Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
Finally... alone
Last Updated: Oct 15 2008 16:12, Started by
snipest
, Sep 24 2008 08:01
·
0
#1
Posted 24 September 2008 - 08:01
Sunt genul de om caruia nu-i place sa locuiasca cu parintii. De la 18 ani mi-am luat zborul si ma bucur de libertatea mea. Dar cum dorul de casa e urat al dracului, n-am cum sa nu regret unele chestii pe care le avem in tineretile mele. Ma gandesc ca printre voi mai sunt si unii asemeni mie.
Ideea e ca intotdeauna mi-a placut sa gatesc. Desigur, ca sa impresionez, am invatat o groaza de retete exotice. N-am nicio problema sa gatesc orice fel de pizza, paste, peste, fructe de mare etc. Dar nu stiu sa gatesc mancarurile alea traditionale pe care mi le facea mama. Am fost in zeci de restaurante de lux si am incercat diverse feluri delicioase de mancare. Dar stiu ca niciodata nu as refuza sarmalutele cu smantana de acasa. Deci, as dori, pe cat posibil sa ma ajutati cu retete de mancare de cartofi, iahnie de fasole, ciorba de burta etc. Stiti la ce ma refer... cartea de bucate a mamei. Multumesc! |
#2
Posted 24 September 2008 - 09:13
Mergi la mama-ta si roag-o sa iti arate ce si cum. :eheyebrow:
|
#3
Posted 24 September 2008 - 09:19
Nu vreau sa te dezamagesc, insa mancarurile astea traditionale facute de tine probabil ca n-o sa aiba niciodata gustul pe care il aveau aceleasi mancaruri facute de mama/bunica pe vremea cand erai copil, din doua motive :
1. ingredientele erau mai sanatoase si mai cu gust, fara E-uri, hormoni de crestere si alte chimicale 2. copil fiind si venind flamand de la joaca, aveai o perceptie subiectiva mai puternica decat adultul un pic blazat care esti acum - mancarea ti se parea extraordinar de gustoasa, chiar daca poate era obisnuita :) Ca sa raman ontopic, eu stateam pe langa bunicele mele (una ardeleanca si una moldoveanca) atunci cand gateau (vara, in vacanta), ca ma mai trimiteau sa aduc un morcov sau o ceapa din gradina, si am observat ca "bazele" sunt foarte simple la mancarurile traditionale. Pe cat de scurt pot : Ciorbe : se toaca marunt (sau se dau pe razatoare) ceapa + morcov + ardei, se calesc in putin ulei, se sting cu apa si se adauga restul ingredientelor : legume taiate cubulete (cartofi, fasole, dovlecei, mazare etc.) ; daca e ciorba cu carne (de vita sau pui), carnea se fierbe separat, se indeparteaza spuma, si cand s-a fiert, se amesteca legumele fierte + carnea cu tot cu zeama ; daca e ciorba de perisoare, perisoarele se fierb direct in ciorba. In functie de gust/regiune/sezon, ciorba se acreste cu : bors (se adauga la sfarsit si se lasa sa mai dea o data in clocot), rosii decojite si taiate marunt, otet, zeama de agurida (struguri necopti) sau corcoduse necoapte, zeama de lamaie. La ciorba se adauga leustean tocat dupa ce se stinge focul. Ciorba de burta, ciorba de pui a la grec si ciorba cu afumatura (ardeleneasca) se fac putin altfel. Supe : se fierbe carnea (pui sau vita) cu radacinoase (morcov, telina, patrunjel, pastarnac) si ceapa intregi. Supa rezultata se strecoara, se drege cu sare - piper, si se adauga in ea fie galuste de gris, fie taitei. Se adauga la sfarsit patrunjel tocat. Supa-crema de legume se face la fel, cu deosebirea ca se pot pune orice legume, care la sfarsit se paseaza si se adauga in zeama rezultata din fierbere, impreuna cu putin unt (sau ulei, daca e de post), sare, piper dupa gust. Tocanite : se caleste ceapa + ardei (ardeiul nu e obligatoriu, insa da un gust special). Se adauga ingredientul principal (cartofi, fasole fiarta in prealabil, fasole verde, mazare, conopida fiarta etc.), se acopera cu apa si se lasa la foc mic. Daca e tocanita cu carne, carnea se fierbe separat si se adauga la mancare cand e aproape gata. Spre sfarsit se adauga cateva linguri de bulion si/sau rosii decojite si taiate marunt. Se condimenteaza in functie de gust cu diverse ierburi. Ca sa aiba acelasi gust cu mancarea de acasa, ar fi bine sa o intrebi pe mama ce pune la mancarea respectiva : de exemplu la iahnia de fasole, unii pun seminte de marar uscat, altii cimbru, altii dafin, altii tarhon. Cam astea ar fi "bazele". Evident ca exista o groaza de variatiuni. Sper sa nu te fi plictisit inainte sa ajungi la sfarsitul postului :D |
#4
Posted 24 September 2008 - 09:47
Moaca, nu m-ai plictisit deloc. :lol:
Chiar m-as fi bucurat sa-mi fi dat mai multe detalii. Stiu ca nu vor avea acelasi gust, in principiu pentru ca fiecare personalizeaza reteta. Sfaturi nu prea am cum sa-i cer mamei fiindca atunci cand ajung acasa fix la gatit nu-mi sta mie gandul. Mi s-a luat de tot soiul de mancaruri gen pizza & carbonara & cordon bleu & shit. In plus, daca gasesti undeva aceste feluri de mancare, sunt scumpe si chiar daca mi-as permite nu as da 10-15 milioane lunar doar ca sa mananc la restaurant unde sincer, mi se mai si ia de atata lume. Cel mai mult imi place sa mananc acasa si doar in weekend mananc la restaurant fiindca sunt in oras la distractie toata ziua si toata noaptea. De-aia as vrea sa-mi fac singur. Faza cu legumele alea naturale nush cat e de pe bune. Adica bunicii mei puneau ingrasaminte chimice inca de cand eram mic. M-am si otravit odata cu ele. :P In plus, cand ma mai viziteaza mama, imi gateste cu legume luate din piata de unde cumpar si eu si e extraordinara mancarea. |
#5
Posted 24 September 2008 - 09:52
Eu ti-am dat doar notiunile de baza :) daca vrei detalii, spune-mi exact ce te intereseaza. Nu garantez pentru ciorba de burta, am facut o singura data fara s-o gust, pentru ca nu imi place (nu dati cu pietre).
O carte foarte buna de retete traditionale, culese direct de la sursa, e cea a lui Radu Anton Roman aparuta la editura Paideia - s-ar putea sa o mai gasesti, stiu ca s-a reeditat. |
#6
Posted 24 September 2008 - 09:59
Moaca, on Sep 24 2008, 10:52, said: Eu ti-am dat doar notiunile de baza :) daca vrei detalii, spune-mi exact ce te intereseaza. Nu garantez pentru ciorba de burta, am facut o singura data fara s-o gust, pentru ca nu imi place (nu dati cu pietre). O carte foarte buna de retete traditionale, culese direct de la sursa, e cea a lui Radu Anton Roman aparuta la editura Paideia - s-ar putea sa o mai gasesti, stiu ca s-a reeditat. |
#7
Posted 24 September 2008 - 10:41
snipest, on Sep 24 2008, 10:59, said: Daaaa, acum imi amintesc de RAR, Dumnezeu sa-l odihneasca. Stiu ca avea emisiunea aia la Pro tv. Daca a scos o carte trebuie sa fieceva de capul ei, stiu ca se ocupa foarte in detaliu de bucataria romaneasca. O s-o caut, sper s-o si gasesc. In masura in car voi edita vreo reteta pentru PDA (asa e bucatarul modern, cu palmul peste sort -_- ) o sa o pun aici. Are al meu var cartea asta (dealtfel, bucataria este principalul lui hobby). Imi spunea, insa, ca sunt destul de "grase" rezultatele retetelor din cartea respectiva. Bombe calorice, probabil.. Dar asta nu inseamna ca nu sunt gustoase :rolleyes: ... |
#8
Posted 24 September 2008 - 10:45
Eithne, on Sep 24 2008, 11:41, said: Are al meu var cartea asta (dealtfel, bucataria este principalul lui hobby). Imi spunea, insa, ca sunt destul de "grase" rezultatele retetelor din cartea respectiva. Bombe calorice, probabil.. Dar asta nu inseamna ca nu sunt gustoase :rolleyes: ... |
#9
Posted 24 September 2008 - 11:00
#10
Posted 24 September 2008 - 11:05
|
#11
Posted 24 September 2008 - 12:07
snipest, on Sep 24 2008, 12:05, said: :rolleyes: Well.....Mi-ar placea sa mor in bordel, cu o ceafa de porc la gratar in fata, daca e s-o luam asa... :lol: Daca in fiecare post al topicului, mentionam cate ceva despre mancare, inseamna ca ramanem on topic?:P Mie mi-ar placea sa mor in somn. Visand. Constienta fiind, in vis. Dar in nici un caz cu mancarea langa mine:)) Asa ca ma antrenez inca de pe acum, nu mananc "precum la mama acasa". :P |
#13
Posted 24 September 2008 - 14:37
Mâncare ca la mama acasă nu se poate ..... decât la mama acasă.
În orice caz, ciorbe și tocănițe de-astea știu că ies bune cu cât cantitatea pregătită e mai mare. Dacă te apuci de gătit de-astea și vrei să iasă bune, cheamă gașca la masă și bucatele vor avea super gust. |
#14
Posted 25 September 2008 - 07:30
romikatm, pai sa nu te iubesc eu pe tine? :inlove:
amonra_71, nici nu stii cata dreptate poti sa ai cu cantitatea. Si mie imi plac mancarurile la cazan de mor. Dar cum deocamdata gatesc doar pt mine, iar de peste vreo 2-3 luni doar pentru doi, nu stiu cand o sa apuc. Raman disponibil pentru urmatoarele nunti/pomeni/botezuri. :coolspeak: |
#15
Posted 25 September 2008 - 07:36
Numa' sa nu incerci sa faci piscoturi sau bezele dupa reteta din Sanda Marin, ca am incercat eu (din cartea originala) si mi s-au lipit de tava si ulterior de dinti, desi am respectat intocmai reteta ;)
|
|
#16
Posted 25 September 2008 - 07:55
Moaca, on Sep 25 2008, 08:36, said: Numa' sa nu incerci sa faci piscoturi sau bezele dupa reteta din Sanda Marin, ca am incercat eu (din cartea originala) si mi s-au lipit de tava si ulterior de dinti, desi am respectat intocmai reteta ;) |
#18
Posted 25 September 2008 - 11:24
romikatm, on Sep 25 2008, 12:08, said: Sper ca iubirea e pur frateasca! Si ca sa vezi ca si eu tin la tine,fratele meu,ia uite aici ! Offf, ce-am slabit, dar ce-o sa ma ingras de-acum incolo..... :lol: Edited by snipest, 25 September 2008 - 11:32. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users