Vita de vie
#3349
Posted 16 February 2019 - 14:30
cotzi, on 16 februarie 2019 - 09:47, said:
Eu crezusem ca vrei sa o muti in alta parte, ca in acel loc te incurca. Din acest motiv ti-am recomandat sa o butasesti. |
#3350
Posted 25 February 2019 - 13:37
As mai avea o intrebare pentru ca pe youtube toata lumea arata cum se taie dar nu reusesc sa inteleg momentul optim pentru taiere. Avand in vedere faptul ca a trecut gerul as putea sa ma apuc de maine sa tai via? Bineanteles am sa pun si sarme si araci daca e nevoie tot tacamul
Edited by gabiroa, 25 February 2019 - 13:40. |
#3351
Posted 25 February 2019 - 16:54
Salutare,
Aș vrea să plantez viță de vie nobilă la țară, în apropiere de Râmnicu Vâlcea, dar pe partea cealaltă a Oltului, în amonte, cam la 8 km de oraș și la 500 de metri de malul râului. Pământul la care mă gândesc e pe latura unui teren populat cu pomi fructiferi, dar destul de rari. Pământul n-a fost lucrat de ceva vreme; cred că acum 15-20 de ani avea porumb pe el și e relativ tare, iar pe alocuri destul de uscat/grunjos. Expunerea ar fi nord-sud, fără clădiri, pereți sau garduri de jur împrejur. Altitudinea e de aproximativ 450 de m. Mă gândesc să plantez Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră, soiurile mele preferate. Am exclus Merlot pentru că nu pare a avea rezistență suficientă la îngheț. Zona e destul de sus față de podgoriile clasice din Dealurile Olteniei și am îndoieli că soiurile astea o vor duce bine, dar sunt dispus să risc. Întrebarea mea este dacă credeți că se vor prinde și dacă aveți sfaturi, instrucțiuni sau orice m-ar putea ajuta să plantez și să îngrijesc vițele respective. Mersi de ajutor |
#3352
Posted 25 February 2019 - 21:11
gabiroa, on 25 februarie 2019 - 13:37, said:
nu reusesc sa inteleg momentul optim pentru taiere. Avand in vedere faptul ca a trecut gerul as putea sa ma apuc de maine sa tai via? bogm, on 25 februarie 2019 - 16:54, said:
Aș vrea să plantez viță de vie nobilă la țară, în apropiere de Râmnicu Vâlcea, dar pe partea cealaltă a Oltului, în amonte, cam la 8 km de oraș și la 500 de metri de malul râului. bogm, on 25 februarie 2019 - 16:54, said:
Mă gândesc să plantez Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră, soiurile mele preferate. Am exclus Merlot pentru că nu pare a avea rezistență suficientă la îngheț. Zona e destul de sus față de podgoriile clasice din Dealurile Olteniei și am îndoieli că soiurile astea o vor duce bine, dar sunt dispus să risc. Întrebarea mea este dacă credeți că se vor prinde și dacă aveți sfaturi, instrucțiuni sau orice m-ar putea ajuta să plantez și să îngrijesc vițele respective. Cabernet-Sauvignon (că așa se scrie corect, deși puțini o fac) este un soi care se coace târziu și vinificarea lui cere ceva cunoștințe. Feteasca neagră este foarte pretențioasă și foarte capricioasă. Trebuie să știi să o tai, să fii foarte atent pentru că este sensibilă la făinare și, mai ales, pretențioasă la vinificare. Nici măcar oenologii cu acte în regulă nu știu s-o facă cum trebuie, dar un amator. Dar... încercarea moarte m-are. În locul tău, eu aș trage o fugă până la SCDVV Drăgășani și aș cere un sfat de specialitate. Nu costă și nu doare. |
#3353
Posted 25 February 2019 - 21:57
Otineu, on 25 februarie 2019 - 21:11, said: Vița-de-vie se poate tăia de toamna și până primăvara fără nicio reținere. Eu, ĂŽn general, o tai de toamna. Fedeleșoiu, nu-i așa? A pune aceste două soiuri este provocator, chiar tupeist, având ĂŽn vedere că pari a fi ĂŽncepător. De ce? Cabernet-Sauvignon (că așa se scrie corect, deși puțini o fac) este un soi care se coace târziu și vinificarea lui cere ceva cunoștințe. Feteasca neagră este foarte pretențioasă și foarte capricioasă. Trebuie să știi să o tai, să fii foarte atent pentru că este sensibilă la făinare și, mai ales, pretențioasă la vinificare. Nici măcar oenologii cu acte ĂŽn regulă nu știu s-o facă cum trebuie, dar un amator. Dar... ĂŽncercarea moarte m-are. ĂŽn locul tău, eu aș trage o fugă până la SCDVV Drăgășani și aș cere un sfat de specialitate. Nu costă și nu doare. Da, ai nimerit la fix locul. Nu cred că e tupeu, nu încerc să demonstrez nimic nimănui. Pur și simplu vreau să încerc să văd și altceva decât boltă cu n soiuri în ograda alor mei. Sunt aproape convins că va fi un eșec, dar cum nu e cine știe ce investiție...Sunt dispus să învăț din greșeli și din sfaturi, de asta am și întrebat aici. Cu siguranță o să trec când voi putea și pe la Drăgășani. |
#3354
Posted 26 February 2019 - 10:08
@bogm - de ce sa reinventezi roata? ia niste soiuri noi rezistente, cu rezistenta mare la inghet, cu coacere cat mai timpurie, cu cat mai putine tratamente, cu nevoi mici de caldura
si eu am pornit cum zici tu, am 100 de FN si 100 de CS, si dupa 6 ani pot spune sincer ca am gresit si incep sa le inlocuiesc - am inceput cu Nero, Muscat Poloskei, si sa vad in urmatorii ani ce va avea rezultate mai bune la teste acum ma gandesc de multe ori inainte ca sa pun, testez cu cativa butuci, astept niste ani si decid dupa rezultate Edited by Oxigen1234, 26 February 2019 - 10:10. |
#3355
Posted 26 February 2019 - 10:19
Oxigen1234, on 26 februarie 2019 - 10:08, said:
@bogm - de ce sa reinventezi roata? ia niste soiuri noi rezistente, cu rezistenta mare la inghet, cu coacere cat mai timpurie, cu cat mai putine tratamente, cu nevoi mici de caldura si eu am pornit cum zici tu, am 100 de FN si 100 de CS, si dupa 6 ani pot spune sincer ca am gresit si incep sa le inlocuiesc - am inceput cu Nero, Muscat Poloskei, si sa vad in urmatorii ani ce va avea rezultate mai bune la teste acum ma gandesc de multe ori inainte ca sa pun, testez cu cativa butuci, astept niste ani si decid dupa rezultate M-ar interesa mult ce fel de îngrijire mai specială necesită CS și FN de la cei care au încercat așa ceva, cum ești tu, și dacă spui că nu ești mulțumit poate ne împărtășești și nouă motivele. Mersi de răspuns |
#3356
Posted 26 February 2019 - 10:25
Fiindca ma mancau palmele, mi-am facut pohta cu cativa butuci de masa de pe langa casa.
O vizita in vie (la camp) si prima constatare; lastari si cordite sanatoase din belsug. Attached Files |
#3357
Posted 01 March 2019 - 11:34
salutare
stie cineva de unde pot face rost de butasi de vie 'regent'? |
#3360
Posted 03 March 2019 - 15:39
@bogm, hibrizii recomandati de Oxigen nu s din categoria “Capsunica” Ananas, sunt hibrizi de generatie noua, de exemplu Regent in Germania e considerat vin superior, nu de consum curent. Daca esti fan Saperavi , Scdvv Dragasani are doua soiuri care au parinte genitor Saperavi, Novac si Negru de Dragasani, posibil sa se preteze mai bine, Saperavi se cultiva in Georgia si la peste 600 m. Nu stiu daca au pe stoc butasi dar cu comanda ferma te vor ajuta pentru anul viitor. Eu am 20 butuci Novac pusi in vara , i a luat tata la ghiveci , eu am via vreo 50 km mai la sud cam 3-4 km de olt 250-300 m altitudine. Din pacate fiind pusa recent nu ma pot pronunta. Daca esti fan Cabernet-Sauvignon si insisti singura problema ar di coacerea, la noi in zona se culege cel mai devreme la sfarsit de sept in anii buni, ir legat de vinificat ai nevoi de baricuri(butoaie stejar) bune si rabdare fiindca ajunge la potential dupa invechire, in regim hobby e greu ca nu ai toate “ conditiile unei cram profi, control temperatura echipamente, laborator.... Dar daca ai timp si buget de ce sa nu ti faci damblaua, dar musai de parcurs cateva carti, fiindca de la plantat la recoltat e cale lunga, si mai lunga de la strugure la vin. Succes !!!
|
#3361
Posted 04 March 2019 - 14:43
unic635, on 03 martie 2019 - 15:39, said:
@bogm, hibrizii recomandati de Oxigen nu s din categoria “Capsunica” Ananas, sunt hibrizi de generatie noua, de exemplu Regent in Germania e considerat vin superior, nu de consum curent. Daca esti fan Saperavi , Scdvv Dragasani are doua soiuri care au parinte genitor Saperavi, Novac si Negru de Dragasani, posibil sa se preteze mai bine, Saperavi se cultiva in Georgia si la peste 600 m. Nu stiu daca au pe stoc butasi dar cu comanda ferma te vor ajuta pentru anul viitor. Eu am 20 butuci Novac pusi in vara , i a luat tata la ghiveci , eu am via vreo 50 km mai la sud cam 3-4 km de olt 250-300 m altitudine. Din pacate fiind pusa recent nu ma pot pronunta. Daca esti fan Cabernet-Sauvignon si insisti singura problema ar di coacerea, la noi in zona se culege cel mai devreme la sfarsit de sept in anii buni, ir legat de vinificat ai nevoi de baricuri(butoaie stejar) bune si rabdare fiindca ajunge la potential dupa invechire, in regim hobby e greu ca nu ai toate “ conditiile unei cram profi, control temperatura echipamente, laborator.... Dar daca ai timp si buget de ce sa nu ti faci damblaua, dar musai de parcurs cateva carti, fiindca de la plantat la recoltat e cale lunga, si mai lunga de la strugure la vin. Succes !!! Perioada de coacere într-adevăr e târzie, dar la noi oricum nu se culege via mai devreme de jumătatea lui Octombrie. Știu foarte bine ce-mi lipsește, dar încerc să compensez citind foarte mult. Deocamdată mă axez pe vreo 20 de butași de CS și FN și nu mă gândesc la baricuri încă, pentru că vorba ta, de la plantat până la recoltat...Important e să se prindă și să-i urmăresc, iar dacă arată promițător peste câțiva ani o să mă orientez la un butoi de calitate. Apropo, cam la ce producție pe butaș să mă aștept în situația ideală în care nu-s atacați de boli sau vreme, în condițiile în care aș tăia via în dublu Guyot? |
#3362
Posted 04 March 2019 - 16:26
feteasca neagra - foarte sensibila la mana. sensibila la taieri, am incercat Guyot si pentru ca pamantul e prea roditor in Baragan nu raman destui ochi si scoate niste coarde de 5 metri, am trecut pe cepi ca sa cresc numarul de ochi, dar sunt ani cand nu leaga aproape deloc, probabil de la seceta si incalzirea brusca din mai in sudul tarii
cabernet s - mai rezistent la mana dar foarte sensibil la Acarianul galicol, nu am reusit in nici un an sa scap de el, coace strugurii tarziu, raman ultimii in vie si ii mananca graurii si cotofenele ca restul sunt deja culesi, cand sa faci vinul deja e frig afara si macereaza greu, nu fierbe pana vine zapada si in primavara fierbe iar si fara mare atentie ia gust de doaga ca sta dulce toata iarna pe astea doua le stropesc de minim 7 ori cu bordeleza si altele, desi imi doream un vin cat mai curat, altfel nu scot nici 10 galeti de struguri din 200 de butuci fata de astea niste soiuri rezistente sunt parfum... doar le tai si in rest daca mai ajunge o bordeleza pe ele ramasa de la alea de soi, sunt absolut multumite Edited by Oxigen1234, 04 March 2019 - 16:29. |
#3363
Posted 04 March 2019 - 17:25
Oxigen1234, on 04 martie 2019 - 16:26, said:
feteasca neagra - foarte sensibila la mana. sensibila la taieri, am incercat Guyot si pentru ca pamantul e prea roditor in Baragan nu raman destui ochi si scoate niste coarde de 5 metri, am trecut pe cepi ca sa cresc numarul de ochi, dar sunt ani cand nu leaga aproape deloc, probabil de la seceta si incalzirea brusca din mai in sudul tarii cabernet s - mai rezistent la mana dar foarte sensibil la Acarianul galicol, nu am reusit in nici un an sa scap de el, coace strugurii tarziu, raman ultimii in vie si ii mananca graurii si cotofenele ca restul sunt deja culesi, cand sa faci vinul deja e frig afara si macereaza greu, nu fierbe pana vine zapada si in primavara fierbe iar si fara mare atentie ia gust de doaga ca sta dulce toata iarna pe astea doua le stropesc de minim 7 ori cu bordeleza si altele, desi imi doream un vin cat mai curat, altfel nu scot nici 10 galeti de struguri din 200 de butuci fata de astea niste soiuri rezistente sunt parfum... doar le tai si in rest daca mai ajunge o bordeleza pe ele ramasa de la alea de soi, sunt absolut multumite De când am plecat cu ideea asta am știut că nu se poate 100% bio sau organic, dar cum n-am murit din atâtea vinuri din comerț sper să nu mor nici din ce acreală va ieși de la mine. În niciun caz n-o să abuzez de stropiri, cu tot riscul de a nu vedea un ciorchine întreg. Știu că bordeleza e preventivă și se dă după înflorire și nu e utilă pt făinare, dar mă atrage ideea că nu este foarte toxică. Ce alte substanțe mai folosești? Despre fermentat...e vreo problemă dacă fierbe greu sau târziu? Mă gândeam să folosesc un butoi mic de inox pentru fermentare și un baric pentru păstrat, oricum vinurile din cele două soiuri, sau cel puțin CS, n-au pic de caracter în primii 2-3 ani, după părerea mea. |
|
#3364
Posted 04 March 2019 - 17:36
bogm, eu am Negru de Dragasani de 24 de ani.Sint f multumit de acest soi;se comporta bine la boli ,seceta,ger.Plantat la 2x1,25,in dublu Guyot,in anii normali recoltezi 5-7 kg/butuc.La 15-20 sept are min 220 g z /l.
|
#3365
Posted 04 March 2019 - 18:58
gheo_55, on 04 martie 2019 - 17:36, said:
bogm, eu am Negru de Dragasani de 24 de ani.Sint f multumit de acest soi;se comporta bine la boli ,seceta,ger.Plantat la 2x1,25,in dublu Guyot,in anii normali recoltezi 5-7 kg/butuc.La 15-20 sept are min 220 g z /l. În ce zonă a țării? |
#3366
Posted 04 March 2019 - 19:57
Oxigen1234, on 04 martie 2019 - 16:26, said:
feteasca neagra - foarte sensibila la mana. sensibila la taieri, am incercat Guyot si pentru ca pamantul e prea roditor in Baragan nu raman destui ochi si scoate niste coarde de 5 metri, am trecut pe cepi ca sa cresc numarul de ochi, dar sunt ani cand nu leaga aproape deloc, probabil de la seceta si incalzirea brusca din mai in sudul tarii Oxigen1234, on 04 martie 2019 - 16:26, said:
cabernet s - mai rezistent la mana dar foarte sensibil la Acarianul galicol, nu am reusit in nici un an sa scap de el, coace strugurii tarziu, raman ultimii in vie si ii mananca graurii si cotofenele ca restul sunt deja culesi, cand sa faci vinul deja e frig afara si macereaza greu, nu fierbe pana vine zapada si in primavara fierbe iar si fara mare atentie ia gust de doaga ca sta dulce toata iarna Oxigen1234, on 04 martie 2019 - 16:26, said:
pe astea doua le stropesc de minim 7 ori cu bordeleza si altele, desi imi doream un vin cat mai curat, altfel nu scot nici 10 galeti de struguri din 200 de butuci fata de astea niste soiuri rezistente sunt parfum... doar le tai si in rest daca mai ajunge o bordeleza pe ele ramasa de la alea de soi, sunt absolut multumite bogm, on 04 martie 2019 - 17:25, said:
Știu că bordeleza e preventivă și se dă după înflorire și nu e utilă pt făinare, dar mă atrage ideea că nu este foarte toxică. Ce alte substanțe mai folosești? bogm, on 04 martie 2019 - 17:25, said:
Despre fermentat...e vreo problemă dacă fierbe greu sau târziu? Mă gândeam să folosesc un butoi mic de inox pentru fermentare și un baric pentru păstrat, oricum vinurile din cele două soiuri, sau cel puțin CS, n-au pic de caracter în primii 2-3 ani, după părerea mea. Eu ți-aș recomanda o altă abordare pe care au mai urmat-o și alții care m-au cunoscut pe acest forum. Pentru început cumpără niște struguri din soiuri ușor de vinificat, nepretențioase, astfel încât, dacă strici ceva să nu fie o pagubă prea mare. La început cantități mici și apoi, dacă lucrurile merg bine, cumperi cantități mai mari. În momentul în care ai căpătat ceva experiență în așa ceva abia atunci treci la pasul 2, plantarea viței tale. Evident, până la acel moment trebuie să înveți, să înveți, să înveți. Altfel, orice greșeală amână lansarea producției proprii. Ascultă de unu mai în vârstă și cu ceva (fo 45 ani) experiență în vie și vreo 35 pe partea de vinificație. |
Anunturi
▶ 2 user(s) are reading this topic
1 members, 0 guests, 1 anonymous users
AlexD2