Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
I-auziti voi! - nu vor romani...

Colon iritabil

Perioada de gratie inexistenta

Cel mai ieftin TV LED mic
 Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...

Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...
 La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!

La multi ani de Florii!
 Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...

Laptop cu HDD atasare memorie MMC...
 

Termostate, Cronotermostate cu/fără fir, Automatizări

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
6811 replies to this topic

#109
jagoman

jagoman

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 456
  • Înscris: 14.03.2006
raduk: in postul meu am si dat o explicatie cand am mentionat ca in baie sa nu fie termostat, ori sa fie deschis la maxim tot timpul. Acolo de obicei se doreste o temperatura mai mare ca in alte incaperi (in jur de 24-26 grade) pentru confort, daca acolo nu inchide niciodata caloriferul nu va fi problema.

#110
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

View Postraduk, on 9th October 2009, 19:34, said:

De ce anume primul şi nu unul oarecare?
De ce la baie?
De ce la baie?.. A explicat jagoman
De ce anume primul şi nu unul oarecare? Unele centrale nu au bypass automat. In general cele bitermice. S-ar pute ca unul oarecare, sa fie prea departe de centrala si pompa acesteia sa nu poata "invirti" apa prin el sau sa fie o circulatie deficitara datorata cvarilor motive, cum ar fi tevi prost dimensionate.

#111
raduk

raduk

    Instalatorul de Iaşi

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,330
  • Înscris: 30.09.2007

View Postjagoman, on 9th October 2009, 20:20, said:

raduk: in postul meu am si dat o explicatie cand am mentionat ca in baie sa nu fie termostat, ori sa fie deschis la maxim tot timpul. Acolo de obicei se doreste o temperatura mai mare ca in alte incaperi (in jur de 24-26 grade) pentru confort, daca acolo nu inchide niciodata caloriferul nu va fi problema.
Eu am întrebat de ce trebuie dat jos termostatul de la baie, nu dacă poate să existe, dar deschis la maxim. Explicaţia că "la baie se doreşte o temperatură mai mare ca în alte încăperi (in jur de 24-26 grade) pentru confort" este destul de "subţire" şi de personală (subiectivă). Fără nici o supărare, mă aşteptam la una tehnică.  :peacefingers:


View Postflorin71_skoda, on 9th October 2009, 21:06, said:

[...] S-ar pute ca unul oarecare, sa fie prea departe de centrala si pompa acesteia sa nu poata "invirti" apa prin el sau sa fie o circulatie deficitara datorata cvarilor motive, cum ar fi tevi prost dimensionate.
Mă surprinde această explicaţie venită tocmai de la tine, pentru că am observat că postările tale pe forum sînt cît se poate de pertinente. Nu te supăra, dar dacă centrala nu poate "învîrti" apa printr-un singur calorifer (oricare ar fi el şi oriunde ar fi el poziţionat), asta înseamnă că nu va putea niciodată să facă faţă întregului sistem, aşa că este bună doar de aruncat la gunoi. La fel de bine, de acele ţevi prost dimensionate ar putea "beneficia" şi primul calorifer. Greşesc?



P.S.  Apropó, cum se stabileşte care este primul calorifer dacă repartiţia agentului termic se face printr-un singur distribuitor?

#112
jagoman

jagoman

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 456
  • Înscris: 14.03.2006
Sa dai jos, ca nu cumva cineva sa inchida din greseala sau din nestiinta, si daca nu exista by-pass automat sa se creeze conditii nefavorabile functionarii centralei, in special a pompei care sa conduca chiar la defectarea acesteia in unele cazuri, lucru total nedorit pe timp de iarna. De obicei in aceste locuri (daca tu vrei poti sa alegi sa fie chiar holul) nici nu mai are rost montarea unui robinet cu termostat, ci se monteaza una normala. Oricat de subtire ar parea explicatia totusi duce la un aspect tehnic:

Adica daca se merge cu functionare exclusiv pe robinete termostatate cel putin un radiator se pune cu robinet normal, si repet de obicei intre acestia se regaseste si cea de baie. Daca vei folosi si in baie robinet termostatat, de multe ori vei observa ca de fapt il dai mai in sus, sau il lasi la maxim, deci nu este nici un motiv pentru a-l avea acolo.
Intr-adevar este subiectiv ca la baie se vrea caldura mai mare, dar este de latura tehnica ca se prevede un calorifer permanent deschis ca o necesitate pentru BUNA functionare a centralei. Se poate si altfel, dar pot aparea surprize nedorite.

In cazul in care se foloseste termostat de ambianta si robinete termostatate, in camera cu TA robinetul va fi normal, deci va fi minim un calorifer permanent deschis.

#113
raduk

raduk

    Instalatorul de Iaşi

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,330
  • Înscris: 30.09.2007

View Postjagoman, on 9th October 2009, 22:30, said:

[...] In cazul in care se foloseste termostat de ambianta si robinete termostatate, in camera cu TA robinetul va fi normal, deci va fi minim un calorifer permanent deschis.
Exact!  :coolspeak:

#114
scheleton

scheleton

    Walhalla

  • Grup: Banned
  • Posts: 10,910
  • Înscris: 19.05.2006

View Postraduk, on 9th October 2009, 22:33, said:

Exact!  :coolspeak:
asta e o stare de facto: la baie mai toti tin robinetul termostatic deschis la maxim.
Insa nu te poti baza pe asta: trebuie sa te asiguri din punct de vedere tehnic.
(e ca la cei care au nevoie de aerisire la bucatarie sau in spatiul centralei: toti zic, "geamul asta sta permanent deschis..". Insa noi trebuie sa fim absolut siguri, si de aceea se impune o aerisire neobturabila, nu un geam deschis).

Jagoman are niste mesaje de mare acuratete (cred ca le reciteste de 5 ori inainte sa le posteze).

#115
jagoman

jagoman

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 456
  • Înscris: 14.03.2006
Off-topic un pic: intr-adevar am obiceiul sa recitesc de mai multe ori inainte si dupa postare si sa corectez greseli de exprimare, gramaticale, stiti cum e: ce e scris ramane pentru urmasi, si nu in ultimul rand sa nu lipseasca pe cat se poate chiar cele mai importante detalii din post.
Si as dori ca toti care intra in orice arie sa aibe rabdare sa citeasca tot, chiar daca necesita mult timp. Sincer eu nu lucrez in domeniul instalatiilor, si chiar va marturisesc ca cel putin 95% ce stiu din domeniu am acumulat citind in aceasta arie, restul pe alte site-uri sau experienta proprie.
Si am ajuns in faza, ca instalatia la locatia unde locuiesc in prezent am "proiectat"-o singur, si executat personal partial, restul executat cu instalatori dar cum vroiam eu. Dar aceasta necesita citire, recitire a multor posturi chiar si celor pe care le-ai scris tu insati.

on-topic: din raspunsurile mele lipseste cateodata temelia pur tehnica, pentru ca am ajuns in situatia ca mai fac niste deductii cand raspund, repet: temeliile tehnice fiind deja scrise si rescrise de multi si de multe ori in aceasta arie.

Edited by jagoman, 09 October 2009 - 22:28.


#116
scheleton

scheleton

    Walhalla

  • Grup: Banned
  • Posts: 10,910
  • Înscris: 19.05.2006
Ce parere aveti: cand o sa incepem si noi sa facem niste termostate in Ro?
Chiar o fi asa greu ?
Mai toate tarile din jur au cate un fabricant, sau, ma rog, asamblor.
E asa greu sa iei niste produse OEM din China si incet-incet sa le imbunatatesti, eventual sa treci la o productie originala ?

La noi se vand in draci Auraton (cica poloneze), Euroster, Computherm si alte asemanatoare (unul dintre ei e venit via Ungaria, nu mai stiu care).

Din punctul meu de vedere eu as fi incurajat productia (sau rebranduirea) autohtona, ca tot ne plangem de bani. Iar daca produsul ipotetic romanesc nu e de calitate (sau e rudimentar), as fi recomandat trecerea direct la nivelul premium (honeywell, siemens, danfoss, etc.).

Intre noi fie vorba, Siemens de fapt nu a produs niciodata automatizari pt. HVAC (homeconfort -spuneti-i cum vreti). Insa au iesit la cumparat de firme mai mici, si s-au ales cu Landis & Gyr (super-firma, arzatoristii stiu de ce !), care initial se unise cu Staefa Controls.
-iar acum totul e rebranduit siemens, si se vinde mult mai bine
-interesant e ca siemens a inceput un lobby puternic pe langa producatorii germani de cazane, astfel incat sunt absolut sigur ca in viitor viessmann, buderus, bosch, vaillant vor avea automatizari produse de siemens (de la termostate, pana la vane cu 3 cai).
-asta inseamna o politica nationala strategica, urmarirea unui interes national..

Revenind la Ro, am descoperit cu surprindere o firma romana din Brasov, cu un brand (allview), care face de toate. De fapt rebranduieste: electrocasnice, TV, tel. gsm (dual sim), GPS, etc, insa incet-incet cred ca au pe ici-colo si ei o contributie la productia asta. Sunt convins ca daca ar fi vrut, ar fi putut face si automatizari, dar nu e obiectul lor de activitate.. Am dat un exemplu ca se poate, putem avea si noi einhell-ul nostru, sau vortex..

Insa automatizari d-astea simple chiar nu e nimeni in stare sa faca ? Italienii cred ca au 100 de asa-zisi producatori..

Edited by scheleton, 09 October 2009 - 23:32.


#117
gabitzu8400

gabitzu8400

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 17.09.2009
salut !
ma poate ajuta cineva cu un sfat in ceea ce priveste achizitionarea unui termostat pt. automatizarea centralei ? am inteles ca cele de imersie sunt mai precise , insa deja am cumparat unul - de la afriso euro index - si citeste temperatura eronat (maxim 10-15 grade cand apa - conform termomanometrului are peste 60 de grade).
ce marci imi recomandati ?
va multumesc !

#118
scheleton

scheleton

    Walhalla

  • Grup: Banned
  • Posts: 10,910
  • Înscris: 19.05.2006
Afriso are produse de f. buna calitate, insa gama asta de termostate (de contact, cu senzor imersat, etc.) nu e facuta de ei, ci sunt produse in italia (TG sau Imit).
Incearca ceva de la Siemens.

#119
ggelu

ggelu

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,316
  • Înscris: 21.01.2009

View Postscheleton, on 10th October 2009, 00:29, said:

Ce parere aveti: cand o sa incepem si noi sa facem niste termostate in Ro?
Inca n-ai vazut tot : au bulgarii niste firme ( una ar fi Delta Instruments  de exemplu ) ; cand am inceput colaborarea cu ei ( prin '998) m-au intrebat cum vreau sa arate regulatoarele si indicatoarele : ca Honeywell; Phoenix....Acum produc in draci si vand produse gata etichetate marilor nume ( firme)....
Stiu pe cineva care a incercat cam prin aceiasi epoca sa produca interfoane . In afara faptului ca iesea mai scump ( binisor ) decat pretul de piata nici nu putea asigura toata logistica necesara . Intre timp vad ca a reusit o firma din Iasi sa ramana pe piata.
Dar ai incercat sa cauti un boiler cu serpentina sau un puffer romanesc ? Si ce crezi ca produceau  toate fabricile mari de utilaje de industria chimica ?

Edited by scheleton, 12 October 2009 - 20:43.


#120
riffmaster

riffmaster

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 16
  • Înscris: 26.06.2005
Salut,

Folosesc o centrala Bongioanni ca cea din linkul de mai jos:

http://www.bongioann...?...=zoom&id=73

Centrala este montata la subsolul unei vile P+2+M locuita de mai multe familii.

Care este problema:
-termostatul care actioneaza vana ce baga apa calda in calorifere se afla in locuinta din mansarda, al carei locatar a plecat. Prin urmare ceilalti locatari nu putem umbla la termostat, usa fiind inchisa. De comun acord cu restul de locatari vrem sa cumparam alt termostat si sa-l montam altundeva.

Termostatul ce se afla in mansarda este unul foarte simplu, o cutie de plastic cu o rozeta gradata.
Cineva spunea la montaj ca nici macar nu are vreun senzor termic inauntru, ci doar setezi manual temperatura.
Din centrala pleaca un cablu cu 3 fire spre vana pt calorifere, iar din vana pleaca alt cablu cu 3 fire, sus spre termostat.

1. Stie cineva unde pot gasi un termostat de acest fel (in Bucuresti)?
2. Este posibil ca centrala sa mearga si fara acest termostat (de fapt regulator de temperatura), folosind doar regulatorul de temperatura de pe panoul frontal al centralei? Spun asta ca neavand senzor termic, mai putin conteaza unde se afla butonul de comanda al vanei. Am incercat sa-l butonesc dar nu am reusit sa pornesc vana. S-ar putea sa aibe prioritate termostatul din mansarda.

mersi

Attached Files

  • Attached File  bg1.jpg   7.79K   40 downloads

Edited by scheleton, 15 October 2009 - 16:07.


#121
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Problema complicata. Posibil ca termostatul sa comande vana cu 3 cai. In mod normal un cazan este comandat de termostat cu 2 fire. La voi, aveti 3 fire. Poate ca unul este folosit ca pamintare, da nu este sigur. Ramine de vazut si ce intelegi prin "vana ce baga apa calda in calorifere".
In concluzie, trebuie urmarit traseul electric. Fa o poza la acea vana, eventual semidemontata, ca sa se vada si firele. Interesant ar fi de vazut si unde anume sunt legate firele in centrala. Fara poze nu te putem rezolva, decit daca vine cineva priceput la fata locului.

#122
riffmaster

riffmaster

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 16
  • Înscris: 26.06.2005

View Postflorin71_skoda, on 15th October 2009, 19:15, said:

Problema complicata. Posibil ca termostatul sa comande vana cu 3 cai...
Pompa este WILO TOP-S30/70 (vezi poza)
Vana respectiva este cea care face legatura dintre centrala si turul retelei de calorifere. Daca este inchisa, si nu pompeaza apa, calorifere nu se incalzesc.
Ma intereseaza ce fel de termostat pot pune (si unde il gasesc) ca sa comand aceasta pompa, sau vana, sau cum vrei sa o denumesti.
mersi

Attached Files


Edited by scheleton, 15 October 2009 - 21:22.


#123
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Eu nu vreau sa o denumesc. Eu vreau sa stiu doar cum arata chestia pe care o numesti vana, ca sa putem vorbi aceasi limba. Daca pompa din poza este acea chestie pe care o numesti vana, putem in final sa ajum la un consens. Pompa este pompa si vana este vana. Sunt 2 piese total diferite atit ca si aspect cit si ca functionalitate. Pompa o numesti vana?

#124
riffmaster

riffmaster

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 16
  • Înscris: 26.06.2005
Mai putin conteaza cum o denumesc...adica chiar ma doare undeva cum se numeste pentru ca am descris clar si amanuntit care sunt functiile ei. Are atat rol de a bloca apa calda dinspre centrala catre calorifere (deci este o vana) si are si rol de a pompa apa dinspre centrala catre calorifere (deci este o pompa). Daca cunosti raspunsul la intrebarea mea e ok, daca nu mai vorbim si alta data...

#125
TCosmin

TCosmin

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 162
  • Înscris: 21.08.2009

View Postriffmaster, on 16th October 2009, 09:39, said:

...adica chiar ma doare undeva

Cam asta e raspunsul la intrebarea ta! Nu rezolvi nimic daca te iriti...

#126
jagoman

jagoman

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 456
  • Înscris: 14.03.2006
@riffmaster degeaba te iriti.

De ce se insista pe ideea vana sau pompa? Pentru ca in functie de aceasta trebuie gasita solutia. Adica pentru a comanda o vana sa inchida sau sa deschida este necesar de o solutie aparte, pentru a comanda pompa este alta. Daca trebuie facute ambele iar altfel se intampla.

Deci daca nu iti schimbi tonul, si dai toate datele ca so poti fi ajutat, nu vei primi niciodata raspuns.

Si e adevarat ca o poza fac cat o mie de cuvinte. Nu te-a luat nimeni la rost de ce numesti tu un autoturism avion, sau ma rog o pompa = vana, ci ai fost intrebat sa spui aceasta ca sa stie toti care vor sa te ajute ce vrei sa comanzi exact.

Ca daca la tine pompa este denumita vana, si iti vor sugera o rezolvare care este pentru vana din punct de vedere tehnic, solutia nu va fi viabila.

Sper ca ai priceput ca intrebarile nu erau de misto ci de a putea oferi ajutorul necesar. Daca tu vezi altfel, nu mai are rost sa postezi.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate