Diferenta intre iaurt si sana?
Last Updated: Sep 06 2022 16:29, Started by
gunnarson
, Jun 28 2008 18:27
·
0
#1
Posted 28 June 2008 - 18:27
Care e diferenta intre iaurt si sana?
Stie cineva cum se facea sana pe vremuri? Ma intereseaza reteta ca sa fac si eu acasa. Se foloseste vreun ferment special sau ca si pentru iaurt clasic? |
#2
Posted 28 June 2008 - 22:26
Presupun ca e diferenta de bacterii. Oricum, la gust e clara diferenta, deci ea exista!
|
#3
Posted 01 July 2008 - 13:14
Sana ca si iaurtul sunt obtinute prin fermetarea unor bacterii sau ciuperci.
Ca sa obtii sana acasa, pune intr-o sticla de lapte, preferabil luat de la cineva care are vaca, cam 10-15 % din cantitatea de lapte, sana si lasa-l vreo 2-3 zile la tempertura camerei, amestecand zilnic. |
#4
Posted 01 July 2008 - 13:21
#5
Posted 01 July 2008 - 13:32
#6
Posted 01 July 2008 - 13:38
abancor, on Jun 28 2008, 23:26, said: Presupun ca e diferenta de bacterii. Oricum, la gust e clara diferenta, deci ea exista! Diferenta este ca iaurtul se obtine prin fermentarea cu bacterii termofile, adica bacterii rezistente la temperaturi mai mari (undeva la 45 de grade) iar sana se face prin fermentatie normala. De aceea iaurt "home made" e putin probabil sa se faca spre deosebire de sana. |
#7
Posted 01 July 2008 - 23:22
multumesc de sugestii. Ideea cu 'ia sana si multiplica-l acasa' e simpla dar din pacate nu sunt in romania sa am sana la indemana.
Careva are un ambalaj de sana in casa ca sa vada ce scrie pe el la ingrediente? Poate scrie si ce bacterii sunt folosite. Eu prepar iaurt acasa la temperatura camerei si iese chiar foarte bine. Am experimentat cu diverse tipuri de lactobacili: de la clasicii Streptococcus Thermophilus si Lactobacillus Bulgaricus chiar si cu cei probiotici( Bifidus, Acidophilus si alte specii) si iese un iaurt de baut. |
#8
Posted 02 July 2008 - 06:41
#9
Posted 02 July 2008 - 11:54
#10
Posted 02 July 2008 - 13:57
gunnarson, on Jul 2 2008, 00:22, said: Careva are un ambalaj de sana in casa ca sa vada ce scrie pe el la ingrediente? Poate scrie si ce bacterii sunt folosite. Pt. sana recomand Lactococus lactis ca baza cu substrat cremoris sau diacetylactis. Adica: Lactococus lactis cremoris sau Lactococus lactis diacetylactis. Consum in mod frecvent sana facute din cele doua culturi si sunt excelente. Gust mai putin acru, ba chiar apropiata de cremozitatea unei smantani. |
|
#11
Posted 03 July 2008 - 23:51
poti sa pui smantana cu putina branza de vaca in loc de sana in alea 10-15%. iese mai gras,deci mai gustos ;)
|
#12
Posted 04 July 2008 - 21:06
Puteti da un exemplu concret de produs de pe piata cu din care ati obtinut iaurt sau sana combinand cu lapte ?
Eu am facut tot felul de incercari dar nu se "prindea" deloc .. |
#13
Posted 14 July 2008 - 23:57
@Solvogn: multumesc pentru raspuns
@flowrent: ia lapte pasteurizat sau uht - nu conteaza firma, il incalzesti la 40 grade circa, adaugi un borcanel de iaurt care contine FERMENTI VII, si lasi sa se prinda. Laptele trebuie incalzit ca sa se 'trezeasca' fermentii. |
#15
Posted 16 July 2008 - 22:28
Pt Kefir vezi wiki :
http://en.wikipedia.org/wiki/Kefir ... sau http://www.kefir.net/ ... sau chiar pe softpedia forum : http://forum.softped...t...39&hl=Kefir Alta bautura care se raspandeste mai greu in RO., este ayran. http://www.armory.co...ecek/ayran.html |
|
#17
Posted 03 February 2013 - 10:54
O reteta experimentata:
ex: 2 kg lapte 200 g smantana de tara Se fierbe 1 kg lapte, dupa ce s-a racit un pic (cca 60 C) se amesteca cu laptele nefiert si smantana, iar vasul se infasoara intr-un prosop cam 2 ore. Dupa aceasta se pune intr-un loc racoros( nu la frigider) cam 24 ore. Se amesteca si se pune la frigider. In loc de vas se pot folosi borcane cu capac. |
#18
Posted 04 February 2013 - 16:19
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users