Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?
 

Dacii si Romanii vorbeau o limba asemanatoare?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
9993 replies to this topic

#991
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

Quote

Cum iti explici atunci ca limba geto-daca a disparut aproape complet ( exceptie cateva cuvinte din vocabular considerate dacice ), decat prin faptul ca nu a "disparut', ci s-a combinat cu latina vulgara vorbita la Dunare, fiind mult mai apropiata de aceasta decat se considera azi.

La fel cum imi explic si disparitia limbii macedonene antice, fara sa trag concluzia ca din moment ce urmasii acelor macedoneni azi vorbesc greaca sau slava, inseamna ca limba vechilor macedoneni semana cu greaca si/sau slava. Pur si simplu exista limbi si popoare care dispar, de fapt nu dispar, se transforma in altceva, dacii au fost un astfel de popor.


Quote

Nici nu se poate compara cu situatia din Italia, sau Germania.

Se poate compara cu dialectele aromane vizavi de romana standard dar ti-am spus ca acolo popoarele nu au un background atat de unitar ca romanii, fapt ce se reflecta si in limba, in Italia nu a trait un singur popor care s-a romanizat ci mai multe, la fel in Germania au existat mai multe popoare germanice, la fel spania, etc. Am spus mereu ca cea mai mare influenta a substratului este modul in care ajunge sa se vorbeasca latina populara, cu un accent vor vorbi tracii romanizati si intr-un anume fel, in altul celtii romanizati, in altul etruscii si asa mai departe. Asta e principala influenta a substratului, nu cuvintele intrate in noua limba care sunt infime, ci modul de formare a noii limbi (ca nici francezii nu au prea multe cuvinte celtice intrate in franceza, nici spaniolii sau cei din Emilia Romagna nu au multe cuvinte etrusce in italiana de acolo, toti vorbesc limbi derivate din limba latina).

Quote

Nu e chiar irelevant, datorita faptului ca impartaseau unele credinte si chiar zeitati comune

Credinte si zeitati comune impartasau grecii si romanii dupa ce romanii s-au lasat cuceriti de cultura greaca si au ajuns la un sincretism mitologic si religios.

#992
soka norman

soka norman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,978
  • Înscris: 28.05.2006

View Posttihomir, on Apr 20 2008, 12:13, said:

Scuza-ma dar oare Coca-Cola, guma de mestecat si blugii au ajuns pana in Africa si Asia sau americanii au fost cuceriti de moda turbanelor si a frunzelor de cocotier? Cand s-au intalnit 2 culturi diferite, culturi materiale diferite, cultura superioara a fost cea care a dominat-o pe cea inferioara. De aceea dacii, celtii, iberii s-au romanizat (fiind culturi materiale inferioare cele romane), orientalii si grecii nu (fiind pe aceeasi lungime de unda sau chiar superiori romanilor), asta am spus. Nu generaliz, mai sunt si alti factori, dar e un fenomen real si de luat in seama.
nu e necesar ca o cultura sa fie superioara ci dominant politic-vezi cum au turcificat turcii anatolia;turcii de azi sunt in mare parte urmasii grecilor turcizati

#993
Cyber-sapiens

Cyber-sapiens

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,912
  • Înscris: 04.10.2007

View PostCyber-sapiens, on Apr 21 2008, 08:05, said:

1

eco, iata !  :naughty:

Faptul ca tu (adica Tihomir) nu esti bine informat, nu inseamna ca in America de sud se vorbeste doar spaniola, ci ca este limba oficiala !

La fel si cu Traca, se vede de la o posta ca este situata intre Greaca, Latina si Iranica ! (chiar si geografic !!!).

Edited by Cyber-sapiens, 21 April 2008 - 16:44.


#994
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008

View Posttihomir, on Apr 21 2008, 13:28, said:

Credinte si zeitati comune impartasau grecii si romanii dupa ce romanii s-au lasat cuceriti de cultura greaca si au ajuns la un sincretism mitologic si religios.(uite așa se bat frumos cîmpii....s-au lăsat cuceriți...)
E bine să luați în calcul că aromîna ar putea fi limba lui Alexandru macedon.
1.varianta .Aromînii sînt veniți de la nord de Dunăre
2 variantă.Aromînii sîn romanizați acolo
3.variantă.Aromînii sînt de acolo, vorbesc limba veche a lui Alex,limbă ce face parte din familia indo-europene grupa Satem.
Cum spaniolii și italienii au un background mai puțin unitar ? Ce e aia background ?Cum se zice asta romînește ?
Nu se cunosc popoare romanizate în Italia afară de etrusci,dar fiind că limba lor nu se cunoaște nu putem ști dacă nu era un dialect italian.Ce limbi sînt derivate din latină în Italia ?
Cine s-a romanizat în Germania ?

#995
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

View Postflorincroitoru, on Apr 21 2008, 17:46, said:

limbă ce face parte din familia indo-europene grupa Satem.

Care limba, albaneza? Albaneza si limbile slave sunt satem (ca si limba dacilor), greaca si romana sunt centum. Nu stiu cine v-a mintit ca dialectele aromane nu ar fi centum dar nu ma mai mira nimic la dvstra....

View Postflorincroitoru, on Apr 21 2008, 17:46, said:

Cum spaniolii și italienii au un background mai puțin unitar ? Ce e aia background ?Cum se zice asta romînește ?

Adica substrat diferit. La noi e mai simplu daci romanizati + o pojghita slava, la spanioli, italieni si francezi intra in ecuatie mai multe elemente, popoarele italiei care s-au romanizat au fost etruscii, oscii, umbrii, apulii si altii, in spania la fel erau iberii (nume generic) si celtii, apoi vine influenta araba, la galii romanizati din Galia se adauga mai multe straturi de germani care nu se asaza unitar si asa mai departe. De aici si o diversitate mai mare de limbi si dialecte decat la romanitatea orientala. Daca romanitatea orientala avea un background/substrat format in mod covarsitor din traci, in vest substratul e mult mai eterogen, de aia romana e azi singura limba romanica orientala (mai era si dalmata dar a disparut) iar in vest avem mai multe.

View Postflorincroitoru, on Apr 21 2008, 17:46, said:

Nu se cunosc popoare romanizate în Italia afară de etrusci

Nimeni nu s-a nascut invatat, mai aveti timp sa le descoperiti. ;)

#996
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008

View Posttihomir, on Apr 21 2008, 20:07, said:

Care limba, albaneza? Albaneza si limbile slave sunt satem (ca si limba dacilor), greaca si romana sunt centum. Nu stiu cine v-a mintit ca dialectele aromane nu ar fi centum dar nu ma mai mira nimic la dvstra....(nu m-a mințit cineva că nici nu poate.În romînește se spune sută,iar forma numeralelor ieste alta decît în latină sau în limbile Kentum.Limbile satem au 3 genuti iar cele Kentum DE REGULĂ numai două; vezi ce a scris Marcus Ulpius.Ați decretat voi că romîna e Kentum.Spui în romînește că si o centă sau Kentă în buzunar sau o sută?)



Adica substrat diferit.(poate faci un efort și te exprimi în limba lui Eminescu pe viitor) La noi e mai simplu(?? daci romanizati + o pojghita slava, la spanioli, italieni si francezi intra in ecuatie mai multe elemente(care ?), popoarele italiei care s-au romanizat au fost etruscii, oscii, umbrii, apulii si altii(nu ie nici o dovadă,dar ie dovadă că aceia au venit de au mărit Roma și așa a dispărut latina prisca; ceea ce înseamnă că aceste dialecte erau romanice; nu i-a romanizat cineva), in spania la fel erau iberii (nume generic) si celtii(iberii și celții ???), apoi vine influenta araba, la galii romanizati din Galia se adauga mai multe straturi de germani care nu se asaza unitar si asa mai departe. De aici si o diversitate mai mare de limbi si dialecte decat la romanitatea orientala.(sît 3 limbi romanice în peninsulă; numai 3 catalana,spaniola și portugheza; care diversitate?) Daca romanitatea orientala avea un background/substrat format in mod covarsitor din traci, in vest substratul e mult mai eterogen(din ce e format ?), de aia romana e azi singura limba romanica orientala (mai era si dalmata dar a disparut) iar in vest avem mai multe.

Nimeni nu s-a nascut invatat, mai aveti timp sa le descoperiti. ;)
Deocamdată nu le-ai descoperit tu.Bați cîmpii și dai lecții.

#997
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

Quote

nu m-a mințit cineva că nici nu poate.În romînește se spune sută,iar forma numeralelor ieste alta decît în latină sau în limbile Kentum.Limbile satem au 3 genuti iar cele Kentum DE REGULĂ numai două; vezi ce a scris Marcus Ulpius.Ați decretat voi că romîna e Kentum.Spui în romînește că si o centă sau Kentă în buzunar sau o sută?

Apartenenta unei limbi la centum sau satem se defineste prin modul de corupere al sunetului k in cazul unor cuvinte comune indo-europene. Denumirea vine de la cuvintele satam si centum luate ca etalon, la limbile centum k a ramas k sau c pe cand la cele satem a devenit se, s, ș, etc. La fel si pentru alte consoane. In limba romana "suta" a fost luat din slava deci dintr-o limba satem dar asta nu inseamna ca s-a schimbat limba, tot o limba centum a ramas pentru ca la alte cuvinte se respecta regula limbilor centum cu sunetul k/c. Limbile romanice sunt tot centum ca si latina din care au derivat. Nicaieri limba romana nu e data ca limba satem ci ca limba centum.
Cat despre genuri lasati, limba latina avea 3 genuri, limbile germanice au 3 genuri, limba greaca are 3 genuri, toate sunt centum, nu le mai scoateti din burta.

[ http://www.danshort.com/ie/trees/iecentum1.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Quote

sît 3 limbi romanice în peninsulă; numai 3 catalana,spaniola și portugheza; care diversitate?

Mai sunt, dar depinde cum privesti, ce unii considera limbi altii considera dialecte, e un criteriu destul de subiectiv.

#998
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008

View Posttihomir, on Apr 21 2008, 21:45, said:

Apartenenta unei limbi la centum sau satem se defineste prin modul de corupere al sunetului k in cazul unor cuvinte comune indo-europene. Denumirea vine de la cuvintele satam si centum luate ca etalon, la limbile centum k a ramas k sau c pe cand la cele satem a devenit se, s, ș, etc. La fel si pentru alte consoane. In limba romana "suta" a fost luat din slava (nu e nici o dovadă, e o ipoteză; la fel de bine eu spun că nu a fost luată ci este din limba dacă, nici eu nu am dovadă dar nici voi )deci dintr-o limba satem dar asta nu inseamna ca s-a schimbat limba, tot o limba centum a ramas pentru ca la alte cuvinte se respecta regula limbilor centum cu sunetul k/c.(care ? vorbitul în general și afirmațiile fără acoperire sînt f ușoare .) Limbile romanice sunt tot centum ca si latina din care au derivat(e altă ipoteză că au derivat din latină). Nicaieri limba romana nu e data ca limba satem ci ca limba centum.(ei și ? Noi vorbim aici de ce e spus, e dat ?)
Cat despre genuri lasati, limba latina avea 3 genuri, limbile germanice au 3 genuri, limba greaca are 3 genuri, toate sunt centum, nu le mai scoateti din burta.(minți; eu am dat exemplu cu suta; tu nu ai dat nimic ; tu le scoți din burtă)[ http://www.danshort.com/ie/trees/iecentum1.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]




Mai sunt, dar depinde cum privesti, ce unii considera limbi altii considera dialecte, e un criteriu destul de subiectiv.(care mai sînt ? Nu mai vorbi așa ca să te afli în treabă)


schema pe care ai pus-o e greșită,zic eu
romîna nu face parte din italice,ci din trace care nu sînt pe schemă.Probabil le-au pus la Satem
Văd că osca și umbriana sînt date ca italice alături de latină.Ai pus bine schema respectivă .Iată că mai sînt și alții care spun că s-au vorbit acolo limbi din aceeași grupă cu latina și care nu au derivat din ea.Au fost mai multe,se mai fac săpături și se mai descoperă.
Cum s-a demonstrat că romîna e Kentum ?

#999
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006
faptul (posibil) ca "suta" ne-a ramas din daca si nu l-am imprumutat din slava nu schimba caracterul kentum al limbii romane.

#1000
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008

View Postego_zenovius, on Apr 21 2008, 22:42, said:

faptul (posibil) ca "suta" ne-a ramas din daca si nu l-am imprumutat din slava nu schimba caracterul kentum al limbii romane.
Afirmație goală.Demonstrația unde e ?Știți despre ce vorbiți sau repetați ce ați văzut la alții fără să înțelegeți ?

#1001
Leinarius

Leinarius

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,061
  • Înscris: 21.06.2007

View Postflorincroitoru, on Apr 21 2008, 14:24, said:

Dacă nu aveți probă de fals nu puteți afirma că plachetele sînt false.
Pînă să descifrez eu o plachetă s-a spus că plachetele nu conțin informație.Alții au "descifrat" ceva care pare orice ,numai limbă indo-europeană ,nu.

Am zis ca nu mai scriu dar asta e strigatoare la cer...

Domnule: nu eu trebuie sa arat ca placutele sunt false, ci aceia care zic ca ele sunt dacice trebuie sa arate ca asa este CU DOVEZI, nu cu transliterarea si comparatia cu limba romana moderna...

E de toata jena treaba asta: eu pot sa zic ca sunt urmasul lui Avram Iancu, ca am rude din zona si pe urma sa cer ca cei care zic ca nu cred asta sa imi arate ca nu e asa... Adica daca eu emit o pretentie, conform eticii si tuturor curentelor de morala de pe lumea asta - eu sunt dator sa demonstrez legitmitatea acelor pretentii...

Nici ceea ce scrii dumneata "din placute" nu pare o limba indo-europeana ci pare limba romana contorsionata pana la rupere...

Faptul ca pe dumneata te-a fermecat ca ceea ce ai descifrat seamana cu limba romana NU ARE NICIO LEGATURA CU AUTENTICITATEA placutelor... IN mintea dumitale ele sunt autentice pentru ca vrei dumneata sa fie...

Daca eu vin acuma cu un pergament aparent vechi, in care scrie cu hieroglife in limba romana un pic modificata, dumneata ma crezi ca dacii scriau cu hieroglife? Sau macar ca egiptenii au invatat scrierea hieroglifelor de la daci???

Descoperirea dumitale, cu parere de rau ti-o spun, seamana cu acele descoperiri de pirita pe care le faceau cautatorii de aur fara experienta... Nu tot ce straluceste in apa riului e aur....

#1002
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

Quote

Cum s-a demonstrat că romîna e Kentum ?

Centum nu "kentum", kentum s-o zice in germana. Simplu s-a demonstrat, respecta regula limbilor centum pentru cele 3 sunete velare. Acolo unde au fost cuvinte comune cu sunetul  "k" limbile satem au pierdut pe "k" si l-au inclouit cu "s" sau "sh", cele centum au pastrat sunetul "k", asta e principala diferenta intre satem si centum.

Quote

faptul (posibil) ca "suta" ne-a ramas din daca si nu l-am imprumutat din slava nu schimba caracterul kentum al limbii romane.

Mai mult, daca limba română ar fi tot satem ca si limba traca, inseamna ca limba traca nu era asemanatoare cu latina cum zice dansul sau si latina trebuie sa fie atunci satem ca sa-i iasa pasenta. :lol: Asta e drama dacistilor ca daca vin cu o minciuna trebuie apoi sa minta mereu pentru a-si acoperi minciuna initiala si asa se ajunge la tot felul de enormitati, ca pe jumatate de europa se vorbea latina inainte de expasiunea romana (sa ma rog, o limba similara), ca literele grecesti nu sunt ceea ce par si trebuie sa le citim dupa cum le convine lor, ca macedonenii lui Alexandru vorbeau aromana si cate si mai cate ghidușii din astea.

#1003
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View Posttihomir, on Apr 22 2008, 12:12, said:

Asta e drama dacistilor ca daca vin cu o minciuna trebuie apoi sa minta mereu pentru a-si acoperi minciuna initiala si asa se ajunge la tot felul de enormitati.
in DEX "suta" e dat cu Et.nec. . de ce spui tu ca vine din slava ?

Edited by criztu, 22 April 2008 - 12:39.


#1004
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

Quote

in DEX "suta" e dat cu Et.nec. . de ce spui tu ca vine din slava ?

Pentru ca si in slava are forme apropiate, "sto", "sotiami" etc. Indiferent de unde ar veni nu vine din latina si nici dintr-o alta limba centum ci cu siguranta din una satem, slava cel mai probabil.

#1005
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View Posttihomir, on Apr 22 2008, 12:55, said:

Pentru ca si in slava are forme apropiate, "sto", "sotiami" etc.
bine, uite un exemplu de "forme apropiate" : in DEX "a muri" vine din latina "moriri" , iar "a omori" vine din slava "umoriti".

interesant ca toate numeralele din romaneste in afara de "suta", DEX-ul le da din latina: unu, doi, trei, patru, cinci, sase, sapte, opt, noua, zece, mie.

Edited by criztu, 22 April 2008 - 13:50.


#1006
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008

View PostLeinarius, on Apr 22 2008, 08:15, said:

Am zis ca nu mai scriu dar asta e strigatoare la cer...(ba ie taman pe dos; habar nu aveäi +n general de logicü; acum din nou se vede asta f limpede)
Domnule: nu eu trebuie sa arat ca placutele sunt false,(ba da; cînd afirmi că e un obiect fals trebuie să ai dovezi nu să ceri aceluia să probeze autenticitatea.Dacă eu orezint un tablou pictat de un pictor cunoscut acesta va fi declarat fals în urma expertizei cuiva care va aduce dovezi și argumente.Dacă plătesc cu o bancnotă nu trebuie mereu să dovedesc eu că bancnota nu ie falsă.Aveți o logică greșită și răuvoitoare.) ci aceia care zic ca ele sunt dacice trebuie sa arate ca asa este CU DOVEZI, nu cu transliterarea si comparatia cu limba romana moderna...(NU !! Orice fals trebuie dovedit ca fals de cei care susțin că ieste fals !!!)

E de toata jena treaba asta: eu pot sa zic ca sunt urmasul lui Avram Iancu, ca am rude din zona si pe urma sa cer ca cei care zic ca nu cred asta sa imi arate ca nu e asa... Adica daca eu emit o pretentie, conform eticii si tuturor curentelor de morala de pe lumea asta (ei asta e bună!! cine susține asta ?? care morală??)- eu sunt dator sa demonstrez legitmitatea acelor pretentii...

Nici ceea ce scrii dumneata "din placute" (am arătat despărțirea așa că expresia "din plăcute" este tendențioasă și mincinoasă; se vede că vă macină ura)nu pare o limba indo-europeana ci pare limba romana contorsionata pana la rupere...(se pare că nu aveți habar ce ieste o limbă IE; în despărțirea mea textul ieste f clar într-o limbă IE și anume în limba romînă.Mințiți cu nerușinare că limba ar fi distorsionată.Sînt doar unele cuvinte pe care nu le avem azi în limbă.Poate arătați aici cum se rupe o limbă vorbită)

Faptul ca pe dumneata te-a fermecat (greșiți; nu m-a fermecat nimic. Nu aveți sigur idee despre descifrări de texte)ca ceea ce ai descifrat seamana cu limba romana (NU seamănă,ci ieste.Vedeți gramatica textului)NU ARE NICIO LEGATURA CU AUTENTICITATEA placutelor...(ba are; vedeți vocabularul și vedeți ce vrea să spună textul) IN mintea dumitale ele sunt autentice pentru ca vrei dumneata sa fie... (NU: Asta afirmi d-ta;text,gramatica lui; vocabular.Prea a fost geniu "falsificatorul" ăla....Nu l-ați dovedit.Pînă la proba contrarie un om e nevinovat și un obiect e autentic)

Daca eu vin acuma cu un pergament aparent vechi, in care scrie cu hieroglife in limba romana un pic modificata, dumneata ma crezi ca dacii scriau cu hieroglife?(Vino. Facem proba ) Sau macar ca egiptenii au invatat scrierea hieroglifelor de la daci???

Descoperirea dumitale, cu parere de rau ti-o spun, seamana cu acele descoperiri de pirita pe care le faceau cautatorii de aur fara experienta... Nu tot ce straluceste in apa riului e aur....(și nu tot ce e declarat fals  e într-adevăr fals.Dacă ieu vin cu o chestie de pirită și vreu să o vînd cinceva o să o probeze și o să arate falsul. O SĂ ARATEEEEE Ați arătat că sînt plachetele false ???NUUUUUUUUU că nu puteți.Nu puteți decît să țipați pe forumuri și prin ziare,voi amatorii precum și "specialiștii" voștri latinomani.De ce cnu cedează plachetele fundației Dacia Revival a lui N Săvescu? că sînt false....nu fac doi bani....DE ce au furat pigmeii latinomani din ele și refuză să le înregistreze ca bunuri ? Au dovedit falsul? Și dacă nu sînt false ??)


View Posttihomir, on Apr 22 2008, 11:12, said:

Centum nu "kentum", kentum s-o zice in germana(Na, und ?). Simplu s-a demonstrat, respecta regula limbilor centum pentru cele 3 sunete velare.(păi demonstrați acilea) Acolo unde au fost cuvinte comune cu sunetul  "k" limbile satem au pierdut pe "k" si l-au inclouit cu "s" sau "sh", cele centum au pastrat sunetul "k", asta e principala diferenta intre satem si centum.(afirmații fără exemple și dovezi)

Mai mult, daca limba română ar fi tot satem ca si limba traca, inseamna ca limba traca nu era asemanatoare cu latina cum zice dansul sau si latina trebuie sa fie atunci satem ca sa-i iasa pasenta.(afirmație aiuristică;Cyber Sapiens a pus aici un întreg dicționar din care se vede că latina era asemănătoare și cu sanscrita) :lol: Asta e drama dacistilor ca daca vin cu o minciuna trebuie apoi sa minta mereu pentru a-si acoperi minciuna initiala si asa se ajunge la tot felul de enormitati, ca pe jumatate de europa se vorbea latina inainte de expasiunea romana (sa ma rog, o limba similara)(vorbiți aiure fără să aveți habar.Ieu nu am zis că se vorbea o(una ) limbă asemănătoare cu latina ci că se vorbeau f multe limbi asemănătoare cu latina și că latina nu a fost decît un dialect italic), ca literele grecesti nu sunt ceea ce par si trebuie sa le citim dupa cum le convine lor(iar vorbiți prostii și mințiți cu nerușinare ; ieu nu am spus că trebuie să citim literele grecești cum ne convine și trebuie să găsim valoarea lor pe text.Tot așa cu alfabetul denumit convențional latin trebuie să găsim valoarea literelor ÎN ACEL TEXT, de ex Juan va fi citit Huan că ie spaniol; într-un text francez Jean va fi citit ca în romîneșze,dar într-un text german Johan se citește Iohan adică J=I), ca macedonenii lui Alexandru vorbeau aromana si cate si mai cate ghidușii din astea.( afirmație răuvoitoare și arogantă.Am adus argumente pt asta pe care le respingeți cu simple afirmații)


View Posttihomir, on Apr 22 2008, 11:55, said:

Pentru ca si in slava are forme apropiate, "sto", "sotiami" etc. Indiferent de unde ar veni nu vine din latina si nici dintr-o alta limba centum ci cu siguranta din una satem, slava cel mai probabil.
Ba poate f bine să fie din dacă pt că se vede f bine că numeralele romînești nu sînt formate ca în latină și nici ca în limbile centum din vestul Europei; au altă schemă de formare.Sută se spune nu numai în limbile slave dar și în alte limbi IE.Și atunci de ce nu poate fi și în dacă ?


View Postcriztu, on Apr 22 2008, 12:33, said:

bine, uite un exemplu de "forme apropiate" : in DEX "a muri" vine din latina "moriri" , iar "a omori" vine din slava "umoriti".

interesant ca toate numeralele din romaneste in afara de "suta", DEX-ul le da din latina: unu, doi, trei, patru, cinci, sase, sapte, opt, noua, zece, mie.
Astea sînt alte greșeli ale "marilor savanți".Compară numai cu latina.Se vede ușor că numeralele simple romînești seamănă mai tare cu alte limbi IE decît cu latina.Ei refuză să ia în considerare că ar putea fi dacice.Cum ? Ie logic că dacii au învățat numeralelele latine și după aia acestea au evoluat în așa fel că seamănă mai mult cu cele sanscrite ?

#1007
Cyber-sapiens

Cyber-sapiens

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,912
  • Înscris: 04.10.2007

View Postflorincroitoru, on Apr 21 2008, 23:41, said:

Attachment iecentum1.pngschema pe care ai pus-o e greșită,zic eu
romîna nu face parte din italice,ci din trace care nu sînt pe schemă.Probabil le-au pus la Satem
Văd că osca și umbriana sînt date ca italice alături de latină.Ai pus bine schema respectivă .Iată că mai sînt și alții care spun că s-au vorbit acolo limbi din aceeași grupă cu latina și care nu au derivat din ea.Au fost mai multe,se mai fac săpături și se mai descoperă.
Cum s-a demonstrat că romîna e Kentum ?

1.) Da, adesea Limba traca (daca), lipseste din scheme !

2.) Albaneza, Celtica, Armeana, Tohara, etc., sunt limbi intre Centum si Satem (poate si Romana, caci noi avem: Centa, Ciata, Cetate, Suta, Sat).



View PostMorosanul, on Apr 21 2008, 09:46, said:

Mai voiam sa corectez doua lucruri:

Zicea cineva ca a abate e frantuzism patruns in sec.19 - din fr. abattre, scrie si in DEX.
M-am interesat, e vorba doar de abatere in sens stiintific (Abatere lineară, abatere probabilistică, gaussiană etc)
Altfel, a se abate sau a fi abătut apare si in versuri populare, si cred ca poate fi gasit si in texte mai vechi, acela vine din lat. abbattere si apartine limbii romane din vechime.


La fel cuvantul haină, a carui origine turceasca (tc. hain) postulata de Diogene, a delansat o intensa dezbatere (si interesanta, zic eu :peacefingers: ) asupra originii denumirilor romanesti pentru imbracaminte, si pana la urma despre originea portului traditional.
Problema a fost insa falsa, din turca vine cuvantul  haină, hain = Perfid, rău la inimă, hapsîn

Celalalt, haină ca imbracaminte e ca in bulgara si sarbo-croata, cel mai probabil un cuvant cu origine balcanica, ca si opinca.


Ai dreptate Morosane, azi am cautat in DEX, si am gasit 2 sensuri a lui "abate" ca frantuzisme (1. a fi trist, si 2. inca unul despre "a bate");, iar sensul de a devia de la drum ca venind din "lat. abbatere", care nu a pierdut "B-ul" intervocalic !  :naughty:

#1008
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View Postflorincroitoru, on Apr 22 2008, 14:29, said:

Astea sînt alte greșeli ale "marilor savanți".Compară numai cu latina.Se vede ușor că numeralele simple romînești seamănă mai tare cu alte limbi IE decît cu latina.Ei refuză să ia în considerare că ar putea fi dacice.Cum ? Ie logic că dacii au învățat numeralelele latine și după aia acestea au evoluat în așa fel că seamănă mai mult cu cele sanscrite ?
nu poti sa dai "din limba daca" in DEX in lipsa atestarii, ar descalifica dictionarul... sper ca stii ca tot ce stim despre limba dacica e nimic substantial da ? cateva toponime consemnate de latini si greci, din care s-au dedus cateva cuvinte,  si cateva cuvinte spre comparatie in albaneza, turca, sirbo-croata, bulgara

apropo, astea ar fi cuvintele din dictionar care contin grupul de litere "apă,âpă,iapă,oapă,eapă"

apă - lat. aqua
iapă - lat. equa

ceapă - lat.cepa/caepa
râpă - lat.ripa
sapă - lat. sappa

grapă - cf. alb. grep,gërepë
groapă - cf. alb. gropë

țeapă - cf.sl. cepati

teapă - et. nec.
țoapă - onomatopee (!) +suf a
scapă - reg.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate