Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Sa construim o casa- design interior

- - - - -
  • Please log in to reply
95 replies to this topic

#73
MirelaLucia

MirelaLucia

    Senior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4,433
  • Înscris: 11.01.2007

View Postabancor, on Jun 27 2008, 14:36, said:

Daca iti faci casa de la zero (adica nu cumperi una) mi se pare tardiv sa stabilesti, dupa ce ai construit-o, ca de fapt n-ai nevoie de sufragerie, ca nu maninci acasa, mai bine o transformi in camera de joaca. Cred ca stabilirea camerelor ar trebui facuta de la proiectarea initiala. Eu am facut o camera pentru copii, care va putea avea, cronologic, urmatoarea utilizare: camera de joaca, camera de joaca si lectii, camera de zi si lectii (unde sa primeasca niste prieteni, sa se uite la TV etc.), eventual camera de zi pentru familie, daca copilul (sau unul dintre copii) va locui vreodata cu consortul/consoarta si cu noi, parintii. In acest scop am facut o camera mare, cu spatiu pentru canapea, cu terasa, in care am adus deja apa si gaze (poate va vrea o kitchineta peste 10 ani, poate va vrea un semineu etc.). Probabil ca la intervale de 7 - 8 ani va fi re-mobilata si re-utilata. Ar fi fost mult mai greu sa decid si sa execut toate astea acum, cind casa e aproape gata, dintr-un motiv simplu - cum faceam sa mai adaug o camera?

Sufrageria am despartit-o de bucatarie printr-un glasvand, care in majoritatea covirsitoare a timpului va sta deschis, ca sa am spatiu cit mai mult. Se va inchide doar cind am musafiri la masa si nu e frumos sa vada in bucatarie! Asta iar e o treaba pe care o vad mult mai simplu de realizat daca te gindesti la ea dinainte, si nu cind ajungi la stadiul de finisaje.

Deci - etapa aia a intrebarilor ar trebui, cu eforturile inerente (mai ales daca nu ai mai stat intr-o casa mare tre sa te strofoci sa iti imaginezi anumite aspecte), sa aiba loc cam simultan cu proiectarea casei.

este adevarat ca anumite intrebari trebuie sa ti le pui inainte de a stabili proiectul final. Nu poti sa iti construiesti o casa stil englezesc victorian daca in interior vei vrea modernism. Normal ca necesitatea stabilirii numarului de bai, dimensiunea si functionalitatea unor incaperi se face inca din stadiul de proiectare. Toata lumea stie ca designul de interior este o ramura si o specialitate in cadrul facultatii de arhitectura si de aici cred ca am raspuns cel mai bine intrebarii tale.

Sunt cazuri in care ai casa deja ridicata, decorata intr-un anumit stil si vrei sa schimbi ceva. Designerul este obligat, daca este un profesionist, sa te intrebe ce vrei sa schimbi, pana unde esti dispus sa schimbi, ce buget ai etc. Sunt designeri care au prelungit sarpante pentru dinninguri din lemn si sticla in prelungirea unei case, au spart pereti, au modificat structuri. Nu au facut asta de capul lor, au consultat specialisti care le-au dat solutii structurale, insa ideea si ce se dorea acolo era in mintea lui.

Asa cum confirma si mihilc si ii multumesc pentru suport, ce am scris eu nu sunt inventii ci poate rezumate a multor carti, articole, brosuri, cursuri de design.
Nu toata lumea sti engleza, nu toata lumea are rabdare sa citeasca multe carti de specialitate, nu toata lumea are capacitatea de a stii sa sintetizeze informatia citita, insa ar dori sa isi decoreze casa cu gust fara sa apeleze la un designer platit care poate nu-l intelege in totalitate.

Acestea fiind zise am sa trec la asa numita LECTIE 2!!!, pentru cei carora aceste informatii le sunt folositoare si atata timp cat in tara asta scrisul este inca LIBER!!!

LECTIA 2!!!

SELECTIA REPETITIVA

odata stranse multele informatii din tot atat de multele raspunsuri la intrebari, traim sentimentul ca am lamurit niste necunoscute si ca parca lucruile incep sa se limpezeasca. Cu toate astea nu avem inca imaginea de ansamblu, nu vedem cum va arata camera x sau camera y, insa informatiile culese sunt baza solida a tot ceea ce vom facem in viitor.

Folosindu-ne de ele trecem la selectarea de idei. Luam o plansa mare , ca cea din salile de conferinte, schitam planul unui nivel al casei ( principiul se repeta pentru fiecare nivel).

fac precizarea ca ne referim in continuare la cazul in care la intrebarile legate de arhitectura, structura, nr de camere si bai, avem deja raspunsul cu ajutorul unui arhitect si strcturist, materializate intr-un proiect.

Punem plansa respectiva undeva, intr-un colt linistit si ne apucam sa rasfoim brosuri, reviste de case, de mobila, de decoratiuni, poze de vacanta, poze de familie etc, selectand acele imagini care ne plac chiar de la prima vedere, fie ca ele reprezinta o canapea, o culoare de perete, o gresie, un parchet, un maner de usa, etc. Incercuim cu o carioca elementul care ne-a placut si pentru care am selectat imaginea. Rupem foaia sau decupam elementul respectiv, sau selectam fotografia de familie

Facem asta cu toate revistele care le avem la indemana si putem face asta pe o perioada mai indelungata de timp, pana cand strangem destul material de selectie.

Daca avem deja piese de mobilier, accesorii care ne plac foarte mult si pe care le vrem integrate in design, le facem poze si fotografiile respective le atasam le plansa in zonele in care le-am dori regasite la final.

Luam apoi toate imaginile selectate si incepem trierea lor pe diferite criterii.

ex: Living - culoare pereti. selectam toate imaginile care au incercuite zone de pereti, culoare, tinand cont si de raspunsurile pe care ni le-am dat la intrebarea ce culori preferam sau ce culori nu vrem sa vedem pe pereti.

Punem pe planseta toate aceste fotografii, imagini si iesim din camera sau plecam din zona de lucru pentru 10 minute. Revenim si uitandu-ne la planseta alegem acele imagini care ne sar imediat, placut, in ochi. Acelea vor fi optiunile de culoar pentru mai departe. repetam procedeul pana selectam o culoare.

imaginea aleasa va fi fixata pe planseta in zona livingului.

Acelasi sistem de selectie se va face pentru fiecare criteriu in parte ( model de mobilier, tip de material de cuvertura, etc...).

va trebui incepand cu scurtele lectii urmatoare sa armonizam elementele intre ele, urmand ca selectiile sa fie mai mult sau mai putin conditionate. In cazul in care se ajunge la un conflict, se "reseteaza" toata zona de conflict si se reiea toata selectia de la capat.

Ex: ajungem ca in baie sa ne placa culoarea rosie, dar sa ne placa si mobilierul portocaliu intens. respectand regulile de culoare pe care le voi prezenta in LECTIA 3!!!, suntem deja intr-un conflict. Cum culoareasi/sau mobilierul le-am ales tinand cont si de alte elemente deja selectate anterior, va trebui sa stergem cu buretele toata zona si s-o luam de la capat folosind ca prim criteriu altul decat cel utilizat anterior. ( EX. daca am plecat intai de la culoare pereti, acum plecam de la alt criteriu, culoare mobilier )


Acest procedeu de selectare repetitiva, cunoscut in lumea de afaceri ca si "brainstorming" este foarte important si este folosit pe tot parcursul proiectului.

daca stam stramb si gandim drept, merita incercat, e chiar funny , e ca un joc si se poate practica de toti membrii familiei ( poate un adolescent de 15 ani ar dori sa stabileasca, sau macar sa fie de acord cu stilul camerei sale).

#74
DDuras

DDuras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,528
  • Înscris: 23.11.2006

View Postabancor, on Jun 27 2008, 14:36, said:

Daca iti faci casa de la zero (adica nu cumperi una) mi se pare tardiv sa stabilesti, dupa ce ai construit-o, ca de fapt n-ai nevoie de sufragerie, ca nu maninci acasa, mai bine o transformi in camera de joaca.

Adevarul e ca foarte greu prima casa iti iese EXACT asa cum iti doresti.(nu ma refer la amenajari) Daca vii de la bloc, foarte greu sa-ti iasa din prima. De regula a doua iese asa cum iti doresti de fapt. ;)

Nu radeti, este o constatare practica; multora li s-a intamplat asa.

#75
agnessdesign

agnessdesign

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 55
  • Înscris: 02.07.2008
da, nu stiu ce sa zic...sunt atat de multe chestii: in primul rand nici un designer nu va face o amenajare "sa ajunga casa visurilor lui"...pentru asta exista consultanta de inceput...daca o face, nu-l mai poti numi designer pentru ca o va face pentru portofoliul personal si nu pentru client...
apoi, posturile Mirelei...nu as fi vrut sa comentez, si intentia ar trebui apreciata (ca vrea sa ajute) dar cred ca ar fi trebuit sa formuleze altfel :ceva de genul "parerea mea este ca...ar trebui sa..." nu cred ca era normal sa vina direct cu lectii, mai ales ca nu e meseria ei...pentru ca distorsioneaza foarte mult imaginea designerului de interior si reduce valoarea eforturilor sale la zero...iar ceea ce este scris in acele "lectii" este un amestec de idei aruncate pentru a concepe un text...nu stiu daca jumatate din ele au legatura cu realitatea...ma rog, fiecare cu stilul lui.
nu am nimic cu nimeni, dar cand nu sunteti "pe domeniu" aduceti sfaturi concrete, argumentate...as vrea sa vad si eu designerul care a lucrat dupa pasii expusi de Mirela, sau pe cineva care reuseste sa-si faca o amenajare dupa acele "lectii". Designul de Interioare nu este o meserie bazata pe "tutoriale", ci in primul rand pe talentul creativ si pe imaginatie...apoi o cultura generala si specifica foarte mare...cunoasterea culturilor popoarelor, a stilului de viata anterior sec. XXI si a evolutiei lui...cunoasterea materialelor si talentul de a le folosi si pentru conceperea altor lucruri decat cele pentru care au fost concepute initital...vizualizarea spatiului "tinta" pentru a stabili cea mai buna configuratie de functionalitate si estetica, capacitatea de a "vedea" anumite situatii pe care nu le poate afla de la proprietar...sunt foarte multe lucruri...in plus un designer va avea intotdeauna obiectivitate fata de spatiul ce urmeaza a fi amenajat, desi, paradoxal, meseria de designer este ea insasi una subiectiva...

#76
MirelaLucia

MirelaLucia

    Senior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4,433
  • Înscris: 11.01.2007

View Postagnessdesign, on Jul 7 2008, 10:48, said:

da, nu stiu ce sa zic...sunt atat de multe chestii: in primul rand nici un designer nu va face o amenajare "sa ajunga casa visurilor lui"...pentru asta exista consultanta de inceput...daca o face, nu-l mai poti numi designer pentru ca o va face pentru portofoliul personal si nu pentru client...
apoi, posturile Mirelei...nu as fi vrut sa comentez, si intentia ar trebui apreciata (ca vrea sa ajute) dar cred ca ar fi trebuit sa formuleze altfel :ceva de genul "parerea mea este ca...ar trebui sa..." nu cred ca era normal sa vina direct cu lectii, mai ales ca nu e meseria ei...pentru ca distorsioneaza foarte mult imaginea designerului de interior si reduce valoarea eforturilor sale la zero...iar ceea ce este scris in acele "lectii" este un amestec de idei aruncate pentru a concepe un text...nu stiu daca jumatate din ele au legatura cu realitatea...ma rog, fiecare cu stilul lui.
nu am nimic cu nimeni, dar cand nu sunteti "pe domeniu" aduceti sfaturi concrete, argumentate...as vrea sa vad si eu designerul care a lucrat dupa pasii expusi de Mirela, sau pe cineva care reuseste sa-si faca o amenajare dupa acele "lectii". Designul de Interioare nu este o meserie bazata pe "tutoriale", ci in primul rand pe talentul creativ si pe imaginatie...apoi o cultura generala si specifica foarte mare...cunoasterea culturilor popoarelor, a stilului de viata anterior sec. XXI si a evolutiei lui...cunoasterea materialelor si talentul de a le folosi si pentru conceperea altor lucruri decat cele pentru care au fost concepute initital...vizualizarea spatiului "tinta" pentru a stabili cea mai buna configuratie de functionalitate si estetica, capacitatea de a "vedea" anumite situatii pe care nu le poate afla de la proprietar...sunt foarte multe lucruri...in plus un designer va avea intotdeauna obiectivitate fata de spatiul ce urmeaza a fi amenajat, desi, paradoxal, meseria de designer este ea insasi una subiectiva...

agnes, nu vrea nimeni sa inlocuiasca un designer, am mai explicat asta de cateva ori dar sunteti prea orbi sau prea plini de frustrari personale ca sa intelegeti asta odata pentru totdeauna.

Designul interior este ramura in cadrul Facultatii de Arhitectura si presupune sa iti tocesti coatele ani buni pe acolo, sa inveti si sa dai examene  si nu este o meserie de care sa iti bati joc . In nici un caz nu poate fi inlocuita cu un tutorial si nici explicata in cateva randuri , nici macar intr-o carte, pentru ca este o ARTA!!!!!

Ce are nevoie romanul care cat de cat are o umbra de estetic si de bun simt in el, are nevoie de un ghidaj MINIMAL in asi pune in practica ideile personale pe care de multe ori designerii ca tine ori nu le inteleg, ori nu le pasa, ori fac mii de mutre acre cand ii pui sa schimbe de 10 ori plansele desenate pentru tine, pentru ca nu exprima exact ce vrei.

Si DA, asa cum te revolti tu ca sunt unii oameni care se baga intr-o mesrie pentru care nu au diploma, asa ma revolt si eu cand veniti voi designerii sa luati omului pielea de pe el pentru cateva idei total neoriginale si de multe ori de mai mare prost gust decat cele ale beneficiarului.

Am vazut pe numaratele 53 case decorate cu designeri de interior unde s-au platit o gramada de bani si daca ma gandesc bine sunt doar 3 case care intradevar te impresioneaza. Si culmea, ideile sunt ale proprietarilor. In rest multa marmura, multe scafe, multe spoturi, mult metal, mult chiar foarte mult prost gust ce ma face sa ma intreb cum de a acceptat sau a putut propune designerul o asemenea uratenie.

Meseria asta este noua la noi in tara, asa ca nu va mai dati mari experti chiar daca ati facut o facultate in domeniu. Nu gura trebuie sa vorbeasca la voi ci imaginile si protofoliu de lucrari.

Si cu asta am terminat ca de data asta m-ati enervat rau de tot.


PS Am scris tot ce am scris pentru ca m-am saturat sa vad in casele oamenilor atat prost gust si daca la unii acest prost gust e mostenire de familie sau e in sange, la unii e pur si simplu necunoastere. Intai trebuie educat poporul sa aiba banalul simt estetic, fie el si prin un tutorial si apoi sa ai pretentia sa fii bagat in seama ca Designer de Interior fara sa ti se rada in fata.

Aaaaa si inca ceva. "Lectiile" mele erau pentru beneficiari nu pentru Designeri. Un designer, cum si tu ai spus, nu sta sa faca un design dupa "lectiile" astea si nici nu construieste "casa visurilor lui" unui client. Era foarte logic lucrul asta, numai un tampit putea sa inteleaga asta si inca mai cred ca Romania nu e asa plina de tampiti.

Un beneficiar nu sta sa citeasca despre culturi europene ci vrea pur si simplu sa se decida ce culoare sa puna in casa si daca canapeaua arata mai bine pe dreapta sau pe stanga si decat sa o puna ca un "cur" scuzati expresia, mai bine sa vina o proasta sa il ajute putin sa gandeasca fie si prin niste cretinoide de idei.

Edited by MirelaLucia, 07 July 2008 - 11:50.


#77
agnessdesign

agnessdesign

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 55
  • Înscris: 02.07.2008

View PostMirelaLucia, on Jul 7 2008, 13:06, said:

agnes, nu vrea nimeni sa inlocuiasca un designer, am mai explicat asta de cateva ori dar sunteti prea orbi sau prea plini de frustrari personale ca sa intelegeti asta odata pentru totdeauna.

Designul interior este ramura in cadrul Facultatii de Arhitectura si presupune sa iti tocesti coatele ani buni pe acolo, sa inveti si sa dai examene  si nu este o meserie de care sa iti bati joc . In nici un caz nu poate fi inlocuita cu un tutorial si nici explicata in cateva randuri , nici macar intr-o carte, pentru ca este o ARTA!!!!!

Ce are nevoie romanul care cat de cat are o umbra de estetic si de bun simt in el, are nevoie de un ghidaj MINIMAL in asi pune in practica ideile personale pe care de multe ori designerii ca tine ori nu le inteleg, ori nu le pasa, ori fac mii de mutre acre cand ii pui sa schimbe de 10 ori plansele desenate pentru tine, pentru ca nu exprima exact ce vrei.

Si DA, asa cum te revolti tu ca sunt unii oameni care se baga intr-o mesrie pentru care nu au diploma, asa ma revolt si eu cand veniti voi designerii sa luati omului pielea de pe el pentru cateva idei total neoriginale si de multe ori de mai mare prost gust decat cele ale beneficiarului.

Am vazut pe numaratele 53 case decorate cu designeri de interior unde s-au platit o gramada de bani si daca ma gandesc bine sunt doar 3 case care intradevar te impresioneaza. Si culmea, ideile sunt ale proprietarilor. In rest multa marmura, multe scafe, multe spoturi, mult metal, mult chiar foarte mult prost gust ce ma face sa ma intreb cum de a acceptat sau a putut propune designerul o asemenea uratenie.

Meseria asta este noua la noi in tara, asa ca nu va mai dati mari experti chiar daca ati facut o facultate in domeniu. Nu gura trebuie sa vorbeasca la voi ci imaginile si protofoliu de lucrari.

Si cu asta am terminat ca de data asta m-ati enervat rau de tot.


PS Am scris tot ce am scris pentru ca m-am saturat sa vad in casele oamenilor atat prost gust si daca la unii acest prost gust e mostenire de familie sau e in sange, la unii e pur si simplu necunoastere. Intai trebuie educat poporul sa aiba banalul simt estetic, fie el si prin un tutorial si apoi sa ai pretentia sa fii bagat in seama ca Designer de Interior fara sa ti se rada in fata.

Aaaaa si inca ceva. "Lectiile" mele erau pentru beneficiari nu pentru Designeri. Un designer, cum si tu ai spus, nu sta sa faca un design dupa "lectiile" astea si nici nu construieste "casa visurilor lui" unui client. Era foarte logic lucrul asta, numai un tampit putea sa inteleaga asta si inca mai cred ca Romania nu e asa plina de tampiti.

Un beneficiar nu sta sa citeasca despre culturi europene ci vrea pur si simplu sa se decida ce culoare sa puna in casa si daca canapeaua arata mai bine pe dreapta sau pe stanga si decat sa o puna ca un "cur" scuzati expresia, mai bine sa vina o proasta sa il ajute putin sa gandeasca fie si prin niste cretinoide de idei.


multumesc pentru cuvantul frumos: "numai un tampit putea sa inteleaga asta"... nu ai inteles nimic din ce am spus...in primul rand nu iti trebuie facultate, cea la care te gandesti tu...nu am spus ca beneficiarul trebuie sa cunoasca acele culturi, ci designerul...iar casele amenajate cu "prost gust" sunt intr-adevar ideile proprietarilor:(poate si altii gandesc despre tine ca nu ai bun gust, dar nu ar trebui sa iti pese, este casa ta) nu am intalnit pana acum vreun client care sa se lase exclusiv pe mana designerului...toata amenajarea se face de comun acord...repet: pentru asta este consultanta si propunerea de proiecte...gusturile nu se discuta: daca un client a cerut o amenajare anume, care poate tie ti se pare total inestetica, designerul o va face asa cum s-a cerut...in nici o meserie nu poti obliga cumparatorul sa ia ce ii spui tu doar pentru ca el nu are simt estetic...daca vrea sa  isi faca din casa o grota si nu este ok, in cel mai bun caz il sfatuiesti cum e mai bine, dar daca o tine pe a lui incerci sa faci acea "grota" sa fie cat mai functionala si estetica pentru el...una peste alta conteaza cum se simte el acolo, nu cum vad ceilalti amenajarea (poate ca mie nu mi-au placut niciodata peretii rosii sau culorile excentrice, dar sunt oameni care se simt relaxati si le place aceasta ambianta)...designerul lucreaza pentru client nu pentru reclama...iar ce vezi la televizor sunt doar franturi din acest domeniu atat de diversificat.
Oarba nu sunt, frustrata nici atat, sunt chiar foarte multumita de mine si de aprecierea celor pe care i-am ajutat...
Iar referitor la fraza: "mai bine sa vina o proasta sa il ajute putin sa gandeasca fie si prin niste cretinoide de idei" ar trebui sa te mai gandesti, ca eu nu imi aduc aminte sa fi folosit replici atat de grele cu tine...una peste alta nu ne cunoastem...singurul lucru pe care l-am scris in postul precedent a fost ca ar fi trebuit sa folosesti alta exprimare, in nici un caz nu te-am criticat pentru faptul ca incerci sa ajuti...
A, si eu nu ma cred un expert, nu am cum, asta este treaba clientilor sau colegilor s-o considere...eu incerc sa dau tot ce am mai bun pentru ca oamenii sa fie multumiti...
"Ce are nevoie romanul care cat de cat are o umbra de estetic si de bun simt in el, are nevoie de un ghidaj MINIMAL in asi pune in practica ideile personale pe care de multe ori designerii ca tine ori nu le inteleg, ori nu le pasa, ori fac mii de mutre acre cand ii pui sa schimbe de 10 ori plansele desenate pentru tine, pentru ca nu exprima exact ce vrei." Designerilor le pasa, si ai fi surprinsa sa vezi cate modificari pot avea loc intr-o amenajare, pentru ca acel client s-a razgandit, si trebuie reconsiderat tot proiectul, si etc...iar designerul pentru asta e pus, sa ajute persoana, sa gaseasca o solutie impreuna cu ea, pana cand aceasta va fi pe deplin multumita. Sunt intr-adevar multi designeri care "isi aleg" clientii, sau au ajuns la un stadiu de pregatire/experienta atat de inalt, incat uita de ce au devenit designeri...pentru asta imi pare rau, dar la fel este si in medicina: majoritatea cadrelor medicale, dupa cativa ani, nu mai afiseaza acelasi zel ca la inceput, si nu isi mai fac meseria pentru oameni, ci pentru bani...asta este mentalitatea in Romania, si poate si in alte parti...in toate meseriile vor fi si oameni de genul acesta: vorba ceea: nu exista padure fara uscaturi.
Am sa te rog sa nu mai faci referiri directe la mine cand vorbesti despre atitudinea ta asupra designerilor pentru ca nu ma cunosti...nu ai de unde sa stii cum lucrez si ce aptitudini am...sa incercam sa fim controlati in exprimare pentru ca eu nu am intrat aici sa jignesc pe nimeni, am scris ca sa contribui cu o parere...

#78
MirelaLucia

MirelaLucia

    Senior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4,433
  • Înscris: 11.01.2007
nu am facut referiri la tine personal pentru ca nu-mi permit si nu te cunosc. cand spun Tine, spun Tine designer de interior. ma refer la tagma designerilor de interior din care faci parte. Poate tu personal faci parte din acea exceptie care confera regula, insa parerea mea despre designerii de interior romani este destul de proasta si va trebui sa treaca mult timp pana se va schimba.
Cu o floare nu se face primavara.

Si cand am spus ca 90% din casele vizionate din diferite portofolii sunt facute dupa ideile designerilor si nu ale beneficiarilor, n-am mintit. beneficiarul sugereaza ceva dar habar nu are ce vrea, de cele mai multe ori, asa ca designerul ia decizia in locul lui. Multi beneficiari nici macar nu isi dau seama cum arata totul la final, insa merg pe mana designerului ca de aia ia o caruta de bani.

Ca ce iese la final ii place beneficiarului nu inseamna ca a si fost ideea lui, iar designerul n-ar trebui sa accepte, daca are coloana vertebrala, toate struto-camilele beneficiarului.

Si Carmen Serban , manelista, are casa aranjata de designer cu doua inimi si o potcoava din regips pe tavanul din living, pe langa multe altele, dar nu consider asta design.

ca si multi dintre arhitecti ( si acolo sunt exceptii, cateva le cunosc personal), si designerii nu se obosesc sa educe putin omul spre estetic, argumentand si sustinandu-si parerea. Daca clientul vrea o porcarie, porcarie sa fie ca doar ma plateste.

iarasi, nu vorbesc de tine, vorbesc de masa maricica a asa numitilor designeri romani.

Legat de ton si mod de exprimare, nici astea nu aveau legatura personala . Tu ai fost acea ultima picatura care a  umplut un pahar. Nu imi sta in caracter insa m-am saturat de tara asta unde daca vrei sa schimbi ceva , in idealismul tampit de a vedea si tu lucrurile ca arata mai bine, ti se da sistematic in cap.

#79
DDuras

DDuras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,528
  • Înscris: 23.11.2006
@Mirela - Mai, dar pt. o persoana care si-a ridicat o casa ma asteptam sa stai mai bine cu nervii !  :lol:
In plus, nu stiu ce tot ii dai pe tara: "in tara asta nu stiu ce, in tara asta nu stiu cum". Avem boala asta a generalizarii si a aruncarii in carca  poporului a tuturor apucaturilor pe care le are unul si altul.   :nonobad:

@pt. ceilalti - Mirela si-a exprimat punctul de vedere; exprimati-l si voi pe al vostru; n-ar fi rau daca ati avea si ceva initiative.

Si mai subintelegeti si voi; nu cred ca pin "Lectia 1", "Lectia 2" chiar a avrut sa dea lectii cuiva; era un mod de exprimare.

#80
cdan

cdan

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,144
  • Înscris: 17.11.2003
@mirela: eu de ex am mers pe mana designerului acceptandu-i niste lucruri pe parcurs, lucruri pe care la inceput le-am tratat ca pe niste chestii amuzante. La fina s-a dovedit ca a avut dreptate. Pe de alta parte omul m-a chestionat depre mine, despre cei care vor locui impreuna cu mine, i-am arata ce imi place, ce asteptari am, etc... Vreau sa spun ca nu am reusit sa punem in aplicare cateva dintre idei din lipsa de meseriasi buni...
Pe de alta parte, eu cred ca daca nu iti permiti un designer, ar trebui sa mergi exclusiv pe bunul simt traditional si sa nu faci nici un exces, totul foarte simplu....oricum demersul tau e interesant, dar e mult prea mult de citit Mirela....

#81
DDuras

DDuras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,528
  • Înscris: 23.11.2006

View Postcdan, on Jul 12 2008, 22:06, said:

Pe de alta parte, eu cred ca daca nu iti permiti un designer, ar trebui sa mergi exclusiv pe bunul simt traditional si sa nu faci nici un exces, totul foarte simplu....

Perfect de acord cu tine. Simplitate si bun simt.

#82
MirelaLucia

MirelaLucia

    Senior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4,433
  • Înscris: 11.01.2007

View PostDDuras, on Jul 13 2008, 17:59, said:

Perfect de acord cu tine. Simplitate si bun simt.

M-am hotarat sa nu mai deschid nici o discutie despre estetic, bun simt si design interior pentru ca nu se merita . Pentru ca eu am deschis topicul asta , tot eu am sa rog moderatorii sa-l inchida.

#83
vad

vad

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,741
  • Înscris: 25.12.2004
bu am citit pan aici cele cinci pagini interesante..pacat ca s-a ajuns la o disputa....vin si eu cu o intrebare (scuze ca am mai postta intrebare si intr-un alt post pe forum) insa primesc o garsoniera si ma gandeam sa fie aranjata de un designer insa nu stiu daca o sa reusesc sa platesc mai ales ca am un buget micut de 2000 euro. Credeti ca imi va ajunge si pt designer sau sa ma orientez dupa revizte si poze prin show-room?

#84
bobodinvs

bobodinvs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 837
  • Înscris: 03.03.2009
2000 de euro pt ce? Ca daca sunt doar pt designer........mai bine o faci cu ajutorul revistelor,internetului.....si asta e.Poate nu am inteles pt ce sunt cei 2000 de euro.

Edited by bobodinvs, 06 December 2009 - 23:56.


#85
ban

ban

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 456
  • Înscris: 26.02.2007

View Postvad, on 6th December 2009, 23:44, said:

primesc o garsoniera si ma gandeam sa fie aranjata de un designer insa nu stiu daca o sa reusesc sa platesc mai ales ca am un buget micut de 2000 euro. Credeti ca imi va ajunge si pt designer sau sa ma orientez dupa revizte si poze prin show-room?
Asta cu angajatul unui designer mi se pare similar cu atunci cand ai o gagica noua si e virgina iar pentru asta vrei sa angajezi pe cineva, ca sa iasa treaba buna.
Eu cred ca anumite lucruri trebuie sa le faci personal, oricat de putina incredere ai in tine.

#86
bobodinvs

bobodinvs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 837
  • Înscris: 03.03.2009

View Postban, on 6th December 2009, 15:00, said:

Asta cu angajatul unui designer mi se pare similar cu atunci cand ai o gagica noua si e virgina iar pentru asta vrei sa angajezi pe cineva, ca sa iasa treaba buna.

Pt care asta? Nu cred ca ai fost clar in exprimare,te-a zapacit ceea la ce te-ai gandit.
Si apoi,oricare ar fi asta,banuiesc unde duce comparatia ta.Insa nu cred ca ai dreptate si pt a-mi sustine afirmatia,vin cu un contraexemplu: poti incerca sa pictezi si tu tablouri pt a-ti decora casa (desi nu ai talent.....vrei neaparat sa te increzi in tine....) sau poti folosi tablouri pictate de cineva care chiar se pricepe.
Ideea generala pe care o vad eu este raportarea costului designerului la invetitia facuta si la puterile fiecaruia de cumparare.Atunci cand proprietarul chiar este priceput,poate merge pe mana lui indiferent de sumele puse in joc,Insa daca proprietarul ''nu le are'' de nici o culoare,poate apela la specialisti ,insa cheia este sa cantareasca pretul acestui serviciu comparativ cu casa si cu puterea sa financiara.Ca daca abia aduni cateva credite sa-ti faci o casuta sau un apartament si tre sa bagi biscuiti cu apa zeci de ani ca sa ai bani si de designer si mobila din reviste...atunci zic eu ca,intradevar,s-ar putea sa ai o problema .

#87
ban

ban

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 456
  • Înscris: 26.02.2007
Poti inlocui "Asta cu angajatul" cu "Angajarea". E mai bine? Sper ca nu te-am zapacit.

Cat despre tablouri, ca sa continuam metafora, sa stii ca nici designerul nu le picteaza. Iar la tablouri gusturile conteaza foarte mult, poti sa te trezesti cu un tablou, ales de altcineva, care iti creaza o stare neplacuta.

Sunt atat de putine si importante locurile in care traiesti (sufragerie,bucatarie, baie si dormitor) incat iti permiti sa te dedici lor.
Rolul designerilor e, in viziunea mea, mai mult legat de locurile vaste si nepersonale: institutii si case foarte mari in care nu toate locurile apartin cuiva.

PS: Acum am vazut cuvantul bolduit pus in mesajul meu. Acel "asta" tine locul unui act fiziologic al carui nume ar putea fi considerat indecent.

Edited by ban, 07 December 2009 - 09:34.


#88
MirelaLucia

MirelaLucia

    Senior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4,433
  • Înscris: 11.01.2007

View Postvad, on 6th December 2009, 23:44, said:

bu am citit pan aici cele cinci pagini interesante..pacat ca s-a ajuns la o disputa....vin si eu cu o intrebare (scuze ca am mai postta intrebare si intr-un alt post pe forum) insa primesc o garsoniera si ma gandeam sa fie aranjata de un designer insa nu stiu daca o sa reusesc sa platesc mai ales ca am un buget micut de 2000 euro. Credeti ca imi va ajunge si pt designer sau sa ma orientez dupa revizte si poze prin show-room?

solutia e foarte simpla. Consulti un designer sau mai multi, ii comunici in mare cam ce ai vrea ( asta daca ai ceva preferinte de culoare, materiale, stil de amenajare - artdeco, modern, minimalistetc..) si ii comunci bugetul alocat pentru serviciul pe care il va presta. Insa, degeaba iti deseneaza designerul ceva personalizat daca nu ai bani sau nu stii cine sa le si puna in practica exact asa cum le-a vizualizat designerul.

cand e vorba de design interior, ori aloci buget ( desen plus punere in practica) ori lasi designerul in pace si pleci in alcatuirea propriului design tinand cont de acele cateva repere care le-ai citit mai sus singurel. Asa ca in luarea deciziei finale te rog sa fi un fel de Basescu si nu un fel de Geoana! :)

#89
Cristist50

Cristist50

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,523
  • Înscris: 28.08.2003
Din punctul meu de vedere propriu si personal :), bobodinvs are dreptate. Pe pielea mea mi-am amenajat apartamentul si a iesit ... comun. Initial ideile puse pe hartie pareau interesante insa la final, dupa ce le-am pus in practica s-a dovedit ca nu era nimic special, am amenajat un spatiu, care mie imi place insa din pacate nu atat de mult ca atunci cand mi-l imaginam.

Pentru casa am apelat la un designer tocmai p[entru a evita banii dati aiurea. Omul acela mi-a explicat destule, de exemplu de ce sa nu punem decoruri rustice la o casa care nu are nimic de-a face cu asta (de exemplu felinare in loc de aplice clasice la exterior). Sau de ce sa nu facem balustradele si gardul "rostunjoare" cand casa mea e formata numai din colturi si forme geometrice ce n-au nimic in comun cu o curba. Sau de ce e bine sa nu amestecam mai mult de 3 culori din aceeasi gama. Sau de ce e bine sa aruncam o tusa de culoare undeva sau sa luam o piesa de mobilier care sa contrasteze cu restul incaperii.

Tineti minte peretele acela unde este intrarea casei mele, perete care are o dunga alba? Peretele l-am vazut desenat si fara si cu dunga. ideea generala (si aici pe forum mi s-a spus asta) era sa il fac fara dunga. Credeti-ma peretele maro, fara nici o tusa de culoare sau artificiu nu avea nimic, era pur si simplu un perete gol, cu 3 ferestre, perete ce nu spunea nimic. S-au facut acolo 3 artificii: dunga alba, continuarea diagonalei din desenul usii de la intrare si pe peretele casei si ascunderea coltului casei. peretele arata acum mai "plin", are "ceva" care da un desen si o nota distincta casei, plus ca se leaga nesperat de bine cu restul figurilor geometrice care alcatuiesc intreaga casa.

Mobila de bucatarie este simpla, nu are manerele de la sertare si dulapuri la vedere, are suprafete mari si hota este ascunsa complet toate acestea pentru a nu atrage prea mult atentia cand stai esti in living. Exista si un dulap putin inaltat pentru a ascunde vederea din living a blatului de langa chiuveta. Mobila celui mic a fost facuta astfel incat geamul acela rotund sa nu mai para nelalocul lui pe acel perete. Desenele faiantei din bai, toate acestea mie personal nu mi-ar fi trecut prin cap insa sunt incantat de ele.

Una peste alta, luand in considerare pretul platit precum si multumirea mea si aprecierile/criticile celor din jur mi se pare o investitie care merita efortul. tapetul acela auriu de pe hol (care se continua si in living) imi face o placere deosebita, de fiecare data cand vin acasa imi sare in ochi si imi smulge un zambet. Si nu sunt singurul. Multa lume care vine pe la mine scapa un "Uau!" de la intrare.

Am primit si multe critici, bineinteles, insa in 80% din cazuri, dupa turul casei, chiar daca dezaprobatori initial, toata lumea mi-a spus ca "se leaga" toate in casa. Iar asta ma face sa imi dau seama ca omul acela care mi-a dat toate ideile nu mi-a zis prostii.

Sunt foarte de acord ca daca beneficiarul are idei bune acestea sa fie puse in practica. Insa din pacate, in 80% din cazuri, nu nu am observat iesirea din din tiparele obisnuite.

#90
bobodinvs

bobodinvs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 837
  • Înscris: 03.03.2009

View Postban, on 7th December 2009, 00:27, said:

Poti inlocui "Asta cu angajatul" cu "Angajarea". E mai bine? Sper ca nu te-am zapacit.

Cat despre tablouri, ca sa continuam metafora, sa stii ca nici designerul nu le picteaza. Iar la tablouri gusturile conteaza foarte mult, poti sa te trezesti cu un tablou, ales de altcineva, care iti creaza o stare neplacuta.

Prietene,ori nu ai inteles ori nu vrei.Eu nu am zis ca trebuie tablouri de la designer.Si nici de gusturile fiecaruia pt acestea.
Ideea mea era urmatoarea: Asa cum doar un artist (pictor in cazul nostru) poate face un tablou reusit,la fel si un designer poate face un design reusit.Asa cum o soprana iti canta o arie intr-un mod placut,reusit,la fel si treaba cu designerul.Asa cum poetul....pozie....asa si designerul.
Acum intervine si priceperea NEspecialistului,care uneori,destul de rar,poate inlocui specialistul.
Toti pot incerca sa deseneze,cativa vor reusi sa faca ceva frumos,insa doar pictorii consacrati vor face opere de arta.
Toti pot incerca sa cante ( tata radea de mine cand eram mic si cantam spunand ca suna de parca se pisa unul pe o tabla) ,unii vor canta bine,insa doar interpretii cu specializare vor incanta audienta.
Priveste la modul general ,nu cu exceptii.
Iar toata aceasta idee de mai sus trebuie pusa in cantar,comparativ cu ce casa iti faci,cu sacrificiile facute,cu potentza financiara,cu priceperea ta si vezi unde inclina balanta,daca iti permiti sau nu,daca merita sau nu.
Cum am zis,daca iti permiti si nu tre sa bagi biscuiti cu apa pana la pensie pt cele de mai sus,atunci e pacat sa nu o faci,daca ,insa, o inviti in fiecare zi la masa pe EUGENIA si te cinstesti din crama VALROM albastra(parca de 14 cm ?) pt a realiza aceste lucruri....atunci ai o problema,iti iubesti mai mult vizitatorii casei decat pe tine.
Am zis bine acum?

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate