Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
sfat achizitie telefon pana in 20...

Stoc Smart CAM TV

Ce corzi de chitara sa cumpar?

Galaxy A54 compass defect?
 Cumparare AC Gree [Buget maxim 30...

Telekom

Ce e aratarea asta ?

Probleme timonerie schimbator sau...
 Numar strada gresit in contractul...

Centrala Ariston Cares Premium 24...

La multi ani @Klasse!

La multi ani @shmecherul!
 pareri ipad 6-2018- flip

Cum au aparut supermarketurile in...

Campanii mincinoase Carrefour

Tv toshiba defect
 

linux suse

- - - - -
  • Please log in to reply
56 replies to this topic

#1
moto_V360_nebun

moto_V360_nebun

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 84
  • Înscris: 29.09.2006
sunt satul pana peste CAP de windowsul Xp.....ba virusi ba nu e compatibil......ba vista o sa consume resurse in draci......citind pe net am aflat de Suse..aceastra distributie Linux...am aflat ca e user friendly.....ca e usor de umblat in linux cu el....sunt  tentat sa iau aceasta distributie si sa o testez........ideea e ca vreau pt cateva luni sa rulez paralel si linux si windows.....merge?
e suse "virus si spywere free"?
este mai stabil decat windows? :naughty:
pare stupid,dar are suport opengl sau directx sa mai joc si eu un counter?..daca da...se va misca cu mult mai greu?
sper sa imi raspundeti

                                                                                                                                 multumesc

#2
dragos_avram

dragos_avram

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,633
  • Înscris: 29.12.2003
In afara de faptul ca esti satul de windows, ar trebui sa mai gasesti si alte motive, altfel o sa te saturi foarte repede cand o sa vezi cat de diferit este linux
Mai este obisnuinta; o sa-ti fie greu cand n-o sa gasesti control panel (ii zice altfel), o sa trebuiasca sa folosesti alt program pentru vazut poze etc. O sa te enerveze si faptul ca meniul contextual arata altfel... asta nu inseamna ca e mai rau; pe mine ma enerveaza windows-ul din aceleasi motive  :D
E bine sa te gandesti de exemplu ca linux e cool si ca o sa te ajute sa scapi de plafonare, o sa-ti dea o mai mare flexibilitate.
Intr-adevar, probleme cu virusii sau alte alea n-o sa ai.
O sa ai probleme cu jocurile, pentru ca trebuie sa folosesti emulatoare (impropriu spus) ca wine sau cedega (dar diferenta de performanta nu prea este). Exista si jocuri portate pe linux ( de ex. doom 3, quake 4)
Ai si diverse avantaje, la suse nu ma prea pricep, dar ai de obicei un sistem de instalare automatizat, cu lista de programe din care iti alegi (add/remove programs din windows xp e o gluma); E mai stabil (un program nu-ti darama tot sistemul, chiar daca si la XP e mai rar asa ceva); nu merge mai greu dupa cateva luni de la instalare (chiar daca instalezi diverse programe); filmele merg mai bine decat pe windows (cu aceleasi codec-uri), net-ul merge foarte bine. Mai sunt dar nu-mi vin acum in minte.

#3
FadeToBlack

FadeToBlack

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,765
  • Înscris: 15.09.2005
Suport DirectX nu o sa fie in curand pe alt SO decat Windows, asta pentru ca e o tehnologie proprietara Microsoft.

#4
Pittick

Pittick

    DIE HARD!..over and over again

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,500
  • Înscris: 04.01.2002
Nu o sa fie DirectX pt. alte SO-uri multa vreme,paote chiar niciodata. Ar insemna inceputul sfarsitului Windows-ului pentru platforme Gaming (nu ca nu ar incepe oricum, dar asta este o alta discutie). Exista si wineX (parca are ceva legatura cu portarea directX).
Cat despre "mutarea" ta in Linux, trebuie sa fii cat mai realist si obiectiv posibil. Daca vrei sa iti pui Linux doar pentru ca niste prieteni sau colegi de ai tai il au, sau pentru ca poate este "trendy" sa ai Linux daca tot "vrei sa le ai" cu calculatoarele, mai stai pe Windows. Din simplul motiv ca altfel risti sa iti faci viata un chin. Daca intr-adevar un Windows bine configurat si intretinut cu atentie cat de cat, nu iti rezista in timp sau iti merge prost (spre exemplu, acum 5 ani, am instalat un Windows 2000 Pro pe un p 166 MMX, 64 RAM, HDD 3.2 GB, acces la net + retea intr-o institutie publica si, cu mana pe inima, va spun ca merge la fel si in ziua de azi...cu SP la zi si antivir), atunci da, incearca Linux in secunda asta, poate chiar te prinde, te descurci si, ulterior, iti place. Daca nu te regasesti in ce am zis mai sus si vrei sa il incerci doar pentru tine, din curiozitate, iti recomand sa il pui in paralel cu Windows-ul tau (da, merge) si sa stai asa o vreme. Fa comparatii, incearca sa inveti, ai "man pages" si garla de documentatii pe internet si in distributiile Linux, ai un forum aici care are butonul SEARCH si, daca dupa multe cautari si incercari nu ai reusit singur sa inveti ceva / sa iti rezolvi o problema, atunci apeleaza la ajutor.
Ca distributii, iti pot recomanda Ubuntu. Sau chiar SuSE. Mai sunt si altele (Mandriva, etc), dar caut-o pe cea care tu se potriveste cel mai bine. Era pe aici pe forum un link cu un asa-zis "distribution chooser"... o chestie utila care, pe baza unor intrebari scurte si al obiect, iti va sugera distributia cea mai potrivita tie in momentul respectiv.
Bafta!

#5
moto_V360_nebun

moto_V360_nebun

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 84
  • Înscris: 29.09.2006
nu..prietenii mei folosesc numai win. :D ....decizia de a folosi linux imi apartine mie si numai mie....m am saturat de porcariile windowsului.....de rigiditatea lui......am ales suse pt ca e user friendly...are un Gui d moare si vista.......si are multe applicati pre instalate..consider ca linux este mult superior windows din cauza ca e open source are o comunitate de oameni d treaba si priceputi d la care ai c invata(ca voi :) ) si n general e o alta treapta...am gasit p un torrent suse si l am pus la download...maine p vremea asta cred ca ma apuc d instalat=)....as vrea sa stiu daca chiar se booteaza mai repede ca windows,ce setari sa fac ca sa mearga netu(AM PRIN RDS) SI in general primi pasi

#6
Pittick

Pittick

    DIE HARD!..over and over again

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,500
  • Înscris: 04.01.2002
Chestia cu boot-ul rapid este o "chestie" ramasa de la Windows in mintea oamenilor. Acolo chair se faceau tuning-uri la greu pentru asa ceva. Linux de felul lui este un pi ccam total altfel, vei vedea cu ochii tai. Cand vei realiza exact ce porneste, de ce porneste asa si cate sunt up and running in momentul in care iti apare login prompt-ul, o sa zici "uau!". Ca sa iti raspund la intrebare, depinde cu ce il incarci, normal. Daca ii bagi multe servicii (spre exemplu un server web - Apache, un server DNS, un server de print, NFS - nu, nu jocul :D, samba, etc.) normal ca o sa se modifice putin timpul de startare, pana sunt initializate toate. Anyway, ca sa iti fie mai pe indelete, tu apuca-te frumusel de citit documentatii de baza, incepand cu structura de directoare, terminologia, serviciile (in Linux se numesc demons), kernel-ul, X Window system. Ia-o usor, nu te grabi, ai timp suficient. SuSE stiu ca avea si niste capitole introductive in Linux, mai ales de cand au fost luati de Novell. So, arunca si pe ele un ochi, mai ales ca sunt si lucruri legate de distributia pe care vei lucra.
Reteaua, la fel ca si tot sistemul, se autoconfigureaza in principiu in Linux, prin autodetection. In SuSE exista YAST (Yet Another Setup Tool) care, inca de la instalare, iti va permite sa configurezi TOT sistemul tau, astfel incat, atunci cand te loghezi in el prima data, sa ai totul la dispozitie. Este totul bazat pe ferestre, e mai usor si mai intuitiv decat la Windows zic eu. Vei vedea. Explore.
Bafta! Happy reading & testing!

#7
moto_V360_nebun

moto_V360_nebun

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 84
  • Înscris: 29.09.2006
multumesc...asta si faceam citeam am aflat multe lucruri noi...in ritm de 20-22 kilo crezi ca mi ia suseul pana maine la pranz? :confuzzled:

one last queastion...e adevarat ca jocurile care sunt facute si de linux merg mai repede decat p win?

Edited by moto_V360_nebun, 10 October 2006 - 15:40.


#8
Pittick

Pittick

    DIE HARD!..over and over again

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,500
  • Înscris: 04.01.2002
Cred ca aici depinde de joc. Nu stiu sa iti zic prea multe la acest capitol, pentru ca, personal, in afara de Quake 3, altceva n-am pus pe Linux. In rest, iti pot spune ca Linux are un management imbunatatit al resurselor. Chestie care, zic eu, se poate reflecta in performantele oricarei aplicatii (de grafica, proiectare, etc.).
Cat despre viteza, cred ca iti ia, daca il lasi sa traga non stop. Pana pe dupa-amiaza poate esti boier :).
Keep reading, bafta!

#9
moto_V360_nebun

moto_V360_nebun

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 84
  • Înscris: 29.09.2006
multumesc..de lasata il las nonstop..poate creste si viteza..are 3 jumated giga....urmatorul mesaj de pe acest topic scris d mine va fi d p linux :D

#10
moto_V360_nebun

moto_V360_nebun

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 84
  • Înscris: 29.09.2006
l am luat....cum il instalez?nu am posibilitate sa l trag p dvd si vreau sa fac un dual boot cu el si cu xpul...este in format iso..cum il instalez?

#11
Pittick

Pittick

    DIE HARD!..over and over again

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,500
  • Înscris: 04.01.2002
Off: ca fapt divers si fara nici o aluzie, ce varsta ai?

On: Pai, cu orice program de scris CD-uri (Nero, ca e cel mai cunoscut).
Bagi CD-ul, te duci in Nero si dai File->Open ..te duci pe ISO-ul primului disc, open, si o sa iti apara un dialog clasic de scriere. Selectezi viteza, etc... dai burn, si astepti. Reiei procesul pentru fiecare cd in parte. Dupa care, cu CD1, repornesti, din BIOS dai sa boot-ezi de pe cd...you know, the whole sh*t. Merge in paralel cu XP-ul. O sa ai optiuni in installer (e usor de instalat, doar sa citesti atent ce zice acolo) sa iti poti partitiona manual  HDD-ul ( in cazul in care nu ai vreo partitie linux type). Mai departe o sa vezi. Vezi ca si pr site la SuSE au ghiduri de instalare, etc. Studiaza nitel.
Bafta!

#12
moto_V360_nebun

moto_V360_nebun

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 84
  • Înscris: 29.09.2006
^mai nu ai inteles..eu am luat isoul de dvd si nu pot sa l scriu p dvd...nu am dvd writer...ce pot face in cazul asta?

#13
Pittick

Pittick

    DIE HARD!..over and over again

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,500
  • Înscris: 04.01.2002
Nimic altceva decat sa il instalezi intr-o masina virtuala, dar nu asta cred ca iti doreai de la bun inceput.
Explica-mi si mie care a fost logica downloadarii unei imagini de DVD in contextul in care tu nu ai DVD Writer? Nu este ca si cum iti instalezi un joc piratat sau un soft, cand montezi cu Demon Tools sa zicem imaginea si hopa! Install!
Ce, cand iti instalezi windows-ul, montezi imaginea in Demon Tools si dai click pe install?
Si Linux este un SISTEM DE OPERARE.
Ia ISO-urile pt CD si le scrii, dupa care procedezi la fel ca si cu orice alt sistem de operare de pe planeta asta, cel putin (rog ca Elder-ii :) sa-mi scuze afirmatia fortata voit).

#14
moto_V360_nebun

moto_V360_nebun

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 84
  • Înscris: 29.09.2006
nu le iau pt ca a durat destul de mult....si am luat isoul de dvd in contextul in care stiu ca se poate boota imaginea de pe dvd...

#15
AGT

AGT

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 187
  • Înscris: 08.01.2006
Imprumuta si tu un DVD writer de la un prieten, sau o distributie Linux pe CD.

#16
don_dannielo

don_dannielo

    Bah! Are we more than dumb sheep?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,456
  • Înscris: 27.06.2004
Un post de citit si bagat la favorites, pentru astia ca tine care au ca singur motiv "saturatul de Windows"

View PostMosotti, on Jun 28 2005, 18:40, said:

let me tell you a little story in romanian, ca sa ma understand mai bine:

odata, nu demult, mergeam pe strada cu capul in nori ca de obicei, cind privirea mi-a fost blocata de niste muncitori catarati pe o schela. faceau ceea ce facusera toata viata lor: caramida, mortar, caramida, mortar, schnaps, caramida, schnaps, mortar etc... atunci am hotarit sa testez odata pentru totdeauna care sistem de operare este cel mai bun, adica mai usor de folosit de oameni, nu hackeri, crackers & shit: windows sau linux. so, l-am ales pe unu cu o fata mai inteligenta si, momindu-l cu un schnaps si-un cui, l-am adus in fata computerului.

mi-a spus ca mai vazuse cutie cu ecran si butoane in filme, dar inca nu pusese mina pe asa ceva. "no problem, banuiesc ca-ti place muzica?" l-am intrebat. la spate tineam ascunsa o caramida, in caz ca pomeneste de morandi si chiar ma gindeam unde o sa ascund cadavrul. n-a pomenit. "uite care e smecheria: acesta este un sistem de operare (nu conteaza ce e ala, nimeni nu stie exact, doar se lauda) care se numeste uindous icspe. ok? no, vreau sa vad daca reusesc sa te invat sa instalezi un program pentru ascultat muzica si asta fara sa innebunim amindoi. ce zici?" "ihi" "cool. fii atent ce tre sa faci: dai dublu click (adica apesi repede de doua ori pe butonul din stinga al cutiutei cu rotitza) acolo unde scrie Winamp.exe bravo! acuma apasa next, next, next, finish. bun, bravo din nou. si acuma vezi ca ti-a pus o chestie colorata pe ecran unde scrie winamp. no, apasa de doua ori din cutiuta cu rotitza (sau mouse cum ii spun smecherii) si poti asculta muzica. nu-i asa ca e grozav?" "oauuuuuuuuuuu"

"no bine, acuma hai sa vad daca reusesc sa te invat sa asculti muzica in linux" "in linux?!?" "da, in linux. ok, l-am repornit, nu baga in seama chestiile astea care se deruleaza aici, sint doar pentru impresie artistica... introducem nume, parola, cool. no, am pregatit deja aici aceste 2 fisiere xine-lib-0.9.13.tar.gz si xine-ui-0.9.13.tar.gz. acuma tre sa apasam Alt-F2 in acelasi timp si sa tastam acolo konsole. apasam enter si se deschide consola. consola asta e diferita de cea din constructii, de care stii tu. ea este folosita pentru stuff & shit cum spun smecherii. fii atent ce tre sa faci: scrie tar zxvf xine-lib-0.9.13.tar.gz, apasa enter, scrie tar zxvf xine-ui-0.9.13.tar.gz, apasa enter. bun. continua: cd xine-lib-0.9.13. bravo! ./configure. hai sa fumam o tigara ca acuma se concentreaza. shit! stai ca tre sa instalez niste biblioteci de c & shit. acuma e timpul sa mergi la buda, daca te trece... ok. reluam. ./configure. bun. make. si, care mai e viata ta? asa si-asa? cool stai. make install. ai retinut? perfect. stai ca mai este: cd ../xine-ui-0.9.1 apoi export LD_LIBRARY_PATH=/usr/local/lib:$LD_LIBRARY_PATH. stiu, e cam greu de retinut... apoi din nou ./configure. make. make install. mai avem tigari? no bun, acuma scrie acolo xine. bravo. ai vazut ca nu e greu? "   :death:

Edited by don_dannielo, 12 October 2006 - 16:05.


#17
Pittick

Pittick

    DIE HARD!..over and over again

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,500
  • Înscris: 04.01.2002

Quote

am luat isoul de dvd in contextul in care stiu ca se poate boota imaginea de pe dvd...
Si ma rog, cine ti-a zis tie aceasta minunatie? Repet, poti sa il pui in masini virtuale.... dar nu asta vrei.
Si lamureste-ma: cum vroiai tu, pas cu pas, sa boot-ezi aceasta imagine de DVD?

Later edit:
Am incercat, intr-unul din accesele mele de bunavointa, sa te ajut, la fel ca si ceilalti care au postat.Dar sincer, daca te incurci asa tare la o chestie de LOGICA ELEMENTARA, nu neaparat ceva legat de informatica, te rog eu din suflet, incearca Linux in vreo 3-4 ani. O sa gandesti mai altfel, mai ti se calmeaza hormonii, o sa mai ai lucruri de facut...astea toate in cazul fericit. Nu de alta, dar mi-e ca asa tare iti prinzi urechile incat o sa urasti Linux + toti de pe forumurile de gen. Vrei sa-ti complici viata? Mai bine lasa o fata insarcinata (NOT!!!  :nonobad:  ), daca nu iti arde sa iti vezi de scoala. Am vazut pe la Programare ca esti cam a IX-a la liceu. Baiete, pune mana pe carte (stiu ca deja imi zici ca sunt un comunist nostalgic) si baga la cap. Ai timp sa te si enervezi, sa si stai degeaba, sa faci si treaba si..ai timp si de Linux. Daca intr-adevar o sa faci asta in viata, pai o sa ti-l pui singur (macar sa ti-l instalezi) si o sa inveti. Daca nu, ramai taica la Windows-ul pe care degeaba il urasti (ti-am zis ca te te iei dupa inca o chestie care zboara, dar nu e neaparat buna de mancat) caci sincer NU CRED ca faci chestii atat de elevate incat sa vrei un *nix like OS btw, what do you think *nix means? <_< ).

Edited by Pittick, 12 October 2006 - 16:37.


#18
moto_V360_nebun

moto_V360_nebun

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 84
  • Înscris: 29.09.2006
isoul POATE fi bootat..cum?cu GRUB!ori tocmai asta vad ca nimeni din "mari experti" nu stie...
tot ce vruiam era sa mi artati pas cu pas cum l as putea folosind ceva gen grub sau lilo...

dar vad ca nimeni nu e n stare

Edited by mufă, 13 October 2006 - 13:58.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate