Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Plaja de nudisti in Grecia?

Mufa microusb a telefonului mobil...

"Ciudatenii" control pasa...

Impamantare
 Apple maps pe Windows 10

Sfarsitul woke-ismului si al core...

Renovare completa + pompa de cald...

Libre Office nu vad liniile
 Modalitați amuzante și ...

O disparitie de ani buni, Acces D...

Mancarea e scumpa

Parere achiziționare BMW G20
 Schimbarea bateriei moderne la VA...

Rostschreck Lidl

Si noi suntem Florin Piersic? / J...

Rascumparare euroobligatiuni (pri...
 

problema delicata cu act de donatie pe apartament

- - - - -
  • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1
Psych0Bitch

Psych0Bitch

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 301
  • Înscris: 15.04.2005
salut. ma aflu intr`o situatie delicata. anul acesta in ianuarie s`a incheiat un contract de donatie cu uzufruct viager intre maica`mea si matusa mea (stimabila matusa are 80 de ani nu are urmasi iar recent a cunoscut un "domn" la matrimoniale si sta impreuna cu el).
parintii mei cu ani in urma au avut contract de vanzare cumparare intre matusa mea si ei tot cu clauze dar de alt gen, matusa mea din cauza avaritiei i`a dat in judecata pe parintii mei a angajat martori mincinosi pt instanta si dupa un proces indelungat a castigat. pe atunci traia si unchiul mamei mele, sotul stimabilei matusi. unchiul a murit intre timp, inainte de moarte a facut clauza de succesiune matusii mele, ea a ramas singura fara nici un ajutor iar dupa cativa ani buni a reluat "relatiile" cu noi plangandu`se ca este singura si ca ii pare rau ce a facut.
dupa 2 ani de "relatii" a inceput sa se roage de noi sa ne lase apartamentul, a tras practic cu dintii de noi, parintii mei nu au vrut insa intr`un final au acceptat.
contractul de donatie s`a facut pe numele mamei mele, fiind ruda de grad 3, contractul de donatie are la baza certificat medico`legal constatator de la INML in care este specificat ca am intretinut`o cu medicamente, alimente si bani pe matusa. contractul de donatie este cu uzufruct viager. separat de acest contract de donatie cu uzufruct viager s`a incheiat separat un contract de intretinere pt toata durata vietii matusii in care se specifica ajutorul cu medicamente, alimente si bani. in contractul de intretinere nu este specificata existenta actului de donatie este doar ca un contract de angajament intre maica`mea si matusa mea ca va avea grija de ea. notarul a vrut sa se faca actul in acest fel si ni s`a explicat si de ce.
bun...in decembrie anul trecut matusa mea a cunoscut acest domn prin intermediul matrimonialelor, iar domnul s`a mutat cu matusa mea. practic ei stau in concubinaj. domnul e agitat din fire si tot umbla cu o agentie imobiliara tot sa vanda sa se mute sa investeasca sa o convinga pe matusa sa faca mutatii.
matusa mea este intretinuta de noi. lunar ii dam minim 400 ron + produse alimentare + medicamente in cazul in care are nevoie de medicamente + plimbari cu masina pe unde vrea + platim tot ce investeste in apartamentul acela insa nu a vrut sa semneze nimic pt ce a primit de la noi. cum matusa este o persoana schimbatoare, influentabila si sucita mai nou ne anunta ca ar vrea sa vanda apartamentul acesta, sa cumpere alt apartament in alta zona, sa se mute acolo si cu diferenta om vedea. mentionez ca aprtamentul din prezent are o valoare foarte mare aflandu`se in zona 0.  
am aflat ulterior ca domnul ar avea stransi 50.000 euro si ca tot vrea sa cumpere un apartament sau garsoniera dar nu ar avea diferenta. de aici deduc urmatoarea idee: sa vanda matusa apartamentul, sa ramana cu diferenta pe care ar adauga`o la banii lui si ar putea achizitiona un imobil.
eu si parintii mei nu suntem de acord sub nici o forma cu aceasta mutare si cu ideea`n sine si ne vreau sa intreb in general ce s`ar putea intampla in cazul in care matusa s`ar punea de`a curmezisul ca vrea sa se mute.
apartamentul este pe numele mamei mele, prin contractul de donatie, clauza de uzufruct valabila, actul de intretinere este separat. atata timp cat mama mea nu doreshte sa vanda acest apartament ce putere are matusa mea in luarea hotararii, daca aceasta clauza de uzufruct viager poate fi mutata pe alt apartament ?!
ce se poate intampla in cazul de fata, ce legi exista in favoarea noastra sau matusii?!
imi cer mii de scuze ca am scris acest roman, stiu ca este complicat si greu de citit si urmarit dar suntem intr`o situatie neplacuta. luni abia pot lua legatura cu notarul care a incheiat actele de donatie si de intretinere si vreau pana atunci sa stiu si parerea altora. chiar nu este de glumit cu aceasta siuatia pt ca este total neplacuta iar noi am mai trecut o data prin alt cosmar cu aceeasi matusa.
va multumesc mult ca ati avut rabdarea sa cititi si va multumesc anticipat daca ma puteti sfatui sau aveti idee de o lege ceva ce poate fi in folosul nostru.

#2
ryky

ryky

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 647
  • Înscris: 20.08.2006
Orice contract de donatie poate fi atacat in instanta.
Daca a reusit in trecut sa anuleze un contract de vanzare-cumparare atunci o donatie o termina rapid.
Incercati la un eventual viitor proces sa apelati la avocatul cu care matusa a reusit prima data. Poate aveti noroc...

Multa bafta

#3
nutumdp

nutumdp

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 250
  • Înscris: 07.08.2006
Sal, da intradevar este o situatie neplacuta.
Am si eu o intrebare: Parintii tai pot vinde ei acest apartament fara implicarea matusii?
Daca DA mergi repede sai faci o intabulare la apartament si incercati sa faceti acte de vanzare cumparare intre Tine si parintii tai. Incercati voi sa faceti manevra nu ea. Cum zicea si ryky orice act de donatie este facut varza la tribunal

Multa bafta si sper sa iesiti din situatia asta neplacuta!

Edited by nutumdp, 10 November 2007 - 22:05.


#4
Psych0Bitch

Psych0Bitch

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 301
  • Înscris: 15.04.2005
bun in cazul in care mama mea ar trece apartamentul pe numele meu , exista posibilitatea ca acea clauza de uzufruct viager sa se transmita pe actul meu?!
aici ar fi problema ca e vorba de uzufructul viager. iar la notariat, cand s`au facut actele notarul a stat de vorba cu matusa mea si a vazut cat este de parsiva, tocmai din acest motiv ne`a sfatuit ca actul de donatie sa fie simplu, doar cu clauza de uzufruct viager si separat fara nici o obligatie chipurile in urma donatiei sa facem actul de intretinere. notarul ne`a explicat ca in cazul in care o apuca mancarimea si vrea sa rupa contractul daca ne da in judecata apare actul de donatie fara nici o obligatie decat ca e trecuta clauza uzufructului nu si cea de intretinere.
in cazul in care mama mea ar trece apartamentul pe numele meu prin donatie/vanzare-cumparare tot va fi ceva cu matusa la mijloc. teoretic eu cred ca as prelua clauza sau...?! la asta chiar nu ma pricep sunt stangace sincer :(
multumesc mult pt sfaturi si chiar o sa discut acest aspect cu mama mea.
din cate stiu eu parintii nu pot vine apartamentul din cauza clauzei. cel putin asta stiu eu. dar o fi posibil.
plus sa nu va mai spun ca ea inchiriaza o camera pe care ia 200 euro/luna, noi n`am stiut asta pana nu am fost la ea intr`o zi sa o vizitez si sa`i duc banii si alimentele si am dat nas in nas cu chiriasul. ea a inceput sa se balbaie si sa ma minta ca este nepotul "domnului" iar dupa o saptamana radea si imi spunea pai ce nu`i bine ca iau 200 de euro pe luna, ce sunt de colo?!
la administratia financiara apartamentul este trecut pe numele mamei si impozitul este platit. insa matusa nu vrea ca la telefon, lumina, cablu si ce mai e sa fie trecuta mama mea ca proprietar si nici plicul de la financiar sa nu`i vina la posta ca sa nu stie lumea ca apartamentul este dat. este total neplacut sa vezi ca esti mintit in fata in stil mare apoi rade si spune eeee asta e.
multumesc pt ajutor.

Edited by Psych0Bitch, 10 November 2007 - 23:16.


#5
Psych0Bitch

Psych0Bitch

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 301
  • Înscris: 15.04.2005
P.S ma scuzati, intabularea este facuta, si cadastrul daca nu ma insel, fiind platite de noi, insa nu vrem sub nici o forma sa ajungem iar la discutii, tribunal, proces si toate chestiile astea. chiar nu dorim sa se ajunga din nou la asa ceva. insa ea cauta cu orice pret cearta, ba mai mult promite apartamentul multor persoane ce`i canta`n struna chiar daca apartamentul este donat de aproape un an de zile.
luni ma voi interesa la notar si va voi spune intre timp ce este de facut.

#6
ortega

ortega

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,433
  • Înscris: 02.08.2006
Psychobitch(daca aude matusa nickul cred ca nu ii mai trebuie apartament) , nu cred ca matusa ta mai poate face ceva.
Donatia poate fi revocata in cazul aparitiei unui copil (si la 80 ani nu se mai fertilizeaza in vitro :D )sau in urmatoarele cazuri:
Art.774 ? Donatia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:
a) dacă donatarul a atentat la viata donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, stiind că altii intentionează să atenteze, nu l-a înstiintat;
B) dacă se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave fată de donator;
c) dacă refuză donatorului ajuns în nevoie acordarea de alimente, în limitele venitului corespunzător al bunurilor dăruite si neputând depăsi valoarea actuală a donatiei.

Cererea de revocare pentru ingratitudine Art.775 ? (1) Dreptul la actiunea prin care se solicită revocarea pentru ingratitudine se prescrie în termen de un an de la data săvârsirii faptei imputate donatarului sau din ziua în care aceasta a putut fi cunoscută de donator.
(2) Actiunea în revocare pentru ingratitudine poate fi exercitată numai împotriva donatarului. Dacă donatarul moare după introducerea actiunii, aceasta poate fi continuată împotriva mostenitorilor.
(3) Cererea de revocare nu poate fi introdusă de succesorii donatorului, cu exceptia cazului în care donatorul a devenit incapabil sau a decedat în termenul prevăzut la alin.(1).
(4) Actiunea pornită de donator poate fi continuată de mostenitorii acestuia.


Daca nu te incadrezi la litera a,b sau c stai calma.

Dupa mine, a facut intr-un fel bine notarul, dar in felul asta te-a taxat pentru 2 acte ;)
Putea la fel de biune sa intocmeasca un contract de vanzare cumparare(sa ii dai o mica suma de bani si sa-i lasi uzufructul).
Asta nu mai putea fi atacat.(de fapt putea sa spuna ca e donatie simulata si sa ceara nulitatea sa :lol: )
Stai linistita, ca nu mai are ce face harca de data asta :)

Edited by ortega, 11 November 2007 - 11:09.


#7
invisible

invisible

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 764
  • Înscris: 06.07.2005

 nutumdp, on Nov 10 2007, 22:04, said:

Sal, da intradevar este o situatie neplacuta.
Am si eu o intrebare: Parintii tai pot vinde ei acest apartament fara implicarea matusii?
Daca DA mergi repede sai faci o intabulare la apartament si incercati sa faceti acte de vanzare cumparare intre Tine si parintii tai. Incercati voi sa faceti manevra nu ea. Cum zicea si ryky orice act de donatie este facut varza la tribunal

Multa bafta si sper sa iesiti din situatia asta neplacuta!
daca "harca" are drept de uzufruct viager,ca sa se poata vinde tre' sa fie si ea de acord

#8
Psych0Bitch

Psych0Bitch

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 301
  • Înscris: 15.04.2005
va multumesc mult pt sfaturi, m`am mai linistit putin.
sincer aici fara sa fiu aiurea va spun ca noi suntem victimele ei si nu invers. suntem la cheremul ei 24/24 daca nu ii facem pe plac da din picioare si face crize precum copiii de 2 ani care vor bomboane, intra in tot felul de rahaturi si magarii si tot noi trebuie sa o scoatem bazma curata. ii sta mintea numai la bani si cum sa ia de pe urma tuturor ce vrea, mai are si darul "vietzii desfranate" adica trage si la masea si ii arde numai de dans si voie buna, pe noi ne minte ca a cumparat nu shtiu ce si ca trebuie sa dam banii si aflu de la "domnul" ca ea nici macar nu a schimbat obiectul respectiv sau sa dea 1 leu pe ceva.
mostenitori nu are, copii presupun ca n`o apuca dragu sa faca la varsta asta sau sa infieze unu, problema este ca nu vrea sa semneze pt tot ce i s`a dat sau i se da. aici ma refer la bani, alimente si medicamente. cum ii spun ca trebuie sa semneze...aaa nu nu azi ca sunt obosita, nu acum ca nu am stare si tot asa.
notarul a luat bani pe ambele acte insa el n`a asigurat ca n`ar exista nici o problema in cazul in care matusa se suceste.
ieri a urlat ca vrea sa se mute, sa vindem ca ea se muta si cu diferenta vede ea ce face. azi dimineata ne spune ca aaa nu ea nu se muta de acolo in ruptul capului dar vroia "domnul". si ca o sa mai discutam.
noi din partea ei ne asteptam la absolut orice. dar chiar orice.
:wallbash:

ortega multumesc pt postarea articolelor si nu ne incadram nici in a nici in b nici in c. dar pe ea sincer as putea acuza`o :))
stii sa mai zici ca itzi e mila de cei in varsta si ca sa`i respecti pt ca au parul alb si sa le plangi de mila ca o duc rau sau bolnavi insa ei iti mananca sanatatea.  -_-

va multumesc mult pt sfaturi.

#9
ortega

ortega

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,433
  • Înscris: 02.08.2006

 Psych0Bitch, on Nov 11 2007, 14:26, said:

, problema este ca nu vrea sa semneze pt tot ce i s`a dat sau i se da. aici ma refer la bani, alimente si medicamente. cum ii spun ca trebuie sa semneze...aaa nu nu azi ca sunt obosita, nu acum ca nu am stare si tot asa.
Vezi ca merge aici si proba cu martori.
Daca are vecini , nu pot sa nu observe ca toata ziua esti la ei.
Cand mergi la ea"in vizita", ia si o prietena cu tine, sa vada ca ii dai mancare , medicamente etc.
Ar mai fi o solutie sa o imbeti o data si s-o pui sa-ti semneze retroactiv toate inscrisurile ca a primit mancare si medicamente :lol: (aici glumesc in mare parte)
Oricum, indeplineste-ti obligatiile fata de ea, dar fara sa te stresezi.
Spuneai ca vrea sa vanda?
Ce sa vanda, daca mama ta e proprietarul? :D

Edited by ortega, 11 November 2007 - 17:19.


#10
ryky

ryky

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 647
  • Înscris: 20.08.2006
De vandut nu intra in discutie, nu are ce.

Insa mai este o problema delicata. Eu am patit-o odata si sigur o voi mai pati iar in cativa ani.
Batrana poate lua in casa pe cineva, chirias sau concubin sau mai stiu eu ce, iar acea persoana poate sa nu mai paraseasca acea casa dupa moartea ei.  Este foarte grea, costisitoare si urata situatia aceasta. Asta-i legislatia in Romania si oricine s-a lovit de ea (subliniez s-a lovit si nu ca a citit Codul civil) stie ca e foarte dificil.

Asa ca ai grija din timp ca sa nu regreti mai tarziu.

Succes

Edited by ryky, 11 November 2007 - 17:39.


#11
ortega

ortega

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,433
  • Înscris: 02.08.2006

 ryky, on Nov 11 2007, 17:39, said:

Batrana poate lua in casa pe cineva, chirias sau concubin sau mai stiu eu ce, iar acea persoana poate sa nu mai paraseasca acea casa dupa moartea ei.  Este foarte grea, costisitoare si urata situatia aceasta.
E foarte usor de rezolvat.
Intri cu 3 baieti, il dai afara pe concubin cu toate bagajele, apoi pui usa metalica.
Proprietarul si cei 3 baieti nu savarsesc nici o infractiune.
Si dupa aia nu mai rezolva concubinul nici cu judecata nimic.
ca sa nu mai v b de faptul ca se judeca din strada.

#12
ryky

ryky

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 647
  • Înscris: 20.08.2006

 ortega, on Nov 11 2007, 20:13, said:

Proprietarul si cei 3 baieti nu savarsesc nici o infractiune.
Si dupa aia nu mai rezolva concubinul nici cu judecata nimic.
ca sa nu mai v b de faptul ca se judeca din strada.


Crezi ca persoana din casa va iesi de buna-voie?
Cum faci sa o scoti afara?
Cu forta?
Cine isi asuma responsabilitatea pt vatamare corporala ?  In situatiile astea se poate ajunge chiar si la mai mult, mai ales daca persoana respectiva este disperata.

#13
ortega

ortega

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,433
  • Înscris: 02.08.2006

 ryky, on Nov 11 2007, 20:24, said:

Crezi ca persoana din casa va iesi de buna-voie?

Nu, dar pentru asta iei cei 3 baieti ;)

 ryky, on Nov 11 2007, 20:24, said:

Cum faci sa o scoti afara?
Cu forta?
Cine isi asuma responsabilitatea pt vatamare corporala ?  In situatiile astea se poate ajunge chiar si la mai mult, mai ales daca persoana respectiva este disperata.
Il iei de manutza si ii faci vant pe scari, sau, daca e rau, il faci pachet(mainile la spate, etc) si il scoti pe sus.
Pentru a fi vatamare corporala trebuie sa fie peste 20 zile ingrijiri medicale(cred ca te cam grabesti cu afirmatiile)
In plus, trebuie dovedita legatura de cauzalitate intre loviturile tale si leziunile sale(si aici ai cuvantul tau si a 3 baieti contra cuvantului sau)
Poate s-a dus intr-un canal , l-au batut boschetii ca le ia teritoriul si el spune ca l-a lovit proprietarul.  :lol:
Nu merge asa :)

#14
Alexadi

Alexadi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 417
  • Înscris: 16.11.2002
Si io sunt oarecum patit, ex FIU de proprietar, care statea acolo fara acte, si care nu avea chef sa se mute.
L-am rezolvat cu un telefon. I-am zis: domne, trebuia sa eliberezi deja de vreo 30 de zile cf contractului. Mie imi trebuie ap ca nu stau sa platesc chirie aiurea 300E/luna. Eu zic sa ne intelegem omeneste. Si am inchis.
S-a carat a doua zi.

Dar daca nu pleca, veneam eu cu 4-5 baieti de la o firma de paza, ei in calitate de bodyguarzi ai mei, si taiam eu personal usa cu flexul. Apoi ii luam toate lucrurile si le aruncam pe holul blocului. Cand terminam cu lucrurile lui veneau si alti baieti cu o usa metalica noua, d-aia serioasa, nu turceasca.
Timp in care el ar fi fost tinut de bodyguarzi la o conversatie amicala despre seria A si ce-a mai facut Becali.

In caz ca reclama apoi ceva, as fi zis: eu, ca proprietar, am schimbat usa, am curatat apartamentul si am 4-5 martori ca el a stat cuminte si nu s-a impotrivit deloc, ba chiar mi-a multumit.

Cred ca s-a simtit ideea asta in tonul meu.

Pe scurt, ca proprietar poti sa faci orice. EL nu poate opune decat violenta. Pt prevenirea acesteia angajezi bodyguarzi. Nu sa-l bata ci sa-l tina de vorba :)

#15
Psych0Bitch

Psych0Bitch

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 301
  • Înscris: 15.04.2005
stii deja devine amuzant ce discutam aici dar sunt situatii neplacute.
"domnul" sunt convinsa ca nu va vrea sa plece de aici in caz ca da ochii peste cap matusa. asta pot garanta 100% numai in cazul in care nu`mi face intre timp matusa un pustiu de bine si`l da ea afara.
iar stimabilul "domn" daca ar incerca cu mine numai sa`mi spuna ca sa nu`l arunc in strada si a nu vrea sa iasa...pffff cred ca se bate singur daca nu intr`o saptamana maxim nu ar parasi domiciliu. e bine macar ca de pe acum lui ii e frica de mine si nu prea are curaj sa deschida gura in fata mea. insa ii baga matusii in cap cu varf si indesat, cum ea e cam tembela pune botul la orice, se lasa dusa de val zice ca el, iar pe urma ziua urmatoare zice altceva.
chestia cu martorii nu`i problema, am cerut de la rds si romtelecom listate toate convorbirile, am o gramada de martori, cel putin cei de la ambasada de vis`a`vis de blocul matusii ma stiu ca pe un cal breaz, tipele de la coafor de pe scara aia ma stiu, o tipa care sta cu chirie pe acelasi etaj cu matusa si aia ma stie. n`ar fi problema cu martorii ci ideal e sa nu cumva sa ajungem la neplaceri.
de semnat trebuie sa semneze ca tac tac si tot i`o trantesc in fata.
ideea e ca matusii mele si "domnului" nu prea au ei curaj sa se ia de mine sau sa imi spuna in fata sau sa ma minta ci pe maica`mea o tampesc de cap pt ca stiu ca maica`mea pune la suflet orice plus ca ea e proprietarul direct.
acum mai nou are probleme cu chiriasul care nu i`a platit pe 2 luni de zile. cine o sa ii dea banii pe chirie?! cine o s`o scoata din.....?!?! eu normal. cine altcineva. trebuie sa ma duc sa discut cu ala, eventual sa ma tiganesc daca nu am cu cine vorbi si sa`l dau afara. ca normal nici matusa nici "domu" nu se baga decat la luat bani.

#16
ortega

ortega

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,433
  • Înscris: 02.08.2006
Succes
Oricum, merita  sa ai putin stres si sa faci cateva sacrificii pentru un apartament in Bucuresti ;)
Daca mai ai nevoie de sfaturi, posteaza :)

#17
Psych0Bitch

Psych0Bitch

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 301
  • Înscris: 15.04.2005
multumesc mult ortega. si celorlalti.
am si spus, apartamentul acesta la ce valoare are nu`l luam decat intr`o viata poate. ca sigur cu credit nu reusam usor si ma sinucideam sigur 30 de ani.
oricum are 81 de ani aproape doar nu o trai 120 sa pun in calcul creditu :P
:coolspeak:

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate