Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Butelii de GPL, propan, butan gaz, Sobe cu butelie, etc

- - - - -
  • Please log in to reply
164 replies to this topic

#145
adi_stezar

adi_stezar

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,286
  • Înscris: 28.11.2011
Nici o centrala nu functioneaza non stop, cu siguranta nu una de 24kw... Dupa cum ziceam, consumul e dat de locuinta si gradul ei de izolare, iar sursa de caldura conteaza doar in prisma pretului pe kwh a combustibilului. Electric e 0.35 + tva (la care se mai adauga ceva taxe de generare inalta eficienta ajungand pe la 0.55ron/kwh cu tot cu tva), gazul metan e 0.16 ron/kwh, iar la propan dupa cum se vede e 0.55/kwh cu tot cu tva. Deci daca te incalzesti cu propan sau electric costul e la fel. Cu gazul metan e alta poveste, fiind mult mai ieftin pe kwh.

View Postdanghetau, on 14 ianuarie 2016 - 10:26, said:

Nu stiu ce sa zic, momentan am o centrala de 30kw pe gaz dar sunt convins ca in cazul uneia electrice chiar de 24kw costurile ar fi mult mai mari chiar daca Q al casei este acelasi. Nu?
Dupa cum se vede in pret, costurile la incalzire pe curent ar fi de 3.4 ori mai mari fata de incalzirea pe gaz metan (in realitate cam de 3 ori daca luam in calcul si eficienta centralei), dar nu pentru ca centrala pe gaz consuma mai putin ci pentru ca pretul/kwh a gazului e mai mic. Cum ziceam, totul se reduce la pretul pe kwh, la curent si propan sunt aprozimativ egale, iar la gaz metan de 3.4 ori mai mic. Eu personal daca as alege intre curent si propan, as alege curent cu ochii inchisi (aceleasi costuri dar mult mai confortabil si mai in siguranta). Daca e alegerea intre gaz metan si curent, gazul metan castiga fara discutie.

Edited by adi_stezar, 14 January 2016 - 10:45.


#146
veMOLi

veMOLi

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 13.01.2016
Instalatia pe propan este facuta temporara. Pe strada mea inca nu au bagat gazele naturale. Am facut o cerere la ei, sa ma racordez de pe strada din spatele casei, dar pentru o extindere de coloana de 30 m cei de la Distrigaz mi-au cerut 9000 lei, la care se mai adauga pretul ceasului de 2000 lei, plus 3000 lei teava in curte pana la casa + inca vreo 500 lei proiect.
Am ales varianta pe propan pentru o iarna, maxim doua pana pun ei conducta si pe strada mea.
De asta am zis ca am incercat sa elimin cat mai mult cheltuielile de inlocuire !
Singurii bani care i-as pierde sunt cei de pe kitul de instalare al buteliilor, si nici acela in totalitate, pentru ca recuperez de acolo electrovana si senzorul.
Cat despre consumul buteliilor, in pretul de 245 lei este inclus si transportul. Mi le aduce frma respectiva acasa.
Nu am incercat pe GPL pt ca in momentul in care presiunea scade, exista riscul sa inghete la temperaturi cu - afara.

Edited by veMOLi, 14 January 2016 - 11:14.


#147
adi_stezar

adi_stezar

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,286
  • Înscris: 28.11.2011

View PostveMOLi, on 14 ianuarie 2016 - 10:56, said:

Instalatia pe gaz este facuta temporara.
Asa da, atunci se explica alegerea....

Edited by adi_stezar, 14 January 2016 - 11:00.


#148
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

View Postadi_stezar, on 14 ianuarie 2016 - 10:44, said:

Eu personal daca as alege intre curent si propan, as alege curent cu ochii inchisi (aceleasi costuri dar mult mai confortabil si mai in siguranta).
Mai ramane insa problema cu puterea maxima pe care o poti trage din bransamentul electric.

#149
veMOLi

veMOLi

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 13.01.2016
Inca nu stiu care este consumul final pentru propan, dar am un prieten care are o centrala electrica, iar la o casa de 80 mp - izolata, a platit pt luna decembrie 2000 lei pentru o temperatura de 21 grade.
Asa ca nu mi-e frica nici cu electrica :)

#150
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
Daca ar fi incalzit cu propan exact aceeasi casa, in exact aceleasi conditii de temperaturi interioare si exterioare, ar fi platit tot vreo 2000 lei.
Asta deoarece 1 kWh de caldura obtinut din propan sau din curent costa cam tot atata.

#151
adi_stezar

adi_stezar

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,286
  • Înscris: 28.11.2011

View PostveMOLi, on 14 ianuarie 2016 - 11:35, said:

a platit pt luna decembrie 2000 lei pentru o temperatura de 21 grade.
Aia inseamna 4000kwh, ce e enorm pentru 80mp. Sigur a fost ceva regularizare iar factura aia e defapt factura pe mai multe luni. Oricum, si daca ar fi asa, daca s-ar incalzi cu propan ca si tine, la 450kwh butelia, ar fi consumat aproape 9 butelii, adica peste 2000 de lei Posted Image. Multa lume pare ca nu intelege, consumul e dat de casa, iar comparatia intre casa x cu, curent si casa y cu gaz sunt inutile daca cele 2 case nu sunt identice cu aceeasi izolatie si aceeasi utilizare. E mult mai simplu sa calculezi pretul combustibilului raportat la aceeasi unitate de masura, aici fiind vorba de kwh. Fiecare combustibil poate fi convertit la kwh si se pot face mult mai simplu comparatii asa. Gazul metan are 10.45kwh/mc, iar propanul 13.9kwh/kg. De aici orice calcul e foarte simplu.

@veMOLi Sa ai grija sa nu te "fure la cantar" cei de la Gazprom. E o practica uzuala ca buteliile sa nu fie incarcate la capacitatea lor, iar fara un sistem de contorizare e greu sa-ti dai seama de asta. Iti recomand sa-ti iei un cantar si sa cantaresti buteliile pline si cele goale. Prin comparatie poti sa te asiguri ca primesti ceea ce platesti, ca daca ei le incarca cu 30kg in loc de 35, nu ai cum sa-ti dai seama, decat poate la buzunar Posted Image

Edited by adi_stezar, 14 January 2016 - 12:23.


#152
veMOLi

veMOLi

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 13.01.2016
De cantarit nu le-am cantarit ! O sa o fac cand se goleste primul set si pe urma o sa compar cu restul.
Oricum din ce am inteles, buteliile le primesc de la Ploiesti, aici in Craiova este doar un depozit - de unde distribuie pe zona Doljului.
Daca fac treaba cu "cantarul" iti dai seama ca e la scara larga, si nu as fi singurul pagubit - sa speram totusi ca sunt seriosi.
Referitor la consumul unei centrale, sunt constient ca nu exista doua centrale identice care sa consume la fel -  de asta am si zis ca o sa revin saptamanal cu un status asupra consumului.
Din ce am observat, diferentialul ala sau cum se numeste din instalatia de propan, ma anunta doar cand am sau nu am propan in butelii, dar nu imi arata nivelul procentual - zic asta deoarece aseara am zguduit putin buteliile (cele doua care sunt conectate acum) si par a fi undeva aproape de jumatate dupa o sapt de functionare, iar dracia aia arata verde full.

Attached Files


Edited by veMOLi, 14 January 2016 - 12:44.


#153
adi_stezar

adi_stezar

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,286
  • Înscris: 28.11.2011

View PostveMOLi, on 14 ianuarie 2016 - 12:26, said:

Daca fac treaba cu "cantarul" iti dai seama ca e la scara larga, si nu as fi singurul pagubit - sa speram totusi ca sunt seriosi.
Chestia e ca si daca fac asta, nu risca mult, pot sa dea tot felul de explicatii cu limitari tehnice, de siguranta, temperatura samd .... In contract banuiesc, ca scrie pretul pe butelie nu pe kg. Zic ei ca o butelie are 35kg nominal, dar pot veni sa zica, ca pentru transport e riscant sa fie incarcate la capacitatea nominala. Stiu asta de la persoane ce foloseau butelii de aragaz cumparate tot de la distribuitori intermediari. Rar se intampla ca, greutatea lor sa corespunda cu, capacitatea nominala.

#154
veMOLi

veMOLi

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 13.01.2016

View Postadi_stezar, on 14 ianuarie 2016 - 12:43, said:

Rar se intampla ca, greutatea lor sa corespunda cu, capacitatea nominala.
Da stiu, am mai auzit si eu treaba asta. In  momentul in care se goleste primul set, chiar o sa le cantaresc, sa vad care este diferenta dintre cele pline si cele goale  ! Intre timp, imi toc unghiile, rugandu-ma la un consum cat mai mic :D

#155
veMOLi

veMOLi

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 13.01.2016
Salutare !
Am promis ca revin cu informatii pe parcursul iernii !
Sambata fac 2 saptamani de cand merg cu CT pe 2 butelii mari de propan (35 kg / buc - cca 70 litri propan), si vad ca tot mai este ceva in ele, tinand cont ca saptamana asta am prins temperaturi super de -20 grade.
Oricum, ideea este am vazut diferenta dintre camera izolata / neizolata.
Am tinut vreo 4 zile termostatul intr-o camera neizolata - iar centrala imi pornea cam din ora in ora, dupa care l-am mutat intr-o camera care este izolata la interior cu vata minerala si rigips - iar aici centrala mi-a pornit maxim de 3 ori pe noapte, dintre care o pornire a fost comandata ! Temperatura de afara in prima saptamana a fost cam constanta, 0 - 2 grade noaptea.
Deci...abia astept sa vina vara, sa mai fac rost de finante sa trag o izolatie exterioara la casa ! pana atunci ...brrrrrr !

Attached Files



#156
veMOLi

veMOLi

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 13.01.2016
Doua saptamani si doua zile de cand centrala merge pe cele doua butelii de propan montate - din care o saptamana de ger maxim cu - 20°C. Am miscat putin de butelii si parca ar mai fi ceva in ele pt o zi - doua. Cost destul de mare, dar avand in vedere ca cei de la gaze inca nu au ajuns pe strada mea, merg pe ideea ca investitia a fost buna, si cheltuielile de incalzire acceptabile.
Scurt rezumat al situatiei:
- casa neizolata -40mp
- 2 calorifere 600x1200, 1 calorifer 600x1000, 1 PP 500x1200
- CT 24kw, in condensatie - Ariston
- kit 4 butelii propan (250 lei/buc) - 35kg/buc (2 in functiune, 2 in asteptare). Primele doua butelii au 2 saptamani si 2 zile de folosinta si inca mai au ceva propan in ele.
- temperaturi exterioare: in prima sapt: 0° noaptea si 5° ziua, in a doua sapt: -20° noaptea si -12 grade ziua.
- temperatura in casa pe ore: 05.30/7.00 - 21°, 7.00/17.00 - 18°, 17.00/22.00 - 21°, 22.00/05.30 - 20°
Dupa calculele mele, la temperaturi de peste 0°,cred ca doua butelii m.ar putea tine la 3 saptamani fara probleme - doar incalzire, fara apa menajera.
Astept sa vina saptamana asta temperaturi de peste 0°, sa incarc cu GPL cele doua butelii care se vor goli, sa le montez la centrala. Cum credeti ca e mai bine?: sa pun o butelie propan+o butelie GPL sau sa pun propan cu propan, GPL cu GPL.
Credeti ca la GPL trebuie modificata din centrala concentratia de aer/combustibil la aprindere ?


#157
geopalade

geopalade

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 257
  • Înscris: 09.11.2004

View PostveMOLi, on 24 ianuarie 2016 - 20:14, said:

Am miscat putin de butelii si parca ar mai fi ceva in ele pt o zi - doua.
Se gasesc la cei ce vind accesorii pentru rulote senzori de nivel pentru butelii GPL;
Merg cu o baterie CR2032; Au un sensor ultrasonic cu care verifica ecoul undelor sonore in butelie;
Unde "suna a gol" se aprinde un led rosu si unde "suna a plin" se aprinde un led verde;
Plimbi senzorul in lungul buteliei si vezi unde trece de la verde la rosu.

#158
visu1966

visu1966

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 03.06.2017
Am cumparat o centrala pe GPL Vaillant pure de 26 kw nu am montato inca NU am instalate gaze naturale in zona deaceea vreau sa incerc pe GPL Am contactat mai multe firme pentru a monta o butelie in curte dar costul foarte ridicat m-au facut sa renunt Nu am incercat la GAZPROM am iteles ca ar fi mai ieftin dar nu avem statii peco in judet Are cineva idee cam in cit timp se consuma o butelie normala de aragaz cu Gpl? Precizez ca am o casa 150 metri patrati izolata interior-exterior si usi termopan iar zona nu este foarte friguroasa iarna rar ajunge la -15 grade.

#159
adi_stezar

adi_stezar

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,286
  • Înscris: 28.11.2011
Buteliile de aragaz au propan in ele din cate stiu. Dintr-un kg de propan scoti cam 12kwh caldura. Daca, casa e izolata bine se consuma in jur de 100kwh/mp/iarna, deci 15000kwh, adica 1250kg de propan sau 125 de butelii de 10kg. Undeva la o butelie pe zi in ianuarie si ceva mai putin de o butelie pe zi in rest. Asta e doar incalzire, se mai adauga putin pentru ACM dar e mult mai putin, cam 3kg propan pentru fiecare mc de apa calda. Aici depinde cata apa calda folositi. Nu stiu cat costa o butelie dar cred ca pretul e comparabil cu incalzirea electrica asa ca mai bine va incalziti electric pana ce vine gazul.

Edited by adi_stezar, 05 June 2017 - 15:32.


#160
visu1966

visu1966

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 03.06.2017
Deja am montato abia astept sa vad cum merge si cat consuma .

#161
cosmin72

cosmin72

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 166
  • Înscris: 25.02.2009
ar fi bine alte detalii mai noi pentru casele cu centrale pe gaz si rezervoare cu gaz

#162
marianoprea2001

marianoprea2001

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 17.02.2010
Calcul gaze gen: Propan, Butan, etc:
http://www.linde-gas...rter/index.html

1 Kg GPL lichid = 1,81 l GPL lichid
1 Kg GPL lichid = 435 litri de gaz
1 l GPL lichid = 242 litri de gaz
  1.2. – GPL AUTO

   Utilizarea GPL in domeniul tractiunii auto este recomandata in primul rind de avantajele pe care le prezinta in utilizare :
-     pret mai mic decit benzina, carburantul obisnuit
-     amestec omogen care conduce la o ardere completa
-     noxe mult diminuate chiar si la motoarele alimentate prin carburator
-     amestecul carburant este uscat si nu spala lubrifiantul prezent pe peretii cilindrilor ceea ce conduce la o durata mai mare de utilizare a uleiului
-     lipsit de apa si de neplacerile cauzate de aceasta
-     lipsit de impuritati esentiale responsabile de mersul neuniform al motoarelor
-     nu cauzeaza depuneri nedorite de material (calamina) pe bujii, pistoane, segmenti, camasi, ceea ce inseamna o durata mai mare de viata a motoarelor.
-     poate alimenta chiar si motoare alimentate prin injectie
-     capacitate antidetonanta superioara benzinei

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate