Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Croaziera in Mediterana de Vest 1...

Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam
 Mini server - VMware

betano.ro

Poveste fara sfarșit

I-auziti voi! - nu vor romani...
 Colon iritabil

Perioada de gratie inexistenta

Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...
 Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...

Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!
 

Masina paine

* * * * * 11 votes
  • Please log in to reply
12967 replies to this topic

#6787
mcjohn

mcjohn

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,425
  • Înscris: 05.02.2009

View PostGEORGE1976, on 08 martie 2015 - 19:35, said:

Azi am facut macinici moldovenesti! Ce ziceti? Coca la MP!�
Mă miram eu să reușești să faci măcinici la MP !

#6788
GEORGE1976

GEORGE1976

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 777
  • Înscris: 13.05.2008
Reteta pt mucenici.
onlystuff.eu/retete/mucenici-moldovenesti-cea-mai-buna-reteta-de-mucenici-moldovenesti-11467.html/

#6789
lalea

lalea

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,542
  • Înscris: 30.01.2007
Mama, bine ca mai copntribuie si Mihai aici, altfel n-am avea nimic util! :)

Orice aluat cu atatea oua si mai ales in combinatie cu atata zahar in el se lipeste putin de aproape orice teflon... Posted Image E usor sa citesti cum se bat ouale la pandispan, mai rar gasesti cum arata aluatul dupa copt... Posted Image
Mai poti unge cu ulei sau unt, e echivalent cu hartia de copt. Totusi, chiar asa, e dificil de scos pandispanul intreg din cuva aia inalta, de aia probabil intreba omul...
Cred ca e bine sa pui hartie de copt la anumite lucruri, la mucenici am pus, de exemplu, ca sa nu schimb cuvele intre transe in timpul coacerii. Imi era mai simplu sa scot mucenicii copti si sa pun, pe hartie de copt, altii doi.

Sa fim productivi: care e rolul combaterii unei retete? Am impartasit o reteta, ca e verde, ca e proasta, ca e dificila... ce conteaza? E o reteta impartasita.
Intram in detalii stupide despre cum se bat ouale la pandispan, pe sistemul: nu aduc nimic productiv, dar distrug tot. Ce sa spun, multa bafta!

Despre pandispan: noi, romanii, asa am adus o varianta aici, asa e, se intalneste cel  mai des la noi batutul separat al oualelor. Totusi, avantajul la reteta mea e ca scapi de pierdutul aerului la amestecat albusurile cu galbenusurile (de jos in sus sau de sus in jos, de 9 ori ca in povesti, de zici ca toti au acelasi tip de paleta si castron :D ). Pentru asta poti folosi si niscai chimicale, niste saruri, ca crema de tartar, altii folosesc, cu mai slab rezultat, alte saruri gasite in bucatarie. La pandispan merge praful de copt, ca te ajuta sa recuperezi bulele pierdute la amestecat faina, uleiul.
Daca intelegi chimia ingredientelor si uiti de o reteta clasica, citesti mai multe retete, le combini, reusesti sa faci o paine dulce si buretoasa in conditii uimitoare pentru altii.
Daca imi spuneai acum un an ca o sa fac blaturi fara coacere fara numar sau pandispan la MP, imi faceam cruce. Posted Image Totusi, e incredibil de usor acum, dupa 6 luni, desi cred, inca, ca-i de rasul curcilor. Sau al lui Mihai. Ai dreptate cu paletele, am vrut sa identific locul unde tai aluatul si am zis palete, il tai in dreptul axelor paletelor. Multam.
Daca e sa imbunatatim experienta pandispanului postat de mine, atunci ar ajuta sa turnati incet-incet uleiul, amestecand preferabil la mixer pe viteza maxima, turbo, cat mai mare, caci ingreuneaza ouale batute. Faina se pune mai degraba dintr-odata.

#6790
mihaiC1

mihaiC1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,760
  • Înscris: 12.08.2008
Eu am luat MP : sa scap de "chemecale" din painea industriala, nici painea calda nu e sanatoasa , o las sa se raceasca bine, nici gand sa fac PANDISPAN (cu atatea "adaosuri chimice" mai e PANDISPAN ?), pt. malaxat si dospit aluat pt.pizza, colacei .. aproape ca se fac si cozonaci ..dar fara "chemecale" Posted Image
Daca se lipeste coca .. ARUNCA CUVA, PALETELE!

Edited by mihaiC1, 09 March 2015 - 12:38.


#6791
mihaiC1

mihaiC1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,760
  • Înscris: 12.08.2008
2011_12_03.jpeg Iaca si un cozonac pe la inceputuri ..bineinteles cu greseli!
2011_12_14.jpeg paine cam din 2011!
Da'poi vine un/o "expert/a" dupa 6 luni "de practica" sa ne invete cu ce se "mananca" MP Posted Image
PS. au fost postate.. deci nu ati avut interesul sa cititi acest topic Posted Image
Tare vreau sa vad niste poze cu PANDISPAN_STRUTO_CAMILA de la @lalea Posted Image

Edited by mihaiC1, 09 March 2015 - 13:24.


#6792
retele

retele

    Acest etern fabulos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,788
  • Înscris: 29.04.2004

View PostmihaiC1, on 07 martie 2015 - 16:44, said:

Dap'! Bernoulli ce vina are ca nu stii putina fizica ?

Ce bine le știi tu pe toate, nea' Bernulă!
Citat dintr-un manual tehnologic de fabricare a pâinii la un cuptor clasic, dar principiile rămân și la cazul nostru:

Bucata de aluat se incălzește treptat, mai puternic straturile exterioare și, in măsură din ce in ce mai mică, cele dinspre centrul bucății. In faza inițială, datorită condensării vaporilor de apă din zona de aburire a cuptorului, suprafața superioară a aluatului preia căldura vaporilor condensați, ridicandu-și astfel temperatura pană la circa 80oC și alcătuind o pojghiță subțire, elastică. Aportul căldurii prin radiație și convecție din camera de coacere este neinsemnată.
Suprafața interioară (de vatră) a aluatului, insă, preia căldura prin contact direct de la vatra cuptorului, incălzindu-se aproape similar cu suprafața superioară. In faza a doua, datorită căldurii transmise in cea mai mare parte prin radiație și numai o mică parte prin convecție, temperatura suprafeței superioare a aluatului ajunge la circa 100oC ceea ce corespunde cu momentul formării cojii, intrucat stratul periferic al bucății de aluat se deshidratează prin evaporarea unei mari cantități de apă.
Suprafața inferioară se incălzește și ea in continuare de la vatra cuptorului, iar căldura pătrunde treptat in interiorul bucății de aluat,ridicandu-i temperatura pană la 50-60oC. In faza finală, incălzirea bucății de aluat se face mai lent. Căldura pătrunsă treptat in interior creează o zonă de evacuare a apei.


O parte din vaporii formați aici se deplasează spre coajă datorită diferenței de umiditate intre zonele respective (fenomen numit difuziune de concentrație); o altă parte a vaporilor, insă, datorită diferenței de temperatură, se deplasează in zona cu temperatură mai scăzută (fenomen numit termodifuziune). Vaporii de apă care migrează spre coajă trec prin porii fini ai cojii in camera de coacere, iar cei ce migrează in interior secondensează mărind astfel umiditatea zonei de miez invecinate. Pe măsură ce temperatura in bucata de aluat crește zona de condensare se deplasează inspre centru. Această modificare a umidității, care reprezintă mecanismul coacerii, se repetă pană cand intreaga masă de aluat ce se află sub coajă se transformă in miez.

#6793
mihaiC1

mihaiC1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,760
  • Înscris: 12.08.2008
Compari "cuptorul" MP (~1,5- 2l) cu un cuptor normal/casnic (~45- 65l) sa faci aceiasi paine de 1kg, ori sa pomenesc de un cuptor "clasic" care are volum de 300-500l si faci 10- 20 de paini ???... oare unde o fi in MP "zona de aburire a cuptorului"?  La capacitate max. a MP coca se ridica pana se lipeste aproape de capac Posted Image Daca nu se evacueaza ABURUL de sub capac ai avea TERCI "capacul paini "!
Ce ai citat mai sus e PAINE PE VATRA facuta industrial .. sa avem pardon dar e cu totul altceva "amaratele" de MP!Posted Image
Nea' "Bernulă" sa fie sanatos Posted Image D'apoi principiile de baza sunt in mare parte.. numa' cu mici "artificii"!

Edited by mihaiC1, 10 March 2015 - 10:46.


#6794
retele

retele

    Acest etern fabulos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,788
  • Înscris: 29.04.2004
Vaporii se manifestă la fel, iar fenomenele detaliate acolo, termodifuziunea și difuziunea de concentrație, ajută la evacuarea naturală a aburului prin partea superioară a capacului, deși se explică foarte clar că o bună parte a aburului e element esențial în coacere.
Părerea mea e că fantele laterale n-au legătură cu evacuarea aburului (de fapt de la asta a pornit discuția).

Ar prinde bine însă niște fante la partea superioară a scăfârliei pentru eliberarea aerelor unor persoane.

#6795
mihaiC1

mihaiC1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,760
  • Înscris: 12.08.2008
Asta pe langa faptul ca totul e "inghesuit" in MP si nu poti avea aceleasi conditiile unui cuptor ce COACE PE VATRA !!!
Saracu' Bernoulli a demonstrat "imposibilul" pt. "unia" care "au trecut pe la liceu" sa ia o diploma si au ramas "astupati" !
Principiul poate ii "desfunda" ...
PS.: Abur, aer, lichid e FLUID !
Tare tampiti sunt aia de au proiectat MP ,fante: la baza, laterale superioare si cele care comunica cu cele din capac si "cireasa de pe tort " cele deasupra si sub capa Posted Image!

Edited by mihaiC1, 10 March 2015 - 12:36.


#6796
lalea

lalea

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,542
  • Înscris: 30.01.2007
Aleluia!

Imi cer scuze pe aceasta cale daca trimiterile mele, saracele, erau la niste amarate de retete de pe net. In prostia mea, am crezut ca discutam de retete la MP, nu de legi esentiale de fizica. Ma retrag, cu regretul ca nu gasesc timpul necesar sa explic chimia din spatele retetei de pandispan si a efectelor binefacatoare ale prafului de copt.

Multumesc astfel aici mamei mele, care m-a invatat ca un cuptor e un cuptor si, chiar daca functioneaza diferit de cel anterior, trebuie doar sa gasesti echilibrul retetei in noile conditii... tatalui meu, care m-a invatat sa renunt cand nu am niciun castig... vecinului de la parter care era stiut pentru respectul ce-l purta oamenilor din jur... si va las sa dezvoltati cunostintele de chimie organica agroalimentara si fizica cuantica.

Salutari si la mai mare! Traiasca chefii atoatestiutori de pe forumul de MP!! :) Posted Image

#6797
mcjohn

mcjohn

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,425
  • Înscris: 05.02.2009

View Postlalea, on 10 martie 2015 - 12:19, said:

retete de pe net.  am crezut ca discutam de retete la MP, nu de legi esentiale de fizica. Ma retrag, cu regretul ca nu gasesc timpul necesar sa explic
Și eu tot cu buza umflată am rămas !
În mesajul anterior afirma-i că faci cîte 3 Pandișpanuri în week-end. De aceea te-am întrebat modul de preparare . (Păi dacă zici că ai făcut 3, știi care au fost etapele și cum ai procedat . Așa am gîndit eu :( .)
Da, mă rog !
Am să merg în oraș să iau niște dulciuri.
Pe aici se dezbatere dacă ploaia cade de sus, sau urcă de jos !
Nevastă-mea are și ea o grijă. Să-și apere castelul, să facă soldați și să lupte cu alții.
Cînd aude de gogoși, plăcinte, cozonaci...parcă-i cade tavanul în cap .
De aceea te-am rugat să mă înveți și pe mine. Da, mă rog, dacă ai alte priorități...
Văd eu cum fac . Ori intru într-o cofetarie , ori îl rog pe prietenul meu Google să mă lămurească ce și cum.
Am să stric eu vreo 2 kg de făină și 15 ouă și-mi dau eu seama pînă la urmă, că ce și cum.
Că doar de-aia ai prieteni. Cînd au ei nevoie, e frumos să le dai, cînd ai tu nevoie, nici ei nu au  !
Să fii iubită ! Pa

#6798
GEORGE1976

GEORGE1976

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 777
  • Înscris: 13.05.2008
Poftiti la paine cu masline proaspata si aburinda!😏

Poftiti la paine cu masline proaspata si aburinda!😏

Attached Files



#6799
XrainX

XrainX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,469
  • Înscris: 28.09.2011
Se pare că, în sfârșit, folosești și tu drojdie pentru a face pâine.
Eu folosesc două lingurițe de pakmaya uscată (cumpăr doar plicul mare de 100gr. deoarece ies cel mai ieftin) la pâinea de 750 de grame făcută cu făina de Selgros.

#6800
lalea

lalea

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,542
  • Înscris: 30.01.2007
Stii ce e fain la painile tale? Ca-s rumenite deasupra, ale mele nu prea.

#6801
GEORGE1976

GEORGE1976

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 777
  • Înscris: 13.05.2008
Este bine izolata masina! Drojdie folosesc doar uscata vreo 3g , peste imi atinge capacul.Recunosc ca meritul meu este in a pune ingredientele ca in carte deci cam 1% e meritul meu!��

Edited by GEORGE1976, 15 March 2015 - 15:09.


#6802
mihaiC1

mihaiC1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,760
  • Înscris: 12.08.2008
Nu prea cred :
#15425338 Masina paine
#15348197 Masina paine
#15322401 Masina paine



  "Salut
La paine simpla (cereale)cred ca sunt "profesor" asta e ultima dovada.
E timpul sa mai incerc si altceva, noutati!
Attached Thumbnails
  • Posted Image
  • Posted Image
  • Posted Image "
  • Attached Thumbnails
    • Posted Image
    • Posted Image
    • Posted Image"
  • Recunoaste ca arzi painea ! Inca o ora-doua de coacere ? Se vede diferenta in grosimea si culoarea cojii!
  • Interesanta reteteta sa pui doar 3g de drojdie la o paine de 900g in MP de max. 900g capacitatea ca sa nu se lipeasca coca de capac Posted Image !
  • Cum adica e "bine izolata masina" ? Ai astupat si tu fantele MP ?

Edited by mihaiC1, 15 March 2015 - 16:07.


#6803
mihaiC1

mihaiC1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,760
  • Înscris: 12.08.2008

View PostGEORGE1976, on 15 martie 2015 - 15:07, said:

Drojdie folosesc doar uscata vreo 3g , peste imi atinge capacul.Recunosc ca meritul meu este in a pune ingredientele ca in carte deci cam 1% e meritul meu!��
Aceeasi carte care zicea de 25g de drojdie??
  • Posted Image
  • Oare de unde atatea "bule" daca pui 3g de drojdie adicatelea 0.3% din toata compozitia !?... Cred ca ai o MP 'VRAJITA" sau neste' retete "minunate" si nu ni le zici?

Edited by mihaiC1, 15 March 2015 - 18:34.


#6804
lalea

lalea

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,542
  • Înscris: 30.01.2007
3 g la cata faina?
Eu pun 7 -9 grame drojdie proaspata, depinde cum tai din cub, la jumatate de kg de faina... Iese fain, imi crapa painea deasupra...
Cred ca am trecut de perioada in care umiditatea din casa mi-a afectat fericirea, respiratia si painea, ca vad ca iar creste dupa aceleasi retete din vara. Am pus saptamana asta 300 ml de apa si am fost nevoita sa mai torn, asa incat inteleg ca ma intorc spre 340 de ml ca in vara.
Nu pot pricepe ce-a fost in iarna asta!

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate