Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...
 Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 

Dacii si Romanii vorbeau o limba asemanatoare?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
9993 replies to this topic

#1027
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008

View Postego_zenovius, on Apr 22 2008, 22:43, said:

faptul ca in graiul moldovenesc exista tendinta de a inlocui pe "ce", "ci" cu "șe", "și" poate sa fie interpretat ca o "satemizare" de influenta slava (ruso-ucraineana in principal)? aceeasi tendinta o gasim si in graiul banatean - "satemizare" indusa dinspre sarbi?
Ce frumos dați cu presupusa ! Dar vă spun ieu că vă pricepeți ca musca la arat și iată ați găsit o bucată de pirită.Dați drumu la radio pe posturi sîrbești și ucrainiene.Nu costă nimic.Ascultați cu atnție.Nici unii din iei nu șîșîie și nici nu ciciie ca moldovenii sau ca bănățenii.Nu ie nici o "satemizare " aci.Vorbirea cu "șe" în Moldova nu e datorită vreunei influențe slave; ucrainiene sau rusești.

#1028
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,070
  • Înscris: 12.12.2006

View Postcriztu, on Apr 23 2008, 00:26, said:

"baci"=boss-ul, si "cioban"=angajatul, paziti de "mocan"=security officer, cu "bata"=tomfa, care lucrau la "strunga" si traiau la "stana", unde "chefuiau" si "chiuiau" si "tzipureau" toata ziua din "cetere" si "fluiere" si din "cimpoaie" (toate et.nec.+turca pt "cioban" si lituana si turca pt "chef" desi dau pariu ca turcii le au din substrat, uite-te ca welshii zic "ciobair"=sheperd, iar de "cetera" din maghiara ma iau cu mainile de cap, grecii insisi spuneau ca "gitara" fusa inventata de traci) a ramas dacica.
De cimpoi zice ca e din maghiara ung. csimpolya , evident o prostie, ei nu folosesc cimpoi  :D
cetera mai degraba din lat. cithera

Am dat candva o lista de termeni autohtoni, probabil dacici, zicand ca in domeniul oieritului s-au pastrat cei mai multi asemenea termeni, firesc oarecum prin izolare, dar si prin faptul ca nici slavii si nici latinii (nu ei veniti aici) nu erau crescatori de oi.
Exemplele NU sint termeni exclusiv oieresti, dar folositi in aceasta arie.

View PostMorosanul, on Nov 8 2007, 10:03, said:

Baci, berbec, bărbânță, brânză, brâzgă (prima ninsoare), căciulă (de obicei din oaie), căuc (pt baut apa), chiceră, fluier, goștină (dare in oi), grui, măgură, jintiță, mânzare (laptele oii care a fătat), strepede, sâmbră, stână, țap, țarc, urdă, zer, zbârlit, ...

Cam astea le aflu acum, chiar daca insasi păcurar, oaie si lână vin si aici din latina !  :D
E interesant cuvantul bâr, in expresia bâr-oiță, stiind ca in limba traca ber, sau bâr insemna chiar oaie.

Cioban a fost si atunci discutat, ca in turca vin din iraniana cica, nu e turcic. Legatura cu "ciobair" e interesanta. Ramine insa problema ca nu avem cu ce sa comparam pentru o posibila origine dacica.

Edited by Morosanul, 23 April 2008 - 11:39.


#1029
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008
D-le Criztu, scrieți despre prea multe într-o singură postare-
1. Eu cred că ar trebui să vadă și cercetătorii calificați precum și cei amatori felul de a scrie al unora în internet.De ex Criztu scrie " ar fi nijte legi" unde ,evident "j" a fost scris în locul lui "ș".Aceasta ca să nu fie obligat să introducă programul special de scris cu diacritice.Dacă acum se fac schimbări,dar atunci în antichitate cînd  nici nu se introdusese un sistem de scris centralizat și standardizat ?Asta ca să nu se mai mire proverbialii "inteligenți" de faptul că dacii și tracii au schimbat așa "por le fleur de cucu" unele litere ale alfabetului grecesc ,care oricum nu era unul standard.Scrierea "pt k" "nijte" reprezintă o alternativă de scris fără diacritice.
2: Mai vedeți pe la slavismele alea ,că e o mică inadvertență.Dacă un cuvînt e în bulgară și in una din limbile slave din nord și îl avem și noi, atunci pot să spun că e luat din bulgară.Dar dacă noi îl avem, bulgarii îl au,dar prin nord pe la ruși sau polonezi nu e, atunci e mai logic că vine din tracă sau dacă și a rămas în bulgară și în romînă.

#1030
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

Quote

ar fi nijte legi dar nu le inteleg prea bine:

Nu sunt, argumentele tale nu se sustin, caș vine de la "casseum", oaie, caine, capra, pacurar si alte cuvinte legate de pastorit vin din latina, au ramas si cateva din substrat dacic. Apoi la cuvintele slave la fel, slavii nu au trait izolati de romani si nu e vorba de bulgari ci de proto-slavii asezati aici (din care multi au devenit bulgari dupa ce au trecut dunarea), ei apar mereu alaturi de romani incat in istoriografie s-a consacrat termenul de "slavo-români". Preluarea/pastrarea anumitor cuvinte nu s-a facut dupa nici o regula, nu exista asa ceva. Singura regula a fost preferinta vorbitorilor, pe masura ce tot mai multi au preferat o anumita forma pentru un cuvant s-a consacrat aceea, alte cuvinte au mers mereu in paralel ca sinonime, unele din latina, altele din slava. Ce are a face "job" cu faptul ca romanii au fost o societate taraneasca pana acum 200 de ani? Nu asta e problema, in limba romana avem "servici, loc de munca sau slujba" si totusi multi folosesc si "job" din ultimii 10 ani, de ce cand pot sa spuna cum spuneau si cum 10 ani in urma? E vreo regula? Nu e! De ce nu zicem "soarece" ci zicem "mouse"? Pt ca "soarece" ni se pare hilar iar "mouse" parca suna mai "cool" (alt cuvant englezesc), asa si proto-romanilor le-au sunat mai "cool" cuvintele slave pentru "iubire, taina, trup, groapa, ulita, voivod, etc.".

Quote

nu exista o limba daca atestata premergatoare latinilor, deci nu se poate demonstra ca nu suntem latini.

Ba da, exista si se stiu si cateva cuvinte. V-am zis de lista de plante in limba daca, una singura a trecut si in limba romana, e sugestiv pentru soarta limbii dace.

Quote

Nu ie nici o "satemizare " aci.Vorbirea cu "șe"

Pai pana acum nu ati zis ca vorbim o limba satem :rolleyes: ? Si da, vorbirea cu "șe" e cat se poate de latineasca, foarte intalnita in dialectele napoletan, portugheza si alte limbi latine. Daca asculti un italian care a invatat romaneste zici ca-i moldovean.

Quote

iedanaestorica"?
inventezi cuvinte.

Iedanestorița = 11 in limba sarba, cum sa inventez cuvinte? Asta e pasiunea voastra cu inelul si tablitele de plumb....

#1031
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View Posttihomir, on Apr 23 2008, 13:26, said:

Nu sunt, argumentele tale nu se sustin, [...] caine
câine/câne - radacina IE http://www.bartleby....oots/IE259.html

aici sta tragedia. nu am atestare in dacica pt cuvantul "câine", deci poti scrie despre originea latina si cum au fost "romanizati" dacii prin cultura superioara cat te tzine, si io n-am cum sa te combat. :deadtongue: ah, doar ca informatie haioasa, in armata Hunilor lui Attila, exista un capitan Candac (ala sunt sigur ca era un pui de dac) :)

View Posttihomir, on Apr 23 2008, 13:26, said:

Singura regula a fost preferinta vorbitorilor
esti liber sa crezi ce vrei, intr-o zi dau io peste un site universitar unde sunt demonstrate regulile dupa care intra cuvintele slave in lb romana.

View Posttihomir, on Apr 23 2008, 13:26, said:

Ce are a face "job" cu faptul ca romanii au fost o societate taraneasca pana acum 200 de ani? Nu asta e problema, in limba romana avem "servici, loc de munca sau slujba" si totusi multi folosesc si "job" din ultimii 10 ani, de ce cand pot sa spuna cum spuneau si cum 10 ani in urma? E vreo regula? Nu e! De ce nu zicem "soarece" ci zicem "mouse"? Pt ca "soarece" ni se pare hilar iar "mouse" parca suna mai "cool" (alt cuvant englezesc), asa si proto-romanilor le-au sunat mai "cool" cuvintele slave pentru "iubire, taina, trup, groapa, ulita, voivod, etc.".
iar ai dreptul la opinia proprie, io itzi explic (amatoriceste) ca cuvintele astea intra dupa nijte legi.

"mouse" intra in romana ca un neologism desemnand nu un "soarece", ci un obiect cu totul nou pt cultura romana. n-ai sa vezi in veci cuvantul "mouse" sa inlocuiasca "soarece" desemnand animalul.

"job" inlocuieste "angajament" care are sensul de contract, o afacere intre patron si angajat, contaminand cu timpul si "serviciu" desemnand "o locatie unde se presteaza o activitate pt a obtine un beneficiu reciproc avantajos". de "job" io am auzit din 1990 incoace.

iata, constatam ca majoritatea (mai bine zis quasi-totalitatea) termenilor din afaceri (pt care am folosit caractere bolduite) sunt neologisme din franceza. care-va-sa-zica, in prezent romanii sunt asimilati de cultura superioara a francezilor. :arigato:

Edited by criztu, 23 April 2008 - 13:48.


#1032
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View PostMorosanul, on Apr 23 2008, 12:35, said:

Cioban a fost si atunci discutat, ca in turca vin din iraniana cica, nu e turcic. Legatura cu "ciobair" e interesanta. Ramine insa problema ca nu avem cu ce sa comparam pentru o posibila origine dacica.
pe grupul r-lang, un domn g, tolgs, pusese o etimologie pt "cioban" care ajungea in afganistan (pe unde s-au petrecut o droaie de limbi IE si altaice, de la greaca la sanskrita la toharica la iranica pana la turcica) la radacina "ciap" = a sari. compara cu "onomatopeea" romaneasca din DEX - tzop= a sari

View Postflorincroitoru, on Apr 23 2008, 12:56, said:

2: Mai vedeți pe la slavismele alea ,că e o mică inadvertență.Dacă un cuvînt e în bulgară și in una din limbile slave din nord și îl avem și noi, atunci pot să spun că e luat din bulgară.Dar dacă noi îl avem, bulgarii îl au,dar prin nord pe la ruși sau polonezi nu e, atunci e mai logic că vine din tracă sau dacă și a rămas în bulgară și în romînă.
io doar aratam cum se presupune ca au intrat termenii agricoli din slava in romaneste. desigur, tb luat in calcul si daca termenii aceia se gasesc in limba din care se presupune ca sunt preluati, si daca se respecta legile fonetice, si ce o mai fi.

de exemplu DEX da "plug" din slava "plugu", de ce nu din latina ? englezii au "plough" din old-english "plog" ... latinii astia kiar nu stiau sa lucreze pamantul ? asa ma supara ca nu exista lucrari de popularizare a acestei stiinte etimologia. http://www.etymonlin...php?term=plough

Edited by criztu, 23 April 2008 - 14:36.


#1033
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008

View Posttihomir, on Apr 23 2008, 11:26, said:

Nu sunt, argumentele tale nu se sustin, caș vine de la "casseum", oaie, caine, capra, pacurar si alte cuvinte legate de pastorit vin din latina, au ramas si cateva din substrat dacic. Apoi la cuvintele slave la fel, slavii nu au trait izolati de romani si nu e vorba de bulgari ci de proto-slavii asezati aici (din care multi au devenit bulgari dupa ce au trecut dunarea), ei apar mereu alaturi de romani incat in istoriografie s-a consacrat termenul de "slavo-români". Preluarea/pastrarea anumitor cuvinte nu s-a facut dupa nici o regula, nu exista asa ceva.(vaiiiiiii se poate să contraziceți pe corifeii lingvisticii romînești care au stabilit regului și să vă contraziceți singur ca ultinul măscărici după ce ați scris în alte postări despre regulua b intervocalic și l intervocalic? Uitați repede ce scrieți pe măsură ce alte trăznăi le înlocuiesc pe cele mai vechi.....) Singura regula a fost preferinta vorbitorilor, pe masura ce tot mai multi au preferat o anumita forma pentru un cuvant s-a consacrat aceea, alte cuvinte au mers mereu in paralel ca sinonime, unele din latina, altele din slava. Ce are a face "job" cu faptul ca romanii au fost o societate taraneasca pana acum 200 de ani? Nu asta e problema, in limba romana avem "servici, loc de munca sau slujba" si totusi multi folosesc si "job" din ultimii 10 ani, de ce cand pot sa spuna cum spuneau si cum 10 ani in urma?(numai măscăricii, vreo 3%, că la țară și în provincie cred că nu se spune de regulă"țățico îmi lui un giob") E vreo regula? Nu e! De ce nu zicem "soarece" ci zicem "mouse"?(de fraieri) Pt ca "soarece" ni se pare hilar iar "mouse" parca suna mai "cool"(ia vezi măi romanizatule ce e culo prin neoromanice să te vezi ce mai homo hilarus ești)(alt cuvant englezesc), asa si proto-romanilor le-au sunat mai "cool" cuvintele slave pentru "iubire, taina, trup, groapa, ulita, voivod, etc.".(aiurea,asta e altă trăznaie de-a ta )



Ba da, exista si se stiu si cateva cuvinte. V-am zis de lista de plante in limba daca,(ești chiar căpos și nu vrei să pricepi că aia e o listă în dacă cum sînt eu protopop) una singura a trecut si in limba romana, e sugestiv pentru soarta limbii dace.
Continuați să bateți cîmpii șisă repetaț ca un papagal ceea ce susțin iresponsabil așazișii cercetotori romaniști care sînt rümaöi cu știinäa la nivelul sec 18.În occident s-a observat încă de atunci asemănări lingvistice cu limbi din India, de unde și denumirea de limbi indo-europene.La noi mai sînt îngrămădiți care se întreabă dacă oare a semănat puțin limba dacilor cu aceea a romanilor și îöi răspund că nu.Ei afirmă că toate cuvintele care seamănă cu alea latinești au venit din latină,uitînd că sînt cuvinte cam multe din fondul comun IE deci e f clar că au fost în limba dacilor cuvinte asemănătoare cu cele din multe alte limbi inclusiv latina.Ei propun etimologia cretină:
-semănă cu ăl latin? E din latină
-seamănă cu ăl slav? E dintr-o limbă slavă
-nu seamănă cu nici o limbă ? E dacic.



Pai pana acum nu ati zis ca vorbim o limba satem :rolleyes: ?(Cine nu a zis ? Eu am zis clar că lb dacă și romînă sînt satem,nu kentum și am adus argumente) Si da, vorbirea cu "șe" e cat se poate de latineasca, foarte intalnita in dialectele napoletan, portugheza si alte limbi latine.(hopa ! e latinească acuma.La zenovius era slăvicească. ) Daca asculti un italian care a invatat romaneste zici ca-i moldovean.(V-a călcat elefantul pe ureche zdravăn de puteți să confundați un moldovean cu un italian)



Iedanestorița = 11 in limba sarba, cum sa inventez cuvinte?(comparația se făcuse cu bulgara !!! Dacă se dă ex din altă limbă se anunță din care e)  Asta e pasiunea voastra cu inelul si tablitele de plumb....(care or să aducă blamul pe vecie a latinomanilor)


#1034
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

Quote

in armata Hunilor lui Attila, exista un capitan Candac (ala sunt sigur ca era un pui de dac)

Foarte sugestiv exemplul, chiar este, dar nu spun pentru ce fel de teorii...

Quote

esti liber sa crezi ce vrei, intr-o zi dau io peste un site universitar unde sunt demonstrate regulile dupa care intra cuvintele slave in lb romana.

Te referi poate la regulile fonetice, care sunt cu totul altcea. M-am referit strict la cuvinte nu la fonetisme.

Quote

vaiiiiiii se poate să contraziceți pe corifeii lingvisticii romînești care au stabilit regului și să vă contraziceți singur ca ultinul măscărici după ce ați scris în alte postări despre regulua b intervocalic și l intervocalic?

Vorbi si nea florin dar ca de obicei pe langa subiect. Regulile fonetice exista dar nu exista reguli dupa care o limba prefera sa adopte cuvinte pentru care are deja corespondente proprii. De exemplu nu e nici o regula pentru care protoromanii au preferat sa spuna "iubire" in loc de "amor" (sau cum vor fi zis inainte sa-i auda pe slavi).

Quote

aiurea,asta e altă trăznaie de-a ta

Parca ati fi un copil de 5 ani : "Ba tu, ba tu!" :lol:  

Quote

de exemplu DEX da "plug" din slava "plugu", de ce nu din latina ? englezii au "plough" din old-english "plog" ... latinii astia kiar nu stiau sa lucreze pamantul ? asa ma supara ca nu exista lucrari de popularizare a acestei stiinte etimologia.

Latinii ziceau "aratrum" la plug, in romana a dat "a ara", mai nou plug e dat ca germanic cica de la germani l-ar fi luat si slavii insa in romana vine de la slavi, cum am spus nu are cum sa fie o regula dupa care un popor accepta neologisme (ca toate cuvintele din alte limbi au fost la vremea lor neologisme chiar daca nu aparuse poate acest termen si nu existau dictionare), de ce zicem si "succes" si "noroc" si "bafta"? Dupa ce regula? Nu exista asa ceva. Cele tehnice sunt explicabile prin faptul ca sunt inovatii dar multe popoare le traduc si pe acelea si creaza cuvinte noi (sarbii zic la baschet "coșarca" de la "coș" -si pana dupa revolutie si noi tot asa zicem aici in zona ca meciuri de "cosarca" vedeam doar la posturile TV din Serbia, dupa aia am auzit ca la sportul ala se zice baschet-, italienii zic la fotbal "calcio" de la "calța-incalțări" noi mai snobi zicem ca in engleza, baschet si fotbal). Totul tine de preferintele vorbitorilor si de cariera pe care o face cuvantul respectiv intr-o limba.

#1035
lupu2

lupu2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,908
  • Înscris: 01.11.2007
Eu as aduce in discutie si o alta limba, si anume frigiana. Se stie ca frigienii erau un popor provenit din regiunea Traciei, iar savantii spun ca limba lor era cel mai apropiata de traca, greaca ( si chiar armeana ). Deci, atat de limbi satem ( traca ) cat si centum ( greaca ). Insusi un cuvant frigian, "daos", este presupus de unii ca fiind la originea numelui dacilor ( parerea mea este ca mai probabil dacii aveau un cuvant similar ), iar, ca fapt divers, caciulitele purtate de "tarabostes" daci se numea chiar asa, frigiene. Deci, de ce nu si daca, o limba despre care sa fim sinceri, nu se stie prea mult, sa fi fost o limba apropiata atat de traca, cat si de latina, de exemplu ? Daca te uiti cum s-au raspandit limbile indo-europene, cele satem s-au dus inspre rasarit, sanscrita, limbile iranice, armeana, limbile baltice si mai tarziu cele slave. Inspre apus, au mers cele centum, latina, greaca ( ma rog, asta mai mult spre sud ), limbile celtice si germanice. Probabil a fost o anumita afinitate lingvistica intre aceste grupuri de populatii, si, desi se vorbeau dialecte probabil apropiate ale proto indo-europenei, in timp, limbile au inceput sa se diferentieze din ce in ce mai tare. Parerea mea este ca daca, la fel ca si frigiana, a fost o limba aflata in "epicentrul" locului de "roire" a indo europenilor, si apoi la intrepatrunderea dintre grupurile satem si centum, si s-a pastrat ca o limba arhaica, cea mai apropiata de proto indoeuropeana ( poate chiar si cu caracteristici ale vechii limbi pre indo europene ), neputand fi inclusa nici in satem, nici in centum, si avand asemanari cu ambele categorii.

#1036
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,070
  • Înscris: 12.12.2006
Poi plug vine si in slava tot din limbile germanice, nu stiam ca stramosu e tot in latina.

Cuvantul caș a avut la noi o semnificatie legata si de forma in care e facut, iar brânza e continutul, se mai foloseste la noi expresia "un caș de brânză" cand e tocmai scoasa din straița in care s-a stors. Se pare ca semnificatia legata de forma cașului s-a raspandit si in alte parti, francezii si italienii chiar au preluat temenul fromage, formaggio din lat.formatus

Straița e iar cel mai probabil dacic.

#1037
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

Quote

ești chiar căpos și nu vrei să pricepi că aia e o listă în dacă cum sînt eu protopop

Da da, sursele antice, autentice, nu sunt corecte, dar tablitele de sec. XIX si traducerile dupa ureche ale inelului, alea sunt litera de evanghelie, am inteles.

Daca lista e gresita inseamna ca "scai" nu vine de la dacicul "skiare"? Sau cum e gresita la celelalte dar nu si la asta? Oricat de pocite ar fi fost cuvintele de catre cel ce le-a cules, ele nu puteau sa difere prea mult de originalul dac, nimeni nu poate sa auda "urzica" si sa scrie "din", poate sa auda "zin, den, tin", in fine o forma apropiata. In nici o limba originalul Mika` El nu a dat Gheorghe ci forme apropiate Mihai, Michel, Mihail etc. La fel si cu plantele din limba daca, chiar daca admitem ca autorul a facut unele greseli ele nu pot fi cu mult diferite de original. Cuvintele pe care le stim clar a fi dacice (intrate in romana sau nu) indica o limba indo-europeana diferita de latina.

Quote

Poi plug vine si in slava tot din limbile germanice, nu stiam ca stramosu e tot in latina.

Cum vine "plug" din latina? De la ce?

Edited by tihomir, 23 April 2008 - 15:41.


#1038
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008
[quote name='criztu' date='Apr 23 2008, 12:22' post='4466122']
ah, doar ca informatie haioasa, in armata Hunilor lui Attila, exista un capitan Candac (ala sunt sigur ca era un pui de dac) :)

Informața mi se pare f valoroasă.Normal că un latinoman o respinge din capu locului.Nici nu mai am pretenții la ei.De unde o aveți? Unde se poate vedea că un om în armata lui Atila se numea Candac sau Gîndac ? Asta este deja o dovadă; și o dovadă e mai tare decît pot da cu presupusu 7 capete de academicieni.

Edited by florincroitoru, 23 April 2008 - 16:00.


#1039
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

Quote

Unde se poate vedea că un om în armata lui Atila se numea Candac sau Gîndac ? Asta este deja o dovadă; și o dovadă e mai tare decît pot da cu presupusu 7 capete de academicieni.

Ceea ce era de demonstrat. :)
Asa e domnule croitoru, dar ati omis ceva, si "gandac" contine cuvantul "dac" dar si "gan" care trebuie sa vina din sanscrita si sa insemne ceva legat de suflet ca in "ghandi", putem concluziona ca "gandac" in limba dacilor avea un sens magico-religios, de unde rezulta ca acel Candac din armata lui Atila trebuie sa fi fost un preot dac.

Vedeti ce mare descoperire am facut? O descoperire care va bulversa in curand istoriografia mondiala.

Cum, nu asa se fac descoperirile istorice? Nu asa ati tradus si dvstra. textul de pe inel, nu asa au tras concluzia amicii dvstra. de la Dacia Nemierlitoare ca dacii au ajuns pana in Japonia si au construit piramidele egiptene?

http://dacia.8m.net/...a_japoniei.html

http://civilizatiada...pe_egipteni.htm

#1040
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,070
  • Înscris: 12.12.2006

View Posttihomir, on Apr 23 2008, 15:34, said:

Cum vine "plug" din latina? De la ce?

Am zis ca nu stiam sa vina din latina.
Pe www.etymonline.com scrie ca a existat si in latina, probabil imprumutat tot din lb. grmanice.

plow (n.)  
O.E. plog, ploh "plow, plowland (a measure of land)," possibly from Scand. (cf. O.N. plogr "plow"), from P.Gmc. *plogo- (cf. O.Fris. ploch, M.L.G. ploch, M.Du. ploech, O.H.G. pfluog). O.C.S. plugu, Lith. plugas "plow" are Germanic loan-words, as is probably L. plovus, plovum "plow" a word said by Pliny to be of Rhaetian origin. Replaced O.E. sulh, cognate with L. sulcus "furrow." As a name for the Big Dipper, it is recorded from 1513. The verb is first recorded c.1420. Plowshare is first recorded c.1380.


#1041
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008

View Posttihomir, on Apr 23 2008, 15:20, said:

Ceea ce era de demonstrat. :)
Asa e domnule croitoru,(Croitoru) dar ati omis ceva, si "gandac" contine cuvantul "dac" dar si "gan" care trebuie sa vina din sanscrita si sa insemne ceva legat de suflet ca in "ghandi", putem concluziona ca "gandac" in limba dacilor avea un sens magico-religios, de unde rezulta ca acel Candac din armata lui Atila trebuie sa fi fost un preot dac. (bateți cîmpii)

Vedeti ce mare descoperire am facut? O descoperire care va bulversa in curand istoriografia mondiala.

Cum, nu asa se fac descoperirile istorice? Nu asa ati tradus si dvstra. textul de pe inel, nu asa au tras concluzia amicii dvstra. de la Dacia Nemierlitoare(bătaia de joc a unui bicisnic; Nemuritoare)) ca dacii au ajuns pana in Japonia si au construit piramidele egiptene?(minciuni sfruntate; la adresele menționate se poate vedea că nu scrie așa.Scrie că au ajuns în Japonia carpato-dunărenii NU DACII,adică o populație din nainte de daci.Nu scrie nimeni că dacii au constrit piramidele așa cum minți ti sfruntat și nerușinat aici ci că egiptenii au învățat de la traco-daci să construiască piramide.Personal nu cred asta,dar cînd mai dai și sursa abține-te să mai minți sfruntat)

http://dacia.8m.net/...a_japoniei.html

http://civilizatiada...pe_egipteni.htm


View PostMorosanul, on Apr 23 2008, 15:21, said:

Am zis ca nu stiam sa vina din latina.
Pe www.etymonline.com scrie ca a existat si in latina, probabil imprumutat tot din lb. grmanice.

plow (n.)  
O.E. plog, ploh "plow, plowland (a measure of land)," possibly from Scand. (cf. O.N. plogr "plow"), from P.Gmc. *plogo- (cf. O.Fris. ploch, M.L.G. ploch, M.Du. ploech, O.H.G. pfluog). O.C.S. plugu, Lith. plugas "plow" are Germanic loan-words, as is probably L. plovus, plovum "plow" a word said by Pliny to be of Rhaetian origin. Replaced O.E. sulh, cognate with L. sulcus "furrow." As a name for the Big Dipper, it is recorded from 1513. The verb is first recorded c.1420. Plowshare is first recorded c.1380.
Cum să vină plug din latină? Dacă e cuvintul in atitea limbi care nu au treabă cu latina,iar agricultură se face cu mult inainte ca Roma sa existe și obiectul respectiv a existat la neamuri care vorbeau limbi IE,atunci cum să vină din latină ?Cuvintul e răspindit de peste 4.000 de ani

#1042
Cyber-sapiens

Cyber-sapiens

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,912
  • Înscris: 04.10.2007

View Posttihomir, on Apr 23 2008, 16:20, said:

Dacii au ajuns pana in Japonia si au construit piramidele egiptene?

http://dacia.8m.net/...a_japoniei.html

http://civilizatiada...pe_egipteni.htm

Proto-DACII au ajuns pana in Japonia (Proto-DACII care i-au format pe Iranici si mici grupuri care s-au intins pana in Japonia, disparand cu timpul fiind asimilati de Iranici si turanici), pana in Israel (frigienii sub greci), pana in Babilon (resturi frigiene), pana in Egipt (hititii, care erau macar pe sfert Proto-DACI), pana in Germania si Franta, pe la -4200 BC, apoi aducand aici bronzul -2300 BC si mai tarziu -1600/ - 1400 BC in Grecia si -1200 BC, in Italia !

Cultura Proto-DACICA = Cultura Liniara Alfold (est-panonica), din care deriva celelalte Culturi liniare, inclusiv Cucuteni !

#1043
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View Postflorincroitoru, on Apr 23 2008, 16:56, said:

View Postcriztu, on Apr 23 2008, 12:22, said:

ah, doar ca informatie haioasa, in armata Hunilor lui Attila, exista un capitan Candac (ala sunt sigur ca era un pui de dac) :)
Informața mi se pare f valoroasă.Normal că un latinoman o respinge din capu locului.Nici nu mai am pretenții la ei.De unde o aveți? Unde se poate vedea că un om în armata lui Atila se numea Candac sau Gîndac ? Asta este deja o dovadă; și o dovadă e mai tare decît pot da cu presupusu 7 capete de academicieni.
http://www.ucalgary....s/jordgeti.html - "The Sciri, moreover, and the Sadagarii and certain of the Alani with their leader, Candac by name, received Scythia Minor and Lower Moesia" (adica: unii dintre alani cu al lor lider Candac primesc Dobrogea - probabil permisiune de la Imperiul Roman sa se aseze) - Jordanes - "Getica"

contextul e "aftermath"-ul luptei de la Nedao dupa moartea lui Attila (453ad) cand urmasii lui se certau la impartirea intre ei a popoarelor pe care le stapanise "tata lor". Gepizii conduc o revolta si desfiinteaza imperiul de 80 de ani al hunilor.

tot ca o curiozitate (pt ca multitudinea de civilizatii asociate cu Balkh-Bukhara - indo-scythica, greaca, tocharica, iranica, bactriana, kushita, hephtalita, sogdiana, turcica, ossetica, tadjica, etc - baga in ceatza "cercetarea"), iata o evolutie interesanta a "draco standard":

un link de baza - http://www.fectio.or...icles/draco.htm
si "Orlat plaque" dintr-un mormant in Uzbekistan, stabilite ca facand parte din "orizontul sarmat" din timpul imperiului hunilor 400ad sau din "orizontul scitic" 100bc - observati stindardul - http://www.transoxia...icles/mode.html

Edited by criztu, 23 April 2008 - 20:07.


#1044
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

View Postflorincroitoru, on Apr 23 2008, 12:34, said:

Ce frumos dați cu presupusa ! Dar vă spun ieu că vă pricepeți ca musca la arat și iată ați găsit o bucată de pirită...
calm down, zgubi! mai citeste-mi o data postarea si poate vei observa ca nu imi dadeam cu presupusul ci puneam o intrebare.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate