Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Masina de familie max 5000 EUR

Montare usa interior - zidul este...

Instalație de lumini pe moto...

Care este cel mai bun magazin/pla...
 Magic Keyboard Touchbar in curand...

Temperaturi mari procesor / Probl...

Eroare imprimare

Achizitie parfum de pe internet
 Idee pentru opritor/distantier (c...

Functie sleep pe Android

Instalare butelie GPL pentru cent...

Unde gasesc cabluri cu stecher Am...
 problema dell optiplex 380 (05-09)

Rotor

Curge apa din partea dreapta Pa...

instalare win 10 pe Laptop 2 in 1...
 
Forumul Softpedia folosește "cookies" pentru a oferi utilizatorilor o experiență completă. Vezi detalii sau închide mesaj (x)

Eoliene, energie eoliana

  • This topic is locked This topic is locked
13188 replies to this topic

#13177
iulian90

iulian90

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 485
  • Înscris: 06.04.2011
  • ID membru: 678,509
  • Locație: Corabia OLT
pisicamatache  calculul pe care tu l-ai dat este total irelevant ! Si sa iti explic de ce.
Din curiozitate am taiat 3.3M de cablu de cupru cu sectiunea de 2.5mm si l-am utilizat pentru ampermetru, am inseriat cu ampermetru 1 bec halogen de 55w pe 12V ala trebuia sa imi dea vreo 4 A consum daca nu ma insel iar mie pe ampermetru mi-a zburat la maxim ( peste 30A ) in schimb am facut altceva. Cu un multimetru am reusit sa fac niste calcule si mi-a rezultat o bucata de cupru de 52.4 CM ca sa ajung la valoarea exacta a shunt-ului.
Acum imi da pe ampermetru exact ce imi da si pe multimetru cand il utilizez sa masor amperaju.
Deci in concluzie lunginea aia de 3.3m este enorm de mare ! si chiar se poate strica ampermetrul .

#13178
usernamealin

usernamealin

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 485
  • Înscris: 09.01.2010
  • ID membru: 548,420
  • Locație: Buzau-Nehoiu
Eu stiu ca rezistivitatea cuprului la 20 de grade, este de 1,748 ori 10 la puterea a doua ohmi ori  mm patrat pe m. In tabelul acela din cate imi dau eu seama, are alta valoare.

Iar coeficientul de variatie a rezistentei cu temperatura a cuprului este de 3,93 ori 10 la -3 supra grade Celsius. Al alamei este mai bun, 1,3... 2.

#13179
rinaldoparaipan

rinaldoparaipan

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,467
  • Înscris: 13.02.2006
  • ID membru: 65,915
  • Locație: Bucuresti
Glumesti.Cum sa aiba o sarma de cupru de 1mmp si lungime un metru o rezistenta de 174,8 ohmi.?
ai scris ceva gresit, este la puterea minus 2.

#13180
energie_eoliana_sOFTPEDIA

energie_eoliana_sOFTPEDIA

    Junior

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 06.03.2015
  • ID membru: 903,387
intrebare: de ce trebuie sa fie suntul de Cu ? ...
ptr unii revista Tehnium a fost "Playboy-ul adolencentei"  ! ... eu ma incred in inginerii vechi  !
ia uitati ce spun:
http://tehnium.org/wp/?p=3115
Victor

Edited by energie_eoliana_sOFTPEDIA, 06 March 2015 - 18:48.


#13181
pisicamatache

pisicamatache

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,480
  • Înscris: 28.01.2011
  • ID membru: 659,866
  • Locație: Braila

 iulian90, on 06 martie 2015 - 12:09, said:

pisicamatache  calculul pe care tu l-ai dat este total irelevant ! Si sa iti explic de ce.
Din curiozitate am taiat 3.3M de cablu de cupru cu sectiunea de 2.5mm si l-am utilizat pentru ampermetru, am inseriat cu ampermetru 1 bec halogen de 55w pe 12V ala trebuia sa imi dea vreo 4 A consum daca nu ma insel iar mie pe ampermetru mi-a zburat la maxim ( peste 30A ) in schimb am facut altceva. Cu un multimetru am reusit sa fac niste calcule si mi-a rezultat o bucata de cupru de 52.4 CM ca sa ajung la valoarea exacta a shunt-ului.
Acum imi da pe ampermetru exact ce imi da si pe multimetru cand il utilizez sa masor amperaju.
Deci in concluzie lunginea aia de 3.3m este enorm de mare ! si chiar se poate strica ampermetrul .
Ma bucur ca te-ai desteptat asa rapid, asta dupa ce aseara intrebai aici cum se calculeaza suntul. Ti-am sugerat cum se calculeaza suntul, daca stii caderea de tensiune pe sunt, la curentul de 30A. Cum n-ai pomenit nimic de aceasta cadere de tensiune, iar eu n-am un glob de cristal, ai gasit 52,4 Cm, in loc de 3,3 m. Ca ai facut cu multimetru niste calcule...ce sa zic, poate ai unul foarte destept, al meu masoara doar diverse marimi, calculele le fac eu.

#13182
rinaldoparaipan

rinaldoparaipan

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,467
  • Înscris: 13.02.2006
  • ID membru: 65,915
  • Locație: Bucuresti
Calculele lui Matache sunt foarte bune.
Cuprul pur are rezistivitatea de 1,8 x 10-8ohmi x m2/m.
Nu stiu cum ai facut tu-sper sa fi pus ampermetrul(care de fapt e un voltmetru ce masoara caderea pe shunt) in paralel pe firul de 3,3 m sau 52,4 cm.
Problema cu conductorii de cupru din ziua de azi este ca nu sunt din cupru pur, ci aliat cu diverse prostii, ca sa ii scada pretul.
Cazuri concrete:
-Colegul Dutuc avea cablul de coborare de la eoliana de 3x4mmp luat de la un depozit din Suceava.Din cauza ca nu a masurat corect, a trebuit sa il faca din trei bucati.Cand eoliana ii baga 25-30A, cablul se incalzea cam tare.
A cumparat alt cablu, tot de 4mmp, de la o firma adevarata, cablul era rece.
-Eu schimb ansa de la pistolul de lipit (din ala facut de Radioprogres, pe vremea lu Ceasca) cam dupa 100-150 de lipituri.
Cu cuprul de dinainte de revolutie mergea peste 500 de lipituri
-Am avut ocazia sa vad conductor de cupru turcesc care era de fapt aluminiu cuprat(se vedea in sectiune, daca te uitai cu o lupa mai puternica)

Edited by rinaldoparaipan, 06 March 2015 - 19:33.


#13183
usernamealin

usernamealin

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 485
  • Înscris: 09.01.2010
  • ID membru: 548,420
  • Locație: Buzau-Nehoiu
Da, ai dreptate, nu poate fi atat de mare rezistivitatea cuprului, am luat valoarea dintr-un tabel din cartea "Practica electronistului amator" si acolo asa e trecuta. Scuze de informatie!

#13184
rinaldoparaipan

rinaldoparaipan

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,467
  • Înscris: 13.02.2006
  • ID membru: 65,915
  • Locație: Bucuresti
Este 10-2 probabil nu ai vazut minusul, sau o fi tiparit gresit
P.S.M-am uitat si eu acum(am cartea Posted Image ), tabelul e la pag.29, jos.
E tiparit gresit, trebuia minus 2.

#13185
usernamealin

usernamealin

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 485
  • Înscris: 09.01.2010
  • ID membru: 548,420
  • Locație: Buzau-Nehoiu
Filtrul ratiunii mele e cam imbacsit, asa ca am scris exact ce-am citit.

O sa modific in carte!

#13186
pisicamatache

pisicamatache

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,480
  • Înscris: 28.01.2011
  • ID membru: 659,866
  • Locație: Braila
Pe cadranul unui ampermetru cat de cat serios, pe langa tipul microampermetrului, clasa de precizie, pozitia de lucru,etc, e inscrisa si caderea de tensiune pe sunt, la curentul maxim masurat. Aceasta cadere e de reguala 75mV. Plecand de la curentul maxim masurat si caderea maxima de tensiune pe sunt, se calculeaza rezistenta suntului, asa cum spuneam intr-o postare anterioara.Inscrisurile de pe cadran, se vad aici de exemplu,  http://olx.ro/oferta...html#5e737cdd81
Exista insa probabil si ceva chinezarii de toata jena, ca cele vandute de mivarom, la care doar dumnezeu stie, ce cadere de tensiune e pe sunt. Daca colegul ar fi pus o poza, sau se deranja sa dea ceva detalii, era alta treaba,se putea calcula exact suntul, functie de specificatiile ampermetrului.
PS
Iulian, asa ceva ti-ai cumparat ?  http://www.mivarom.r...gic-30a-p-10213

Edited by pisicamatache, 06 March 2015 - 20:08.


#13187
iulian90

iulian90

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 485
  • Înscris: 06.04.2011
  • ID membru: 678,509
  • Locație: Corabia OLT
De la mivarom n-ai ce lua bun ... numai chinezarii au oamenii aia. Am luat de aici: http://www.adelaida....bp-670-30a.html ( sper sa nu fie luat ca reclama )
Undeva acolo ei spun ca nu necesita shunt, dar daca il inseriez cu un consumator chiar 1 bec cu halogen se duce acul in maxim fapt care ma facut imediat sa cred ca ii trebuie shunt.

Edited by iulian90, 06 March 2015 - 22:19.


#13188
gabisolar

gabisolar

    Junior

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 26.02.2015
  • ID membru: 902,135
Attached File  motor Matache.jpg   80.98K   66 downloads
Matache, motor-generator cu magneti permanenti ptr generator eolian cu elice dubla ! ...
ar fi 100 W la 1200 rot/min ! ... 45 EUR
partea buna ar fi ca are suport, iar rulmentii au amortizoare de cauciuc ! ...
eu mi-am cumparat unu, sa experimentez !
http://es.aliexpress...1824069017.html

Edited by gabisolar, 07 March 2015 - 06:33.


#13189
ggelu

ggelu

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 5,320
  • Înscris: 21.01.2009
  • ID membru: 410,258
  • Locație: Brasov
Topicul este deja extrem de voluminos. Inainte de incepe o alta discutie noua va rog sa deschideti un nou topic " Energie Eoliana 2" . Va multumesc.

Anunturi


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users