Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
vin
Last Updated: Nov 26 2008 11:39, Started by
as xxl
, Nov 16 2008 22:56
·
0
#1
Posted 16 November 2008 - 22:56
am ceva vie in curte pe care am cules-o astazi. am cules-o asa tarziu pentru a avea cat mai mult zahar in concentratie.
Stie cineva, cum se face pentru a obtine un vin de calitate? As aprecia sa imi raspunda cineva care chiar sa se priceapa nu doar sa mi se spuna "piseaza strugurii si pune-i in butoi". Ma intereseaza toate amanuntele, temperatura optima de fermentare, daca sa il pun in sticle sau sa il tin in butoi, cand ... etc. |
#2
Posted 16 November 2008 - 23:24
Rosu, alb? Daca e cules asa tarziu ar face bine sa fie alb.
|
#4
Posted 16 November 2008 - 23:45
Vinul rosu il zdrobesti si il fermentezi pe borhot. In mod normal se lasa pana la 7 zile, dar pe frigul asta n-am nici cea mai mica idee cat va dura fermentatia. Daca il vrei mai rose il tragi de pe borhot mai devreme si-l lasi sa termine fermentatia doar mustul gol.
In unele zone se obisnuieste sa se stoarca la teasc borhotul ca sa obtina mai multa zeama, dar asta produs asa e mai aspru si mai acid de la taninul din scarciuri. Fa asta doar daca ai nevoie expres de mai mult vin, altfel las-o asa si iese mai multa tuica in compensatie. |
#5
Posted 17 November 2008 - 17:53
butoiu man. ai grija cum alegi butoiul. vezi sa nu fie ala de varza.
|
#6
Posted 26 November 2008 - 11:39
Eu pot sa iti spun cum fac eu, de fapt in zona la mine (gorj, Novaci si baia de fier).
La noi nu se tine vinul in butoaie, ci in damijeni (de sticla). Pentru cei care fac in butoi, trebuie ales butoiul bine. Conteaza inclusiv lemnul din care e facut butoiul, fiindca vinul ia gustul. Prima oara se curata damijenile, si se dau cu o substanta (arde si face mult fum, innecacios) Se umplu damijenile cu fum si se lasa cateva minute. Strugurii ii storcem, iar in cateva ore, dupa ce se lasa mustul la fund, il si tragem in damijeni. De fermentat fermenteaza in ele, dar durata de fermentare difera in functie de conditii(temperatura, luminozitate). Dupa ce fermenteaza, si se limpezeste, il mut in sticle, sau in alte damijeni. Conteaza si strugurii foarte mult. La mine e zona muntoasa (800m altidudine), sol nisipos, soare din abundenta,ca idee va spun ca pe langa vie deja incepe padurea de conifere. Se coc destul de tarziu. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users