Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Finala Eurovision 2024

De ce nu protestati?

Etanșare intre cada perete b...

Backu-up box Fronius
 Router de la Digi nu face fata la...

Magnolii

Achizitie LG OLED evo 55C31LA - e...

Aplicatii PV Huawei Sun
 Istoric deplasari - GPS

Surub autoforant-metric mixt

Lipsa semnal - strategie de marke...

One week meal plan - Pachet
 Apometru defect?

Nelamurire legalitate TVA casa noua

Huawei P20 Lite, ecran negru la a...

Bibelorui, macrameuri si altele
 

Declinul dolarului ameninta sa slabeasca puterea economica a Statelor Unite

- - - - -
  • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,684
  • Înscris: 26.11.2001

Quote

Poate ca Statele Unite nu pot fi egalate din punctul de vedere al puterii militare, insa factorii ce-i pun in pericol puterea financiara au devenit imposibil de ignorat, scrie International Herald Tribune.

Un astfel de factor este reprezentat de declinul monedei americane. Saptamana trecuta, dolarul a atins un minim record in raport cu principala sa rivala, moneda unica europeana, dupa ce economia Statelor Unite s-a confruntat cu al patrulea trimestru consecutiv de crestere mai slaba. Moneda euro a atins o valoare record de 1,3681 dolari.

Specialistii spun ca efectele declinului pe termen lung al dolarului ar putea fi majore atat pentru americanii de rand, cat si pentru pozitia tarii ca forta globala fara rival.

In timp, fortele aflate in spatele declinului dolarului ar putea continua sa marginalizeze Statele Unite pe scena mondiala, sa provoace o deteriorare a conditiilor de trai si sa aduca Statele Unite in imposibilitatea de a reactiona in fata unor probleme vitale de securitate sau crize financiare.

"Exista acum o multime de potentiali 'regi' care lupta sa ne preia pozitia", spune Leo Melamed, presedinte emerit al Chicago Mercantile Exchange si fondator al primei piete pentru contracte futures financiare din lume.

In cea mai mare parte a secolului 20, lucrurile aratau altfel.

Statele Unite erau singura tara care era mai puternica la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial decat la inceputul lui. Totusi, de la sfarsitul Razboiului Rece, rivalii straini au preluat prima pozitie detinuta initial de SUA in cadrul mai multor clasamente economice.

Astazi, China se dezvolta mai rapid decat Statele Unite, iar multi investitori si istorici considera ca Uniunea Europeana se afla pe o pozitie economica egala cu Statele Unite.

Wall Street-ul pare sa-si piarda si el din stralucire in ciuda faptului ca indicele Dow Jones industrial Average, ce monitorizeaza evolutia actiunilor a 30 de companii americane importante, a depasit luna trecuta pragul de 13.000 de puncte pentru prima data in istoria sa. Companii care s-ar fi indreptat catre New York pentru a strange fonduri, se listeaza in prezent pe bursele din Londra si Hong Kong.

Pentru cei care studiaza istoria, situatia pare o "reluare" a declinului prin care a trecut Marea Britanie cu 60 de ani in urma, cand volumul urias al datoriilor de dupa razboi si declinul accentuat al lirei sterline au dus la disolutia imperiului si au marcat sfarsitul perioadei in care Marea Britanie reprezenta o importanta forta mondiala.

"Statele Unite sunt o forta, insa nu singura si cu siguranta nu mai sunt o super-putere", a declarat Jim Rogers, care a pus bazele fondului de hedging Quantum impreuna cu investitorul miliardar George Soros in anii '70.

Dolarul reprezinta probabil cea mai serioasa problema. Statele Unite trebuie sa atraga aproximativ 3 miliarde de dolari in fiecare zi lucratoare pentru a-si finanta un deficit de cont curent in crestere si care in 2006 a ajuns sa reprezinte 6,5% din PIB.

Pe de alta parte, rivale economice ca Japonia si China, se lauda cu excedente masive.

De asemenea, de cand americanii cheltuiesc mai mult decat economisesc, banii pentru acoperirea deficitului trebuie sa vina de la institutii straine de creditare, cum ar fi bancile centrale. China, care detine rezerve valutare in valoare de peste 1.000 de miliarde de dolari, este unul dintre cei mai mari creditori.

Pe fondul declinului constant al dolarului din ultimul an, a scazut si valoarea activelor exprimate in dolari detinute de banci centrale.

Aceasta tendinta i-ar putea determina pe investitori sa inceapa sa detina mai multi euro in schimb, intensificand presiunile asupra dolarului, accelerand ritmul de crestere al ratei inflatiei in Statele Unite si ducand la o deteriorare a conditiilor de trai in aceasta tara. Aceste perspective devin din ce in ce mai reale pentru ca datoriile exprimate in euro reprezinta astazi o mai mare parte din piata internationala a obligatiunilor decat cele exprimate in dolari.

De asemenea, exportatorilor de petrol le-ar putea fi mai usor sa inceapa sa exprime preturile la titei in euro, spune Rogers, ingreunand povara financiara aflata pe umerii Statelor Unite, cel mai mare consumator de petrol din lume.

Desi un dolar mai slab ar putea impulsiona exporturile americane si profiturile companiilor cu operatiuni peste hotare, cererea mai redusa de titluri americane de trezorerie ar putea impinge in sus ratele dobanzii pe termen lung, majorand sumele pe care americanii trebuie sa le plateasca in contul imprumuturilor ipotecare si costurile legate de contractarea de imprumuturi in cazul guvernului.

"Nu cred ca poate fi evitata o slabire a puterii Statelor Unite daca acestea nu dispun de forta financiara pentru a sustine aceasta putere", spune Paul Kennedy, profesor de istorie in cadrul Yale University si autor al cartii "The Rise and Fall of the Great Powers" ("Ascensiunea si decaderea marilor puteri").

Exista un potential efect pozitiv al declinului dolarului. Declinul sau ar putea contribui la diminuarea masivului deficit comercial al Statelor Unite.

De asemenea, conform unor economisti, competitia dintre tari face parte din fenomenul globalizarii care va fi benefic pentru toate partile in ultima instanta.

"Dezvoltarea Chinei nu afecteaza pozitia Statelor Unite, ci creeaza oportunitatea comercializarii de produse catre consumatori chinezi mai bogati", sustine Sebastian Mallaby, din cadrul Council on Foreign Relations din Washington.

Altii sunt preocupati in legatura cu influenta Americii pe plan mondial, in special in contextul in care razboiul din Irak afecteaza finantele si credibilitatea acesteia.

"Ne facem singuri rau, iar chinezii, care sunt mai rabdatori, actioneaza in multe parti ale lumii cu o putere din ce in ce mai mare", declara H.W. Brands, profesor de istorie in cadrul University of Texas si autor al "The Money Men: Capitalism, Democracy, and the Hundred Years' War Over the American Dollar" ("Omul cu banii: capitalism, democratie si razboiul de 100 de ani asupra dolarului").

Un scenariu similar s-a produs, spune el, in timpul razboiului civil american din anii 1860, cand guvernul britanic a decis sa nu intervina in numele statelor confederate pentru ca tara depindea de granele americane pentru a-si hrani populatia.

Desigur, pierderea, dar si castigarea puterii reprezinta un proces lent. Kennedy remarca faptul ca "declinul Imperiului Otoman s-a produs in 450 de ani".

Totusi, fenomenul este greu de evitat. "Din punct de vedere istoric, nici o tara care a ajuns in aceasta situatie nu a reusit sa iasa fara o criza majora", arata Rogers.


ZF

#2
turbo trabannt

turbo trabannt

    gogule, probleme mah? no, stai sa termin berea asta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,519
  • Înscris: 18.05.2006
f bun articolul. excelent as putea spune.

faza naspa in state este ca cresterea economica s-a oprit . dolarul s-ar putea sa o ia mai rau la vale.

#3
Nigel

Nigel

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,197
  • Înscris: 24.08.2005
Probabil că singura soluție pt ei, va fi atacarea Iranului.

#4
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,684
  • Înscris: 26.11.2001
Nu mai au nici puterea militara sa lupte pe 3 fronturi (Afganistan, Irak si Iran) si nici nu au deloc suportul publicului.
Oamenii de rand s-au saturat sa le moara cunoscutii prrin tari desertice; cei drept, ei nu vad "za big picture".

#5
mihaelajulia

mihaelajulia

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 04.05.2007

View PostNigel, on May 4 2007, 08:40, said:

Probabil că singura soluție pt ei, va fi atacarea Iranului.

De fiecare data cand usa trimite soldati intr-o tara sau ameninta cu atacul scade urgent dolarul pe piata internationala. :nonobad:

#6
Dani Mois

Dani Mois

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 889
  • Înscris: 11.02.2007

View PostNigel, on May 4 2007, 09:40, said:

Probabil că singura soluție pt ei, va fi atacarea Iranului.


Exact, atacarea Iranului cu militari romani, ca Base e de acord cu orice licurici mare. Numa' sa mai prinda scaunul caldutz de la Cotroceni cu ajutorul fraierilor manipulati de TV.

#7
moticsak

moticsak

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 106
  • Înscris: 07.08.2005
Dani Mois, il va prinde cu "ajutorul fraierilor manipulati pe net..."  :P
Pe cine ai vrea mataluta la Cotroceni ?  :console:
Cat despre puterea economica a SUA, chiar nu prea ma intereseaza, atata timp cat China vine in forta din urma, oare cati de pe acest forum folosesc produse made in USA ??? Dar made in China ...  :D

Edited by moticsak, 07 May 2007 - 03:31.


#8
longroad

longroad

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 521
  • Înscris: 17.03.2006
Eu (de ex) am inceput sa evit produsele facute in China. Din doua motive- unul subiectiv si unul obiectiv: nu ii sufar ca sunt comunisti si al doilea- calitatea lasa de dorit in comparatie cu cele mai "vestice".

#9
lkv

lkv

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 172
  • Înscris: 18.05.2004
http://www.phptr.com...p?p=420084&rl=1

Prognoza dolar: 1.34 mid-year; 1.27 end-year (2007)

Quote

The dollar will resume its slide in the first half of the year as foreign investors and central banks continue their orderly diversification out of the U.S. currency and into other currencies, such as the euro. It is orderly because any attempt to rush out of dollars would only hurt the purchasing power of their remaining dollar-denominated assets.

However, expectations of stronger U.S. economic growth and higher domestic rates later this year should renew "some" interest in the greenback by summer.

Forecast: Year-end dollar exchange rate will be 123 for the Yen and $1.27 for the Euro.


#10
xantius

xantius

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 36
  • Înscris: 03.07.2006

View PostCourage, on May 4 2007, 15:41, said:

Nu mai au nici puterea militara sa lupte pe 3 fronturi (Afganistan, Irak si Iran) si nici nu au deloc suportul publicului.
Oamenii de rand s-au saturat sa le moara cunoscutii prrin tari desertice; cei drept, ei nu vad "za big picture".
Au putere si chef sa lupte oriunde. Nu mor decat ucigasi, ceea ce e bine pt ei, ca adunatura de pui de pistolari.
E fenomenala puterea media la ei. Cica irak le-a daramat gemenii. asa imi povestea un negro... si s-a dus sa ii pedepseasca. ori suntem noi mai prost informati.

#11
N1CKH0LAS

N1CKH0LAS

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 187
  • Înscris: 30.08.2005

View PostCourage, on May 4 2007, 15:41, said:

Nu mai au nici puterea militara sa lupte pe 3 fronturi (Afganistan, Irak si Iran) si nici nu au deloc suportul publicului.
Oamenii de rand s-au saturat sa le moara cunoscutii prrin tari desertice; cei drept, ei nu vad "za big picture".
Putere militara au.Problema este tot din punct de vedere financiar.Am citit intr-un articol [ tot de pe net ] ca americanii cheltuie $300 milioane/zi cu razboiul din irak [ asta inseamna cam $10 mld. luna ] Am gasit si un articol in care scrie cheltuielile SUA cu razboaiele actuale [ nu e articolul in care scrie cat cheltuie pe zi ]

Quote

Presedintele George W. Bush a cerut Congresului suplimentarea cu 82 de miliarde de dolari a fondurilor pentru razboiul antitero.

Costul razboiului se rdica astfel la 300 de miliarde de dolari. Cea mai mare parte a noii sume (77 de miliarde) este rezervata, potrivit planului Administratiei, campaniilor din Irak si Afganistan, iar cinci miliarde aliatilor Washingtonului din regiune: Iordania (300 de milioane), Pakistan (116 milioane), Autoritatea Palestiniana (200 de milioane) si, surpriza, Ucrainei (60 de milioane).
..si articolul mai continua dar nu are rost.
Ideea e ca au foarte multa nevoie de petrol, cheltuie foarte mult cu razboaiele, investesc foarte mult in aparatura de ultima generatie [ mai ales in domeniul militar ] si ... nu prea mai merge economia...
Btw: sper sa-si revina ca eu imi primesc salariul in dolari  :naughty:

#12
Giliolala

Giliolala

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 124
  • Înscris: 10.05.2007

View Postlongroad, on May 8 2007, 14:02, said:

Eu (de ex) am inceput sa evit produsele facute in China. Din doua motive- unul subiectiv si unul obiectiv: nu ii sufar ca sunt comunisti si al doilea- calitatea lasa de dorit in comparatie cu cele mai "vestice".


Tzin sa te anunt ca:
1. Chinezii nu sunt comunisti. Doar romanii, pe ici pe colo. Vezi cazul baaa-secu, securist si mare grangur pe vremea odiosului, si acum presedinte-dictator mult iubit...
2. Produsele "vestice" sunt facute, in majoritate, in China, chiar daca au bar-code german. 90% din ce cumperi de la Metro sau alte super/hypermarketuri si au bar code cu made in UE sunt  CHINEZESTI.

Chinezii au doua calitati: buna pt nemti si proasta pentru fraierul de roman, ca e inca comunist... iar tu esti doar un puiutz de comunist, cum bine a zis si bashescu.

Edited by Giliolala, 17 May 2007 - 22:37.


#13
adrian_2011

adrian_2011

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,655
  • Înscris: 20.11.2010
@lkv procnoza actalizata dolar .. acum 1,5 euro si la finalul lui 2011 inceputul lui 2012 ... 1EUR ~ 2 $ ... :)

Ce se spunea de anul 2012 ca va avea loc finalul unei ere si inceputul alteia ...
:boredlook: e prea ciudat sa fie doar o coincidenta ...
Iata ca are legatura ...
:unsure: Americanii sunt cam suparati!

Edited by adrian_2011, 25 February 2011 - 11:10.


#14
unrealgeb1978

unrealgeb1978

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,607
  • Înscris: 17.08.2007
Imi amintesc ca in urma cu 6 luni aceiasi "analisti" spuneau ca euro/dolar o sa ajunga la 1:1. Acum se schimba treaba. :) Eu cred ca dolarul s-ar putea aprecia usor in perioada urmatoare.

#15
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005
De ce insistati sa dezgropatii motii de acum doi ani ?

Topciul de valuta e aici: http://forum.softped...howtopic=479308

#16
globetrotter1971

globetrotter1971

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 14
  • Înscris: 11.03.2011
Este o realitate evidenta care nu ma bucura deloc. Salariul meu este in dolari si economiile la fel. Am tot sperat sa se ajunga la un curs decent de schimb intre usd/eur ca sa pot sa-mi tin economiile in moneda europeana. Se pare ca va fi si mai rau! Nu prea stiu ce sa fac astazi in legatura cu economiile mele cand totul este atat de neclar in ceea ce priveste deficitul de cont curent al SUA,dar si criza europeana care nu pare sa sustina un euro puternic. Are cineva vreo sugestie? Va multumesc

#17
lawrence38

lawrence38

    GAME......OVER

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,009
  • Înscris: 05.02.2008

View Postglobetrotter1971, on 11th March 2011, 13:35, said:

Este o realitate evidenta care nu ma bucura deloc. Salariul meu este in dolari si economiile la fel. Am tot sperat sa se ajunga la un curs decent de schimb intre usd/eur ca sa pot sa-mi tin economiile in moneda europeana. Se pare ca va fi si mai rau! Nu prea stiu ce sa fac astazi in legatura cu economiile mele cand totul este atat de neclar in ceea ce priveste deficitul de cont curent al SUA,dar si criza europeana care nu pare sa sustina un euro puternic. Are cineva vreo sugestie? Va multumesc

Nu-ti tine economiile in bani cash, valuta sau autohtona. Investeste-i in ceva, in cel mai rau caz certificate de trezorerie

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate