Salt la conținut

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Caut splitter semnal satelit

Instalatii sanitare

Program de slabire cu succes gara...

Reconditionare cada baie din fonta
 Problema imprimanta

Here goes nothing

BCR sau Raiffeisen

Visual Studio 2022 instaleaza Epi...
 Sfat alegere parbriz

EMAG - recenzii false facute de ei?

Recomandare telefon 900-950

Nivel de trai
 Semnal bun da'... prost

De ce statiile de radio FM nu ren...

Pe unde pot sa gasesc statistici ...

Este reconditionat acest laptop?
 

Cum invatam?

- - - - -
  • Vă rugăm să vă autentificați pentru a răspunde
22 răspunsuri în acest subiect

#1
alex2010

alex2010

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.147
  • Înscris: 29.09.2008
Initial, am crezut ca numai eu ma confrunt cu aceasta problema... dar dupa un mic sondaj facut printre prieteni, am ajuns la concluzia ca aceasta problema este destul de raspandita printre elevi.

Problema consta in faptul ca... nu stim sa invatam corect. Pentru mine, si majoritatea prietenilor mei, "a invata" inseamna sa citim lectia o data, si apoi sa scriem ce ne mai aducem aminte. Poate este suficient pentru o banala lucrare de control, insa ce ne facem cand ne asteapta un examen important, precum Bacalaureatul?

Personal, in clasa a VIII-a am avut un an foarte stresant, in care am invatat enorm, iar cand am ajuns la liceu, am intrat intr-un repaus total, in care n-am invatat absolut nimic.

Acum sunt in clasa a XII-a, si trebuie sa ma pregatesc pentru un examen foarte important. Problema e ca nu mai pot sa invat. Sau poate nu mai stiu cum sa o fac, mi-am pierdut acest obicei, aceasta deprindere...

De fiecare data cand incep sa invat, oricat as incerca sa raman concentrat asupra lectiei, imi vin in minte alte ganduri, ma gandesc la altceva, imi pierd repede rabdarea... am observat, dupa ce am dat capacitatea, ca nu mai am rabdare sa citesc/invat nimic, oricat m-as forta sa invat.

M-am documentat si am vazut ca exista sindromul ADD(Attention Defficit Disorder), care insa, statistic, apare la 5% dintre elevi. Ma indoiesc ca atat eu, cat si prietenii mei, suferim de ADD :)

Deci situatia sta in felul urmator: cei care au continuat sa invete si in timpul liceului, nu au probleme acum, pot sa memoreze foarte usor lectiile, deoarece au continuat sa-si foloseasca aceasta deprindere. Noi, ceilalti, care am facut pauza asta imensa, am luat-o cam de la zero.

Tot ce am scris mai sus se poate rezuma astfel: Stim oare sa invatam corect? Scoala ne invata multe lucruri, dar oare ne invata si cum sa invatam ?

PS: Am incercat mai multe metode citite pe net, n-am avut succes cu niciuna, poate putin cu iMusic(sa invat cu muzica clasica pe fundal, e destul de relaxanta si te ajuta sa te concentrezi, insa nu face minuni).

#2
alexgrand

alexgrand

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 231
  • Înscris: 16.04.2008
hmm... io d-abia am intrat la liceu si pot spune ca, la fel, nu mai am chef sa invat (spre deosebire de clasa a 8-a, unde speriat de "examen" am pus mana pe carte) !! si se spune ca ar trebui ca in clasa a 9-a sa faci "o impresie buna"! ma rog, sper doar ca pana in clasa a 12-a sa pot trece peste hop si sa ma trezesc. insa se simte diferenta intre gimnaziu si liceu :)

oricum, am si colegi (mai mult colege ) care invata zi de zi, la absolut orice si nu au niciun fel de stres... care o fi secretul lor?! nu stiu :D

#3
katsuchyo

katsuchyo

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 998
  • Înscris: 22.04.2005
fiecare face cel mai bine in viata ceea ce face cel mai des. la fel si cu invatatul..

#4
[ady]

[ady]

    Hopeless Dreamer !

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 5.688
  • Înscris: 23.04.2006

 alexgrand, on Dec 11 2008, 13:06, said:

oricum, am si colegi (mai mult colege ) care invata zi de zi, la absolut orice si nu au niciun fel de stres... care o fi secretul lor?! nu stiu :D

Ce secret? in liceu mai inveti si altceva, nu doar sa tocesti toata ziua...iar fetele...sunt fete. Ajung ele in cls a12a si le vezi la scoala odata pe saptamana...
Cat spre cel ce a initiat topicul, nu ai nici o problema. E ceva normal. Nu mai esti obisnuit sa tocesti un comentariu de 5 pagini pe care sa-l reproduci pe foaie. Doar ca tre sa inveti juma de pagina de teorie... La mate tre doar sa lucrezi zilnic, nu tre sa inveti pe derost 100 de variante....
Ai sa te trezesti tu la prima simulare cand iti vezi numele si nota 3 sub el. Daca e peste 5, atunci ai scapat si nu tre sa mai faci nimic :)

#5
alex2010

alex2010

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.147
  • Înscris: 29.09.2008
Pana la urma, voiam sa va intreb daca stiti cum as putea sa ma reobisnuiesc cu invatatul, nu vreau doar sa trec Bac-ul, vreau SA INVAT!
Am timp, am dorinta de a invata, dar dupa ce stau 30 minute incercand sa invat ceva, ma apuca o plictiseala puternica si nu mai inteleg nimic...
A incercat cineva Reading Genius sau alte programe de genul asta?

#6
[ady]

[ady]

    Hopeless Dreamer !

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 5.688
  • Înscris: 23.04.2006
Nu, dar poti sa-i spui la Mos Craciun sa-ti aduca ceva chef de invatat...
Fi serios! doar nu te va ajuta un program sa faci, ce nu poate face capul tau
Daca te plictisesti inseamna ca ori nu te intereseaza ce ai de invatat, ori stii deja. Nu prea poti invata ceva ce nu-ti place...e ca si cand ti-as spune sa citesti o carte care nu-ti place deloc.
Incerca sa faci ceva ce-ti place, si nu te vei mai plictisi

#7
alex2010

alex2010

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.147
  • Înscris: 29.09.2008
Pai nu e pe placut la examen, trebuie sa inveti de nevoie...

#8
mishiky

mishiky

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 309
  • Înscris: 04.07.2007
incearca sa intelegi lectile,nu invata papagaliceste.Si baga ceva vitamine in tine sa-ti revina memoria. :)
iti tin pumnii si eu sunt in a 12-a,recunosc e un an stresant!

#9
wanna-fly

wanna-fly

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 66
  • Înscris: 04.01.2009
Asa e, scoala nu ne invata cum sa invatam.
Nici eu nu stiu cum invat eu mai bine,da cica asta tre sa faci. sa descoperi ce memorie ai mai bine dezvoltata: vizuala, auditiva etc. Si sa te bazezi pe sistemu asta, adica sa auzi lectiile/ sa le structurezi.

M, zicea cineva ca inveti de nevoie. Asta e realitatea deseori. Dar nu mereu, si oricum, atunci cand iti place, clar: iese mult mai bine si e si mai usor.
Deci tre sa pornesti pozitiv, sa organizezi cumva totul, nu s ainnebunesti cand vezi cat ai de invatat si nu stii de unde sa inccepi.
Io aveam fise la romana, caiet la geogra etc. Intotdeauna citeam, subliniam, scoteam ideile de baza, cu liniute/ faceam scheme ca sa imi ramana in minte. niciodata n-aveam chef sa verific cat a ramas, asteptam testele. Si iesea bine de cele mai multe ori (na, depinde si ce-ti pica:)) ). Dar cica e eficient, dupa ce inveti, sa te desprinzi de tot materialu, si sa stai asa, sa rostesti (tare) tot ce-ai retinut. sa faci legaturi etc.
SI io am dat bacu anu trecut, daca crezi ca te pot ajuta si cu altceva.. :)

P.S:Asta e cel mai important, ca iti doresti sa inveti:) deja e un pas mare;) acu tre sa iti dai seama, in functie de cum esti tu si ce iti place, ce te-ar ajuta. E imposibil sa nu mai poti invata :-S. La inceput poate, dar pe urma te obisnuiesti iar cu invatatu, si recuperezi intr-un fel golul...

#10
letudiante

letudiante

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 38
  • Înscris: 20.10.2008
Nu ai mai invatat de o vreme si ai perdut obisnuinta.
- fa-ti un ritm de invatare si respecta-l. Nu-ti programa timpul alocat pentru o anumita materie ( 2 ore la istorie ) ci stai la birou pana cand simti ca ai inteles-o;
- la materiile unde ai nelamuriri cere ajutorul unui coleg care se descurca bine, sa-ti explice;
- incearca sa te apuci deja de invatat, daca tot amani are sa fie din ce in ce mai greu pentru ca ai sa te simti vinovat si stresat;
- imagineaza-te deja intrat la facultatea la care-ti doresti ( face bine la motivatie );
- dormi 8 ore pe noapte, ai sa vezi ca daca esti odihnit merge mai bine si scoala;
- dupa ce inveti o parte noua din materie incearca sa vezi imaginea de ansamblu, daca lucrurile prind contur are sa inceapa sa-ti faca placere si invatatul;

#11
aWp_viTal

aWp_viTal

    Romania's Special Operations Forces

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.526
  • Înscris: 06.10.2007
Nu stiu ce situatie ai tu ,  nu te cunosc ... dar parerea mea este ca degeaba inveti  ;) ... o viata ai ! Vrei sa o petreci cu ochelari pe nas si muncind zi de zi la banca pana la pensionare ? Pentru ce ? Pentru o viata de lux ?

Eu zic sa iti traiesti viata , sa te distrezi cu prieteni ...
Invata cat sa fi un elev ok , sa nu ai probleme la scoala ...
Eu sunt 100% sigur ca ce inv. acum la liceu , nu ma va ajuta cu nimic in viata ...
Auzi tu ... program de invatat ...  :lol:

Plec dimineata la 8 la liceu ... imi iau un capucino cu colegi ... ne distram in pauze , mai chiulim la o ora , mai vine cate o ora nasoala ... de exemplu chimia , ies la tabla unde sunt sigur pe mine , o completez pe profesoara cu lucruri simple si asa ma bag bine pe langa ea , mai invat o formula o chestie si o zic .. la fel mai pe la toate materile ! In timpul orelor  mai glumesc cu colegi si asa se duce ziua .... Cand plec acasa mai mergem cate o data la un ceai , un suc ...etc . Vin acasa ... daca sunt ai mei ma uit putin peste orele de maine daca am de invatat de exemplu o lectie la lb. rom. o invat , daca am note nu o mai invat , imi fac ghiozdanul apoi intru la PC putin , ies afara prin oras ... intru iar la PC pana pe la 10-11 apoi stau la tv pana la 12-1 ma culc si asa incepe o noua zi !

La ora actuala nu am probleme cu scoala , am 5x absente nemotivat si vreo 20 motivate ! La Romana,Matematica,Chimie,Eng/Fr si astea mai imp. am note de 6/7/8/9 in rest note bune .... am si cate un 2 si cate un 3 si cate un 4 .... asta este !

Ce a zis letudiante fac doar pentru bani, 300E pe luna si respect toate prostiile alea !

:thumbup:

Editat de aWp_viTal, 14 ianuarie 2009 - 19:13.


#12
alex2010

alex2010

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.147
  • Înscris: 29.09.2008
Revin cu detalii... mi-am cam dat seama ce mi se potriveste...

E bine sa invatati cat mai des intr-o zi, in sesiuni de maxim 1 ora...  Maxim 2 sesiuni consecutive(cu pauza de 10 minute intre ele).

- E bine sa inveti cate putin din fiecare materie intr-o zi... daca veti invata la o singura materie o zi intreaga veti ajunge sa urati materia respectiva...

Mi-am propus sa invat ori de cate ori am putin timp liber, si mai imi arunc ochii pe cate o lectie, o mai repet, sau invat alta noua.

O idee foarte buna ar fi sa va faceti planul de invatat... de exemplu la mine este cam asa:
- ~30 eseuri la romana, invat 2 pe saptamana = 15 saptamani = ~4 luni
- o carte de gramatica de romana, 600 pagini = 6 pagini pe zi = ~ 3 luni
- lectiile la istorie, 2 lectii pe saptamana = ~ 2 luni
- 3 manuale de engleza = 3-4 luni

Si astfel mergem in paralel cu toate... peste 4 luni (in mai) ar trebui sa am toate lectiile invatate. Urmeaza apoi o luna in care am timp sa repet materia de Bac si apoi inca o luna in care mai repet gramatica+engleza+istorie pentru facultate :)

Si o zi ar decurge cam asa :
1 ora invat eseuri, 1 ora invat la istorie, o ora invat gramatica + engleza.
3 ore pe zi. 1 ora dimineata, 1 ora la pranz, o ora mai pe seara... sau 1 ora dimineata si 2 ore la pranz si am scapat :)

Problema frustranta este ca nu tot timpul sunt "in the mood" ca sa invat, si de multe ori invat degeaba, daca nu am chef sau nu ma simt bine, mai bine nu invat, pentru ca oricum n-as intelege nimic.

#13
ionut27

ionut27

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.962
  • Înscris: 30.11.2008
Pe perioada invatarii renuntati pe cat posibil la tv si calculator si rezultatele nu vor intarzia sa apara!

#14
Hidd3n

Hidd3n

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 514
  • Înscris: 04.08.2007
depinde de la om la om , de exemplu unii retin foarte bine si citind cate ceva prin pauza , iar altii petrec multe ore pentru a reusi sa invete cat unul de genul . e foarte bine sa te deconectezi de la orice care ti'ar putea distrage atentia : computer , telefon , televizor ,etc

#15
lawrence38

lawrence38

    GAME......OVER

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 10.009
  • Înscris: 05.02.2008
In lumea asta exista multe tipuri de oameni/elevi....tocilarii care citesc textul de jdemii de ori ca sa retina un sfert din el...geniile care retin din prima...aia care copie cu bluetooth-u sau mai stiu eu ce...plus multi altii..

Problema nu e aici, zic eu...nu ca nu stiti sa invatati..nu stiti (majoritatea, nu chiar toti) PENTRU CE invatati....cei mai multi elevi in ziua de azi se complac in situatia lor si dau tot inainte ca oile..de-aia ajung "absolventi" de facultate care habar n-au ce-or sa faca "cand vor creste mari" , cu 0 experienta s.a.m.d.

Scoala romaneasca =  :first:

#16
alex2010

alex2010

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.147
  • Înscris: 29.09.2008
Ma gandeam la o idee... sa-mi inregistrez lectiile... si sa le ascult la mp3 player, stand in pat. Oare o functiona? Sau e mai bine the old fashioned way, citind?
Imi obosesc ochii destul de repede si nu rezist mult sa citesc, daca le-as asculta as putea sa le ascult mai mult timp.
Incerc maine, sa vad ce iese...

#17
Laberta

Laberta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 9.491
  • Înscris: 04.09.2006
Am citit intr-o carte, Flori pentru Algernon se numea, cum unul isi punea noaptea cand dormea diverse materiale de invatat inregistrate pe banda de magnetofon (erau alte vremuri atunci). Se pare ca a functionat.

#18
MadMike.Mitza

MadMike.Mitza

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.956
  • Înscris: 01.03.2006

 alex2010, on Feb 1 2009, 21:17, said:

Ma gandeam la o idee... sa-mi inregistrez lectiile... si sa le ascult la mp3 player, stand in pat. Oare o functiona? Sau e mai bine the old fashioned way, citind?
Imi obosesc ochii destul de repede si nu rezist mult sa citesc, daca le-as asculta as putea sa le ascult mai mult timp.
Incerc maine, sa vad ce iese...

Sa stii ca nu e o idee rea. Asa am procedat eu pentru bac la psihologie. Ascultam cate doua-trei lectii pe seara si le retineam mai usor. Poate sa fi fost si memorarea involuntara, fiind obisnuit sa acult muzica inainte sa ma culc.
Bafta.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

Utilizatori activi: 1

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate