Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ce marca si model de DVD-RW sa cu...

Achizitie camera video auto (II)

Baza de date cu imagini pe bani

Robotul martian european, revigor...
 Geoana: „Sistemul de vot es...

Imprimare mai multe pagini intr-o...

trebuie sa depun declaratie unica...

Ruse vs Rusesti
 Le mai putem da pe brazda? tipsuri

Recomandari gips carton tavane. (...

ce fel de activitate intretinere ...

Se poate imbunatati o poza sa se ...
 Folosește cineva syncthing? ...

Închidere fereastra dupa deschidere.

Kit AC contine brate Unitatea ext...

Smart Switch fara neutru
 

Diferenta intre iaurt si sana?

- - - - -
  • Please log in to reply
23 replies to this topic

#1
gunnarson

gunnarson

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 171
  • Înscris: 30.03.2007
Care e diferenta intre iaurt si sana?

Stie cineva cum se facea sana pe vremuri? Ma intereseaza reteta ca sa fac si eu acasa. Se foloseste vreun ferment special sau ca si pentru iaurt clasic?

#2
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,095
  • Înscris: 07.07.2006
Presupun ca e diferenta de bacterii. Oricum, la gust e clara diferenta, deci ea exista!

#3
liviu_np

liviu_np

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,198
  • Înscris: 05.06.2006
Sana ca si iaurtul sunt obtinute prin fermetarea unor bacterii sau ciuperci.
Ca sa obtii sana acasa, pune intr-o sticla de lapte, preferabil luat de la cineva care are vaca, cam 10-15 % din cantitatea de lapte, sana si lasa-l vreo 2-3 zile la tempertura camerei, amestecand zilnic.

#4
Loox

Loox

    obraz fin. șmirgheluit

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,290
  • Înscris: 20.01.2008

 liviu_np, on Jul 1 2008, 14:14, said:

pune intr-o sticla de lapte cam 10-15 % din cantitatea de lapte, sana si lasa-l vreo 2-3 zile
Ai putea sa repeti ce ai spus aici, dar intr-un mod in care sa inteleg si eu?  :mellow:

Edited by Loox, 01 July 2008 - 13:21.


#5
Moaca

Moaca

    Mâță leșinată

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,235
  • Înscris: 31.07.2007

 Loox, on Jul 1 2008, 14:21, said:

Ai putea sa repeti ce ai spus aici, dar intr-un mod in care sa inteleg si eu?  :mellow:
adica pune 10-15% sana + 90-85% lapte intr-un recipient

#6
Solvogn

Solvogn

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 177
  • Înscris: 17.10.2007

 abancor, on Jun 28 2008, 23:26, said:

Presupun ca e diferenta de bacterii. Oricum, la gust e clara diferenta, deci ea exista!

Diferenta este ca iaurtul se obtine prin fermentarea cu bacterii termofile, adica bacterii rezistente la temperaturi mai mari (undeva la 45 de grade) iar sana se face prin fermentatie normala. De aceea iaurt "home made" e putin probabil sa se faca spre deosebire de sana.

#7
gunnarson

gunnarson

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 171
  • Înscris: 30.03.2007
multumesc de sugestii. Ideea cu 'ia sana si multiplica-l acasa' e simpla dar din pacate nu sunt in romania sa am sana la indemana.

Careva are un ambalaj de sana in casa ca sa vada ce scrie pe el la ingrediente? Poate scrie si ce bacterii sunt folosite.

Eu prepar iaurt acasa la temperatura camerei si iese chiar foarte bine. Am experimentat cu diverse tipuri de lactobacili: de la clasicii Streptococcus Thermophilus si Lactobacillus Bulgaricus chiar si cu cei probiotici( Bifidus, Acidophilus si alte specii) si iese un iaurt de baut.

#8
penny_s

penny_s

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 825
  • Înscris: 19.10.2006

 gunnarson, on Jun 28 2008, 15:27, said:

Care e diferenta intre iaurt si sana?
de la sana te caci pe tine imediat! de la iaurt s-ar putea sa mai scapi...

#9
liviu_np

liviu_np

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,198
  • Înscris: 05.06.2006

 Loox, on Jul 1 2008, 14:21, said:

Ai putea sa repeti ce ai spus aici, dar intr-un mod in care sa inteleg si eu?  :mellow:


 Moaca, on Jul 1 2008, 14:32, said:

adica pune 10-15% sana + 90-85% lapte intr-un recipient


Merci.

#10
Solvogn

Solvogn

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 177
  • Înscris: 17.10.2007

 gunnarson, on Jul 2 2008, 00:22, said:

Careva are un ambalaj de sana in casa ca sa vada ce scrie pe el la ingrediente? Poate scrie si ce bacterii sunt folosite.

Pt. sana recomand Lactococus lactis ca baza cu substrat cremoris sau diacetylactis.
Adica: Lactococus lactis cremoris sau Lactococus lactis diacetylactis.
Consum in mod frecvent sana facute din cele doua culturi si sunt excelente. Gust mai putin acru, ba chiar apropiata de cremozitatea unei smantani.

#11
Slickutz

Slickutz

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 571
  • Înscris: 01.12.2007
poti sa pui smantana cu putina branza de vaca in loc de sana in alea 10-15%. iese mai gras,deci mai gustos ;)

#12
flowrent

flowrent

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,171
  • Înscris: 09.07.2005
Puteti da un exemplu concret de produs de pe piata cu din care ati obtinut iaurt sau sana combinand cu lapte ?
Eu am facut tot felul de incercari dar nu se "prindea" deloc ..

#13
gunnarson

gunnarson

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 171
  • Înscris: 30.03.2007
@Solvogn: multumesc pentru raspuns

@flowrent: ia lapte pasteurizat sau uht - nu conteaza firma, il incalzesti la 40 grade circa, adaugi un borcanel de iaurt care contine FERMENTI VII, si lasi sa se prinda. Laptele trebuie incalzit ca sa se 'trezeasca' fermentii.

#14
Torkay

Torkay

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 67
  • Înscris: 23.06.2007
si kefirul ce mai este atunci?

#15
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,680
  • Înscris: 29.03.2006
Pt Kefir vezi wiki :
http://en.wikipedia.org/wiki/Kefir

... sau  http://www.kefir.net/

... sau chiar pe softpedia forum :

http://forum.softped...t...39&hl=Kefir

Alta bautura care se raspandeste mai greu in RO., este ayran.

http://www.armory.co...ecek/ayran.html

#16
omegga13

omegga13

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 60
  • Înscris: 13.07.2008
aham .. dar care e mai bun :) ?

#17
rcristi2001us

rcristi2001us

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 03.02.2013
O reteta experimentata:
ex:
2 kg lapte
200 g smantana de tara
Se fierbe 1 kg lapte, dupa ce s-a racit un pic (cca 60 C) se amesteca cu laptele nefiert si smantana, iar vasul se infasoara intr-un prosop cam 2 ore.
Dupa aceasta se pune intr-un loc racoros( nu la frigider) cam 24 ore.
Se amesteca si se pune la frigider.
In loc de vas se pot folosi borcane cu capac.

#18
andreidnc

andreidnc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 941
  • Înscris: 21.01.2009

 penny_s, on 02 iulie 2008 - 06:41, said:

de la sana te caci pe tine imediat! de la iaurt s-ar putea sa mai scapi...

Sa ma cac pe mine de ras, nu alta! Posted Image

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate