Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle
 Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...
 Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...

Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?
 A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Pareri apartament in zona Berceni?

Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...
 

Literatura fantasy

- - - - -
  • Please log in to reply
121 replies to this topic

#91
DayDreamer

DayDreamer

    Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,724
  • Înscris: 07.07.2007

 degitel, on 18 iulie 2012 - 10:34, said:

Din pacate, nu a fost tradusa seria Riftwar in romana... deci nu o sa ai noroc.

Eu am primele 3 carti (in engleza, format mobi, daca e careva tentat; se gasesc usor prin google). Inca nu m-am apucat de ele, dar cred ca o s-o fac acum, tocmai am terminat "The Host", de Stephenie Meyer (Twilight) - o carte destul de emotionanta care va fi ecranizata anul acesta; vi-o recomand chiar daca invaziile extratereste reprezinta un subiect expirat - si nu mai am nimic pe lista mea de "to-read". Revin cu pareri.
Salutare

Am comandat un pachet-cadou de la Nemira(la pret promotional: pentru cei interesati, au multe pachete cadou, eu am comandat mai multe carti, aferente mai multor genuri literare), ma intreb daca cineva a mai citit repectivele carti. Pachetul se numeste ''Cronicile lui Thomas Covenant'' - contine doar prima parte a Cronicilor, deci primele 3 carti(din 10). Autorul este Stephen Donaldson(link la shop: http://www.nemira.ro...covenant---2087)

Acest prim pachet(''The First Chronicles'') contine cca2300 de pagini, asta in cele 3 carti aferente primei parti a seriei alcatuite din 10(probabil ca sunt aproape 8000 de pagini, in total), finalizarea ultimei fiind programata pentru 2013, prima fiind scrisa in 1977, deci e vorba de zeci de ani de munca, la o singura carte imensa; :) De apreciat); Alte detalii se gasesc accesand link-ul de mai sus, apoi accesand pagina aferenta fiecarei carti din prima trilogie s.a.m.d.

Iata cum e structurata seria(eu am comandat doar primele 3 carti, fiindca alea sunt disponibile momentan(cel putin la Nemira), insa vor fi si urmatoarele, poate sunt in alte magazine, deocamdata le-am gasit doar pe cele din ''The First Chronicles'' - ma refer la cartile traduse in romana)+ alte detalii despre autor si operele sale, copy paste de pe http://en.wikipedia....en_R._Donaldson

''The First Chronicles
    Lord Foul's Bane (1977)
    The Illearth War (1977)
    The Power That Preserves (1977)

The Second Chronicles
    The Wounded Land (1980)
    The One Tree (1982)
    White Gold Wielder (1983)

The Last Chronicles
    The Runes of the Earth (2004)
    Fatal Revenant (2007)
    Against All Things Ending (2010)
    The Last Dark (due for release 2013)''


Se vorbeste si despre statutul de best-seller(in link-ul de mai sus): ''The Chronicles were originally published as two trilogies of novels between 1977 and 1983. According to his current publisher, Putnams, those two series sold more than 10 million copies. A third series, The Last Chronicles of Thomas Covenant began publication in 2004 with the novel The Runes of The Earth. With the second book of that series, Fatal Revenant, Donaldson again attained bestseller status when the book reached number 12 on the New York Times Bestseller List in October 2007.''

Deci eu o sa intru in posesia urmatoarelor: ''Lord Foul's Bane, The Illearth War, The Power That Preserves''. Aveti idee daca doar acestea sunt traduse? E ok si daca sunt in limba engleza(chiar avantajos, din multe puncte de vedere, mai ales ca nu se pierd ''multe'' - prin traducere). Totusi, uneori citesc ''variante'' traduse in romana, doar de dragul limbii noastre, una faina si complexa. :)

Important e ca as vrea sa am cartile in format-hartie, m-am saturat de citit ''electronic'' - chiar daca nu am probleme ''vizuale'' - pot citi oricat pe display-uri, fara dureri de ochi si ce mai acuza altii, insa mirosul ''subtil'' de foaie ingrijita, la lumina unei veioze, cu o muzica ok pe fundal, imbinata cu fosnetul foilor, cu o gustare si ceva bauturi racoritoare pe langa(optional), constituie feelingu' sclipitor si superior ''e-reading-ului''; Inclusiv de aia nu o sa dispara tiparirea pe hartie, chiar daca asta s-ar putea intampla in cazul revistelor sau al ziarelor(in totalitate nu o sa dispara nici asta din urma).

Tot despre literatura de genul asta(fantasy&more): Mentionez ca am citit  seria ''A Song of Ice and Fire'' - despre care se vorbeste si pe acest topic, mi-au placut toate miile de pagini ale seriei lui George R.R. Martin, desi serialul facut dupa carte nu mi se pare tocmai ok, iar asta nu doar prin simplul fapt ca niciodata o ecranizare nu ar putea ''depasi'' cartea-mama, sub nicio forma(un scenarist sau regizor nu ar putea reda detallile si trairile parintelui scriitor, tot ceea ce vrea sa expuna el s.a.m.d.). Tot cartile raman reperul domeniului, dar asta e o alta discutie. Oricum, au si filmele farmecul lor, dar nu intrec cartile(''La inceput a fost cuvantul'' - vorba aia).
Am citit si LOTR(''Stapanul Inelelor'' - de J.R.R. Tolkien). Sunt curios cum va fi continuarea fimului, btw, incepand cu 14.12.2012: ''The Hobbit'' va fi in cinematografele din Romania, asadar se va putea viziona mult asteptata continuare a trilogiei ''video''.

In alta ordine de idei, se pare ca cele trei opere(A Song of Ice and Fire, LOTR, The Last Chronicles of Thomas Covenant) sunt asemanate pe undeva, desi eu zic ca exista diferente colosale intre seria ''A Song of Ice and Fire'' si seria LOTR, asemanarile fiind mai mult de ordinul genului literar.

In the same train of ideas(=in aceeasi ordine de idei): Am citit si unele carti mai putin cunoscute(aferente acestui gen, multe bune, cu date istorice precise, cu multi samburi de adevar, uneori mai bune ca alte carti foarte cunoscute).

Revenind la Cronici, iata cum e descrisa prima carte dintre cele 10(pe scurt, nu fac paste la tot textul de acolo, doar la o parte a descrierii din link-ul de mai sus, cea de pe site-ul pentru shopping de la Nemira; Oricum exista recenzii mult mai ample&consistente):

''Titlu original: Lord Foul's Bane
Traducere de: Roxana Brinceanu
Promotia: Carti 10, 15 si 20 lei
Colectia: Nautilus SF
Numar pagini: 704

[...]
Numar volume: 1
Aparitie: Oct 2009
Domeniu: SF, Fantasy si Horror
Rating:
Vot(uri); 75% au votat 5*

Prezentare de carte: Blestemul nobilului Foul
Blestemul Nobilului Foul de Stephen Donaldson este primul volum din Cronicile lui Thomas Covenant.
Blestemul Nobilului Foul a fost onorat cu Premiul British Fantasy si s-a vandut in peste zece milioane de exemplare.
[...]
„Una dintre cele mai puternice si mai complexe trilogii fantasy de la Stapanul inelelor incoace […] Dar sa nu uitam ca Donaldson nu e un simplu emul al lui Tolkien.” - Alex Klapwald
''

Cam asta ar fi. Acest post poate constitui si o recomandare pentru unii, iar cand voi avea timp pentru forum, o sa mai intru si eu sa vad eventualele raspunsuri.

#92
Darkness

Darkness

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 701
  • Înscris: 09.02.2005
Sa ne anunti cum este seria cu Thomas Covenant. Am auzit de ele, par interesante dar nu prea m-am grabit sa le citesc.

Cineva intrebase de seria "Dark elf" a lui Salvatore, daca este tradusa in romana. Nu se gaseste si sincer cred ca ajungem sa murim de batranete inainte sa se intample asta Posted Image Ai citit si restul seriilor cu Drizzt? Sunt multe Posted Image

Sunt curios daca a auzit cineva de K.J.Parker ? m-am apucat recent de o trilogie a lui. The engineer series.  Aventura fantasy cu ingineri. High fantasy pentru curiosi. Pare destul de bine scrisa si destul de interesanta.

Edited by Darkness, 22 December 2012 - 11:23.


#93
zedicus

zedicus

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,235
  • Înscris: 25.12.2013
Cum de nu a vorbit nimeni despre Cronicile din Narnia? Eu am citit cartile si am vazut filmele. Sunt ok pentru copii. Le-am citit la 15 ani.

Pe deasupra sunt un MARE fan Harry Potter. Iubesc cartile. Si filmele le ador, chiar daca nu toate redau totul "ca la carte". Sper sa reusesc sa ajung sa vizitez parcul de distractii tematic din America.
Nu stiu de ce am impresia ca la multi romani nu le place Harry Potter. Stiu ca exista fani mari si la noi in tara, dar cred ca sunt cam putini.

Am citit Eragon, primele 2 carti. Astea sunt un ripp-off de la Lord of The Rings.

Percy Jackson and the Olympians e o serie faina care merita, mai ales cum sunt incadrate legendele grecesti in timpurile moderne si cum s-au americanizat toti zeii Olimpului si fiintele mitologice grecesti.

#94
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,825
  • Înscris: 10.12.2006
Ati citit Artemis Fowl? Sunt in dubii daca sa iau colectia sau nu, mi-e sa nu fie prea puerila.

#95
Juliano73

Juliano73

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 90
  • Înscris: 10.06.2009

 Crepsley91, on 05 martie 2010 - 20:12, said:

Joseph Delaney:
-Ucenicul vraciului
-Blestemul vraciului
-Secretul vraciului
-Batalia vraciului
-Greseala vraciului
-Sacrificul vraciului


Citeste-le pe astea si mai vorbim dupa
Se gasesc in format electronic ?

#96
campuscodi

campuscodi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 215
  • Înscris: 07.07.2007
Recomand "Kingkiller Chronicle" de Patrick Rothfuss
http://en.wikipedia....iller_Chronicle

#97
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,825
  • Înscris: 10.12.2006
Dar vad ca e o trilogie deocamdata incompleta, asteptam sa scoata si ultimul volum.

#98
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,825
  • Înscris: 10.12.2006
Daca e cineva interesat de Chronicles of Thomas Covenant in engleza, vand eu trilogia respectiva. Sau schimb cu ceva.
Attached File  IMG_0857.JPG   111.05K   14 downloads

Edited by Mizu, 03 January 2015 - 13:43.


#99
bbox

bbox

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 743
  • Înscris: 12.05.2005
Terry Pratchett a murit, la vârsta de 66 de ani.
r.i.p

#100
anria

anria

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 18.03.2015
Buna stie cineva cand o sa apara tradus in romana The words of radiance de Brandon Sanderson a doua carte din seria The stormlight archive?

#101
grrrrr

grrrrr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,007
  • Înscris: 02.12.2016

 mynameismada, on 18 iulie 2012 - 11:53, said:

a citit careva Edgar Rice Burrough - seria Barsoom ? cum vi s-a parut? le gasesc pe undeva sa le cumpar?
Cam tarziu dar, daca mai sunt doritori...
Le-am vazut traduse in romana prin anii 2000 dar nu mai stiu la ce editura.
Nici nu stiu daca erau toate.
In engleza, poti avea toata opera lui Burroughs aici:
http://gutenberg.net...s/fr100027.html
Mai general
http://gutenberg.net...-m.html#letterB

Tipul a scris 84 romane, nuvele si piese de teatru.
E cel mai cunoscut pentru inventarea lui Tarzan.
Dar si celelalte personaje ale lui au farmecul lor.

Edited by grrrrr, 01 August 2017 - 10:24.


#102
grrrrr

grrrrr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,007
  • Înscris: 02.12.2016
Tot pe tema.
Daca nu carti sau filme, macar desene.
https://joejusko.dev...rs-22-341669053
https://joejusko.dev...rs-22-664934603

http://www.michaelwh...s/gods-of-mars/
http://www.michaelwh...incess-of-mars/

https://joejusko.dev...-No-4-184132842

Michael Whelan, Joe Jusko, Deviant Art, Boris Vallejo au multe desene fantasy interesante, si multe pe tema John Carter sau Burroughs in general.

Edited by grrrrr, 06 September 2017 - 08:55.


#103
JJOne

JJOne

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,021
  • Înscris: 22.08.2006

 JJOne, on 20 iulie 2011 - 00:59, said:

Citit "Dance with Dragons", astept urmatorul volum. Poate prin 2015? Posted Image
... poate in 2020? Posted Image

 bucsie, on 19 noiembrie 2011 - 20:31, said:

Incearca Patrick Rothfuss - The kingkiller trilogy - desi au aparut doar primele doua din trilogie, The Name of the Wind e prima carte. Mie mi-au placut enorm, desi le aveam de pe net pt kindle, le-am cumparat si pe foaie de pe amazon.
... al treilea poate in 2025? Asta e mai ceva ca Martin. Posted Image

#104
DeathRipple

DeathRipple

    communist vampire

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,937
  • Înscris: 11.08.2002
a mentionat cineva wheel of time?

#105
d-ardeleanu

d-ardeleanu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,576
  • Înscris: 12.02.2008

 DeathRipple, on 16 ianuarie 2019 - 14:29, said:

a mentionat cineva wheel of time?
Acum termin cartea a patra, am citit 1,2 pe trei inca nu am gasit-o dar urmeaza...sunt 7 in romana si inca 7 in engleza...ultima parte (3 romane) scrisa de Brandon Sanderson, dupa moartea autorului initial, Robert Jordan.

#106
bbox

bbox

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 743
  • Înscris: 12.05.2005
Probabil mai repede o sa apara serialul The Wheel of Time decat sa traduca toata seria in romana.

#107
xyz_forever

xyz_forever

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 859
  • Înscris: 30.06.2018
Multora le place fantasy, dar mai stie cineva cine e considerat inventatorul genului?

Lordul Dunsany e practic uitat.

Desi are povesti faine...
http://www.gutenberg...806-images.html

Sabia lui Welleran...

The Sword of Welleran
''Where the great plain of Tarphet runs up, as the sea in estuaries, among the Cyresian mountains, there stood long since the city of Merimna well-nigh among the shadows of the crags. I have never seen a city in the world so beautiful as Merimna seemed to me when first I dreamed of it. It was a marvel of spires and figures of bronze, and marble fountains, and trophies of fabulous wars, and broad streets given over wholly to the Beautiful. Right through the centre of the city there went an avenue fifty strides in width, and along each side of it stood likenesses in bronze of the Kings of all the countries that the people of Merimna had ever known. At the end of that avenue was a colossal chariot with three bronze horses driven by the winged figure of Fame, and behind her in the chariot the huge form of Welleran, Merimna's ancient hero, standing with extended sword. So urgent was the mien and attitude of Fame, and so swift the pose of the horses, that you had sworn that the chariot was instantly upon you, and that its dust already veiled the faces of the Kings. And in the city was a mighty hall wherein were stored the trophies of Merimna's heroes. Sculptured it was and domed, the glory of the art of masons a long while dead, and on the summit of the dome the image of Rollory sat gazing across the Cyresian mountains towards the wide lands beyond, the lands that knew his sword. And beside Rollory, like an old nurse, the figure of Victory sat, hammering into a golden wreath of laurels for his head the crowns of fallen Kings.''

I-a inspirat si pe Burroughs si pe Lovecraft.

Edited by xyz_forever, 03 August 2019 - 15:57.


#108
xyz_forever

xyz_forever

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 859
  • Înscris: 30.06.2018
Tocmai am citit The Night Land, de W.H.Hodgson.
Azi ar fi mai mult fantasy decat SF.
Dar pentru anul 1912 e o opera de referinta.
Prima cladire-lume ermetica din istoria literaturii.

Foarte pe scurt:
Peste cine stie cate milioane de ani soarele s-a stins, Pamantul e in intuneric si doar undeva intr-o vale foarte adanca e o piramida de metal unde traiesc ultimii oameni - dar sunt sute de milioane, piramida avand vreo 8x8x12km, si asta doar la suprafata. Au tot confortul. Se energizeaza din campul magnetic terestru, cat a ramas.
Toate bune, dar in valea aia se mai poate trai si-n exteriorul piramidei, si se traieste la greu: piramida e asediata de monstri, mutanti si forte supranaturale.
Un tanar din elita piramidei afla telepatic ca mai exista o piramida undeva, si ca telepata din ea cu care face contact (si converseaza si se indragosteste telepatic) e reincarnarea nevestei lui, cand erau ei lord & lady in sec.17.
Si mai afla ca a doua piramida are probleme mari.
Asa ca porneste prin Taramul Noptii dupa ea. Si trece desigur prin numeroase aventuri naturale si supranaturale.

Lovecraft aprecia mult prima parte.

Si aici e intr-adevar problema.
Romanul are 2 parti foarte inegale dpdv calitativ.
Cam 5% e idila din secolul 17. Hai sa zicem ca merge, e scurta.
Apoi cam 50% e descrierea piramidei, inceputul intrigii, si mai ales aventura lui pana gaseste gagica. Si e intr-adevar un text foarte bun, mai ales pentru vremea aia. Reda foarte fain atmosfera si emotiile trezite de spectacolul si socul contactului cu lumea aia fantomatic-terminala.
Naspa e ce urmeaza: o poveste de dragoste siropos-disperata, cu mii de pseudofilozofeli pe tema dragostei.
Plus destul de multa pledoarie patriarhala.
Finalul probabil a fost o surpriza atunci, acum nu ar mai fi, e un tertip destul de des intalnit.

Dar eu simt nevoia sa apar un pic partea a doua si defectele operei in general, desi marturisesc ca am scanat rapid partea 2, aruncam privirea pe cate un paragraf si daca era siroposenie sau pseudofilozofenie treceam mai departe.
Intai, limbajul: autorul alege sa vorbeasca in stilul secolului 17. Povestea e de fapt viziunea pe care gentilomul vaduv de la 1650 o are despre reintalnirea lor peste milioane de ani.
E nitel sucit dar nu e neaparat o greseala: cum vor vorbi oamenii peste milioane de ani? Si cum isi vor descrie lumea? Folosirea limbajului unui om dintr-o societate trecuta e un bun tertip ca sa te separi de prozaismul limbajului modern si sa introduci un element de stranietate care de fapt nu face rau. Plus ca nestiinta omului din trecut face o gramada de chestii sa fie mai misterioase si mai neclare decat ar fi fost daca erau exprimate de cineva de secol 20. Da, tertipul face ca citirea sa fie greoaie dar nu e neaparat un defect.

Idila: da, e siropoasa foc. Si prea ideala.
Dar hai sa nu privim personajele ca niste maturi cinici de secol 20.
Deja ca-s tineri, 18-22 ani. Normal sa fie mai exaltati si mai necopti.
Is amandoi membrii clasei conducatoare in niste societati extrem de vechi si ierarhizate si intepenite in rutine stricte de mii si poate milioane de ani.
Pe langa ei, mandarinii chinezi de pe vremuri is hipsteri de Gangnam.
Daca-i privim asa, sunt surprinzator de degajati.
In plus, autorul trebuia sa scrie pe gustul vremii: nu putea fi foarte ''naturalist''. Existau si texte mai indraznete pe atunci dar aia nu mai era pentru genul de public pe care-l viza el.
Se lucra mult cu subtext. Si altii precum Burroughs au uzat de subtext.
Scena cand el vrea s-o sarute dupa ce iasa din rau si ea se da pe spate si-i ofera degetele de la picioare e simpatica. Si are subtext...

Caracterul destul de instabil al tipei.
Pai aici chiar autorul da o explicatie, complexul de ''vina a supravietuitorului'' nu e o joaca.
Sa pierzi tot universul tau de pana atunci si sa intri cu hei-rup intr-unul nou nu e joaca nici asta...
Daca privim asa, se descurca binisor. Mai ales pentru una iesita dintr-o cultura decadenta si fara vlaga. Si mai ales ca nu dureaza foarte multe luni actiunea, temporal vorbind.
Plus ca odata-l salveaza ea pe el.

Patriarhismul.
E o problema mai ales azi, dar inca odata, nu vorbim de o societate ca cea de acum ci probabil de una gen China dinastica la puterea 10.
Clasa mandarinilor controla observarea cerurilor pentru ritualuri si fluxul de apa pentru irigatii, Monstruwacanii supravegheaza monstrii si telepatia demonica de afara si controleaza fluxul de energie magnetica pentru viata si apararea piramidei. Sunt un fel de mandarini, dar intr-o societate multi-epocala si aflata intr-o stare de necesitate permanenta, cu monstrii si demonii efectiv sub nas.
Daca o privim asa, nici nu is chiar asa patriarhali: exista femei Monstruwacan si ambele sexe au obligatia de a se antrena militar.
Tipul e foarte dominator dar situatia e grava iar el e antrenat si fizic si spiritual pe cand ea nu, cultura ei fiind decazuta. Plus ca el e trecut prin multe, ea mai putin.

Deci, all in all, trecand peste supradoza de zaharicale si verbozitate filozofelnica, nu e deloc o lectura rea.

Edited by xyz_forever, 12 November 2019 - 20:58.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate