Vita de vie
Last Updated: Apr 28 2024 19:43, Started by
blue_wings
, Sep 12 2008 07:18
·
81
#1675
Posted 12 October 2016 - 13:41
Daca ai plantat pomi, esti certificat si pentru vie
Acum, poate ajuta colegii cu un sfat: Cat de sus sa fie altoiul la plantare: ras cu pamantul, putin sub nivelul pamantului si lasat o gropita mica (oricum se face din tasare la prima udare/ploaie), sau x cm deasupra nivelului pamantului si musuroit? Despre burghiu de pamant, ia modelul propus de Oxigen doar daca pamantul e intelenit si ai mari sanse sa dai de radacini de pomi, pietre, caramizi etc. E mai lent, dar ai garantia ca poti sa forezi in orice. Daca pamantul e curat (poate sa fie parloaga de ani de zile, daca nu are pomi/arbusti crescuti), atunci ia un banal tirbuson, pentru ca merge muult mai repede decat modelul cu platbande. Eu am fix asta, e facut in Romania (cred), e usor, merge foarte repede, dar tabla-i moale. Trebuie sa sapi cu cap, altfel se indoaie repede buza spiralei care sapa chiar si in pamant curat. Se indreapta rapid cu piciorul si-i dai mai departe. Dar am invatat cum sa fac ca sa nu-l indoi des: nu apas tare pe burghiu. Il invart si-l las sa sape el. De doi ani il folosesc, doua-trei sute de gropi(vita, trandafiri, spalieri (bulumaci) , pomi). Spirala mare face sa nu ai nevoie sa scoti des burghiul cu tot cu pamant afara. Poti sa forezi deodata pana la adancimea dorita, apoi il scoti si gata. sau mai bagi odata ca sa scoti tot pamantul din groapa. http://www.dedeman.r...nual-d16cm.html Asta pare ceva mai zdravan, nu stiu de ce nu l-am cumparat atunci. O fi fost pretul... http://www.dedeman.r...nal-150-mm.html L-am folosit si pe cel cu platbande de la un vecin, m-a ajutat sa pun bulumaci intr-o zona cu radacini si cu caramida bine ingropata in pamant (fosta pivnita a unui han). Cu ziceam, intra in orice, dar e lent. Edited by til, 12 October 2016 - 13:43. |
#1676
Posted 12 October 2016 - 14:06
Til ..eu am achizitionate amandoua foreze manuale de la dede..prezentate de tine ;am lucrat o perioada cu ele , dar (poate din obisnuinta) tot la harlet si lopata am ajuns in cazuri din astea de plantari de pomi sau arbusti
In schimb m.am folosit de foreze cand am pus stalpii la vie . La aceasta faza le.am considerat foarte utile. |
#1677
Posted 12 October 2016 - 16:10
Ce chestie, le ai fix pe cele doua? De ce ambele, nu fac acelasi lucru?
Despre harlet, ar fi mai rapid la trandafiri, unde nu trebuie sa sapi adanc, dai o cazma si gata groapa. Dar, cu foreza obtii si pamant gata maruntit, castigi viteza la ingropat. Alt avantaj al harletului e la pomi, unde groapa ar trebui sa fie cat mai larga. Dar daca esti pe fuga, e suficient si sfredelul. De cele mai multe ori am pus pomii cu harletul si eu, dar daca ma grabeam, sau daca era vorba de stalpi, vie, trandafiri, atunci sfredel. |
#1678
Posted 12 October 2016 - 17:47
Primul l.am folosit pentru forare la un put , i.am taiat partea de sus si l.am sudat pe teava , iar pe al doilea cand am avut nevoie la sapat pentru stalpii din vie.
|
#1679
Posted 19 October 2016 - 21:41
til, on 12 octombrie 2016 - 13:41, said:
Cat de sus sa fie altoiul la plantare: ras cu pamantul, putin sub nivelul pamantului si lasat o gropita mica (oricum se face din tasare la prima udare/ploaie), sau x cm deasupra nivelului pamantului si musuroit? Attached FilesEdited by Otineu, 19 October 2016 - 21:42. |
#1680
Posted 20 October 2016 - 09:17
Astea sunt de departe cele mai bune burghie. Trebuie sudat la capat o teava in T si, la tabla ce o are, il ai o viata. Intra ca in branza. Am dat cu el gauri pana la 4 m. Am scos din groapa bolovani cat pumnul!
http://www.travandi....nt-200x800.html Edited by ionut27, 20 October 2016 - 09:20. |
#1681
Posted 20 October 2016 - 13:37
Da! la asta nu m-am gandit. Ma asteptam sa fie mai scumpe.
Al meu ramane cu un avantaj: cred ca are 2-3 kg cu totul. Il smulgi usor din groapa Edited by til, 20 October 2016 - 13:43. |
#1682
Posted 20 October 2016 - 14:07
Dar 150-200 mm este suficient diametrul pt groapa?
Eu la pomi am facut gropi cu diametru de aproape 1 metru. In PDF-ul atasat de Otineu se mentioneaza 350-450 mm |
#1683
Posted 20 October 2016 - 14:56
E bună săpătura cu hârletele că afânezi solul și rădăcinile se duc mai ușor în prima fază.
|
#1684
Posted 20 October 2016 - 14:57
Eu am plantat ieri 3 pomi. Am dat cu burghiul (de 20 cm diametru) pana pe la 80 cm adancime apoi cu cazmaua am largit gaura. Personal, mi se pare mai usor asa decat sa sap numai la cazma. Diametru de 1 m mi se pare exces de zel. Acum, fiecare face cum poate si cum Îi permite timpul.
|
|
#1685
Posted 20 October 2016 - 15:31
#1686
Posted 20 October 2016 - 18:43
Cautam sa faca umbra. Pai daca erau in calea motoburghielor....
Daca nu ma tinea spinarea-n loc, maine meream in gradina sa sap o groapa de 8 metri pentru cais. A, stai ca-i vorba de .8 Era buna si aia de 8, ca sa torn garaj. Edit: Pe care pun o bolta de vita de vie. Edited by til, 20 October 2016 - 18:44. |
#1687
Posted 21 October 2016 - 20:11
Domnilor, o gaura prea mare nu e nici ea asa buna, stiti ptea bine
Lasand glumele proaste, conteaza mult si solul in care dai gaurile alea dar mai ales conteaza si sa iti stea pomul ci punctul de altoire unde trebuie iar daca dapi ca nehalitu mai ales in jos poti avea surprize. |
#1688
Posted 28 October 2016 - 13:26
Îmi poate recomanda cineva de unde pot cumpăra butași de vita nobila (oferta serioasa, nu făcături), în Buc? Soiuri cu bob dulce. Sec am luat deja de la Yurta.Dintr-un mare market.
Mulțam! |
#1689
Posted 28 October 2016 - 22:10
crisbud, on 28 octombrie 2016 - 13:26, said:
Îmi poate recomanda cineva de unde pot cumpăra butași de vita nobila (oferta serioasa, nu făcături), în Buc? Soiuri cu bob dulce. Sec am luat deja de la Yurta.Dintr-un mare market. Aștept clarificările în PM. |
|
#1690
Posted 01 November 2016 - 16:20
Exista si struguri acri, si seci, dar de obicei toti sunt dulci.
Pentru un vin dulce NATURAL (nu oprit din fiert cu chimicale sau cu zahar adaugat) si FARA o vinificatie speciala (Kagor, Porto sau stafidire) - trebuie 16 grade alcoolice si sa ramana inca dulce. 16 grade * 1,7 brix + macar 5 brix sa ramana ca sa intre in categoria dulce inseamna sa plece de la peste 32 brix (320 grame de zahar/litru de must) E o gluma proasta vinul dulce cu 11 grade. Daca ar fi natural ar fermenta in continuare pana la 15-16 grade, concentratie la care alcoolul "dezinfecteaza" bacteriile si fermentatia se opreste. Din pacate nu am auzit inca de struguri cu peste 300 gr zahar/litru, dar mai caut. Yurta e doar o firma, exista si institute de cercetare in tara, exista si alti producatori poate mai de calitate, si mai exista si din import replicatori de material genetic ca VCR. Cel mai important este ce SOIURI preferi si sunt recomandate pentru zona ta. Deci - ce soiuri cauti? Cati butasi? Unde vor fi plantati? Edited by Oxigen1234, 01 November 2016 - 16:29. |
#1691
Posted 02 November 2016 - 06:51
Gradina urbana, fac vin exclusiv pt consum propriu. Hobby, adică voi avea nevoie doar de 110-120kg de struguri, anual.
Va mulțumesc pt sfaturi. |
#1692
Posted 02 November 2016 - 08:05
Tot la nivel de hobby, pana acum am fost cel mai multumit de Muscat de Poloskey. Productie de 4 kg/butuc, zahar 230 gr/litru, aroma de Muscat, ingrijire foarte usoara - 2-3 stropiri cu cupru, sapat si taiat.
Am comandat online, dar in primavara 2016 se gasea peste tot prin magazine de bricolaje, acum nu a aparut dar foarte probabil va fi peste tot si primavara viitoare. O sa mai incerc Medina, peste 4 ani o sa vad ce iese. Mai am Feteasca Neagra si Cabernet Sauvignon - sunt mult mai greu de ingrijit, ca orice vita de soi nu rezistenta. Pentru vin dulce am incercat metoda Kagor - peste 10 L vin vechi la vreo 13 grade am pus 5 L must redus la jumatate (10L must la 220 gr/litru fiert pana raman 5L sirop 440 gr/litru) - a iesit bun dar nu extraordinar. E adevarat ca am incercat cu struguri rosii - o sa incerc si cu Muscat deoarece am baut un Muscat de Samos care m-a impresionat. Edited by Oxigen1234, 02 November 2016 - 08:18. |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users