Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...

Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012
 

NORVEGIA

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
5698 replies to this topic

#1153
ovidiupay

ovidiupay

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 295
  • Înscris: 29.12.2007
Nosferyk  si in alea 5 luni am lucrat , dar sa zicem ca mai la "gri" , ca batranul norvegian nu prea vroia sa imi faca acte , ca era prea greu pentru el. In plus , pentru ca Romania nu e in Schengen , trebuieste un salariu minim pe luna sau sa ai contract de munca 80%, stiu ca sa uitat aia la polite mult printre fluturasi de salariu si contractul de munca pana sa imi dea permis de sedere si munca definitiv.

Oricum , am avut noroc cu prietenul prietenului samd care nici macar nu era roman si nici nu ma cunostea .

#1154
dav1dd

dav1dd

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 65
  • Înscris: 08.12.2009

View Postovidiupay, on 27th September 2011, 17:41, said:

Oricum , am avut noroc cu prietenul prietenului samd care nici macar nu era roman si nici nu ma cunostea .

Inseamna ca nu ai venit "la plesneala".

#1155
lexus2002

lexus2002

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 21.07.2011

View Postbogdan675, on 27th September 2011, 16:00, said:

Scuze ca te intreb in c oras stai? sau in ce oras ai venit? daca esti pe langa oslo sau in oslo de 2 zile s-a angajat sotia la curatenie si a  intrebato daca mai stie pe cineva ca ii trebuie mai multe fete asa ca lasa-mi adresa de mail sa-ti zic unde sa trimiti cv-ul, si o sa-mi intreb sotia daca mai au nevoie acolo de o fata  si am fii bucurosi sa te ajutam!!
multumesc mult ca vreti sa ne ajutati.noi stam in haugesund care e cam departe de oslo,daca stiu bine,e cam la 500 de km de oslo.dar totusi  iti dau adresa mea de  mail [email protected] inca o data.numai bine!!!

#1156
ovidiupay

ovidiupay

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 295
  • Înscris: 29.12.2007

View Postdav1dd, on 27th September 2011, 18:12, said:

Inseamna ca nu ai venit "la plesneala".

Da nici la sigur nu am venit , oricum este NERECOMANDAT celor cu familie si mai ales cu copii , macar eu sint singur si daca nu merge nu raman pe drumuri decit eu nu si alti 2-3 dupa mine .

#1157
aserghie

aserghie

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 82
  • Înscris: 10.07.2011
Ceea ce cred eu ca atrage pe toata lumea in Norvegia si pe mine de altfel sunt statisticile care nu pot fi comentate: este tara cu cel mai ridicat nivel de trai din Europa, unde aproape nu exista saracie.
Pentru cei care vin aici in cautari am un sfat: daca aveti ocazia invatati ceva norvegiana inainte de a veni aici, deja este ca o politica nationala sa se angajeze numai cunoscatori ai limbii, ceea ce nu era cazul din ce am auzit acum 4-5 ani.
Aud mereu se spune ca Norvegia este o tara scumpa. Este, dar pentru cei care vin aici in vizita, turism sau pentru incepatori (cei care vin cu bani de acasa pentru chirie, mancare). Facand un calcul simplu procentul de cheltuieli pentru chirie si mancare din salariul minim este acelasi ca pentru orice alta tara din vestul Europei, diferenta se va vedea atunci cand cu banii facuti aici vei merge in vacanta in Italia sau acasa in Romania spre exemplu.
Scriam intr-un post anterior ca-mi place in Norvegia faptul ca poti lasa usa descuiata la casa. Din pacate asa a facut si un prieten si s-a trezit cu o tiganca romanca in casa, in amiaza mare... probabil trebuie sa ma mut dincolo de cercul polar sa scap de ei....
Din punctul meu de vedere fiecare cu sansa lui, dar nu va asteptati sa va angajati aici dupa o luna, si chiar daca ar fi asa salariul il primiti posibil dupa o alta luna. Pentru tinerii care mai au putere de invatare recomand sa patrunda aici inscriindu-se la o facultate, sunt gratuite cursurile, se poate solicita si o camera de camin pentru inceput.
In rest, sa aveti curaj si hotarare

#1158
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

Quote

Pentru tinerii care mai au putere de invatare recomand sa patrunda aici inscriindu-se la o facultate, sunt gratuite cursurile, se poate solicita si o camera de camin pentru inceput.

Cel mai bun sfat de pe acest topic de pana acum.

#1159
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,845
  • Înscris: 01.11.2005

Quote

Scriam intr-un post anterior ca-mi place in Norvegia faptul ca poti lasa usa descuiata la casa. Din pacate asa a facut si un prieten si s-a trezit cu o tiganca romanca in casa, in amiaza mare...
...si cum a reactionat/procedat prietenul tau ??? sunt tare curios.

#1160
irinatudor

irinatudor

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 28.09.2011

View Postadrian80, on 26th September 2011, 15:42, said:

Si eu tot la sigur am venit aici.
Este cineva care a venit la plesneala, a reusit si o duce bine in continuare aici?
Oare care ar fi procentul?


Buna,nici eu nu cunosc pe nimeni in Norvegia si as vrea sa vin,acum locuiesc in Spania de 10 ani si lucruile merg din ce in ce mai naspa.Crezi ca ne-am gasi de munca?Sti cum stau treburile pe acolo?

#1161
lex309

lex309

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 12.11.2007
Haideti sa va spun si povestea mea cu Norvegia, un incepator pe aceste meleaguri, cu un dram de noroc. Din start pot sa va spun ca aici nu o sa gasiti caini cu colaci in coada si de asemeanea tin sa mentionez ca Norvegia nu e Italia sau Spania unde poti sa te urci in avion si sa pleci cu gandul ca "lasa ca oi gasi eu ceva".

Povestea mea a inceput acum aproximativ un an jumatate cand la sfatul unui prieten care locuieste aici de 4 ani, m-am hotarat sa incerc si eu mirajul Norvegiei. Dar pentru ca sa imi permit sa ma gandesc macar la acest miraj a fost nevoie de un efort financiar destul de consistent plus multa rabdare si perseverenta. Am inceput cu niste cursuri de limba norvegiana, la universitate, cu profesor, cu teme si tot ce mai trebuie, contra cost evident. Apoi a urmat o perioada de 7, 8 luni in care am incercat sa imi fac niste cursuri pe care m-am gandit ca poate imi vor folosi in viitor, asa ca am inceput prin a imi lua permisul de sofer profesionist cu atestate, carduri si tot tacamul, am facut un curs de motostivuitor, un curs de bucatar si ce mi-a mai dat mie prin minte.

Dupa un an in care am incercat sa invat cate putin din toate si sa am cat mai multe hartii si atestate "la mana", am zis ca se apropie momentul plecarii. Dar si aceasta plecare, pentru visatori presupune anumite sacrificii, interventii, ajutor sau cum vreti voi sa le mai numiti. La mine a fost un atu faptul ca am venit aici stiind ca pentru cateva luni are cine sa ma gazduiasca , sa ma ajute si sa ma indrume. Un al doilea atu a fost ca inainte de toate am pus inainte limba si am fost in Romania 3 luni la cursuri de norvegiana. Iar ultimul atu a fost ca am avut niste bani de pornit la drum datorita faptului ca mi-am vandut masina. Pentru cei ce se gandesc ca in norvegia pleci la drum cu 1000 de euro si stai pe aici 2-3 luni cu gandul ca poate este ceva de munca, va spun ca va inselati amarnic.

Cu ceva bani in buzunar, cu o cazare asigurata, cu putina limba si multa incredere am plecat la drum. Am ajuns aici la inceputul lunii iunie si m-am dus direct sa continui cu limba norvegiana la Oslo Folkeuniversitetet unde dupa cum stiti un modul de 3 saptamani costa in jur de 4900 coroane. 2 luni de zile si un procent considerabil din toata suma cu care am venit aici s-a dus pe cursurile de limba. Deja avand habar despre limba, vorbind la un nivel acceptabil si cu multe cunostinte despre aceasta tara minunata am inceput sa iau la rand toate site uril de anunturi, firmele de vikari, sute de mailuri trimise. Dar dupa cum multi dintre voi care locuiti deja aici stiti, o recomandare din partea cuiva, face mai multe decate sute de mailuri si telefoane. Astfel am prins un contract pe 6 luni la o firma de vikariat dar cu garantie de minim 32,5 ore pe saptamana pe un timp de 6 luni, Astfel mi-am putut depune actele pentru numar personal si skatte kort. Nu zic ca suma este una extravaganta dar macar este un inceput, am deja o luna de cand lucrez si sper ca treaba sa mearga inainte.

Concluzionand pot sa recomand celor care vor sa vina aici sa se gandeasca bine inainte de a face acest pas, pentru ca aici nu e chiar asa usor cum cred unii. Incepeti mai intai cu limba ca sa aveti cat de cat o baza, incercati sa strangeti o suma de bani pentru venit aici si nu in ultimul rand ganditi-va daca aveti pe cineva care ar putea sa va ajute pentru inceput     macar cu cazarea.

Nu este imposibil aici dar nici nu este un loc pentru oricine.

Edited by lex309, 28 September 2011 - 15:31.


#1162
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,845
  • Înscris: 01.11.2005

Quote

Din start pot sa va spun ca aici nu o sa gasiti caini cu colaci in coada si de asemeanea tin sa mentionez ca Norvegia nu e Italia sau Spania unde poti sa te urci in avion si sa pleci cu gandul ca "lasa ca oi gasi eu ceva".
...deja nu sunt singurul care spune lucrul asta...asa ca aviz amatorilor de  senzatii tari...

Quote

Nu este imposibil aici dar nici nu este un loc pentru oricine.
Foarte adevarat

Edited by tehnics, 28 September 2011 - 19:05.


#1163
xpres2011

xpres2011

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 29.09.2011
Buna ziua tuturor. De ceva timp (nu foarte mult, recunosc) citesc acest topic de pe softpedia. Sincer... si eu sunt in cautarea unui loc de munca in Norvegia. Intr-adevar, sunt constient ca nu sunt cainii cu colaci in coada acolo, dar... cu siguranta e mai bine ca aici la noi in Romanica.

Asa cum a spus cineva mai sus... aserghie daca nu ma insel... se pare ca invatarea limbii este intr-adevar o politica nationala. Poti sa ai studii, experienta... cam degeaba daca nu stii limba.

Eu aplic la job-uri aparute pe finn.no, nav, eures de vreo 3 luni incontinuu (poate chiar si mai mult). Studii... am destule. Experienta... la fel. Sa nu va ganditi ca oi fi vreun mosulica... am 30 ani. Vreau ceva mai bun pentru mine si familia mea, dar... se pare ca norvegiana e o piedica destul de mare.

Daca stie cineva vreun cam in ce domeniu sa caut - cel putin pentru inceput - astfel incat sa nu fie nevoie de norvegiana, as fi profund recunoscator si fac o cinste mare cand/daca voi ajunge acolo.

#1164
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,931
  • Înscris: 25.06.2007

View Postxpres2011, on 29th September 2011, 14:05, said:

Poti sa ai studii, experienta... cam degeaba daca nu stii limba.

E exact cum spui! :)
In Tarile Nordice nu faci multi pureci daca nu te descurci cu limba. Daca vrei sa ai sanse reale, depune eforturi cat mai serioase cu norvegiana. Pe bune, nu-i de glumit!

#1165
xpres2011

xpres2011

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 29.09.2011

View PostBogdan R, on 29th September 2011, 14:19, said:

E exact cum spui! :)
In Tarile Nordice nu faci multi pureci daca nu te descurci cu limba. Daca vrei sa ai sanse reale, depune eforturi cat mai serioase cu norvegiana. Pe bune, nu-i de glumit!


mda... acum stau si ma gandesc... daca in astea 3 luni ma apucam de un curs de norvegiana... altele erau sansele mele acum.

Oricum... asta intentionez sa fac. Dar... intre timp... cine stie? poate pica ceva unde nu e chiar obligatoriu sa stii limba. Repet, cel putin la inceput!

#1166
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,845
  • Înscris: 01.11.2005

Quote

poate pica ceva unde nu e chiar obligatoriu sa stii limba.
...acolo unde vei interactiona cu norvegieni va fi obligatoriu...indiferent ca e femeia de servici sau directorul...

#1167
dav1dd

dav1dd

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 65
  • Înscris: 08.12.2009

View Postxpres2011, on 29th September 2011, 13:05, said:

.............Studii... am destule. Experienta... la fel ......
Daca stie cineva vreun cam in ce domeniu sa caut - cel putin pentru inceput - astfel incat sa nu fie nevoie de norvegiana, as fi profund recunoscator si fac o cinste mare cand/daca voi ajunge acolo.

Normal ar fi sa cauti acolo unde ai studiile sau experienta.
IT posibil sa prinzi un loc fara sa cunosti norvegiana sau santiere navale ca sablator, tubulator, sudor .....

Edited by dav1dd, 30 September 2011 - 00:00.


#1168
xpres2011

xpres2011

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 29.09.2011

View Postdav1dd, on 30th September 2011, 00:54, said:

Normal ar fi sa cauti acolo unde ai studiile sau experienta.
IT posibil sa prinzi un loc fara sa cunosti norvegiana sau santiere navale ca sablator, tubulator, sudor .....

mda... asa e

#1169
dav1dd

dav1dd

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 65
  • Înscris: 08.12.2009

View Postxpres2011, on 29th September 2011, 13:05, said:

Daca stie cineva vreun cam in ce domeniu sa caut - cel putin pentru inceput - astfel incat sa nu fie nevoie de norvegiana, as fi profund recunoscator si fac o cinste mare cand/daca voi ajunge acolo.

View Postxpres2011, on 30th September 2011, 21:30, said:

mda... asa e

Adica ce !!! nu mai faci cinste sau cum ......  :boxing:

#1170
xpres2011

xpres2011

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 29.09.2011

View Postdav1dd, on 1st October 2011, 12:16, said:

Adica ce !!! nu mai faci cinste sau cum ......  :boxing:

hehe, fac cinste. ma tin de cuvant :).

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate