat si numai pe perioada stationarii in ferma.

vara le tin pasune cu gard electric, apa in bazine de 600 litri ( din reteaua publica, ptr siguranta), si pastrez ratia de uruiala ptr ca am observat ca - desi pasunea este insaminata cu amestec special ptr bovine de carna - slabesc vizibil daca vara nu le ofer portia. la care adaug scandalul ce il fac daca la ora fixa nu ma vad cu sacii de uruiala :)

Deci ai un consum pe vaca de reproductie  de 1000kg de uruiala pe an plus pascut+fan si ceva fan de lucerna?

Uruiala din ce este?  
multumesc

Cu taurasii in schim cum procedati?   la cate luni ii luati de "sub" vaca si ii puneti in lotul de ingrasare?

#791
matahachiro

matahachiro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 28.12.2012
uruiala este din porumb, floare si orz. asta este tot ce gasesc in zona, daca vreau altceva trebuie sa aduc din alta parte si ma costa prea mul.

insa pasunea si finul / lucerna ma costa extrem de putin  ca si cost de productie - cam 1,5 ron / balotul ( ptr iarna, vara iarba este gratis).

fatarile le am februari - mai asa ca intarcarea o fac la terminarea sezonului de pasunat - noiembrie ( in 2014 am terminat in 27.11 cu pasunatul). deci pina in mai anul urmator ii pun la ingrasat unde uruiala este baza hranei din cauza proteinelor din porumb si floare.

Edited by matahachiro, 30 May 2015 - 11:51.


#792
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,086
  • Înscris: 04.03.2014
Multumesc matachrio,
Deci pentru vaca ai un consum de o tona uruiala (150 euro) si vreo 200 balati (60 euro).

Viteii cat sunt pe pasune cu vacile in primul an pana la separare, cata uruiala consuma?

View Postdutadx, on 29 mai 2015 - 15:25, said:




Stimate coleg fbangus,

Imi pare rau ca nu ai citit cu atentie postarea mea si o cataloghezi gratuit ca prostie. Daca vei re-citi cu atentie ce am scris o sa descoperi ca nu scrie nicaieri ca vacile pasuneaza iarna in Romania ci ca pot petrece iarna "pe pasune". Da pe pasune, unde nu au nevoie de cat de un zid de baloti sau o movila serioasa de pamanat dupa care se pot ascunde de vant, da fara nici un acoperis .

Raspunsul meu vine la solicitarea colegului alex_serban13 care dorea argumente de ce am ales Angus. Vreau sa va spun ca eu am ales angusul pe langa argumentele colegilor si pentru ca este o rasa robusta si semisalbateca foarte rezistenta la frig, dupa care nu alergi cu seringa toata ziua si care are nevoie de minim de amenajari, in nici un caz amenajari costisitoare  (by the way mi se pare total nepotrivit Angusul pt IA)... Pe mine Angusul m-a cucerit ca rasa cand am vazut-o intr-un tarc de vanatoare ingradit unde pastea cot la cot cu mistretii ce credeti ... GHINDA, da ghinda ne-uruita....Posted Image  catch my drift ?

Imi pare rau ca domnule fb angus ai catalogat postarea mea asa cum ai facut-o mai sus .... dimpotriva ar trebui sa te bucure faptul ca rasa asta minunata Angus poate "suporta" o plaja atat de larga de abordari in cresterea ei de la simplu la complicat (ma rog foarte complicat in cazul particular al dumneata).... nu toti crescatorii de Angus isi permit sau isi doresc sa se complice cu amenajari sofisticate ale fermei si cu managementul de multiple tipuri de culturi si furaje.... dar oare asta insemna ca o abordare e mai buna ca cealalta? Poate abordarea mea de crestere ma scoate la un cost mai mic /kg de carne care iese de la  mine pe poarta fermei chiar daca viteii mei au in medie cu 50-80kg mai putin decat au ai dumneata la aceiasi varsta?
Te-ai gandit la asta?

Ma intreb si eu OARE daca alti crescatorii de Angus cu o abordare similara cu mine, adica cresterea rasei cu costuri minime inseamna ca TOTI sunt p..... cum ai zis dumneata mai sus?

Cred ca scopul acestui forum nu este sa ne jignim cum ai facut dumneata mai sus ci de a ne impartasi parerile si experientele PROPRII, care bineinteles pot fi DIFERITE !

Pe vremea impuscatului nu se acceptau mai multe pareri insa acum se accepta, si eu pot accepta parerile altora insa nu jignirile.

Cu respect ( pentru cine merita),
Dan

PS: anii trecuti am vizitat o ferma iarna unde am vazut exact ce am scris mai sus: AA "pe pasune" care aveau doar baloti ca scut contra vantului, daca gasesc pozele le postez Posted Image  (bineinteles furajarea se facea din alti baloti nu din cei care erau scut )

Buna,nu e gresita de loc ideea cu mersul pe costuri minime mai als in cazul in care buainesul e orientat doar la prima faza, adica vaci de reproductie si viteii vanduti toamna la 300kg.(asta fac 90% dintre cei de peste ocean).Ne spui mai mult despre costurile tare? reusesti sa mergi doar pe iarba+fan?


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate