Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...

Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012
 Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!

Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...
 Best gaming laptop?

Humane (2024)

Recomandare casti 100-150 lei

Schimbare bec far VW Touran 1T3
 

Pomi fructiferi si altele

* * * * - 12 votes
  • Please log in to reply
8642 replies to this topic

#7219
ceanu1980

ceanu1980

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,162
  • Înscris: 15.05.2008
Vreau sa pun tub de picurare la pomi,cum ar fi mai indicat sa pun stanga-dreapta cate un tub sau sa fac cerc la fiecare pom,nu as mai vrea sa ud cu furtunul la ei

#7220
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 08.09.2010
Lichiorul/Ciresata sau cum se mai gaseste sub diferite nuante/retete de cirese amare/semiamare este splendid, iar daca prinzi un an foarte bun din cirese amare faci un sirop/nectar de nu egaleaza Santalul lui peste cat a fi el de nectar...
Ciresele amare sunt subapreciate fata de valoarea lor la noi in tara (mai ceva ca visinele as spune) si de cand cu toate fitele astea ca vezi Doamne ca pateaza, iti afecteaza smaltul, fațeta dentara pe care dai mii de euroi isi pierde luciul, nici ca se mai gasesc prea mult la comercializare ca nu le mai cauta decat doar cunoscatorii, din ce in ce mai putini la numar.
Ca sa nu mai vorbesc de cat de greu se strang/culeg mai ales cele mici, mai ales cand iti mai trebe si scara de 10m.

Dar raman foarte valoroase si este pacat ca nu stim sa le valorificam.

Stima.

#7221
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
Ce tub de picurare? Ce înțelegi prin stânga dreapta?
În mod normal ar fi util ca la fiecare pom sa ai 2 picuratori, cu cercul nunstiu ce sa spun, mai mult incurca și utilitatea nu e atât de mare încât sa justifice deranjul.
Ideea este ca picurarea depinde și de pom, la un pom mic/port slab/radscina mica, 2 puncte sunt de ajuns, la pom pare cu radacina mare poatefi util sa ai mai mukte puncte de irigare pe amprenta radscinii.

Însă practic, pomul mare nu are atata nevoie de apa, e mai putin dependent de irigare, își mai ia și singur apa de pe unde poate. Pomul mic poate fi însă dependent de picurare în perioadele secetoase.
Prin urmare, chiar și la pomul mare la care s-ar justifica teoretic utilitatea unei irigari mai ample, în mai multe puncte, tu furnizând doar un supliment, este de ajuns sa ii dai în 2 puncte.
La pomul mic acele 2 puncte acoperă pracric mare parte din suprafața radscinii asa ca per total în ambele cazuri eu consider ca e de ajuns 2 picuratori sau ma rog, dacă folosești tun cu picuratori la distante egale, o banda de umezeala.

La pomii cu port slab este de ajuns practic și un picurator per pom, al doilea e mai mult pentru siguranța în caz ca unul din ele se înfundă, oricum pomii ăștia mici se pun la distante mici și pracric prin capilaritate se formează tot o banda umeda, mai mult sau mai puțin întrerupta.



#7222
ceanu1980

ceanu1980

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,162
  • Înscris: 15.05.2008
Tub gata facut cu picurare din 20 in 20, am bagat asa ceva la 10 fire de mur si e super,inca nu vreau sa ma complic cu tub orb si sa infing eu picuratorile

#7223
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Idei...
Nu ai un furtun mai lung?
Pentru pomii sub 4 ani de la plantare, numai pentru acei pomi, fac un fel de udare numai si numai cand este seceta. Cam 30-50 l apa pentru fiecare pom. Furtun de 3/8, lung de 40 m, alimentat dintr-un cub aflat in spatele casei (al doilea cel mai de sus cub). Cand acesta se termina, transfer apa din celalalt cub din spatele casei... Mai am un cub (dupa ce-mi fac traseul de scurgere a apei de pe acoperis - inca doua cuburi) in fata casei din care cu o pompa pt alimenta cuburile de sus sau pot uda direct pomisorii...
O udare tine cam 4 ore...
4 ore = cam o tona de apa. Sau 1 mc, cum preferi. Iar furtunul (40 m inadit) a costat vreo 40-50 lei. Fiecare cub, 150 lei. Apa e gratis de la ploaie.
Mai am o fosa zidita din pietre, fara fund (un fel de fantana mai putin adanca, dar cu capac de canal) cam de 2-3 mc, din care ud, cu pompa de apa murdara, vita de vie de masa si copacii ornamentali/trandafirii/arbustii dinspre strada.
Apa de baut/gatit o cumpar insa...

Edited by adip1962, 27 June 2022 - 13:44.


#7224
til

til

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,708
  • Înscris: 30.07.2003
Scuzati ca intrerup discutia despre irigatie, care si pe mine ma intereseaza. Dar mi-am amintit de niste ciresi uriasi cu cirese minuscule si bune, intalniti acum doi ani (heh, fix pe 27.06.2020) pe niste dealuri de langa Curtea de Arges - Valea Danului, zona Pensiunea Paradis. Trebuie sa dau o fuga, poate gasesc puieti, ori macar samburi.
Apropos, proprietara de acolo are ceva experienta cu pomii, am plecat de la dansa cu un pui de kaki si niste nuci de dulceata. De astia nu mai auzisem.

Aveti idee unde as putea gasi ciresi din astia amari, uriasi, salbatici, mai pe aproape, pe langa Ploiesti?

Attached Files


Edited by til, 27 June 2022 - 14:59.


#7225
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,073
  • Înscris: 17.03.2005
Cireșele astea amarui sau amare, mici și negre, sunt practic fructe de cireș sălbatic, pădure.
Lipsa de interes pentru ele nu e cauzata de calitățile fructului ci tocmai de mărimea fructului și de dificultatea recoltarii, în general pomii sunt franc și deci cresc cât casa poporului. Dracu ii culege.
Altfel foarte multa lume cauta cireșe amare, dar sa le culeagă alții.

Soiurile selecționate au în principiu calități superioare dpdv al habjtusului, pomii sunt mai prietenoși dpdv al cultivării, iar fructele sunt în general ceva mai răsărite dpdv al calibrului. Organoleptic însă puține soiuri păstrează calitatea fructului sălbatic bun, adică puține au amareala aia puternica și culoarea intensa a sucului.

Fiindca tot suntem într-un mediu de pasionați va sugerez călduros sa evitați pomii "salbatici", chiar dacă au fructe interesante, sunt dezastru pomii in sine.
Dacă găsiți pomi cu fruct dezirabil pur și simplu altoiți pe un pui de cireș cumpărat, macim un mahaleb e și asa prea mare pt a fi întreținut și cules.
Cel mai bun însă ar fi un portaltoi pitic. Asta are 2 avataje enorme.
1. Talia mica și productivitatea mare.
Îl poți îngriji și îl poți recolta.
2. Un avantaj mai puțin vizibil sau predictibil când nu ești neapărat foarte bine informat în domeniu și cu mai multa experienta directa  este acela ca acești poetaltoi(g5, g6) imprima soiurilor niște trăsături legate de calitatea fructului și de habitus care se vor dovedi mari avataje.

Adică, același soi pe un portaltoi slab va ramifica mai bine, mai ușor, se va garnisi mult mai bine și cu rod, viabilitatea mugurilor de rod va fi mai mare sau/și mai ușor de menținut.
Adesea pomii salbatici au niște "apucaturi" de îți vine să iei toporul... Unghiuri ascuțite, tendința puternica de a creste în sus și ramificare extrem de slaba, se garnisesc slab pe niște lastari și asa puternici/lungi, se degarnisesc după un timp scurt, nu produc la baza Lasstarului anual ceea ce face inutila încercarea de a lucra cuc eoi scurți, se garnisește spre vârful lăstarilor și mijlocul rămâne strict vegetativ...
E pom care e programat sa fie mare și pt asta se extinde mult și în sus și în lateral, asta implica o slaba activitate in zona apropiata de lemnul gros. Fiind și o specie mare iubitoare de lumina e și normal ca interiorul sa fie mai inhibat.

Dpdv al calității fructului porturile mici imprima de asemenea trăsături dezirabile, ca și la mar pe m9 sau par pe gutui, și la Cires se constata o creștere a calibrului care în contextul unui fruct defel mai mic va constitui un avantaj semnificativ. Și gustativ de multe ori diferențele sunt ușor sesizabile aici mai depinde și de soi, răspunsul e diferit.
La treaba cu mărimea însă trebuie menționat un lucru, ca porturile slabe au în general tendința sa se supraincarce(normal, asa cum ziceam sunt modificări de comportament, garnisire șamd ceea ce duce și la o supraîncărcare în final dacă îl lași de capul lui). Degeaba el imprima ceva creștere a calibrului dacă îl lași sa se supraincarce și astfel fructele sunt ținute mici pt ca sunt prea multe.


Per total însă, eu as pleda fără ezitare pentru punerea acestor pomi "salbatici" de diverse provenienței pe portaltoi slabi.


In niciun caz nu as lua o sălbăticiune sau sâmburi, as lua un lastar și as baga mugure pe un g6... N-ai g6? Simplu, dai 30-40 lei pe un Cires altoit pe g6, îl plantezi primăvara și spre finalul verii ii bagi mugure...



#7226
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Til, ceva asemanator are vecina mea. Ciresul, am mai scris eu despre el, este mai inalt dacat casa cu etaj... Acolo se taie ramurile cu drujba si apoi se culeg fructele.
Acum ani de zile mi-a adus niste cirese (vreun kg si ceva...), sotia a facut dulceata apoi am bagat 2 samburi in pamant. Au iesit 2 pomisori, i-am plantat si... unul a murit acum 2 ani, dupa ce o cartita a facut un canal intre el si fosa pietruita, al doilea a murit anul trecut de la prea multa ploaie. L-am mutat, dar nu a rezistat.
Anul trecut am luat amar de maxut.
Na, ca s-a activat Padre. Dar are dreptate. Ciresul vecinei este adus din padure! Vrei asa ceva trimite-mi mesaj si ma duc sa-i cer cateva (de o mai avea...), dar parerea mea este ca desi sunt perfecte pentru dulceata sau ceva alcoolic, nu am nevoie de mamuti in curte si nu o sa-i mai pot taia la batranete. Ciresul vecinei are peste 10-12 m inaltime... Eu il vad peste casa lor (cu etaj si pod inalt) de pe geam.
Vezi ce-ti doresti...

#7227
hamangia

hamangia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,345
  • Înscris: 24.02.2020
Am ramas la 2 soiuri
Galata si Maxut, prefer de vigoare medie vs mare

dar informatiile sunt contradictorii, pe unele sit-uri spune ca sunt autosterile, pe altele ca sunt autofertile

#7228
ceanu1980

ceanu1980

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,162
  • Înscris: 15.05.2008
O fi noroc cu vremea, o fi si urmarile muncii mai atente, pana acum nu am avut asa ceva

Attached Files



#7229
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020

 sebybastian, on 27 iunie 2022 - 12:35, said:

...Ciresele amare sunt subapreciate fata de valoarea lor la noi in tara (mai ceva ca visinele as spune) si de cand cu toate fitele astea ca vezi Doamne ca pateaza, iti afecteaza smaltul, fațeta dentara pe care dai mii de euroi isi pierde luciul, nici ca se mai gasesc prea mult la comercializare ca nu le mai cauta decat doar cunoscatorii, din ce in ce mai putini la numar....
Nu cunosc pe nimeni care sa le subaprecieze.
Secretul unei ciresate/visinate/coacazate etc. este sa nu pui apa! Fac aceste lichioruri la 50 grade si sunt destinate barbatilor (dar le beau femeile...). Secretul este ca nu pun apa, doar zahar si alcool de 96. Este preferabil sa nu bei din ele pana nu fac minim 3 ani. Cam dupa 4 ani devine un miracol.

Edited by adip1962, 28 June 2022 - 13:47.


#7230
Powerup

Powerup

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,124
  • Înscris: 30.04.2017
Mi se pare ca a fost an bun pentru visin. In tot satul sunt incarcati

#7231
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Mie mi-a rodit 1 din 4...
Iar nu am dulceata... cu ce-am putut culege de abia fac o damigeana de 5 l de visinata. A fost frig cand erau in floare... Am visini care au fost plini de flori si nu au nici macar o visina... La anul sau din piata!

#7232
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,097
  • Înscris: 28.02.2006
Prioritizarea mama ei ei. Intai visinata si dupa dulceata :))

#7233
mircea11s

mircea11s

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,011
  • Înscris: 25.12.2009

 til, on 21 iunie 2022 - 11:51, said:

Singurul dezavantaj e ca la baza lata ai nevoie de teren relativ plat, nu o poti pune pe teren accidentat, pentru ca baza e o bara transversala. Nu poti sa incaleci un rand de cartofi, asa cum pot cu scara de zugrav.
Ma apas cu elan pe prima treapta a segmentului opus si atunci se infige in pamant si am stabilitate mai buna. Desigur pamantul nu trebuie sa fie inghetat sau beton de la seceta.

#7234
til

til

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,708
  • Înscris: 30.07.2003
Super idee, parinte, dar parca tot as risca 1-2 ciresi salbatici.
Imi plac arborii. Ca sunt maiestuosi. Ca tin umbra. Ca se descurca binisor si fara tratamente. Le gasesc eu loc la strada, langa gard. Adica loc n-au dar pun cat de multi pomi si desi, cand or creste mai raresc. Deocamdata am pruni banali printre care am strecurat si cate un cires altoit, un cais altoit, molid, paulownie, gutui, stejar, nuc de dulceata.

Apoi e loterie: care creste primul mare-mare, castiga ori suprematia (tai pe cei pe care i-a dominat imprejur) ori o lama de drujba - asta-i garantata pentru paulownii.
Problema cea mare e ca mi-am plantat platanii in mijlocul curtii si se fac o frumusete de arbore.

#7235
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 08.09.2010
Offtopic: eu vreau sa bag 50 de ari de padure (sa-mi fac propria padure pe un teren in coasta cu expozitie sudica).
La cum am vazut in ultimii ani crestere la cires amar salbatic sau din sambure picat pe un teren afanat ma bate gandul sa las balta ideile cu mesteacan, arin, plop si sa bag cires amar ptr foc (pana-l tai mai si faci rachie pentru tot satul).

Stima.

 til, on 29 iunie 2022 - 12:02, said:

.......................
Problema cea mare e ca mi-am plantat platanii in mijlocul curtii si se fac o frumusete de arbore.

Cu stejarii tai ce se mai petrece?
Eu am unul care are apa de la streasina si a depasit coama casei (deja imi umbreste gradina la 10m de el).

#7236
newfmc

newfmc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 94
  • Înscris: 13.07.2007

 subway_guru, on 20 iunie 2022 - 16:38, said:

Scarile de livada au trei picioare nu patru…

Confirm ca e mult mai usor cu cele cu trei picioare, problema la noi e ca oferta e limitata, prin urmare preturile sunt mari.

Eu am una cu 13 trepte (S1P13 de aici ) foarte stabila, nu ai niciun stres nici macar la inaltimea maxima de lucru. In plus, fixarea ei pe pozitie e mult mai usoara decat la una cu 2 tronsoane (e mai simplu sa bagi printre crengi o singura bara decat o scara intreaga).

Tot zic ca imi cumpar si una mai mica, dar aman mereu cand ma uit la preturi. Si transportul costa multicel la o scara, parca ~100 lei.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate