Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Obiecte vechi și inutile car...

Mentenanta Acoperis

Cheder deteriorat , zgariat, cum ...

Laptop HP 15-AF001NQ, AMD E1-6015...
 Blat de bucatarie lungime 4,60 m

Termostat incalzire si racire

Configurare retea cu modem Vodafo...

Curtea Penala Internationala soli...
 Sunt obligate bancile sa opteze p...

Pensie anticipata partiala cu cer...

Subscriptii

Cat ar costa acest poster, se poa...
 Cum sa scapam de sobolani?

Alser Forest SA a dat teapa de 1,...

COD Eroare ABS ( Ford Mondeo MK5 )

Implanturi dentare clinici Consta...
 

De ce discrediteaza BOR femeile?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
157 replies to this topic

Poll: Pot fi femeile preoti in biserica? (121 member(s) have cast votes)

Pot fi femeile preoti in biserica?

  1. NU (72 votes [59.50%])

    Percentage of vote: 59.50%

  2. DA (35 votes [28.93%])

    Percentage of vote: 28.93%

  3. MA ABTIN (14 votes [11.57%])

    Percentage of vote: 11.57%

Vote Guests cannot vote

#55
Leinarius

Leinarius

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,061
  • Înscris: 21.06.2007

 cleo222, on Aug 16 2007, 16:01, said:

Nu intelegi ca nu este nimic gresit, nimic de schimbat? Totul este perfect in Biserica.

Asa este. In randuielile Bisericii si in credinta dreapta nu este nimic de schimbat.
Aici discutam despre preotie si despre rolurile femeii si barbatului in relatia dintre ei si dintre oameni si Dumnezeu.

Despre caracteristicile Bisericii se poate vorbi in alta parte, ca altfel nu ne mai intelegem nicicum.

#56
raz_md

raz_md

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,157
  • Înscris: 27.09.2006

 sorin2007, on Aug 16 2007, 16:06, said:

Vezi, nu trebuie sa te superi dar cand spui de schimbare in ce baza vorbesti ? TOATE schimbarile (esentiale) au dus la rupere de Biserica Ortodoxa.Una e sa  vorbim de pozitia in care te rogi si alta e sa facem inovatii dupa mintea noastra.Traditia inseamna Biblia traita, viata omule, hai sa traim Biblia si apoi sa vorbim ce e bine si ce nu.Da-ti seama ca, printre altele, dupa ce bei o bere sau dupa ce iesi de la serviciu vrei sa schimbi. CE ?Ca tine si ca mine sunt, poate,  milioane, de aia am spus ca mai simplu e sa-ti faci biserica proprie.Care este autoritatea ta in Biserica Ortodoxa ? Gata.Ne oprim aici.

Cand vorbesc despre schimbare, vorbesc in baza unui fapt care este dicriminator, fara o baza care sa-l fundamenteze. Eu nu incerc sa fac nici o inovatie, nici macar nu am pornit eu topicul asta. :) Nici nu mi se pare cine stie ce inovatie, am mai auzit vorbindu-se la Tv (si nu pe vreun forum) despre asta acum vreo 10 ani cred, numai ca se intampla ori prin vest ori prin SUA.

Legat de traitul Bibliei, fiecare dintre noi traieste Biblia intr-un mod sau altul, chiar si cei care nu cred in ea. Ori traiesc rolul pacatosului, ori al orbului, ori al sfantului, daca exista vreunul. ;) Plus discutia aceasta nu era sa revolutioneze nici Biblia, nici credinta ortodoxa sau crestina. Pentru ca dupa cum am mai zis, nu am vazut in Biblie sa le fie interzis femeilor sa slujeasca in biserica. Societatea le interzice femeilor sa slujeasca, nu Biblia. (mentalitatea oamenilor cel putin)

Nu vreau sa-mi fac biserica propriepentru ca nu vad rostul. Mie nu mi se pare ceva pentru care sa lupt in mod special, nu sunt femeie, nu sunt eu cel discriminat, dar nici nu vad vreun motiv pentru care sa nu vorbesc, atata vreme cat mi se pare incorect. Afirmatiile mele nu sunt dupa o bere, nici dupa ce ies de la servici, in sensul ca nu sunt lucruri care le simt atunci, sunt lucruri care mi se par normale in general. ;)

#57
altul

altul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,465
  • Înscris: 06.11.2005

 tudorel666, on Aug 4 2007, 03:04, said:

Acesta este versetul care a transformat femeia intr-o fiinta inferioara barbatului, o fiinta obligata  chiar sa se considere inferioara.


Pe vremea mea exista o practica se numea vrajeala . Tinta acestei practici erau fetele (saracele) . Eu de atunci mi-am dat seama ca o sa vina timpurile cind pe linga vrajite si vrajitorii o sa ajunga sa creada si ei ce spun (siapoi  sa-i mai scoata cineva asta din cap daca mai poate , pentru ca o piatra aruncata de un nebun n-o pot scoate 10 (zece) intelepti) .
Dupa parerea mea daca se analizeaza performantele sportive (de exemplu ca sa fie mai sigur ar trebui luate rezultatele din epoca incipienta a vrajelii ) , se observa ca aici de fapt apare ceea ce zice tudorica cu mintea moarta , adica rezultatele femeilor inferioare rezultatelor barbatilor .

HRISTOS A INVIAT !
Morti sint numai cei care s-au lepadat de EL!


#58
AmTenesiRupti

AmTenesiRupti

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 163
  • Înscris: 21.08.2007
tudorel,parerea mea este ca femeile trebuie introduse in cult insa nu ca preoti...desi cunosti foarte bine atat vechiul cat si noul testament ,mi se pare ca neglijezi istoria religiilor , femeia a fost in biserica crestina primara activa in cult insa putea sa atinga doar o anumita treapta aceea de diaconita ,treapta inferioara preotiei.in noul testament apostolul pavel spune ca epistola sa a fost trimisa de diaconita febe .bor nu ar trebui sa faca gresala si sa admita hirotonia femeilor

#59
data

data

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,114
  • Înscris: 11.06.2004

 tudorel666, on Aug 4 2007, 03:04, said:

...
Exprima insa acest verset o lege universal valabila? Eu as zice ca nu! ...

Foarte bine ca nu esti de acord -_-

infiinteaza si tu o secta ca multi altii; ce te impiedica?

noi avem o credinta ... tu ai alta; infinteaza "biserica tudoriana de 666"

nu faci altceva decat sa ii ataci pe altii;

ai si altceva de spus decat ca noi nu avem dreptate?

#60
tudorel666

tudorel666

    Mama tuturor Dumnezeilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,378
  • Înscris: 07.02.2007

 AmTenesiRupti, on Aug 21 2007, 21:25, said:

tudorel,parerea mea este ca femeile trebuie introduse in cult insa nu ca preoti...desi cunosti foarte bine atat vechiul cat si noul testament ,mi se pare ca neglijezi istoria religiilor , femeia a fost in biserica crestina primara activa in cult insa putea sa atinga doar o anumita treapta aceea de diaconita ,treapta inferioara preotiei.in noul testament apostolul pavel spune ca epistola sa a fost trimisa de diaconita febe .bor nu ar trebui sa faca gresala si sa admita hirotonia femeilor


       De ce afirmi faptul ca diaconia era o treapta inferioara preotiei?! Episcopia, diaconia erau functii lumesti, necesare pentru conducerea si administrarea bisericilor, iar preot este nu cel care conduce, nici cel care invata, nici cel care prooroceste, ci cel care savarseste jertfe catre Dumnezeu si inalta rugaciuni in numele poporului, adica un fel de mijlocitor, adica exact ceea ce este Fecioara Maria si alte sfinte din biserica ortodoxa! Ori, daca Fecioara Maria si celelalte sfinte sunt preoti, de ce nu ar fi si femeile de pe pamant?!

        In plus, iti supun judecatii si urmatoarele pasaje biblice:

1 Corinteni 12

28 Și Dumnezeu a rânduit în Biserică, întâi, apostoli; al doilea, prooroci; al treilea, învățători; apoi, pe cei ce au darul minunilor; apoi pe cei ce au darul tămăduirilor, ajutorărilor, cârmuirilor, și vorbirii în felurite limbi.


       Dupa cum vezi mai sus, "functiile" randuite de Dumnezeu in Biserica sunt de apostoli, prooroci, invatatori, facatori de minuni, tamaduitori, datatori de ajutor, carmuitori si vorbitorii in felurite limbi, ultimii in ordinea importantei rolului implinit! Vezi tu cumva trecute pe aici functiile de episcopi, diaconi sau preoti?
       Deci interdictia lui Pavel se refera strict la a treia treapta a celor randuiti de Dumnezeu in biserica sa, treapta de invatator, ceea ce inseamna ca, in rest, femeile pot fi si apostoli, si prooroci, si facatoare de minuni, si vorbitoare in felurite limbi, dar si carmuitori! Iar daca femeile pot implini functii dumnezeiesti, nu vad de ce le-ar fi interzise functiile lumesti!

        In plus, iata ce spune Biblia Ortodoxa despre functia de preot:

Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul

Capitolul 5
9. Și cântau o cântare nouă, zicând: Vrednic ești să iei cartea și să deschizi pecețile ei, fiindcă ai fost înjunghiat și ai răscumpărat lui Dumnezeu, cu sângele Tău, oameni din toată seminția și limba și poporul și neamul;  
10. Și I-ai făcut Dumnezeului nostru împărăție și preoți, și vor împărăți pe pământ.  


       Dupa cum reiese din versetul de mai sus, toti cei rascumparati de Miel , prin sangele sau, au dreptul sa fie si sunt preoti ai lui Dumnezeu! Sa inteleg ca Hristos nu a rascumparat nici o femeie?!

Capitolul 1
  
5. Și de la Iisus Hristos, Martorul cel credincios, Cel întâi născut din morți, și Domnul împăraților pământului. Lui, Care ne iubește și ne-a dezlegat pe noi din păcatele noastre, prin sângele Său,  
6. Și ne-a făcut pe noi împărăție, preoți ai lui Dumnezeu și Tatăl Său, Lui fie slava și puterea, în vecii vecilor. Amin!  


        Aici se vede clar ca toti cei dezlegati de pacate sunt preoti ai lui Dumnezeu! Sa inteleg ca nici o femeie nu a fost dezlegata de pacate de Isus? Nici macar mama sa?!

Capitolul 20

6. Fericit și sfânt este cel ce are parte de învierea cea dintâi. Peste aceștia moartea cea de a doua nu are putere, ci vor fi preoți ai lui Dumnezeu și ai lui Hristos și vor împărăți cu El mii de ani.  


        Deasemeni, toti cei care au parte de prima inviere sunt preoti ai lui Dumnezeu si ai lui Hristos! Oare ortodocsii cred ca nici o femeie nu va avea parte de prima inviere?!

       Cred ca, prin cele de mai sus, am demonstrat mai mult decat suficient ca femeile au dreptul sa fie preoti in biserica lui Dumnezeu si a lui Hristos, drept dat de Dumnezeu insusi, asa ca nu vad cu ce drept opresc preotii acest drept, impotrivindu-se tocmai invataturii si vrerii dumnezeului caruia se inchina?!

#61
CatalinM

CatalinM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 242
  • Înscris: 07.02.2005
Mai Tudorele, tu esti un exponent al sportului cel mai preferat in ziua de azi: datul cu parerea. Fiecare citeste cate ceva in Biblie si devine exeget. I se aprinde lui un beculet: 'opaaa, astia au mintit poporu' 2000 de ani.
In Faptele Apostolilor, un "famen" citea din Scripturi si cand a fost intrebat de Sf. Ap. Filip daca intelege ce citeste el a raspuns: "Cum aș putea să înțeleg, dacă nu mă va călăuzi cineva?" Pe tine cine te calauzeste, Tudorele?
Incearca sa citesti din Sfintii Parinti, oameni care au fost muuuuuult mai apropiati de Dumnezeu decat oricine de aici, care au fost daruiti de Dumnezeu pentru asta cu darul deosebirii si al dreptei socotinte si care au deslusit si pentru toti cei "curiosi" invataturile cuprinse in Scripturi. Biserica inseamna comuniune si impreuna lucrare, deci cel ce face toate de capul lui e in afara ei. Biserica Ortodoxa tocmai pentru asta a ramas unita atata amar de vreme, pentru ca a pastrat vii si unitar invataturile primite de la Hristos, Apostoli si Sfintii Parinti. Temerarii si veleitarii au dat gres totdeauna in acest "domeniu".

Si acum, pentru toti care au scris pe aici ca femeile sunt discriminate sau mai stiu eu ce de Biserica: Asa cum, atunci cand ai o problema de sanatate te duci la medic, sau cand vrei sa afli ceva de fuziunea atomica te duci la un fizician, de ce in situatia asta nu consultati pe cineva care se duce mereu la biserica si este in cunostinta de cauza. Intrati voi intr-o biserica si intrebati pe femeile de acolo daca se considera discriminate ca nu pot fi preoti. Va spun ca veti fi cam repejor dati afara ca orice hulitor ale celor sfinte.

Edited by CatalinM, 23 September 2007 - 12:29.


#62
AMDG

AMDG

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,091
  • Înscris: 23.01.2007

 raz_md, on Aug 16 2007, 15:38, said:

La fel cum nu am vazut nici vre-un pasaj din Biblie care sa-mi spuna mie ca Dumnezeu nu vrea ca femeile sa poata deveni preoti pentru ca menirea lor nu e asta.

Mai citeste :)

1 Timotei 2:12 Femeii nu -i dau voie să învețe pe alții, nici să se ridice mai pe sus de bărbat, ci să stea în tăcere.

#63
SeNsaTioNs

SeNsaTioNs

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 562
  • Înscris: 16.10.2005
n`am avut rabbdare sa citesc tot, dar oricum, subscriu cuiva din prima pagina, care spunea ca fiecare cu oranduielile lui. cum barbatul nu poate naste, asa nici femeia nu poate face anumite lucruri. daca s`ar judeca putin, s`ar realiza, dupa cum am mai spus, ca religia e cea mai logica stiinta. oamenii, in special femeia+barbatul, ar trebui sa lucreze ca echipa, nu fiecare, individual. pentru ca asa o sa se ajunga la mutatii genetice pentru barbatii doritori a naste(treaba unei femei) si la femei preoti(treaba de barbat). ok, lumea se schimba, bla bla, egalitate intre sexe, bla bla, dar asta nu inseamna ca trebuie luat ce e mai rau din schimbari. daca te`a lasat femeie, stie al de sus de ce asa si nu barbat. sa cauti sa intelegi asta e ca si cum ai vrea sa intelegi hotararile unei entitati divine. doar ca noi suntem oameni, nu dumnezei. nu suntem nelimitati, geniali, sa intelegem toate tainele universului.
plus ca(nu stiu de ce zic asta, cred ca devin misogina <_< , there are daaark forces involved)daca aruncati un ochi in trecut, majoritatea mintilor stralucitoare erau ale unor masculi. si dintre barbatii de top, si femeile de top, tot barbatii au cea mai mare capacitate de a se abtine, cea mai mare vointa, etc. asta, in procente vorbind. (nu`mi vine sa cred ca postez asta -_- )

chiar nu inteleg ce atata ofensa cu femeile preoti? nu te pune nimeni, ca femeie, sa stai la cratita si la copii. nici sa faci cariera. daca te atrag cele sfinte, du`te la manastire, nu te opreste nimeni, il poti sluji mai bine pe doamne doamne fara tentatiile vietii sociale -_- .

#64
Megara

Megara

    Age, si quid agis!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,515
  • Înscris: 26.09.2006

 SeNsaTioNs, on Sep 23 2007, 13:40, said:

chiar nu inteleg ce atata ofensa cu femeile preoti? nu te pune nimeni, ca femeie, sa stai la cratita si la copii. nici sa faci cariera. daca te atrag cele sfinte, du`te la manastire, nu te opreste nimeni, il poti sluji mai bine pe doamne doamne fara tentatiile vietii sociale -_- .
Nu e vorba de ofensa ci de nerespectarea Bibliei. A explicat mai sus AMDG.

#65
tudorel666

tudorel666

    Mama tuturor Dumnezeilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,378
  • Înscris: 07.02.2007

 CatalinM, on Sep 23 2007, 13:21, said:

Mai Tudorele, tu esti un exponent al sportului cel mai preferat in ziua de azi: datul cu parerea. Fiecare citeste cate ceva in Biblie si devine exeget. I se aprinde lui un beculet: 'opaaa, astia au mintit poporu' 2000 de ani.

       Nu raspund la span si la talas!

 CatalinM, on Sep 23 2007, 13:21, said:

In Faptele Apostolilor, un "famen" citea din Scripturi si cand a fost intrebat de Sf. Ap. Filip daca intelege ce citeste el a raspuns: "Cum aș putea să înțeleg, dacă nu mă va călăuzi cineva?" Pe tine cine te calauzeste, Tudorele?

      Duhul Sfant!

 CatalinM, on Sep 23 2007, 13:21, said:

Incearca sa citesti din Sfintii Parinti, oameni care au fost muuuuuult mai apropiati de Dumnezeu decat oricine de aici, care au fost daruiti de Dumnezeu pentru asta cu darul deosebirii si al dreptei socotinte si care au deslusit si pentru toti cei "curiosi" invataturile cuprinse in Scripturi.

        Da-mi si mie un exemplu de astfel de "sfant parinte" si apoi sa analizam ce a spus, sa vedem daca se potriveste cu Sfanta Scriptura si cu "dreapta socotinta"!


 CatalinM, on Sep 23 2007, 13:21, said:

Biserica inseamna comuniune si impreuna lucrare, deci cel ce face toate de capul lui e in afara ei. Biserica Ortodoxa tocmai pentru asta a ramas unita atata amar de vreme, pentru ca a pastrat vii si unitar invataturile primite de la Hristos, Apostoli si Sfintii Parinti. Temerarii si veleitarii au dat gres totdeauna in acest "domeniu".

      Daca-i place asa de mult comuniunea si impreuna lucrarea, de ce s-a desprins de Biserica Catolica?! Nu-i place schisma, dar uita ca ea insasi s-a nascut prin schisma!



 CatalinM, on Sep 23 2007, 13:21, said:

Si acum, pentru toti care au scris pe aici ca femeile sunt discriminate sau mai stiu eu ce de Biserica: Asa cum, atunci cand ai o problema de sanatate te duci la medic, sau cand vrei sa afli ceva de fuziunea atomica te duci la un fizician, de ce in situatia asta nu consultati pe cineva care se duce mereu la biserica si este in cunostinta de cauza. Intrati voi intr-o biserica si intrebati pe femeile de acolo daca se considera discriminate ca nu pot fi preoti. Va spun ca veti fi cam repejor dati afara ca orice hulitor ale celor sfinte.


       Femeile alea gandesc cu capul preotului! Iar preotul este barbat!

#66
tudorel666

tudorel666

    Mama tuturor Dumnezeilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,378
  • Înscris: 07.02.2007

 AMDG, on Sep 23 2007, 13:29, said:

Mai citeste :)

1 Timotei 2:12 Femeii nu -i dau voie să învețe pe alții, nici să se ridice mai pe sus de bărbat, ci să stea în tăcere.

       Eu am dat trei pasaje din Biblie din care se trage fara dubii concluzia ca si femeile SUNT preoti in Biserica lui Isus!  Tot acolo am aratat ca mijlocirea, adica preotia, este diferita de indrumare si invatare!Tu confunzi preotul cu invatatorul! Preotul este un simplu mijlocitor intre Dumnezeu si oameni, si nicaieri nu scrie in Biblie ca femeile nu au voie sa mijloceasca, ba chiar BOR foloseste din plin mijlocirea a nenumarate femei, mijlocire care nu ar fi posibila daca aceste femei nu ar fi preoti ai lui Dumnezeu!!!
       Sa fie clar, Pavel interzice ca femeia sa invete in biserica, nu sa mijloceasca! Iar a mijloci este o lucrare de sluga, nu o lucrare facuta de cineva care sa se ridice mai presus de ceilalti! Ca preotii au folosit functia de mijlocire ca sa se imbogateasca, precum feciorii lui Eli, pe care i-a omorat Dumnezeu, si sa se ridice cu un cap deasupra celorlalti, este o magarie pe care Dumnezeu nu o va rabda la nesfarsit!

#67
CatalinM

CatalinM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 242
  • Înscris: 07.02.2005

 tudorel666, on Sep 23 2007, 15:05, said:

Eu am dat trei pasaje din Biblie din care se trage fara dubii concluzia ca si femeile SUNT preoti in Biserica lui Isus!  Tot acolo am aratat ca mijlocirea, adica preotia, este diferita de indrumare si invatare!Tu confunzi preotul cu invatatorul! Preotul este un simplu mijlocitor intre Dumnezeu si oameni, si nicaieri nu scrie in Biblie ca femeile nu au voie sa mijloceasca, ba chiar BOR foloseste din plin mijlocirea a nenumarate femei, mijlocire care nu ar fi posibila daca aceste femei nu ar fi preoti ai lui Dumnezeu!!!
       Sa fie clar, Pavel interzice ca femeia sa invete in biserica, nu sa mijloceasca! Iar a mijloci este o lucrare de sluga, nu o lucrare facuta de cineva care sa se ridice mai presus de ceilalti! Ca preotii au folosit functia de mijlocire ca sa se imbogateasca, precum feciorii lui Eli, pe care i-a omorat Dumnezeu, si sa se ridice cu un cap deasupra celorlalti, este o magarie pe care Dumnezeu nu o va rabda la nesfarsit!
Probabil ca nu stii ce insemna preotia. Uita aici un articol, daca ai rabdare sa-l citesti pe tot vei gasi raspuns la toate intrebarile tale.
http://www.crestinor...-160-15678.html
Citat:
"Asadar, putem concluziona, rezumand doctrina si traditia Bisericii:
1. Mantuitorul a ales pentru slujirea Evangheliei numai barbati si pe ei i-a trimis la propovaduire, neincredintand o atare misiune nici macar mamei Sale.
2. Practica neadmiterii femeii la altar se mai bazeaza pe interdictia categorica a Apostolului: "sa taca in Biserica" si "si sa-nu invete pe altul". Paradoxul este ca tocmai aceasta latura in Protestantism este accentuata.
3. Istoria Bisericii mentioneaza numai pe barbati slujitori ai Tainelor, desi traditia ei ne aminteste si de existenta diaconitelor. Este un lucru stabilit ca slujirea lor era numai una sociala.
4. In Biserica femeia si-a avut intotdeauna slujirea ei ca mama, educatoare, profesoara. Iar cele care au simtit o chemare speciala, au imbratisat monahismul, dar niciodata cu pretentia de slujire sacerdotala.
5. Un argument hotarator este acela ca, in Biserica noastra, femeile n-au dorit niciodata o asemenea responsabilitate.
Pretentia hirotonirii femeilor si aplicarea ei in viata unor confesiuni nu fac decat sa creeze dezorientare, tulburare si chiar separare, pentru ca o astfel de problema, venita din partea cercurilor feministe, creeaza piedici de netrecut in calea unirii Bisericilor.
Pentru final, fac din nou apel la cuvintele marelui teolog Paul Evdochimov: "Aceasta lume, prea masculina, in care harisma femeii nu joaca nici un rol, in care femeia se masculinizeaza, este din ce in ce mai mult o lume fara Dumnezeu, fiindca este fara Maica Theotokos si Dumnezeu nu se poate naste aici. Este simptomatic ca in aceasta ambianta, desfranarea copiilor, incestul si Homosexualitatea se afirma deschis", iar Giradoux, in Sodoma si Gomora, spunea: "vremea in care femeia nu mai stie sa iubeasca si sa se daruiasca este sfarsitul lumii"."

#68
AMDG

AMDG

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,091
  • Înscris: 23.01.2007

 tudorel666, on Sep 23 2007, 15:05, said:

Sa fie clar, Pavel interzice ca femeia sa invete in biserica, nu sa mijloceasca!

Mai citeste din nou :)

1 Timotei 3:12 Diaconii să fie bărbați ai unei singure neveste, și să știe să-și cîrmuiască bine copiii și casele lor.

#69
AmTenesiRupti

AmTenesiRupti

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 163
  • Înscris: 21.08.2007

 tudorel666, on Sep 23 2007, 00:44, said:

De ce afirmi faptul ca diaconia era o treapta inferioara preotiei?! Episcopia, diaconia erau functii lumesti, necesare pentru conducerea si administrarea bisericilor, iar preot este nu cel care conduce, nici cel care invata, nici cel care prooroceste, ci cel care savarseste jertfe catre Dumnezeu si inalta rugaciuni in numele poporului, adica un fel de mijlocitor, adica exact ceea ce este Fecioara Maria si alte sfinte din biserica ortodoxa! Ori, daca Fecioara Maria si celelalte sfinte sunt preoti, de ce nu ar fi si femeile de pe pamant?!

        In plus, iti supun judecatii si urmatoarele pasaje biblice:

1 Corinteni 12

28 Și Dumnezeu a rânduit în Biserică, întâi, apostoli; al doilea, prooroci; al treilea, învățători; apoi, pe cei ce au darul minunilor; apoi pe cei ce au darul tămăduirilor, ajutorărilor, cârmuirilor, și vorbirii în felurite limbi.


       Dupa cum vezi mai sus, "functiile" randuite de Dumnezeu in Biserica sunt de apostoli, prooroci, invatatori, facatori de minuni, tamaduitori, datatori de ajutor, carmuitori si vorbitorii in felurite limbi, ultimii in ordinea importantei rolului implinit! Vezi tu cumva trecute pe aici functiile de episcopi, diaconi sau preoti?
       Deci interdictia lui Pavel se refera strict la a treia treapta a celor randuiti de Dumnezeu in biserica sa, treapta de invatator, ceea ce inseamna ca, in rest, femeile pot fi si apostoli, si prooroci, si facatoare de minuni, si vorbitoare in felurite limbi, dar si carmuitori! Iar daca femeile pot implini functii dumnezeiesti, nu vad de ce le-ar fi interzise functiile lumesti!

        In plus, iata ce spune Biblia Ortodoxa despre functia de preot:

Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul

Capitolul 5
9. Și cântau o cântare nouă, zicând: Vrednic ești să iei cartea și să deschizi pecețile ei, fiindcă ai fost înjunghiat și ai răscumpărat lui Dumnezeu, cu sângele Tău, oameni din toată seminția și limba și poporul și neamul;  
10. Și I-ai făcut Dumnezeului nostru împărăție și preoți, și vor împărăți pe pământ.  


       Dupa cum reiese din versetul de mai sus, toti cei rascumparati de Miel , prin sangele sau, au dreptul sa fie si sunt preoti ai lui Dumnezeu! Sa inteleg ca Hristos nu a rascumparat nici o femeie?!

Capitolul 1
  
5. Și de la Iisus Hristos, Martorul cel credincios, Cel întâi născut din morți, și Domnul împăraților pământului. Lui, Care ne iubește și ne-a dezlegat pe noi din păcatele noastre, prin sângele Său,  
6. Și ne-a făcut pe noi împărăție, preoți ai lui Dumnezeu și Tatăl Său, Lui fie slava și puterea, în vecii vecilor. Amin!  


        Aici se vede clar ca toti cei dezlegati de pacate sunt preoti ai lui Dumnezeu! Sa inteleg ca nici o femeie nu a fost dezlegata de pacate de Isus? Nici macar mama sa?!

Capitolul 20

6. Fericit și sfânt este cel ce are parte de învierea cea dintâi. Peste aceștia moartea cea de a doua nu are putere, ci vor fi preoți ai lui Dumnezeu și ai lui Hristos și vor împărăți cu El mii de ani.  


        Deasemeni, toti cei care au parte de prima inviere sunt preoti ai lui Dumnezeu si ai lui Hristos! Oare ortodocsii cred ca nici o femeie nu va avea parte de prima inviere?!

       Cred ca, prin cele de mai sus, am demonstrat mai mult decat suficient ca femeile au dreptul sa fie preoti in biserica lui Dumnezeu si a lui Hristos, drept dat de Dumnezeu insusi, asa ca nu vad cu ce drept opresc preotii acest drept, impotrivindu-se tocmai invataturii si vrerii dumnezeului caruia se inchina?!
ai dreptate intr-o mica masura iar problema apare atunci cand intervine termenul de "slujire preoteasca"tu nu faci distinctia inte preotia universala care este detinuta de orce individ (femeie sau barbat)si preotia harica care este detinuta prin hirotonie(taina transmisa de catre arhiereu)uite ce poti gasi in credinta ortodoxa:"Domnul Hristos a impartasit Apostolilor aceleasi puteri pe care le-a exercitat si El. Puterea de a invata: <<Drept aceea, mergind, invatati toate neamurile, botezindu-I de conducatori pe Apostolii Sai, care la rindul lor urmau sa-si lase continuatori, sfinti: <<Carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, tinute vor fi>> (Ioan XX, 23; Matei XVIII, 18; I Corinteni IV, 1) si de a conduce pe credinciosi pe calea mintuirii: <<Cel care va asculta pe voi pe Mine Ma asculta si cel care se leapada de voi, se leapada de Mine...>> (Luca X, 32-33).

Domnul Hristos a mai ales si saptezeci de ucenici care aveau indatoriri asemanatoare cu ale celor doisprezece: <<Domnul Hristos a ales alti saptezeci si I-a trimis cite doi inaintea fetei Sale, in fiecare cetate si loc, unde insusi avea sa vina>> (Luca X, 1). Mai tirziu, apostolii au ales sase diaconi: multimea a ales sapte barbati <<pe care i-a pus inaintea Apostolilor si rugandu-se si-au pus mainile peste ei>> (Fapte VI, 6).

Apostolii au fost martori ai Invierii Mintuitorului si pietre de temelie ale Bisericii. In calitate de martori ei nu au urmasi. Dar ca detinatori ai harului deplin de slujitori ai Bisericii, ei si-au lasat urmasi pe episcopi, preoti si diaconi, pentru ca Biserica sa nu ramina fara conducatori.

Deci, Biserica conducatoare se compune din episcopi, institutie de Apostoli la inceput; precum au fost Tit si Timotei: <<Pentru aceasta te-am lasat in Creta ca sa indreptezi cele ce mai lipsesc si sa asezi preoti prin cetati>> (Tit I, 5).

In legatura cu preotii se spune ca Sfintul Pavel <<hirotonea preoti in fiecare Biserica, rugindu-se cu postiri>> (Fapte XIV, 23); iar lui Timotei I se atragea atentia de Sfintul Pavel: <<Pira impotriva preotului sa nu primesti, decit numai din gura a doi sau trei martori>> (I Timotei V, 19; cf. Matei 18, 16). De asemenea, precum s-a amintit, ei au instituit si diaconia (Fapte VI, 6). Deci, episcopi, preoti, diaconi.

In Noul Testament - precum s-a amintit - ierarhia este deosebita de popor si se da printr-o chemare speciala. <<Si nimeni nu-si ia siesi cinstea aceasta, ci daca este chemat de Dumnezeu, dupa cum si Aaron>> (Everi V, 4; Fapte XX, 28; I Corinteni XII, 28)."iar despre superioritatea slujirii apostolul pavel in evrei8,6 spune"Acum insa Arhiereul nostru a dobandit o slujire cu atat mai inalta cu cat El este si mijlocitor al unui testament mai bun" iar in faptele apostolilor"drept aceea luati aminte la voi insiva si la toata turma in care Duhul Sfant v-a pus pe voi episcopi ca sa pastoriti Biserica lui Dumnezeu pe care a castigat-o cu insusi sangele Sau"apostolul pavel le vorbea barbatilor ....insa de preotia universala dispun si femeile vorbind de hirotonia femeilor Paul Evdochimov spunea: "Participarea la productia economica introduce femeia in comunitatea masculina... Meseria ii da independenta... Femeia contracteaza rapid bolile barbatului: seductia si atractia placerii. Aceeasi formatie profesionala falsifica natura feminina... Nevoia de egalitate face femeia agresiva". iar un teolog contemporan spunea" Hirotonia femeii nu are temei biblic. Daca ar exista un astfel de temei, atunci Miriam, sora lui Aaron, ar fi jucat poate un rol important; Elisabeta, mama Sfantului Ioan Botezatorul, dar mai cu seama Fecioara Maria, "cea aleasa intre femei", n-a fost nici Apostol, n-a facut parte nici din randul celor saptezeci, nici diaconita nu a fost, ci a ramas la vocatia ei de Mama si Fecioara dar si ocrotitoare a vietii".

#70
tudorel666

tudorel666

    Mama tuturor Dumnezeilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,378
  • Înscris: 07.02.2007

 CatalinM, on Sep 23 2007, 16:16, said:

Probabil ca nu stii ce insemna preotia. Uita aici un articol, daca ai rabdare sa-l citesti pe tot vei gasi raspuns la toate intrebarile tale.
http://www.crestinor...-160-15678.html
Citat:
"Asadar, putem concluziona, rezumand doctrina si traditia Bisericii:
1. Mantuitorul a ales pentru slujirea Evangheliei numai barbati si pe ei i-a trimis la propovaduire, neincredintand o atare misiune nici macar mamei Sale.
2. Practica neadmiterii femeii la altar se mai bazeaza pe interdictia categorica a Apostolului: "sa taca in Biserica" si "si sa-nu invete pe altul". Paradoxul este ca tocmai aceasta latura in Protestantism este accentuata.
3. Istoria Bisericii mentioneaza numai pe barbati slujitori ai Tainelor, desi traditia ei ne aminteste si de existenta diaconitelor. Este un lucru stabilit ca slujirea lor era numai una sociala.
4. In Biserica femeia si-a avut intotdeauna slujirea ei ca mama, educatoare, profesoara. Iar cele care au simtit o chemare speciala, au imbratisat monahismul, dar niciodata cu pretentia de slujire sacerdotala.
5. Un argument hotarator este acela ca, in Biserica noastra, femeile n-au dorit niciodata o asemenea responsabilitate.
Pretentia hirotonirii femeilor si aplicarea ei in viata unor confesiuni nu fac decat sa creeze dezorientare, tulburare si chiar separare, pentru ca o astfel de problema, venita din partea cercurilor feministe, creeaza piedici de netrecut in calea unirii Bisericilor.
      
Pentru final, fac din nou apel la cuvintele marelui teolog Paul Evdochimov: "Aceasta lume, prea masculina, in care harisma femeii nu joaca nici un rol, in care femeia se masculinizeaza, este din ce in ce mai mult o lume fara Dumnezeu, fiindca este fara Maica Theotokos si Dumnezeu nu se poate naste aici. Este simptomatic ca in aceasta ambianta, desfranarea copiilor, incestul si Homosexualitatea se afirma deschis", iar Giradoux, in Sodoma si Gomora, spunea: "vremea in care femeia nu mai stie sa iubeasca si sa se daruiasca este sfarsitul lumii"."


       Eu ii dau cu Biblia, tu ii dai cu doctrina ortodoxa! Totusi, stii la fel de bine ca mine ca atunci cand doctrina ortodoxa si invatatura apostolilor, continuta in biblie, se contrazic, are intaietate Biblia!
       In rest, chestiile alea cu simptomatic, maica Theotokos, marele teolog, s.a., sunt numai bla bla-uri facute sa suceasca mintea prostilor. A mea insa sta bine infipta la locul ei si stie sa nu se abata de la subiect!

Incepand cu Aaron, preotia s-a transmis din tata in fiu, pe cale ereditara. Incepand cu Isus, preotia se ia cu navala, de barbati si femei, si nu mai depinde de sex! Inca o data iti repet: nu confunda preotia cu indrumarea si invatarea. Cine a fost marele preot? Moise?! Nu, ci Aaron, desi Moise era cel care mijlocea si invata poporul! Aaron avea numai sarcina de a inalta rugaciuni, pentru sine, pentru popor, si de a savarsi jertfele zilnice si cele anuale! A savarsit Moise vreo jertfa?! NU! Dar daca Moise l-a sfintit pe Aaron, oare nu putea el sa sfinteasca si pe cei pe care ii sfintea Aaron?! Bineinteles ca da! Moise putea indeplini oricand sarcina de mare preot, dar Aaron n-ar fi putut niciodata sa-i tina locul lui Moise ca sa indrume si sa invete poporul. Vezi doara ca de asta Invatatorul si Indrumatorul este mai mare ca preotul, ca el poate indeplini oricand si functie de preot. Pe vremea lui Moise insa, nu se putea pune problema ca femeile sa indeplineasca orice fel de slujba, pentru ca principala lor slujba era sa nasca si sa creasca cat mai multi copii, ca poporul evreu sa se inmulteasca "ca stelele cerului". Dar niciodata si nicaieri nu a interzis Moise in mod expres ca femeile sa fie preoti!



 AMDG, on Sep 23 2007, 17:02, said:

Mai citeste din nou :)

1 Timotei 3:12 Diaconii să fie bărbați ai unei singure neveste, și să știe să-și cîrmuiască bine copiii și casele lor.


       Dadu-si cu bata in balta, vere! Pai bine ai aratat ca scrie ca diaconii trebuie sa fie barbati ai unei singure neveste, dar ai uitat ca in biserica primara, despre care se vorbeste in Noul Testament, se pomeneste clar despre femei diaconite?! Deci, pana la urma, cu ce m-ai contrazis, ca aici se vorbeste despre preotie, si nu despre diaconie?!



 AmTenesiRupti, on Sep 23 2007, 17:11, said:

ai dreptate intr-o mica masura iar problema apare atunci cand intervine termenul de "slujire preoteasca"tu nu faci distinctia inte preotia universala care este detinuta de orce individ (femeie sau barbat)si preotia harica care este detinuta prin hirotonie(taina transmisa de catre arhiereu)uite ce poti gasi in credinta ortodoxa:"Domnul Hristos a impartasit Apostolilor aceleasi puteri pe care le-a exercitat si El. Puterea de a invata: <<Drept aceea, mergind, invatati toate neamurile, botezindu-I de conducatori pe Apostolii Sai, care la rindul lor urmau sa-si lase continuatori, sfinti: <<Carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, tinute vor fi>> (Ioan XX, 23; Matei XVIII, 18; I Corinteni IV, 1) si de a conduce pe credinciosi pe calea mintuirii: <<Cel care va asculta pe voi pe Mine Ma asculta si cel care se leapada de voi, se leapada de Mine...>> (Luca X, 32-33).

Domnul Hristos a mai ales si saptezeci de ucenici care aveau indatoriri asemanatoare cu ale celor doisprezece: <<Domnul Hristos a ales alti saptezeci si I-a trimis cite doi inaintea fetei Sale, in fiecare cetate si loc, unde insusi avea sa vina>> (Luca X, 1). Mai tirziu, apostolii au ales sase diaconi: multimea a ales sapte barbati <<pe care i-a pus inaintea Apostolilor si rugandu-se si-au pus mainile peste ei>> (Fapte VI, 6).

Apostolii au fost martori ai Invierii Mintuitorului si pietre de temelie ale Bisericii. In calitate de martori ei nu au urmasi. Dar ca detinatori ai harului deplin de slujitori ai Bisericii, ei si-au lasat urmasi pe episcopi, preoti si diaconi, pentru ca Biserica sa nu ramina fara conducatori.

Deci, Biserica conducatoare se compune din episcopi, institutie de Apostoli la inceput; precum au fost Tit si Timotei: <<Pentru aceasta te-am lasat in Creta ca sa indreptezi cele ce mai lipsesc si sa asezi preoti prin cetati>> (Tit I, 5).

In legatura cu preotii se spune ca Sfintul Pavel <<hirotonea preoti in fiecare Biserica, rugindu-se cu postiri>> (Fapte XIV, 23); iar lui Timotei I se atragea atentia de Sfintul Pavel: <<Pira impotriva preotului sa nu primesti, decit numai din gura a doi sau trei martori>> (I Timotei V, 19; cf. Matei 18, 16). De asemenea, precum s-a amintit, ei au instituit si diaconia (Fapte VI, 6). Deci, episcopi, preoti, diaconi.

In Noul Testament - precum s-a amintit - ierarhia este deosebita de popor si se da printr-o chemare speciala. <<Si nimeni nu-si ia siesi cinstea aceasta, ci daca este chemat de Dumnezeu, dupa cum si Aaron>> (Everi V, 4; Fapte XX, 28; I Corinteni XII, 28)."iar despre superioritatea slujirii apostolul pavel in evrei8,6 spune"Acum insa Arhiereul nostru a dobandit o slujire cu atat mai inalta cu cat El este si mijlocitor al unui testament mai bun" iar in faptele apostolilor"drept aceea luati aminte la voi insiva si la toata turma in care Duhul Sfant v-a pus pe voi episcopi ca sa pastoriti Biserica lui Dumnezeu pe care a castigat-o cu insusi sangele Sau"apostolul pavel le vorbea barbatilor ....insa de preotia universala dispun si femeile vorbind de hirotonia femeilor Paul Evdochimov spunea: "Participarea la productia economica introduce femeia in comunitatea masculina... Meseria ii da independenta... Femeia contracteaza rapid bolile barbatului: seductia si atractia placerii. Aceeasi formatie profesionala falsifica natura feminina... Nevoia de egalitate face femeia agresiva". iar un teolog contemporan spunea" Hirotonia femeii nu are temei biblic. Daca ar exista un astfel de temei, atunci Miriam, sora lui Aaron, ar fi jucat poate un rol important; Elisabeta, mama Sfantului Ioan Botezatorul, dar mai cu seama Fecioara Maria, "cea aleasa intre femei", n-a fost nici Apostol, n-a facut parte nici din randul celor saptezeci, nici diaconita nu a fost, ci a ramas la vocatia ei de Mama si Fecioara dar si ocrotitoare a vietii".


        In primul rand, ai sesizat o chestie interesanta, pe care eu nu o observasem pana acum: anume ca apostolii au numit in biserica sase diaconi! Ori apostolii au fost numiti de Isus, iar diaconii de apostoli! Rezulta clar ca, in biserica primara, diaconii urmau imediat dupa apostoli, in ordinea importantei! Atunci cum naiba de au ajuns preotii sa fie considerati mai importanti decat diaconii?! Incep sa ma conving tot mai mult ca nu este o simpla intamplare faptul ca denumirea de preoti apare numai in bibliile ortodoxe si catolice, in cele protestante aparand termenul de prezbiteri si poate de ...pastor, ca-i avantajeaza mai tare! De vreme ce protestantii, desprinsi din catolici, au modificat biblia catolica dupa cum au crezut ei ca este mai bine, de ce nu ar fi modificat-o si catolicii, desprinsi din evreii vechiului testament, precum si ortodocsii, desprinsi din catolici?
       Ai sesizat bine faptul ca eu vorbeam de o preotie universala, dar te-ai inselat cand ai crezut ca o confund cu cea "harica"! Pentru mine preotia "harica" de care vorbesti tu, nu exista, caci este o functie omeneasca, castigata de multe ori cu bani si favoruri, si nu este prin Harul lui Isus Hristos, ca atunci preotul respectiv, ales de insusi Marele Preot, ar fi ca un munte si ca magarul intre oi, fiind recunoscut de la zece poste, ca este Omul lui Dumnezeu!!!

       Bine ai zis ca cinstea preotiei nu si-o ia nimeni de la sine, ci numai daca este chemat de insusi Dumnezeu. Ori la noi o poate lua oricine, daca are un pumn de bani, o coloana vertebrala destul de flexibila si veleitati de actor ce nu se teme de prefacatorie si fariseismul cel mai ordinar!

Edited by tudorel666, 23 September 2007 - 21:08.


#71
CatalinM

CatalinM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 242
  • Înscris: 07.02.2005
Viata Bisericii continua si dupa Apostoli. Intre invataturile acestora si Biblie nu este nici o contradictie. Biblia nu se interpreteaza decat in si de catre Biserica, prin Sfanta Traditie. Roadele interpretarii in afara Bisericii se vad in faramitarea sectara neoprotestanta. Poate nu stii ca la ora actuala exista peste 33000 de denominatiuni si secte nascute din mandria omului de a judeca dupa mintea lui Scriptura.
As putea sa fac si eu slalom printre citatele Scripturii ca sa imi sustin cum vreau eu parerile personale, dar asta nu e in spiritul Ortodoxiei. Totusi, daca tii asa mult la metoda asta iata, voi recurge la ea, insa iti voi transmite nu parerile mele ci ceea ce sustine Biserica Ortodoxa:
-Preotia se impartaseste barbatilor, pentru ca Domnul nostru Iisus Hristos a dat-o unor barbati si anume Apostolilor. El a asezat Taina Preotiei prin cuvintele de la Ioan 20, 21-23.
-Apostolii au transmis Preotia prin punerea mainilor  - Fapte 6, 6; Fapte 14, 23; 1 Timotei 4, 14; 1 Timotei 5, 22; 2 Timotei 1, 6.
-Preotia este lucrarea Duhului Sfant - Fapte 20, 28
-Preotia se desfasoara pe trei directii: Puterea invatatoreasca, de propovaduire data de Hristos Apostolilor - Matei 28, 19-20; Puterea sfintitoare data la Cina cea de Taina - Luca 22, 19; 1 Cor 11, 25; 1 Cor. 4, 1; Puterea de conducere duhovniceasca - Luca 10, 16.
Asa cum am spus, insa viata Bisericii nu se opreste la Apostoli. Biserica nu a incremenit si nu se rezuma doar la acea perioada, ci se continua pana in zilele noastre si pana la sfarsitul veacurilor. In acest duh avem Sfanta Traditie si Parintii Bisericii care ne-au lasat predaniile cu tot ceea ce nu s-a putut cuprinde in Scripuri. Astfel, Sfantul Ignatie Teoforul, mort la 107 in arena cu lei la Roma, ucenic direct al Sfantului Ioan Evanghelistul, scrie celor din Smirna ca fara episcopi, preoti si diaconi nu exista Biserica si "Fara episcop nimeni sa nu faca ceva din cele ce apartin Bisericii"
Cat despre preotia universala, asta e o invatatura straina de Ortodoxie si e cauzata de o interpretare gresita a celor doua pasaje din 1 Petru 2, 5 si 9. Acolo se spune ca toti crestinii sunt preoti si neam ales nu in sensul de preotie sacramentala ci in sens duhovnicesc, adica de acela al aducerii de jertfe duhovnicesti: rugaciuni, post, smerenie. Apostolul se refera acolo de fapt la botez, luat in mod figurat ca "preotie sfanta" impreuna cu "pietre vii" si "casa duhovniceasca". Deci ca urmare a harului primit la botez, crestinii sunt in sens largit "preoti" si "imparati" ca si Hristos cu care s-au "imbracat".

#72
tudorel666

tudorel666

    Mama tuturor Dumnezeilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,378
  • Înscris: 07.02.2007

 CatalinM, on Sep 23 2007, 23:14, said:

Viata Bisericii continua si dupa Apostoli. Intre invataturile acestora si Biblie nu este nici o contradictie. Biblia nu se interpreteaza decat in si de catre Biserica, prin Sfanta Traditie. Roadele interpretarii in afara Bisericii se vad in faramitarea sectara neoprotestanta. Poate nu stii ca la ora actuala exista peste 33000 de denominatiuni si secte nascute din mandria omului de a judeca dupa mintea lui Scriptura.
As putea sa fac si eu slalom printre citatele Scripturii ca sa imi sustin cum vreau eu parerile personale, dar asta nu e in spiritul Ortodoxiei. Totusi, daca tii asa mult la metoda asta iata, voi recurge la ea, insa iti voi transmite nu parerile mele ci ceea ce sustine Biserica Ortodoxa:
-Preotia se impartaseste barbatilor, pentru ca Domnul nostru Iisus Hristos a dat-o unor barbati si anume Apostolilor. El a asezat Taina Preotiei prin cuvintele de la Ioan 20, 21-23.
-Apostolii au transmis Preotia prin punerea mainilor  - Fapte 6, 6; Fapte 14, 23; 1 Timotei 4, 14; 1 Timotei 5, 22; 2 Timotei 1, 6.
-Preotia este lucrarea Duhului Sfant - Fapte 20, 28
-Preotia se desfasoara pe trei directii: Puterea invatatoreasca, de propovaduire data de Hristos Apostolilor - Matei 28, 19-20; Puterea sfintitoare data la Cina cea de Taina - Luca 22, 19; 1 Cor 11, 25; 1 Cor. 4, 1; Puterea de conducere duhovniceasca - Luca 10, 16.
Asa cum am spus, insa viata Bisericii nu se opreste la Apostoli. Biserica nu a incremenit si nu se rezuma doar la acea perioada, ci se continua pana in zilele noastre si pana la sfarsitul veacurilor. In acest duh avem Sfanta Traditie si Parintii Bisericii care ne-au lasat predaniile cu tot ceea ce nu s-a putut cuprinde in Scripuri. Astfel, Sfantul Ignatie Teoforul, mort la 107 in arena cu lei la Roma, ucenic direct al Sfantului Ioan Evanghelistul, scrie celor din Smirna ca fara episcopi, preoti si diaconi nu exista Biserica si "Fara episcop nimeni sa nu faca ceva din cele ce apartin Bisericii"
Cat despre preotia universala, asta e o invatatura straina de Ortodoxie si e cauzata de o interpretare gresita a celor doua pasaje din 1 Petru 2, 5 si 9. Acolo se spune ca toti crestinii sunt preoti si neam ales nu in sensul de preotie sacramentala ci in sens duhovnicesc, adica de acela al aducerii de jertfe duhovnicesti: rugaciuni, post, smerenie. Apostolul se refera acolo de fapt la botez, luat in mod figurat ca "preotie sfanta" impreuna cu "pietre vii" si "casa duhovniceasca". Deci ca urmare a harului primit la botez, crestinii sunt in sens largit "preoti" si "imparati" ca si Hristos cu care s-au "imbracat".


       Cand Filip a fost trimis de Duhul Sfant sa vorbeasca cu famenul, i-a dat indrumari doar atat cat sa-l convinga ca evangheliile vorbesc de Isus si sa-l determine sa se boteze. Dar nu i-a zis ca trebuie sa stea in continuare sub tutela bisericii, ci l-a lasat sa mearga in continuare la treburile lui si sa continue singur cu studierea Bibliei! Iata deci ca teza ta potrivit careia oamenii nu pot gandi cu propriul cap ci numai cu capul preotilor care ii conduc, este total gresita si daunatoare!

      Apoi, insusi Isus a spus ca calea sa este stramta si putini sunt cei care o afla, deci indemnul tau de a merge pe o cale batatorita si pe care se gasesc miliarde de oameni este cel putin hilar!

      Privitor la afirmatia mea ca si femeile detin preotia universala si pot indeplini si functia pamanteana de preot, aceasta a ramas si va ramane valabila . Afara de faptul cand vei reusi sa te legi exact de versetele date de mine si sa-mi demonstrezi cu versete din Biblie ca nu am dreptate, nu cu traditia ortodoxa, pe care sfintii parinti ce au stabilit ce carti trebuie sa faca parte din biblie si ce carti nu, au considerat cu cale sa nu o introduca intre cartile Noului Testament, si nici cu circularele si directivele unor preoti ce au facut sluj in fata comunistilor si a securitatii in timp ce fauritorii bibliei nu s-au temut de dintii leilor, ascutisul sabiei, durerea arderii de viu si chinurile calaului!!!

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate