Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!

Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...
 Best gaming laptop?

Humane (2024)

Recomandare casti 100-150 lei

Schimbare bec far VW Touran 1T3
 Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...

Love Lies Bleeding - 2024

Cum sterg mails din Promotions
 Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica

Ce componenta e asta si ce ziceti...
 

Sa construim o casa 2007 - Exterioare

- - - - -
  • Please log in to reply
1053 replies to this topic

#109
trestie-de-balta

trestie-de-balta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,505
  • Înscris: 24.01.2007

View Postpunkt, on Feb 14 2007, 09:55, said:

sa stii c'am observat chestia asta. Gradinile gindite de arhitecti sunt minimaliste si exagerat de aerisite. Eventual un copac uscat infipt in mijlocu' gradinii. Io prefer marginile proprietatii incarcate exagerat cu numeroase soiuri si o coloristica variata, iar centrul sa ramina aerisit si gol....ma rog....strict optiune personala.
Si se "baga" din simplu' motiv ca nu exista arhitecti peisajisti. De foarte putin timp au iesit de pe bancile scolii de agronomie citeva serii de ingineri specializati in acest domeniu.
Si la facultatea de arhitectura s'a deschis specializarea asta. Cica aia de la mincu sunt mai conceptuali iar aia de la agronomie sunt mai tehnici. Orice'ai zice, nu exista traditie in domeniul asta in romania. Traditiile astea se construiesc cu multi bani si timp....
Mai este o problema. Nu prea exista mijloace tehnice pt. stimularea beneficiarilor. Ma refer la softuri. Desenele de mina sunt oricum baliverne. Exista un soft. Atasez un desen produs cu el.

in poza arata bine, dar, ca exista unul mare, in teren arata altfel. gradina nu este oconstructie unde ai stas-uri, norme si normative dupa care lucrezi. aici lucrezi cu plante,  care sunt vii si se dezvolta. un arhitec, daca nu cunoaste horticultura foarte bine, nu va avea rezultatele scontate. cel mai bine este sa lucreze in echipa cu un horticultor.
am vb cu cativa din agronomie si erau destul de paraleli.
:notangel:

#110
Iocan

Iocan

    Tefelist, fan Kövesi

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,784
  • Înscris: 02.06.2006
@trestie-de-balta ºi zen: dacã lucrãm în ipoteza "grãdinã pentru fiþoºi, cu banu gros" sînt perfect de acord cu ce spuneþi voi. Cu riscul de a vã perturba biznisul, eu insist asupra faptului cã se poate obþine o grãdinã ºi cu buget mult mai mic. Din acestã perspectivã nu sînt în totalitate de acord cu ce spuneþi voi.

1. gazonul rulou ajunge la fel de plin de buruieni ca ºi cel plantat din seminþe. Practic, dupã 3-4 ani, nu se mai vede nici o diferenþã. Cine are bani ºi nu are rãbdare, nu are decît sã-ºi punã gazon rulou. Cine vrea o grãdinã cu buget mai mic, poate folosi liniºtit varianta gazonului însãmînþat.
1a. în loc sã merg la salã, sã respir transpiraþia altora, tund grãdina în fiecare weekend. Treaba asta îmi ai aproximativ 2-3 ore ºi în acest timp ard caloriile pe care le acumulez în timpul sãptãmînii. Aºadar, de 6 ani, la mine încã nu a apãrut lehamitea de care pomeneaþi mai sus, ba dimpotrivã, pe timpul iernii îmi lipseºte ºi îmi creºte burta.
2. grãdina mea prosperã de 6 ani fãrã nici un fel de sistem de irigare. Un furtun ºi o pompã fac faþã cu brio perioadei mai secetoase din mijlocul verii. În rest, clima din România îºi face treaba cu brio.
3. lacul, pe care îl prezentaþi ca pe o piesã indispensabilã în grãdinã, poate lipsi foarte bine. Eu am renunþat la el, fãrã nici un regret, dupã ce am vãzut cã acesta e sursã de þînþari ºi pensiune de broaºte care urlã ca trompetele noaptea.
4. prezenþa stîncilor este discutabilã dpdv estetic la ºes. O regulã de compoziþie spune cã nu se folosesc materiale care nu sînt specifice locului, deoarece creazã impresia de fals. Dacã punem stînci la ºes, de ce sã nu punem scoici la munte? O micã rocãrie cu pietre cuese din împrejurimi (deci aproape gratis) creazã un efect comaprabil cu stîncile cãrate de la munte.
5. Într-o grãdinã cu buget mic putem evita lejer plantele pretenþioase, respectiv cele care solicitã întreþinere intensivã ºi specializatã. În grãdina mea nu a cãlcat picior de specialist pentru tãieri, erbicidãri ºi alte operaþii de acest gen ºi nici nu se simte nevoia.
6. Grãdina mea nu a vãzut chimicale, deoarece scopul este sã creez un mediu curat în care sã mã relaxez, nu sã trag pe nas chestii dubioase, plãtite din buzunarul meu. Fertilizarea naturalã, cu compost produs în regie proprie, cu puþin bãligar de prin vecini ºi cu gãinaþ de pasãre fermentat în apã este hyper-ultra-arhi-suficientã.
7. Nici nu vã daþi seama cît de ieftin poate ieºi o grãdinã, dacã proprietarul este dispus sã participe activ la crearea ºi menþinerea acesteia. De fapt, acest punct nu vi se adreseazã vouã, ci celor care îºi doresc o grãdinã, dar se sperie de costuri.

Edited by Iocan, 14 February 2007 - 12:26.


#111
trestie-de-balta

trestie-de-balta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,505
  • Înscris: 24.01.2007
locan, ce spui tu e corect pentru o pajiste sau poiana.
lacul daca-l faci mai adanc(0,75-1 m), pui plante si pesti, scapi de tantari
cu gainatul fermentat e mai complicat, ca risti sa vina vecinul cu politia sau sanepidul. la tara sau intr-un cartier marginas mai merge, dar la rezidentiala se lasa cu scandal, ca miroase a hoit. stiu ce vorbesc ca am facut tone de gaina
fementat.
gazonul rulouri nu va ajunge niciodata, dar niciodata, napadit de buruieni.
nu trebuie sa fii fitos sa-ti faci o gradina decenta.
nu toata lumea are timp si disponibilitate s-o intretina singur, mai ales ca iarba pateaza, pamantul mai intra pe sub unghii, chiar daca porti manusi.
sa-ti traiasca gradina si sa-ti ajunga la fel de celebra ca poiana.

#112
Evergreen

Evergreen

    Proud "United Gashka" member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,924
  • Înscris: 09.12.2004

View Posttrestie-de-balta, on Feb 14 2007, 18:42, said:

.....
lacul daca-l faci mai adanc(0,75-1 m), pui plante si pesti, scapi de tantari
.....
io am invatat la scoala la materia numita ecologie ca lacul asta de care zici tu favorizeaza tintarii; de aceea seaca astia iarna lacurile tocmai ca sa moara larvele (nu stiu daca asta e termenul corect) tintarilor care sint cumva pe mal, in apa...bine acu sa nu imi zici ca sint tintari vara chiar daca seaca lacurile ca nu stiu ce sa raspund :)

#113
trestie-de-balta

trestie-de-balta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,505
  • Înscris: 24.01.2007
pai de aia pui pesti, sa manance larvele
sa-ti traiasca pestii, apa trebuie sa fie putin mai adanca, peste 0,75 m.
larvele cresc in apa statatoare, popular numite balti, de maxim 0,6 . de asta zic sa puna pesti, ca se hranesc cu ele. alternativa e o pompa pentru recircularea apei.
ca sa traiasca pestii, ai nevoie si de de plante. si uite asa creezi un mic ecosistem :peacefingers:

Edited by Evergreen, 14 February 2007 - 21:30.


#114
Evergreen

Evergreen

    Proud "United Gashka" member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,924
  • Înscris: 09.12.2004
era vb ca peste iarna larvele astea stau in maluri si cind da caldura se dezvolta...ca asa lacurile astea au peste destul...

#115
trestie-de-balta

trestie-de-balta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,505
  • Înscris: 24.01.2007
bre, daca le mananca pestii, primavara nu mai invie nimic.iazurile astea mici mici, din gradinile pariculare, sunt captusite cu o folie sau o membrana cauciucata. nu prea exista mal unde sa se ascunda larvel.
plantele se pun in cosuri confectionate din plasa. in cos se pune malul. se procedeaza asa pentru ca plantele ar invada lacul si ar sufoca pestii. treaba asta e valabila pentru iazuri sub 10 m2. alea mai mari sunt mai stabile ca ecosistem

Edited by Evergreen, 15 February 2007 - 11:56.


#116
irina1969

irina1969

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 119
  • Înscris: 25.09.2006
hello, hop si eu cu o intrebare: am o livada maaare, cu copaci si pomi fructiferi (meri, marea majoritate, pruni si vreo 2-3 nuci batrani). As vrea sa invat cumva un basic de ingrijire a lor: cum, cand sa ii curat, stropit, etc., astfel incat sa nu ma lsa complet [e mana celui care va veni sa ii ingrijeasca. Am incercat ceva cu niste manuale, dar sunt f. greu de ... patruns (sunt pt cei de specialitate) si ma depasesc clar. Aveti idee daca se fac cursuri pe undeva? pe net nu am gasit decat cele din programa fac. horticultura. Merci!

#117
trestie-de-balta

trestie-de-balta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,505
  • Înscris: 24.01.2007
vezi ca la intrarea in agronomie e o librarie cu de toate. o rogi pe vanzatoare si sigur te ajuta. :coolspeak:

Edited by Evergreen, 15 February 2007 - 11:55.


#118
irina1969

irina1969

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 119
  • Înscris: 25.09.2006
merci, dar ideea era sa fac ceva organizat, un fel de "pomicultura pt incepatori". Oricum, o sa trec si pe acolo, sa gasesc ceva "for kids" :) :notangel:

PS: nu vi se pare ca fara reply la postul anterior lectura e mai palcuta pt un nou venit???? sau vreti voi sa am ce face pe aci...:D

Edited by Evergreen, 15 February 2007 - 11:57.


#119
trestie-de-balta

trestie-de-balta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,505
  • Înscris: 24.01.2007

View Postpunkt, on Feb 15 2007, 14:06, said:

deci, sa continuam pleiada de optiuni in amenajarea curtii.
In cazul de fata, este o gradina mai ciudatica la Poiana Brasov
Tin sa spun ca toate gradinile prezentate in fotografiile atasate, sunt gindite si realizate de un coleg de birou de profesie inginer horticultor, cu ceva sprijin din partea unui mic colectiv de arhitecti care si'au dat cu parerea.
Toate fotografiile sunt facute in Romania si sunt lucrarile lui.
Eu personal nu mi'am adus nici un aport. Doar le prezint ca si material de studiu si pt. inspiratie.

nota 10 cu felicitari. nu prea ai ce carcoti.
cat a costat lucrarea?

#120
alegros

alegros

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 485
  • Înscris: 29.05.2006

View Posttrestie-de-balta, on Feb 15 2007, 15:22, said:

nota 10 cu felicitari. nu prea ai ce carcoti.
cat a costat lucrarea?

:huh: glumesti sau chiar iti place ..."gradina" aia?...5 boscheti si 3 bolovani (sper sa nu fi sarit vreo planta :P )

Edited by alegros, 15 February 2007 - 15:32.


#121
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005

View Posttrestie-de-balta, on Feb 15 2007, 15:22, said:

nota 10 cu felicitari. nu prea ai ce carcoti.
cat a costat lucrarea?
nu stiu....o sa'l intreb....amenajarea terenului cred ca a costat. Placarile cu piatra, scurgerile, treptele....partea cu plante nu cred ca mult...

#122
trestie-de-balta

trestie-de-balta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,505
  • Înscris: 24.01.2007

View Postalegros, on Feb 15 2007, 15:30, said:

:huh: glumesti sau chiar iti place ..."gradina" aia?...5 boscheti si 3 bolovani (sper sa nu fi sarit vreo planta :P )

pai sa vezi una japoneza, care are numai pietre si lemne aruncate pe pietris. da astea sunt facute de maestri.  :peacefingers:
da, e foarte bine executata, avand in vedere ca sunt terase 15-20 m2.

#123
ecou

ecou

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 877
  • Înscris: 30.07.2004
mie imi place. minimalista dar nu cheala, integrata in zona (Brasov daca nu ma insel), cu contraste...
poate ca nu permite locul sau nu vad eu o zona in care sa poti sta si sa admiri gradina, insa asta e tot ce lipseste.
parerea mea

#124
trestie-de-balta

trestie-de-balta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,505
  • Înscris: 24.01.2007

View Postpunkt, on Feb 15 2007, 15:57, said:

si acum....doar cu pietre, sa'i multumeasca si pe unii :)

nu, bre, eu ziceam de alea japoneze care-s facute de maestri zen ori calugari budisti. alea sunt mai abstracte ca tablourile lui picaso.
mie nu-mi place nimic din ce arata pozele astea. mult prea artificial.da daca-i place proprietarului, e ok. :confuzzled:

#125
ecou

ecou

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 877
  • Înscris: 30.07.2004
nici mie nu imi place. de fapt.. nu ma dau in vant dupa curgeri de apa care sa imi manance din spatiul util al gradinii, in conditiile in care stiu ca am platit din greu fiecare centimetru patrat de pamant.

#126
trestie-de-balta

trestie-de-balta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,505
  • Înscris: 24.01.2007

View Postecou, on Feb 15 2007, 16:16, said:

nici mie nu imi place. de fapt.. nu ma dau in vant dupa curgeri de apa care sa imi manance din spatiul util al gradinii, in conditiile in care stiu ca am platit din greu fiecare centimetru patrat de pamant.

la munte merge, dar sa nu faci tiganeala. nu pot s-o compar decat cu palatele cu turnulete de le arata la tv. :nonobad:
lacurile sau jocurile de apa trebuie sa le integrezi in gradina, nu gradina in cariera de piatra prin care trece un fir de apa. da fiecare cu gusturile lui.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate