Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Poveste fara sfarșit

I-auziti voi! - nu vor romani...

Colon iritabil

Perioada de gratie inexistenta
 Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...
 Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 

Originea românilor - partea II

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
9037 replies to this topic

#7777
mihneavoda

mihneavoda

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 672
  • Înscris: 25.05.2010

 fanemusca, on 9th June 2010, 16:50, said:

Ma intreb cat de grava este aceasta psihoza româneasca, ca la 20 de ani dupa caderea comunismului românii sa nu cunoasca istoria lor din imperiul roman? Care ar fi cauza? Nu cumva Biserica Ortodoxa Româna care i-a tembelezat pe români? Nu cumva BOR-ul urmareste sa ascunda românilor adevarata lor istorie? Nu cumva BOR-ul urmareste sa ascunda românilor istoria lor crestineasca ca turma pastorita de Iustiniana Prima (si continuarile ei, cea mai importanta fiind cea de la Ohrida)?
Nu-mi vine să cred că poate fi cineva atît de rău, atît de rău intenționat și că poate gîndi atît de greșit. Biserica nu predă istorie nicăieri. Cei mai mulți romîni nici nu se prea duc pe la biserică iar cînd se duc văd slujbe, nu ascultă predici sau lecții de istorie.
Adevarul istoric este periculos. (Nu e! Cei mai mulți nu îl văd; de ex tu)
In primul rand adevarul istoric este o lovitura de moarte pentru o institutie de tot kktul, BOR-ul.(Nu e. Adevărul nu ajunge pt că oamenii iau drept adevăr ce vor ei; ca tine de ex)
Acel BOR de kkt care si-a bagat nasul in procesul politic, care dirijeaza alegatorii in procesul electoral.
Acel BOR de kkt caruia ii multumim sistuatia dezastruoasa din Romania.
Acel BOR de kkt care isi permite luxul, isi permite sa ne inabuse cu constructiile sale kitch.
Mai jos biserica recent terminata la Ghimbav, poleita cu aur, din banii primariei:(se vede că te înăbușe kktul din BOR)
[ http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20100606_0205/4.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
doar poleiala a costat 1 milion de euro.


Din momentul in care s-a format UngroVlahia(UGROVLAHIA vrei să spui, nu UNGROVLAHIA) si Moldova istoria adevarata este cea a continuitatii unui singur conducator, biserica ortodoxa. (BIserica nu a fost conducător politic sau administrativ)Care biserica a inveninat sufletele românilor.(vorbești tîmpenii) Biserica careia românii ii datoreaza dezastrele, esecurile si o stare continua de primitivism. In plus ii datoram bisericii ortodoxe si marasmul moral care nu ne paraseste.(bisericii îi datorăm dezastrele; ești dement)

tu te consideri reprezentantul Adevarului Absolut? Tu esti singurul care poti discerne Bunul de Rau? De ce? Fiindca esti un crestin ortodox habauc? Fiindca esti un crestin ortodox care pupi poala popii?(nesimțire crasă și prostie duium!)

rad si curcile de varza care o ai in cap.(de tine rîd și plîng)
Menumorut era un hazar(ești idiot. Hazar? in visul tău cretin), adica evreu turc. Glad era un turc.(??) Gelu e singurul ca fiind prezentat vlah, domnind peste vlahi si slavi. Iar ungurii prin cronica lui Anonimus ne spun foarte clar ca la venirea lor in Panonia au dat de vlahi. In Panonia, mai spalatule la creier. In Panonia. Ai inteles? (spălatul a spus mai de mult asta.Eu , la fel. Așa că nu dai tu lecții)

BOR-ul a facut din tine un zombi. Nu gandesti fiindca nu poti. BOR-ul iti transmite ce sa vorbesti, caci in creierul tau exista doar tarate.(natura a făcut din tine un animal vorbitor)

E prea muuuuuuult!!!!!!!
Îmi ajuuuuunge. Am deschis din eroare postarea ticălosului. Care mai vreți rămîneți. Eu nu am cu cine discuta pe aici în plus acest nemernic îmi face o greață care nu mai trece.
Adio!

#7778
NICU_LUPULALB

NICU_LUPULALB

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 779
  • Înscris: 02.02.2010

 fanemusca, on 9th June 2010, 17:50, said:

1.tu te consideri reprezentantul Adevarului Absolut? Tu esti singurul care poti discerne Bunul de Rau? De ce? Fiindca esti un crestin ortodox habauc? Fiindca esti un crestin ortodox care pupi poala popii?
2.rad si curcile de varza care o ai in cap.
Menumorut era un hazar, adica evreu turc. Glad era un turc. Gelu e singurul ca fiind prezentat vlah, domnind peste vlahi si slavi. Iar ungurii prin cronica lui Anonimus ne spun foarte clar ca la venirea lor in Panonia au dat de vlahi. In Panonia, mai spalatule la creier. In Panonia. Ai inteles?
3.BOR-ul a facut din tine un zombi. Nu gandesti fiindca nu poti. BOR-ul iti transmite ce sa vorbesti, caci in creierul tau exista doar tarate.
4.Ceea ce voi nu puteti.
Fiindca adevarul istoric va lasa suspendati in aer.Se vede din reactiile voastre pe acest forum in fata adevarului.Dupa voi vor mai trece cateva generatii, dupa ce au parasit Romania si vor afla in alte locuri adevarul. Voi sunteti mult prea limitati, dirijati, spalati la creier sa intelegi adevarul.

1.NU,...eu caut încă diferența aceea,...sunt conștient de limitele mele (ceea ce nu este cazul tău)...și mai mult de atât , Nu sunt ortodox practicant.
Acum multi ani,...cam vreo 30-32,... bunica mea paternă, împreună cu preotul din satul ei  și fratele ei care era dascăl,...mi-au propus să urmez seminarul la Curtea de Argeș,... și apoi să mă întorc în satul ei ,ca preot,...
Chiar dacă i-am dezamăgit, le-am spus în mod franc, că nu cred că am chemare pentru asta,... expresia cea mai dură a fost:"Bunico,... din drac NU poți face preot".

Să știi că nu mi-am schimbat părerea nici acum, în această privință!!!  Încă sunt  D( R )AC ,... NU mă consider creștin ortodox

2.Nu conta etnia conducătorilor,... Dacii au stăpânit ȘI Panonia,...,... cu atât mai mult urmașii Dacilor, mai erau și în Transilvania(se vorbea de Crișuri),...deci spălatul pe creier te poți considera TU.

3.Ți-am spui mai sus,... ai dat cu oiștea în gard!

4."ADEVĂRUL"???
ÎN rest,... nu cumva te caracterizezi pe tine???

#7779
vlachus

vlachus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 676
  • Înscris: 19.08.2008
Attached File  capt.7870717a2b814ce79d11f3545d9220a5_7870717a2b814ce79d11f3545d9220a5_0.jpg   14.71K   29 downloads

#7780
Mount_Yermom

Mount_Yermom

    my other ride is yermom

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,346
  • Înscris: 09.05.2010

 fanemusca, on 9th June 2010, 19:50, said:

Cuvantul brazi are un sufix tipic cuvintelor grecesti la plural ades care in româneste devine azi. In toate studiile despre influenta elenei in româneste se sublineaza acest aspect.

Daca albaneza contine acest cuvint Cf. alb. *bradh, bredh. precum dialectele suddunarene meglenoromâna si aromâna, nu este normal ca cuvantul brad sa fi intrat in limba româna acolo unde traiau pe deasupra grecii, de unde românii au invatat pluralul lui brazi?

verde - verzi

ud - uzi

cald - calzi

etc.

#7781
alalaltu

alalaltu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,837
  • Înscris: 30.10.2006

 fanemusca, on 9th June 2010, 16:50, said:

Mai jos biserica recent terminata la Ghimbav, poleita cu aur, din banii primariei:
[ http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20100606_0205/4.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Chestia cu aurul e cam tiganeasca. In rest macar are o arhitectura cat de cat originala. Majoritatea bisericilor noi seamana intre ele ca si doua filiale Plus Discount.

Edited by alalaltu, 10 June 2010 - 15:53.


#7782
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,070
  • Înscris: 12.12.2006
Nu vad nici ceva prea original la asta, si nici nu stiu biserici care sa fie copiate.
Poti sa dai ceva exemple ?

#7783
Cyber-sapiens

Cyber-sapiens

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,912
  • Înscris: 04.10.2007

 fanemusca, on 9th June 2010, 17:50, said:

Iar ungurii prin cronica lui Anonimus ne spun foarte clar ca la venirea lor in Panonia au dat de vlahi.
In Panonia, mai spalatule la creier. In Panonia. Ai inteles?

In Panonia ungurii au gasit sloviani moravieni, iar conducatorii lor erau bulgari.

Ca existau insule vlahe prin Panonia, Bosnia, Transilvania, Rodopi, ... aceasta este altceva.

Cu privire la "partea a doua" este discutabil procesul de ad-migratie al vlahilor la nord de Dunare, deoarece Regatul maghiar i-a incurajat in acest sens, la fel Imperiul Bulgar tarziu, cumanii, turcii, rusii, ...

Probabil cea mai mare importanta o are acea MEGALO-VLAHIE din aria elena.

[ http://www.scd-lunjina.org/pic/wallachia.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://www.brown.edu/Departments/Italian_Studies/dweb/images/maps/decworld/1300-Europe.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by Cyber-sapiens, 10 June 2010 - 17:26.


#7784
C988

C988

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 609
  • Înscris: 10.12.2008

 alalaltu, on 10th June 2010, 16:51, said:

Chestia cu aurul e cam tiganeasca. In rest macar are o arhitectura cat de cat originala. Majoritatea bisericilor noi seamana intre ele ca si doua filiale Plus Discount.

E oribilă, în Bulgaria, Grecia, Macedonia ar fi la ea acasă dar în România și mai ales în Transilvania nu are ce căuta. Bisericile noi ar trebui să se înspire din tradiția locului.

Un exemplu reușit la Piatra Neamț:

Biserică din perioada modernă:

http://commondatasto...nal/8099445.jpg

Biserici vechi:

http://www.piatra-ne...sdomneasca1.jpg

http://upload.wikime...tirii_Neamt.jpg

#7785
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

 fanemusca, on 9th June 2010, 19:50, said:

Cuvantul brazi are un sufix tipic cuvintelor grecesti la plural ades care in româneste devine azi. In toate studiile despre influenta elenei in româneste se sublineaza acest aspect.

Daca albaneza contine acest cuvint Cf. alb. *bradh, bredh. precum dialectele suddunarene meglenoromâna si aromâna, nu este normal ca cuvantul brad sa fi intrat in limba româna acolo unde traiau pe deasupra grecii, de unde românii au invatat pluralul lui brazi?
pluralul de la brad ar trebui sa fie bradi, corect? corect.
la fel, lespede ar trebui sa aiba pluralul lespedi, dar lespezi parca suna mai bine.
pluralul lui plod e plozi, nu plodi


fenomenul se petrece si in timpurile mai dincoace:
lord (un cuvant intrat in romana nu inainte de a doua jumatate a sec 19) are pluralul lorzi, nu lordi cum ar fi "corect".
antipod - antipozi, nu antipodi
unul si mai recent:
baud (unitate pentru masura vitezei de transmisie) - pronuntat bod, are pluralul bauzi, pronuntat bozi


se pare ca romanilor nu le prea place alaturarea d+i pe care o transforma adesea in z+i. exemple in care di-ul latinesc se transforma in zi romanesc:
dies -> zi
dicere -> zice

Edited by ego_zenovius, 10 June 2010 - 17:38.


#7786
lolekbolek

lolekbolek

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 408
  • Înscris: 16.10.2006
http://dacoromania4....3/crestinii.htm
Având în vedere situația relativ mai bună din punct de vedere material și religios, precum și autonomia internă a statelor românești, tot mai mulți creștini balcanici individual sau în grupuri, au venit și s-au stabilit la nord de Dunăre. Astfel de exemplu chiar în vremea lui Mihai Viteazul, s-au stabilit în Tara Românească circa 15.000 de albanezi, 16.000 de bulgari. O serie de elemente sud dunărene s-au integrat în societatea românească, inclusiv în instituțiile acesteia, mai ales în armată, diplomație și ierarhie bisericească.
15000+16000=31000
cam ~ 600 000 de oameni sunt urmasii lor.
care-i mandru ca e albanez? lupu?  :o
..
am impresia ca daco-forever-dacii sunt blocati in gandirea lor  de Dunare. pentru ei Dunarea e o bariera ienerjetica ca in filmele sf.

Edited by lolekbolek, 10 June 2010 - 17:59.


#7787
fanemusca

fanemusca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 295
  • Înscris: 09.06.2010

 Mount_Yermom, on 10th June 2010, 15:09, said:

verde - verzi

ud - uzi

cald - calzi

etc.
mintea iti este chiar in asa hal de aglutinata incat nu sezizezi ca in toate cazurile tu imi arati transformarea lui "d" -> "zi" la plural, iar discutia era despre:
Cuvantul brazi are un sufix tipic cuvintelor grecesti la plural ades  care in româneste devine azi

poti beli ochii sa vezi diferenta?

#7788
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

 alalaltu, on 10th June 2010, 16:51, said:

Chestia cu aurul e cam tiganeasca. In rest macar are o arhitectura cat de cat originala. Majoritatea bisericilor noi seamana intre ele ca si doua filiale Plus Discount.
distanta mare dintre turlele din fata si cea din spate o face sa semene fix cu o hala industriala. iar forma turlei din spate ma trimite la sud de Dunare.

#7789
fanemusca

fanemusca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 295
  • Înscris: 09.06.2010

 ego_zenovius, on 10th June 2010, 17:35, said:

pluralul de la brad ar trebui sa fie bradi, corect? corect.
vad ca suferi si tu de aceeasi aglutinare a mintii.

Chiar nu puteti intelege ca avem o familie de cuvinte ce dovedesc o influenta greceasca?

Tu nu vezi diferenta:
1. "d" -> "zi" (cand substantivul este la plural)
2. "ades" -> "azi" (cand cuvantul are sufixul grecesc "ades").

Edited by fanemusca, 10 June 2010 - 17:47.


#7790
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

 fanemusca, on 10th June 2010, 18:43, said:

mintea iti este chiar in asa hal de aglutinata incat nu sezizezi ca in toate cazurile tu imi arati transformarea lui "d" -> "zi" la plural, iar discutia era despre:
Cuvantul brazi are un sufix tipic cuvintelor grecesti la plural ades  care in româneste devine azi

poti beli ochii sa vezi diferenta?
cuvantul brazi nu are niciun sufix. cred ca nu iti e foarte clar ce e ala sufix.
barzi e pluralul lui brad. pentru ca di nu-i suna bine, romanul l-a transformat in zi.

#7791
fanemusca

fanemusca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 295
  • Înscris: 09.06.2010

 ego_zenovius, on 10th June 2010, 17:35, said:

se pare ca romanilor nu le prea place alaturarea d+i pe care o transforma adesea in z+i. exemple in care di-ul latinesc se transforma in zi romanesc:
dies -> zi
dicere -> zice
voi cand aveti un fix, nu puteti nicicum sa descifrati textul preopinentului.

Eu ma refeream la pluralul unor cuvinte de origine greceasca cu sufixul grecesc la plural "ades". Acel "ades" conform legii romanesti de transformare fonetica (chiar tu l-ai exemplificat mai sus) devine "azi". In felul acesta, un cuvant cu origine necunoscuta precum "brazi" isi dezvaluie originea greceasca.

 ego_zenovius, on 10th June 2010, 17:49, said:

cuvantul brazi nu are niciun sufix. cred ca nu iti e foarte clar ce e ala sufix.
ok. n-are nici un sufix (daca vrei este o morfema). E o singura silaba, ea insasi sufixul (o silaba in spatele a ceva, in cazul acesta nimic).

Edited by fanemusca, 10 June 2010 - 17:54.


#7792
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

 fanemusca, on 10th June 2010, 18:53, said:

Eu ma refeream la pluralul unor cuvinte de origine greceasca cu sufixul grecesc la plural "ades". Acel "ades" conform legii romanesti de transformare fonetica (chiar tu l-ai exemplificat mai sus) devine "azi". In felul acesta, un cuvant cu origine necunoscuta precum "brazi" isi dezvaluie originea greceasca.
nu ti-am inteles rationamentul dar am retinut concluzia: brad e de origine greceasca.
sunt gata sa te cred daca-mi spui care e cuvantul grecesc din care provine.

#7793
alalaltu

alalaltu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,837
  • Înscris: 30.10.2006
Morosane, nu ma apuc acum sa caut pe net, insa ma refer la alea de cartier, toate niste betoance construite in stil pseudobrancovenesc. Daca eu as da banii pentru o biserica, sincer, as angaja niste mesteri de la voi din zona sa-mi faca una din lemn!

Edited by alalaltu, 10 June 2010 - 18:09.


#7794
fanemusca

fanemusca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 295
  • Înscris: 09.06.2010

 ego_zenovius, on 10th June 2010, 18:03, said:

nu ti-am inteles rationamentul dar am retinut concluzia: brad e de origine greceasca.
sunt gata sa te cred daca-mi spui care e cuvantul grecesc din care provine.
pur si simplu ti-am explicat o metodologie prin care se pot gasi originea unor cuvinte necunoscute.
In cazul asta, stim ca terminatia "ades" greceasca, devine in romaneste "azi". Aceasta regula se poate regasi in cuvantul "brazi". Care este cuvantul grecesc care a dat "brazi" nu stiu. Am identificat doar o posibilitate ignorata de altii. Cand din intamplare o sa am mai multe informatii te anunt.

Oricum, faptul ca brad se gaseste intr-o forma apropiata in albaneza si in dialectele romanesti suddunarene ne spune clar unde se aflau strabunii romanilor cand in limba lor a intrat cuvantul brad. Adica in Balcani. Adica intr-un loc unde nu traiau daci. Adica cuvantul "brad" nu poate fi la origine dac.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate