Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle
 Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...
 Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...

Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?
 A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?

Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...
 

Foto si video, aceiasi persoana

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
59 replies to this topic

#37
videoprod

videoprod

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 81
  • Înscris: 24.06.2009
sunt si eu de acord ca atunci cand este posibil(cat mai des) sa nu mergi pe principiul 2in1...acum am alta intrebare:3in2 merge?
    de exemplu,la nunta de ieri am fost 2 persoane,cameraman si fotograf,si s-a filmat mult la 2 camere...astfel incat au fost momente cand fotograful trebuia sa se ocupe de a 2 camera,care in principiu a tras cadre largi,si statice,de pe trepied...
   deci,revin cu intrebarea:este acceptabil ca doi oameni sa faca 3 lucruri sau nu?

#38
CristianAdrian

CristianAdrian

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 1,573
  • Înscris: 11.08.2009
Mda... vgabi, cand am zis talent nu m-am referit la cat de repede invata sa manuiasca digitalu' ci cum arata rezultatul final. Chiar si  2.1 stiu comenzile de pe aparate, asta nu inseamna ca au talent. Cum folosesti ce ai in cap, asta conteaza.
In cazul 2.1 totul se reduce la bani, sa-si faca o afacere profitabila, nu se gandesc la calitate, se bazeaza pe compromisuri, totul in favoarea castigului. Unii o sa spuna ca le place ceea ce fac si pun suflet. Insa daca ar fi total adevarat, s-ar lasa de 2.1. Altfel scopul ramane castigul in detrimentul calitatii.

#39
bogdan19

bogdan19

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 06.09.2006
Eu nu inteleg de unde atata calitate in sus calitate in jos. Sincer am vazut cu ochii mei filmari si poze facute de 2.1 mai bine decat 2.2 in jurul aceluiasi pret. Credeti-ma diferenta dintre un 2.1 care cere 1000/1500 sau chiar 2000 de ron si un 2.2 care practica aceleasi preturi e la fel, din pacate in unele cazuri mai buna . Nu va mai bateti in piept atata pentru nimic, calitatea incepe de mult mai sus si de la preturi mult mai mari, nu de la pachetul lui x sau y de 500 de ron , si daca mai prindem si albumul , ne-am scos. Dupa parerea mea profesionisti nici nu ar trebui sa aiba pachete, ba sunt bun ? vrei sa vin la nunta ta ? te costa atat, nu vezi tu doamne , daca iei pachetul gold , si mai pui 300 de ron , ajungi la pachetul premium plus, unde mai ai 3 poze moca. Ce sa-ti povestesc doamne , numai pot ei micutii de amintirile stricate si urate unor miri care nu i-au vazut niciodata facute de niste nesimiti de 2 in 1 , impacati-va cu ideea ca e o afacere, iar lacrimile astea false pe care le afisati aici , nu stiu de unde vin , dar nu le mai expuneti ca sunteti penibili.

#40
CristianAdrian

CristianAdrian

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 1,573
  • Înscris: 11.08.2009
Bogdane, iti place sa intzepi lumea. Acum inteleg de ce te-ai lasat de filmari NBC :)). O decizie inteleapta. Fiecare isi gandeste afacerea cum vrea el... ce argumente ai tu sa spui ca nu e corect sa pui pachete? Si la cele mai renumite firme din afara exista pachete. Daca nu-ti place, e parerea ta, insa nu e neaparat corect. Fiecare face dupa cum il duce mintea. E o problema de marketing.
Da, as vrea sa vad si eu acele filmari de care zici tu, pana atunci mi se pare o parere subiectiva, doar daca vorbesti de incepatori 2.2 si renumit 2.1. Da, imi amintesc de fapt si eu ca am vazut o nunta filmata la 2 camere si arata mai prost decat la multi 2.1. Si am cunoscut si eu pe cineva 2.1 recent care face binisor si se straduieste sa faca cat mai bine, are potential, dar chiar si el a recunoscut faptul ca ar renunta la 2.1 daca ar avea ocazia. In momentul in care omul isi da intradevar interesul si-si sacrifica timpul in care altii se duc la o bere, la fotbal si se uita la filme, ca sa faca intr-adevar ceva deosebit pentru clientii sai, atunci da, acel om are sanse sa faca un produs decent.
Afacerea este la baza oricarei activitati care aduce profit. Unii se limiteaza la acest aspect si fac bai buni si asa. Altii aspira la ceva mai mult. Loc este pentru toata lumea. Sustin in continuare ca vina e majoritara a clientului care nu cauta mai multe optiuni si se ingramadeste la primul recomandat. Pot sa pun pariu ca daca clientii s-ar ocupa mai mult de cautarea serviciilor care li se portivesc, cei ce fac 2.1 ar avea miult mai putini clienti.

#41
GunX

GunX

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,291
  • Înscris: 18.01.2002
Va puteti expune parerea si fara sa jigniti pe ceilalti. Incercati mai tare

Si nu uitati subiectul topicului, aici nu e vorba de X sau de Y

#42
VHS

VHS

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 523
  • Înscris: 07.08.2007
Care este diferenta intre o Dacie si un Audi?
Sunt multe dar amandoua de duc in acelasi loc de la punctul A la B. Ca si metafora, in NBC indiferent de nivelul de calitate toate au acelasi scop.
Pe un TV se afiseaza šinformatiiš de la un eveniment social. Acelasi sarut il veti vedea cu un VHS filmat de un electrician sau de operator premiat cu camera lui HD.
Diferentele de tonuri (fite) asa zise artistice costa bani dar chiar si asa tot aceiasi informatie se vede pe TV.
Romanii din pacate, atat din cauza economiei actuale dar si din cauza mentalitatii vor o Dacie. La toti le plac Audi-urile, pt. uni este o necesitate, uni o fac din cauza pozitiei sociale, alti ca sa se dea mari, alti pt ca pur si simplu au bani si prea putin sunt pt ca inteleg, au gusturi bune si se intampla sa aibe bani in acelasi timp.
Atata timp cat romanii vor Dacie o sa se vanda Dacii si nu este nimic rau in faptul ca este oferta, problema este in excesul de cerere.
Majoritatea mirilor au un buget care sa le permita 1 fotograf si 1 cameraman dar investesc in altceva.
Problema cred eu ca tine de educatie, pozele si video nu mai reprezinta o prioritate ca si pe vremuri. Limuzina, rochia, amenajarile, invitatiile, muzica sunt mai importante pt client, pt ca sunt direct palpabile, contribuie direct la calitatea nuntii si poate produce reactii catre invitati. Video si poze este un simplu martor si reproductor a unei realitati vazut in intimiate de catre un nr. mic de asistenti.
Din puctul de vedere al ralizatorului video/poze este poate cel mai important element, pt ca tot efortul depus de organizatorii nuntii se poate retraii doar cu acest mediu.
Greseala! Asta e valabil in cinematografie, aici tot efortul depus nu are nici un sens daca nu ar exista un aparat de filmat. La o nunta, cu ajutorul memoriei invitatii pot sa constientiezeze nivelul calitativ a nuntii, comparant, nunta X cu Y. De aici importanta unei limuzini, tort... La fel mirii pot retraii cele mai importante momente.
Revin iarasi cu aceiasi idee ca ce este primordial pt client este sa detina šmomentulš, fie el in VHS sau cu o sapuniera, si asta o poate face oricine. Fitele artistice tine de educatia clientului si trebuie convins ca se justifica diferenta de pret. Clientul este perfect constiend ca exista diferente calitative dar nu poate intelege ca este important nu doar utilitatea unui moment ci cum se capteaza.
Am avut un coleg la servici care venea cu o masina veche, mostenita de la tatal lui, si acesta la primit de la bunicul lui. Intrebandul de ce nu-si cumpara unul nou, i-mi raspunde ca la ce bun, atata timp cat isi indeplineste scopul. Sa-l duca de acasa la servici.
Ca si demonstratie, va rog sa publicati un anunt in orice forum sau alt mediu dedicat nuntilor in Spania, Anglia, Franta cu un pachet economic care sa nu treaca de 250E. Veti vedea ca majoritatea, asta daca o sa va raspunda cineva, sunt sceptici si simt de la inceput ca la un pret asa de mic ceva nu este in ordine. Romanii in schimb sunt mai saritori.
Cred ca 250E ar fi echivalentul la 100E pt. Romania.
Ahhh alt detaliu, fara o firma perfect legala in EU sunt sanse foarte mici sa se faca afaceri.
Un alt detaliu care in Ro se trece cu vederea de catre prea multi clienti, gesturi de genul, calitate maxima pret cel mai mic, firma fantoma, om orchestra, fara contract si factura, sunt semnale ca calitatea nu se respecta si prin urmare logic ar fi ca mirii sa fuga. Dar din pacate realitatea este alta. Sa speram ca si pe acest plan Ro o sa intre intr-o zi in UE.

Edited by VHS, 05 October 2009 - 01:52.


#43
SuperDuper

SuperDuper

    Crushed

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,295
  • Înscris: 25.04.2006

 glido, on 4th October 2009, 02:14, said:

500 pret de pornire
-50 copil
-110 poze scoase pe hartie
-15 carcase cu foto (faci coperta dintr-un 20x30)
- 100 2 zile de prelucrat (degeaba spuneti ca asta nu costa ca e factut de mine, costa timp si pana la urma timpul costa bani)
- 40 transport (combustibil, uzura...) mirii platesc sau asigura transport numai daca distanta depaseste 30km
- 8 16% impozit
- 10 curent, telefoane, publicitate
- uzura aparate
________________________________
aproximativ = 150

Ei uite ca am gresit eu la calcule, nu raman cu 50-80 RON ci cu aprox 150 dupa TOT ce inseamna o nunta.
Sa vedem si altfel 50RON/zi cu 25(medie) zile lucratoare inseamna 1250RON salar la o munca fara efort fizic si masa asigurata din belsug este totusi dublul salariului minim pe economie.

Ai gresit iarasi. Trebuie sa pui amortizarea sculelor cu care faci filmarea/fotografierea, nu neaparat uzura. Adica cam cati ani le vei tine in productie versus cat ai platit sa le achizitionezi. Ca nu conteza daca ele or sa mai "merga" peste 2 ani, ci care o sa fie competitivitatea lor pe piata atunci.
Daca ai luat imprumut de la banca pentru achizitie, poti pune si dobanda acolo... Daca refaci calculele, cred ca ramai cu mai putin decat ii dai pustanului ala.

In curand camerele foto vor face filmari la nivel la care nu o sa mai necesite manuirea de doua camere - chiar si acum, un DSLR care filmeaza face o pauza de numai 1 secunda in filmare cand ia o poza. Asa ca o sa schimbi camerele sa iti iei una care face ambele. Cat despre caliate, nici o camera video dedicata de astazi nu poate scoate bokeh si zgomot mic in low light cum scoate un DSLR sau EVIL.

Edited by SuperDuper, 05 October 2009 - 03:34.


#44
Ankh

Ankh

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,976
  • Înscris: 04.08.2004
Vad ca toata lumea arunca vina pe "clienti", k...daca sunt asa de vinovati clientii si le vreti asa de mult binele, de ce le oferiti variante de 2 in 1 sau x lei?

PS: e o intrebare retorica, nu necesita raspunsuri inteligente, in afara de cazul in care pune cineva punctul pe "i" si spune adevarul.

Edited by Ankh, 05 October 2009 - 06:26.


#45
wyo

wyo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 612
  • Înscris: 17.04.2005
La noi toata lumea e cu ochii bulbucati dupa profit, cinstit sau nu are si asta mai putina importanta, de sus pana jos, desi cameramanii-fotografii la fel, iar clientii, dupa chilipiruri. Ca atare si piata e a evoluat in sensul asta. La altii, corect, e invers. De exemplu in Viena stiu 2 supermaketuri unul langa altul, unul cu preturi mici de iti vine sa vii din romania sa-ti faci cumparaturile, altul cu preturi normale pentru ei. Ghiciti unde e lume (sensibil) mai multa. Asa e, in cel cu preturi normale.
In ce priveste 2 intr-unul, am tras de mai multe ori, ocazional, cateva minute adica, si foto si video concomitent. In conditii normale zic ca se poate, mai ales cu ceva exercitiu, dar ce te faci cand esti singur si nunta se cupleaza la 380V din cauza intarzierilor, cand sa mai faci un balans de alb, cand iti pregatesti caseta noua in buzunar, cand iti cauti loc unde sa-ti lasi geanta mai la indemana si cate si mai cate. N-ai mobilitate, n-ai cum sa tragi cadre "mai altfel" ca te incurca aparatul, pe partea foto ar trebui sa renunt la a folosi 2 aparate ci doar unul, ca 70-200-le/2,8 IS nu pot trage cu o mana cu el, la schimbarea de obiective, la instalarea de blituri pe stative ca n-am timp, la fel si fel de chestii si accesorii care le folosesc divers si intens, dupa situatii etc. Si care bineinteles ca inseamna, in final, niste limitari la calitate.
In ce priveste adolescentii ca ajutoare, si eu lucrez cu baiatul meu de pe la 15 ani (ai lui), si unii clienti se uitau cam chioras la el cand vedeau ca nunta lor era, intr-o oarecare masura, pe mana unui copilandru. La negocieri nu suflam o vorba ca am ca ajutor un adolescent, ca probabil ca unii m-ar fi si refuzat pe motivul asta. Il vedeau doar la nunta.
Ce ma deranjeaza pe mine in definitiv e ca sunt prea multi clienti pe zona de preturi foarte mici, care te obliga sa faci tot felul de compromisuri ca sa-ti ramana si tie ceva, si ma enerveaza ca stau plafonat si ca meserias din cauza asta. Pot sa fac mai mult, stiu sa fac, am si cu ce, arat mostre, dar daca nu mi se plateste asta e, fac de banii care mi se dau.

#46
bydede

bydede

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 152
  • Înscris: 06.05.2006

 wyo, on 5th October 2009, 09:25, said:

Ce ma deranjeaza pe mine in definitiv e ca sunt prea multi clienti pe zona de preturi foarte mici, care te obliga sa faci tot felul de compromisuri ca sa-ti ramana si tie ceva, si ma enerveaza ca stau plafonat si ca meserias din cauza asta. Pot sa fac mai mult, stiu sa fac, am si cu ce, arat mostre, dar daca nu mi se plateste asta e, fac de banii care mi se dau.

"Fac de banii care mi se dau compromisuri"...ce sa intelegem din asta? Ca te plafonezi (dupa cum si recunosti). Nu, clientii nu te obliga sa faci asta, ci propria ta mentalitate, faptul ca le canti in struna.
Arata de ce esti in stare sa faci bine si vinde NUMAI asta. Numai asa, cred eu, ca iti poti face un NUME (brand) cautat si mai ales, apreciat...

PS:  Stiu, "e criza, e rate la banca, nevasta cere si ea, vorba 'ceea...! Is buni si banii aia: putini dar siguri..."
PS de consecinta: asa alegi segmentul de piata in care joci (iar in Romania, este o realitate-exista cel mai de jos segment de piata: 2 in unu).
PS de idealist: Ia straduiti-va TOTI prestatorii sa spuneti: Nu sunt 2 in unu din motivele enumerate mai sus. Ce vor face clientii..?
PS de "concluzie": atata timp cat exista cerere, "egzista" si prostituate. Ce ar face fetele daca nu ar fi cerere? Ar munci degeaba:)) (Va rog sa nu faceti nici o asociere, doar am glumit). Partial.

#47
atlet1305

atlet1305

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 612
  • Înscris: 22.09.2006
Cred ca e destul de simplu de explicat si pe intelesul celor care acum au cativa ani de filmare in spate,au un site pe net,merg la targuri de nunti,au ocupate toate sambetele din perioada cand se pot face nunti,etc,etc si vezi doamne nici nu le poate trece prin minte cum poate un cameraman sa faca si poze,ca daca te uiti prin posturile alea mai vechi si-i vezi cand se ocupau cu de-astea si-acum se jura pe rosu :P  ca nu stiu decat sa fac lucruri super-super deosebite, filmari la minimum doua camere si vreo doua foto de te apuca rasul. S-au trezit din frageda copilarie cu vx-ul in brate,samd...Toti o luam de jos,filmam mai intai cu ce putem, apoi din ce in ce apar pretentiile vrei sa avansezi si faci upgrade in toate. Pot sa spun ca fac si poze la evenimente atunci cand mai sta si fotograful cu camera in spate ca pe mine m-a luat junghiul ala din partea stanga,sau cand e chemat sa duca ceva la o alta nunta ca s-a ars vreo lampa sau alt incident nedorit.

#48
raptordivx

raptordivx

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 258
  • Înscris: 13.03.2005
Hai sa discutam despre nimic. Toti cei care muncesc in acest domeniu au dreptul sa faca ce vor si cum vor pe ce tarife vor CA TRAIM INTR-O democratie. Daca CLIENTUL vrea si omul accepta e ceea ce se numeste un deal. Restul DEONTOLOGIE de prost gust.

#49
VHS

VHS

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 523
  • Înscris: 07.08.2007

 raptordivx, on 8th October 2009, 22:22, said:

Hai sa discutam despre nimic. Toti cei care muncesc in acest domeniu au dreptul sa faca ce vor si cum vor pe ce tarife vor CA TRAIM INTR-O democratie. Daca CLIENTUL vrea si omul accepta e ceea ce se numeste un deal. Restul DEONTOLOGIE de prost gust.


Nu cred ca e o discutie despre nimic. Atat clientul cat si realizatorul trebuie sa inteleaga ca atat timp cat se merge pe varianta šomul orchestraš toti au de pierdut, mai ales clientul.
Problema este ca in Ro nu exista o asociatie sau asociatii care sa vina cu masuri preventive. Una ar fi un certificat de calitate emis si reinoit in viecare an. In acelasi timp primarile cu organele competente sa i-a masuri asupra persoanelor care presteaza servicii fara autorizatie, fara facturi, firme dubioase si regulizare de preturi. Total, ca sunt masuri simple dar nu-i pasa la nimeni de fotografi, videografi si cantareti la nunti.
Un exemplu de solidaritate aici in Spania. Companiile de taxi au detectat soferi care pe ascuns fac pe taxi. Primaria inpreuna cu politia si cu taxisti fac controale, primaria a angajat oameni care sa informeze clientii cu brosuri despre abuzul in cauza si taxistii fac pe informatorii politiei. Cand cineva a fost prins in penalti, amenda de 1500E si confisca masina pe loc.
Cand o sa se intample asa ceva in Ro.
O amenda kalumea la un meserias si sa-i ia camera un timp.
De ce nu se aduna toate firmele legale dintr-un oras sa faca o campanie de prevenire informand clientii de pericolul care-i asteapta, sa se faca o baza de date cu toti meseriasii care fac filmari si sa se caute o solutie cu Primaria.
Inteleg ca astea sunt iluzii false dar se poate cel putn emite un timbru ca si certificat de calitate. Timbrul asta sa fie lipit pe DVD-uri, albume foto, pagina web, generic, brosuri. Si astfle clientul sa inteleaga ca are de a face cu o firma legala, si cu un serviciu ce atinge un anumit grad de calitate garantat de catre ex: šAsociatia Videografilor Profesionisti din Brasovš sau šServiciu garantat cu standardul de calitate DIN 2009 emis de catre šAsociatia Cameramanilor Cluj-Napocaš.
Al doilea pas ar fi ca se convinga primariile ca pot incasa ceva taxe bunisoare daca fac un control preventiv. Voi cameramani profesionisti, legali si seriosi o sa faceti pe spioni.
In fine ca sunt cateva formule acolo si fiecare Judet poate scoate un timbru de calitate.
Sunt multi care nu-si permit un Bugati, credeti ca ar fi normal ca domni de la Bugati sa zica, bai noi daca continuam sa vindem 50 buc. pe an o sa murim de foame, hai mai bine sa facem ceva ca sa o poate cumpara orcine. Daca sar intampla asa ceva, Bugati nu mai reprezinta tot cea ce reprezinta acuma.
Eu nu mai fac nunti din 2002, dar am invatat o chestie, ca in Ro, in ziua de azi, videograf la nunta inseamna pasiune nu afacere. Si trebuie sa traiesti cu asta in cap un timp. Cand un realizator se gandeste la bani, a incetat sa fie un realizator, face treaba proasta, rapida, ieftina si clienti pe masura. Daca intra suficienti bani cat sa se acopere investitia si sa se reinoiasca tot echipamentul la fiecare 3 ani plus ceva bani pt cheltuilei bazice atunci e bine. Eu stiu multi care toata viata filmeaza din placere si toti banii castigati sunt nevoiti sa-i reivesteasca de forma continua. Din cauza asta nu au un Audi nou. Bineinteles ca astia nu filmeaza cu VX-uri sau in VHS (in 2009-2010) si nici nu fac poze si muzica in acelasi timp. Sunt persoane care le pasa prea mult de filmare si de clienti si tristi ca meseria lor in Romania nu este apreciata.

#50
VHS

VHS

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 523
  • Înscris: 07.08.2007
Aici este un model de Certificat de calitate
Faceti ce vreti cu ea, e bun pt.: inramat, adaugat la contract, sigla certificatului insertat in toate desingnurile de DVD, brosuri, web e.t.c. Ce profesional si luxos o sa para acest timbru stea, sclipitor, pe un DVD cu un design prost facut  :rolleyes:
Asta nu o sa faca pe nimeni fara un weekend liber, sa dispara concurenta sau sa schimbe mentalitatea clientilor, dar macar e o intentie buna, cu costuri minime, care poate avea o repercursiune in toate directiile. Tot e ceva, in loc sa stati cu mainile in sale si la barfit ca si taranul in fata casii.
Eu in locul vostru m-as afilia la o asociatie internationala recunoscuta gen: WEVA

#51
videoprod

videoprod

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 81
  • Înscris: 24.06.2009
@VHS
sunt de acord cu tine ca ar trebui promovata cumva calitatea...insa aici avem o problema:daca la taximetristi linia intre legal si ilegal e clara,cum separam videografii profesionisti de imitatii? pe ce criteriu? cate nunti au? la ce pret filmeaza? cati oameni au in echipa?ce echipamente au? cine e cel care hotaraste daca un videoclip de la nunta e mai frumos decat altul? cine poate spune ca un cameraman e mai bun decat altul,pentru ca...?
   Intelegi care e problema? Stiu ca in Spania e mai simplu,pentru ca acolo munca la negru e aspru pedepsita,iar cei care angajeaza muncitori la negru sunt cei amendati...insa cine imi garanteaza mie,ca si mire,ca firma XYZ,cu nume mare si sediu pompos,nu va face un rabat la calitate TOCMAI  pentru e ca e foarte cautata?   In Romania am vazut destul de des acest lucru:un cameraman cautat,cu priza la nunti,care ajunge sa contracteze mai multe nunti decat poate,si atunci,ca sa nu piarda banii,trimite alte persoane sa filmeze,prezentand ca argument suprem faptul ca el va face editarea...este corect din punctul de vedere al mirilor? ei se asteapta sa il vada la nunta lor pe acel cameraman,si in schimb primesc un neica-nimeni,cu o camera in mana,care in proportie de 90%  din cazuri face si fotografiile....pentru ca primeste undeva in jurul a 50 de euro pe munca prestata la acea nunta,si vrea sa-si mai rotunjeasca veniturile...

Ca o completare,vreau sa va povestesc ce mi s-a intamplat saptamana trecuta:a venit la mine un baiat,si m-a intrebat daca nu vreau sa-i fac generice la nuntile pe care le filmeaza,si sa-i pun filmarea pe dvd-uri.Normal ca l-am intrebat ce generic il intereseaza,si mi-a raspuns ca un pic de scris,cu o imagine statica in spate si cu un pic de muzica,ca pana acum avea pe cineva care ii facea genericul fixand camera pe o imagine,dand drumul la muzica in incapere si rostind numele mirilor si ale nasilor la un microfon...l-am intrebat de preturi,si mi-a zis ca a filmat 5 ore la ultima nunta,trebuie sa le dea 2 seturi de dvd-uri,si le-a luat 600 de ron...nu va povestesc ca filma cu o tabachera canon,care face si poze,din cate am observat...  Normal ca l-am refuzat,pentru ca eu nu imi permit ca el sa spuna ca sunt cel care ii face editarea...dar am ramas totusi uimit ca sunt oameni care ii angajeaza si pe acesti filmaci,care nu au ABSOLUT NIMIC de a face cu arta asta...nu au habar de cum ar trebui sa filmeze,nu au tehnica,nu au camere cat de cat performante,imaginea e asa cum e,dar au clienti...si pentru ei,asta conteaza!
   Iar de cealalata parte sunt eu,filmez cu un pd170,fac editarea cu premiere pro 2.0 pe un rtx100,muncesc cateva zile la editare,cu corectii si tot tacamul,dvd-uri personalizate,adica asa cum faceti marea majoritate de aici...nu imi permit sa filmez 5 ore cu 600 de ron,extrem de rar fac si fotografiile,de obicei merg cu fotograf,si ma uit cu surprindere ca mister tabachera are nunti si filmeaza de zor...si atunci mi s-a pus intrebarea:MERITA SA MAI INVESTESC IN ECHIPAMENTE,IN LUMINI,IN TEHNICA DE EDITARE,DACA TABACHERA PRODUCE MAI MULT CA MINE?   SIGUR CA MERITA! pentru ca EU trebuie sa fiu multumit,si apoi clientul!

cam asa vad eu lucrurile...si din pacate,cam asta e situatia "pe la tara" !

#52
CristianAdrian

CristianAdrian

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 1,573
  • Înscris: 11.08.2009
Cu siguranta ca toti cei care facem legal acest lucru ne gandim in primul rand la concurenta neloiala a altora. Gigel cu sapuniera sigur nu are chef sa-si faca acte. Problema e ca autorizatia PFA nu implica neaparat sa ai studii in domeniu (dupa cum am mai spus si in alt topic), pentru ca Statul vrea sa-i dai bani, nu e interesat ca pacalesti lumea. Pe de alta parte, de unde sa faci cursuri de cameraman? Pur si simplu e foarte greu sa faci asa ceva, cel putin in provincie. Si sa spui ca faci cursuri de foto in loc de cameraman ca e cam aceeasi activitate iar e gresit.
O asociatie ar fi buna, dar cine va fi arbitru? ar trebui o comisie, pt ca un singur om nu poate fi obiectiv. Ar fi un plus de incredere pentru clienti dar nu ar elimina pe cei care nu ofera calitate.
Cum vezi daca furnizorul da factura si chitanta? La eveniment daca apare sa zicem garda financiara cameramanul zice ca e prieten cu mirele si ii face gratis. Arata autorizatia si atat. Nu poate sa verifice nimeni, parerea mea. Iar daca vine acasa sigur toti care sunt legali mai au si contracte cu chitanta si factura, le arata pe alea "da domnule, anul asta am avut doar 3 nunti, am probleme personale", tot nu are ce sa faca. Doar prin flagrant dar nu am auzit pana acum. Am vorbit si cu un inspector de la finante si am avut surpriza sa-mi spuna ca nu fac controale la cameramani si fotografi... ca nu prea au cum.
Un pas inainte ar fi ca in fiecare oras sa se adune cei legali si sa faca campanii de informare a clientilor, sa discute cu Primariile si poate se ajunge la o concluzie. Insa parca vad cum la Starea civila iar o sa se introduca licitatia si nu va mai intra nimeni decat ala care a dat spaga cea mai mare... nici asta nu e o solutie.
Zici ca in Romania filmarea de nunta filmarea de nunta este pasiune, nu afacere. Eu o sa completez: doar pentru cei ce le pasa. Pentru restul este o afacere. Cunosc pe cineva care a pornit aceasta afacere de mult timp, nunti la norma, are o gramada de colaboratori, cam 5 nunti pe noapte... iar acum are vila, masina, tot ce vrei... nu s-a obosit niciodata cu partea artistica. Doar strictul necesar, dupa sablon, pinnacle, un clip de intro neprelucrat, taie foarte putin din brut, imediat e gata editarea. Deci eu zic ca este loc de afacere mai mult decat de pasiune, deocamdata.

#53
vgabi

vgabi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,449
  • Înscris: 07.08.2008

 VHS, on 9th October 2009, 01:14, said:

Aici este un model de Certificat de calitate
Faceti ce vreti cu ea, e bun pt.: inramat, adaugat la contract, sigla certificatului insertat in toate desingnurile de DVD, brosuri, web e.t.c. Ce profesional si luxos o sa para acest timbru stea, sclipitor, pe un DVD cu un design prost facut  :rolleyes:
Asta nu o sa faca pe nimeni fara un weekend liber, sa dispara concurenta sau sa schimbe mentalitatea clientilor, dar macar e o intentie buna, cu costuri minime, care poate avea o repercursiune in toate directiile. Tot e ceva, in loc sa stati cu mainile in sale si la barfit ca si taranul in fata casii.
Eu in locul vostru m-as afilia la o asociatie internationala recunoscuta gen: WEVA

Dacă tot ai pus modelul de certificat nu poți pune și un de contract cît mai complet mai ales că am înțeles că ești în Spania? Să vedem cum e pe acolo.
Cît despre WEVA no comment meseriași americanii. Cum ar face un român să fie primit acolo? Pe lîngă cotizația anuală de 250 para. :angry:

Edited by vgabi, 09 October 2009 - 13:09.


#54
VHS

VHS

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 523
  • Înscris: 07.08.2007

 vgabi, on 9th October 2009, 13:02, said:

Dacă tot ai pus modelul de certificat nu poți pune și un de contract cît mai complet mai ales că am înțeles că ești în Spania? Să vedem cum e pe acolo.
Cît despre WEVA no comment meseriași americanii. Cum ar face un român să fie primit acolo? Pe lîngă cotizația anuală de 250 para. :angry:


Nu am nici o idee de cum se fac aici contractele la nunti, dar o sa intreb. Oricum cred ca tine cont de anumite chestiuni legale. Din cate i-mi aduc aminte in romania, toti cameramani si fotografii isi faceau contractele cum le taiau capul, cu un limbaj complect nepotrivit si inventat. Multe sunt o combinatie de reclama + contract +manual de utilizare. Am vazut unele cu cliparturi corel pe toata pagina cu fraze pompoase, 5 tipuri de fonturi  :lol:  

Pe pagina de la WEVA sigur se specifica care sunt conditiile pt noi membri.
Am dad si eu un exemplu dar mai sunt asociatii, de preferat una in tara de pe care sa ai un beneviciu. O asociatie nu neaparat legat de NBC, este mai mut ca suficient o oragnizatie a cameramanilor profesionisti.
Inca ceva
Daca ti minte la titlurile de la genericul unui film cateodata apare scris la Directorul de fotografie:

Director of photography
    Pasula Popa
         ASC

Sigla ASC vine de la American Society of Cinematographers. In versiune romaneasca pt nunti corect ar fi:
Operator Imagine
Pasula Popa
AVPO

AVPO Asociatia Videografilor Profesionisti Oradea

Bineiteles ca la tarani care prima chestie ce intreaba este pretul le doare in cot de faptul ca realizatorul prin munca lui a ajuns la un nivel de calitate si ca servicul prestat este garantat si protejat de un certificat de calitate perfect legal si nu inventat sub fraze pompoase.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate