Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Pomi fructiferi si altele
Last Updated: Apr 27 2024 21:22, Started by
supilica_de_caramele
, Oct 23 2007 03:38
·
96
#3655
Posted 19 November 2017 - 12:17
#3656
Posted 19 November 2017 - 14:39
Daca l-ai plantat acuma mai bine lasa-l asa cum ii , nu deranjeaza cu nimic coroana formata deja , pomul plantat in toamna este preocupat sa-si intareasca radacinile , nu are treaba sa-si bage nimica in coroana fiind in repaus vegetativ .
In primavara poti ajusta toate ramurile la 2-3 muguri apoi stropire neaparat cu o solutie cuprica , totul facut dupa terminarea inghetului si cand inca mai este in repaus vegetativ . |
#3657
Posted 19 November 2017 - 15:00
Pune-i doi tutori ca sa-i indrepti putin trunchiul tragand usor de trunchi in directii opuse ca sa corectezi curbura. In primavara alege 4 ramuri mai bine pozitionate pe care le lasi si restul le suprimi. la fel si axul. Ramurile lasate se scurteaza si ele. Nectarinul si piersicul se conduc in general sub forma de vas. Poti cauta pe net cum se face o astfel de coroana, gasesti si pe youtube. Si fa-i un musuroi de pamant pana trece pericolul de inghet. Desfaci musuroiul in primavara.
|
#3658
Posted 19 November 2017 - 15:22
@mariovrsin functie de ce vrei sa faci din el ai 2 variante.
In primul rand acum il poti lasa in treaba lui pana la sfasitul iernii. Daca tai acum bine ar fi sa dai mastic pe taieturi. Mai departe: la cais de regula se alege vasul ca si forma de coroana...merge si cu ax, sau multiax, dar nu e cazul la tine. 1. Ori esti multumit de ialtimea de la care pleaca sarpantele/coroana, situatie in care alegi cam 4-5 dintre anticipatele alea, avand grija sa fie dispuse ca o elice, sa nu plece la acelasi nivel doua.....dispersate pe verticala si sa nu fie prea vertical inserate( nu e cazul, sunt ok din ce se vede) Resrul elimini la inel, inclusiv axul deasulra ultimei sarpante. 2. Ori daca ti se pare ca pleaca prea sus, retezi tot si o iei de la zero. Merge si sa ramai cu 1-3 anticipate urmand sa mai completezi in viitor cu altele care acum nu exista insa e mai simplu sa o iei de la zero. 50? Atata vreme cat ai 25-30 de la sol poti taia oriunde...tii cont doar ca ramuri vei avea in principiu cam 20-25 cm sub taietura. Merge si 50...asta ar insemna o coroana care pleaca de la 30cm de sol sa zicem...merge si la 90...sau la mama dracu sus...e chestie de alegere nu e regula, la tine in curte tu faci regulile, nimeni altcineva. La cais eu prefer sa plec cu coroana de.pe.la 50-60 pt ca se face mare si mai umblu pe sub ei DAR e irelevant, daca poti intretine terenul de sub coroana si nu te deranjeaza ca e prea jos merge lejer si foarte scurt. Pur subiectiv, la cum arata pomisorul ala si fiindca e cais, eu as alege prima varianta, adica sa il fac mai sus folosind anticipatele alea, cam cu 3-4 sarpante ca sa ii distribui vigoarea sa nu se duca totusi prea haplea in sus, apoi in vara coipiti lastarii de 1-2 ori , obtii astfel cam 6-7 ramuri dupa bifurcari... Si ulterior pe acestea mers pe cepi si coarde...adica o alta ciupire sa ii dublezi si dupa aia jumate lasati la rod, jumate la cep pt anul urmator... Strict productie. Daca vrei pom frumos...mergi de la inceput cu 4-5...le ciupesti si le.mai idesesti dar nu la dublu, mai mult sa deschizi vasul spre exterior...si apoi condus pe cate 1-2 lastari de rod....aerisit. |
#3659
Posted 19 November 2017 - 17:57
Mersi.
Eu l-as lasa cum e. Dar se face prea inalt.. Deci il tai fara mila ca pe ceilalti. Tot pe softpedia am invatat ca n-are rost sa te urci cu scara dupa fructe Pe sub ei incape masina de tuns iarba. Vad io la primavara. Ma pusese pe ganduri Dorel de la ferma. Era ferm convins ca piersicul si caisul nu se taie niciodata.. |
#3660
Posted 24 November 2017 - 13:46
Buna ziua.
Revin si eu cu o alta intrebare: cum mentineti terenul intre randurile dintre pomi si la baza pomului? Pana acum eu personal am tot dat cu freza sa-l mentin negru si afanat iar la baza am incercat sa-l afanez putin cu sapa (manual) fara a deranja radacinile, mai ales cand uzi fara picurare stiti toti ca se intareste destul de serios, mai ales vara cand sunt si zile multe fara ploaie. Ei lucrurile astea merg asa la pana intr-o 100 de pomi cam cum am si eu, dar parerile sunt impartite din varii motive. Cum este indicat? Sa-l mentii frezat intre randuri sau nu? Sa prasesti la baza lui sau nu? Am citit tot felul de teorii legate chiar si de gustul fructului care este mai ok in pamant intelenit si cu trifoi/lucerna, cu expuneri mai degraba spre nord decat spre sud, etc, etc. Eu ceea ce am facut a fost strict legat de impartirea resurselor din sol, adica una e sa ai pomi si alta e sa ai pomi cu altceva in jurul lor care se bat pe aceleasi resurse. Sigur ca daca bagi suficienti nutrienti probabil ca nu mai conteaza asa de mult, dar eu intreb in practica unde bagi cand poti, cum poti, etc...la fel si cu udatul pomilor cand este seceta, uneori le dai mai mult, alteori mai putin sau deloc. Cu stima. |
#3661
Posted 27 November 2017 - 10:48
am crezut anul asta ca nu mai apuc sa dau cu ulei, din fericire in weekend a fost vremea buna si am reusit.
as avea o intrebare, voi ce ziceti ca ar fi pomul asta ? sunt 100% sigur ca atunci cand l-am luat vanzatorul mi-a zis ca e dud "colorat" si nu l-am prea bagat in seama ca nu stau (inca) acolo, dar mai ca as zice ca e cires eventual salbatic. imi pare rau ca nu am fost atent la frunze. Attached FilesEdited by fr0ggybv, 27 November 2017 - 10:49. |
#3662
Posted 27 November 2017 - 15:00
dudul are alta textura a scoartei si nu are muguri ca al tau. arata mai mult a cires.
|
#3663
Posted 28 November 2017 - 19:55
E dud daca il tai si il mai plantezi inca o data )
|
#3664
Posted 29 November 2017 - 21:20
Salutare,
Toamna aceasta cred ca din cauza conditiilor meteo specifice am observat la noi in zona de sud o crestere pronuntata a mugurilor la piersic si nectarin. Ce ziceti oare vor fi afectati de gerul ce urmeaza sa vina in iarna ? |
|
#3666
Posted 03 December 2017 - 07:44
Am citit recent ca pomii plantati toamna se dezvolta cu 20-40% mai bine in primul an. E adevarat?
|
#3667
Posted 03 December 2017 - 09:30
#3668
Posted 03 December 2017 - 09:31
Depinde....toate " regulile" astea grn merg mai bine, fac cutare samd...depind de un anume context.
Edited by parintele, 03 December 2017 - 09:33. |
#3669
Posted 03 December 2017 - 12:11
Padre da-mi un sfat cu ciuberele: dupa ideea lui matale am pus si eu ceva sa ma joc cu altoiri (ca deh' mi-ai facut pofta ) dar nu stiu daca sa le pun fusta sau nu?!
Adica ma intreb cam ce temperaturi cu minim ai avut matale acolo si cum au rezistat? Oare sa le las afara sau in sura/beci? |
|
#3670
Posted 03 December 2017 - 12:43
In vreo 3 sau 4 ierni am avut afara zeci si apoi sute de ciubere.
Ca specii...in afara de piersic dar am avut prun japonez de ex care e p'acolo, cam orice. Ca idee.. aia la gradinile alea cu pomi ornamentali la ciubar au si mai multe... Pierderi? Sa nu exagerez sa zic zero...poate am pierdut 2-3 , poate 5...in total. Din cauza gerului? Nu e exclus dar 99.9% nu...ca si procent....sub 1% total. Realist, au fost probleme/boli/ debilitati diverse, nundoar o specie...adica am pierdut par sau mar dar aveam inca 50 sau mai multi...de ce ala 1 a crapat? De draci dar daca era gerul crapau macar mai multi daca nu toti...si nici nu era vorba de unul kai defavorizat( margine de rand pe N sau ceva) Deci as zice ca n-are treaba. Am avut sub -20 lejer...ca idee, la mine clima e mai extrema decat teoretica din Bucuresti, aia de la statii...sunt mai in lunca, e mai umed, e mai jos , 2-5 grade mai putin minima... Trebuie sa stiti o treaba simpla: saramura nu ingheata, zaharul nu ingheata. Asadar sarurile inmagazinate atat in sol cat si in plante( mai putin) si zaharurile inmagazinate de organele plantelor....coboara mult pragul de degerare. De aceea spun ca e important nu doar sa stii " ca nu ingheata" ci si ca depinde si de cat de bine bagi in iarna o planta... Eu nu pot spune ca permanent am facut totul ca la carte, dincontra...timpul, lenea, etc... Totusi opinia mea e ca ingrijiti decent pomii nu sufera. Ca si masuri siplimentare, o mulcire cu paie sau frunze ...ajuta.....zapada e si mai buna...dar si fara nu ar trebui sa fie probleme. Ps. E o specie de varza kale...de frunza, nu de capatana. Ca sa o consumi trebuie sa degere bine. De ce? Devine dulce si gustoasa. Mecanismul e simplu: cand e cald carbohidratii sunt complecsi( gen amidon). Gustul e salciu, ca de sfecla/iarba. Cand da gerul, ca sa nu degere, njste enzime descompun carbihidratii complecsi in zaharuri( carbo simpli)..glucoza generic spus...care e solubila in apa si scade punctul de inghet al apei... Planta se apara de inghet . Similar actioneaza si anumire saruri... |
#3671
Posted 03 December 2017 - 15:24
Seby eu pot intari si mai mult, ca ma distrez cu pomisori din samanta iernati in ghivece-ghivecele nu in ciubere ca sfintia sa, arareori au degerat, daca au mai pierit din ei a fost de regula din alte cauze si rata mortalitatii a fost mai mare indoors decat outdoors!
Ca recomandare important e ca pomisorul sa intre treptat in hibernare Edited by subway_guru, 03 December 2017 - 15:27. |
#3672
Posted 03 December 2017 - 18:23
Am un cais si un alun cumparati in primavara (pomi de anul 2). I-am pus in ghivece mari si asa au ramas pana acum. Este cam tarziu sa-i mai plantez asadar i-am adus in casa. Stau pe la 18-19*C. Este in regula sa ii tin pana in primavara asa?
|
Anunturi
▶ 1 user(s) are reading this topic
1 members, 0 guests, 0 anonymous users
fane52